2020-05-07 111 浏览
入門口前先探熱已經成為左武漢肺炎下嘅日常👐🏻 六點入座,餐廳入邊未算好多人。由於訂咗位,被安排坐餐廳入面嘅卡位,位置闊落,都幾舒適。餐廳使用QR code落單,有方便都有唔方便,同行既長輩就鍾意睇返實物Menu多啲,始終圖片大張好多,而且對佢哋來講,感覺上清晰好多。鴨肉嫰滑 伴碟嘅醃蘿蔔好入味 下邊有豆腐墊底 好滑既豆腐湯底味道唔錯 白蘿蔔非常入味牛展爽軟 而且厚切 唔錯 不過牛肚就麻麻哋喜歡麵條口感~侍應會喺旁邊幫你加入脆米然後撈勻呢下都幾貼心成個泡飯口感豐富 而且唔會好鹹個人黎講幾鍾意
入門口前先探熱已經成為左武漢肺炎下嘅日常👐🏻
六點入座,餐廳入邊未算好多人。
由於訂咗位,被安排坐餐廳入面嘅卡位,位置闊落,都幾舒適。

鴨肉嫰滑 伴碟嘅醃蘿蔔好入味

呢下都幾貼心
成個泡飯口感豐富 而且唔會好鹹
個人黎講幾鍾意
2020-05-06 81 浏览
平時一年去幾次台灣, 今年到宜家都未去過台灣, 行過k11見到呢間新開台灣餐廳, 好多菜式選擇, 仲有好多創新食材同飲品見到個蟹肉蛋捲已經覺得勁吸引! 原來係超大份, 入面仲要勁多蟹肉, 好鮮甜, 而且調味又唔會太咸, 加醬汁岩岩好蒜泥白玉平時食就覺得好多肉會好肥膩, 不過呢個卷住青瓜, 感覺好清新,, 口感仲更加脆口, 而蒜泥放左隔黎可以自己加主食方面我地叫左個豬排肉燥飯, 其實都幾大份夠2個人share, 肉燥飯肥瘦均勻, 好多汁夠撈飯真係好正, 而且豬排炸得好脆, 入面都幾juicy!近排d人興左飲米水, 所以我地又叫左杯試下, 士多啤梨yogurt呢杯好好飲, 果jam係底, 唔鐘意咁甜可以自己控制, yogurt無糖, 酸酸地真係好開胃, 好似smoothie咁正!
平時一年去幾次台灣, 今年到宜家都未去過台灣,

而且調味又唔會太咸, 加醬汁岩岩好

口感仲更加脆口, 而蒜泥放左隔黎可以自己加

2020-05-06 86 浏览
自從疫情之後每次到餐廳食飯就比較喜歡到一些防疫意識比較高的餐廳兼且座枱之間有一段距離!這間新開的台灣菜內裏裝修很優雅而且座枱之間有一定距離除了食得安心之外同朋友閑談也很暢快!這間餐廳比較電子化無論點餐或是送餐都不用人手,點餐是用QR code落單,很快就有送餐機械人為你送上餐!午餐有很多不同的套餐選擇今日我揀鹽酥雞扒滷肉飯!雞扒炸得十分之脆口但是內裏充滿肉汁更附上一個紫菜湯!至於飲品他們有現在流行的手沖401次咖啡!這個咖啡他們做得10分美味!濃濃的咖啡味配着剛剛好的甜味!總括來說一個美味又滿足的午餐!
手沖401次咖啡
鹽酥雞扒滷肉飯
手沖401次咖啡
鹽酥雞扒滷肉飯
2020-05-05 315 浏览
最近的台灣之旅不能去了,留在香港,到處搵番地道的台灣食物,買台灣產品,再等待下次出發。今日去到K11的台灣店,總算食出了台灣原味道。讓人食指大動。 鵝不是鴨肉鴨的質地與鵝實在大不同,鵝肉又滑又香又好食。配上醬汁好有台灣街頭味道。但餐廳又大又闊落,可以話係坐得舒服,食得享受。 不夠。臭豆腐臭豆腐,未食就已經傳來陣陣味道,未食,已經知是臭豆腐。臭豆腐本為街頭美食,係餐廳一樣可以坐得慢慢享受,一咬,外表一層脆卜卜,再深一層,內軟。再沾上一層醬汁。有一番風味 稻埕牛肉麵牛肉肥瘦分明,不會過硬,十分不錯,而且都相當有厚度,食既時侯就可以大大一片有咬口。麵質彈牙,加上充滿牛味的湯底。湯底加上芫西,加上幾分香味。裡面的蘿蔔將精華都吸收了。 黑糖珍珠舒芙蕾班戟配抹茶冰淇淋甜品是第二個胃。這個相當大份,兩人分享就岩岩好。舒芙蕾班戟相當軟滑,加上奶油,雪糕,仲有珍珠一齊絆著食。珍珠平日是與奶茶一齊飲。絆班戟原來都好特別,班戟軟,食到珍珠的時侯帶甜味,而且有咬口,帶來不同層次。 更可以自由決定加上蜜糖,令班戟味道更豐富 飲品方面,1) 草莓優格米水米水健脾開胃。但原來米水做底,都可以加入優格及草莓

最近的台灣之旅不能去了,
留在香港,到處搵番地道的台灣食物,
買台灣產品,再等待下次出發。

鵝不是鴨肉
鴨的質地與鵝實在大不同,
鵝肉又滑又香又好食。配上醬汁

不夠。臭豆腐
臭豆腐,未食就已經傳來陣陣味道,未食,已經知是臭豆腐。
再深一層,內軟。再沾上一層醬汁。有一番風味
不夠臭豆腐

稻埕牛肉麵
麵質彈牙,加上充滿牛味的湯底。湯底加上芫西,加上幾分香味。
裡面的蘿蔔將精華都吸收了。

黑糖珍珠舒芙蕾班戟配抹茶冰淇淋
甜品是第二個胃。
這個相當大份,兩人分享就岩岩好。
舒芙蕾班戟相當軟滑,加上奶油,雪糕,仲有珍珠一齊絆著食。

飲品方面,

1) 草莓優格米水
米水健脾開胃。但原來米水做底,都可以加入優格及草莓。似是奶昔的質感,但是是優格味道,配草莓,酸酸地好開胃。
而且米水做底,健康感上升。
草莓優格米水

2) 紅棗杞子桂圓米水
紅棗杞子桂圓,女仔飲一流。特別最近天氣熱,經常吹冷氣,飲這個就更健康舒服。
不夠臭豆腐
草莓優格米水
2020-05-04 85 浏览
好似好耐冇出街食飯咁,今日約左個美人去食飯。叫得美人,當然要搵間有咁上下靚嘅餐廳。呢間台式餐廳嘅裝修以時鐘做主題,同一般台式餐廳好唔同。前菜就嗌左個醉雞卷,酒味唔係好濃,聞落反而帶多點藥膳味,食落小小甘甘地。然後小食說揀左個台灣腸拼墨魚腸,台灣腸甜甜地,比墨魚腸硬身小小。墨魚腸會比較林小小,味道都冇咁甜,配埋台式辣醬都幾好食。主食就揀左個櫻花蝦油飯,個飯粉炒得比較黏,除左脆卜卜嘅櫻花蝦之外,仲有啲魷魚,冬菇粒,成個飯都好香口。甜品就叫左個鮮奶生薑湯丸,因為用鮮奶,唔會太甜,而佢啲生薑唔會辣,所以食到都唔抗拒。除左花生同芝麻湯圓,佢仲有桃膠,岩晒愛靚嘅女孩子們。台式餐廳點少得台式飲品。我自己揀左個黑糖珍珠奶蓋,佢啲珍珠真係要讚下,煙煙unun咁,好好食,而佢個奶蓋都好香奶味。美人叫果杯係蜂蜜茉莉綠茶奶蓋,因為係蜂蜜,所以唔會好甜,個茶底都清清地。
好似好耐冇出街食飯咁,今日約左個美人去食飯。

除左花生同芝麻湯圓,佢仲有桃膠,岩晒愛靚嘅女孩子們。

2020-05-04
2020-05-04 1238 浏览
Situated in K11 Art Mall, Dao Cheng is a newly opened Taiwanese Restaurant serving up hearty and comforting Taiwanese cuisine, with a focus on a more contemporary and sophisticated way.  From savoury main to delightful dessert, you can experience the Taiwanese gastronomic journey without having to make a trip to Taiwan.The restaurant’s setting with a stylish retro-inspired with modern oriental themes, which creates a friendly ambience for a pleasant dining experience.--胡椒蔥肉包 (HK$38)--👍👍👍👍The wra

--胡椒蔥肉包 (HK$38)--
👍👍👍👍
胡椒蔥肉包

The wrapper has a lovely soft texture with a crisp browned bottom, the pork filling was flavoursome with a subtle kick of peppers.

--滿滿膠原豬手(HK$78) --
滿滿膠原豬手

The pork trotter was fall-apart tender, it’s ultra succulent, fatty, literally fell off the bone when I took a bite, so much collagen.  Served with a thick sweet-savoury gravy that’s wonderful to pair with rice or buns.  It’s definitely one of my comforting favourite.

--石鍋三蝦泡台梗飯(HK$82)--
石鍋三蝦泡台梗飯

Served on a sizzling hot stone bowl, this flavourful shrimp rice in soup generously scattered with crispy rice on top.  Each bites was bursting with flavours and textures.

--薑汁桃膠燉杏仁鮮奶(HK$38)--
👍👍👍👍
薑汁桃膠燉杏仁鮮奶

The lukewarm sweet soup came with peach resin, ginger, rose petals and almond milk, all of the ingredients just compliments with each other perfectly.

--柚薑米水 (HK$32)--
柚薑米水

A natural concoction which has rice water combined with ginger and pomelo, the result is a mix that tastes not only refreshing but also has the fragrant scene of rice.

--紅棗杞子桂圓米水 (HK$32)--
紅棗杞子桂圓米水

A well balanced combinations of gentle, complex and fragrant flavours.  Besides being a delicious beverage, this is also good for health.  Goji Berry, Red Dates and longan Rice water is a delicately sweet delicious nourishing drink filled with antioxidants and just what our body needs to recover and heal.

Storefront

Interior

Menu
2020-05-03
柚薑米水
2020-04-28 396 浏览
K11 B1最近新開了一家台式料理,稻埕名字靈感來源台灣「大稻埕」,裝潢用上了稻穗風格及裝飾,甚有寶島風味。我第一次親身看到利用機械人送餐,很可愛!鵝不是鴨肉 $98特別的菜式名字,其實是招牌菜白滷水鵝,有鵝肉及鵝片。台式白滷水用了丁香、老薑等調料製成,吃下去有香料的香,不會太油膩!鵝肉比較腍身,也算入味,香料味比較重,跟潮州的滷味很不一樣呢!稻埕牛肉麵 $94每天自家製的牛肉麵,牛肉腍身,麵條彈牙,湯底濃郁。不夠。臭豆腐 $68豆腐比較軟身,外脆內軟,有種入口即溶的感覺。如果可以再多幾塊就更好啦!蜂蜜茉莉綠茶奶蓋 $38飲品方面我們我們選了兩杯奶蓋,第一杯蜂蜜茉莉綠茶我忘了要先攪拌,喝了一口蜂蜜,哈哈!攪拌後也不會因為我喝了一大口蜂蜜而太淡,茉莉綠茶也很香,配上奶蓋好好喝!黑糖珍珠奶蓋 $38黑糖珍珠奶蓋也是要記得先攪拌好再喝。飲品不會過甜,奶蓋鹹鹹的,好喝!黑糖珍珠舒芙蕾班戟配抹茶冰淇淋 $98最有驚喜的是這個舒芙蕾!份量十足,班戟厚身,原本我們以為忌廉有太多但原來剛剛好,入面不會太多!上面的奶蓋鹹鹹的,很搭配,不會太甜,配上珍珠口感特別豐富。旁邊的抹茶冰淇淋、抹茶蕨餅及爆谷也加強

鵝不是鴨肉 $98

稻埕牛肉麵 $94

每天自家製的牛肉麵,牛肉腍身,麵條彈牙,湯底濃郁。

不夠。臭豆腐 $68

蜂蜜茉莉綠茶奶蓋 $38

黑糖珍珠奶蓋 $38

黑糖珍珠舒芙蕾班戟配抹茶冰淇淋 $98

最有驚喜的是這個舒芙蕾!份量十足,班戟厚身,原本我們以為忌廉有太多但原來剛剛好,入面不會太多!上面的奶蓋鹹鹹的,很搭配,不會太甜,配上珍珠口感特別豐富。旁邊的抹茶冰淇淋、抹茶蕨餅及爆谷也加強了整碟甜品的特色。

2020-04-25 1295 浏览
疫情期間成日都留係屋企,終於可以出嚟行吓街啦,呢間店係K11裏面最多人排隊嘅一間,一入到去裝修新穎帶點格調,打開電子menu🤪🤪見到「在台灣,美食是種享受,也是一種態度。在享受美味的同時,亦想起從前的古早味,曾經的回憶。」即刻喚起了想去旅行的意慾😳😳😳🎈蟹鉗肉酥蛋捲,我見枱枱都嗌,應該係招牌菜啦,表皮煎得金黃漂亮,火候功夫了得!切落先知原來係煎蛋捲,內裏點綴著香甜既蟹肉,蛋味香甜,蟹肉鮮美,完美的融合在一起🥰🎈金銀蒜泥五花白肉,選用了五花白肉,肥瘦相間既豬腩肉,肥而不膩,切成薄片,每一口都是彈牙既膠質感, 再配上切片既青瓜捲成一舊舊,再伴上蒜泥同埋特製的醬油,成件事好夾呀😚🎈鹽酥豬扒滷肉飯,一大片炸豬扒,勁大塊又厚身,外皮酥脆,內裏好juicy😗😗肉燥飯都幾香,肥瘦相間,用上大量既肉碎同埋冬菇粒滷成,吃起來好濃香,入口即溶既感動,配埋特製既汁,好餸飯呀,重點仲有半隻溏心糖,係高質既🥰🎈桂花酒釀丸子🍡 清香既桂花糖水😜 丸子🧆好煙韌,溫度控制得宜,上枱嘅時候成碗仲熱騰騰😋😋🎈黑糖珍珠奶蓋,超厚濃郁芝士既奶蓋配上黑糖珍珠為基底,醇厚順滑,甜度適宜🤩🎈蜂蜜茉莉綠茶奶蓋,清香嘅茉莉綠茶,配上蜂

🎈蜂蜜茉莉綠茶奶蓋,清香嘅茉莉綠茶,配上蜂蜜,完全係好夾,少甜得黎好香😚😚

2020-04-24
  • 蟹鉗肉酥蛋捲
  • 鹽酥豬扒滷肉飯
2020-04-25 235 浏览
約左朋友去K11行街,SHOPPING完見有間新開嘅台式餐廳,朋友話想試下,一於決定黎食下。佢呢到係用平板黎做MENU,每款食物都有埋相片,簡潔易明,方便睇下有咩想食今次就叫左皮蛋豆腐($52)、花枝月亮蝦餅($88)、鹽酥雞排滷肉飯($86)、芒果西柚丸子($38)、蜂蜜茉莉綠茶奶蓋($38)、黑糖珍珠奶蓋($38)職員先拎左個壺狀物體俾我地,原來呢個係紫外線消毒工具,打開個蓋就可以放部手機入去然後消毒,都幾特別又貼心等左陣食物開始送上,點知仲有驚喜!呢到係用機器人送菜,絕對充滿GIMMICK蜂蜜茉莉綠茶奶蓋、黑糖珍珠奶蓋:由於而家喺街都KEEP住戴住口罩,搞到而家都少左喺街邊買台式飲品黎飲,所以都好掛住奶蓋飲品呢到D奶蓋味係超濃厚,一飲真係不得了!就算之後攪勻左黎飲,D奶蓋味都係好香蜂蜜茉莉綠茶幾清新,而黑糖珍珠唔會過甜,D珍珠就幾有咬口感皮蛋豆腐:賣相都幾靚仔,個酸薑仲要砌成花形D酸薑厚薄適中,唔會太大塊搞到薑味太重搶晒D味,夾一片連埋皮蛋再加D肉鬆同豆腐一齊食,味道夠豐富花枝月亮蝦餅:佢係用花枝肉同蝦肉打成一片,薄薄地身跟住炸香佢。但食落唔會太油膩,外層幾香脆,內層肉質又好彈牙

蜂蜜茉莉綠茶奶蓋
黑糖珍珠奶蓋
蜂蜜茉莉綠茶幾清新,而黑糖珍珠唔會過甜,D珍珠就幾有咬口感

皮蛋豆腐
皮蛋豆腐:賣相都幾靚仔,個酸薑仲要砌成花形

花枝月亮蝦餅
花枝月亮蝦餅:佢係用花枝肉同蝦肉打成一片,薄薄地身跟住炸香佢。但食落唔會太油膩,外層幾香脆,內層肉質又好彈牙,食得出佢D花枝同蝦肉都幾新鮮下
點埋個甜酸醬黎食更加好食

鹽酥雞排滷肉飯
鹽酥雞排滷肉飯:呢到滷肉份量適中,送飯啱啱好,其實呢樣都好緊要,因為試過有D餐廳太多搞到好鹹,而太少就冇味
鹽酥雞排食落好香口,肉質就幾滑同JUICY,唔會炸到乾身搞到冇晒肉汁
隻溏心蛋都蛋黃味都幾濃

補張大合照

芒果 西柚丸子
芒果西柚丸子:食完主食再上埋之前點落個甜品,呢個食落有D似楊枝甘露,芒果肉同西柚肉一樣唔酸,幾甜下。另外佢有加左豆腐花做底,食落都幾滑。同埋因為佢加左D丸子落去,所以食落去煙煙韌韌,有D咬口

埋單連加一後$374,食物水準唔錯,價錢合理,最吸引係餐廳加入D科技野幾特別
另外睇得出喺呢段疫情期間職員都做足衛生清潔,而且提供公筷俾食客可以安心用膳
新裝修環境都幾舒服,下次行街行到攰,入黎同朋友叫杯奶蓋食下甜品休息下,都係唔錯嘅選擇

補MENU
2020-04-22
蜂蜜茉莉綠茶奶蓋
花枝月亮蝦餅
鹽酥雞排滷肉飯
芒果 西柚丸子
2020-04-24 1012 浏览
我勁智障😂😂我見到佢寫住K11購物藝術館 我就以為藝術館係新開嗰個musea去到搵埋個舖頭發現係化妝品舖 先發現原來佢係係原本個個k11入面🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️佢個裝修都幾靚 而且坐得好舒服 同埋佢勁貼心咁有個紫外光機俾消毒手機 超好😍😍·花雕藥膳雞卷$62呢個勁高質 佢係真係好重花雕味 而且超入味 個雞又嫩渦 我自己真係唔鍾意食雞皮 但係我男朋友話個雞皮做得幾出色好彈牙😎之後佢啲杞子係酒味濃到好似即刻上腦咁😂😂·墨魚腸拼台式香腸$76呢個貴就貴少少 但我自己覺得幾高質 個墨魚腸係真係食到墨魚粒個口感 而且超重墨魚味🦑個香腸都唔錯 唔會太多肥肉得黎煎得好香🤤·櫻花蝦古早油飯$58我本身以為佢話櫻花蝦係就咁面頭鋪啲 點知佢係真係成碗都係 超多😂😂所以我就食得有啲狼狽啦 因為我對蝦敏感🙊不過都唔錯😉佢係似生炒糯米飯咁 黏黏糯糯 而且好入味😎·黑糖珍珠奶蓋$38呢個如果你鍾意飲黑糖鮮奶嘅話你一定好鍾意😈佢係真係冇茶嘅成份 成杯就係 奶 黑糖 同埋珍珠 不過我哋就覺得佢略嫌有少少甜啦 應該嗌少甜會好少少既keke·蜂蜜茉莉綠茶奶蓋$38呢個飲嘅話一定要攪勻先🤭🤭我第一啖嘅時候就係唔記得咗攪 之後佢

花雕藥膳雞卷$62
花雕藥膳雞卷

墨魚腸拼台式香腸$76

櫻花蝦古早油飯$58
櫻花蝦古早油飯

黑糖珍珠奶蓋$38

蜂蜜茉莉綠茶奶蓋$38
呢個飲嘅話一定要攪勻先🤭🤭我第一啖嘅時候就係唔記得咗攪 之後佢所有蜜糖都沉晒喺底 超級甜🙊🙊但係攪完之後OK既 攪埋啲奶蓋佢冇黑糖珍珠個個咁甜添😎
生薑鮮奶湯圓$36
生薑鮮奶湯圓

最後我哋嗌左呢一個甜品 佢係有兩種湯圓嘅 有花生餡同埋芝麻餡 我覺得兩種餡都好好食 係真係幾真材實料 而且個皮做得好好 超級煙煙un un🤤不過佢個生薑鮮奶我就唔係好鍾意啦🙊佢係重薑味嘅 但係我覺得有啲奇怪 就咁食好似好食啲🤣🤣
📍尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B1樓B105-B106號舖
花雕藥膳雞卷
櫻花蝦古早油飯
生薑鮮奶湯圓
2020-04-24 112 浏览
台式餐廳成行成市~今次推介呢間用心餐廳!環境:裝修係型格鐘錶設計,皮座位非常舒適,大量包廂卡枱,枱與枱有充足距離,very good! 服務:店員服務殷勤,細心講解,照顧客人需要,特別一讚餐廳設有多項high-tech服務,如電子餐牌,送餐機械人,手提電話消毒器,十分新奇有趣!食物:1. 皮蛋豆腐豆腐與肉鬆十分滑溜可口,皮蛋亦十分香甜!2.炸花枝蝦餅蝦餅鮮味,炸至脆口,非常喜歡這款美食!3. 肉燥鹽酥雞扒飯肉燥飯非常好食,不太膩肉燥與香菇比例很好,鹽酥雞扒十分脆口,好味!4. 香芒西柚丸子豆腐花甜品清新,味道香甜,果肉十足,真材實料!5. 飲品珍珠奶茶very good, 好多珍珠,份量十足!
台式餐廳成行成市~今次推介呢間用心餐廳!

環境:

服務:

食物:
1. 皮蛋豆腐
豆腐與肉鬆十分滑溜可口,皮蛋亦十分香甜!

2.炸花枝蝦餅
蝦餅鮮味,炸至脆口,非常喜歡這款美食!

3. 肉燥鹽酥雞扒飯
肉燥飯非常好食,不太膩
肉燥與香菇比例很好,鹽酥雞扒十分脆口,好味!

4. 香芒西柚丸子豆腐花
甜品清新,味道香甜,果肉十足,真材實料!

5. 飲品
珍珠奶茶very good, 好多珍珠,份量十足!

K11新餐廳稻埕飯店,稻埕名字靈感源於台灣「大稻埕」,飯店以台灣直送優質米及滷水醬埕作概念去製作招牌滷肉台稉米飯、秘方白滷鵝肉、滿滿膠原豬手,塑造出「台灣情,台灣味」嘅餐飲體驗,讓顧客尋找到寶島嘅「那些年的古早回憶」:一道 秘方白滷鵝肉一碗 滷肉台稉米飯一口 滿滿膠原豬手稻埕飯店餐廳外之玻璃櫥窗可見台灣直送優質米及滷水醬埕擺設,算有特色,現奉政府抗疫規定,店員要替每位進入餐廳之顧客量度體温,睇下有無發燒,而未入門口就見到有自動測量體温及自動酒精搓手液機供客人洗手,之後由店員安排座位,目測枱與枱之間都有保持1.5米距離或某些枱會暫停使用以用作保持足夠距離。依家好多餐廳都用智能手機去自助落單稻埕飯店都一樣咁先進,一scan個QR Code就可點餐,另亦有提供電子及實體餐牌給客人觀看。經理推介電子餐牌上嘅秘方白滷鵝肉、滷肉台稉米飯及滿滿膠原豬手,即係門口招牌下面寫嘅那些年的古早回憶,另外雖然疫情關係,所有店員都要戴上口罩,但憑我個人經驗同佢哋嘅交流,相信大部份男店員都係後生嘅小鮮肉、應該幾靚仔添(可能估錯㗎下)、仲要全部店員好好禮貌(當日只見男店員、沒有女的)。另外經理推介另一招牌主打:桂花

一道 秘方白滷鵝肉
一碗 滷肉台稉米飯
一口 滿滿膠原豬手

依家好多餐廳都用智能手機去自助落單

桂花胚芽米水又柳丁汁

另外經理推介另一招牌主打:桂花胚芽米水(正價$32,跟下午茶餐免費),另再點了一杯柳丁汁(正價$28,跟下午茶餐免費);桂花胚芽米水,首先將桂花與胚芽米水撈勻、杯內仍有軟腍嘅胚芽米、所以飲落去係飲到胚芽米同桂花香味的,而胚芽比平常嘅大米高出60%-80%的營養,所以感覺好似幾健康;柳丁汁,酸甜適中、無冰都夠凍,合格。

滿滿骨膠原豬手

食物首先點了經理推介嘅稻埕風味:滿滿骨膠原豬手($78),豬手皮厚但口感糯軟而且黏口、滿口膠原蛋白、有美肌餐顏作用、豬手肉厚味濃、連骨及豬手皮都吸收哂啲汁、非常入味,食第一啖嗰下已經有驚喜嘅感覺。

墨魚腸拼台式香腸滷肉飯

滷肉飯
溏心蛋
墨魚腸與台式香腸夾蒜片

本身想用電子優惠券去免費換一客滷肉台稉米飯,但為食同鍾意食台式腸嘅我就點咗悠閒套餐嘅墨魚腸拼台式香腸滷肉飯($78,仲免費跟一杯餐牌有幾款選擇嘅指定飲品),台灣米跟日本米差不多種法,兩款都非常好食的,稻埕飯店選用咗台灣直送優質台稉9號米(點解知?menu上有寫的),台稉米飯上面見到滷肉色澤光亮、香濃肥美,而台稉米粒透明飽滿、黏性佳,撈埋滷肉一齊食最佳配搭,溏心蛋半隻不會過熟、有流心效果,脆香嘅墨魚腸及台式香腸夾住蒜片一齊食,三樣我都喜歡食,真係另一個驚喜。

鵝不是鴨肉(例)

最後點嘅又係經理推介嘅稻埕風味:鵝不是鴨肉(例,$98),通常香港賣的都是潮州滷水鵝及其他食品,而稻埕飯店以台式自滷水浸製,利用丁香﹑老薑等無色嘅調料製成(點解知?menu上有寫的),白滷水鵝皮肥美嫩滑、鵝片肉嫩而且味道清爽、鵝片底部嘅鵝件連骨都吸收哂惹味嘅白滷水汁,連伴碟嘅醃蘿蔔都好好食。

已經約咗朋友再去了。

下午茶
桂花胚芽米水又柳丁汁
滿滿骨膠原豬手
墨魚腸拼台式香腸滷肉飯
滷肉飯
溏心蛋
墨魚腸與台式香腸夾蒜片
2020-04-12 326 浏览
去到K11諗住搵嘢食經過呢間記得以前係茶木現在變身為另外一個名餐牌有一些不同坐低叫咗個滷水鵝,牛肉麵、蒜泥白肉.嗰個滷水鵝真係一定要食!牛肉麵也很不錯!蒜泥白肉未到就爭少少唔夠鹹!不過overall我覺得值得一試招呼也非常好
2020-04-02 754 浏览
今晚放工經過K11想食埋晚飯先返屋企,見到呢間新餐廳幾靚,就入去試下。因為疫情之下,客人不多。 座位相當寬敞舒適,坐得舒服。今天我們食了蟹肉炒蛋, 鵝肉, 豆干炒韭菜, 薑汁桃膠杏汁鮮奶。 蟹肉炒蛋的蟹肉不是肉碎,食到蟹肉嘅鮮味, 鵝肉香而不是死咸,韭菜非常鮮嫩, 全部食物都非常高水準。 服務質素也很滿意,服務員也很細心留意客人需要。希望在疫情之下,他們可以繼續堅守食物水準和服務,真心推介,一定會再幫襯
因為疫情之下,客人不多。 座位相當寬敞舒適,坐得舒服。
服務質素也很滿意,服務員也很細心留意客人需要。
鵝肉, 蟹肉炒蛋 豆干炒割韭菜
2020-04-02
  • 九層塔蟹肉炒蛋