2018-05-27 491 浏览
第三次黎山貴築地市場食嘢,仲記得之前食係要排隊,𠲖家靜左好多,生意大不如前,好快就有位。我哋食左2檔,分別係燒物同壽司,燒物好失望,但壽司係好食嘅。燒物方面,我地叫左海鮮拼盤同清酒煮大蛤。海鮮拼盤,推薦指數:2/5 好失望最失望係海鮮吾新鮮,尤其係帆立貝,係好大隻但勁鯹,食吾到鮮甜味,我都食吾落去仲有燒海蝦,好大隻,啖啖肉,但冇咩鮮甜味,有啲浪費隻海蝦另外拼盤仲有燒岩蠔(冇影到相),呢個係最好食,的確好大隻,而且有蠔味,呢個值得食而清酒煮大蛤真心好味,蛤有鮮味,而且湯底有濃清酒味,仲有海帶,所以配埋大蛤食,好味立食壽司,推薦指數:4/5對住海景食,超正!係有位坐架我地叫左半打生蠔同埋2set 壽司,壽司新鮮,有鮮甜味,尤其甜蝦夠大隻,又好味生蠔都okay ,不過係細隻,同埋佢放左cocktail. 冇放會好啲!點醬油方式好特別,用掃滴,好得意!

燒物方面,我地叫左海鮮拼盤同清酒煮大蛤。

海鮮拼盤,推薦指數:2/5 好失望

仲有燒海蝦,好大隻,啖啖肉,但冇咩鮮甜味,有啲浪費隻海蝦

立食壽司,推薦指數:4/5

對住海景食,超正!係有位坐架
我地叫左半打生蠔同埋2set 壽司壽司新鮮,有鮮甜味,尤其甜蝦夠大隻,又好味

點醬油方式好特別,用掃滴,好得意!
2018-05-23 396 浏览
話說以前響灣仔番工時,睇住個碼頭搬到無雷公咁遠,但築地未開時就已經無做了,於是直到今日之前都未食過😭😭由於位置響灣仔碼頭嘅關係,如果由尖沙咀搭船係非常方便,直達築地如果坐巴士叮叮都還好,搭地鐵就真係玩完😅😅同埋因爲沙中線嘅關係,啲路改到呀媽都唔認得,行到公主腳都抽晒筋😞😞(梗係,仲學人著高踭鞋👠)終於行到嚟,門口果然好有日本feel,和風味濃濃連入面嘅擺設都好似去咗日本嘅海鮮市場咁有得買手信🍶🎏一場嚟到,無理由唔食壽司嘛節儉嘅公主於是就揀咗個平價嘅手握壽司定食🍣跟餐仲可以揀食烏冬🍲定沙律同湯🥗為免飽到核爆🤯所以就揀食沙律啦呢個就係手握壽司定食🍣應該係為咗迎合香港人嘅口味,所以雜錦壽司中有兩件都係三文魚😅😅如果轉一件做另一款,公主會更開心,可以試多啲唔同嘅嘢嘛😗😗其實公主一嚟食咗沙律先,醋汁酸酸甜甜好開胃車厘茄好新鮮,又甜又多汁,皮又卜卜脆😍😍講真,魚生又唔係話特別好正不過以咁嘅價錢嚟計(公主仲要有九折),係抵嘅基本上魚肉比較乾身,無乜油份都好嘅,起碼唔係出晒油水,擺咗響超市凍櫃一萬年嗰啲不過認真魚肉味係比出面嘅元X壽司、板X壽司濃嘅而且都較為有彈性,唔係咬落口梅咗一pat嘢咁款,證明係

如果坐巴士叮叮都還好,搭地鐵就真係玩完😅😅

終於行到嚟,門口果然好有日本feel,和風味濃濃
連入面嘅擺設都好似去咗日本嘅海鮮市場咁
有得買手信🍶🎏

一場嚟到,無理由唔食壽司
節儉嘅公主於是就揀咗個平價嘅手握壽司定食🍣
跟餐仲可以揀食烏冬🍲定沙律同湯🥗
為免飽到核爆🤯所以就揀食沙律啦

呢個就係手握壽司定食🍣

其實公主一嚟食咗沙律先,醋汁酸酸甜甜好開胃
車厘茄好新鮮,又甜又多汁,皮又卜卜脆😍😍

講真,魚生又唔係話特別好正
不過以咁嘅價錢嚟計(公主仲要有九折),係抵嘅
基本上魚肉比較乾身,無乜油份
都好嘅,起碼唔係出晒油水,擺咗響超市凍櫃一萬年嗰啲
不過認真魚肉味係比出面嘅元X壽司、板X壽司濃嘅
而且都較為有彈性,唔係咬落口梅咗一pat嘢咁款,證明係新鮮過連鎖式餐廳😏😏

但個櫻花卷就有啲搞笑😂😂塊粉紅色皮食落好似食紙咁,係廁紙唔係💩🤣🤣
所謂嘅櫻花皮🌸🌸好似唔係好大作用,都無櫻花味嘅😅😅
同埋個卷嘅餡係望到有三文魚白身魚,但食落去都唔係好覺得有呢幾種魚嘅味道🙈🙈哈哈

如果你係好鍾意食甜玉子,呢個玉子燒就真係幾啱
同埋公主鍾意佢個玉子燒有汁汁,咸味甜味balance得剛剛好,拍得住日本築地市場嘅玉子燒😋😋

最後,個麵豉湯係OK嘅
又唔係話好鹹,味道剛好
最緊要係咩?就係滑捋捋嘅豆腐嘛,但就唔係豆味重,差一點點呢~

最可惜嘅係,今日天氣比較灰灰沉沉
如果唔係望住維港呢個無敵大海景,就真係一流
到時就真係食乜都唔重要,最緊要食咗個景先
睇下,個天灰到連碟壽司啲顏色都變暗埋😣😣

總括而言:位置相對偏遠,但望住成個維港個景真心靚。同埋佢真係佈置得好似日本🗾嘅海鮮市場咁,環境相當有feel
至於壽司嚟講,已經比香港一般連鎖式壽司店好,但對公主嚟講,因為試過日本築地太好味嘅壽司,所以就真係唔覺得話超級好食
不過因為價錢相宜,公主覺得可以一試嘅🤗🤗
2018-05-20 471 浏览
平時大家感覺很貴,原來午餐時段有set可以選擇。 今日和朋友散心,想到灣仔碼頭,帶朋友來吃壽司。到達灣仔築地,我們直入到望海景餐廳。散心當然要飲梅酒,這個set有5款口味選擇,而且98一set.超值!由上至下同單一樣,每款梅酒加冰同飲,梅味非常香甜,真的5種味道各有特色!最愛是藍莓,草莓 梅酒, 果味特別香甜。本人和朋友喜歡甜甜的感覺。午餐set B $88有吞拿魚腩,海膽,三文魚子,三文魚,鰹魚 5款手握壽司 ,和一個湯烏冬。 絕對夠飽肚的三文魚腩壽司 $38 鯛魚壽司$382者都爽口鮮甜另外點了一個櫻花餐, 價錢我忘記了,都是100左右, 有帶子,三文魚,吞拿,海膽,牡丹蝦,尤魚,玉子……望著海景吃鮮味壽司,真的很捨意。我應為2點後來就最好,因為人比較少,與朋友聚會談天就最好。2人埋單420。 食物水準上鮮,真心推介!
平時大家感覺很貴,原來午餐時段有set可以選擇。
今日和朋友散心,想到灣仔碼頭,帶朋友來吃壽司

到達灣仔築地,我們直入到望海景餐廳。

梅酒set

最愛是藍莓,草莓 梅酒, 果味特別香甜。

本人和朋友喜歡甜甜的感覺。

午餐set B $88
B set

絕對夠飽肚的

38-2件

三文魚腩壽司 $38 鯛魚壽司$38

2者都爽口鮮甜

望著海景吃鮮味壽司,真的很捨意。
我應為2點後來就最好,因為人比較少,與朋友聚會談天就最好。

2人埋單420。 食物水準上鮮,真心推介!
2018-05-17
梅酒set
B set
38-2件
2018-05-18 423 浏览
築地‧山貴水產市場店舖屬於日式料理,從店往外看,景觀一流,維港夜景盡納眼內。生蠔每隻色澤鮮明,入口鮮甜,甘甜嫩滑。蝦刺身爽而鮮甜,甘口味佳。燒帶子:裙邊爽口,帶子鮮甜,富有湯汁。天婦羅:天婦羅皮薄微脆,選擇多。芝士焗帶子:芝士味濃,滿滿芝士融化於嘴內。燒物份量適中,味道香。壽司食材份量足,鋪在表面,一口咬下,溢出香氣。總合計,食物質數一般 ,債錢偏貴,性價比低,選擇款式不太多。不過環境不錯,夜景優美。
築地‧山貴水產市場
店舖屬於日式料理,從店往外看,景觀一流,維港夜景盡納眼內。

生蠔每隻色澤鮮明,入口鮮甜,甘甜嫩滑。

刺身爽而鮮甜,甘口味佳。

燒帶子:裙邊爽口,帶子鮮甜,富有湯汁。

天婦羅:天婦羅皮薄微脆,選擇多。

芝士焗帶子:芝士味濃,滿滿芝士融化於嘴內。

燒物份量適中,味道香。

壽司食材份量足,鋪在表面,一口咬下,溢出香氣。

總合計,食物質數一般 ,債錢偏貴,性價比低,
選擇款式不太多。不過環境不錯,夜景優美。
2018-05-15 305 浏览
今次係我第二次去灣仔呢個築地市場,上次黎只係食左拉麵,今次就試埋佢既壽司同刺身。佢既壽司同刺身價錢合理,我分別叫左個刺身同壽司拼盤,價錢係hkd268 同hkd98。先講左個刺身拼盤,佢有5款刺身,有海膽、帶子、吞拿魚同二款白魚(次次既白魚都唔同,今次係深池同鱲魚)。佢既刺身真心好新鮮同切割技巧好好。佢既鱲魚切得好薄,所以食落口感好好,唔會難咬!海膽好鮮,好正。而其他刺身都大件好味!至於佢既壽司都好新鮮同埋98蚊有拖羅、三文魚子、海膽呢三款真心抵!而值得一讚既係,佢既每張台都放左張note,教你正宗壽司食法,非常細心!
今次係我第二次去灣仔呢個築地市場,上次黎只係食左拉麵,今次就試埋佢既壽司刺身。佢既壽司刺身價錢合理,我分別叫左個刺身壽司拼盤,價錢係hkd268 同hkd98。先講左個刺身拼盤,佢有5款刺身,有海膽、帶子、吞拿魚同二款白魚(次次既白魚都唔同,今次係深池同鱲魚)。佢既刺身真心好新鮮同切割技巧好好。佢既鱲魚切得好薄,所以食落口感好好,唔會難咬!海膽好鮮,好正。而其他刺身都大件好味!至於佢既壽司都好新鮮同埋98蚊有拖羅、三文魚子、海膽呢三款真心抵!

2018-05-06 356 浏览
琴晚去左灣仔呢個築地市場食野,入面既裝修好似一個小型既日本築地市場,入面有好多日本零食熟食同海鮮。我同朋友去左食拉麵。佢地拉麵質素真係好唔錯,同日本當地食既一樣咁好味。佢地既拉麵煮得岩岩好,質感好好。而湯底亦好濃郁,我地點既係味噌湯。至於配料方面,佢地既蟹捧係用蟹腳,並冇加麵粉,非常新鮮,而佢地既豬肉都好滑。一碗拉麵只係hkd88,真係平靚正!

2018-05-05 559 浏览
去唔到日本築地,來香港版的築地都可以食到新鮮水產食物,環境優雅寧靜,好舒服,不像兩年前剛開業人流多,又要網上預約時間進入,又迫又嘈。以前立食區,衹有企,沒有椅子的,老人家想去都唔得,現在完全唔同了,有椅子坐,能夠坐下觀看到全個維港,一邊品嚐美食,一邊欣賞風景。點了海鮮刺身併盤,有鮑魚,海膽,赤貝,海螺,帆立貝,青口,赤蝦和生蠔,樣樣都咁鮮味,又叫清酒佐酒小食,用了櫻花為主題的櫻花特飲,好清香花味,賣相吸引。另外,叫了鯛魚刺身,肉質煙韌得來又好爽甜。Amazing!點了吞拿魚壽司,大吞拿魚腩,真的入口即溶化,又嫩滑,好味!龍蝦泡飯,湯好鮮甜,肉質爽口,仲有好大隻蠔和蜆各一在內,所以好好味。下次有機會再去浜燒區試下燒海鮮的滋味先!

點了吞拿魚壽司,大吞拿魚腩,真的入口即溶化,又嫩滑,好味!

清酒極尚
安格斯牛柳粒
  • 海鮮拼盤
  • 龍蝦海鮮泡飯
2018-04-29 563 浏览
原本以為「築地」桌頭,又有裝修,又海景咁,係坤老外遊客,點知唔係wor。佢地有個 $398 omakase 壽司set,好食又抵食。(10貫壽司、前菜、甜品、湯)唔續一講啦,基本係新派「整色整水」壽司。都配合得唔錯。生蠔壽司好嘢。基本上將日式生蠔食法(酸汁、蔥、蘿蔔蓉)變成一件軍艦。加點了鯛魚、赤貝刺身,唔點都其實夠晒飽。另外點了sake (神奇地呢度如果帶酒收$300開瓶費!)埋單2個人$1300 送天星小輪船飛(最後都係搭的士算喇)我覺得愉快而合理。

唔續一講啦,基本係新派「整色整水」壽司。都配合得唔錯。

加點了鯛魚、赤貝刺身,唔點都其實夠晒飽。

另外點了sake (神奇地呢度如果帶酒收$300開瓶費!)

2018-04-27
2018-04-27 398 浏览
自兩年前灣仔築地開張,對這個地方印象沒有特別深刻,試過入面的壽司 刺身,就是覺得還可以。直至早前有次本應想過尖沙咀,就順便再來一下,想了想吃什麼,又未試這這裡的拉麵,就試試吧! 點知一試即愛上上次沒有留下筆跡,今次決定要寫一寫讚一讚Menu日本師傅坐陣比一星拉麵店還要出色日本師傅認真製作師傅會先跟你打招呼 和給你一杯熱茶~山貴拉麵 (味噌湯+蛋)吃拉麵當然第一件事是先喝一口湯味噌湯是先炮製好然後加熱(無論是味噌湯或是鹽味一樣好味道!)札幌屋台拉麵是這種口感的, 有咬口, 就算食到最尾也不會淋身豚肉方面, 師傅用火槍燒一燒, 就是火灸啦再看看溏心蛋, 就是溏心囉然後說說蟹棒, 蟹棒相對來說就沒有那麼出色, 有其鮮味, 但就沒有什麼可讚之處了~最後想說一下, 有位女職員非常之敬業樂業! 她不但非常清潔了解整個築地市場的各個部分, 亦對於店內所有魚類的食法, 其特性都一清二楚, 可是說是, 築地市場請到呢一位員工是他們的福氣也! 超讚!上一次食這家拉麵也是這位女職員極力推介的, 感謝你

點知一試即愛上

上次沒有留下筆跡,今次決定要寫一寫讚一讚

Menu

日本師傅坐陣
比一星拉麵店還要出色

日本師傅認真製作

師傅會先跟你打招呼 和給你一杯熱茶~

山貴拉麵 (味噌湯+蛋)

吃拉麵當然第一件事是先喝一口湯
味噌湯是先炮製好然後加熱
(無論是味噌湯或是鹽味一樣好味道!)

豚肉方面, 師傅用火槍燒一燒, 就是火灸啦

再看看溏心蛋, 就是溏心囉

上一次食這家拉麵也是這位女職員極力推介的, 感謝你
题外话/补充资料: 最後想說一下, 有位女職員非常之敬業樂業! 她不但非常清潔了解整個築地市場的各個部分, 亦對於店內所有魚類的食法, 其特性都一清二楚, 可是說是, 築地市場請到呢一位員工是他們的福氣也! 超讚!
2018-04-22 962 浏览
想去日本但無假,於是黎呢個香港既築地山貴水產市場止一止日本癮😆我地係平日既下午2點幾黎到,完全無人,我地好似包左場咁,超正👍🏻我地第一次黎,個職員好好人,友善咁解釋呢度唔同區域有咩食,叫我地慢慢睇下。最後我地選擇左食海鮮丼既區。可以對住個海開餐😆我地先呢左個壽司set B呢個壽司set有5件,上圖既次序係三文魚,油甘魚,三文魚籽,海膽,吞拿魚腩蓉。魚生新鮮,好味,但就無話比其他餐廳既特別好味,當中我覺得最好食既係油甘魚😋而吞拿魚腩蓉就麻麻地。跟住就係呢個海鮮丼,大力推介,因為真係好好味,龍蝦肉、松葉蟹鉗同海膽都超級鮮甜😋仲有好多好多三文魚籽同十款魚生粒,超級豐富😍最後就食個海鮮拉麵,佢有兩款湯底揀,札幌味噌湯同醬油湯。我地揀左札幌味噌湯底。唔知係咪食壽司同海鮮丼已經食飽左,覺得呢個拉麵平平無奇,而且麵有點硬。總結經驗,值得再黎食魚生,但拉麵就唔使啦😛

我地先呢左個壽司set B
壽司盛Set  B

特上山貴丼

海鮮拉麵

總結經驗,值得再黎食魚生,但拉麵就唔使啦😛
壽司盛Set  B
特上山貴丼
2018-04-13 396 浏览
We arrived around 2:00 for lunch, the restaurant was more than half empty. We were only 2, yet they made us wait more than 5 minutes at the entrance, because they had to "prepare the table". We were then directed to a tight counter table stuck in between other customers, while the rest of the restaurant was almost empty. We requested to move but were met with a dissaproval attitude from the staff. Food was overall expensive and average and staff service was quite poor. Location is also very inconvenient. Will not come back again
2018-04-07 447 浏览
终于等到一个公共假期,却不幸要去加班。幸好三点多做完,于是冲回家换衣服,和男朋友出来把握一下假日最后一点剩余的时光。一直都听说”湾仔码头”,都没有去过,男朋友神通广大的帮我找到了,于是两个人兴冲冲的过去探路。入门的地方是很多日式零食小吃,还有很多啤酒,梅酒,清酒,觉得做了非常好的推销。里面有四个吃饭的空间,拉面,寿司饭,海鲜烧烤,和寿司厅,价格来讲应该也是这个时候顺序,从便宜到贵。我们不是很饿,就坐在寿司饭的地方,点了和牛饭,海鲜饭,一份特级吞拿鱼,一杯樱花酒,和一壶热清酒。樱花酒特饮卖相很好,但是喝起来味道却很一般,有一点塑料的味道。特级吞拿鱼明明是”人气产品”,但是我却没有特别爱吃,鱼腩的确肥嫩但是并没有非常的鲜美,感觉有淡淡的失望。和牛饭味道中规中矩,以280块来讲,我觉得性价比不是很高,稍微高级一些的日本饭店,大都做得到这个水准。牛肉非常的肥美,但是我觉得总体没有很出色。男朋友的海鲜饭倒是很好吃,尤其是鱼籽非常鲜美饱满,值得推荐。性价比最高的反而是我们自己买的清酒,喝完唇齿留香,令人印象深刻。介于楼上海景,整个店面布置精美,总体印象还是好的。。
介于楼上海景,整个店面布置精美,总体印象还是好的。。
樱花特饮
海鲜饭
清酒
  • 三文鱼籽
2018-03-31 415 浏览
開張時已經想去,但人太多排唔到入去,到今時今日先想起再去,雖然人龍不再,但我對呢個魚市場既感覺尤在,係呢到好休閒哋享受咗一個寧靜呢黃昏,面對住一個廣濶既海,實在令人心情放鬆,香港難得有呢D咁小人嘅地方!

2018-02-23
2018-03-23 395 浏览
今日我哋第一次去一間聞名已久嘅地方食壽司,地方舒適環境光猛,今天享用的是午餐,不用等位,坐位寛闊,我叫了一個特上壽司定食,有十件廚師挑選的壽司,但是必有海膽、中吞拿魚、牡丹蝦三樣嘅壽司,其他就有壽司師傅發板,今次嘅經歷係唔錯嘅,因為要搭呢個壽司套餐目的就係想食最新鮮嘅壽司,而師傅的而且確就整當時最合時嘅新鮮壽司,10件壽司之中我最欣賞就係帶子壽司肉質鮮美,爽滑甜口!中吞拿魚壽司排第二,吞拿魚嘅油香好吸引,冇根,入口柔軟!油金魚壽司亦都好香滑,牡丹蝦刺身爽口鮮甜,右手邊有兩件卷物,上邊包住粉紅色嘅物料,我食完都唔知係乜,但係都幾得意呀!呢個餐亦都包括了烏冬,冬菇爽滑柔軟,烏冬嘅質地滑脫脫,作為一個餐嘅總結非常好!我很喜歡這裏的餐碟,好靚好有質感,唔知係咪手掣呢!呢一個餐$130 ,再加一!
2018.03.11 😊【新碼頭上的美景角落】食在灣仔星期日小妹到會展看展覽後忽發奇想時間尚早不如到灣仔的新碼頭坐船吧🛳️沿著天橋走來看見碼頭的2樓原來就是香港的築地市場還記得剛開業的時候在食客界都挺哄動偶然到來當然要進去吧山貴水產市場主要分為2部分: 購物區及飲食區當天所見星期天的人流亦不算太多 主要客人都是港人😎入口處非常貼心隨即設有影相位及和服試穿場內中入口處為購物區 有干貨及冷藏食物供選擇 當中還有不少親民的特價貨而飲食區雖然看似由不同的店家經營 亦有立食區但原來在任何一間下單後亦可以自由選擇坐位當日我們則選擇了盡頭對海的位置享受📷正正可以欣賞對面尖沙咀一帶及船隻景色石垣鯛 $300跟傳聞中一樣 雖然水貴市場的水產都是新鮮由各地運到但價錢相對地的確較一般的貴 既然一場來到沒有不吃的理由吧經推薦下最後選擇了這條肉質較為爽口的鯛魚🐠並在燒及刺身的2種方式下選擇了後者雖然刀工談不上薄片 但肉質極為爽口😋將菊花弄成碎片加入醬油 伴著蘿白蓉 味道較鮮甜特選壽司盛 $298品嚐刺身過後意猶未盡 就多選擇了壽司拼盆:海膽、赤貝、牡丹蝦、油甘魚、大吞拿魚腩、中吞拿魚腩、金線鯛及2件季節限定市場裡
2018.03.11 😊
【新碼頭上的美景角落】食在灣仔