2020-06-10 33 浏览
約老公食野都是我主動老公終於有空放早先跟我食見到好多人都打卡去開九龍城就等下hea下天氣熱不想食太多肉,就叫了海鮮爐端燒店員話最好將鮮牛油蒜蓉放在海鮮上面燒起來就好香好正海鮮盤二人份量,有鮑魚,虎蝦,扇貝,蜆,翠玉瓜,鮑魚大隻,虎蝦唔細肉質爽,扇貝真心正,鮮甜,蜆肉有海水味,新鮮。基本上海鮮已經洗得好乾淨,去曬內臟,食得很方便。有岩鹽提供,不過本身海鮮都很鮮甜,所以唔洗調味都好正炸蚵仔魯肉飯都唔錯,蚵仔即係蠔仔,粒粒飽滿,有啲好大粒,脹卜卜,炸蚵仔炸粉薄,很脆口,魯肉岩味,份量足夠拌勻就好惹味。紅燒牛肉刀削麵好好味,牛腩份量算多,又大件,入味,牛味香濃,刀削麵沾上湯汁都好正,白蘿蔔紅蘿蔔很甜,前菜有花生,木耳,藕片,少辣,麻感足,令人開胃甜品是芋圓仙草豆腐花,芋圓很嚼勁,彈牙,紅豆蓉軟身,豆腐唔錯,仙草夠多,有黑糖漿很滿足菠蘿沙冰老公至愛,即叫即做,勁大杯,沙冰很幼滑,仲有菠蘿肉在面,消暑良品
約老公食野都是我主動
老公終於有空放早先跟我食
見到好多人都打卡
去開九龍城就等下hea下

天氣熱不想食太多肉,就叫了海鮮爐端燒
店員話最好將鮮牛油蒜蓉放在海鮮上面燒起來就好香好正

2020-06-10 38 浏览
今日黎到九龍城食台灣野,舖頭裝修好特別。主菜叫咗鹽酥雞扒台灣麵,配菜蘿蔔炆到好入味,湯底亦都做得唔錯台灣麵口感豐富,食落有麵條嘅味道。牛展整得好入味,食落一啲都唔銀。屙仔煎蛋香味濃郁,蠔仔份量足夠,食落好香口,做得幾出色,係呢度嘅招牌菜之一,必點之選啊😂!飲品方面叫咗一個芝士奶蓋四季春加仙草,芝士奶蓋超正,首先奶蓋勁厚,而且飲落去淡淡芝士香味,好耐冇試過 咁正嘅芝士奶蓋啦,大家記得一定要叫番一杯😂
今日黎到九龍城食台灣野,舖頭裝修好特別。
牛展整得好入味,食落一啲都唔銀。
2020-06-09 15 浏览
老公話前一排食泰國菜食得密,所以呢日跟他換換口味,來這裡食台灣菜。入到餐廳,燈光通明,最特別的是牆身的裝飾,寫著多款冧冧的語句,讓我心境年輕很多。另外,用 app 下單真係好方便,既清楚又容易跟蹤。燒雞泡魚乾老公一見到,就話要點俾我食。質地比較腍身,是較 juicy 的一種,而燒的香味是𡁻的時候除除滲出。牛肉拼盤有 牛肩甲、牛小排 和 牛胸腹,以電鍋邊轉邊燒。雖然沒有以明火般快熟,但是比較乾淨和無咁容易煮燶。牛肉一邊煮,我們一邊搽燒汁,燒好後加上岩鹽進食。除了肉味甘香,仲有爆香了的黑椒味,好味到老公 encore 白飯。珍珠茉香奶茶 望落有點像 cappuccino,淡淡茉香味加上粒粒珍珠,非常香滑。黑糖珍珠奶茶少甜的奶茶反而令黑糖味更突出,飲完成身涼浸浸。

另外,用 app 下單真係好方便,既清楚又容易跟蹤。

燒雞泡魚乾
老公一見到,就話要點俾我食。

牛肉拼盤

珍珠茉香奶茶

黑糖珍珠奶茶
少甜的奶茶反而令黑糖味更突出,飲完成身涼浸浸。

2020-06-03
最近真係太少出去食野啦,好耐無食台灣野.爐端燒,朋友推介話哩間有得打卡又好多台灣野食🙌🏻所以決定平日收工過黎試下!食物方面:叫左2份肉做爐端燒⚪️美國極黑毛豬肉既質感好似牛,好香而且好嫩滑,加埋燒肉汁超好味!⚪️豬梅花腩肥瘦適中,肉質好淋好香☺️油脂分佈得好平均,入口唔會覺得太油膩,配飯食會好正,但我地2個人唔想食飯咁飽,想試多少少野食,所以無叫麵/飯!⚪️士林鹽酥雞好大份,熱辣辣岩岩炸好👅雞粒好滑,控制火喉方面做得好好!⚪️Hea住生煎包(4件)第一次食全粒炸既生煎包,好脆既外皮包住都幾好食,餡料都好多!⚪️人氣芝麻雞翼(4件)必食芝麻雞翼,炸得完全唔乾👄香脆而且大大隻,味道岩岩好,正呀!⚪️松茸燉雞好少地方有得飲燉湯,飲得出係無落味精,好清甜,都好多料,可以一試!⚪️芋圓仙草豆腐花略為甜左D,豆腐花唔夠滑,但芋圓都好Q彈,作為飯後甜品都唔錯!⚪️奶蓋可可(少冰.少甜.加仙草)超大杯,好濃朱古力味,仙草份量都好多,而奶蓋飲到好濃芝士味咸咸地好正,推介一定要叫奶蓋🤘🏻🤘🏻整體方面:餐廳座得幾舒服,店內掛左幾個特別字句既霓虹燈,打卡真係唔錯,食物質素都好好🥰全部都好新鮮,炸品都好熱辣辣,因為朋友唔食牛,所
最近真係太少出去食野啦,
好耐無食台灣野.爐端燒,
朋友推介話哩間有得打卡又好多台灣野食🙌🏻
所以決定平日收工過黎試下!

食物方面:
叫左2份肉做爐端燒

⚪️美國極黑毛豬
肉既質感好似牛,好香而且好嫩滑,
加埋燒肉汁超好味!

⚪️豬梅花腩
肥瘦適中,肉質好淋好香☺️
油脂分佈得好平均,入口唔會覺得太油膩,
配飯食會好正,但我地2個人唔想食飯咁飽,
想試多少少野食,所以無叫麵/飯!
士林鹽酥雞

⚪️士林鹽酥雞
好大份,熱辣辣岩岩炸好👅
雞粒好滑,控制火喉方面做得好好!
Hea住生煎包

⚪️Hea住生煎包(4件)
第一次食全粒炸既生煎包,
好脆既外皮包住都幾好食,餡料都好多!
人氣芝麻雞翼

⚪️人氣芝麻雞翼(4件)
必食芝麻雞翼,炸得完全唔乾👄
香脆而且大大隻,味道岩岩好,正呀!
松茸燉雞

⚪️松茸燉雞
好少地方有得飲燉湯,飲得出係無落味精,
好清甜,都好多料,可以一試!
芋圓仙草豆腐花

⚪️芋圓仙草豆腐花
略為甜左D,豆腐花唔夠滑,
但芋圓都好Q彈,作為飯後甜品都唔錯!
⚪️奶蓋可可(少冰.少甜.加仙草)
超大杯,好濃朱古力味,仙草份量都好多,
而奶蓋飲到好濃芝士味咸咸地好正,
推介一定要叫奶蓋🤘🏻🤘🏻

整體方面:
餐廳座得幾舒服,
店內掛左幾個特別字句既霓虹燈,
打卡真係唔錯,食物質素都好好🥰
全部都好新鮮,炸品都好熱辣辣,
因為朋友唔食牛,所以今次點左2種豬,
特別一提,哩度用左有埋吸油煙功能既機做爐端燒,
唔洗驚有油煙味好正.又唔會咁易燙到手😍
去9龍城食台式野都唔錯,唔一定要食泰國野啦!
士林鹽酥雞
人氣芝麻雞翼
松茸燉雞
  • 奶蓋可可
  • 美國極黑毛豬
2020-06-07 1184 浏览
呢日又回到我成長嘅地方,同舊同學食飯聚舊,我哋見呢間餐廳個名咁搞笑,加上裝修又好似唔錯,就入去試下。餐廳主打台灣菜,但同時亦有得食烤肉🥩。朋友話唔想食咁多肉,所以我哋主要食台菜。餐牌好多公仔同文青字句😂。朋友勁擦得,我哋食咗四樣嘢,勁飽。鹽酥大大雞扒配魯肉飯附送前菜三小碟($78),🐔雞扒同魯肉飯係分開上㗎,份量好多!如果一人一個主菜應該會飽哂食唔落其他嘢。前菜有花生、拍青瓜同木耳。等等蚵仔煎($60),蚵仔煎個樣煎得幾唔錯,金黃色的,又幾香口,蚵仔同蛋嘅比例亦剛好,唔會淨係得餅👍。最緊要係蚵仔唔會腥。黑松露黃金花枝丸(6粒)($48),每粒花枝丸上面加咗少少黑松露醬。我認為好食在於粒花枝丸本身,夠彈牙🦑。傳統手工魯肉配時菜($48),魯肉同魯肉飯嗰啲一樣,時菜上面嘅魯肉仲多過飯,正啊!時菜係菜芯,每餐都要食返啲🥦蔬菜先健康嘛(扮哂嘢🤣)。芒果沙冰($30),由於天氣太熱,去親九龍城點都要行段路,所以要嗌返杯凍飲降下溫。沙冰就啱哂呢,大大杯,芒果夠哂甜唔酸🤤。如果唔係防疾關係,無咁多膠板嘅話,應該可以睇清楚啲餐廳嘅裝修。不過而家咁睇,都覺得好潮、好摩登😆。(呢兩個形容詞老土到...)總
總括嚟講,呢間文青HeaHea台菜館都唔錯吖。食物味道同價錢都好合理,店員服務亦幾好,係食得好放鬆嘅一頓晚餐😊。我見隔離枱食燒肉好似都好正咁囉,有機會要試下!
2020-05-26
2020-06-05 63 浏览
九龍城除左泰國野 真係仲有太多餐廳 今日就去呢間有點文青感覺既台灣餐廳 等一個人 吃飯🍴除左一般既台灣菜 小食 呢到最特別係有燒肉食 見到隔離枱d肉質素睇落唔錯 所以我地都叫左2碟試下😆 我地揀左爐端燒牛肉拼盤同爐端燒豬梅花腩🤤 呢到係scan qr code點餐既 order完店員就會為你set up光波爐 感覺比平時既燒肉更少油煙 d肉又唔會唔易燶 唔錯👍🏻 爐端燒牛肉拼盤入面有牛舌 牛肩甲 牛小排同牛胸腹 份量都唔少 而且油脂分布平均 加上岩鹽已經好juicy好好食😋 豬梅花腩更係有驚喜 加上店員比既醬汁 甜甜地 唔會好油又好香豬肉味👅除左爐端燒 我地仲試左佢地新推出既蚵仔滷肉飯 蚵仔可以揀酥炸/原味 我地就揀左酥炸 份量好多 堆成一個小山丘🤤 好香口 滷肉都好多好好餸飯 而且仲附送前菜3小碟 有花生 涼拌青瓜同木耳 好開胃👍🏻飲品方面我地就叫左一杯黑糖珍珠奶茶 揀左小甜小冰 係超大杯架 2個人share都夠哂 岩哂食燒肉🌟

爐端燒牛肉拼盤
爐端燒豬梅花腩

爐端燒牛肉拼盤
爐端燒豬梅花腩
2020-06-04 952 浏览
九龍城是我看的中醫師地區,故頗熟識這帶,今晚就在醫館隔離街開餐。台式小店,侍應服務不錯。點了❮鹽酥豬扒陽春麵送三小碟❯$78,豬扒酥香,有咬口,表面有鹹味又軟熟。 陽春麵軟中有韌性,滲了濃郁味的湯頭(忘記問侍應裡面配甚麼煲成的) ,一起吃,好味。三小碟的鹹脆花生,辣味雲耳與滷水豆腐,坦白說,比台式鹵水小併盤 更抵吃,跟飯麵餐就吃到。另加了❮台式鹵水小併盤❯$48 ~雞翼,豬耳與豆腐 。小碗手工魯肉飯配鹵水溏心蛋送三小碟魯肉雖有肥肉,但瘦肉比肥多,而且鹵汁足夠,吃至飯底下也味道十足,很接近在台灣吃到的,溏心蛋也流心夠味,。松茸敦雞湯無飯家庭少煲湯水,有敦湯當然要試試。這湯肉濃郁,味道清甜;松茸與雞肉的份量平衡,不會互蓋味道,能少鹹一點更好。奶蓋可可沒想過是超大杯庄,選了小冰,甜度適中,奶蓋很高,奶多夠滑,點hea 都夠飲。最後的❮椰香芋圓仙草露❯ 裡面暗藏了夠腍的紅豆,芋圓軟韌,仙草柔軟,椰汁足夠,好食。

台式小店,侍應服務不錯。

點了❮鹽酥豬扒陽春麵送三小碟❯$78,

另加了❮台式鹵水小併盤❯$48 ~雞翼,豬耳與豆腐 。

小碗手工魯肉飯配鹵水溏心蛋送三小碟

松茸敦雞湯

奶蓋可可

沒想過是超大杯庄

最後的❮椰香芋圓仙草露❯

裡面暗藏了夠腍的紅豆,芋圓軟韌,仙草柔軟,椰汁足夠,好食。

2020-05-28
  • 鹽酥豬扒陽春麵送三小碟
2020-06-03 36 浏览
九龍城出名多好野食,不過平時都係食開泰國野,今日就陪朋友試試佢公司附近既台灣菜見到lunch menu有個士多啤梨生炒骨(+$3 改配魯肉飯)好似幾得意,平時食開菠蘿生炒骨,士多啤梨炒真係第一次,魯肉飯都幾大兜;味道酸酸甜甜好開胃;另外幾大碟所以建議兩個人share 另外仲點左份小食台式烤香腸,台灣腸絕對係我最掛住既台式小食;呢碟除左有紅腸仲有黑色腸,烤得脆口非常惹味今次仲有小小胃所以要埋個甜品芋圓仙草豆腐花,芋圓唔膠而且配上仙草唔會甜度適中野飲方面今次朋友點既芝士奶蓋好正,層芝士超厚,望到已經好滿足
2020-06-03 22 浏览
 今日同同事試試公司附近既台灣菜等等hea,因為平時經過見到幾高人氣,日日都見到有人排隊咁,估唔到真係高質而且唔係幾貴,lunch menu性價比幾高;叫左個士多啤梨生炒骨配魯肉飯套餐連熱飲小食都係$84,熱飲仲可以選養生既桂圓紅棗茶,唔係話得咖啡檸水;叫既小食如台灣腸、甜品芋圓等都幾好食,但蚵仔煎就好伏,味道勁淡完全唔香,仲好重粉味,我同朋友食左兩口就頂唔順;所以大家來幫襯可以放膽叫,大部份野食同野飲都好有水準,除左蚵仔煎
2020-05-28
2020-06-03 28 浏览
大家都知九龍城多嘢食,咁前排去嗰頭同朋友聚舊,知道有一間台式餐廳有得食光波烤爐烤肉所以專程去試,同埋餐廳名都好特別,叫等等hea, 小食我哋叫咗等等芝麻蝦,同埋台式糖心蛋,當然 光波爐烤肉一定唔少得,我哋叫咗牛肉拼盤,內有牛舌、牛肩甲、牛胸腹、同埋牛小排。 先講小食,芝麻蝦真係超惹味,用特製醬汁撈埋大量白芝麻再炒埋幾隻開邊大蝦,甜甜酸酸又有啲芝麻香超正,糖心蛋就好有台式滷過嘅味道,加埋青瓜絲、花生食,食到停唔到口,主食光波爐牛肉拼盤超新鮮,無論邊一部分都好juicy好有牛味 ,值得推介!
2020-06-02 33 浏览
昨天到九龍城工作, 放工後已經很肚餓要找東西吃, 走下走下看到了一家台灣餐廳, 風格簡約很台灣, 就進去試一下店面的裝修很有趣, 鏡子上有一些很有意思的字句 , 店員也很有禮貌, 我們一坐下就送嚟 烏龍茶, 台式店舖的茶就是很不同, 淡淡的清香, 一點也不吃hea坐下後看餐牌才發現原來這裏有燒肉吃, 沒想到這樣的台式餐廳竟然有燒肉, 突然就忍不住要破費盡情吃我點了這個牛肉拼盤, 每塊牛肉上也有介紹是牛的哪一個部分, 我比較喜愛吃牛肩甲, 燒肉放在端爐上, 端爐會自己再轉動, 第一次吃的我感覺很新奇另外我們也叫了這個鹽酥 雞扒滷肉飯, 滷肉飯的肉質特別好, 肥瘦也均勻, 鹽酥雞扒也非常大塊, 性價比高, 米飯也是高檔的 珍珠米 我們也點了這個芝麻雞翼, 是我最愛吃的, 每隻雞翼也是剛好炸起, 上面也有芝麻調味很有特色另外我們也叫了這個松茸雞燉湯一起分享, 燉湯果然就是不同, 原汁原味, 火候很足我們叫了芒果沙冰做甜品, 非常之大杯, 如果不介意分享的話, 兩個人一杯也剛剛好, 更可點一杯冷泡清茶, 最後清一下腸胃希望下次可以過來吃海鮮 端爐燒

芝麻雞翼

希望下次可以過來吃海鮮 端爐燒

2020-06-01
芝麻雞翼
2020-06-02 223 浏览
等等才做是一種生活態度。喜歡九龍城這間小店,曾經風光一時的泰國街,今日林立著各種特色的西餐廳、cafe、麵包店。。。小店的裝修相當有特色,走文青路線的門面帶有些少台灣風味,不難找到。店員都相當熱情,一坐下馬上給我們端上熱水,為我們介紹菜式,想必這裏最出名一定是烤肉🥩🥓。看到幾枱食客的檯面放著一部頗大的自動烤肉旋轉機,相當好奇,我們亦點了一份,先說回價錢,算是正常文青cafe價錢,晚市人均一百元左右,點烤肉拼盤會稍貴一點。份量不少,肉類新鮮,顏色光澤,口感相當不俗,肥瘦均勻。最享受的是可以自己燒烤喜歡的肉類,塗上燒烤汁風味更佳!我們亦點了其他台式小食,例如魯肉飯、 鹽酥雞、阿仔煎、雞扒麵、 鹵水豬耳等,每樣的味道都相當豐富!當中❤️最愛一定是鹵水豬耳拼盤, 去搭鹵水雞翼和豆腐 鹵水不涵 而且入味,豬耳爽口彈牙,不知不覺間 就把它輕鬆清滅。 台式最出名的正是魯肉飯其魯肉肥瘦均勻,入口香濃,肉質鬆軟,為一醬汁不夠,吃不完整碗白飯。值得一提嘅流心蛋🥚做得相當出色外表金黃色之餘,流心的部分帶有一種糖心焦香。香港人都繁忙,有時候感覺相當焦急,喜歡小店的態度,等等才做,享受一下晚飯的樂趣,舒適休閒其實
等等才做是一種生活態度。

香港人都繁忙,有時候感覺相當焦急,喜歡小店的態度,等等才做,享受一下晚飯的樂趣,舒適休閒其實這才是一種生活態度😎

2020-05-22
  • 鹽酥雞
講真扒住個魯肉飯食燒肉都真係第一次! 位於九龍城嘅等等HEA 就滿足晒我兩個願望喇~呢間台式小店主打台式燒肉, 台式小食、魯肉飯、牛肉麵及台式飲品。使用QR code 手機點單,方便環保。奶蓋烏龍茶 $35奶蓋口感順滑,質地帶鹹夠濃稠。不過$35就有點貴。冷泡高山翠綠茶 作為茶控嘅我覺得好好飲!#小碗手工魯肉飯配滷水溏心蛋 (附3款前菜:花生、涼拌雲耳及涼拌青瓜)$50魯肉飯魯肉肥瘦適中,肥嘅部分入口即溶,如味道再濃郁d 就滿分!牛肉拼盤$288 一盤已經有齊牛舌、牛肩、牛小排、牛胸腹好豐富~採用自轉光波爐,牛肉只有少許黑椒芝麻調味,食落軟稔有牛味。食前再加入少許粉紅鹽更突顯出牛嘅肉香。香菇燒完都好juicy
講真扒住個魯肉飯食燒肉都真係第一次!

位於九龍城嘅等等HEA 就滿足晒我兩個願望喇~

使用QR code 手機點單,方便環保。

奶蓋烏龍茶 $35
奶蓋口感順滑,質地帶鹹夠濃稠。不過$35就有點貴。

冷泡高山翠綠茶
作為茶控嘅我覺得好好飲!

牛肉拼盤

一盤已經有齊牛舌、牛肩、牛小排、牛胸腹好豐富~

採用自轉光波爐,牛肉只有少許黑椒芝麻調味,食落軟稔有牛味。

食前再加入少許粉紅鹽更突顯出牛嘅肉香。

香菇燒完都好juicy

2020-05-11
  • 牛肉拼盤
等懂我的那一個,是你嗎?餐廳不大但裝修好特別!好有性格鹽酥雞都夠惹味,個人覺得一定要嗌而且大大份好飽肚!佢地仲有自動轉動的台式燒烤真係好特別肉類嘅選擇都好多而且份量都可以自己揀返!多款台式特飲!我就揀咗黑糖珍珠鮮奶 ,黑糖味濃郁而且珍珠都好好味~自己一飲就好鍾意朋友選擇 冷泡白桃烏龍,茶味香濃,而且高質素!台式滷水小拼盤,份量都算多,豬耳雞翼滷豆腐都好好味!入味的感覺💕一定要讚下黑松露花枝丸,熱辣辣而且香噴噴!滷肉配時菜健健康康,一定要搭配蔬菜先覺得夠健康! 台式川辣牛肉麵,唔會好辣朋友比較鍾意食辣,就覺得啱啱好同埋味道好正宗! 主食仲有招牌蠔仔肉燥飯,比我想像中配菜多好多而且好新鮮!份量都好夠飽~
等懂我的那一個,是你嗎?
餐廳不大但裝修好特別!好有性格
鹽酥雞都夠惹味,個人覺得一定要嗌而且大大份好飽肚!

佢地仲有自動轉動的台式燒烤真係好特別
肉類嘅選擇都好多而且份量都可以自己揀返!
朋友選擇 冷泡白桃烏龍,茶味香濃,而且高質素!

一定要讚下黑松露花枝丸,熱辣辣而且香噴噴!
滷肉配時菜健健康康,一定要搭配蔬菜先覺得夠健康!

2020-05-30 24 浏览
九龍城一向多嘢食 今次就嚟呢間文青台式爐端燒。今次食嘅係台式爐端燒 牛肉拼盤$288有牛舌,牛胸腹,牛小排,牛肩。牛肉會放上一個光波爐去燒,而光波爐上的板係識轉的, 好讓牛肉受熱均勻。 本身牛肉己放黑椒碎 , 而在牛肉放上燒烤的同時, 可以自己搽上燒烤汁,更加嘢味燒完之後 ,再加啲鹽 味道更加出息。 而我哋就嗌咗一個白飯送燒烤 。牛肉質地新鮮 ,雪花均勻 ,很有牛味,附送粒冬菇也燒來吃,好好食鹽酥雞 即叫即炸 ,外皮炸得好香脆, juicy 點埋沙律醬食唔停口食物環境都唔錯,不過可能在繁忙時間,需要多點人手去配合 ,會令到服務更加滿意。
九龍城一向多嘢食 今次就嚟呢間文青台式爐端燒。

今次食嘅係台式爐端燒 牛肉拼盤$288
有牛舌,牛胸腹,牛小排,牛肩。
燒完之後 ,再加啲鹽 味道更加出息
。 而我哋就嗌咗一個白飯送燒烤

鹽酥雞

2020-05-27