2020-09-14 44 浏览
最近疫情緩和番d 屈咗係屋企太耐都想出去行個街食個飯喺尖沙咀行到去K11...見到呢間台灣菜唔算貴同個friend 又想念台灣就入咗試吓估佢唔到有手機消毒器平板電腦點完菜仲有AI 送餐服務不過我見如果店內太忙就未必有所以打唔打到卡要碰運氣啦飲品叫咗 草莓櫻花冰沙 $38酸酸甜甜又開胃又好飲飲筒係用糖粉做嘅...可以食埋添吖金銀蒜泥五花白肉 $58五花肉捲住青瓜片, 加埋香蔥同蒜蓉味道好味到不得了鵝掌都算大隻有肉而且用上白滷水, 味道比較清新紅燒牛三寶麵$88一次過食到牛肉、牛筋以及牛肚好大碗啲料又足我鍾意個湯底有少少藥膳味就連配料嘅蘿蔔都好入味不過我最鍾意都係養顏嘅 薑汁桃膠燉杏仁鮮奶 $38, 同埋紅棗杞子桂圓米水 $32價錢一啲都唔貴, 女生一定要試
最近疫情緩和番d

酸酸甜甜
又開胃又好飲
飲筒係用糖粉做嘅...可以食埋添吖

金銀蒜泥五花白肉 $58
五花肉捲住青瓜片, 加埋香蔥同蒜蓉味道
好味到不得了

鵝掌都算大隻有肉
而且用上白滷水, 味道比較清新

紅燒牛三寶麵$88
一次過食到牛肉、牛筋以及牛肚
好大碗啲料又足
我鍾意個湯底有少少藥膳味
就連配料嘅蘿蔔都好入味

不過我最鍾意都係養顏嘅 薑汁桃膠燉杏仁鮮奶 $38,
同埋紅棗杞子桂圓米水 $32
價錢一啲都唔貴, 女生一定要試

2020-09-10 127 浏览
運動過後當然要食餐好架啦😍😍K11勁多野食😚😚 朋友就睇中左而間啦~~午巿都幾多選擇 不過岩岩運動完 就唔嗌咁多野食啦 嘻嘻😜一入黎staff 就nice 拎左個消毒電話既機過黎🤩而嗌完野食仲有部AI智能送餐機過黎送餐啊~~鵝不是鴨肉 $98鵝肉🦢肉質很香甜多汁😚😚不會難嚼!二個人分剛剛好😍鵝肉真的讚啦~而店家仲有個自家調製醬汁用來沾鵝肉吃的😚沾上醬料後風味更佳唷!!花枝月亮蝦餅 $88一碟有六塊大大塊👅👅食到停唔到口...簡直係魔鬼小吃🍴又脆又彈牙既蝦餅❤️Wow~真係望到都想繼續再食啊!流晒口水~仲要係即叫即炸,保證夠新鮮熱辣辣!古早味蛋糕 $48源於台灣的古早味蛋糕最近真係超級hit🤘🏻🤘🏻見而到唔使排隊,當然要嗌翻件啦👅👅蛋糕質地超鬆軟又濕潤👏🏻👏🏻蛋味香濃,即使外表平凡但依然令人愛不釋手!!紅棗杞子桂圓米水$32+時令水果茶🥭$42兩款飲品都好正🍹水果茶有微微地偏酸😚真係超級開胃~紅棗杞子桂圓米水🥤甜甜既杞子味仲有米香🤩Wow 真係食到勁飽勁滿足既一餐😘😘
運動過後當然要食餐好架啦😍😍
K11勁多野食😚😚 朋友就睇中左而間啦~~
午巿都幾多選擇 不過岩岩運動完 就唔嗌咁多野食啦 嘻嘻😜

一入黎staff 就nice 拎左個消毒電話既機過黎🤩
而嗌完野食仲有部AI智能送餐機過黎送餐啊~~

鵝不是鴨肉 $98

鵝肉🦢肉質很香甜多汁😚😚不會難嚼!
二個人分剛剛好😍鵝肉真的讚啦~
而店家仲有個自家調製醬汁用來沾鵝肉吃的😚
沾上醬料後風味更佳唷!!

花枝月亮蝦餅 $88

一碟有六塊大大塊👅👅食到停唔到口...
簡直係魔鬼小吃🍴又脆又彈牙既蝦餅❤️
Wow~真係望到都想繼續再食啊!流晒口水~
仲要係即叫即炸,保證夠新鮮熱辣辣!

古早味蛋糕 $48

源於台灣的古早味蛋糕最近真係超級hit🤘🏻🤘🏻
見而到唔使排隊,當然要嗌翻件啦👅👅
蛋糕質地超鬆軟又濕潤👏🏻👏🏻
蛋味香濃,即使外表平凡但依然令人愛不釋手!!

紅棗杞子桂圓米水$32+時令水果茶🥭$42

兩款飲品都好正🍹
水果茶有微微地偏酸😚真係超級開胃~
紅棗杞子桂圓米水🥤甜甜既杞子味仲有米香🤩

Wow 真係食到勁飽勁滿足既一餐😘😘
2020-09-09 663 浏览
餐廳裝修簡約、時尚, 座位 寬敞舒適,用金黃色的稻米盆栽,與行人路分隔, 有心思, 令人眼前一亮, 餐廳提供紫外光手機消毒器, 及機械人送餐 , 十分有趣和有效率。鵝不是鴨肉(獅頭鵝)例牌$98鵝不是鴨肉 ,名字十分趣緻,鵝片起骨切成薄片, 啖啖肉 , 肉質嫩滑多汁, 鹵得十分入味,精華在墊底的豆腐, 吸收了鹵水汁鮮味, 既香且滑 , 津津回味, 仲有爽甜菜脯及銀芽伴碟, 伴飯一流。花枝月亮蝦餅68花枝蝦餅外皮炸到金黃色, 厚身大件, 熱呼呼,香噴噴 ,令人垂涎, 入口甘香酥脆,口感彈牙緊緻 , 咀嚼時啖啖蝦 的鮮味,完全不覺油膩,令人停不下來, 一口接一口。紅棗杞子桂圓米水(熱)$32紅棗杞子桂圓米水, 真材實料 , 透明玻璃壺內, 紅棗、桂圓及杞子,紅棗補血,杞子補眼等功效,入口散發馥郁紅、桂圓香味, 好飲又有益。時令水果茶$42鮮紅色水果茶, 放滿新鮮時令 水果 , 有藍莓 、香橙及火龍果,放在咀邊,已聞到誘人鮮果香,呷一口先品嚐到濃郁香橙味,柔滑中沁出甜中帶酸,清新滋潤,幫助消化 , 仲有 豐富維他命C添。古早味蛋糕$48古早味蛋糕, 日日餐廳內裏 新鮮製造, 蛋糕質感鬆軟 、

鵝不是鴨肉(獅頭鵝)例牌$98

花枝月亮蝦餅68

紅棗杞子桂圓米水(熱)$32

時令水果茶$42

古早味蛋糕$48
古早味蛋糕, 日日餐廳內裏 新鮮製造, 蛋糕質感鬆軟 、濕潤,輕盈似海綿蛋糕 ,甜度適中, 蛋香十分誘人,令人甜絲絲。

2020-08-29 116 浏览
古早味三杯雞+滷肉 ($108)有骨雞lol (以為一般三杯雞,都係用雞扒),薑炒得香,雞都入味,微辣,個sauce醬油味偏重,麻油同酒味唔算突出,而且有啲太杰!反而滷肉唔錯,一絲絲肉碎,調味適中撈飯好食鹽酥豬扒滷肉飯 ($98)豬扒又脆又鬆軟,而且好juicy👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻每款set lunch都有跟糖心蛋,酸菜,紫菜湯(有豆腐粒&碎肉),比較推介鹽酥豬扒桂花胚牙米水好多胚牙,好香桂花,少少甜,食煎炸野飲佢幾好,值得試試桂花洒釀丸子(+24)好濃洒釀,有少少杞子,味道一般般豆花芋圓仙草 (+24)一般般,豆花太碎,有啲太甜overall,價錢OK,整體味道7/10,服務態度好,最得意有個送餐機械人
古早味三杯雞+滷肉 ($108)
古早味三杯雞+滷肉

鹽酥豬扒滷肉飯 ($98)
鹽酥豬扒滷肉飯

豬扒又脆又鬆軟,而且好juicy👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

桂花胚牙米水

好多胚牙,好香桂花,少少甜,食煎炸野飲佢幾好,值得試試

桂花洒釀丸子(+24)
好濃洒釀,有少少杞子,味道一般般

豆花芋圓仙草 (+24)
一般般,豆花太碎,有啲太甜

鹽酥豬扒滷肉飯
桂花胚牙米水
去尖東開完會,時間尚早諗住去附近K11 Musea行下,一心想去試幸福pancake,點知long queue🤦🏻‍♀️目測起碼要等半個鐘以上,估唔到疫情都甘多人排。唯有附近再行下,睇下有無cafe之類坐下食個tea。Search下openrice隔離K11商場既餐廳都多選擇,一於去行下啦。停一停,睇下menu先👀 Hmm...好快已經鎖定目標,試下個pancake set😜個pancake賣相已經深深地吸引住我😍 :::✨好啦,入返正題先✨::: 我同bf分別order左一個pancake set同珍珠芋圓奶蓋仙草set share。Tea set包一杯凍/熱飲,我地叫左一杯凍同一杯熱既既桂花胚牙米水。桂花既香氣沁人心脾,留下清甜甘香既餘韻,甜而不膩。而米水亦都係健康之選,係唔錯既選擇👍🏻餐廳環境舒適、寬敞。「稻埕」係以追尋「那些年的古早回憶」作為理念。裝修既風格偏向古典優雅,係一個幾chill既好地方!♠️黑糖珍珠舒芙蕾班戟配抹茶雪糕Tea set ⚪️🔸💲108賣相真係無得輸😍 好中意隻星空碟吖!✨首先講下個pancake,濃厚嘅蛋香同奶香,口感就好似棉花糖

:::✨好啦,入返正題先✨:::

♠️黑糖珍珠舒芙蕾班戟配抹茶雪糕Tea set
⚪️
🔸💲108

賣相真係無得輸😍 好中意隻星空碟吖!✨
首先講下個pancake,濃厚嘅蛋香同奶香,口感就好似棉花糖一樣咁鬆軟。微暖既Pancake加上凍凍地嘅抹茶雪糕,冷暖交替,好正吖💛 稱得上係幸福嘅感覺!🥰

至於黑糖既份量,就返個人既喜好隨意淋上pancake就可以。珍珠既份量有啲over,而且食多少少都覺得好滯,所以個人認為食幾粒好啦🤣

抹茶蕨餅口感煙韌,茶味都幾香濃!至於抹茶雪糕有驚喜!抹茶味都幾濃,而且有淡淡回甘👍🏻

整體而言,足料又抵食!

芋圓珍珠仙草奶蓋Tea set (包一杯飲品)
⚪️ ⚪️
🔸💲58

賣相方面係幾吸睛既😍 先講下芋圓,口感煙韌 可惜唔係好夠味。豆腐花同奶蓋,一甜一鹹又幾夾,奶蓋既鹹香無蓋過豆花既豆香。
仙草份量略少,如果份量多返少少 取代埋珍珠就好了。🍓雖然只係裝飾,通常大家都唔會expect太多,但都幾甜唔酸 反而有衝擊味蕾嘅作用。

整體黎講,有啲似台灣綜合芋圓湯 咩配料都有啲,滿足哂大家既口味😜

庆祝纪念
纪念日
  • 黑糖珍珠舒芙蕾配抹茶雪糕
2020-08-10 114 浏览
近排又多咗係呢度買外賣,其實本來想再買稻埕骨膠原豬手,因為味道做得很好吃,但見到有D套餐,所以又想試吓新嘢———好誇張,二人吃了四人的套餐😂跟四個白飯,兩個湯,兩個飲品,四個餸菜........但係我哋係為食到呢😂仲要追加咗一碟餸(鵝不是鴨肉)🤗—————-又放得靚靚上碟的外賣,美好的一天就是從食開始........開心🥳⋯⋯簡單兩個人竟然吃了五個餸、四碗飯,兩湯兩飲品,疫情下變咗大食......食神😂😂———————🟪飲品凍白苦瓜汁——-我好鍾意呢個汁,唔好以為係苦,係好清甜又好fresh的感覺—————-🟩湯1-薑母黑麻油雞湯——香噴噴又夠清甜🟦湯2-紫菜豆腐肉碎湯——足料又甜又好味道的湯——————-🟫A-南瓜🎃蒸粉肉——想不到味道做得很不錯,粉肉是豬扒做,肉質又爽又甜,肉汁蒸起來滲下南瓜🎃更是甜甜的好味道⋯⋯——————-🟥B-風沙脆皮豬手———面頭香脆,肉滑➕滿滿的骨膠原,吃落又有另一翻風味😋——————🟨C-蔥油雞🐔———雞肉滑溜,濃濃的香蔥油更令雞顯得更加滋味😋——————🟩D-白苦瓜炒牛肉——-牛肉炒得適中不過火,白苦瓜的清甜…且又爽口,配搭了茶樹茹和紅椒一起炒,令食物

好誇張,二人吃了四人的套餐😂
仲要追加咗一碟餸(鵝不是鴨肉)🤗

🟪飲品
🟩湯1-薑母黑麻油雞湯——香噴噴又夠清甜
🟦湯2-紫菜豆腐肉碎湯——足料又甜又好味道的湯

——————
🟩D-白苦瓜炒牛肉——-牛肉炒得適中不過火,白苦瓜的清甜…且又爽口,配搭了茶樹茹和紅椒一起炒,令食物更加出色🥰

🟪追加的一碟餸
鵝不是鴨肉——-名字夠突出,強調吃的是鵝肉😂😂😂😂
獅頭鵝———肉質嫩滑,味道鹵得不錯的味道,配菜有鹵豆腐、薑絲、酸蘿蔔,味道做得相當不錯⋯⋯
疫情下的外賣......食得開心🥳
2020-07-23 1456 浏览
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🍽 稻埕飯店📍九龍尖沙咀河內道18號 K11 B1樓B105-B106舖🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟間唔中都會想食下台灣嘢,係K11發現新餐廳!😍見唔貴入去試吓啦,叫咗2個小食一個麵2個人share。不夠。臭豆腐 HKD68好耐冇掃過街啦!😭呢度竟然有做臭豆腐🤭好臭好啱我🤣點埋醬好地道hehe鵝不是鴨肉 HKD98鵝肉品質好唔好,真係食落口就知👍🏻肉質好好,唔會過韌,連埋滷水豆腐食,一流呀稻埕牛肉麵 HKD94講起twfood點可以唔叫牛肉麵呢?呢個稻埕牛肉麵明顯係招牌菜啦,有成7 8片厚切牛𦟌😍😍😍肉質軟腍,牛味濃郁,真係好正😭😭❤️仲有隻溏心蛋,滷得入味😍清甜既白蘿蔔同紅蘿蔔都係加分位✔️麵質更加唔洗講,非常有水準既一個牛肉麵🌟🌟黑糖珍珠舒芙蕾班戟配抺茶冰淇淋 HKD98就算好飽都好,見到呢個太吸引真係忍唔到叫埋。。。唯有聽日再減肥QQ賣相100分💯食落都好唔錯!舒芙蕾班戟好fluffy,充滿蛋香,驚喜嘅係黑糖珍珠口感同芝士奶蓋味道整得仲好過出面d手搖飲品鋪😱激推!抹茶雪糕都好味,稍有回甘,應該係八女抹茶🤔抹茶蕨餅口感都ok,但茶粉應該係普通伊藤園😂食食下口
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟

黑糖珍珠舒芙蕾班戟配抺茶冰淇淋 HKD98

食食下口渴叫咗2杯野飲😂
草莓乳酪米水 HKD32
紅棗杞子桂圓米水 HKD32

米水好特別好少飲,有益嘢黎,我飲紅棗杞子桂圓米水好啱女仔😳補下血❤️最正可以不翻啲料出黎食😆男朋友飲草莓乳酪米水話唔太甜,幾好

送餐方面好特別係用AI機械人!好amazing見到佢送餐比我嗰陣哈哈

好想再食🥺🥺🥺向男朋友許願中😊😆

✨如果喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵喔✨
  • 黑糖珍珠舒芙蕾班戟配抹茶冰淇淋
  • 稻埕牛肉麵
2020-07-23 100 浏览
開心.......簡單開心🥳就係咁簡單————————自上次外賣過之後,覺得味道好得,現時晚上不能堂食,咁唯有早D去食個下午茶堂食🤣🤣🤣🤣🤣呢到既豬手真係非食不可,食過翻尋味,所以一定要叫呢個.......稻埕骨膠原豬手😋😋😋———————❤️稻埕骨膠原豬手——配肉燥飯及凍咖啡、流心蛋、小食青瓜粒及子薑😊🐷骨膠原豬手:上次外賣到返咗屋企都咁好食,今次堂食就更加不在講,滿口骨膠原的滋味,鹵得夠腍又滑滑的口感一流⋯⋯🍛配上的肉燥飯滋味,再次加上滑滑的流心蛋......🥳我就自己用食物水想像一下(飯是平地,蛋是太陽🌞,肉燥是草原)就像一塊有草的平地上出現一個小太陽的溫暖,滋味中帶出一個🌞陽光下的流心蛋......吃出溫馨又溫暖。人生——所以用吃來享受就是最貼切❤️———————-追加小食——-紅油豬耳:麻辣味道較港式口味,但味道是不錯的😊😊——————-追加甜品——-酒釀丸子:桂花酒香味濃郁,小丸子彈牙有口感⋯⋯——————-配凍咖啡☕️咖啡味道濃厚香,不錯的一杯咖啡😉—————-💕福洲🐟魚丸紫菜湯麵線——配凍檸茶柚子蜜:福洲🐟丸咬䦕入面係肉碎,味道鮮甜,彈牙好食,湯底清甜帶著紫菜的飄香,滑滑的麵
開心.......簡單
開心🥳就係咁簡單

🐷骨膠原豬手:
🍛配上的肉燥飯滋味,再次加上滑滑的流心蛋......
人生——所以用吃來享受就是最貼切❤️

追加小食——-紅油豬耳:
麻辣味道較港式口味,但味道是不錯的😊😊

追加甜品——-酒釀丸子:
桂花酒香味濃郁,小丸子彈牙有口感⋯⋯

配凍咖啡☕️
咖啡味道濃厚香,不錯的一杯咖啡😉

💕福洲🐟魚丸紫菜湯麵線——配凍檸茶柚子蜜:
福洲🐟丸咬䦕入面係肉碎,味道鮮甜,彈牙好食,湯底清甜帶著紫菜的飄香,滑滑的麵線🍜⋯⋯✌️✌️✌️✌️✌️

追加小食——-黒麻油雞翼:
麻油香又肉質爽口的雞翼,肉質夠嫩滑,不錯的一個小食🧆

配凍柚三蜜:
冰冰凍凍,柚子味道適中,淸甜解渴
人生:只要正能量的每事向你前看🥳
明天將會出現署光
開心.......簡單
開心🥳就係咁簡單
2020-07-21 336 浏览
呢間稻埕飯店環境好好,今次我咁啱坐一個私隱度好高嘅雙人卡位,視線範圍內都冇其他枱㗎🙈食物整體都唔錯㗎~.今餐主食係石鍋三蝦泡台梗飯,顧名思義係用石鍋上嘅,不過店員喺我哋枱隔離幫我地分咗兩碗先真係上枱俾我地,好貼心嘅服務👍🏻用嘅台梗米話係台灣直送,整成泡飯都好有口感。泡飯唔使落其他調味料都啱啱好,同朋友一致認為個泡飯幾好食。.另外我同朋友都好鍾意個甜品!薑汁桃膠燉杏仁鮮奶雖然唔係咩花巧嘢,但真係好好味😋食得出杏仁鮮奶嘅香味,又食得到薑汁嘅味道。一碗兩個人share啱啱好。.滿滿骨膠原豬手煮到好軟腍,都係唔錯😋胡椒蔥肉包都OK,不過佢望落好似有煎過,但食落完全冇香脆嘅感覺㗎🤣.每人仲叫咗一杯米水。朋友叫咗草莓優格米水($32),我飲咗一啖又唔覺得有yogurt嘅味嘅🤣我叫咗熱嘅桂花胚芽米水($32),係養生之選,略嫌有啲貴囉🤣

食物整體都唔錯㗎~

用嘅台梗米話係台灣直送,整成泡飯都好有口感。
泡飯唔使落其他調味料都啱啱好,同朋友一致認為個泡飯幾好食。
石鍋三蝦泡台梗飯

另外我同朋友都好鍾意個甜品
薑汁桃膠燉杏仁鮮奶

一碗兩個人share啱啱好。

滿滿骨膠原豬手煮到好軟腍,都係唔錯😋
滿滿骨膠原豬手

胡椒蔥肉包

每人仲叫咗一杯米水。
石鍋三蝦泡台梗飯
薑汁桃膠燉杏仁鮮奶
滿滿骨膠原豬手
胡椒蔥肉包
🤗外賣一樣可以咁美味😋—————————-呢間舖新開既時候經過已經好想入去食,所以一直等時間配合就一定會去,想不到今次去食是在疫情下的限聚令不能堂食晩飯的第一次(外賣)————————🟢外賣通常回到家後才吃的味道比堂食一定有分別,如果用堂食和外賣作比較來判斷食物就很不公平,所以我吃的時候也會因應是外賣來品評食物,這樣才是最公平的吃後評語👍👍👍😋😋————————🤗🤗我食嘢比較講究,就算係外賣我都唔會用外賣盒食,我一定會將食物翻熱放在靚靓器皿碟上,食物賣相及放置精美,都令食慾大增,好味與否,賣相也佔有百份比,所以有時食物的吸引,也在乎賣相及擺放,正如一間餐廳的外貌,一個顧客決定吃與不吃的第一刻,也是能否吸引客人的光顧因素之一,所以我對食物有要求,順眼,舒適,吃的胃口也自然好👍😋———————-🟤🐂稻埕牛肉麵—-招牌牛肉,怎能不吃,用上靚的牛𦟌部位,咬落爽口帶有軟度煙靭的口感,又香又入味,配上夠曬腍又入味的白蘿蔔及紅蘿蔔🥕,越吃越滋味👍😋麵和湯是分開盛載,所以即使回到家也不會影響麵的軟硬度😋————————-🔴🐷滿滿骨膠原豬手——又香又腍的台式滷豬手,又係招牌菜,愛㫓的我,又怎能錯過,鹵汁
🤗外賣一樣可以咁美味😋
—————————-

———————-
麵和湯是分開盛載,所以即使回到家也不會影響麵的軟硬度😋

————————-
🔴🐷滿滿骨膠原豬手——又香又腍的台式滷豬手,又係招牌菜,愛㫓的我,又怎能錯過,鹵汁又香又濃,一咬滿滿的骨膠原在口腔中的那種味道,完全不能抗拒那種好味道的誘惑⋯⋯
點解炇得咁好味,當然又要讚下厨師的廚藝👍😋⋯⋯

————————-
🟡白滷水鵝掌——-鵝掌入味夠腍,配菜鹵豆腐切條薑絲、奄制的鹵味白蘿蔔更是醒胃又開胃😋

——————-
🟣䜴椒茶樹菇爆白苦瓜———台式白苦瓜,我自己曾經用白苦瓜炸過汁飲,清甜好味,所以當我買外賣時問職員介紹一下有什麼好吃推今,職員就介紹這個給我,果然沒有介紹錯,外賣回到家,一樣可以吃到白苦瓜的又爽又甜的味道,配搭著茶樹菇更加鮮甜,外賣也不影響台灣白苦瓜的爽口鮮甜味道.......

—————
甜品🍮:
🟡1-芋丸珍珠紅豆湯——-我很喜歡吃鉗品,尤其是飯後更加愛吃,芋丸的煙靭口感質也是是我最愛的口感,又多又大粒的又夠沙的紅豆,好味道😋

——————
🟢2-薑汁桃膠燉杏仁鮮奶———又重薹汁➕又重杏仁味➕又有美容功效的桃膠➕又有滑滑的鮮奶=滑滑➕靚靚🤗😘
全部味道都要用天秤⚖️來秤一秤
結果是:
薑汁25➕桃膠25➕杏仁25➕鮮奶25=100
👍好一道美味的甜品👍😋

❤️🌹不論堂食舆及外賣都一樣有的服務態度
結果是——疫情下的第一次➕一定會再來光顧的一間食肆👍
2020-07-15 76 浏览
台灣就暫時去唔到,但係想念台灣 好水好土所種出的米飯時,就使人想起k11的稻埕飯店。金銀蒜泥白肉這裏的蒜泥白肉 q彈又好吃,一點都不像吃肥肉。 五花腩中間捲著爽口又清甜的青瓜,每一口都是彈牙又爽脆,還可以品嘗到豬肉的鮮甜。加上 蒜蓉畀得勁多,讓人禁不住一卷接一卷的沾蒜蓉醬吃。鵝不是鴨肉獅頭鵝胸切得 皮薄肉嫩, 鵝皮完整厚薄適中 ,連帶骨鵝件及豆腐。滷水味道清香淡雅,不會過於油膩,也不太霸道。 至於鵝肉鵝味充實, 皮脂不會感覺太肥膩,而且肉質軟潤帶彈性。鹽酥雞扒滷肉(台稉米) 飯滷肉肥瘦均勻,肉質軟嫰有豬油香,加上台灣醬汁讓滷肉變得有層次, 最重要係店家以成本不菲的台稉米入饌, 飯粒 黏性佳,食落味甜又飽滿,吃得出台灣三星米的質素 。鹽酥雞扒鹽酥雞扒即叫即炸,超香口,外皮脆,雞肉肉汁也juicy的。桃膠燉蛋白蛋白勁滑溜 ,而桃膠具有植物性蛋白質,整碗甜品滋陰養顏超補的。蜂蜜白苦瓜汁味道超清新, 初時以為會十分苦的 ,但有蜂蜜的加持,有小小甜甜,飲落有 淡淡的苦瓜回甘味,超健康的。檸檬愛玉酸甜冰涼, 加上愛玉有豐富的果膠 ,有降三高及幫助腸胃代謝之功效, 消暑得黎仲好滋味。

金銀蒜泥白肉

鵝不是鴨肉

鹽酥雞扒滷肉(台稉米) 飯

鹽酥雞扒

鹽酥雞扒即叫即炸,超香口,外皮脆,雞肉肉汁也juicy的。

桃膠燉蛋白

2020-07-14 114 浏览
尖沙咀 稻埕飯店早前同家姐喺K11行街,經過呢間裝修別緻嘅稻埕飯店就入咗去食,呢度嘅裝修以時鐘為題,設計用心、精緻。食物方面,呢間係一間台灣菜餐廳,食物用料正宗、主體味道突出,唔會話好多調味、味精,我哋叫咗一個主食、兩個小菜、一個甜品同每人一杯飲品。台式香腸香腸切片,擺滿咗整整一碟,份量好多😆 肉汁豐富,而且個皮仲係脆脆嘅,讚👍🏻 呢個餸仲伴有香葱同蒜可以一齊食,使用呢兩種伴菜,減少唔健康又重口味嘅醬料,更可以突出食物嘅鮮甜。白滷水獅頭鵝掌翼呢個鵝掌綵用正宗獅頭鵝,非常嫩滑,但又唔會巿汏田膩嘅感覺。而且呢個鵝掌仲相當開胃添☺️石鍋三蝦泡台稀飯呢個石鍋飯非常特別,有個侍應喺我哋面前將脆米倒入整好嘅稀飯入面,攪拌之後分成兩碗比我哋。稀飯熱辣辣好好食,既香口又鮮甜。加埋鮮蝦同脆米,口感豐富👍🏻芒果西柚丸子呢個甜品用咗濃縮芒果做,一整碗都係芒果汁,非常真材實料,入面附咗名入面有嘅芒果、西柚、丸子之外,仲有豆腐花添,一次過滿足你四個願望😚檸檬愛玉我飲嘅係檸檬愛玉,我好鍾意佢唔會太甜,反而檸檬嘅酸味好突出。面頭有啲檸檬沙冰,冰涼透心,非常適合夏天食。底部嘅係勁多啫喱,正😊蜂蜜白苦瓜汁家姐飲嘅係苦瓜汁
尖沙咀 稻埕飯店

台灣香腸

台式香腸

石鍋三蝦泡台稀飯
呢個石鍋飯非常特別,有個侍應喺我哋

蜂蜜苦瓜汁

蜂蜜白苦瓜汁
家姐飲嘅係苦瓜汁,入口感覺好pure好純淨,吞落肚先有陣苦苦哋嘅味浸出黎,好特別,家姐好鍾意!
2020-07-14
台灣香腸
蜂蜜苦瓜汁
  • 石鍋三蝦泡台梗飯
2020-07-13 3800 浏览
疫情緩和,都諗住搞番次死佬飯局,點知又嚟個第三波,大棚人嘅聚會就唔好喇,唯有約番相熟嘅死佬短聚一下。就算出嚟食飯,大家小心翼翼,都會揀啲安心嘅餐廳,就好似今晚到訪嘅台灣菜館「稻埕」,就讓人安心喇。入門口處,有電子量體溫,感覺更精準,仲備有酒精搓手液。店內裝修頗有特色,天花板陀飛輪裝飾,別緻又帶點復古味,而地方寬敞,絕對唔會有密麻麻嘅感覺。我哋被安排坐晌卡位,更感舒服,雖然一旁喺商場嘅行人通道,但加設盆栽阻隔,既美觀,又唔會受路過嘅人影響。此外,客人嘅手機都照顧到,佢哋特設一部手機消毒機,採用紫外光方式,絕對唔會影響手機性能,3分鐘就搞掂。餐廳採用電子餐牌,並圖文並茂,更採用二維碼落單,清清楚楚,唔會搞亂晒。而第一版,就喺餐廳嘅簡單介紹,店名源自台灣嘅「大稻埕」(百多年前台北最繁榮嘅貨物集散地,現今為最紅嘅文青區),以台灣直送嘅優質米同滷水嚟做出具「台灣情,台灣味」嘅出品,再回味那份古早味道。再將餐牌繼續碌,大致嚟講,類別分為台式小食、稻埕風味、蔬菜類、主食、甜品、飲品及酒類。蜂蜜白苦瓜汁 $38近排真喺天口熱,所以,同老友都先嚟一杯凍飲降解溫。白玉苦瓜喺台灣特產,再者,苦瓜味小弟一向接
蜂蜜白苦瓜汁 $38

近排真喺天口熱,所以,同老友都先嚟一杯凍飲降解溫。白玉苦瓜喺台灣特產,再者,苦瓜味小弟一向接受到,所以,點一杯嚟涼快吓。因為加入咗蜂蜜,就更加無苦澀嘅感覺,相反,有種甘甘哋嘅回甘味。
檸檬愛玉 $36

友人就較喜歡愛玉,貪佢滑嘟嘟,而且,配上檸檬沙冰,入口透心涼之餘,更有種清新、醒神嘅感覺,飲幾口,完全驅走晒啲悶氣。順帶一提,值得一讚喺用上紙飲管,為環保出多一分力。
皮蛋豆腐 $52

店家有好多款台式小食,老友話鍾情豆腐,就揀呢一款冷盤前菜「皮蛋豆腐」,雖然只喺皮蛋同豆腐,但加點肉鬆,撒啲蔥花,賣相精緻。豆腐入口冰涼嫩滑,襯上肉鬆、蔥花,味道唔會寡,好啱呢個熱辣辣嘅天氣;而皮蛋彈牙,蛋心軟綿,無嗰陣好似梘水嘅氣味,配埋啲酸薑,就更覺得一流。
皮蛋豆腐
九層塔蟹肉炒蛋 $128

小弟都去過宜蘭,三星鄉當然都路經過吓,原打算試試其「北海道帶子三星蔥炒蛋」,不過,店長話剛巧三星蔥缺貨,但可以試吓佢哋嘅「九層塔蟹肉炒蛋」,喺上一期嘅招牌菜,唔使拆蟹,啱我喎。
九層塔蟹肉炒蛋
唔喺講笑,睇到,亦食到,師傅落蟹肉一啲都無手緊,啲蟹肉大大梳之餘,又鮮甜,而啲蛋雖然唔喺炒到好似啲滑蛋咁,但一啲都唔老,亦甚具蛋香。
紅燒牛三寶麵 $88

主食方面,都有好多招牌嘢,不過,稍為鍾情台灣嘅牛肉麵。揀三寶麵就可以一次過試勻佢哋嘅牛腱、牛筋、牛肚。除咗「三寶」,仲伴有紅蘿蔔、白蘿蔔及溏心蛋,大大碗,非常有睇頭。
紅燒牛三寶麵
牛腱好入味,肉質鬆化,牛筋軟腍,卻有咬口,牛肚則爽口,有種彈牙感。而蘿蔔都好清甜,食落無渣
紅燒牛三寶麵
溏心蛋亦都滷得算有水準,蛋黃半凝,好有蛋香;麵條採用粗身嘅關廟麵,耐浸具咬口,有韌勁,而且,份量十足。其實就咁配啲酸菜食,都覺得簡單而味美。
紅燒牛三寶麵
食牛肉麵就唔可以唔留意佢哋嘅牛骨湯底,一般都會熬得香濃,呢次試嘅亦無甩轆,濃而不濁,醇厚有肉香,飲咗大半碗都無口渴嘅問題
豆花芋圓仙草 $28

最後來碗簡簡單單嘅甜點作結,芋圓、仙草,夠晒代表到台灣喇啩。仲加入埋豆花、紅豆蓉、地瓜圓,外觀別緻。芋圓好有咬口,豆花、仙草同樣爽滑,紅豆十分清甜,食完透心涼,夠晒解暑呀
豆花芋圓仙草
整體而言,「稻埕」所做嘅台灣菜確喺有水準,而且,地方大,環境舒適,招呼又到位,加上唔少增值、貼心嘅服務,喺會加大個印象分,定價以尖沙咀區而言,亦頗合理,值得再訪。
豆花芋圓仙草
2020-07-12 73 浏览
K11開咗間新嘅台式餐廳走比較高尚嘅路線所以價錢都比普遍嘅台灣餐廳較貴🙈🙈我平時都好鍾意食台灣野見到開咗新餐廳梗係第一時間去咗試啦😆😆這間餐廳裝修非常高檔~地方很寬敞所以都非常適合跟朋友來吃飯~呢間餐廳仲有一個有趣嘅地方就係佢地有個負責送餐嘅機械人🤪.我嗰日去咗食佢哋嘅午餐:鮑魚撈麵🤤🤤🤤配紫菜湯+醃料.呢個面一嚟到就有我最鍾意嘅流心蛋 😍😍兩隻鮑魚仲要幾有份量,好彈牙 值得一試😃 .
K11開咗間新嘅台式餐廳
走比較高尚嘅路線
所以價錢都比普遍嘅台灣餐廳較貴🙈🙈
我平時都好鍾意食台灣野
見到開咗新餐廳
梗係第一時間去咗試啦😆😆
這間餐廳裝修非常高檔~
地方很寬敞
所以都非常適合跟朋友來吃飯~
呢間餐廳仲有一個有趣嘅地方
就係佢地有個負責送餐嘅機械人🤪
我嗰日去咗食佢哋嘅午餐:
鮑魚撈麵🤤🤤🤤
配紫菜湯+醃料
呢個面一嚟到就有我最鍾意嘅流心蛋 😍😍
兩隻鮑魚仲要幾有份量,好彈牙
值得一試😃
2020-07-12 176 浏览
今日去開尖沙咀K11 就睇下商場有咩食啦,可能今日準時收工,人流都唔多,不過其實呢輪都真係唔多人行街地底上一層就見到大大塊招牌寫住有間 "稻埕"係轉灣,好奇心驅使梗係行去望下啦。原來係一間都幾大間既台灣餐館,佢個佈局相當闊落,岩曬而家大家都相保持距離既心態啦。雖然話6點幾岩岩收到,但都已經見好半間坐佐人,好在我地都唔使等即刻有位坐。佢係用電子餐牌,其實佢好多野都好現代仲有D得意高科技野。例如坐佐陣佢竟然問我地使唔使要個電話消毒筒,好得意又有心既服務望緊餐牌仲見到有送餐機械人,真係估唔到台灣野都咁正咁黎得食台灣野,梗係點返D台灣特式野啦,我地就點佐個古早油飯,一個乳鴿,一個蔥油包同埋兩杯極度台灣特式野飲先黎係個櫻花蝦古早油飯,櫻花蝦拉面真係食唔小,但用落台灣油飯真係第一次食,估唔到又真係好夾,重料櫻花蝦,隻隻炸都好鬆脆但又唔會油淋淋,再配埋薄脆海苔去中和返個油飯真係無得頂之後黎既係滷水乳鴿呢個乳鴨不得了,平時食乳鴿就通常就咁炸,呢度就配滷水,再加好多不同配菜,而最緊要係除佐個乳鴿皮脆肉嫩,係連其他配菜都好正,我最鐘意係佢個蓮藕,薄切再炸非常香脆,呢個真係十分,佢係全部配菜都好正,最後係成

望緊餐牌仲見到有送餐機械人,真係估唔到台灣野都咁正

櫻花蝦古早油飯

之後黎既係滷水乳鴿
滷水乳鴿
呢個乳鴨不得了,平時食乳鴿就通常就咁炸,呢度就配滷水,再加好多不同配菜,而最緊要係除佐個乳鴿皮脆肉嫩,係連其他配菜都好正,我最鐘意係佢個蓮藕,薄切再炸非常香脆,呢個真係十分,佢係全部配菜都好正,最後係成碟清曬
胡椒蔥肉包
呢個係見張相幾得意而叫的,胡椒蔥肉包,佢個煎法好似日本個D餃子咁,個底有薄薄一層衣
入面好香胡椒味,真係好似係台灣食緊咁,而呢個賣相當然更完美啦
飲品我地梗係點台灣最特式既野啦:
蜂蜜白苦瓜汁
去得台灣必飲既蜂蜜白苦瓜汁,估唔到呢度都有,可以肯定味道同台灣飲一模一樣,甘甘甜甜,呢D天時飲岩曬
另一杯就檸檬愛玉,面頭係D沙冰,飲管一吸,愛玉源源不絕,正
檸檬愛玉

最後叫佐個甜品,桂花酒釀丸子
桂花酒釀丸子
其實甜野我本來真係一般,但呢個又令我不得不讚,酒釀底好清香,再配好足料既桂花同埋杞子,令成個野好清新,一D都唔會覺得太甜,食完正餐食呢個埋尾都真係無得頂

呢間店真係選係係香港食過最正既台式野,可以話係精品店TIM,裝修格局都舒服,野食亦都相當高水準。今日都算又俾我搵到間好野
2020-07-08
櫻花蝦古早油飯