招聘中
$18,000-$22,000
月薪 (面议)
2021-09-23 150 浏览
最近大愛拉麵,當係思念下想番鄉下既心。 去開中環 聽聞依間幾有名 就決定黎試下。 位置上都幾為偏僻😂 真係好易行過左睇唔到 因為佢門口係正條巷仔, 真係行左2次先見到間店😂店身有啲好令既塗鴉, 不過如果你烈日當空下既lunch hour, 真係有啲曬黎排隊等Lunch hour時間黎排 排左大概半個鐘左右就入得 內裡環境唔算細 由於係門口睇左下menu 一坐低已經叫得。 今次叫左醬油濃湯($88) 加 特級白湯($118) 另加餃子同唐揚雞。 野食好快到, 慶幸依間拉麵店唔會淨係得蝦湯做湯底份量其實絕對唔細 特別係特級白湯拉麵 個碗真係好大 。 湯底方面 係好濃,飲到燶郁既雞湯味,唔會好肥膩好油 。 另外既醬油濃湯, 湯底帶有醬油香味, 但又唔會好咸 麵身岩岩好 唔會太林 果然係日本拉麵冠軍師傅開辦

麵身岩岩好 唔會太林 果然係日本拉麵冠軍師傅開辦
特級白湯拉麵(大)
醬油濃湯拉麵
午餐
特級白湯拉麵(大)
醬油濃湯拉麵
  • 唐揚脆炸雞
  • 醬油拉麵
  • 自家製餃子
2021-09-20 69 浏览
呢間拉麵都係出晒名之後先去試,我諗佢出名係在於個賣相吸引,因為睇到個Menu大部份拉麵都整得好特別。確實對比其他拉麵店呢一間既拉麵係幾好打卡既🤣🤣我都係揀咗個比較Basic嘅拉麵試吓先。佢個賣相確實係整得靚嘅,一眼望落去已經會流口水想即刻食,但當我食到落口又覺得唔係真係咁特別姐。佢個湯底其實都夠濃嘅,啲肉亦都幾嫩。不過喺我心目中都有幾間拉麵係比佢好食嘅,所以我覺得可以去試一兩次打下卡嘅,但就唔會經常食。😝
2021-07-26
2021-09-14 93 浏览
前一陣子接女友放工後,在附近逛街時留意到一間樓梯口的拉麵店,便入內一嘗它的廬山真面目🤩-這間不起眼的日式拉麵店供應幾款拉麵、小食和飲品,雖然選擇少,但是仍然有很多人在排隊,想必味道都有番咁上下,果然食完後就一食難忘🤤-1️⃣特級白湯(大)$118這個拉麵碗的尺寸和普通洗手盤差不多,都幾大幾誇張🙈湯底是熬成奶白色的雞白湯,雖然睇落好白,會以為好淡,實際上是很鮮甜及濃味,食完拉麵都可以飲埋碗湯😋拉麵的配菜有蔥絲、筍條、豆苗、2隻半隻溏心蛋和3片大大塊叉燒🤩麵條軟硬適中,爽口彈牙😋溏心蛋蛋白滷得很入味,蛋黃滑溜流心🤤叉燒是慢煮烹調的豚腩肉,食落很嫩滑及帶點油香,與外面煮得乾身的叉燒真的很大分別,非常值得推薦👍🏻😋
1️⃣特級白湯(大)$118
2021-09-13 55 浏览
在中環閒逛, 不知道該吃什麼好, 便打開openrice看看~怎料, 卻被我偶爾發現了這間埋藏在鬧市中的小店, 它的位置是在小巷的樓梯下, 帶點神秘感~ 九味醬油湯拉麵 $88本來是有限定的芫茜味, 不過不知道是不是我們來得有點晚 (1:30 pm), 只能下次再來的時候試試吧~醬油湯的味道比我想像中的清, 不是死鹹的感覺, 是可以喝完整碗湯的~又配上而叉燒總共有4大塊, 很像東坡肉! 雖然本人不算是很喜歡吃肥肉, 但他們醃得很好吃, 整體感覺又不算是超級肥膩, 肉質軟滑! 我特別欣賞他們用的醬油, 不會太鹹, 但又帶到醬油的甜味~ 特級白湯(大) $118如宣傳照片一樣, 相比起正常拉麵, 真的是超級大碗~ 湯底比起醬油的較為濃郁, 有很香濃的肉味, 很好喝又不會很鹹~再配上三大片超薄的低溫慢煮叉燒, 叉燒沒有很柴的感覺, 又不會太肥, 一切都是剛剛好~十分滿意! P.S. 值得一提的是他們的拉麵真的非常好吃, 麵質一流! 十分煙靭, 是香港來說難得出色的拉麵!!! 每碗拉麵亦有很多蔥絲和蘆筍, 作為蔥怪的我非常滿意! 小店的環境也是十分舒服, 店員們亦都頗為熱情~ (💛💛💛💛💛為

九味醬油湯拉麵 $88

特級白湯(大) $118

小店的環境也是十分舒服, 店員們亦都頗為熱情~

(💛💛💛💛💛為滿分)
味道:💛💛💛💛💛 (麵質一流!)
價錢:💛💛💛💛
環境: 💛💛💛💛
服務: 💛💛💛 💛
Ig-able:💛💛💛💛
  • 九味醬油湯拉麵
2021-09-04 75 浏览
男朋友勁鍾意食拉麵🍜上星期帶左佢去中環嘅一間拉麵鋪🥳餐廳位置相當隱蔽,要行樓梯落去巷仔先見到🤣特級白湯呢個湯底絕對係成個拉麵嘅靈魂😍一入口就感受到非常濃郁嘅雞肉鮮香😋湯底後勁都幾鮮甜,超好飲🤤拉麵配左三塊薄切叉燒同埋溏心蛋,叉燒經用黑胡椒調味,肉質軟腍😌溏心蛋有輕微流心😋九味醬油湯拉麵呢款湯底湯底用左九種醬油調製而成🤤味道相對較重🤣最滿意嘅一定係個豬腩肉😍半肥瘦嘅豬腩肉超級入味🥰肥肉入口即融,油香重到不得了,十分邪惡🤤瘦肉個層都唔會鞋口,高質🥳名古屋風雞翼雞翼個醬汁都幾惹味😆每一啖都要點下啲汁先食😋不過如果外皮脆少少就好,不過不失啦!

特級白湯

九味醬油湯拉麵

名古屋風雞翼
因為好遲先食早餐,搞到lunch都晏左食,不過咁樣就可以唔洗等咁耐位🤓今次朋友就帶左我去試間喺巷仔入面既拉麵店。餐廳出面仲有幾幅壁畫都真係幾特別🥰入到餐廳見到牆上面除左有畫作,仲有得獎拉麵既介紹,同朋友心大心細咗一陣就揀左其中兩款得獎拉麵試下,當然要配埋波子汽水先爽🥰🎈特級白湯拉麵 $118上枱果陣個碗既size已經好震撼,成個洗臉盤咁大😂😂超鍾意個雞湯底,香濃既雞味,食落口感覺好滿足🥰另外拉麵底亦都係我最鍾意既口感,仲有埋溏心蛋👍🏻🎈 九味醬油湯拉麵配汁煮厚切叉燒 $88由多種醬油煮成既醬油湯拉麵我覺得係好食,不過可能我未夠功力食唔出個醬油層次🙈🙈反而最驚喜係個汁煮厚切叉燒,超超超入味,咸咸甜甜配合得岩岩好,做到入口即溶🥰🥰好彩份量多,如果唔係一定會同朋友爭食🤣🤣🎈自家製餃子 $48正常日本拉麵店餃子水平😋不過碟底冇油亦都煎得岩岩好👍🏻

🎈特級白湯拉麵 $118

特級白湯拉麵
九味醬油湯拉麵配汁煮厚切叉燒
  • 九味醬油湯拉麵
2021-08-31 80 浏览
今日試食一下中環立體派拉麵,這間位於中環威靈頓街,是由日本冠軍級拉麵大師林隆臣所開設的拉麵店,主打白湯湯底拉麵,標榜香濃而不油膩。特級白湯(大) HKD118一上枱十分驚喜,超級大碗嘅特級白湯!看真的其實是碗比較大,但份量其實和出面普通拉麵差不多分量,叉燒大約有四至五塊大大塊薄片,不是很油膩,肉質嫩,面條比較粗和硬。湯底不是很濃郁偏鹹,層次感味道比較單一。極上芫荽醬油湯拉麵配低溫慢煮叉燒HKD108芫荽嘅份量很多,如果不是太喜歡芫荽的話,可能覺得份量有點多,叉燒也是薄切的,味道較白湯淡。香炸豬軟骨餃子 HKD48餃子新鮮炸起,入面豬軟骨有一些咬口,配上沙律醬味道很夾。波子汽水 HKD28很久沒飲波子汽水,所以點了回味一下,是比較人工嘅飲品味道。

特級白湯(大) HKD118

極上芫荽醬油湯拉麵配低溫慢煮叉燒HKD108

香炸豬軟骨餃子 HKD48

餃子新鮮炸起,入面豬軟骨有一些咬口,配上沙律醬味道很夾。

波子汽水 HKD28

很久沒飲波子汽水,所以點了回味一下,是比較人工嘅飲品味道。
2021-08-31 48 浏览
Unlike other big ramen restaurants, this ramen restaurant locates in an alley of the city centre. I’ve been here once before actually, and their chicken broth ramen really impressed me at that time. This time, I chose the soy sauce ramen with pork belly which was highly recommended by the waiter. On the menu, it said that the pork belly was soaked into nine different kinds of soy sauce before it was served. The ramen and the pork belly were very scrumptious. The soy sauce soup was light and not too salty. It kinda made a perfect balance with the pork belly. The pork belly was exceptional. It was tender and mildly sweet instead of salty. When I put once piece in my mouth, it was like melting in your mouth. This’s something that I’ve never tasted before. When I started to get a little oily in my mouth, I took a sip of the soy sauce soup to help me do away with the greasy feeling. Overall, it was a perfect combination.
2021-08-29
  • 海體醬油湯
同朋友去大館前喺呢間拉麵舖食嘢,非常順路。雖然喺橫巷但外牆立體畫太易認,經過見到就知到咗啦😛 本身一直猶豫緊叫白湯定芫荽系列,點知其中一款芫荽拉麵配蕃茄湯底搞到忍唔住試下(😛永遠比蕃茄吸引住~)🍅大阪芫荽和風蕃茄湯拉麵 配 低溫慢煮叉燒落單時叫員工少啲芫荽,唔叫嘅話應該蓋住晒成個拉麵。拉麵碗大得誇張,同埋比圍裙比我用( 個時好奇點解得我先有🤔) 原來個蕃茄湯底係質地杰身且掛汁嘅蕃茄醬,唔係湯,當夾拉麵時番茄醬就會彈汁,呢個時候就明白點解我有圍裙但朋友無😂 .蕃茄味濃杰且帶微辣,叉燒大片軟腍,成個感覺好似食緊撈麵,食法好西式。下次再嚟的話我會擇白湯,始終都係想食番湯拉麵嘅感覺。

🍅大阪芫荽和風蕃茄湯拉麵 配 低溫慢煮叉燒

2021-07-31
午餐
2021-08-30 2750 浏览
男朋友話試吓呢間拉麵,見到好多食評都話會再回頭食!睇吓佢係咪真係咁勁😎 位置都有少少難搵,佢地位於一條巷仔裡面,要落一落樓梯,不過旁邊都有佢地嘅招牌,都算搵到嘅 😌 餐廳裡面有一張長方形枱,有晒隔板,但唔太好坐;另一邊有少量單邊梳化位,OpenRice 可以訂枱,訂定就唔駛等位啦!🌟推介🌟 特級雞白湯 (大)$118嘩咗一聲!好大碗呀 😝😝 我打開手掌,只去到一半 🤣🤣 3 大片叉燒!肥瘦適中👍🏻 飲一啖湯底,我終於知道點解咁多人會翻轉頭再食👍🏻 望落好似好清咁,原來鹿兒島 A4 和牛芫荽醬油湯拉麵 $198賣相超靚呀!一大塊(真係超大塊)和牛🤤🤤 !入口真係溶化㗎!! 同埋 #芫荽控 嘅朋友 😏😏 呢碗應該好滿足 😛 湯底唔算太濃,咁樣反而同芫茜夾d 添 !自家製餃子 $48 (5隻)皮薄,料都好夠👍🏻 食落香口,食完一隻會想追食第二隻😝😝 下午2:30 後,全單用八達通、tap & go 埋單,送炸雞件 3 隻 😍😍 超驚喜🤩 估唔到佢地嘅炸雞咁好食!唔會成口粉,好脆口,雞肉又唔會成口肥👍🏻👍🏻 我覺得下次可以再食!

🌟推介🌟
特級雞白湯 (大)$118

鹿兒島 A4 和牛芫荽醬油湯拉麵 $198

鹿兒島 A4 和牛芫荽醬油湯拉麵

自家製餃子 $48 (5隻)
皮薄,料都好夠👍🏻 食落香口,食完一隻會想追食第二隻😝😝

炸雞

炸雞
2021-08-28 39 浏览
平日番工經過次次lunch都要排曬隊 所以突登簡左夜晚黎食 個門口係威靈頓街巷仔入面 再行樓梯落去 一個唔覺意就會經過架啦 其實原本係因為個粉紅色既低溫慢煮叉燒先黎食既 但係睇完menu比個汁煮厚切叉燒吸引左 所以就叫左九味醬油湯拉麵 個叉燒係厚切果款 唔同白湯果個薄款 睇曬成個menu好似得依款湯拉麵先包厚切叉燒 如果唔係就要另外散叫 不過其實另外加38蚊都ok既唔太貴 一碟有4大舊 咬落去係完全唔會痴牙果種軟身既口感 食完充滿罪惡感 同時又唔會話太咸 同埋個份量完全可以一啖叉燒一啖面咁食 又唔會話太漏 個湯拉麵雖然係醬油味 但唔會係平時出面食死咸仲要好油要狂灌水果種味 反而係偏清湯小小既醬油味 唔會話個湯濃到話食唔出叉燒既味 最後配埋支波子汽水就perfect啦!

2021-08-28 38 浏览
成日都聽講呢間好好食 但係好多人排唔到 所以決定今日早啲黎 6點!好成功 唔駛等😃大板芫荽和風蕃茄湯配低溫慢煮叉燒隻碗超大然後上面有座山咁多既芫荽!撥開啲芫荽就可以見到好大塊既慢煮叉燒 好中意食肉所以另外加左汁煮厚切叉燒 一碟有四舊 兩款叉燒都好好食!食完牙都唔駛撩 不過厚切叉燒都肥 因為係pork belly🤤🤤 個蕃茄湯出奇地好食!人生食過最好食既蕃茄湯!佢係比較傑既 就咁食麵都會有汁 無特登飲湯 都無左半碗 拉麵另外有乾蒜片同蒜蓉 不過我覺得個蕃茄湯已經好好食 所以無加落去 野飲揀左波子汽水 因為好耐無飲過 同埋食拉麵配有氣既飲品好夾~唔記得佢有冇限時 如果無 可以傾吓偈因為都坐得舒服

大板芫荽和風蕃茄湯配低溫慢煮叉燒

2021-08-27 39 浏览
雖然話間拉麵店係小巷 但係佢門外既壁畫又顯眼又靚 所以都幾容易搵到間舖頭特級白湯(大)$118既然係推薦必食嘅拉麵 我哋當然要點一碗拉麵碗好大😂拎黎打卡用完全冇問題📸拉麵係偏幼身個種 食落彈牙有嚼口 唔會太過冧身薄切叉燒肥瘦適中 仲有最鐘意食既筍😋😋😋半熟蛋蛋味香濃 流心蛋黃👍🏻👍🏻👍🏻大阪芫荽和風蕃茄湯拉麵 $118朋友係芫荽控 梗係要點依款拉麵啦拉麵上面有一座芫荽山仲要配埋蒜蓉同炸蒜片俾我地夾住芫荽食🥰🥰🥰蕃茄湯底好濃郁 唔會太酸 拉麵掛汁🍅低溫慢煮叉燒同個拉麵都好夾🍜着淺色衫嘅話店員俾條圍裙好貼心自家製餃子 $48餃子皮薄 沾醬開胃黎到既時候熱辣辣 好脆口🥟波子汽水 $28見到童年回憶梗係一定要點!而家好少地方有得飲🧊

特級白湯(大)$118

自家製餃子 $48
餃子皮薄 沾醬開胃
黎到既時候熱辣辣 好脆口🥟

波子汽水 $28
見到童年回憶梗係一定要點!
而家好少地方有得飲🧊
  • 特級白湯(大)
2021-08-26 49 浏览
正值8月份炎夏 , 每日都維持32-34度高溫 , 加上密密麻麻密不透風的街道 , 彷彿像個大融爐一樣 , 簡直熱得讓人透不過氣星期日路過中環 , 蘭桂坊對落 , 在橫街窄巷中暗藏隱世拉麵店 - 立体派話說一兩年前有幫襯過位於尖沙咀的立体派分店 , 初嘗後未幾 , 可能因武肺疫情關係已無奈結業尖沙咀店質素確實不輸坊間拉麵店 , 可惜結業後不能返食 ,  有幸今次途經中環附近 , 可以食返中環分店講返威靈頓街分店位於蘭桂坊對落的一條不起眼小巷 , 如果不是走進小巷可能發現不到此店店面外觀打著大阪冠軍拉麵的旗號以作招徠 , 確實是過江龍 , 進門後發現店舖不算太大 , 店面約為500呎左右面積 , 目測可同時容納約50多人左右空間位置用盡 , 又不會坐得太迫 , 全店主用木系簡純裝修 , 燈火尚算明亮 , 因為正值星期日下午茶時間到訪 , 只有大約3-4台客左右估計平日星期1-6 LUNCH或晚餐時間會比較多附近的西裝友幫襯餐牌精美而簡單...3樓頁左右 , 拉麵共8-9款 , 另一頁是小食+飲料一貫日式拉麵店風格 , 只做自己專長的數款 , 總好過多款而不精最後與友人order了 特級白
最後與友人order了 特級白湯拉麵(大) $118  及 大阪芫荽和風番茄湯拉麵 $118
自家製餃子 $48 , 支裝日式綠茶2支  $28 x2
因為叫了其中茄汁湯麵 , 店家考慮到湯汁會彈到身上 , 細心地有圍巾供客人使用 , 認真週到

特級白湯拉麵(大) : 湯底一陣牛油及雞湯香味 , 色澤為淡黃色 , 雞湯敖製獨特 , 味道偏為甘甜一類 , 日式叉燒數片 , 拌以葱油為食 , 頗美味
面條適中,不粗不幼 , 面質略彈牙不失口感 , 而配角溏心蛋極為出色 , 蛋汁點綴得宜 , 不會過熟

大阪芫荽和風番茄湯拉麵 :
面頭拌以大量生芫荽 , 湯底蕃茄汁非常濃稠 鮮茄味並不像粗制濫造的用現成茄膏而制 茄味甜酸度適中 十分新鮮 , 非常開胃
含微辣大約是譚仔5 - 3小辣中間 , 並配以3-4塊日式叉燒 , 面條蘸濃濃茄湯後入口食慾大增 , 差點叫多一碗
自家製餃子 : 雖然得5隻 , 但味道不俗 , 煎得火侯得宜 , 餡料尚算足料 , 難怪order前店員都推薦

支裝日式綠茶2支 - 日本無糖綠茶

埋單加一後 $374 , 相信回頭客不少 , 下次路經中環附近也會列入優先返食名單內
2021-08-22
2021-08-25 37 浏览
一兩年前知道立体派,最有印象係個雙子鹽味麵,外形幾得意,一直印象深刻。今次一個人黎中環,行到肚餓,想食d岩一個人食既,openrice見到立休派,終於有機會黎。跟住地址係Google map不難搵,只係位置比較隱蔽,不過有指示,所以都ok. 餐廳外形都令我諗起日本既拉麵店。今次揀左個招牌特級拉麵(小),因為想嗌個小食就嗌個細既size, 個人認為一個小既size已經夠我食,有7分飽的。麵既硬度Pre set左,食落都可以,吾會太淋。個湯好重鮮甜雞味,真係好好飲👍👍👍我飲哂d湯😂叉燒就正正常常,我比較中意食瘦叉燒,所以肥個d我都咬走左。一向好中意食日本餃子,所以特登嗌左個自家制餃子。煮得幾靚幾脆,味道同一般餃子冇咩分別,都係豬肉餡,平平無奇,不過想食餃子嘅我都幾滿意, 想試下特別小食嘅,可以唔使嗌呢款😊總括嚟講,拉麵係香港嚟講幾好味,價錢恰當。環境幾舒服,飲水都係自助,好方便。Staff態度我認為幾好,係欠缺左d笑容,但做野快手+有禮貌的!

Ramen cubism 特級白湯(小)
自家制餃子
Ramen cubism 特級白湯(小)