2019-05-03 81 浏览
日本立食文化吹到黎香港,咁岩企係度食野就係我幾喜歡做的習慣,自己每日係公司係午飯,都係企係PANTRY度食,因為我覺得唔屈住個肚咁食野,會消化得好D立鮨開左係人流極旺既旺角,係一間企係度食壽司的餐廳,入到去大家都係圍住張吧檯排排企,對餐廳黎講都慳唔少位由於企係度食野,所以檯下係有得俾你放個人物品,等你可以FREE出雙手去食野同好多壽司店一樣,有綠茶粉俾客人自助沖茶,要濃要淡自己話事餐廳其中一張MENU係期間限定食品,有唔少時令食材,識食應該要識呢D櫻花蝦玉子燒 ($25)玉子燒有濃濃蛋香,再加上櫻花蝦同魚子,作為前菜很不錯日式清湯稻庭烏冬 ($38)如果大家好似我咁唔想淨係食壽司,呢度其實係有熱烏冬食,稻庭烏冬屬幼身,滑嘟嘟好美味鰻魚壽司 ($15)、火炙左口魚邊壽司 ($20)、劍魚腩壽司($25)、原隻活赤貝壽司 ($30)、火炙中吞拿魚腩壽司 ($38)、油甘魚腩壽司 ($38)、蟹肉蟹膏軍艦 ($30)、燒牛油赤蝦 ($18)壽司一盤過上曬,睇見都開心,估唔到可以用咁抵價錢,食到平時係OMAKASE食到的壽司質素,可能係因為立食關係,店鋪唔需要太大間,租金平左,食物自然可以賣平
同好多壽司店一樣,有綠茶粉俾客人自助沖茶,要濃要淡自己話事
櫻花蝦玉子燒 ($25)
玉子燒有濃濃蛋香,再加上櫻花蝦同魚子,作為前菜很不錯
日式清湯稻庭烏冬 ($38)
壽司一盤過上曬,睇見都開心,估唔到可以用咁抵價錢,食到平時係OMAKASE食到的壽司質素,可能係因為立食關係,店鋪唔需要太大間,租金平左,食物自然可以賣平D,壽司大小剛好,魚生肥美新鮮,咁高質令我好驚喜
2019-04-15
2019-05-02 88 浏览
平時嚟多數只係會點三文魚子,三文魚同埋牛油果手卷就會走,今日是多咗啲唔同嘅魚生壽司就出事啦。首先上枱嘅都係三文魚子,依然鮮味鹹香,配埋柚子碎皮嘅清香,仲要滿瀉,真係無得輸。跟住叫咗三文魚壽司,唔知係三文魚唔夠肥美定係佢上面嘅蔥碎太搶味,最後我淨係食到今日嘅壽司飯黏黏糯糯。師傅睇錯單我要海膽但係俾咗蟹肉蟹膏壽司我, 唔緊要之後都補返,不過我寧願我冇嗌過,因為見得償海膽真係好唔得,甘到爆,完全冇鮮甜味。之後再加多左件赤蝦壽司同埋深海池魚壽司。赤蝦新鮮但係甜度不足,深海詞語太薄食唔到咁滯,不過係油潤鮮嘅。

成日經過都係排長龍,今日特登早啲去,我食到喇,好興奮🤩好得意,成間鋪都冇櫈架,立食丫嘛「珍寶赤蝦刺身」「珍寶牡丹蝦刺身」「原隻活赤貝刺身」三樣都係我極愛既刺身,食呀!好新鮮,入口即溶絕對唔係誇張🤤「鰻魚手卷」有驚喜👍🏻呢個卷法同平時食既唔同個Size 岩岩好,容易食,又唔會食到周圍都係,要試呀!第二個驚喜「火灸大吞拿魚腩海苔壽司」🍣咁樣食,都係第一次,呢個都要試,試左你就知🥰「櫻花蝦玉子燒」期間限定要自己手寫點架,一黎到熱辣辣,真係即叫即燒,👍🏻咁係最正既
成日經過都係排長龍,
今日特登早啲去,我食到喇,好興奮🤩

好得意,成間鋪都冇櫈架,立食丫嘛

「珍寶赤蝦刺身
「珍寶牡丹蝦刺身
「原隻活赤貝刺身
三樣都係我極愛既刺身
食呀!好新鮮,入口即溶絕對唔係誇張🤤

「鰻魚手卷」
有驚喜👍🏻呢個卷法同平時食既唔同
個Size 岩岩好,容易食,
又唔會食到周圍都係,要試呀!

第二個驚喜「火灸大吞拿魚腩海苔壽司」🍣
咁樣食,都係第一次,
呢個都要試,試左你就知🥰

「櫻花蝦玉子燒」期間限定
要自己手寫點架,
一黎到熱辣辣,真係即叫即燒,
👍🏻咁係最正既

2019-05-01 45 浏览
食過尖沙咀既立鮨就愛上了,今日食埋旺角既立鮨,間舖係家樂坊後面, 行完街最岩食食食特上壽司拼盤(牡丹蝦壽司、深海池魚壽司、北海道帶子壽司、中吞拿魚腩壽司、海膽壽司)介紹下幾個我幾中意食的壽司比大家三文魚腩壽司肥美過我, 魚油啊油甘魚壽司同大吞拿魚腩壽司都係好肥美, 魚肉都好新鮮北海道帶子壽司帶子大粒,好鮮甜架呢再黎叫左三文魚籽軍軍艦d魚子多到滿哂出黎,柚子味的魚子,小清新大滿足海膽特盛,推介 滿滿海膽配上米飯,海膽鮮甜唔腥,好滿足呀最後叫左個甜品, 好清甜的蘋果味,清一清口腔,圓滿結束這回合

介紹下幾個我幾中意食的壽司比大家

三文魚腩壽司肥美過我, 魚油啊

油甘魚壽司同大吞拿魚腩壽司都係好肥美, 魚肉都好新鮮

北海道帶子壽司帶子大粒,好鮮甜架呢

再黎叫左三文魚籽軍軍艦

d魚子多到滿哂出黎,柚子味的魚子,小清新

大滿足海膽特盛,推介
滿滿海膽配上米飯,海膽鮮甜唔腥,好滿足呀

2019-04-30 525 浏览
好耐冇食喇😻係值得我企係到食嘅壽司😽✨本月精選🗓👉🏻櫻花蝦玉子燒💲25👉🏻大呑拿魚鮫壽司Kama Toro💲68精選果然係好食啲😽個大呑拿魚鮫望落切得唔靚仔但真係勁好食😭💕好食過大呑拿魚腩😽佢再多啲脂肪再肥美啲🤤入口即溶係基本🤤唔明點解我隔離個個食完可以冇反應☹️人地話玉子燒可以反映一間壽司店嘅廚師煮野好唔好食 因為玉子燒係最基本嘅一碟菜 呢個櫻花蝦玉子燒真係好好食 個蛋好滑好甜😽〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️❗️期間限定⏰👉🏻赤鯥壽司💲58👉🏻螢光魷魚小食💲28未食過赤鯥但一試就覺得佢超好🤩食果然係期間限定😽超香魚油味💕我平時一向覺得魚生好食過熟嘅魚但呢個真係好好食😽個魷魚我覺得好鮮一啲都唔腥!〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️👐🏼店長推介👨🏻‍🍳👉🏻三文魚腩壽司(限量)💲20👉🏻火灸左口魚邊壽司💲20👉🏻大呑拿魚腩壽司💲48左口魚依然咁爽口😽可能食完個大呑拿魚鮫 即係覺得大呑拿魚鮫冇咁肥美😹果然本月精選係好食好多😻但呢個都依然入口即溶🤤〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🍣其他👉🏻大滿足海膽特盛💲98👉🏻碎蔥呑拿魚腩軍艦💲25呢兩個係我每次食都一定會叫嘅🤣不過好似冇之前咁好食 個碎蔥呑拿魚腩軍艦細件咗☹️海膽少少腥☹️〰️〰️〰️〰️〰️
好耐冇食喇😻係值得我企係到食嘅壽司😽

🍣其他
👉🏻大滿足海膽特盛💲98

👉🏻碎蔥呑拿魚腩軍艦💲25

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
仲記得之前去尖沙咀個間新開將大排長龍🐉宜家旺角都有實在太好喇🤩佢啲本月精選同期間限定真係好好食😽佢個壽司飯係係江户前醋 特別啲濃味啲😗不過覺得好似冇之前咁足料咁入味 相對加咗價🥺😹如果下次再食我一定主力叫本月精選同期間限定😹

立鮨 (旺角)
📍旺角豉油街50號富達大廈地下1-2號舖
2019-04-30 261 浏览
今晚天氣好熱,想食啲涼涼地既野,就同左女朋支出去搵食。諗住食日本料理或壽司,因為無咁熱。見到有一間日本餐廳入面企滿人,但重未需要排隊,就過去睇下。店員介紹佢地係立食,即係企向到食咁解,咁女朋友就話試下,就入左去企😂😂店員安排我地企位之後,就比餐牌同落單紙我地。店內吾算太大,但企位與企位之後,都算寬闊,吾會撞到周為既人👍🏻👍🏻同一般日式店一樣,有自助水機,同餐具。我地發覺呢間餐廳都好多特式野食,好多選擇,而且有啲係出面食吾到,同埋限量嫁🥰🥰我地睇左一陣,就諗到食咩。三文魚壽司係點點既,好厚肉,正👍🏻👍🏻 部壽司都好新鮮,我要推介上面呢個珍寶牡丹蝦壽司,好大隻蝦,鮮甜,好似食緊刺身咁👍🏻👍🏻重有一定要食北海道活象拔蚌壽司,我第一次食,好好味,好有口感👍🏻👍🏻同埋佢地啲飯係落左一啲啡色既醋去煮、好好飯,好值得去試下,又吾太貴😀最後飲埋支柚子梳打,飽到上心口👍🏻👍🏻,好滿意既一餐

我地睇左一陣,就諗到食咩。

三文魚壽司係點點既,好厚肉,正👍🏻👍🏻

最後飲埋支柚子梳打,飽到上心口👍🏻👍🏻,好滿意既一餐

2019-04-29
2019-04-30 176 浏览
香港食日本菜既地方好多,食壽司既店亦好多,但企係到食壽司既店好少,十分有日本既感覺,係香港第一次去體驗。環境餐廳不大,望住師傅立食,大約企到十幾人,全部即叫即整。枱面有齊綠茶粉、紙巾、濕紙巾。食物選擇選擇不少,眼花繚亂揀唔落手可以選擇拼盤,價錢亦相對上抵啲。全部都係用上成本較高既赤醋飯燒蝦頭配鮮蝦味噌湯 $15用赤味噌煮,係味噌入面顏色最深,味道最濃,再加上燒過既鮮蝦及蝦膏,飲落有燒焦過既焦香,不平凡既味噌湯。辣三文魚手卷 $15/件手卷size適中,海苔夠爽脆,辣三文魚味道剛好,唔洗點豉油已經好夠味。珍寶赤蝦壽司 $15/件果然係珍寶,好大隻,貼心地已經去尾,口感軟腍、鮮甜。火炙北海道帶子壽司  $15/件火炙過既帶子夠左少許焦香味,加上本身嫩口口感,正。火炙松葉蟹腳壽司 $30/件少食火炙松葉蟹腳壽司,但火炙有點過火,所以肉質老左啲,如果加芝士同唔火炙應該會味道同質感會好啲。火炙大吞拿魚腩海苔壽司 $48/件以整塊海苔包住火炙大吞拿魚腩,師傅會整完直接遞比你,上面仲有蒽粒調味,火炙大吞拿魚腩入口即化,帶魚油香,用海苔及赤醋飯,中和油膩感。嚴選火炙盛合 $98包括火炙三文魚壽司、火炙

食物選擇

選擇不少,眼花繚亂揀唔落手可以選擇拼盤,價錢亦相對上抵啲。

全部都係用上成本較高既赤醋飯

燒蝦頭配鮮蝦味噌湯 $15

辣三文魚手卷 $15/件
辣三文魚手卷
辣三文魚手卷

珍寶赤蝦壽司 $15/件
珍寶赤蝦壽司

果然係珍寶,好大隻,貼心地已經去尾,口感軟腍、鮮甜。

火炙北海道帶子壽司  $15/件
火炙北海道帶子壽司

火炙過既帶子夠左少許焦香味,加上本身嫩口口感,正。

火炙松葉蟹腳壽司 $30/件
火炙松葉蟹腳壽司

火炙大吞拿魚腩海苔壽司 $48/件

嚴選火炙盛合 $98
嚴選火炙盛合

包括火炙三文魚壽司、火炙北海道帶子壽司、火炙左口魚邊壽司、火炙中吞拿魚腩壽司及火炙松葉蟹腳壽司各一件。全部燒得好均勻,除左松葉蟹腳炙燒冇咁好,火炙三文魚、火炙左口魚邊、火炙中吞拿魚腩都好腍口唔洗點咬,燒過後更香口。

特上吞拿魚盛合 $160
特上吞拿魚盛合

本鮪赤身壽司、中吞拿魚腩壽司、大吞拿魚腩壽司、碎蒽吞拿魚腩軍艦及火炙中吞拿魚腩壽司各一件。自己好鍾意食吞拿魚,呢個特上吞拿魚盛合有齊由淡至濃味既吞拿魚,赤身係瘦肉,係不含油脂既位,咬落有咬口但又不失腍口;中吞拿魚腩油香重而不膩;大吞拿魚最肥美;碎蒽吞拿魚腩蓉蓉口感配上爽脆海苔,吞拿魚迷必定鍾意食既拼盤。

大滿足海膽特盛(迷你) $98
大滿足海膽特盛(迷你)

食日本野又點少得海膽!同樣配上赤醋飯,海膽不少,食落較重海水味,隨後有股鮮甜味,新鮮絕對不腥。

第一次食立食壽司,感覺幾得意,亦感到同師傅們同埋其他食客更親密,店舖亦安排企位安排得不錯,有寬鬆,唔會覺得逼,食物質素可以,由於係立食,如果唔洗加一會更抵食。
2019-04-29
大滿足海膽特盛(迷你)
🍣超人氣!人山人海立食壽司專門店Happy Friday 食好啲係常識吧好友一直同我講呢間立鮨好正今次就試下先 諗住八點到應該好快入座不過真係超多人 等到九點呀🥺唔緊要 好野值得等嘅!🙈好瘋狂甘落order 食到飽飽 人均三百 馬上介紹下食左啲咩先😝✨ 大滿足海膽特盛 $98當晚最吸引我嘅絕對係呢一個海膽飯🥰超多海膽 包你每一啖飯都食到海膽呀!海膽鮮甜又creamy 一啲腥味都無壽司飯本身已經用咗赤醋 夠唒味 豉油都唔洗落啦😝 ✨ 三文魚籽軍艦 $20晶瑩剔透嘅三文魚子 粒粒漲卜卜 顏色鮮豔又一滿足之選呀☺️ ✨ 火炙大吞拿魚腩海苔壽司 $48肥美嘅大拖羅經過火炙更多魚香 必定要快快食 如果唔係紫菜好快淋架🙈✨ 火炙深海池魚壽司 $25✨ 火炙北海道帶子壽司 $15✨ 火炙左口魚邊壽司 $20發現今次order左好多火炙系列嘅壽司呢到嘅火炙壽司的確做得不錯 將魚油逼岀黎 令壽司更好食🥰帶子厚切又新鮮 左口魚邊燒過更肥美 正!✨ 特選三文魚盛合 $58最後order左個三文魚盛合有不同款式嘅三文魚 其中辣味三文魚軍艦味道特別又開胃👍🏻✨ 師傅收到單就立刻做壽司 上枱好快 不錯🥰🍽 立鮨 🔎
🍣超人氣!人山人海立食壽司專門店
Happy Friday 食好啲係常識吧
好友一直同我講呢間立鮨好正
今次就試下先 諗住八點到應該好快入座
不過真係超多人 等到九點呀🥺
唔緊要 好野值得等嘅!🙈

✨ 大滿足海膽特盛 $98
當晚最吸引我嘅絕對係呢一個海膽飯🥰
超多海膽 包你每一啖飯都食到海膽呀!
海膽鮮甜又creamy 一啲腥味都無

✨ 火炙北海道帶子壽司 $15
✨ 火炙左口魚邊壽司 $20
發現今次order左好多火炙系列嘅壽司
呢到嘅火炙壽司的確做得不錯 將魚油逼岀黎 令壽司更好食🥰
帶子厚切又新鮮 左口魚邊燒過更肥美 正!
✨ 特選三文魚盛合 $58
最後order左個三文魚盛合
有不同款式嘅三文魚 其中辣味三文魚軍艦味道特別又開胃👍🏻
✨ 師傅收到單就立刻做壽司 上枱好快 不錯🥰
🍽 立鮨
🔎 旺角豉油街50號富達大廈地下1-2號舖
火炙深海池魚壽司
火炙左口魚邊壽司
今日同朋友去了這間立食壽司🍣食手握壽司,其實我是第一次食立食,這種無得坐的壽司店,是一次體現的機會。門外都裝修十分日式,已經有不少人在門外排隊,店員會比餐牌同點餐紙給你,之後你便可以先點餐先,點餐紙都壽司種類很多,而且還有小食丶甜品丶魚生那些。如果不知食什麼好,還有餐廳推介,而且有自壽司🍣對照圖,看一看壽司的樣貌同份量。.大滿足海膽特盛(迷你)$98樣子十分吸引,滿滿的海膽鋪滿在醋飯上。海膽十分鮮美,不會有苦澀同有腥味,這證明海膽是新鮮的,海膽拌飯,把海膽融入了醋飯中,讓海膽更入味。二文魚籽軍艦$40(二件)三文魚籽多到滿瀉在碟上,魚籽大粒飽滿而沒有腥味。一咬,魚子汁都留在口中,十分鮮味。火炙大吞拿魚腩海苔壽司$48這壽司跟其他的不同,有塊海苔夾住了壽司,大吞拿魚腩,很多魚油,魚油香在口中留了很耐。之後來了散單壽司🍣,因為跟友人各有喜愛,所以沒有點組合壽司。牛油果🥑壽司$9鰻魚壽司$30(2件)火炙北海道帶子壽司$15。火炙三文魚腩$40(2件)芝士飛魚籽軍艦$40(1件)蟹肉蟹膏軍艦$30大吞拿魚腩壽司$48。油甘魚腩壽司$76(2件)火灸海膽蟹棒壽司$20火灸左口魚壽司$20火灸本

大滿足海膽特盛(迷你)$98
大滿足海膽特盛(迷你)

二文魚籽軍艦$40(二件)
二文魚籽軍艦

火炙大吞拿魚腩海苔壽司$48
火炙大吞拿魚腩海苔壽司

之後來了散單壽司🍣,因為跟友人各有喜愛,所以沒有點組合壽司
牛油果🥑壽司$9
鰻魚壽司$30(2件)
火炙北海道帶子壽司$15。
火炙三文魚腩$40(2件)
芝士飛魚籽軍艦$40(1件)
蟹肉蟹膏軍艦$30
大吞拿魚腩壽司$48。
油甘魚腩壽司$76(2件)
火灸海膽蟹棒壽司$20
火灸左口魚壽司$20
火灸本鮪赤身壽司$20
自選壽司組合

望住自選壽司真是大滿足。牛油果🥑配壽司第一次食,原來都很夾,牛油果少許脆口而鮮美。火炙三文魚腩,三文魚很香火炙味,壽司留有魚油味,食落去很香。蟹肉蟹膏沒有腥味,而蟹味十足。鰻魚壽司很厚肉,而且沒有刺。而大吞拿魚腩壽司沒有筋,魚油十分鮮美。
自選壽司
火炙三文魚腩

餐廳是有加一收費的,但在手握壽司中,價錢相對比較便宜,可以一試。

2019-04-24
二文魚籽軍艦
自選壽司組合
自選壽司
火炙三文魚腩
  • 三文魚籽軍艦
2019-04-27 127 浏览
自從上次體驗立食之後一直念念不忘,今日朋友帶我去立鮨。星期五特別多人,大約等左15分鐘先入到去。不過職員先俾左餐單餐牌我哋,一入去就可以落單。入去見到師傅好興奮。雖然係立食,不過入面通道的確有啲窄。由於我哋太肚餓嘅關係,所以叫咗差唔多二十件壽司。同上一間立食一樣提供免費綠茶。一次過出晒所有單點既壽司,充滿霸氣。整體而言,壽司飯值得一讚,粒粒分明,飯呈淺啡色因為餐廳用左赤醋,令味道更有層次。魚生新鮮,色澤相當亮麗。另外,鰻魚壽司係我食過最好味。大吞拿魚腩油香出色,肉質相當柔軟。火炙本鮪赤身肉質唔肥美,但勝在軟嫩鮮甜,而且自己從未食過。三文魚籽放到滿瀉晒,完全唔腥,粒粒晶瑩剔透,一咬魚香四溢。特選三文魚盛合包括三文魚壽司、三文魚腩壽司、火炙三文魚壽司、三文魚小卷同辣三文魚軍艦。三文魚脂肪均勻,充滿彈性。$58可以食到五種唔同類型嘅三文魚壽司,真係超值。特意叫左北海道帶子刺身,$28有3大片可謂相當便宜。朋友係海膽狂熱分子,所以獨享兩份海膽手卷。朋友形容甘甜但完全唔腥,仲好creamy。立鮨款式真係超多,而且每一款壽司嘅水準穩定。如果下午既話,一份特選三文魚盛合已經足夠,價錢只係$58。抵食

同上一間立食一樣提供免費綠茶。

大吞拿魚腩油香出色,肉質相當柔軟。

火炙本鮪赤身肉質唔肥美,但勝在軟嫩鮮甜,而且自己從未食過。

三文魚籽放到滿瀉晒,完全唔腥,粒粒晶瑩剔透,一咬魚香四溢。

特意叫左北海道帶子刺身,$28有3大片可謂相當便宜。

立鮨款式真係超多,而且每一款壽司嘅水準穩定。如果下午既話,一份特選三文魚盛合已經足夠,價錢只係$58。抵食之中嘅抵食非立鮨莫屬。
2019-04-12
  • 大吞拿魚腩壽司
  • 特選三文魚盛合
  • 海膽手卷
2019-04-27 172 浏览
香港的立食壽司屢見不鮮,其實十分適合香港擠迫的環境,因為始終佔的空間相對傳統壽司店較少,而且客人用餐時間也較短。然而,立食壽司大多以平價招徠。最近較多人討論的立鮨就剛好相反,雖然一樣是立食,但食材就更講究。魚生大多是築地直送,壽司即叫即握,壽司飯用上赤醋飯,而每款壽司的調味都不盡相同,連豉油也不用蘸。位置不多,枱下有儲物箱,一邊吃一邊看著師傅製作壽司。壽司紙上各款壽司,豐儉由人,也有盛合,變相更抵食。大滿足海膽特盛 $98滿滿的海膽色澤鮮明,鮮甜,入口即溶,適合慢慢細味。三文魚籽軍艦 $20三文魚籽絕不吝嗇,澎湃程度多到滿瀉,非常吸引。火炙大呑拿魚腩海苔壽司 $48火炙後的大呑拿魚腩入口除了火炙香,更滿口油脂,同時亦不帶筋,大呑拿魚腩味道香濃,口感一流。特選三文魚盛合 $58簡單的三文魚合集,包括三文魚壽司、三文魚腩壽司、火炙三文魚壽司、三文魚小卷和辣三文魚軍艦。可以一次過嚐到不同款式的三文魚壽司。嚴選火炙盛合 $98特別適合喜歡火炙壽司的朋友,而且價錢比各款單點更便宜。包括有火炙三文魚壽司、火炙北海道帶子壽司、火炙左口魚壽司、火炙中吞拿魚腩壽司和火炙松葉蟹腳壽司。火炙左口魚邊壽司 $

然而,立食壽司大多以平價招徠。
位置不多,枱下有儲物箱,一邊吃一邊看著師傅製作壽司
壽司紙上各款壽司,豐儉由人,也有盛合,變相更抵食。
大滿足海膽特盛 $98
滿滿的海膽色澤鮮明,鮮甜,入口即溶,適合慢慢細味。
三文魚籽軍艦 $20
三文魚籽絕不吝嗇,澎湃程度多到滿瀉,非常吸引。
火炙大呑拿魚腩海苔壽司
火炙大呑拿魚腩海苔壽司 $48
特選三文魚盛合 $58
嚴選火炙盛合 $98

火炙左口魚邊壽司 $20
燒過後香氣誘人,油香豐富。

火炙海膽蟹棒壽司 $20
蟹棒上有火炙海膽,感覺好豐富。

珍寶赤蝦壽司 $15
珍寶赤蝦厚肉彈牙。

立鮨 - 立食壽司也可以有質素!
2019-04-23
火炙大呑拿魚腩海苔壽司
2019-04-25 87 浏览
早前見到雜誌同埋從朋友仔口中知道最近流行立食文化,今日來到旺角立鮨第一次嘗試立食壽司。店舖其實不是很大, 可以企的位置可以容納十到十五個人左右, 我們的行裝可以放在枱底, 店內播放著日文歌, 頓時好像去了日本旅行一樣。通常壽司店都有本日推介餐牌, 我們點了一個火炙牛油赤蝦壽司和火炙牛油帶子壽司牛油放在赤蝦和帶子上面, 師傅用火槍燒一下, 令到整件壽司都充滿好香牛油味, 我相信一定很受歡迎。再來點過特上壽司拼盤, 牡丹蝦壽司, 最喜歡食大蝦,夠彈牙。深海池魚壽司,味道較濃,可以放在後尾食。北海道帶子壽司,鮮甜肉厚。中吞拿魚腩壽司,肉質肥美,加上蔥花,絕配。海膽壽司, 橙黃色,味道甘甜,質感細膩,入口即溶,新鮮海水味重。火炙松葉蟹腳壽司,蟹腳好鮮甜, 輕輕燒過。海膽手卷,碎蔥吞拿魚腩手卷,手卷的包法比較新穎,把材料跟壽司飯包成一條長方形, 樣子不是太吸引,但是每一啖都都可以食到有紫菜, 紫菜好鬆脆,好好味。劍魚腩刺身, 魚肉白色略帶漂亮淡紅色,有三塊,大約半吋厚, 肉質柔軟脂肪多, 經過咀嚼後,滿口都是魚肉的鮮味。因為第一輪初試是他的品質非常滿意,所以朋友第二輪都點了火炙海膽蟹棒壽司、北海

再來點過特上壽司拼盤,
牡丹蝦壽司, 最喜歡食大蝦,夠彈牙。

深海池魚壽司,味道較濃,可以放在後尾食。

北海道帶子壽司,鮮甜肉厚。

中吞拿魚腩壽司,肉質肥美,加上蔥花,絕配。

火炙松葉蟹腳壽司,蟹腳好鮮甜, 輕輕燒過。

因為第一輪初試是他的品質非常滿意,所以朋友第二輪都點了火炙海膽蟹棒壽司、北海道特大珍寶帶子壽司、大吞拿魚腩壽司、辣汁帶子軍艦、三文魚壽司玉子壽司和築地白烏賊壽司。所有壽司細細件唔驚唔覺會食多左。

清湯稻庭烏冬, 我覺得略嫌烏冬不夠彈牙, 蛋清單可以一解壽司的鹹味。

埋單時,發現他要加一服務費。立食的話,綠茶自行用綠茶粉開的, 最多只是師傅將壽司送給你,如果可以免加一會更好。
另外,餐廳冷氣滴水, 有點滋擾這裏要扣少少分。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:8.5
  • 火炙牛油帶子壽司
  • 特上壽司拼盤
  • 大吞拿魚腩壽司
2019-04-25 23 浏览
屋企人已經介紹過我幾次這間日本料理店立鮨,他們說店裡食材非常新鮮,真的會吃過都再三回味呀!昨天,終於約好友一起去吃,享受一下我們最喜歡的日本菜啦!餐廳裝修好似自己去了日本一樣,簡約時尚,完全感受到日本風格的設計  ;  而且第一次在壽司吧立食,好有新鮮感  ;  可以近距離看到師傅即場製作食品過程,精湛的刀工,讓我們望到不眨眼,加上氣氛親切,感覺不錯。餐牌上有多款刺身、壽司、手卷、軍艦、盛盒、魚生飯、日本酒和飲品等,款款都好吸引。叫了壽司後,先送上麵豉湯和蟹子沙律。麵豉湯的清香,味道不似一般的麵豉湯,飲起來有少少鰹魚味,覺得這個特別好飲。口感爽脆的沙律,作餐前小食,很開胃。嚴選火炙盛合  $98,火炙三文魚壽司、火炙北海道帶子壽司、火炙左口魚邊壽司、火炙中呑拿魚腩壽司、火炙松葉蟹腳壽司。特選三文魚盛合   $58,三文魚壽司、三文魚腩壽司、火炙三文魚壽司、三文魚小卷、辣三文魚軍艦。芝士飛魚籽軍艦   $9 ,鰻魚壽司   $15 ,本鮪赤身壽司 (吞拿魚)    $20 ,三文魚腩壽司   $20,油甘魚壽司  $25,碎蔥呑拿魚腩軍艦  $25。特上吞拿魚盛合  $160,盛合包括本

餐牌上有多款刺身壽司、手卷、軍艦、盛盒、魚生飯、日本酒和飲品等,款款都好吸引。

麵豉湯

蟹子沙律

碎蔥呑拿魚腩軍艦  $25。

特上吞拿魚盛合  $160,盛合包括本鮪赤身壽司、中吞拿魚腩壽司、大呑拿魚腩壽司、碎蔥吞拿魚腩軍艦和火炙中吞拿魚腩壽司

多款壽司食材新鮮,魚肉香甜,味道鮮美,壽司飯是以醋飯製成,帶少少酸,吃起來很開胃,飯的型狀是細的,食得多都不會有滯的感覺,而且賣相精緻、吸引,真的好好吃。

麒麟一番搾蜜桃味啤酒,不會太重酒味,帶有淡淡的蜜桃香,大大杯,冰冰涼涼,清爽解渴,不錯。

帶有懷舊的樽裝可樂,重拾細時回憶。可樂味道依然,冰凍爽口,不錯。
2019-04-24
  • 三文魚腩壽司
  • 油甘魚壽司
  • 碎蔥呑拿魚腩軍艦
2019-04-24 26 浏览
同男朋友去開旺角行街,行到去好景商場附近,見到呢間餐廳想試好耐,就決定排隊入去食。由於呢間餐廳係企喺度食所以唔需要等好耐都已經可以入去。壽司種類繁多,有好多唔同嘅選擇價錢亦都10分合理!我哋分別叫咗唔同嘅壽司拼盤同埋散叫,而最令我印象深刻嘅絕對係海膽!因為我哋呢舊係全場最咪一舊海膽!可想言之有幾受歡迎另外不得不提嘅就係鰻魚壽司,朝燒汁配上即刻鰻魚,口感一絕!$600已經食到我同我男朋友超級飽到!我地會再返來食

另外不得不提嘅就係鰻魚壽司,朝燒汁配上即刻鰻魚,口感一絕!
$600已經食到我同我男朋友超級飽到!我地會再返來食
2019-04-24 93 浏览
一直都是某稍微高檔連鎖壽司店的忠實粉絲,但自從開了哩鮨後,幾乎每次想吃壽司都會到立鮨去,不論堂食或外賣。立鮨顧名思義就是站著吃壽司,在日本來說可是非常的普遍。不用椅子,店面一半較少,客人也吃得比較快,轉桌快,開支又較少,自然可以把優質的食材壽司以較優惠的價錢賣予客人。以前尖沙嘴一間分店都要等很久,現在多了一家分店終於不用排那麼久了。飛快地點了各種壽司、必點的大滿足海膽特盛和清酒。火炙三文魚壽司 $9必點的火炙三文魚,抵食又好吃。火炙三文魚腩壽司 $20三文魚腩油香更重,不錯。火炙左口魚邊壽司 $20火炙左口魚邊一直是我的最愛,百吃不厭。原隻活赤貝壽司 $30活赤貝鮮甜彈牙,好吃。芥辣八爪魚軍艦 $12芥辣八爪魚不會太嗆鼻,紫菜非常脆口,不會像其他地方點到的,一來到紫菜已經軟了。碎蔥吞拿魚腩軍艦 $25碎蔥吞拿魚腩軍艦也很好吃,不過如果更有油香會更好。火炙大吞拿魚腩海苔壽司 $48這個超好吃!這個是壽司師傅弄好直接給我們,提醒我們要馬上吃。大吞拿魚腩火炙後油香味更重,配上海苔更是完美,太好吃了。大滿足海膽特盛(迷你) $98這個海膽特盛我每次都要點一下。雖然說是迷你,其實也份量十足。海膽

飛快地點了各種壽司、必點的大滿足海膽特盛和清酒。

火炙三文魚壽司 $9

必點的火炙三文魚,抵食又好吃。

火炙三文魚腩壽司 $20

三文魚腩油香更重,不錯。

火炙左口魚邊壽司 $20

火炙左口魚邊一直是我的最愛,百吃不厭。

原隻活赤貝壽司 $30

活赤貝鮮甜彈牙,好吃。

芥辣八爪魚軍艦 $12

碎蔥吞拿魚腩軍艦 $25

碎蔥吞拿魚腩軍艦也很好吃,不過如果更有油香會更好。

火炙大吞拿魚腩海苔壽司 $48

大滿足海膽特盛(迷你) $98

這個海膽特盛我每次都要點一下。雖然說是迷你,其實也份量十足。海膽鮮甜美味,配上醋飯每口都是大滿足。

獺祭 五割 純米大吟釀 300mL $128

清酒可以選擇冷的或熱的,一口壽司一口清酒真的太享受了。