2016-04-07
今日出開去中環百年兌yen, 自己一個人走左去位於威靈頓街嘅筷子記食lunch! 中午12點幾去到門口,已經見到有十個八個人喺門口等位!因為我得一個人,所以唔使等,即刻有位!入面都好迫下,差不多背脊貼背脊,職員嘅態度當然好極有限...哈哈(預左!)幾年前食過一次,已經唔記得左食過d乜野!睇下個餐牌,發覺選擇都唔少,不過見其他食客大部分都係叫麵食,所以都跟嗌! 叫咗個撈粗麵,咖喱豬皮蘿蔔豬大腸同埋香腐角,要沙爹汁再加中辣!飲品要左一杯熱無花果蜜!盛惠39個大洋!平心而論,個人覺得質素只係一般,個沙爹汁冇乜味道對於我呢個辣妹來講,中辣係一啲都唔辣!咖喱豬皮蘿蔔超普通,香腐角只係口感好「鞋」嘅豆卜類物體,最好味係個豬大腸,用滷水汁來鹵,入晒味又夠淋!另外粗麵嘅份量都好多,男士都應該夠飽!無花果蜜甜甜地都唔錯!雖然整體冇乜特別,不過喺中環可以唔使$40就夠飽而又仲有杯飲品嘅餐廳唔多,經過開都可以試吓嘅