2019-05-19 771 浏览
從熱辣辣的泰國回港第一餐就是想吃壽司!而這間「立鮨」是立食的,感覺又開始了日本的旅程。餐廳面積不大,但因為食客多,師傅都有4-5位。立食位有地方供擺放隨身物品,所以立食也可吃得輕鬆。先來兩款「期間限定」:《螢光魷魚軍艦 $25/件》螢光魷魚肥美,肚中的魷魚膏香甜。《九州長崎鯖魚壽司 $25/件》味道帶酸很清新又不腥。《鰻魚壽司 $15》鰻魚厚身入味,不會只是一般薄片的,忍不住再下單。《油甘魚腩壽司 $38》清甜有魚脂香。《嚴選火炙盛合 $98》有火炙三文魚壽司、火炙北海道帶子壽司、火炙左口魚邊壽司、火炙中吞拿魚腩壽司、火炙松葉蟹腳壽司。刺身火炙過迫出魚脂令壽司入口有脂香,而赤醋飯可平衡膩感。《三文魚子手卷 $25》三文魚子清甜鮮味,加上卷中的赤醋飯,美味。《火炙大吞拿魚腩海苔壽司 $48》大吞拿魚腩魚脂香濃,壽司放在海苔上,襯海苔還新鮮香脆時一併入口更有口感。《北寄貝壽司 $12》北寄貝清甜爽口,加上些少芥末更提鮮。《粒貝壽司 $15》口感極爽脆,十分鮮味。《火炙左口魚邊壽司 $20》輕火炙過,油脂香豐富,肉質柔軟。《原隻活赤貝壽司 $30》新鮮爽口,味道鮮甜。《北海道帶子壽司 $15

立食位有地方供擺放隨身物品,所以立食也可吃得輕鬆。

先來兩款「期間限定」:

《螢光魷魚軍艦 $25/件》
螢光魷魚肥美,肚中的魷魚膏香甜。

《九州長崎鯖魚壽司 $25/件》
味道帶酸很清新又不腥。

《鰻魚壽司 $15》
鰻魚厚身入味,不會只是一般薄片的,忍不住再下單。

《油甘魚腩壽司 $38》
清甜有魚脂香。

《嚴選火炙盛合 $98》
有火炙三文魚壽司、火炙北海道帶子壽司、火炙左口魚邊壽司、火炙中吞拿魚腩壽司、火炙松葉蟹腳壽司刺身火炙過迫出魚脂令壽司入口有脂香,而赤醋飯可平衡膩感。

《三文魚子手卷 $25》
三文魚子清甜鮮味,加上卷中的赤醋飯,美味。

《火炙大吞拿魚腩海苔壽司 $48》

《北寄貝壽司 $12》
北寄貝清甜爽口,加上些少芥末更提鮮。

《粒貝壽司 $15》
口感極爽脆,十分鮮味。

《火炙左口魚邊壽司 $20》
輕火炙過,油脂香豐富,肉質柔軟。

《原隻活赤貝壽司 $30》
新鮮爽口,味道鮮甜。

《北海道帶子壽司 $15》
大粒厚身,很清甜,蘸上些少醬油更提味。

《芝士飛魚子軍艦 $9》
飛魚子加上芝士很惹味又不膩。

《芥辣八爪魚軍艦 $12》
八爪魚多,加上芥辣很有味覺刺激。

《三文魚籽軍艦 $20》
三文魚籽塞得滿滿,味道鮮甜不腥,不用蘸醬油。

《碎蔥吞拿魚腩軍艦 $25》
碎蔥吞拿魚腩口感柔軟,加上碎蔥更香口。

《海膽軍艦 $30》
海膽沒有溶化,味道清甜。

《原個雪葩 蘋果 $38》
原個上賣相吸引,味道清新,甜度適中。

——-
師傅們都有禮而且上菜快,但唯中扣分之處是年輕職員與她的食客朋友說話大聲嘈吵而且粗言穢語,不確定她是否在休息時間所以不便即場投訴,連師傅們都側目,我想經理/老闆應該在這方便和員工多加培訓。
2019-05-16
2019-05-18 72 浏览
次次去到旺角都見到呢間壽司大排長龍,又未食過呢度嘅壽司,今日諗住8:00同朋友去食,不過真係中大伏😂唔係嘢食唔好食而係排隊排勁長,跟住我哋又蠢唔記得咗早啲用gulu拎飛,差唔多排咗一個鐘先食到,大家記住一定要用gulu拎飛。叫咗一個魚子壽司,超正喎啲魚子爆曬出嚟,好滿。仲叫咗個五色丼飯,有三文魚有魚子帶子同埋甜蝦,。所有刺身都新鮮。另外佢哋嘅海膽手卷都好好食,壽司飯葉過咗啲豉油味,再配埋少少海膽,鮮味出晒嚟。另外叫咗四客壽司,燒三文魚同埋燒左口魚都幾好食,燒得啱啱好半生半熟。

叫咗一個魚子壽司,超正喎啲魚子爆曬出嚟,好滿。

2019-05-16 67 浏览
香港空間有限,香港人又成日時間唔夠,日式立食可以快啲食完快啲走啱曬繁忙嘅香港人,當然,食物都要好食麻~立鮨特上壽司拼盤$138-左至右有中吞拿魚腩壽司,深海池魚壽司,北海道帶子壽司,牡丹蝦壽司,海膽壽司牡丹蝦好肥美,又爽滑甘甜海膽入口即溶,感受到佢獨有嘅鮮味嚴選火灸盛合$98-左至右有火炙中吞拿魚腩壽司,有火炙三文魚壽司,火炙左口魚邊壽司,火炙北海道帶子壽司,火炙松葉蟹腳壽司件件都燒得剛剛好,最鍾意火炙松葉蟹腳壽司,好鮮甜,啱曬啲想食蟹又懶拆殻嘅人本鮪赤身壽司(吞拿魚)$20-好腍,有啲芝麻係面口感更豐富火灸海膽蟹棒壽司$20-大大舊海膽係蟹棒面,一大啖食落去超滿足油甘魚3片$68-油花均勻,甘甜多膠質珍寶甘蝦5隻$45-比牡丹蝦冇咁厚,但都好鮮甜三文魚刺身3片$38北海道帶子3片$28整到成朵花咁好靚呀!仲加咗啲魚籽點綴添!三文魚肥美帶子彈牙可口,認真唔錯

牡丹蝦好肥美,又爽滑甘甜
海膽入口即溶,感受到佢獨有嘅鮮味

本鮪赤身壽司(吞拿魚)$20-好腍,有啲芝麻係面口感更豐富

油甘魚3片$68-油花均勻,甘甜多膠質

珍寶甘蝦5隻$45-比牡丹蝦冇咁厚,但都好鮮甜

三文魚刺身3片$38
北海道帶子3片$28
2019-05-11
2019-05-15 62 浏览
係旺角地點好方便,同埋佢好似日本咁!佢呢度主要係食刺身同埋壽司嘅!同埋佢入面係企住食架!立食係日本既文化!喺企位後面呢設有衣架比我地掛衫!真係好飲日本既餐廳咁!好細心!佢除咗餐牌入邊既野食,都會有期間限定同埋每月精選嘅!所以個款式都會有啲唔同!———-刺身都可以,係新鮮嘅!同埋佢既三文魚都好厚切!———壽司🍣都好靚!食落好新鮮!種類都好多!好足夠!可以再黎食!環境同食物都好唔錯!立食好有日本感覺!

係旺角地點好方便,同埋佢好似日本咁!

佢呢度主要係食刺身同埋壽司嘅!
同埋佢入面係企住食架!立食係日本既文化!

佢除咗餐牌入邊既野食,都會有期間限定同埋每月精選嘅!

所以個款式都會有啲唔同!

———-刺身
都可以,係新鮮嘅!同埋佢既三文魚都好厚切!

———壽司🍣
都好靚!食落好新鮮!種類都好多!好足夠!

可以再黎食!環境同食物都好唔錯!立食好有日本感覺!

2019-05-15 72 浏览
飲酸奶君既時候見到對面有間壽司店見到都幾多人係度等位 就去𥄫下點知係間立食既壽司😛😛咁特別 緊係要試下.三文魚壽司($9)北海道帶子壽司($15)築地白烏賊壽司($15)日本真鯛壽司($20)火灸左口魚壽司($20)原隻活赤貝壽司($30)大呑拿魚腩壽司($48)特上呑拿魚盛合($160).真係好食到唔知點形容一個字 好新鮮🐟🐠啲飯唔係好大舊 岩岩好一啖飯就加左啲酢落去 唔點豉油 已經好夠味✨推介吞拿魚腩 入口即融有好香既油脂味 一啲都唔腥.牛油果手卷($12)三文魚籽手卷($25)海膽手卷($38).手卷色包法幾特別唔係平時個啲雪糕筒形包法係長方形 啲餡係同飯平排 唔係得頂個個位有 所以啖啖都食到餡😋😋😋.📍立鮨地址:旺角豉油街50號富達大廈1-2號鋪
飲酸奶君既時候見到對面有間壽司
見到都幾多人係度等位 就去𥄫下
點知係間立食既壽司😛😛咁特別 緊係要試下
三文魚壽司($9)
北海道帶子壽司($15)
築地白烏賊壽司($15)
日本真鯛壽司($20)
火灸左口魚壽司($20)
原隻活赤貝壽司($30)
大呑拿魚腩壽司($48)
特上呑拿魚盛合($160)
真係好食到唔知點形容
一個字 好新鮮🐟🐠
啲飯唔係好大舊 岩岩好一啖
飯就加左啲酢落去 唔點豉油 已經好夠味
✨推介吞拿魚腩 入口即融
有好香既油脂味 一啲都唔腥
牛油果手卷($12)
三文魚籽手卷($25)
海膽手卷($38)
手卷色包法幾特別
唔係平時個啲雪糕筒形包法
📍立鮨
地址:旺角豉油街50號富達大廈1-2號鋪
  • 大吞拿魚腩壽司
2019-05-12 59 浏览
前排朋友打算帶我來試,佢話好好味又抵食,不過可惜最後都無吃到。因為是要站著吃,感覺很累。怎料今天放工,其實已經吃過晚飯,按完摩感覺肚子有點餓,碰巧和媽媽路過這裡,平時路經門口都見頗多人排隊,今天正好人比較少,心血來潮想吃個手卷,本來想吃海膽手卷,點知賣完,只好點了火炙三文魚手卷跟火炙左口魚邊手卷。滿心期待地拿起手卷,咬一口,充滿失望。紫菜不脆,餡少,仲要係個底到漏好多魚生水,成手都係。味道真的好一般,感覺不夠新鮮的說。
2019-05-11
$20 (其他)
2019-05-10 49 浏览
由尖沙咀一開嘅時候已經成日食 不論係食物定係服務 都真係不錯 所以keep住就算係翻工食lunch都會食到旺角開分店 都食咗幾次 到最近覺得食物無以前咁好啲師傅漏單仲要反問我哋同推缷責任 明明有幾個師傅係尖沙咀調過嚟 其實真係好失望 點解會變成咁? 分店係咪就真係差啲?

到旺角開分店 都食咗幾次
到最近覺得食物無以前咁好
啲師傅漏單仲要反問我哋同推缷責任
明明有幾個師傅係尖沙咀調過嚟
其實真係好失望

點解會變成咁?
分店係咪就真係差啲?
2019-05-09 79 浏览
慕名而來立食餐廳 成日都經過見勁多人等位終於今日扭左男朋友同我黎食一次 呢度地方唔算大 但感覺舒適 枱下有位置放手袋枱高度都好適中 感覺良好仲有生啤 好滿足到男朋友喜好我地當然要叫大滿足海膽特盛見個海膽粒粒分明 入口軟滑甘甜飯本身已經調好味 唔需要加任何調味料特上吞拿魚盛合呢個1set 有5件 包括赤身 中吞拿魚腩 大吞拿魚腩 碎蔥吞拿魚腩軍艦同火炙吞拿魚腩赤身較瘦 但魚味濃郁 食落甘香略帶鹹味中吞拿魚 肥美 入口順滑大吞拿 入口即溶 油脂分佈極平均 好想一件再一件咁狂食碎蔥吞拿魚 入口軟綿 蔥味帶出吞拿魚鮮味 紫菜食落依然脆口 就知即叫即做火炙吞拿魚 呢個係師父燒完放喺紫菜上面直遞到你手上上手感到吞拿魚gei溫度 三文魚籽軍艦係多到要瀉出黎gei三文魚籽 20蚊一件可以話係抵到傻三文魚籽精瑩剔透 粒粒飽滿 真係好好味北海道特大珍寶帶子壽司大大粒鮮甜帶子  佢本身甜品配上已調味gei壽司飯 可以話係互相煇映鮟鱇魚肝壽司平時男朋友好怕食 但今次都接受 味道帶點甘香
慕名而來立食餐廳 成日都經過見勁多人等位

鮟鱇魚肝壽司
平時男朋友好怕食 但今次都接受
味道帶點甘香
2019-05-09 57 浏览
立食是日本文化,香港大部人都喜歡日本文化,所以亦要有樣學樣跟隨。亦成就了這間立鮨。有很多各種款式既壽司,刺身。亦有由日本來既飛機貨,價錢亦都大眾化,所以都吸引左幾多人排隊。叫左個特上北海道魚生飯,有北海道帶子,三文魚,海膽,飛魚籽,甜蝦。每款都有2份,而且又是厚切,所以口感非常滿足。每款都好新鮮鮮味,帶子綿綿細滑,海膽濃郁滋味,$158絕對係性價比極高的燒鰻魚,亦係非常厚切,醬汁味唔過甜過膩。食得出鰻魚獨有既味道還叫左好多大路款式,全部都優勝過坊間既連鎖店,如果要食,我會來這間

有很多各種款式既壽司刺身。亦有由日本來既飛機貨,價錢亦都大眾化,所以都吸引左幾多人排隊。

2019-05-08 1012 浏览
日本立式壽司文化當道,終於黎左食好出名既「立鮨」😍 第一次企喺度食壽司,感覺幾特別,店內嘅裝修用上和風做主調,俾人感覺好舒服,又唔會話好逼, 就算大家企晒喺度都唔會有種壓迫感。🤣首先我最欣賞嘅,就係呢個「櫻花蝦玉子燒 兩件$25」鹹鹹地嘅櫻花蝦,配埋微甜,燒得香噴噴嘅玉子燒,又咸又甜,口感非常豐富,再加埋爆汁嘅三文魚子,簡直係味覺嘅享受,一大衝擊,一定一定要叫呢個嚟食呀!😝令一個令我地好驚喜嘅就係,個名好普通嘅「鰻魚手卷$18」鰻魚暖粒粒,非常juicy,用脆卜卜嘅紫菜包住,連埋粒粒分明既日本飯,加埋應該就係我食過最好食嘅鰻魚手卷!🤪「三文魚子壽司$15」係店主推介㗎,非常值得一試,師傅一擺上台,我哋就好驚訝,因為啲三文魚子多到瀉晒出嚟,一咬落去,濃烈嘅海水味一湧而上,好好食啊!😭另外想講下啲火灸壽司都係好好食,我哋試咗火炙三文魚,火炙牡丹蝦,火炙帆立貝,火炙左口魚,全部都好高質!😘未試過立式壽司嘅朋友,推薦大家嚟呢間,係品質嘅保證!😏👌🏻

櫻花蝦玉子燒

鰻魚手卷

三文魚子壽司

壽司
火灸壽司

未試過立式壽司嘅朋友,推薦大家嚟呢間,係品質嘅保證!😏👌🏻
櫻花蝦玉子燒
鰻魚手卷
三文魚子壽司
壽司
火灸壽司
  • 火炙左口魚邊壽司
  • 火炙大吞拿魚腩海苔壽司
2019-05-07 69 浏览
High quality 既立食壽司(2人份)🍣🤤🤤🤤always walked by but never tried it before lol, tried the below - see photos!石垣鯛超creamy, 喜之次壽司好好食, 赤鯥壽司好有魚味喔, 活赤貝好靚靚呀🤗餐牌壽司有9折,所以分左2張單計!If you wanna eat some nice quality sushi and don’t wanna have a formal dinner, this could be your choice!!! highly recommended❤️

餐牌壽司有9折,所以分左2張單計!

highly recommended❤️
2019-05-07
2019-05-07 51 浏览
上次試過之後係旺角想食壽司而家都會諗起呢間。今次係第一次回頭再光顧。深海池魚(左)$68 本鮪赤身(右) $58深海池魚肉質亮透。魚味油香各樣平衡。本鮪赤身(右) 肉質結實,油脂少。食唔慣油脂味既人都食到。中吞拿魚腩壽司$38油脂比赤身重少少,甘香。食在赤身後,味道更明顯🌞火灸左口魚邊壽司 $20左口魚依舊好軟淋,清淡。北海道特大珍寶帶子壽司 $38肉地厚,有帶子應有既鮮甜。三文魚籽手卷$25魚籽唔會太咸,粒粒脹卜卜。特上海膽軍艦$48海膽幾新鮮,有應有既鮮甜。火灸松葉蟹腳壽司 $30啖啖肉,略嫌炙得太乾。有一兩枱客人不停追加,有一兩枱客人只點一,兩件過下口癮。其實好適合口痕特然想食壽司既人。我都一樣,食完再轉場食啲熱辣辣既澱粉質。😆
深海池魚(左)$68 本鮪赤身(右) $58
深海池魚肉質亮透。魚味油香各樣平衡。
本鮪赤身(右) 肉質結實,油脂少。食唔慣油脂味既人都食到。
中吞拿魚腩壽司$38
油脂比赤身重少少,甘香。
食在赤身後,味道更明顯🌞
火灸左口魚邊壽司 $20
左口魚依舊好軟淋,清淡。
北海道特大珍寶帶子壽司 $38
肉地厚,有帶子應有既鮮甜。
三文魚籽手卷$25
魚籽唔會太咸,粒粒脹卜卜。
特上海膽軍艦$48
海膽幾新鮮,有應有既鮮甜。
火灸松葉蟹腳壽司 $30
啖啖肉,略嫌炙得太乾。

立鮨是一家我想拜訪良久的一家立食餐廳。沒法子啦,我實在受了好友的影響啦,說這家餐廳的壽司有多新鮮,有多美味,一直都心思思的,可不是每一位朋友都願意站著吃晚飯,一見到有好友不介意這種晚餐方式,我就立即拉「她」或「他」一起來吃個夠。在短短的兩個月期間,我已經來過這邊四、五次了。讓我跟大家分享一下這幾次我最深刻印象的食物吧。 立鮨是香港的第一家立食壽司店,人流天天都多,不論是旺角分店也好、尖沙咀分店也好,都有食客在門外等候入座。由於旺角分店實在太方便了,這幾次我都是在光顧旺角分店的。 店子小小,大概可以容納12、13人左右,難怪食客們要輪候如此長時間。輪候是絕對值得的。忘記了每人吃了多少件壽司,只記得每人吃了$650左右。價錢看上去貴嗎?性價比高卻是我喜歡這家餐廳的重點。 當中不得不提的是大滿足海膽特盛 (迷你) ($98),這碗飯細細碗,卻讓人吃得出心機及誠意。海膽的份量很多,甘甜可口,每一口飯均可連同海膽一同食用,怎麼啦,細細的一碗海膽優有如此大威力。吃過以後大滿足,把過陣子想吃海膽的慾望都填滿了。 三文魚籽手卷 ($25) 及碎蔥呑拿魚腩手卷 ($28),這個手卷有別於

三文魚籽手卷 ($25) 及碎蔥呑拿魚腩手卷 ($28),這個手卷有別於平日圓錐體那種手卷,可卻讓我更喜歡。除了沒頂的食材之外,還有師傅早早就為我們調好味道的壽司飯,百吃不厭。

呑拿魚鮫壽司,肥美甘香。甫放入口,呑拿魚的魚油立即在口腔之中滿溢著,實在叫人難忘。

珍寶牡丹蝦壽司 ($48),牡丹蝦的膠質豐富得很,那膠質彷彿在口腔之中不願散去似的。

火炙特上地金目鯛壽司 ($48),淡淡的金目鯛,火炙過以後帶點點甜味,大大塊的金目鯛突顯一陣獨有的鮮甜味,叫人一吃愛上。

三文魚籽軍艦 ($20),滿滿的三文魚籽,放入口中,粒粒均有豐富的魚油,鮮甜的魚油香氣滿溢著整個口腔,十分幸福呢。

還有別的,實在太多了,下一次吃過再跟大家分享才行!!
  • 大滿足海膽特盛
  • 三文魚籽手卷
  • 碎蔥呑拿魚腩手卷
  • 呑拿魚鮫壽司
  • 珍寶牡丹蝦壽司
  • 火炙特上地金目鯛壽司
  • 三文魚籽軍艦
2019-05-04 32 浏览
立食文化係香港都開始出名,之前試過TST個間,知道MK開左有日行開街都走去試下。2個人排隊等左10分鐘就有得食,等位個陣已經可以睇定食D咩。一入到去有自助熱水有綠茶粉.玉子係我至愛,本月精選有櫻花蝦玉子燒💲25馬上點,上面有好多魚子,好味,即叫即整,好熱。呢到嘅火炙類整得幾好,燒得恰到好處,魚油迫到出黎。松葉觸腳好中意思.好多蟹肉。珍寶帶子好鮮甜.好正!刺身(三文魚+北海道)帶子,上碟整得好靚呢。帶子大大隻又解甜食左好多壽司好飽兩個人都係539.其實好底食.推介

食左好多壽司好飽兩個人都係539.其實好底食.推介
上次試完尖沙咀既立鮨樂而忘返今次黎到旺角既立鮨繼續搏殺繼續日式飄飄旗就係佢喇位置係家樂坊後面, 位置都幾好搵環境立食店既貼心裝備: 掛衣間, 擺袋位客人圍住壽司司傅食壽司🍣而鋪頭都幾大, 就咁睇都見企左30幾人左右食物: 三文魚籽軍軍艦d魚子多到滿哂出黎, 好鮮甜, 仲有啖啖柚子味大滿足海膽特盛碗仔細細, 滿滿海膽配上米飯, 十分鮮味,海膽沖滿整個口腔特上壽司拼盤(牡丹蝦壽司、深海池魚壽司、北海道帶子壽司、中吞拿魚腩壽司、海膽壽司)另外我地仲叫左三文魚腩壽司三文魚卷 油甘魚壽司大吞拿魚腩壽司北海道帶子壽司:帶子大大粒, 肉質嫩滑彈牙, 好新鮮三文魚腩壽司:魚腩肥美, 魚味濃三文魚卷我都好中意:三文魚一d都唔hea, 唔係d瘦unun/ 多根位既三文魚, 好味! 火灸三文魚腩壽司火灸完好香噴噴, 魚油更出蘋果雪葩蘋果雪葩清新,唔會太甜, 放係個蘋果道上,夏日必備柚子梳打柚子味唔會假, 澀澀地, 好柚子清香
上次試完尖沙咀既立鮨樂而忘返
今次黎到旺角既立鮨繼續搏殺
繼續日式飄飄旗就係佢喇

位置

係家樂坊後面, 位置都幾好搵

立食店既貼心裝備: 掛衣間, 擺袋位
客人圍住壽司司傅食壽司🍣
而鋪頭都幾大, 就咁睇都見企左30幾人左右

食物:

三文魚籽軍軍艦
d魚子多到滿哂出黎, 好鮮甜, 仲有啖啖柚子味

大滿足海膽特盛
碗仔細細, 滿滿海膽配上米飯, 十分鮮味,海膽沖滿整個口腔

特上壽司拼盤

另外我地仲叫左三文魚腩壽司
三文魚卷
油甘魚壽司
大吞拿魚腩壽司

北海道帶子壽司:帶子大大粒, 肉質嫩滑彈牙, 好新鮮

三文魚腩壽司:魚腩肥美, 魚味濃

火灸三文魚腩壽司

火灸完好香噴噴, 魚油更出

蘋果雪葩

蘋果雪葩清新,唔會太甜, 放係個蘋果道上,夏日必備

柚子梳打

柚子味唔會假, 澀澀地, 好柚子清香