2019-04-05
喺旺角嘅立鮨非常之旺,由於店內位置不多,只有十數個企位,所以等候時間比較長。不過亦無阻我哋要立吞嘅決心!立吞即係企喺度食咁解,好多日本嘅小店都係企喺度食,又快又慳位!等咗超過半個鐘,終於有得入。和其他客人排排企圍住師傅們,感覺都幾有趣!而且企得唔算密,下方有位放袋,後方亦有衣加可掛衫,店員從後方走過時,也有充足的位置,整體感覺比想像中好!麒麟生啤 $581 Pint只需$58,咁抵玩,當然要嗌返杯啦!見住師傅係咁搓,嘢食好快就黎齊晒嚕!可能師傅知我哋等得耐肚仔餓特選三文魚盛合 $58有齊三文魚、三文魚腩、火炙三文魚、三文魚軍艦同埋三文魚小卷!壽司用上赤醋飯,入口多了一陣陳郁的香氣,別具風味。三文魚魚油充足,香甜可口,魚腩的味道更為濃郁,不錯!特上吞拿魚盛合 $160有齊赤身、中拖羅、大拖羅、火炙大拖羅和碎蔥吞拿魚腩軍艦,是名貴的組合!大拖羅入口即溶而且冇筋,鮮美的魚油在口腔內爆發,正到無朋友!火炙的大拖羅燒出了魚油,更為香口惹味!深海池魚壽司 $25 each肉質緊緻,肥美甘香,師傅加入了少量的柚子醬,感覺清新!珍寶甜蝦壽司 $20 each甜蝦肥大肉厚,又腍又甜!珍寶赤蝦壽司 $15
麒麟生啤 $58
1 Pint只需$58,咁抵玩,當然要嗌返杯啦!
特選三文魚盛合 $58
特上吞拿魚盛合 $160
深海池魚壽司 $25 each
肉質緊緻,肥美甘香,師傅加入了少量的柚子醬,感覺清新!
珍寶甜蝦壽司 $20 each
甜蝦肥大肉厚,又腍又甜!
珍寶赤蝦壽司 $15 each
赤蝦開邊去腸,肉質結實鮮美!
芝士飛魚籽軍艦 $9 each
芝士味濃,魚籽爽口,很不錯的組合!
辣汁三文魚軍艦 $12 each
加入辣汁的三文魚,更為惹味可口!
芥辣八爪魚軍艦 $12 each
又爽又辣又嗆鼻,刺激好玩又好吃!
火炙左口魚邊壽司 $20 each
輕輕燒過再加入醬汁,魚油入晒啲飯到,更可口美味,不愧為推介菜式!
三文魚籽軍艦 $20 each
另一店長推介菜式!三文魚籽粒粒都咁飽滿,而且加入了些許柚子醬來去腥。最正係份量多到滿瀉,啲三文魚籽要用筷子爬入口!