2019-06-08
冇耐前上網識咗個男仔,話自己平時鍾意自己一個人去旺角某日式店食嘢,我問點解要一個人去食,佢話間餐廳唔適合約會,因為要企喺度食。聽完之後件事一直擺係心度,想試好耐,但又唔係好想企,後嚟終於的起心肝去試,試完之後,我覺得就算要企都冇問題!一入到去就就係個日式居酒屋嘅環境,地方唔大,個個都企緊喺度。感覺同某連鎖壽司店差唔多Setting,枱上放咗綠茶粉,自己加完自己沖。原以為呢種將傳統日本壽司店帶過嚟嘅香港日式料理會好貴,但睇個餐牌又唔算貴。我同同事嗌咗一份立鮨壽司拼盤($78)同嚴選火炙盛合($98),另外再加了些散壽司。等嘅期間都可以隔著玻璃見到新鮮的食材。壽司係一併上嘅,上面兩行係我哋叫嘅Set,下面係散叫嘅。驟眼一睇,又唔算大舊。但係Feel到係勁新鮮,魚生面上都透著寧立立的光澤。同埋要介紹一下呢度啲飯,你會見到啲飯係啡啡地色嘅,但係嗰啲唔係豉油,據我猜測應該就係赤醋啦, 赤醋配一啲淡味啲嘅魚係非常適合嘅,因為佢可以提升魚嘅鮮味。海膽壽司,用料唔孤寒,雖然飯就細細舊,但海膽就大大瓣,入口綿密潤澤,帶奶油的甜香隨海膽貫穿整個口腔。另外,我哋order左兩份海膽手卷,呢度嘅海膽手卷同出邊
另外,我哋order左兩份海膽手卷,呢度嘅海膽手卷同出邊餐廳手卷尖尖哋嘅形狀唔一樣,因為呢個係圓柱形嘅,海膽係飯中央係平均分佈,咁食起嚟就每啖都有海膽肉啦。
最後我哋兩個人食,埋單大概三百幾蚊,即係人均其實係百幾蚊,雖然份量唔算好多,但係個質素又確實值得嘅,同埋我覺得呢度始終唔會話逗留得太耐,因為始終係冇得坐,所以其實可能去飲杯小酒食幾舊壽司就可以走㗎啦。