2019-04-22 39 浏览
我近來都留意到香港都開咗好多立食壽司,我覺得立食壽司通常都唔差嘅。如果唔係,客人點會寧願企喺吧枱度咁耐,食哂成餐晚飯呢!所以我都係旺角揀咗一間幾多人排隊嘅立食壽司。一開始嚟咗一碗我點嘅蝦頭濃湯,蝦頭黑媽媽係因為廚師攞嚟燒過嘅,個湯應該係熬製咗好耐,所以好香蝦味!之後食咗啲櫻花蝦玉子燒,上邊仲有少少嘅魚子,玉子燒好滑,入邊有唔少嘅櫻花蝦,好特別。之後係「海之幸盛合」套餐,分別有北海道帶子壽司、珍寶甜蝦壽司、北海道象拔蚌壽司、海膽壽司、牡丹蝦壽司,全部都係海產,好鮮甜!一個套餐唔洗揀!啱哂心大心細嘅我!

2019-04-21 156 浏览
立食係一種日本獨有既飲食文化係為左可以係有限既空間同時間內用餐衍生而黎其實都幾岩節奏快速既香港人而店家租金成本低左就可以將成本放係食物質素方面可以話係一家便宜兩家著所以今日就黎呢到感受下呢種立食文化師傅就係你面前選擇都算多,而且都應有盡有仲有正宗綠茶粉任倒唔經唔覺就叫左咁多壽司值得一提既係,呢到既壽司飯唔係用普通既醋你會見到D壽司飯係會有少少色夠晒特別大吞拿魚好肥美,魚脂味好豐富而且有層次食完之後魚油香一直停留係口腔海膽好新鮮,所以唔會有腥味,而且口感唔會霉入口海膽既鮮味不斷散發,而且更有淡淡既海水味鰻魚燒得好香,個燒汁一流而且鰻魚好肥美,油脂好豐富芥辣八爪魚既芥辣好勁,但又唔會搶左八爪魚既鮮味八爪魚亦都好爽口,好好口感火灸海膽蟹棒壽司火灸過既海膽蟹棒有微微既焦香入口好惹味加州卷份量十足我至愛既玉子壽司玉子幾綿,口感唔錯好好味既鰻魚手卷鰻魚份量都唔少而且味道好香濃,每一啖都係啖啖蒲燒香同埋魚脂味櫻花蝦玉子燒非常好食既一個玉子燒,極力推薦!即整既玉子燒熱辣辣,而且非常之綿滑玉子燒有好香既櫻花蝦味,一流其實唔止咁少總數食左兩個set+8件壽司+2份玉子燒+3件手卷食咁多,仲要有傳統高級壽司
立食係一種日本獨有既飲食文化
係為左可以係有限既空間同時間內用餐衍生而黎
其實都幾岩節奏快速既香港人
而店家租金成本低左就可以將成本放係食物質素方面
可以話係一家便宜兩家著
所以今日就黎呢到感受下呢種立食文化

師傅就係你面前

選擇都算多,而且都應有盡有
仲有正宗綠茶粉任倒
唔經唔覺就叫左咁多壽司
值得一提既係,呢到既壽司飯唔係用普通既醋
你會見到D壽司飯係會有少少色
夠晒特別
大吞拿魚好肥美,魚脂味好豐富而且有層次
食完之後魚油香一直停留係口腔
海膽好新鮮,所以唔會有腥味,而且口感唔會霉
入口海膽既鮮味不斷散發,而且更有淡淡既海水味
鰻魚燒得好香,個燒汁一流
而且鰻魚好肥美,油脂好豐富
芥辣八爪魚既芥辣好勁,但又唔會搶左八爪魚既鮮味
八爪魚亦都好爽口,好好口感
火灸海膽蟹棒壽司
火灸過既海膽蟹棒有微微既焦香
入口好惹味
加州卷份量十足
我至愛既玉子壽司
玉子幾綿,口感唔錯
好好味既鰻魚手卷
鰻魚份量都唔少
而且味道好香濃,每一啖都係啖啖蒲燒香同埋魚脂味
櫻花蝦玉子燒
非常好食既一個玉子燒,極力推薦!
即整既玉子燒熱辣辣,而且非常之綿滑
玉子燒有好香既櫻花蝦味,一流
其實唔止咁少
總數食左兩個set+8件壽司+2份玉子燒+3件手卷
食咁多,仲要有傳統高級壽司店質素,咁先600蚊
真心抵
而如果你擔心企得耐會攰既,可以話比你聽唔洗驚
因為食物既質素會令你食得好開心
而快樂既時光係過得特別快
所以食完根本唔會覺得攰
2019-04-16
2019-04-21 45 浏览
朋友提議去立食壽司,起初唔多願意,因為怕地方細,無位坐,食得唔舒服。去食完之後,感觀又唔同晒,企響到食都幾過癮。雖然間舖的確係細咗口啲,門口仲排晒隊,但其實又唔使等好耐就可以入去。店員好nice,幫手維持秩序之餘,仲會俾個menu同埋order紙我哋,揀啱就可以剔埋。剛剛剔完,就輪到我哋入去。入到去,個感覺又無預期般咁細,起碼可以容納到18個客,而且乾淨企理。兩邊雪格裡面放咗好多新鮮高級魚生。放低個袋喺檯底之後,就順手交張order紙俾師傅。個個師傅都happy face,活力十足。趁師傅整壽司期間,便可以自備綠茶。唔使5分鐘,師傅就砌好兩板盛合。一板係【特選三文魚盛合】,另一板係【特上吞拿魚盛合】。再斟杯梅味一足的【角玉梅酒】,一邊嘆梅酒,一邊嘆靚壽司,感覺好幸福。每件壽司都做到好精巧,食材用料絕對係正嘢,去食放題一定食唔到呢啲質素。好快趣就將兩板盛合一掃光,有點意猶未盡,所以再散叫了鰻魚壽司、油甘魚壽司、劍魚腩壽司、火灸松葉蟹腳壽司、北海道特大珍寶帶子壽司。呢5款壽司又係非常高質,個人認為鰻魚壽司和火灸松葉蟹腳壽司是必食之選。

趁師傅整壽司期間,便可以自備綠茶。

2019-04-20 73 浏览
草根曾經去過尖沙咀的立鮨食立食壽司🍣,價錢合理質素又不錯👍🏻!不過上次等了一小時,經過發現原來旺角都有分店,見不需排隊,決定再食。一入店已感覺到店內氣氛與尖沙咀分店好不同,尖沙咀店較認真沉穩,面旺角店感覺則較年青。味道方面,兩者都甚具水準。草根姐妹點選了兩款壽司及兩個拼盤🍣。單點亦不算很貴,但拼盤更抵吃👍🏻。劍魚腩壽司 ($25)Swordfish Sushi辣汁帶子軍艦 ($9)Spicy Scallop Sushi劍魚腩及辣汁帶子皆不錯,但未算有很大特色。立鮨壽司拼盤上 ($78)Sushi Tachi Sushi Platters三文魚壽司 Salmon Sushi油甘魚壽司 Yellow Tail Sushi北海道帶子壽司 Hokkaido Scallop Sushi珍寶赤蝦壽司 Jumbo Red Shrimp Sushi海膽壽司 Sea Urchin Sushi—————————————————————這個拼盤內都是一些較為大眾化的壽司🍣。特別值得介紹的是海膽壽司,海膽份量不少,不腥之餘還有夠鮮味🥰!很少機會在香港能夠吃到這個質素的海膽,值得一讚!珍寶赤蝦大隻又新鮮,好不錯

草根姐妹點選了兩款壽司及兩個拼盤🍣。
單點亦不算很貴,但拼盤更抵吃👍🏻。

劍魚腩壽司 ($25)
Swordfish Sushi

辣汁帶子軍艦 ($9)
Spicy Scallop Sushi
劍魚腩及辣汁帶子皆不錯,但未算有很大特色。

立鮨壽司拼盤上 ($78)
Sushi Tachi Sushi Platters
三文魚壽司 Salmon Sushi
油甘魚壽司 Yellow Tail Sushi
珍寶赤蝦壽司 Jumbo Red Shrimp Sushi
海膽壽司 Sea Urchin Sushi
—————————————————————
這個拼盤內都是一些較為大眾化的壽司🍣。特別值得介紹的是海膽壽司,海膽份量不少,不腥之餘還有夠鮮味🥰!很少機會在香港能夠吃到這個質素的海膽,值得一讚!珍寶赤蝦大隻又新鮮,好不錯👍🏻!

特上吞拿魚盛合 ($160)
Tuna Sushi Platters
本鮪赤身壽司 Tuna Sushi
中吞拿魚腩壽司 Fatty Tuna Sushi
大吞拿魚腩壽司 Deluxe Fatty Tuna Sushi
碎蔥吞拿魚腩軍艦 Chopped Toro Sushi
火炙中吞拿魚腩壽司 Seared Fatty Tuna Sushi
—————————————————————
特上吞拿魚盛合一共有五件壽司🍣。吞拿魚是主角🐟,一個拼盤可以吃勻不同部位及做法。單看粉嫰的顏色已令人陶醉🥰。中吞拿及大吞拿魚腩都油份十足,入口溶化,令人回味。而經過火炙的吞拿魚腩被逼出油份,軟嫰又香口!水準能夠媲美在日本時食到的感覺,材料相對高質,對得起價錢,值得大家一試😋。

2019-04-18 37 浏览
去左呢間立食壽司店,環境細細,人好多,師傅都多。價位由低到高都有,先試了低價位既玉子壽司,三文魚壽司,2者都食得出師傅有用心處理,入貨用料都係上等。要推薦火炙松葉蟹壽司,蟹腳長長,咬入口係有即溶感!好正!encore左幾次!另外推薦牛油帶子壽司,帶子上有層即溶既牛油,一上台就聞到好香,要襯熱食!其他都好撚正,係物有所值。另外有淨燒玉子 做得好好味 烏冬 鰻魚壽司都好好食元貝壽司又大又鮮美好有日本手藝的感覺 🇯🇵惟一缺點真係要企下 但為左美食係ok ga
去左呢間立食壽司店,環境細細,人好多,師傅都多。

其他都好撚正,係物有所值。

另外有淨燒玉子 做得好好味 烏冬 鰻魚壽司都好好食
元貝壽司又大又鮮美

好有日本手藝的感覺 🇯🇵

惟一缺點真係要企下 但為左美食係ok ga
2019-04-16 48 浏览
立鮨係一間立食壽司店,近年比較流行,但其實對日本來講係普遍既壽司店在門外等位時,已經寫好點餐紙,店鋪不大,大約只有十多個站立位,可以望住師傅手握壽司的整個過程先來2個拼盤特選三文魚盛合三文魚壽司,三文魚腩壽司,火炙三文魚壽司,三文魚小卷,辣三文魚軍艦立鮨壽司拼盤(上)三文魚壽司,油甘魚壽司,北海道帶子壽司,珍寶赤蝦壽司,海膽壽司聽聞呢度既壽司飯是啡色是因為師傅用左比較貴一點的赤醋,酸度會比普通白醋柔和,味道更香。三文魚刺身,帶子刺身,甜甜他他軍艦,火灸松葉蟹腳壽司,珍寶赤蝦壽司,大呑拿魚腩壽司珍寶牡丹蝦非常鮮甜,連蝦尾位都已經整走埋,放便食用火灸松葉蟹腳壽司,真係用隻蟹腳做壽司,第一次見,仲幾長架大呑拿魚腩壽司,油花分佈平均,入口油香十足鰻魚好有厚度,有驚喜小食蟹籽沙律三文魚子手卷+碎葱呑拿魚腩手卷我第一次食手卷係由頭到尾都食到有餡,師傅仲特登放塊紫菜係底包住,怕d餡會漏岀來餡同飯既份量係一半一半北海道帶子刺身,珍寶赤蝦刺身(2隻)海膽份量滿瀉,甘甜不腥苦,非常 creamy,已經encore左多一舊總括來講,呢度食材較為新鮮,每日飛機貨到港,但價錢真係一d都算貴,呢餐飯我地2個人平均
在門外等位時,已經寫好點餐紙,
先來2個拼盤
特選三文魚盛合

立鮨壽司拼盤(上)

珍寶牡丹蝦非常鮮甜,連蝦尾位都已經整走埋,放便食用
火灸松葉蟹腳壽司,真係用隻蟹腳做壽司
,第一次見,仲幾長架

大呑拿魚腩壽司,油花分佈平均,入口油香十足

鰻魚好有厚度,有驚喜

小食蟹籽沙律

三文魚子手卷+碎葱呑拿魚腩手卷
餡同飯既份量係一半一半

北海道帶子刺身,珍寶赤蝦刺身(2隻)

總括來講,呢度食材較為新鮮,每日飛機貨到港,但價錢真係一d都算貴,呢餐飯我地2個人平均只係食左兩三百蚊,非常扺食

2019-04-15 65 浏览
在open rice 收藏了尖沙嘴立鮨,今日會經旺角,於是碰運氣搜尋,真的有分店。只知它多被評為高質立食,但我也不會抱祈望,因為中招大多。一點多到了,店內只有兩位客人,之後才續企滿。我企bar 枱位,所有刺身一目了然。目測除了拖羅,所有刺身已切了,每款最少十幾廿片。所以一定不會定為高質。叫了一拼盤、另七件壽司,以為會一碟送來,點知分開兩碟,可知道吃的次序非常重要。以為立食企師父前面會有安排。立鮨特上壽司拼盤牡丹蝦(冇尾)、深海池魚、北海道帶子、中拖(最好食的)、海膽油甘腩(本人的最愛,但這件不太肥美)原隻活赤貝(留意,名字我跟menu 打,常識是活赤貝的意思是即塲生劏)北海道活象拔蚌(又係叫活)火炙左口魚邊火炙松葉蟹腳鰻魚火炙大拖海苔壽司這個很不細心,雖然這個單獨最遲來,但我都未食到一半,到食呢個時塊海苔已經林曬!很失敗,跟本冇諗過個客。以我一個吃貨,並不屬於食物研究人員來講,吃壽司用料新鮮就已贏了一半,這家可以,但並不叫fresh. 其次係吃的次序跟時間, 飯質、配料配合。所有條件俾分,一定不是高質,只是價錢不算貴罷了。有一個重點⭐️是全部壽司飯都是加了醬油的,完全吃不到飯味,但又不代

只知它多被評為高質立食,但我也不會抱祈望,因為中招大多。

立鮨特上壽司併盤

立鮨特上壽司拼盤

油甘腩(本人的最愛,但這件不太肥美)
北海道活象拔蚌(又係叫活)
火炙左口魚邊
火炙松葉蟹腳
鰻魚

火炙大呑拿魚腩海苔壽司

火炙大拖海苔壽司
很失敗,跟本冇諗過個客。

有一個重點⭐️是全部壽司飯都是加了醬油的,完全吃不到飯味,但又不代表可以不沾豉油食。

另外師父都戴手套握壽司,但冇帶口罩,但佢地又不斷傾計。

另外跟餐的湯非常難飲,飲不出是什麼湯。
2019-04-15
—食壽司時係企喺到 但係出面等位就有得坐😝可以慢慢劃定食咩 師傅對客人嘅ratio abt 1:3-4 所以都幾快有得食嚴選火炙盛合($98)火炙松葉蟹腳 火炙帶子 火炙三文魚  火炙左口魚邊 火炙中拖羅 輕輕燒過油脂更香特上吞拿魚盛合($160)碎蔥拖羅蓉軍艦 大拖羅  火炙中拖羅 中拖羅 赤身 好明顯係toro lover 築地三式魚生飯($198)海膽 三文魚籽 碎吞拿魚腩當晚海膽所剩無幾 問我哋變咗蟹膏蟹肉有冇問題櫻花蝦玉子燒($25)三文魚籽鋪面 有埋芝士喺入面👍——————————————立鮨 Sushi Tachi旺角豉油街50號富達大廈地下1-2號舖

壽司時係企喺到 但係出面等位就有得坐😝
可以慢慢劃定食咩
嚴選火炙盛合($98)
輕輕燒過油脂更香
特上吞拿魚盛合($160)
碎蔥拖羅蓉軍艦 大拖羅  火炙中拖羅 中拖羅 赤身
好明顯係toro lover
築地三式魚生飯($198)
海膽 三文魚籽 碎吞拿魚腩
當晚海膽所剩無幾
問我哋變咗蟹膏蟹肉有冇問題
櫻花蝦玉子燒($25)
三文魚籽鋪面 有埋芝士喺入面👍
——————————————
立鮨 Sushi Tachi
旺角豉油街50號富達大廈地下1-2號舖
2019-04-14
2019-04-14 33 浏览
身為一個標準既日本控,自從知道旺角有間好好味既立食壽司店後,一直都好想黎試。今日終於有抽到時間黎旺角黎食立鮨!立鮨店內播住動畫既主題曲,所以成間店既氣氛都好輕鬆。不過,店鋪既面積較細,所以同隔間食客既距離好近,空間逼少少。立鮨將部份食材放咗係食客前面既玻璃櫃,食材望落好新鮮,見到都食指大動、流晒口水。下單之後,師父會係我地面前馬上製作,即叫即整,非常新鮮。除咗餐牌上既食物外,每月仲有精選壽司🍣,咁每月黎食都有新驚喜!大滿足海膽特盛,呢個海膽鮮味十足,入面即溶既感覺,令人會一口接一口咁食唔停口,食完真係覺得大滿足呀!三文魚刺身、珍寶甘蝦刺身,每次食日本野,三文魚同甘蝦都係必點既項目!三文魚勁厚切,入口好鮮甜,而珍寶Size既甘蝦,大大隻,比起一般既甘蝦,更有口感!燒蝦頭(配鮮蝦味噌湯),味噌湯望落好濃味,係入口感覺唔會太濃,反而非常鮮味。䁔䁔既味噌湯,飲完令人好舒適既感覺。而且重點係$15碗,超高性價比。壽司,安康魚肝壽司,第一次食,對於安康魚既印象,就係其奇醜無比既外表,但原來佢個肝係好綿好滑,非常易入口;蟹肉蟹膏軍艦,蟹肉非常鮮,味道淡淡既蟹肉,配上濃味既蟹膏,兩者配合得好出色。三文

下單之後,師父會係我地面前馬上製作,即叫即整,非常新鮮。

三文魚籽手卷,大大粒既三文籽,粒粒都晶瑩通透,魚籽有少少既酒味,相信係有調味過。
2019-04-13
  • 大滿足海膽特盛
  • 燒蝦頭(配鮮蝦味噌湯)
2019-04-13 186 浏览
今日逛旺角,經過這間”立鮨”,看見不少人在排隊,望進去原來是立食的,富日本風,雖然餐廳佔地不大,也不覺得十分擠迫,反而甚有氣氛,即使人多,等了一小會便可內進。餐牌、點餐紙。富士山柚子梳打 $25/枝角玉梅酒 $58/杯刺身:油甘魚腩刺身(3片) $88大片厚切,質感爽身,味道鮮甜。鰻魚壽司 $15鰻魚腍軟厚身,鰻魚醬汁香濃。特上吞拿魚盛合 $160本鮪赤身壽司、中吞拿魚腩壽司、大吞拿魚腩壽司、碎蔥吞拿魚腩軍艦、火炙中吞拿魚腩壽司一次過滿足吞拿魚的慾望,五款不同部位的吞拿魚,加上不同做法,味道口感豐富。粒貝壽司 $15口感極爽脆,十分鮮味。日本真鯛壽司 $20火炙左口魚邊壽司 $20輕火炙過,油脂香豐富,肉質柔軟。原隻活赤貝壽司 $30新鮮爽口,味道鮮甜。火炙北海渡帶子壽司 $15大粒厚身。火炙深海池魚壽司 $25原個雪葩 蘋果 $38原個上賣相吸引,味道清新,甜度適中。

餐牌、點餐紙。

富士山柚子梳打 $25/枝
角玉梅酒 $58/杯

刺身
油甘魚腩刺身(3片) $88
大片厚切,質感爽身,味道鮮甜。

鰻魚壽司 $15
鰻魚腍軟厚身,鰻魚醬汁香濃。

特上吞拿魚盛合 $160
粒貝壽司 $15
口感極爽脆,十分鮮味。
日本真鯛壽司 $20
火炙左口魚邊壽司 $20
輕火炙過,油脂香豐富,肉質柔軟。
原隻活赤貝壽司 $30
新鮮爽口,味道鮮甜。
火炙北海渡帶子壽司 $15
大粒厚身。
火炙深海池魚壽司 $25

原個雪葩 蘋果 $38
原個上賣相吸引,味道清新,甜度適中。
2019-04-06
2019-04-13 32 浏览
香港地, 傳統市場裡頭也有站著吃的日本料理. 今日就一於去品嚐每件壽司加入赤醋來調味,慢慢咀嚼,感受到米飯的甘甜火炙三文魚壽司, 半熟炙燒三文魚鮮嫩細緻,入口帶點魚脂焦香,陣魚油甘香,教人回味。火炙海膽蟹棒壽司, 啖啖清甜的蟹肉混著甘香的海膽,海膽入口即溶,, 口感和味道絕對無得輸火炙松葉蟹腳壽司, 加點醋,正好吊出鮮甜味滋味三文魚籽壽司, 三文魚子多到灑出來, 數量多得滿碟都是特上海膽軍艦, 新鮮肥美的海膽, 金黃色的海膽甘甜,把味蕾完全包覆。深海池魚, 刺身更是塊塊厚切,

每件壽司加入赤醋來調味,慢慢咀嚼,感受到米飯的甘甜

火炙松葉蟹腳壽司, 加點醋,正好吊出鮮甜味滋味

三文魚籽壽司, 三文魚子多到灑出來, 數量多得滿碟都是

深海池魚, 刺身更是塊塊厚切,
2019-04-12 73 浏览
去旺角朋友家打機之前,先在附近覓食,試下這裡的立食寿司。人流算快,排了30mins就有枱。牆上可掛外套,感覺蠻日式的。剔紙落單。枱上放了雪櫃,看不到師傅的手藝。附綠茶粉沖綠茶。單點寿司上排: 油甘魚壽司 ($25) 火炙左口魚壽司 ($20)下排: 築地白烏賊壽司 ($15) 火炙大吞拿魚腩壽司 ($48) 火炙三文魚壽司 ($9) 火炙本鮪赤身壽司 ($20)價格為單件計師傅好快手,等左一陣就全盤送上。魚生厚薄適中,不會薄chi chi,都幾新鮮。基本上寿司飯已調味,不用再加醬油。油甘魚壽司最喜歡火炙本鮪赤身壽司,炙過後散發豐富的魚油香,特別肥美。火炙大吞拿魚腩海苔壽司 ($48)用手食,蠻特別的,紫菜脆卜卜,大吞拿魚腩有質素,推介!立鮨特上壽司拼盤 ($138)牡丹蝦、深海池魚、北海道帶子、中吞拿魚腩、海膽海之幸盛合 ($152)北海道帶子、珍寶甜蝦、北海道活象拔蚌、海膽、牡丹蝦海膽金黄色澤,已經好吸引,非常甘甜味美。牡丹蝦肉厚身大隻,一口吃,滿滿的幸福!

牆上可掛外套,感覺蠻日式的。

剔紙落單。

枱上放了雪櫃,看不到師傅的手藝。

附綠茶粉沖綠茶。

單點寿司
上排: 油甘魚壽司 ($25)
火炙左口魚壽司 ($20)
下排: 築地白烏賊壽司 ($15)
火炙大吞拿魚腩壽司 ($48)
火炙三文魚壽司 ($9)
火炙本鮪赤身壽司 ($20)
價格為單件計

油甘魚壽司

最喜歡火炙本鮪赤身壽司,炙過後散發豐富的魚油香,特別肥美。

立鮨特上壽司拼盤 ($138)
牡丹蝦、深海池魚、北海道帶子、中吞拿魚腩、海膽
海之幸盛合 ($152)
北海道帶子、珍寶甜蝦、北海道活象拔蚌、海膽、牡丹蝦

海膽金黄色澤,已經好吸引,非常甘甜味美。

牡丹蝦肉厚身大隻,一口吃,滿滿的幸福!
  • 火炙大吞拿魚腩海苔壽司
  • 築地白烏賊壽司
  • 火炙本鮪赤身壽司
  • 火炙左口魚邊壽司
2019-04-09 42 浏览
係東京食完一次立食壽司 就念念不忘 好多朋友都話呢間幾好食 所以我又就嚟試下,舖頭唔算太大,果日7點嚟到,冇人排 所以就直接入去了企位都算可以 又有位置可以擺下野果日咁岩經過而又好肚餓 所以同先生入去食小小野先 廢事轉頭睇戲肚餓🤪海膽手卷唔錯佢d壽司飯本身已經有啲豉油 芥辣係入面 所以食果時唔使點太多豉油 其本所有食材都算新鮮 無咩雪味
企位都算可以 又有位置可以擺下野
海膽手卷唔錯
佢d壽司飯本身已經有啲豉油 芥辣係入面
所以食果時唔使點太多豉油
其本所有食材都算新鮮 無咩雪味
朋友食完覺得好食,再帶我來,果然性價比不錯,元氣價錢吃到質素唔錯既壽司,只是要立食!閒日晚上7點15分,來到旺角鼓油街的立鮨,門外已有小人龍,不過可能因為立食的關係,人們食完就走,等左20分鐘左右就有得入去了。小店位置唔多,目測好像只有10幾20個,雖是立食壽司,但感覺都唔逼狹,枱面有兩層,位置充足,枱下有位可以放袋。餐廳有綠茶供應,枱面上有綠茶粉和熱水水龍頭。因為已用排隊的時間揀好食咩,入到去比張點餐紙師傅就行了。因為企係度無野做,望住眼前的壽司師傅整壽司,聞住壽司飄香,不禁饑腸轆轆!!!不過很快美輪美奐的壽司便已送到眼前❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️據介紹,這裡使用日本福井米。壽司飯已撈了赤醋,質感黏糯,飯握得實而不硬,不會散開,小小的一口一件剛剛好。我們點了最貴的特上吞拿魚盛盒,也只是$160+10%,質素已非常唔錯,有肥肥油潤的大拖羅,雖有少少筋但近乎入口即溶;肥瘦 恰到好處的中拖羅有兩件,其中一件是火炙,魚油香出哂黎!赤身是魚背不含油脂的部位,肉質較大中拖羅實。但我最喜愛得是蔥吞拿魚茸🤣🤣🤣,覺得吞拿魚味爆發。另外點了性價比甚高的立鮨壽司拼盤($78+10%),有三文魚、油甘魚、 北海道帶子

另外點了性價比甚高的立鮨壽司拼盤($78+10%),有三文魚、油甘魚、 北海道帶子、珍寶赤蝦和海膽,而且是滿滿又大片的海膽,靚到一個點,不過味道只是不過不失,反而珍寶赤蝦鮮甜漿口,更每人回味。

也點了推介的火灸左口魚($20)和三文魚子軍艦($20),左口魚入口超肥美!好正!
魚子軍艦魚子多到滿瀉,打卡一流!我也是見到隔離點了而忍不住點的!
2019-04-08 116 浏览
立食係日本🇯🇵好普遍,而係香港寸金尺土既環境底下,立食都應該有佢一定既市場去到既時候門口都幾多人,有人等位,有人等外賣,等左一陣就有位,因為大多數人食完都唔會逗留好耐店員安排左位置比我地之後會比張點餐紙我地,寫低想食既數量然後直接交比師傅就可以,非常方便首先黎既就係三文魚刺身,$38/3片,新鮮,而且都幾厚身之後師傅就會將第一round既Order一次過上齊,我地叫左個1. 立鮨壽司拼盤 (三文魚,油甘魚,北海道帶子,珍寶赤蝦,海膽),比散叫平少少2. 活赤貝壽司 *2 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️必食,encore多一件,好新鮮3. 特大北海道珍寶帶子壽司*24. 火炙蟹腳壽司*2所有嘅壽司都係用赤醋飯,係出面好少有,可以突出飯既香味,刺身全部都好新鮮Encore既活赤貝,出面食一隻赤貝刺身都唔只$30,絕對抵食跟住就係今晚來呢度嘅目的,就係呢個大滿足海膽特盛,滿滿既海膽加埋醋飯,唔使落豉油食都好鮮味,真係超級滿足火炙大吞拿魚腩海苔壽司⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️鍾意食吞拿魚腩嘅朋友一定唔可以錯過,肥美嘅吞拿魚腩輕輕比火燒過之後,魚油開始滲出,超香,入口即溶❤️❤️❤️最後仲叫咗個鮮蝦味增湯,但係唔見左張相,味增湯好濃,好香

首先黎既就係三文魚刺身,$38/3片,新鮮,而且都幾厚身
三文魚刺身

之後師傅就會將第一round既Order一次過上齊,
我地叫左個

3. 特大北海道珍寶帶子壽司*2
4. 火炙蟹腳壽司*2

原隻活赤貝壽司

大滿足海膽特盛

火炙大吞拿魚腩海苔壽司⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
火炙大吞拿魚腩海苔壽司

最後仲叫咗個鮮蝦味增湯,但係唔見左張相,味增湯好濃,好香蝦味,都只係賣$10

其他壽司嘅定價都好合理,好高水準,絕對值得一試
綠茶
2019-04-07