2020-07-11 59 浏览
九龍城出名多好野食,見近排開左間台灣菜,於是專登黎試下。平日夜晚7點幾去到,唔洗排隊就有得入喇。我係台灣牛肉麵既愛好者,所以嗌左個紅燒牛肉麵試下。湯底濃郁,牛肉燜到好腍,蘿蔔好入味,唔錯唔錯👍🏻好少台式小店會有得食燒肉,可以揀自己燒或者廚房燒,我地當然揀自己燒過下癮啦。我地點左小牛排同埋牛肩胛,份量剛好夠二個人食。肥瘦肉比例適中,加埋特製醬汁,好好味!甜品嗌左個椰奶芋圓仙草,好足料,黑糖珍珠同芋圓煙靭,值得一試😋

2020-07-10 34 浏览
去到九龍城😙除咗泰國菜有咩食啊?今次就帶大家試吓台灣菜啦!一入到去,見到牆壁有好多裝飾❄️加埋少少語錄咁樣🥳都幾有台灣小店嘅風味。今次我哋就叫咗台式爐邊燒既牛肉拼盤,台式鹽酥雞配滷肉飯同埋兩碗燉湯。$288既牛肉拼盤分別有牛小排、牛胸腹、牛舌同埋牛肩胛。🙈雖然牛肉拼盤價錢有少少貴,但可以是用光波爐燒都幾特別。我哋另外追加左一個烤菠蘿🍍,菠蘿大粒又多汁🥰🥰燒一燒先食,熱辣辣的溫度令菠蘿更加甜。鹽酥雞好香脆,外脆內軟。...🏡等等HEA (九龍城)九龍城福佬村道41號地下

🏡等等HEA (九龍城)
九龍城福佬村道41號地下
2020-07-10 2593 浏览
男友在九灣番工,所以時不時都會去九龍城lunch, 發現好餐廳都會mark低帶我去食。今次揀左間好小清新嘅台灣餐廳等等hea,餐廳名好特別,裝修方面好有心思,入面有好多金句,句句都有d意思,有d更加值得心思。仲好值得打卡Tim!食物方面,因為男友係特登黎試佢個爐端燒,所以叫左一客美國特級牛小排同埋熊本日本和牛,店員特地比等地坐靠牆張枱,因為原來佢地係用光波爐自己燒架,非常有心思,店員仲介紹光波爐有樣好係多餘油脂會流落底,燒日本和牛呢d你知道,油脂同肉分分鐘係6:4架嘛!牛小排同和牛先後到,兩款都切到好薄,方便轉兩圈就食得!牛小排脂肪比例唔算高,所以喜歡瘦少少如我就岩晒,而和牛擁躉就非常滿意個塊熊本和牛,一上枱就見到脂肪比例嘅雪花,燒完入口未至於溶化,但是個種牛肉香味真係非常濃,值得encore!燒完肉就點左佢個手工鹵肉飯配流心蛋,鹵肉飯係我最喜歡嘅台灣食品頭5位,肥肉瘦肉比例剛好,就算食左肥肉都唔多覺,因為入口即溶,超級感動因為太耐無食喇!另外再點一個蒜香田園蔬菜,油就多左d,但是好開心佢有青豆,茄子,秋葵,脆肉瓜,個個都好入味!去台灣店點可以唔點奶蓋茶呢,奶蓋控如我,奶蓋一上,就飲左

去台灣店點可以唔點奶蓋茶呢,奶蓋控如我,奶蓋一上,就飲左一大半奶蓋喇,非常非常芝味。
2020-07-06
2020-07-10 35 浏览
今日經過九龍城 俾呢間好sharp既台式餐廳吸引住😍 特別係用左兩個好可愛既公仔 餐廳既裝修好似去左台灣咁入到餐廳 裝修好特別 牆上有唔同句子 令人覺得好舒服 由於已經差不多八點 好肚餓 即刻睇下餐牌有咩食 有台式燒肉、小食、飯麵等爐端燒牛肉拼盤 $288 (牛舌/牛肩甲/牛小排/牛胸腹)這個拼盤是二人份量 牛肉質素非常新鮮 👍🏻 只要放上爐端燒一陣 就好快熟 店員好細心提供長筷子for夾燒肉同醬汁 由於牛肉質素新鮮 只需要鹽和胡椒已經好好味 食燒肉點可以唔食飯 但又唔想食白飯於是叫左蠔仔滷肉飯 蠔仔有好多粒 無腥味 我地見枱枱都有叫鹽酥滷肉雞扒飯 於是我哋有叫一份 嘩! 雞扒超級大塊 份量都好多 而且炸得好鬆脆 😍 最後叫番個芋圓做終結 本身對芋圓無咩期望 諗住呢到唔係食糖水專門店 應該麻麻地 但點知出奇地好味 芋圓好煙韌 而且好足料😋推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️

爐端燒牛肉拼盤 $288 (牛舌/牛肩甲/牛小排/牛胸腹)

推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
2020-07-02
2020-07-09 29 浏览
九龍城真係一個好多野食嘅地方,今次就同朋友黎試一試呢間台灣餐廳😙。.爐端燒美國特版牛小排($98)呢度有得食爐端燒,當然要試下,可以自己燒,自己控制生熟度。每一塊都幾乎無渣,而且牛味十足🤤,再加上牛小排本身嘅油香味真係無得頂💕。.鹽酥大大雞扒配滷肉飯($78)雞扒啱啱炸起非常脆🤩,佢亦有提供醬汁可以點。滷肉飯真係值得一試,滷肉本身嘅香味同白飯好夾😝。.蒜香麻辣牛舌($68)我一向都好鍾意食牛舌,黎到呢度當然都要叫,牛舌本身好爽口😋,麻辣汁亦唔會太辣。
爐端燒美國特版牛小排($98)
鹽酥大大雞扒配滷肉飯($78)
蒜香麻辣牛舌($68)
2020-07-08
2020-07-09 33 浏览
呀媽話好耐無食台灣野,明明平時一年飛幾次台灣,今年一次都未去!呢間類似cafe既台灣餐廳都幾有FEEL, 特別係D燈牌,好過癮!食台灣野我必叫牛肉麵! 呢到既牛肉麵湯底好味,唔會太咸得味精味,而有牛味架!牛肉好淋,淡淡肉,正!百香果茶好大杯,夠我同媽咪2個人飲~加左仙草好好味~套餐送既3小碟~另外叫既鹽酥雞排,好大份好JUICY,個皮真係炸得好好食,又唔會好多味精粉係上面,好食過街邊豪XX果D超多!!

牛肉好淋,淡淡肉,正!

百香果茶好大杯,夠我同媽咪2個人飲~加左仙草好好味~

套餐送既3小碟~

2020-07-07 29 浏览
本身今日嚟到諗住食台灣滷肉飯嗰啲嘢食,但係打開個餐牌見到有燒肉食,見到隔離嗰台啲人啲燒肉又好似好正咁,所以轉去咗食燒肉,叫咗個牛肉拼盤同雞軟骨,最後西班牙豚肉冇貨,又咁啱見到隔離嗰台個鹽酥雞扒飯又好似好正,忍唔住最後叫咗個鹽酥雞扒滷肉飯,一晚滿足晒兩個願望先來個牛肉拼盤,有牛舌牛小排牛空腹同埋牛肩甲,牛舌夠厚又夠嫩,牛肩甲多汁又夠香,份量啱啱好夠兩個人食,本身諗住帶個白飯,最後叫咗鹽酥雞扒飯,鹽酥雞扒炸得夠乾身,雞肉又唔佬又多汁,同滷肉飯係完美配合最後叫咗個芋圓做糖水,本身冇乜期望諗住搭單食個糖水,但係呢個芋圓喜出望外,我覺得可以直頭開一間舖頭淨係賣芋圓

2020-07-03 41 浏览
入九龍城唔一定要食泰國菜 推薦可以試下呢間台灣菜 真心覺得可以recall環境真係唔錯 幾適合打卡影相📸️慢慢食慢慢hea真係好爽 老闆娘又好熱情🥰😋鹽酥排骨炸得香脆,雖然好熱氣 真係真係忍唔住食多幾塊 份量適中 啱曬下午茶時段😍 人氣芝麻雞冀食肉最怕本身有雪藏味 好彩呢個醬汁調得好好 而且肉的口感唔會太硬 帶少少甜香味 整體來講唔錯 蒜香麻辣豬耳豬耳好爽脆,但係我覺得仍然唔算太辣 如果可以再辣啲就更加好等等蚵仔煎呢個人味道好正宗,蚵仔煎味道新鮮又juice 😍 好懷念台灣夜市嘅味道鹽酥雞呢個不過也不失 一個大眾雞扒嘅口味 不過等等hea的份量就比較大件 食完好滿足呀!!點少得凍飲呀食太多熱氣啦 雖然全部都係小食 但係真的好滿足 重點係慢慢hea住同fd傾計 好過去cafe shop🥰

環境真係唔錯 幾適合打卡影相📸️

慢慢食慢慢hea真係好爽 老闆娘又好熱情🥰

😋鹽酥排骨
鹽酥/脆香排骨

蒜香麻辣豬耳
豬耳好爽脆,但係我覺得仍然唔算太辣 如果可以再辣啲就更加好

等等蚵仔煎

鹽酥雞

點少得凍飲呀
食太多熱氣啦

鹽酥/脆香排骨
  • 士林鹽酥雞
  • 等等蚵仔煎
九龍城美食臨立 成日都有新餐廳 今次經過福佬村道有間細細間既台式小店吸引左我眼球 😋 門口招牌用黃色做門牌 ,餐廳細細間 大約10張枱左右,全部用手機落單,慳返時間👍🏻食物主要以台式小食炸物,小炒 及滷水為主。另外亦有一般台式飲品提供。🥢士林鹽酥雞$48一份好大份,有大約20多塊雞粒,每粒都用左蕃薯粉上面,夠脆身之餘仲要皮脆肉嫩 重點係有九層塔嘅香味👍🏻好食🥢台式滷水拼盤$48呢個細細份分別有2隻雞翼+麻辣豬耳+千層豆腐,台式滷水嘅特別係甜甜地唔會過鹹 ,麻辣就以麻為主,整得幾夾。🥢等等蚵仔煎$60呢個真心推介❤️❤️ 出面食蚵仔煎成日都無蠔,但呢間係好足料之餘,個煎蛋係外脆內滑,仲有少少流心feel 夾埋勁多蠔仔好好食 🥢鹽酥排骨滷肉飯$78主食就order左鹽酥排骨滷肉飯,飯係珍珠米底,鹽酥排骨可以轉香酥排骨,皮會再脆身d, 但酥味亦相對重。滷肉汁偏咸少少,配埋飲品會比較建議😋🥢冷泡四季春茶$28 and 台灣金牌啤酒$38冷泡茶全部一支支上,四季春茶葉幾好飲,唔會太苦澀得黎茶味好夠👍🏻清清地幾推薦。另外台灣啤酒🍻淡得黎好重香味😆 真係好似去左台灣咁 因為香港都幾少有得賣呢隻啤酒

🥢士林鹽酥雞$48

🥢台式滷水拼盤$48

🥢等等蚵仔煎$60

🥢鹽酥排骨滷肉飯$78

🥢冷泡四季春茶$28 and 台灣金牌啤酒$38
2020-07-02 56 浏览
今晚黎到九龍城食晚飯,唔係食泰國菜,而係食台灣菜。呢間等等HEA我已經想試好耐,每次行過都會被佢好有特色既裝潢吸引。餐廳環境寬敞,卡位闊落舒適,牆身有好多文青字句,夠哂幽默。一坐底就獲奉上茶水,店員仲好熱情推薦特色菜式。爐端燒牛肉拼盤無火烤肉唔會食到成身油煙味,牛舌口感鮮嫩有嚼勁、牛肩甲油花分布均勻Q彈帶勁、牛小排肉質緊實,嫩度適中肉汁滿溢、牛胸腹油花細緻口感爽滑多汁。沾上燒汁提升味道層次,好惹味。小碗手工魯肉飯配滷水溏心蛋滷肉肥而不膩好入味,口感滑嫩多汁,鹹/甜度剛好。將滷水溏心蛋拌勻白飯,口感更豐富。仲附送三小碟前菜,有花生、雲耳、青瓜。等等蚵仔煎蚵仔粒粒飽滿滑溜,口感軟Q,配以香嫩雞蛋,邊緣煎得香酥薄脆。特色手工餃煎得外酥內嫩,外皮厚薄適中,甘香惹味。
今晚黎到九龍城食晚飯,
唔係食泰國菜,而係食台灣菜。

呢間等等HEA我已經想試好耐,
每次行過都會被佢好有特色既裝潢吸引。

餐廳環境寬敞,卡位闊落舒適,
牆身有好多文青字句,夠哂幽默。

一坐底就獲奉上茶水,
店員仲好熱情推薦特色菜式。

爐端燒牛肉拼盤
無火烤肉唔會食到成身油煙味,
牛舌口感鮮嫩有嚼勁、
牛肩甲油花分布均勻Q彈帶勁、
牛小排肉質緊實,嫩度適中肉汁滿溢、
牛胸腹油花細緻口感爽滑多汁。
沾上燒汁提升味道層次,好惹味。

小碗手工魯肉飯配滷水溏心蛋
滷肉肥而不膩好入味,
口感滑嫩多汁,鹹/甜度剛好。
將滷水溏心蛋拌勻白飯,口感更豐富。
仲附送三小碟前菜,有花生、雲耳、青瓜。

等等蚵仔煎
蚵仔粒粒飽滿滑溜,口感軟Q,
配以香嫩雞蛋,邊緣煎得香酥薄脆。

特色手工餃
煎得外酥內嫩,外皮厚薄適中,甘香惹味。

2020-06-23
2020-07-01 30 浏览
呢間台式店好cute!一直令我印象深刻!💙🤍終於去咗試下喇😆店長態度好好👍🏻💗 等等蚵仔滷肉飯 $88好有特色!係呢度既招牌菜之一,我哋揀咗酥炸蚵仔,幾好食!🤤滷肉飯都有水準👍🏻台式紅燒牛肉麵 $84個湯底唔錯,岩口味😋牛肉好腍,麵質都幾好~等等麻辣牛舌 $68夠晒麻辣,牛舌幾爽口!如果厚切啲會更好🤣基隆市甜不辣 $45煙煙韌韌我鍾意!不過份量少咗啲🙈冷泡四季春茶 $28冷泡白桃烏龍 $28冷泡玫瑰烏龍茶 $28都好好飲!又大支🤩最近愛上飲冷泡茶!🧡

店長態度好好👍🏻💗

等等蚵仔滷肉飯 $88

台式紅燒牛肉麵 $84

個湯底唔錯,岩口味😋牛肉好腍,麵質都幾好~

等等麻辣牛舌 $68

夠晒麻辣,牛舌幾爽口!如果厚切啲會更好🤣
基隆市甜不辣 $45

煙煙韌韌我鍾意!不過份量少咗啲🙈
冷泡四季春茶 $28
冷泡白桃烏龍 $28
冷泡玫瑰烏龍茶 $28
都好好飲!又大支🤩最近愛上飲冷泡茶!🧡

今次特登嚟到九龍城試吓呢間環境非常少女🤩🤩個外觀好似一間文青Cafe但係裏面係食台灣美食嘅餐廳😋有霓虹燈飾在墻上,「你等的人,等你的人,都是懂你的那一個」非常有文采同浪漫呀!😚😚反影在墻上顯得很夢幻^^女生來到一定會好鍾意呢個位置😉瘋狂打卡呢~~☺️牛肉拼盤肉嘅種類都唔少😉包括有:牛舌、牛肩、牛小排、牛胸腹一次過可以試齊晒唔同嘅部位🤩🤩擺設亦都非精緻小編特別喜歡牛舌,牛胸腹☺️油脂分布比較平均😋😋好香幾好味😋!燒爐好特別啊🤩會自動不斷地轉圈令每塊肉都燒得好平均☺️☺️士林鹽酥雞非常香脆😋食落好惹味話梅豬手酸酸甜甜非常開胃豬手亦都浸到好爽口🤩🤩配上酸菜食,味道值得推介☺️飲品方面:黑糖珍珠奶茶奶蓋可可
今次特登嚟到九龍城試吓呢間
環境非常少女🤩🤩
個外觀好似一間文青Cafe但係裏面係食台灣美食嘅餐廳😋
有霓虹燈飾在墻上,
「你等的人,等你的人,都是懂你的那一個」
非常有文采同浪漫呀!😚😚
反影在墻上顯得很夢幻^^
女生來到一定會好鍾意呢個位置😉
瘋狂打卡呢~~☺️

牛肉拼盤
肉嘅種類都唔少😉
包括有:牛舌、牛肩、牛小排、牛胸腹
一次過可以試齊晒唔同嘅部位🤩🤩
擺設亦都非精緻
小編特別喜歡牛舌,牛胸腹☺️
油脂分布比較平均😋😋

食落好惹味
話梅豬手
酸酸甜甜非常開胃
豬手亦都浸到好爽口🤩🤩
配上酸菜食,味道值得推介☺️

飲品方面:
黑糖珍珠奶茶

奶蓋可可
2020-06-25 34 浏览
端午節假期,最正係瞓到自然醒,肚餓先諗食乜嘢。去咗九龍城嘅等等hea,啱曬我今日嘅心情。 餐廳係食台灣嘢,下午茶時間都幾多人。餐廳嘅佈置有好多有趣嘅字句,好有特色。除咗一般嘅台灣食品,仲有台式燒肉供應。叫咗一份宮崎西冷, 一個柯仔煎同柯仔滷肉飯(送三個前菜) 西冷用光波爐燒,果然係和牛,味道零舍 不同。餐廳招牌菜係柯仔,因為柯仔夠新鮮,所以非常美味。柯仔滷肉飯又飽肚又好吃。柯仔煎都好食,煎得好香口。店員中透露7月開始會有燒肉放題,😍好期待呀!
端午節假期,最正係瞓到自然醒,肚餓先諗食乜嘢。

2020-06-25
  • 宮崎西冷
//< 等等Hea >九龍城除左泰菜竟然台灣菜都幾好味😊呢間等等hea午市套餐真心幾抵食!大大份又好味🥰🥰————————————————- 川川辣辣口水雞 $68 -呢個初頭以為會好辣!點知食落去又唔會wo😁個種「川川」味啱啱好,喜歡濃味既可能會覺得唔夠🤣但係小編覺得好啱我口味~雞好滑,直頭會離骨添吖😇————————————————- 蚵仔魯肉飯 +$10 -頭先個口水雞可以跟普通魯肉飯同麵,但係小編係衝住佢地既蚵仔黎又點可以唔加$10試呢🤤蚵仔好肥美,而且數量都唔少!就咁食呢個飯都已經好飽好滿足🤪🤪————————————————- 鹵水拼盤 (牛展、牛肋條、雞翼)$68 -呢個小編配左刀削麵,連埋麵完全食唔曬🤣牛展、牛肋條都好淋好入味,幾好食😆雞翼就相對上淡d~刀削麵中規中矩,份量真係不容忽視🤣🤣————————————————- 士林鹽酥雞 +$10 -呢個好有驚喜,雖然加$10但係一d都唔hea!炸得香脆可口,又唔淋油~配埋上面少少既千島醬好好味🥰🥰————————————————- 菊花蜜 (凍)+$3 -小編因為食完仲想去買嘢飲,所以就無加貴d要其他台式
< 等等Hea >

- 川川辣辣口水雞 $68 -

- 蚵仔魯肉飯 +$10 -

- 鹵水拼盤 (牛展、牛肋條、雞翼)$68 -
鹵水拼盤
刀削麵

- 士林鹽酥雞 +$10 -

- 菊花蜜 (凍)+$3 -
小編因為食完仲想去買嘢飲,所以就無加貴d要其他台式飲品~😏呢個菊花蜜唔會好甜,清清地都幾解膩😃而且十分大杯!啱晒小編呢d鍾意飲野既人🤣大家不妨試下其台式飲品,加幾蚊大大杯好抵🥰🥰
菊花蜜

評分:7.7/10
地址:九龍城福佬村道41號地下
營業時間: 07:00-23:00
#waitwithhea #等等hea #九龍城 #九龍城美食 #九龍城必食 #香港美食 #香港必食 #美食博客 #hkfood #hkfoodie #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkfoodshare #hkfoodlover #hkfoodpic #hkfoodporn #hkfoodgram #🐷🐤九龍城 #🐷🐤台灣菜
午餐
鹵水拼盤
刀削麵
2020-06-25 28 浏览
居然有餐廳煲既蟲草花湯比我家皇后煲既湯還要清(清到冇味)係咪放漏左D咩?百香果茶叫左少甜都係好甜, 不過加左仙草都還可接受雖然燉湯一般, 蛋刀削麵既湯底有幾唔錯, 仲有兩舊紅蘿蔔鹽酥雞炸到超香口, 九層塔都俾佢炸到脆卜卜, 夠哂邪惡我又豬左,叫左水蜜桃既生抄骨,以為會有幾舊水蜜桃食下, 冇不特止仲要唔夠脆,同平時兩餸飯差唔多,我應該叫士多啤梨味,特別D就咁睇都睇到,大大pat 既辣醬喺個口水雞既上面,確實係辣既,就算掃就哂D 醬,肉身都係辣

百香果茶叫左少甜都係好甜, 不過加左仙草都還可接受

雖然燉湯一般, 蛋刀削麵既湯底有幾唔錯, 仲有兩舊紅蘿蔔

鹽酥雞炸到超香口, 九層塔都俾佢炸到脆卜卜, 夠哂邪惡