2K
2007-03-29 21 浏览
想0黎好耐, 今日同朋友趕及0係中環放lunch hour 前0黎到, 唔洗排隊.第一次食"澳門街坊0野", 店員介紹之下, 要0左個沙茶醬撈福麵, 有沙茶醬魷魚同馬交魚羹; 另加個凍檸賓; 朋友就要0左肥牛+馬交魚羹沙茶醬撈福麵, 加個凍無花果蜜.福麵即公仔麵, 加0左沙茶醬非常香, 幾濃, 又唔會太乾, 唔錯; 馬交魚羹果然唔錯, 味道有少少似港式墨魚丸, 不過魚味就更濃, 咬落好彈牙, 賣相唔靚但好好食! 魷魚係土魷, 出奇地腍, 不過食落唔多夠味.朋友0個碗就慘d, d 肥牛好乾, 亦唔多夠沙茶醬. 不過佢杯無花果蜜幾好飲, 幾清甜, 好飲過我杯凍檸賓環境同一般茶餐廳無異, 不過幾乾淨; 店員好好禮貌!呢度d 0野食好有特色, 平平0地食餐飯係一個唔錯0既選擇... 下次要試0下辣魚包/辣蛋包至得!

環境同一般茶餐廳無異, 不過幾乾淨; 店員好好禮貌!

chopsticks
2007-03-05 12 浏览
呢度大致上得兩款野食, 一係湯麵, 一係撈麵... 但就有好多款得意的餸... 幾有特色! (兩餸麵都係$23, 響中環算很不錯呢!)同友人各試一款, 大家都一致贊成撈麵正得多(醬汁要左沙茶醬)... 但呢度原來有新推介「蕃茄汁」, 我見到係鮮蕃茄, 賣相不俗...下次要試下先得!!

2007-02-26 26 浏览
一個帶病的星期日,原想到蘭芳園,但太多人的關係改去筷子記食下午茶.由於沒有胃口,只要了奶油麥多及蕪花果蜜.奶油麥多幾好食,但如果多d奶油會更好,而杯蕪花果蜜亦好潤,不太甜,啱哂我.下次嚟要試吓撈麵.
2007-02-10 5 浏览
呢日本來想同韓國人去九記既,點解佢巴閉到星期日唔開,蓮香又鬼死咁多人,見到呢度食澳門野咁特別咪去囉。韓國人叫湯麵,我地叫撈麵,我地叫左好多送呀,但係好多都好似魚旦類既物體,味道都ok,最特別係葡國腸囉,鹹鹹地好似臘腸。呢度最抵就係送野飲,加一蚊就有凍檸賓,四姨太茶餐廳邊有呢支歌仔唱。
2007-01-16 25 浏览
下午四時,見這店的食物似乎較有特色,決定一試。叫了個下午茶餐,選了包心卷和香茹魚扒湯烏冬。湯底看來像「鼓油水」,喝起來比想像中好。為了試真一點,喝了不少。好像是有醬油,但不是單單醬油。包心卷是魚肉包豬肉,不俗,有點像台灣中間包豬肉那種丸(忘了叫甚麼)。魚扒(只有兩小片)偏實,中間有點肥肉,不大喜歡。這一頓雖然不算很出色,但本來尚可。可是,吃完後不到五分鐘就覺得頭重重、四肢發軟、頭痛,很不舒服(都怪自己喝太多湯了)。應該是味精累事,不會有下次了。
下午四時,見這店的食物似乎較有特色,決定一試。

叫了個下午茶餐,選了包心卷和香茹魚扒湯烏冬。

應該是味精累事,不會有下次了。
2007-01-13 10 浏览
環境:店雖小, 但不迫.人雖多, 但不亂.食物:選擇少, 配搭多.味道清, 卻不淡.
環境:
店雖小, 但不迫.
人雖多, 但不亂.

食物:
選擇少, 配搭多.
味道清, 卻不淡.

2007-01-10 15 浏览
20060106名為“筷子記”而賣澳門街坊美食,可謂語帶雙關,再配上門前對聯,怎麼解釋都通:)下午五點半鐘,不上不落的時間,但想到之後要做瑜伽,做完又不便再吃什麼東西,權且就當這頓是晚餐吧。一碗馬交魚羹香腐角蠔油撈幼面(湯麵撈面同價),加四元配一杯麥香奶茶。後者果然有些特別,香濃綿滑,但又與茶餐廳的絲襪奶茶殊不相同。其實這裏有好些獨有的澳門特色飲品,只能分開幾次慢慢來試。馬交魚羹有一點像墨魚滑,但更香些;香腐角就不太好,煎得乾巴巴的,又凍又沒什麼味。和平常吃開的粉面餐相比,帶點特別的味道,不論是味覺上,還是心理上:)令我回憶起一個月前在澳門吃過的豆腐面……心思澳門又雜務纏身的時候,不妨來此一試:)
20060106

2007-01-08 21 浏览
週日中午在中環搵日真係沒有心水,因為有好多都會休息。不日有不少人排隊,週日客人唔多,決定來一試。我要了三"食送"套餐,揀了澳門墨丸、煎辣蛋及生菜撈麵。麵的份量唔少,應該超過一個麵餅,但係煮得較腍,唔夠爽身。煎辣蛋是普通的煎蛋加了少少辣椒醬,沒有特別不過又幾好食。撈麵可加蠔油、沙茶醬及茄汁,我鍾意食酸野,當然揀了茄汁,原來茄汁用新鮮蕃茄整的,不是"人造茄汁",我再另加了辣醬,幾特別喎,辣醬帶少少甜,成個撈麵有酸有辣有甜幾得意。老公要葡國腸、香菇魚扒湯麵,我相信去過澳門的人都會食過葡國腸,口感似臘腸,我鍾意佢冇臘腸有種油"億"味,魚扒唔錯夠彈牙,其中又有細細菇粒增加咬口。主打澳門美食為買點,雖然不太特別,但都可一試。
週日中午在中環搵日真係沒有心水,因為有好多都會休息。
不日有不少人排隊,週日客人唔多,決定來一試。
主打澳門美食為買點,雖然不太特別,但都可一試。
2006-12-15 14 浏览
夠時間接老婆放工,又行去威靈頓街搵食。就試呢間個名咁特別的筷子記。我同老婆分別叫左3送&2送粗撈,我覺得好細碟,而且味道唔算好驚喜。都唔係太差,但下次都唔會來了。

2006-12-03 7 浏览
今天來lunch,門口貼晒"煽"稿。店內光猛整潔,都看出有自己的佈置風格。主打sell澳門風味,很久沒去澳門,好想去,現在當止吓咳啦1)bb土魷+魚片扒湯米:bb土魷無嘜特別;魚片扒比一般魚旦之類實一d2)馬交魚羹+墨魚丸撈粗麵+蠔油汁:馬交魚羹無嘜特別;墨魚丸有鮮味;蠔油汁非死鹹派其實整體味道偏清淡,所以我的撈粗麵要叫亞姐再加d蠔油汁。另外撈麵類都用鐵兜/碟上,頗有懷舊,好像以前在街邊食腸粉用果種玻璃檯下放了1張200個common錯的別字(自己真喺錯唔少),雖與店舖沒什關係,就當是特式之一吧!

2006-11-21 16 浏览
同事介紹過呢度,今日得自己一個食lunch,就黎試0下lor... 叫左一個3撈粗麵($26包熱飲),3包括沙茶魷魚,包心卷,魚扒包心卷算係比較好0既一樣,不過切得好薄片0下魚扒感覺上同魚片分別唔大,不過不失沙茶魷魚都係一般咁la 成碟麵加起黎都係麻麻地好食,d麵唔太熱,沙茶醬又少......不過0係中環食lunch就算好抵就真0既

包心卷算係比較好0既一樣,不過切得好薄片0下
魚扒感覺上同魚片分別唔大,不過不失
沙茶魷魚都係一般咁la

2006-11-17 23 浏览
與友人食晏唔知去邊, 經過見到呢間未試過, 又標榜"澳門特色", 即管一試.點左3"食送"撈粗麵, 用鐵"兜"(碟?)上包心卷: ok啦, 若切厚一點會更好香菇魚扒: 唔錯,幾香菇味, 魚肉亦爽口魚腐角: no no, 好似煎蛋皮咁菊花蜜: 有菊花味, 但頗甜我都要左沙茶醬, 但食唔出有咩味, 反而友人的蠔油好似更有味.廿幾蚊, 連飲品係價錢合理, 但唔會因為呢個麵已吸引我再去. 反而有機會會外賣一個辣魚飽試試~

點左3"食送"撈粗麵, 用鐵"兜"(碟?)上
包心卷: ok啦, 若切厚一點會更好
香菇魚扒: 唔錯,幾香菇味, 魚肉亦爽口
魚腐角: no no, 好似煎蛋皮咁
菊花蜜: 有菊花味, 但頗甜

2006-11-16 23 浏览
談到食物,難登大雅,但可記的可寫的事其實好多。馬鮫魚羹、BB土魷、草菇煎魚餅,食物大部分是(火合)的,不然就是煎的,小店經營,最緊要快。三併的下午茶餐無乜特別,好奇什麼是BB土魷,阿姐話:「是BB size的土魷。」,又真的是幾BB size,也怪不得叫BB土魷,味道麻麻,叫做試過。煎魚餅又無乜特別,菇味幾重配埋粗糙的魚餅,地道小店入形入格。走前隔離檯的大審拿張金牛喊找錢,看得呆了,也值一記。

走前隔離檯的大審拿張金牛喊找錢,看得呆了,也值一記。
2006-11-10 14 浏览
下午茶時間要去附近打點些事,順便試試這間馬交特色小店.名叫筷子記,不知道是否取自澳門一個地方名,筷子基的諧音?四點幾也有很多食客,來個下午茶餐,三"送"麵,要撈粗.既然主打澳門特式,當然要試試其魚羹,包心卷等等.三"送"有沙茶魷魚,魚羹,包心卷.不知道澳門是否一樣多福建人,沙茶醬亦是一種澳門麵色特色?魷魚幾爽,沙茶醬亦入味.魚羹即係我們吃碗仔翅的魚肉.沒有甚麼大不了.包心卷是用魚肉做成的卷,包住用墨魚肉打成的茸.只係有點點吃著獅子狗.底下的麵條,非彈牙貨色.沙茶醬很惹味,可惜太少.餐飲檸檬以羅,即係用以羅果子鹽沖成,加舊檸檬.其中一道澳門特飲,對我來講,也是新鮮事.

2006-11-08 18 浏览
友人想試,便叫埋喜歡試新野的在下一同幫襯二人都係叫撈麵套餐友人選的三款餸:香腐角-煎得太老,唔好食葡國腸-味道一般,好肥(註:本人覺得加瘦臘腸都好多肥肉的人)墨魚丸-好食,食到墨魚粒本人選的三款餸:瑞士雞翼-幾好沙茶醬魷魚-夠入味肥牛-正常撈麵的沙茶醬不夠多,要再要多些汁汁再濃d,就更好唔算便宜,中環價,不過都係一個幾好的選擇
友人想試,便叫埋喜歡試新野的在下一同幫襯

二人都係叫撈麵套餐
友人選的三款餸:
香腐角-煎得太老,唔好食
葡國腸-味道一般,好肥
(註:本人覺得加瘦臘腸都好多肥肉的人)
墨魚丸-好食,食到墨魚粒

本人選的三款餸:
瑞士雞翼-幾好
沙茶醬魷魚-夠入味
肥牛-正常

撈麵的沙茶醬不夠多,要再要多些汁
汁再濃d,就更好

唔算便宜,中環價,不過都係一個幾好的選擇