2017-10-26
東京的築地係幾咁令人懷念,但就要晨早流流起身,如果係冬天的時候去,你都咪話唔辛苦,大約一年前香港築地終於開幕,唔洗搭飛機,唔洗晨早露天吹風排隊,就可以食到築地直送食品,真係叫好多人都好興奮,但香港有咩新事物,大家都會一窩蜂去搶去試,唔想同人逼,唯有等到今時今日我地先踏足此地係正灣仔碼頭,如果九龍人就建議搭船過黎一出就係,又可以欣賞下風景,如果要搭地鐵,就穿會展過來吧駕車人士都唔洗擔心,呢度係有得免費泊車的,消費夠$800就有2小時免費了唔知係咪每日都有呢個解體表演呢,我地到達時已經過左7點,同條吞拿魚無緣了一走入去,好似超級市場咁,有各式各樣的日本食品,日本生果、酒、零食,通通都有齊,睇到呢D商品我已經兩眼發光,建議大家可以行左入去坐底食完野先出黎慢慢揀,咁咪唔洗拎住咁多野食飯再行入少少,會見到分左幾個區域的餐廳,我地就行左入最後個區域食野入口放左唔少海鮮,可以即買即刻係餐廳食用呢度個環境實在係無得輸,270度落地玻璃,面對住無敵維港景色,排排坐食壽司想食野就要自己動手寫,先係圖文並茂MENU揀選食品,再寫上想ORDER的數目係紙上就完成啦森半宇治抹茶 ($35)身為抹茶控,黎到築地點
身為抹茶控,黎到築地點都要整番杯飲下,抹茶味好濃,有加左少少糖水去蓋過甘味,可能怕有D客人接受唔到抹茶的甘吧,唔算過甜,不過我喜歡原汁原味多一點
另外,MENU上有提醒到如果大家唔鐘意食WASABI,記得要出聲喔,因為師父會將WASABI放入壽司的
刺身盛有五款刺身,款款都係我喜愛的,款款都好新鮮,如果海膽唔靚,相信一食就食得出吧
呢兩個SET好抵食,分別有5件壽司,我地每樣叫左2 SET,SET A有香蔥吞拿魚腩蓉軍艦、炙燒吞拿魚腩、赤身、中吞拿魚腩、中吞拿魚腩,呢碟絕對係吞拿魚盛宴,雖然睇唔到鮪魚解體,而家有得食晒咁多款唔同部位都夠滿足
SET C有赤貝、北海道帆立貝、甜蝦、赤身、間八魚,壽司飯的大小握得剛好,唔會輕易散開,間八魚平時比較少食到,魚味都幾濃同幾有口感