2008-06-17 26 浏览
成日落雨, 攪到個人都唔想落街同人迫食lunch. 突然諗起好耐冇食過筷子記, 即刻拎起個電話叫外賣.一個lunch都肯送, 有誠意, 仲要好快送到, 抵讚!我叫左個馬交魚羹, 瑞士雞翼同西生菜沙茶醬撈烏冬加凍OT. 馬交魚羹係佢地特製的魚滑, 好彈牙ga. 而瑞士雞翼就有兩隻, 都好味. 佢個沙茶醬撈烏冬就真係俘虜左我, 甜甜地好鬼開胃, 外賣盒有格分開左d野食同烏冬, 不過我自己撈下撈下都幾好玩.不過堂食個鐵兜有幾有風味既, 下次有mood就落街食啦

一個lunch都肯送, 有誠意, 仲要好快送到, 抵讚!

不過堂食個鐵兜有幾有風味既, 下次有mood就落街食啦

送到黎仲熱
送到黎仲熱
2008-06-13 15 浏览
要補充點能量應戰至明晨,近期洗塵洗走不少彈藥,是時候平民一點了。下午茶的自選組合,廿四蚊雙拼撈組合選料可真豐富,加兩蚊要了三拼,近廿款款式中選了腩肉、青春魚肉腐皮卷、炸魚片,撈麵汁底亦有幾款可揀,有意思,就要了自家秘製洋蔥汁。鐵兜載著軟腍蛋麵,無乜味,又甜又濃的洋蔥汁充份發揮作用,是番茄汁、洋蔥、甜醬油的綜合,唔化學幾好,幾味配料很大路,卻做得不錯,腩肉煮得軟腍入味,細切成方粒,吃起來也方便,青春魚肉腐皮卷,油炸的,唔多明健康在那裡,腐皮包著芋蓉與魚肉餡,炸得香酥又有芋香,很好吃,炸魚片幾片,都是邊角位,彈牙不腥,幾新鮮吃得很滿意。歎埋杯檸茶,回過神來再回工作崗位,埋單廿六,算不上很平宜(總好過乒乓雲吞吧!),卻嚐到平實民間風味。

簡稱「春卷」,絕!
好平民鐵兜撈麵
簡稱「春卷」,絕!
好平民鐵兜撈麵
  • 青春魚肉腐皮卷
2008-06-12 25 浏览
朋友無啦啦話來同我食lunch, 同佢去左筷子記食左瑞士雞亦+包心卷+沙茶醬+柑桔七喜隻雞亦甩皮甩骨, 店員都肯換冇黑面 沙茶醬好惹味, 杯柑桔七喜都好好飲!!窮人洋蔥汁... 下次試下先~
朋友無啦啦話來同我食lunch, 同佢去左筷子記

食左瑞士雞亦+包心卷+沙茶醬+柑桔七喜

隻雞亦甩皮甩骨, 店員都肯換冇黑面

沙茶醬好惹味, 杯柑桔七喜都好好飲!!

窮人洋蔥汁... 下次試下先~
2008-06-11 13 浏览
5月31日, 去完中環搞旅行既野, 呀菲專誠帶咗我黎哩到食, 話個撈麵幾特別又唔貴~ 開頭以為係普通既車仔麵, 原來d餸同撈麵都好唔同. 有個汁仲叫”窮人洋蔥汁”添!::: 瑞士雞翼 香菇肉片扒 撈粗 (沙茶汁) + 凍奶茶 ::: $26好豐富~ 啖啖肉!! 雞翼好大隻瑞士汁好入味~ 香菇肉片扒切得好厚, 咬落好香菇味同豬肉味~沙茶汁夠杰, 食落好濃味, 撈粗口感一流!粗麵軟淋好好食~凍奶茶都好好飲~ ::: 馬交魚羹 澳門包心卷 撈幼 (窮人洋蔥汁) + 凍檸茶 ::: $26再揀2個自稱係澳門特式既餸, 魚羹應該係魚滑, 魚肉幾結實有口感亦都彈牙, 唔錯唔錯~包心卷係外面一卷肉包住另一隻肉, 外層好似獅子狗, 而裏面d肉都好似魚滑, 2樣餸有d撞添~ 而個汁好濃洋蔥味, 不過食唔出有乜咁特別, 可能各有喜好, 呀菲話個沙茶汁濃d, 不過同窮人有乜關係呢? 汁好多, 食到尾有少少膩……間舖都幾有風格, 檣同枱都會擺一d關於世界各地新聞既剪報~ 仲有個咩打工仔十大戒條, 好搞笑~ 而佢地d碟都會用屋企以前用嗰d膠碟~ 哩d舖似係開喺舊區多過喺中環~

瑞士雞翼香菇肉片扒撈粗
馬交魚羹澳門包心卷撈幼
2008-06-07 12 浏览
chopstick:記...*日日放學行過條扶手電梯都以後該店係賣筷子既...後來上openrice見到之後才知道原來係食店...haha...*難得老公今日接我放學,我又早放,於是就落左黎試下了...*我叫左個路環香腐角+澳門包心卷撈粗面(蠔油) [$21-]老公就叫左個沙茶醬魷魚+豬腩肉撈幼面(洋蔥汁) 跟餐飲[$29-]*沙茶醬好特別...唔同一般沙茶醬的...好好味...而且d魷魚仲好爽!!!*而腐角我就略縑普通..淡而乾身...*個洋蔥汁好正呀..可能係自己鍾意食洋蔥呢..特別美味...*整體都好好味...我會黎多次架空^^*
chopstick:記...

*日日放學行過條扶手電梯都以後該店係賣筷子既...

*難得老公今日接我放學,我又早放,
於是就落左黎試下了...

*沙茶醬好特別...唔同一般沙茶醬的...
好好味...而且d魷魚仲好爽!!!

*而腐角我就略縑普通..淡而乾身...

*個洋蔥汁好正呀..可能係自己鍾意食洋蔥呢..
特別美味...

*整體都好好味...我會黎多次架空^^*
2008-05-21 15 浏览
首先我必須一讚這裡的下午茶是2點起, 對於一羣食2點lunch的打工仔, 確實是貼心的安排!二來, 下午茶時間完全不用等位, 唔使迫, 又令印象分大增!三來, 小弟著實鐘愛此類地度小店, 什有親切感, 另多店員姊姊亦友善, 完全不見人氣店的傲氣, 又係一個好! 仲有地方都好乾淨吓, 應記一good!食物叫咗奶醬麥多, 奶醬份量尚算適中, 但醬多一點會更好. 包身軟淑, 食落又嚟多個舒服.奶茶, 一點也不差, 但同時也不算凸出.講真, 淨係個local又舒服的服務+環境已是一個哈哈笑啦. 大家不妨試試!

奶茶, 一點也不差, 但同時也不算凸出.

地度feel
桌上其實舖了d懷舊相, 幾得意!
(非会员)
2008-04-28 11 浏览
同兩個好朋友行完H&M , 本身想去勝香園開飯點知6點已經收左於是就轉戰筷子記我地食左撈麵同埋葡國腸炒蛋包撈麵既沙茶醬底幾好味, 不過略嫌有D 稀, 好似溝左水咁, 哈哈, 同埋呢度既粗麵不錯, 可以一試「食送」方面, 食左炸魚片、沙茶醬魷魚同埋魚腐都幾好味。野飲方面, 朋友仔話個熱菊蜜幾好飲喎。
同兩個好朋友行完H&M , 本身想去勝香園開飯
點知6點已經收左
於是就轉戰筷子記

我地食左撈麵同埋葡國腸炒蛋包

「食送」方面, 食左炸魚片、沙茶醬魷魚同埋魚腐都幾好味。

野飲方面, 朋友仔話個熱菊蜜幾好飲喎。
2008-04-26 19 浏览
麥多+ 熱飲自選醬料(牛油、煉奶、花生醬、果醬等): 要了奶醬麵包本是黃色,有提子乾粒–香脆,不俗
麥多+ 熱飲
自選醬料(牛油、煉奶、花生醬、果醬等): 要了奶醬
麵包本是黃色,有提子乾粒–香脆,不俗
煉奶、花生醬麥多
魚羹-唔知係咩魚肉..無咩味大約7舊包心卷-魚片夾左魚肉o係入面.淡淡地,ok鮮味辣蛋-煎蛋with咖哩粉啦我諗..個味係幾特別.都ok大塊,接埋左都有1/3個碟咁大福麵(加一蚊)-食落唔覺係福麵喎...沙茶醬-order時以為係hotpot果d一patpat.原來唔係...唔會好咸,唔會好乾.
魚羹-唔知係咩魚肉..無咩味大約7舊
包心卷-魚片夾左魚肉o係入面.淡淡地,ok鮮味
福麵(加一蚊)-食落唔覺係福麵喎...
2008-02-15 8 浏览
里間舖雖然細,但飲品列就出奇的多...麥奶咖啡幾好(其實好易沖,即咖啡+好立克.不過麥奶奶茶就麻麻地~);咸檸廉都好飲; 鮮奶忌廉就唔得la,coz 唔足料,好淡囉~至於撈麵類,沙茶醬都幾好,but愈食愈咸...;最近有個新既醬汁-洋蔥汁,幾好!! 至於餸方面,馬交魚羹夠彈牙;包心卷就不太好吃,coz質感怪怪的;香菇肉扒(舊時係魚扒,其實差唔多,好似係個名唔同)都幾好食;雞翼都好夠味;東風螺好夠味,唔會食食下唔夠味;有個好似叫腐角,無味,不值一試. 不過當日俾個伙計"不小心"打了一掌,仲紅左成個下晝,好無辜lor..
2008-01-28 7 浏览
自選a)三馬鮫魚羹-不規則的魚滑,很彈牙魷魚-無鮮味包心卷(魚肉內卷豬肉)-夠特色b)麵/粉:要了幼麵,也許外賣的關係,腍,失色不少c)醬汁:要了沙茶醬-不辣反甜,易入口d)餐飲:要了無花果蜜,非常特別
自選

a)三
馬鮫魚羹-不規則的魚滑,很彈牙
魷魚-無鮮味
包心卷(魚肉內卷豬肉)-夠特色

b)麵/粉:要了幼麵,也許外賣的關係,腍,失色不少

c)醬汁:要了沙茶醬-不辣反甜,易入口

d)餐飲:要了無花果蜜,非常特別
2008-01-26 5 浏览
微微細雨, 冷冷的, 眾人不想午飯時間行到上環吃, 就來到此地.餐牌有點混亂, 在各人細心分析下終於明白.自己要沙茶醬撈幼麵, 香菇魚片扒, 沙茶魷魚, 唐生菜.香菇有點像貢丸搭肉餅的質感和味道.沙茶魷魚大大件, 多多沙茶醬, 不過魷魚是冇味魷魚.同事給了幾件包心卷, 其實味道像魚片, 都ok 的.連熱飲$28, 中環區算是平霸麵食, 不過就對於男士真是輕食了.提外話:食物紙organize 得比較混亂, 有些有個1 字以為係remark, 原來係要加一蚊, 不明白的, 最好問一問伙記.
餐牌有點混亂, 在各人細心分析下終於明白.
自己要沙茶醬撈幼麵, 香菇魚片扒, 沙茶魷魚, 唐生菜.
香菇有點像貢丸搭肉餅的質感和味道.
沙茶魷魚大大件, 多多沙茶醬, 不過魷魚是冇味魷魚.
同事給了幾件包心卷, 其實味道像魚片, 都ok 的.

提外話:
2008-01-22 10 浏览
不知何解,人人說澳門多東西吃,我又不甚麼覺得。一提起澳門,我只會想起兩種食物,葡式烤乳豬及撈麵。遲了放飯,一街都係搵食的人,一個人也難搵位。差一點就行左去吃牛雜河,見這裡剛好有個單人位,就來吃撈麵。要了沙茶醬撈福麵,配料選了魷魚、葡國腸及腐角。這裡的沙茶醬調得甜甜的,不算很香,但也不會一吃就口渴到暈的,算是這樣;魷魚是一味爽口,是沒有味的正宗的「疏打魷魚」,加上沙茶醬就是沙茶醬的味道了;葡國香腸如中式臘腸般夠味,但口感更軟熟,配上福麵也幾好的;腐角是腍腍的的,卻如腐竹般有豆香,幾特別;福麵是幾香的,不過論口感,當然不及丁麵。跟凍飲一杯,埋單31蚊,都幾經濟,食物也有特色,難怪其門如市的。

2008-01-21 6 浏览
放工沒人等位好開心. 點了豬扒包, 麥香奶茶和沙茶粗麵. 配料是什麼忘了, 跟隨個人口味就行了. 麥香奶茶好喝; 豬扒包熱辣辣, 軟硬適中, 豬扒很入味. 沙茶醬味道不錯意料之外, 因為之前吃過好像怪怪的. 有一次我再點了米粉卻遜色了, 可能是外賣的關係放久了, 還有米粉把醬都吸乾了, 攪不勻, 下次還是點回粗麵好一點. 那次外賣麥香奶茶他們忘了加糖, 我打電話跟他說, 他都願意換給我, 還連聲的不好意思, 加了不少分數!!
2008-01-20 6 浏览
又是星期六下午返工ot前當然要試試平日人太多吃不到的賣點是澳門車仔麵包心魚卷是特色之一魚蛋外殼內釀了另一些肉和菜吃不出名堂來但是很特別味道也不錯土魷配搭的沙茶醬才是重點可惜香濃的沙茶醬不算入味但土魷咬口爽爽的沙茶就當是湯底啜麵吧入味的反是後上的瑞士雞翼瑞士汁算是很瑞士再加杯平常澳門才喝到的無花果蜜很潤又不太甜有興趣可整支買回去裝修簡單但乾淨舒服令人想起尚未暴發的澳門
又是星期六下午
返工ot前當然要試試