招聘中
$18,000-$22,000
月薪 (面议)
2021-11-23 185 浏览
本身下畫揾野食 見到好多好評 又想係食拉麵 就黎試下 點知食完成肚氣野食勉強合格 (味道唔夠濃郁)舊叉燒太肥 不過餃子算係唔差但服務態度完全唔得有店員係門口一字不漏咁 核對你使用 安心出行/ 核對你填字的個人資料收下紙仔後 亦難看到員工如何處理紙仔店員態度亦欠佳 一食完 就收左我枱面野食 好似趕客咁想像唔到點解呢間野會有咁多好評建議可以去試下附近一幻拉麵拉麵選擇唔多 最緊要係附近優質既餐廳太多 冇必要黎 買難受應該唔會再有一次!
本身下畫揾野食 見到好多好評 又想係食拉麵 就黎試下
點知食完成肚氣

野食勉強合格 (味道唔夠濃郁)
舊叉燒太肥
不過餃子算係唔差
但服務態度完全唔得

收下紙仔後 亦難看到員工如何處理紙仔
店員態度亦欠佳 一食完 就收左我枱面野食 好似趕客咁

想像唔到點解呢間野會有咁多好評

建議可以去試下附近一幻拉麵

拉麵選擇唔多 最緊要係附近優質既餐廳太多 冇必要黎 買難受

應該唔會再有一次!
2021-11-13 170 浏览
推介🌟汁煮厚切叉燒🌟必食嘩!好好食!一啖咬落去勁juicy!!!!!! 入口即溶架!大大舊,厚厚的,有口感得黎又要即溶!食完一舊就想再食多一舊了!!其實都有d似食緊東坡肉咁🤤呢個要比9.5分!!!!🍽極上特級白湯拉麵$118睇到個碗會嚇親😂嘩,咁大碗既??個碗真係好大,但其實麵既份量正正常常hahaha 第一下試啖湯先,味道好濃,飲緊濃縮雞湯咁,湯飲落唔覺得太肥膩,起碼唔會見到好多油。有三片薄薄既叉燒,食落比較重黑椒味,肥瘦適中。麵質唔會太淋,好喜歡!成日都驚食到d淋哂既麵,不過佢完全無!而且糖心蛋都好好食!🍽海體醬油湯拉麵$98(汁煮厚切叉燒)湯底就係普通醬油湯底味,正常!留意返佢個叉燒真係不得了!!!💡極體黎講,好食又抵食過x蘭拉麵啊😋食物:️8.5/10🤵🏽‍♂️服務:8/10🍴環境:7.5/10💰人均消費:$100🤩性價比:9/10

推介🌟汁煮厚切叉燒🌟必食

🍽極上特級白湯拉麵$118

🍽海體醬油湯拉麵$98(汁煮厚切叉燒)

💡極體黎講,好食又抵食過x蘭拉麵啊

😋食物:️8.5/10
🤵🏽‍♂️服務:8/10
🍴環境:7.5/10
💰人均消費:$100
🤩性價比:9/10
2021-11-09 128 浏览
路過見有芫荽湯又唔使等、便入去試下。芫荽拉麵個湯好香、芫荽好新鮮、义燒只是兩條長形腩肉、冇乜味另加了溫泉蛋、味道正常。小食酒浸大蝦有啲「梅」下次只吃芫荽拉麵吧!
路過見有芫荽湯又唔使等、便入去試下。
芫荽拉麵個湯好香
、芫荽好新鮮
、义燒只是兩條長形腩肉、冇乜味

另加了溫泉蛋、味道正常。
小食酒浸大蝦有啲「梅」

下次只吃芫荽拉麵吧!
芫荽义燒拉麵
2021-11-08
芫荽义燒拉麵
2021-11-08 161 浏览
今日過海行街,夜晚落返中環搵食,行下行下又誤打誤撞黎到呢到,見舖頭門面幾得意,所以就入去食了。等食既時候,職員好好, 見我地有小朋友, 仲撩佢傾計, 又請孩子食紫菜. 轉頭見孩子望住雪櫃, 又問: " 想唔想飲呀?  請你飲丫!"隨後就拎左一支波子汽水請孩子飲! 超好人!!!食物來了, 超大的碗喔!!特級白湯(大)$118白湯原來係濃雞湯, 超濃超好味!麵質亦很爽口! 不過扎肉就偏肥 (只係我個人口味問題, 但也好食既)特式辣味濃厚白湯 $88呢個其實即係辣雞湯底, 其實都好味!煎餃子 $48呢個就屬穩陣之選, 不難食, 但又沒太特別.雖然地方隱閉, 但不乏客人, 證明佢真係好好味架!
隨後就拎左一支波子汽水請孩子飲! 超好人!!!

食物來了, 超大的碗喔!!
特級白湯(大)$118

特式辣味濃厚白湯 $88
呢個其實即係辣雞湯底, 其實都好味!

煎餃子 $48
呢個就屬穩陣之選, 不難食, 但又沒太特別.

雖然地方隱閉, 但不乏客人, 證明佢真係好好味架!
2021-09-25
一個月內兩次在lunchtime 時間到訪,原因係食物質素性價比高,作為芫茜控莞茜拉麵也頗有噱頭。食評大家可參考其他撰文,今次想講服務質素。兩次嚟臨都係自己一個來食,無吹水時間自然食得快趣。第一次來叫咗個白湯拉麵同柚子汽水,當我坐咗四五個字啱啱先食完碗拉麵,男侍應就遞張單埋來。我汽水都未開始飲,吉枱唔多但仲叫有位,就冇理佢。過多五分鐘,當我仲係飲緊支汽水時,另一位女侍應行埋來又叫我埋單,呢吓就真係火滾。我隔離枱同我差唔多時間來,嘢都未開始叫,仲係喺度吹緊水,你唔催佢落單但你催我?我坐咗半個鐘唔夠就食完碗麵,係咪要懲罰食得快嘅人?我反映完意見佢有向我道歉,我飲完支汽水都好快埋單走今日係第二次來,叫咗個莞茜叉燒拉麵, 由坐低起計三個字已經食完,見有d 肚餓所以舉手示意女侍應,佢只叫我等等。 過咗幾分鐘男侍應就過來遞上賬單,我真係有d 驚訝。 我係想落單,唔係埋單。你哋可唔可以唔好問都唔問就當我埋單?最後我叫多個餃子,快快食完太嬲相都冇影,由入座計真係坐咗半個鐘咁多。食完臨走成間舖仲有一半吉枱,又冇人排隊,我真係唔明有咩咁急住要人埋單。其他同我差唔多時間入座嘅人都仲係食緊嘢,冇見佢哋被人催。

兩次嚟臨都係自己一個來食,無吹水時間自然食得快趣。

今日係第二次來,叫咗個莞茜叉燒拉麵, 由坐低起計三個字已經食完,見有d 肚餓所以舉手示意女侍應,佢只叫我等等。 過咗幾分鐘男侍應就過來遞上賬單,我真係有d 驚訝。 我係想落單,唔係埋單。你哋可唔可以唔好問都唔問就當我埋單?最後我叫多個餃子,快快食完太嬲相都冇影,由入座計真係坐咗半個鐘咁多。食完臨走成間舖仲有一半吉枱,又冇人排隊,我真係唔明有咩咁急住要人埋單。其他同我差唔多時間入座嘅人都仲係食緊嘢,冇見佢哋被人催。 係咪自己一個人去食嘢就唔可以得到合理尊重,唔可以好好享受喺餐廳嘅時間?

我只係來過兩次,而兩次都係喺無必要嘅情況吓不合理地被趕埋單,真係非常失望。本身想向餐廳白紙黑字反映意見,但既然侍應表示佢哋冇呢種制度,唯有喺度反映等大家去之前諗清楚,尤其係 諗住一個人單獨去食嘅朋友,請先有定心理準備!
大白湯拉麵  柚子汽水
莞茜醬油拉麵
2021-10-31
大白湯拉麵  柚子汽水
2021-10-25 126 浏览
門口d繪圖很美👍👍👍,很有特色的打卡店店舖位置,對於路盲來說,真是有點難找,幸好fd懂去😁因為過了午飯時間,所以沒有人排隊我們點了兩個都是同款的拉麵因為太愛食日本拉麵,絕對唔可以share🙈,自己擁有先滿足😛⭐特級白湯拉麵(大)💲118白湯,一般,因為在大板食過,這個白湯沒有另一品牌出色但也👌 麵質Q彈,芽菜鮮甜小編最欣賞就是那片义燒,又薄,又淋,不會有柴的感覺⭐汁煮厚切义燒💲58义燒厚厚的,非常入味,不柴總結:值得一試,雖然找不到完全日本感覺既白湯底,但這店既整體質素算平均,好食,價錢又不算貴(因為兩年🈚 食過日本拉麵😰,真是忍無可忍😂,因為知道過江龍都難以找到日本拉麵感覺,所以。。。。)
門口d繪圖很美👍👍👍,很有特色的打卡店

店舖位置,對於路盲來說,真是有點難找,幸好fd懂去😁

因為過了午飯時間,所以沒有人排隊

我們點了兩個都是同款的拉麵

⭐特級白湯拉麵(大)💲118

白湯,一般,因為在大板食過,這個白湯沒有另一品牌出色
但也👌
麵質Q彈,芽菜鮮甜

小編最欣賞就是那片义燒,又薄,又淋,不會有柴的感覺

⭐汁煮厚切义燒💲58

义燒厚厚的,非常入味,不柴

• 特級白湯拉麵
  • 汁煮厚切叉燒
2021-10-17 201 浏览
🧞‍♂️芫荽醬油湯拉麵$108清淡嘅醬油湯 放上芫荽 同拉麵一齊食味道雖然比平時嘅白湯底拉麵清淡 但更加可以突顯到拉麵煙靭彈牙🍜襯埋芫荽嘅香甜💯💯叉燒唔肥唔瘦 啱啱好 保證食完之後唔會太膩👼🏻🧞‍♀️林隆臣神拉麵$88經典嘅白湯底配拉麵 拉麵同樣出色煙銀彈口白湯底濃郁帶有少少甜味 叉燒相對芫荽醬油湯拉麵既肥美食完好飽 大滿足😋🧞‍♂️香炸雞軟骨餃子$48 又係一個好出色嘅小食🤩一上碟就已經忍唔住食 見到啲煙係到冒出黎真係好正好吸引😍餃子皮炸到好脆 因為餃子皮比較薄 唔會食得好辛苦 雞軟骨更加係爽口香脆 可以睇得出餃子做得好好 唔會食到雞軟骨散晒🤪整體來講呢間位於中環威靈頓街小巷嘅拉麵舖好高汁 🐠之前都已經食過一次😆lunch hour就比較繁忙 可能要排隊 性價比屬於中高 但可能因為喺小巷嘅關係就比較難搵 🤕 外牆仲有好靚嘅噴漆 來打卡都OK 🤣

芫荽醬油湯拉麵

餃子皮炸到好脆 因為餃子皮比較薄 唔會食得好辛苦

芫荽醬油湯拉麵
林隆臣神拉麵
2021-10-17 4140 浏览
今天又跟友逹吃High Tea不是因為我們愛吃拉麵愛到這地步只是剛好友逹又在中環工作而且訂位半價既然都要吃 又可以順便見朋友 還有特惠這很不錯的可惜的是在下看上的大阪芫荽拉麵不包括在半價餐單中所以 只好選其他的因為早了一點到 又在不用工作的狀況下不如先喝一杯沢の鶴 神戸 純米吟釀 $108/300ml似乎保存得有點差 變成了自家熟成酒..好吧 明明唎酒師越來越普遍卻沒有很多人用心善待Sake而且何解店員回答不到在下的問題時會表現出不耐煩在下只是問餐牌上的酒沒有 那會是什麼難道在下多口了就不小心變為奧客了嗎出門吃飯..還有多進食小說話好了中環區可能有點高檔 在下不修邊幅的外觀似乎不太適合這裡 😐拉麵方便沒了芫荽只好點上特式辣味濃厚白湯拉麵 $88餐牌圖片當然只供參考不過沒想到把面面蔥絲夾走後下面是一顆‘辣醬’球攪拌後湯的顏色變得跟‘圖片’相類似 🤭可惜的是只有顏色 😅不過麵的質素反之言比較好彈牙程度不一般加上2片店稱慢煮的叉燒其實整體而言是不差的然後在下再加點了份汁煮厚切叉燒 $58汁的味道帶甜豬肉煮得很淋身 不需要花太多的力氣去咬在下喜歡雖然肥的地方口感依舊嘔心了點不過如能夾著瘦肉和皮

今天又跟友逹吃High Tea
所以 只好選其他的

因為早了一點到 又在不用工作的狀況下
不如先喝一杯
沢の鶴 神戸 純米吟釀 $108/300ml
似乎保存得有點差 變成了自家熟成酒..
好吧 明明唎酒師越來越普遍

價錢一樣 麵量看來一樣
聽說只少在叉燒
定義是這樣的嗎 😅
2021-10-15 197 浏览
入店前,牆上的壁畫非常有心思,昰一個好的打卡點,不禁令人期待今餐。白湯拉麵正如其他食評所說一樣,一大碗份量端上來,碗的範圍足足有兩隻手掌般大細(但其實碗的深度比較淺),飲上去第一啖湯,的確有驚喜,雞湯配上一陣牛油,令到麵底非常入味:三塊叉燒肉質好入口即溶。但外加小食表現就有點打折扣;汁煮厚切叉燒,肉質偏實「鞋」口;而多數食評盛讚嘅餃子只屬於比較熱鮮脆口,屬中等水平而矣。但憑拉麵這還是值得回頭的店。

但憑拉麵這還是值得回頭的店。

汁煮厚切叉燒
白湯拉麵
2021-10-14
白湯拉麵
2021-10-14 181 浏览
之前已經聽過朋友介紹,但係遲遲未試。依家難得去中環decathlon,甘近梗係要試試佢。即日上openrice book都有位,睇黎熱潮已經過去,但係無阻我想食拉麵既心。由中環地鐵站D1出口行幾分鐘就到,隔黎就係蘭桂芳,如果你中意飲野,依到食完麵行過去真係好順路。佢個正門好特別,唔係好似其他舖頭甘,而係要行幾步樓梯落去橫街。甘樣既好處係偷到啲位做一個很高樓底既感覺,忽然件事grand左! 唔好處就係入到去又要上番幾級樓梯,上上落落甘,未食都已經瘦番兩磅,對為食既我都未嘗係一件壞事既。餐廳亦有個牌寫住齊人先入坐,不過可能星期一晚上唔滿座,侍應都照俾我入去先,服務都幾flexible。侍應安排左橫枱俾我,張枱係有細,而且整體餐廳d toi既擺位係比較逼,不過中環租貴都可以理解既。一邊等朋友一邊睇menu,發現都幾多選擇,仲新出左芫荽拉麵,真係夠曬貼地。中意茺芫荽既可以黎試試佢再話我知好無食~我叫左個佢signature既白湯拉麵,見到openrice甘多人推介,無理由唔試下。朋友就揀左個辣味拉麵,想再加個小食。不過我地就唔好彩,所有炸物都無曬,最後我地就揀左泡菜豬肉。同個朋友傾左一陣,兩個

同個朋友傾左一陣,兩個拉麵好快就送到。黎到真係嚇親,個碗重大過個張枱,以為自己去左食法國菜。個presentation都唔錯,d叉燒一片片圍住個麵,隻溏心蛋又漏緊油,真係好肚餓呀!即刻攞起隻羹試啖湯先,個湯好白,飲落豬骨味濃,之後番到屋企都無覺得口渴,應該都無落味精。叉燒就有肥有瘦,食落都幾淋易咬。麵質方面我都無咩要求,唔好太糊太硬索到湯就得,甘佢都做到既。本身以為佢既面係唔算多,因為相比佢個碗真係好似好細甘,但係最後係食唔曬哈哈。再加上我地又嗌多左個泡菜豬肉做前菜,個泡菜唔辣爽脆,腩肉都足料,今次真係眼闊肚窄。埋單每人150蚊內落樓,係中環夜晚食飯算好平啦,下次經過會再食的~
特級白湯拉麵
2021-10-11
特級白湯拉麵
  • 白湯拉麵
由日本🇯🇵冠軍級🏆拉麵大師 林隆臣➕藝術拉麵大師🎨松村貴大🈴合作開設的⭕️招牌拉麵:特級白湯(大)🍜$118一上枱🍜個碗勁大🙊份量足夠🙈食落果然名不虛傳湯底濃郁厚身,有別於一般的豬骨湯🐽原來用日本米鴨,京都丹波地雞🐥籠目昆布熬製而成,先文火🔥3小時再武火6小時煲的湯🔥🔥🔥配上3片薄切🐷腩肉👍🏻本人最鍾意食溏心蛋🐣拉麵食落爽口彈牙,有掛湯的效果,店舖聲稱以特選百分百優質日本小麥粉,雞湯,雞蛋🥚自家製作⭕️海體醬油湯拉麵🍜$88由9種秘製醬油調製而成,鹹度適中,口感清爽重點係配上汁煮厚切叉燒🐽入口溶化🤤🤤似東坡肉一樣的油脂甘香,肉質嫩滑🤩如果一個女仔食👩🏻就略嫌肥膩,最好同朋友開心share👯‍♀️🤗
由日本🇯🇵冠軍級🏆拉麵大師 林隆臣
➕藝術拉麵大師🎨松村貴大🈴合作開設的

⭕️招牌拉麵:特級白湯(大)🍜$118

一上枱🍜個碗勁大🙊份量足夠🙈食落果然名不虛傳

配上3片薄切🐷腩肉👍🏻本人最鍾意食溏心蛋🐣

⭕️海體醬油湯拉麵🍜$88

由9種秘製醬油調製而成,鹹度適中,口感清爽

• 特級白湯拉麵(大)
2021-10-04 167 浏览
中環而間隱蔽拉面餐廳, 主打白雞湯, 好高人氣, 晚飯時段坐無虛席, 食完之後, 都覺得同日本質素差不多, CP值好高。特級白湯拉面(小) $88白雞湯味濃而且香, 飲哂成碗都唔會口渴, 面都彈牙, 雞肉似係雞胸肉, 但好嫩滑, 我見大多數人都選擇大碗, 雞肉份量係鋪滿碗邊, 但我覺得細碗都好足夠。總括而言, 係會令人記得既味道, 十分之好食。九味醬油湯拉面 $88Order而碗拉面, 純粹係俾佢配埋既豬腩肉吸引, 先講醬油拉面, 味道就冇白雞湯既咁有記憶點, 合格既, 唔會得咸味咁單一。豬腩肉都幾大塊, 可以切開四大舊, 脂肪部分都好軟諗, 瘦肉就有少少柴, 但味道都幾好, 而個價錢, 而個份量, 冇咩好挑剔。香炸雞軟骨餃子 $48有別於普通日式餃子, 而款皮比較薄, 炸得比較香脆, 跟埋蛋黃醬, 作為餐前小食都唔錯, 但蛋黃醬味道有啲蓋過餃子既肉味, 如果用醋可能比較適合, 同可惜既係食到面既一半先炸好, 個時都已經飽飽地。

特級白湯拉面(小) $88

九味醬油湯拉面 $88

炸雞軟骨餃子 $48
特級白湯拉面(小)
九味醬油湯拉面
香炸雞軟骨餃子
特級白湯拉面(小)
九味醬油湯拉面
  • 特級白湯
  • 麵豉香蔥黑豚腩肉
2021-09-29 104 浏览
今日落好大雨濕濕凍凍 當然想食一碗熱騰騰嘅拉麵 暖番個身啦 舖頭有小小隱蔽 要花小小時間搵 但為左美食唔緊要啦 店員服務正常有善當日叫左特級雞白湯拉麵 上枱時個碗幾大哈哈 不過份量都正常嘅 有4-5片叉燒 幾大塊 薄薄的 其實係夠食架 好香 味道唔錯 有少少位有燒過 不過如過燒得透徹會更有驚喜 麵軟硬適中 曲麵 掛湯一般 但整體又有口感幾口味 本人唔係好鍾意食荀但見網上話幾好食就試下 好怕好大陣荀味 但食落唔多覺 甜甜地 用左d 湯汁調味 無渣 真係幾好食 仲有幾多舊添 唐心雞蛋有雞蛋香 唔太濃 有心效果 入味d 會更好 但都已經好味 湯可以再熱d 湯頭雞味ok 好夠味 加埋d 香蔥絲 整體係幾好味 我亦都叫左個唐陽炸雞 熱辣辣 外面脆 入面雞肉仲好嫩滑 配埋檸檬汁同沙津醬 酸酸地解膩 好味呀 我仲叫左波子汽水 已經好耐冇飲 十分懷念當中嘅味道

我仲叫左波子汽水 已經好耐冇飲 十分懷念當中嘅味道
2021-08-12
2021-09-28 78 浏览
Here we are again, one of my favourite ramen restaurants in town. As we mentioned in our previous food review, their pork belly was extraordinary. This time, we would write another review featuring their signature ramen, the chicken broth ramen. Chicken broth ramen has been gaining popularity in Hong Kong. There’re more and more ramen restaurants featuring chicken broth ramen. For this restaurant, their chicken broth was savoury but not oily. There was a light flavour of black pepper in the broth. Surprisingly, we didn’t get the usual greasy feeling in our mouths. As you can see, the portion was huge. We were so stuffed after we finished the ramen. The Char Sius were so tender. The chefs really did put their everything in their ramen! It’s definitely worth your visit here.
2021-09-26
2021-09-24 64 浏览
身為香港芫荽黨黨員之一, 梗係要周圍搵香荽食啦🤤🤤聽左谷友介紹, 去左中環而間好出名既拉麵店試😝而間拉麵係由兩位來自大阪既冠軍級拉麵大師開的, 最出名就係佢既湯底~之前已經食過佢個白湯拉麵, 真係💯👍🏻今次就試下佢個芫荽拉麵($108)啦☺️☺️滿滿既芫荽山🍀🍀🍀🍀🍀再配上清甜既湯底🍜真係好正呀😆😆😆😆😆朋友就叫左個辣湯($88), 湯底都唔錯, 只係略嫌唔夠辣😬不過都好岩重口味既你👍🏻中意食芫荽既一定要來食啊💯💯💯
身為香港芫荽黨黨員之一, 梗係要周圍搵香荽食啦🤤🤤
聽左谷友介紹, 去左中環而間好出名既拉麵店試😝

之前已經食過佢個白湯拉麵, 真係💯👍🏻
今次就試下佢個芫荽拉麵($108)啦☺️☺️

滿滿既芫荽山🍀🍀🍀🍀🍀
再配上清甜既湯底🍜
真係好正呀😆😆😆😆😆

朋友就叫左個辣湯($88),
湯底都唔錯, 只係略嫌唔夠辣😬
不過都好岩重口味既你👍🏻

中意食芫荽既一定要來食啊💯💯💯