2020-10-15 95 浏览
早幾日去咗以台北大稻埕為主題嘅稻埕飯店 食午飯😝餐廳有 2 大特別之處💁🏻‍♀️有提供紫外光手機消毒器及機械人送餐🤪.鵝不是鴨肉(例牌)🦢以台式白滷水浸製獅頭鵝🤍再加入丁香、老薑製成🌿鵝肉已起骨並切成薄片🔪鵝片肉質嫩滑多汁且入味😋底下嘅豆腐吸曬滷水汁嘅精華😉非常好味👍🏻旁邊仲有開胃豆芽同酸辣蘿蔔伴隨🥕.花枝月亮蝦餅🌙外皮炸到金黃酥脆,每一啖都食到 Q 彈花枝粒同鮮味蝦肉🦑🦐點少少甜辣醬食都唔錯🤤.古早味蛋糕🍰新鮮出爐🔥蛋糕鬆軟濕潤,充滿蛋香味🥚甜度適中😗.時令水果茶🍹水果茶入面有士多啤梨🍓檸檬🍋火龍果和荔枝😍充滿果香💨酸甜開胃😌.紅棗杞子桂圓米水❣️米水中加入紅棗、桂圓及杞子👩🏻‍🍳味道甜蜜,補血養生👩🏻非常適合女士飲用
古早味蛋糕🍰新鮮出爐🔥蛋糕鬆軟濕潤,充滿蛋香味🥚甜度適中😗
  • 花枝月亮蝦餅
2020-10-14 736 浏览
推薦指數: 🤩🤩🤩🤩水準唔錯,機械人送餐,連甜品都好出色喎🤭平時出街比較少食台灣野,今日經過K11見到稻埕,裝修幾有格調,而家睇落餐牌好多元化,一於試下先!小食嗌左個台式臭豆腐🥶嗱,頂得順先好嗌,事關真係好臭下,但係臭得嚟勁酥香,係台灣夜市嘅味道呀😛臭豆腐出哂名臭,勁到隔離枱嘅都望住我地,不過真係好好食,炸得又乾身又脆口,仲有豆皮香,呢個小食夠邪惡😈之後嗌左個鵝不是鴨肉!用台式白滷水醃製,味道清香唔會太咸,仲帶有丁香、老薑嘅香味,帶出鵝肉嘅味道👍🏻鹽酥豬排滷肉台梗米飯+配溏心蛋💖好抵食呀,豬扒鹽酥超香口惹味,滷肉配米飯一流,再有半粒溏心雞蛋😍勁個飯就係perfect ! 大大碗兩個人share岩岩好😊再配兩款特式飲品!蜂蜜白苦瓜汁同士多啤梨乳酪沙冰。自己好鐘意飲白苦瓜蜂蜜汁 去台灣夜市必飲😝但呢度嘅味道偏淡,再多啲白苦瓜就更好啦。仲有「胃」置食甜品🤭係桂花酒釀丸子😇😇😇勁好食,熱嘅酒釀湯底,帶上淡淡桂花清白,小丸子煙韌有咬口💋超推薦!飯後甜品必食😀CP值幾高!價錢真心唔貴款式又多,下次再黎食下其他招牌菜同試下個芋圓先😃
推薦指數: 🤩🤩🤩🤩

水準唔錯,機械人送餐,連甜品都好出色喎🤭

鹽酥豬排滷肉台梗米飯+配溏心蛋💖

又係台灣菜🤪🤪我真係巧喜歡台灣嘅🤣🤣🤣稻埕飯店位於尖沙咀K11 購物藝術館B1樓。飯店裝修高尚典雅,環境優雅,座位與座位之間有一定的距離,不會覺得擠迫,又一適合三五知己聊天的好地方😎😎入座後,店員講解一下是QR code 下單的同時遞上手機紫外線消毒機😱很高科技😂😂😂馬上放入去試一下,消毒時間是一個杯麵的時間😝(3分鐘)快靚正👻稻埕飯店還有一特別之處,就是送餐機械人😱😱雖然機械人只是把食物由廚房送出來店面(因為也是需要店員將餐放上客人枱面的😼😼)不過已經很特別又有趣😺😺食物方面,也是不錯的...「花雕藥膳雞捲」很香的花雕酒味但又有濃厚的紅棗味,很特別因為一般都只有花雕味!雞捲很厚身啖啖肉,雞肉又夠滑口👍🏻「白滷水鵝掌翼」是獅頭鵝啊🤫🤫除了鵝掌翼也有蘿蔔和豆腐芽菜作配菜 ..全部滷水夠入味😋😋😋「古早蛋糕」蛋香味很濃郁,口感鬆軟又夠綿密!高質的古早蛋糕!「紅棗杞子桂圓米水」香濃桂圓和紅棗味,配上米水有點杰,杞子夠大粒..甜度適中😁推👍🏻

• 花雕藥膳雞卷
2020-10-14 60 浏览
八號風球也擋不住我想出去吃飯,朋友說新開沒有太久的一家台灣菜,豬蹄子很軟糯,可惜我覺得有點豬肉味道重,甜品紅豆沙很好吃,滷肉排骨飯味道ok,很喜歡黑糖珍珠奶蓋茶好喝喔
2020-10-13 313 浏览
今日約左朋友去K11食台灣菜~上網見食評都唔錯就黎試下喇餐廳裝修都幾靚,好有特色,座位又寬闊,感覺好舒適菜式滿滿台灣風味,想念台灣的話可以黎一試店員拎左部紫外線消毒燈箱黎,話係用UV-C LED紫外線幫手機消毒,清除細菌,好似唔錯幾乾淨咁紅棗杞子桂圓米水 $32秋天乾躁季節飲紅棗杞子桂圓米水養肝明目,補氣補血,最啱女士們飲用米水口感好滋潤,好補喔草莓優格米水 $32凍飲嘅感覺比熱飲完全唔同,酸酸甜甜, 都幾開胃鍾意士多啤梨嘅話一定會鍾意呢杯嘢飲鵝肉 $98鵝肉一向價錢都較高,但估唔到呢道既肉量多得黎價錢又合理,幾好抵食鵝肉肉質新鮮幼嫩,甘香,又冇骨臭豆腐 $68一上台就有濃濃臭豆腐味,果道夠臭炸得超脆,外脆內軟,超多味呀!!!係我食過最好味既臭豆腐鹽酥豬排滷肉台梗米飯 $86鹽酥豬排外皮炸得夠乾身又脆口豬排肉質軟腍嫩滑滷肉滿滿台式風味,豬肉肥美,醬汁香濃桂花酒釀丸子 $36呢餐飯最後以甜品作總結,叫左桂花酒釀丸子酒釀味道剛好,酒味及甜味適中桂花清香,丸子口感軟糯
今日約左朋友去K11食台灣菜~
上網見食評都唔錯就黎試下喇

餐廳裝修都幾靚,好有特色,座位又寬闊,感覺好舒適

菜式滿滿台灣風味,想念台灣的話可以黎一試

紅棗杞子桂圓米水 $32

米水口感好滋潤,好補喔

草莓優格米水 $32
凍飲嘅感覺比熱飲完全唔同,酸酸甜甜, 都幾開胃
鍾意士多啤梨嘅話一定會鍾意呢杯嘢飲

鵝肉 $98

鵝肉肉質新鮮幼嫩,甘香,又冇骨

臭豆腐 $68
一上台就有濃濃臭豆腐味,果道夠臭

炸得超脆,外脆內軟,超多味呀!!!
係我食過最好味既臭豆腐

鹽酥豬排滷肉台梗米飯 $86
鹽酥豬排外皮炸得夠乾身又脆口

豬排肉質軟腍嫩滑

滷肉滿滿台式風味,豬肉肥美,醬汁香濃

桂花酒釀丸子 $36
呢餐飯最後以甜品作總結,叫左桂花酒釀丸子

酒釀味道剛好,酒味及甜味適中

桂花清香,丸子口感軟糯

• 臭豆腐
  • 桂花酒釀丸子
2020-10-13 143 浏览
店名「稻埕」名字源自台北的「大稻埕」設計風格以台灣懷舊為主,感受「那些年的古早回憶」內在卻非常智能,使用QR CODE下單及平板電腦餐牌而且有送餐機械人自動運送食物,再由侍應送到客人枱上還有紅外線手機消毒裝置,把手機放進中間空位,等待三分鐘便可徹底殺菌金銀蒜泥五花白肉 - $58肥瘦相間的五花肉,最嫩最多汁,肥肉遇熱易化,瘦肉久煮也不柴薄切的白肉片卷著黃瓜片上面充滿嗆香解膩的蒜泥,帶點開胃的辣油白滷水鵝掌翼 - $78使用獅頭鵝,榮獲廣東十大名牌系列農產品廣東名鵝第一名該鵝出名件頭特別肥大,故鵝掌的皮厚而軟,味道鮮嫩有嚼勁白滷水色澤白淨,味道鹹香,質感軟嫩,不易膩口紅燒牛三寶 - $88自家製手作麵特別煙韌彈牙牛腱筋紋呈花狀,入味不柴、軟嫩不爛,入口即化牛肚瓣胃表面呈現大量薄瓣狀,帶小突起,口感爽脆牛筋肉質爽滑,嚼起來彈壓筋道,卻又綿軟滑嫩還有清甜的白蘿蔔和半隻半熟的溏心蛋薑汁桃膠燉杏仁鮮奶 - $38同時散發著濃郁的薑汁和堅果香氣,還有不少薑絲桃膠本身淡味,但口感爽滑煙韌草莓優格米水 - $32鮮甜的草莓果泥保留些許果肉,口感極好優格酸酸濃濃乳香好滋味飲用「米水」能調理脾胃,達保健功
店名「稻埕」名字源自台北的「大稻埕」
設計風格以台灣懷舊為主,感受「那些年的古早回憶」
內在卻非常智能,使用QR CODE下單及平板電腦餐牌
而且有送餐機械人自動運送食物,再由侍應送到客人枱上

金銀蒜泥五花白肉 - $58
肥瘦相間的五花肉,最嫩最多汁,肥肉遇熱易化,瘦肉久煮也不柴
薄切的白肉片卷著黃瓜片
上面充滿嗆香解膩的蒜泥,帶點開胃的辣油
白滷水鵝掌翼
白滷水鵝掌翼

白滷水鵝掌翼 - $78
使用獅頭鵝,榮獲廣東十大名牌系列農產品廣東名鵝第一名
該鵝出名件頭特別肥大,故鵝掌的皮厚而軟,味道鮮嫩有嚼勁
白滷水色澤白淨,味道鹹香,質感軟嫩,不易膩口
紅燒牛三寶
紅燒牛三寶

紅燒牛三寶 - $88
自家製手作麵特別煙韌彈牙
牛腱筋紋呈花狀,入味不柴、軟嫩不爛,入口即化
牛肚瓣胃表面呈現大量薄瓣狀,帶小突起,口感爽脆
牛筋肉質爽滑,嚼起來彈壓筋道,卻又綿軟滑嫩
還有清甜的白蘿蔔和半隻半熟的溏心蛋
薑汁桃膠燉杏仁鮮奶
薑汁桃膠燉杏仁鮮奶

薑汁桃膠燉杏仁鮮奶 - $38
同時散發著濃郁的薑汁和堅果香氣,還有不少薑絲
桃膠本身淡味,但口感爽滑煙韌
草莓優格米水

草莓優格米水 - $32
鮮甜的草莓果泥保留些許果肉,口感極好
優格酸酸濃濃乳香好滋味
飲用「米水」能調理脾胃,達保健功效,味道清甜易入口
蜂蜜白苦瓜汁

蜂蜜白苦瓜汁 - $38
台灣的白苦瓜雪白剔透,功效和青苦瓜一樣
勝在苦味淡,味道微甘,加入蜂蜜,入口清甜
2020-10-12
2020-10-11 70 浏览
已經幾個月冇得去旅行,過一年去幾次台灣嘅愛,思鄉病又發作啦,今次見到尖沙咀有一間叫稻埕飯店嘅餐廳,一聽就知道依台灣嘅大稻埕作為靈感去改名嘅,相信佢嘅台灣菜都一定好有特色。不夠臭豆腐臭豆腐係一種深受台灣人喜愛既小食,臭豆腐散發濃烈味道,經過調味同埋處理既發酵豆腐帶有一種獨特既味道,估唔到今日喺香港都食到,味道一試難忘。臭豆腐口感外脆內軟,外皮炸得非常酥脆,入面熱辣辣。鵝不是鴨肉(例牌)利用多種藥材同埋白滷水汁煮成嘅滷水鵝,鵝肉質細嫩,味道鮮美。鹽酥豬扒滷肉飯台粳米飯鹽酥豬扒香酥味美,唔會太乾身。滷肉肥而不膩,醬汁甜咸可口,餸飯一流。粳米晶凝通透,米粒粗短飽滿,口感柔軟。桂花酒釀丸子草莓優格米水、蜂蜜白苦瓜汁

不夠臭豆腐

鵝不是鴨肉(例牌)

鹽酥豬扒滷肉飯台粳米飯

桂花酒釀丸子

草莓優格米水、蜂蜜白苦瓜汁

2020-10-09 688 浏览
今日和朋友去尖沙咀K-11行完街時覺得有些肚餓,見到<稻埕飯店>出面menu寫有限量發售既古草味蛋糕,於是去朝聖一下,我哋就叫左:鵝不是鴨肉 (例牌)$98: 是採用獅頭鵝,所以特別好味,獅頭鵝肉質比較嫩滑,味道鮮甜,仲有很爽脫嘅蘿蔔配菜同滷豆腐、芽菜,食起來一啲都不油膩,而且師傅刀工很好切得薄薄地 ,配埋一齊食更開胃。花枝月亮蝦餅 $88: 即叫即整,三角形既花枝月亮蝦餅好有鮮甜味,熱辣辣煎到金黃食落脆口,花枝味香濃,再配埋甜酸辣醬調一下味道更正!自家製古早味蛋糕 $48: 蛋糕面上很有心思印有餐廳名字,蛋糕質感鬆軟有彈力,好香蛋香味 。😋紅棗杞子桂圓米水$32: 是用米水沖,內有些桂圓、紅棗、杞子,飲落口時得舒適,潤喉很適合秋天季節時飲用。時令水果茶 $42: 當天時令水果有: 士多啤梨、橙 、白肉火龍果、荔枝等。配上透明杯更覺優雅,飲時味道覺得很清爽,帶有少少果酸味,有益又健康既飲料!👍+++++++++++++++如果大家喜歡💕我寫既食評,麻煩比個❤️鼓勵一下我,我會寫更多更好既食評比大家!😊

+++++++++++++++

2020-10-08 87 浏览
K11滙聚多間食肆,除了逛街,仲可以大飽口福,今日試了一間頗新的台灣菜館 – 稻埕飯店。裝潢非常古雅,地方幾大幾舒服🥰。入座前先量體溫,然後服務員介紹如何使用放在檯面的手機消毒器,十分貼心👍。接著是電子餐牌自助點餐,圖文並茂,快捷方便😸。鵝不是鵝肉(獅頭鵝)- 例牌$98,鵝片口感柔軟,不覺肥膩,滷水汁清香而不會過鹹,味道不錯。花枝月亮蝦餅$88,雖然係煎炸野,但不覺得油膩,咬落十分香脆,蝦肉🦐幾鮮甜彈牙。時令水果茶$44 - 水果茶裏面有好多鮮果肉,士多啤梨🍓、火龍果、荔枝肉.…味道清新。紅棗杞子桂圓米水$32 – 味道好濃,非常足料,散發著一股淡淡的清香,個人十分喜愛💞。古早味蛋糕新鮮熱辣辣,香噴噴、蛋味濃,質感濕潤軟綿綿,唔會乾爭爭嘅!甜度適中啱啱好。

十分貼心👍。接著是電子餐牌自助點餐,圖文並茂,快捷方便😸。

鵝不是鵝肉(獅頭鵝)- 例牌$98,

鵝不是鵝肉(獅頭鵝)

鵝片口感柔軟,不覺肥膩,滷水汁清香而不會過鹹,味道不錯。

花枝月亮蝦餅$88,
花枝月亮蝦餅

時令水果茶

紅棗杞子桂圓米水$32 –
時令水果茶

味道好濃,非常足料,散發著一股淡淡的清香,個人十分喜愛💞。

古早味蛋糕
古早味蛋糕

2020-10-05
2020-10-07 409 浏览
中秋前夕借勢約朋友食飯做節🌕,我哋去咗K11新開嘅「稻埕飯店」。由於訂咗枱,去到可以直入,無訂枱嘅話又咁爆場,真係要等位!餐廳都幾先進,我哋一坐低店員就為我哋送上手機紫外光消毒機同電子屏幕菜單🖥。朋友唔大食(仲走澱粉質)🙈,所以我哋只係叫咗兩個小食、一份主菜同甜品。鵝不是鴨肉(例牌)($98),餐廳嘅菜式名食哂字,有趣有趣🤣。無骨鵝肉有七至八片,以台式白滷水浸製,所以唔會過重口味,食落清爽。伴碟除咗令菜式變靚之外,亦讓食客進食鵝肉前後可以清清味蕾。其中包括薑絲芽菜同醃菜甫蘿蔔,後者好入味好好食🤤。不夠.臭豆腐($68),臭豆腐嘅造型精美,好似積木咁一件件搭住。從來唔食臭豆腐嘅我見佢唔係太臭🤣,所以㩒住個鼻試咗一件,原來食落係無乜臭味,而且非常脆口。鹽酥豬扒滷肉台梗米飯($86),以一個托盤咁盛住飯、豬扒、蛋同甜酸子薑。🥚溏心蛋流心效果一流;子薑偏辣,則作開胃之用。滷肉飯選用台灣直送台梗9號米,🍚米粒飽滿,黏性較平日食開嘅強。滷肉份量多,肥瘦適中,仲有搭配椰菜。不過飯就唔算多,應該係單點Size。鹽酥豬扒🐷超好食,而且大大件!炸皮又薄又香口,脆得嚟唔熱氣,炸衣同肉身並不分離,肉質鬆軟,正
不夠.臭豆腐
鹽酥豬扒滷肉台梗米飯
鹽酥豬扒
鹽酥豬扒🐷超好食,而且大大件!炸皮又薄又香口,脆得嚟唔熱氣,炸衣同肉身並不分離,肉質鬆軟,正😋。
桂花酒釀丸子
桂花酒釀丸子($36),原來呢個甜品係熱食嚟㗎😳,丸子偏淋身,但都有幾多粒下;估唔到桂花酒湯嘅酒味都幾勁🍶,另外仲有好多杞子。
凍桂花胚芽米水
飲品方面🥤,我哋要咗凍桂花胚芽米水($32)同蜂蜜白苦瓜汁($38)。前者幾好飲,胚芽同米水好夾。後者係我朋友點的,味道無想像中咁苦,但都唔係我杯茶。
總括嚟講,飯店主打台菜,不過好多菜式都真係🇹🇼台灣原味道,好少喺香港嘅台灣餐廳見到,頗特別的!那些年的古早回憶在稻埕飯店...。
2020-09-29
鹽酥豬扒
凍桂花胚芽米水
2020-10-07 54 浏览
知道媽媽同我一樣都想念台灣嘅味道所以我哋揀咗稻埕飯店同媽咪食生日飯個晚我哋叫左個中秋四人餐另外再多點幾道菜哩度嘅美食好合我們家的口味食到好飽、好滿足、好開心♥️🔸不夠。臭豆腐好食!得我同老豆食,但好食到叫咗2碟。聞唔臭,食落有臭豆腐個陣味,超級香脆,內裡好嫩滑!🔸鵝不是鴨肉似潮州滷水鵝,但肉質好嫩又彈牙,香料味好出,滷得入味,底下有些少滷豆腐,配菜的蘿蔔乾爽脆好吃!🔸金銀蒜泥五花白肉滿滿蒜泥,醬汁好惹味,五花肉卷埋青瓜食,口感好夾,好好吃!🔸福州佛跳牆湯料非常多,有花膠、乾瑤柱、金華火腿、海參、鮑魚、螺肉、花菇....,啖啖滋味。我們都愛飲湯,味道唔錯,唯獨是一點,明明四位用,卻只有2隻鮑魚,變成你讓我吃,我讓你吃,有點尷尬😅。🔸宜蘭三星蔥油雞蔥油非常香,雞肉都算滑,哩款ok。🔸台灣白玉苦瓜炒美國頂級安格斯牛小排只有爸爸和男友吃牛,但佢哋話好好食,牛肉嘅肉質好有彈性,而且大件,啖啖肉好啱食肉獸。我試咗旁邊嘅苦瓜同菇,覺得個醬汁好惹味香濃,苦瓜好入味。🔸蔭樹米豆乳鵝仔菜應該係麵豉醬炒油麥菜嚟,菜爽甜。🔸滿滿骨膠原豬手有四大隻豬手,炆得好入味,滿口骨膠原,有黏咀口感。🔸滷肉台稉米飯每碗都有半

知道媽媽同我一樣都想念台灣嘅味道
所以我哋揀咗稻埕飯店同媽咪食生日飯
個晚我哋叫左個中秋四人餐
另外再多點幾道菜
哩度嘅美食好合我們家的口味
食到好飽、好滿足、好開心♥️

🔸不夠。臭豆腐

🔸鵝不是鴨肉

🔸金銀蒜泥五花白肉
滿滿蒜泥,醬汁好惹味,五花肉卷埋青瓜食,口感好夾,好好吃!

🔸福州佛跳牆

🔸宜蘭三星蔥油雞
蔥油非常香,雞肉都算滑,哩款ok。

🔸台灣白玉苦瓜炒美國頂級安格斯牛小排

🔸蔭樹米豆乳鵝仔菜
應該係麵豉醬炒油麥菜嚟,菜爽甜。

🔸滿滿骨膠原豬手
有四大隻豬手,炆得好入味,滿口骨膠原,有黏咀口感。

🔸滷肉台稉米飯
每碗都有半隻好正嘅糖心蛋,滷肉就正正常常,米飯係珍珠米,煙韌有咬口。

🔸黑糖薑母鮮奶湯圓
食飽來碗糖水,奶味幾濃,還有桂花同姜汁香,花生、芝麻湯圓各一粒,還有2粒芋圓,好味。

🔸草莓優格米水
味道比較清淡、唔太甜、飲得出係用新鮮草莓打成,幾健康。

🔸黑糖奶蓋珍珠
黑糖味超香,但又唔會好甜,配埋厚奶,好好飲!

整體味道真的好食,不過以哩個價錢來說,餸菜分量偏細,坐位都有一點偏窄,但明白香港租金貴。另外服務幾好👍🏻👍🏻
2020-10-05 136 浏览
餓到頭暈眼花,見到呢間台灣菜,個裝修好鬼靚,好似高級西餐廳咁,試吓先😗坐低scan QR code就可以點菜,午餐set包野飲,可以自己加小食或者甜品!紅燒鮑魚拌麵上到嚟都幾驚喜,估唔到有埋紫菜豆腐湯~啲面應該都係手作麵黎,幾彈牙,有少少麻辣味蒜味!兩隻鮑魚仔,加埋糖心蛋,賣相好好!滷水雞翼,酒釀丸子🍡滷水味好濃郁,雞翼又唔會太耐,肉質仲幾好!酒釀丸子不過不失,同平時嗰啲冇乜分別稻埕牛肉手作麵🍜牛肉較軟淋,真係有台灣古早味口感!手作麵夠彈牙呀!👍🏼

紅燒鮑魚拌麵
上到嚟都幾驚喜,估唔到有埋紫菜豆腐湯~

酒釀丸子

滷水雞翼,酒釀丸子🍡
滷水味好濃郁,雞翼又唔會太耐,肉質仲幾好!
酒釀丸子不過不失,同平時嗰啲冇乜分別

稻埕牛肉手作麵🍜
牛肉較軟淋,真係有台灣古早味口感!
手作麵夠彈牙呀!👍🏼

2020-10-05
酒釀丸子
  • 桂花酒釀丸子
2020-10-05 63 浏览
今日同媽媽係K11買完月餅順便一起吃飯,看到附件有台灣餐廳,很快我們就入左去。餐廳環境頗雅致,感覺很整潔和衛生。很久沒有吃台灣菜!必點的一定是滷肉飯。餐廳使用機械人送餐!感覺很高科技,令吃飯的我們覺得很有新鮮感我們叫了鵝不是鴨肉(例)、鹽酥豬扒滷肉台梗米飯、桂花酒釀丸子和金銀蒜泥五花白肉。我媽媽就最喜歡這份例鵝肉,鵝肉用鹵水鹵過,口感鮮嫩鬆軟而且不膩,加上餐廳秘製的醬汁,酸酸甜甜的很開胃。鹽酥豬扒滷肉台梗米飯:鹽酥豬扒炸的很香脆,外脆内嫩,能吃到很重的椒鹽很適合下飯。滷肉飯肥瘦肉的比例適中,肥而不膩的滷肉、加上醬料攪拌米飯!味道更去了台灣一樣。金銀蒜泥五花白肉,這個蒜泥五花肉是冷盤,五花肉裏面包了青瓜,令客人食落感覺不會太油膩!頗新鮮的配搭。

經過見到呢間餐廳幾吸引,人龍有四五個,心想應該等一等就有位,於是排左大約十分鐘就入得。叫左個蟹肉蛋卷,熱辣辣,好香脆,蟹肉亦大大舊,但出奇地蟹肉冇乜蟹味,有少少失色。呢個白苦瓜炒菇,十分好味,個醬汁好開胃惹味,白苦瓜好入味,推介!白滷水鵝肉,鵝肉比較少,得上面幾塊,下面好多都係皮同兩舊豆腐,份量較少,但味道好食,鵝肉入味。細細碗滷肉飯$28,好好味,係滷肉好林,加埋滷汁同溏心蛋👍🏻👍🏻👍🏻呢個芒果柚子小丸仔,柚子果肉勁多!甜味來自芒果汁,十分冰凍,甜度剛好👍🏻👍🏻👍🏻呢個pancake十分推薦!!!!好食過好多cafe既pancake好多,大大份好軟綿綿又唔太空氣,又唔太甜,下次可以就咁黎食一個pancake,食完已經好想再食👍🏻👍🏻

2020-10-03
  • 黑糖珍珠舒芙蕾班戟配抹茶冰淇淋
小妹已有好一段長時間無寫食評喇!但今次可以成功吸引到令到小妹再次食寫評去推薦嘅係喺尖沙咀K11嘅「稻埕飯店」!一開始我們去K11仲諗緊搵去邊間餐廳食晚飯,小妹我就喺openrice搵吓,搵到呢間叫「稻埕飯店」嘅好評都幾多,而且睇到食物嘅照片都幾吸引,所以我們就決定入去食晚飯!喺門口等待店員安排我們入座嘅時候,我們睇到個放喺門口嘅大餐牌有呢個中秋節期間供應嘅「$788四人套餐」:金銀蒜泥五花白肉、福州佛跳牆、宜蘭三星蔥油鷄「例牌」、台灣白肉苦瓜炒美國頂級安格斯牛小排、蔭樹米豆乳鵝仔菜、滿滿骨膠原豬手、滷肉台梗米飯、黑糖薑母鮮奶湯圓!當中我們比較喜歡嘅分別係:金銀蒜泥五花白肉嘅賣相相當吸引,最初以為味道會係普通充滿蒜香味嘅五花肉,點知食落原來入面係有薄薄嘅青瓜片同五花肉一齊捲成,感覺非常爽脆清新,最好係唔好有好油膩嘅感覺!福州佛跳牆係最令我們驚喜嘅,因一開始打開嚟影相嗰陣祇係隨手搵到一隻鮑魚,當時已經覺得都幾大隻,但到分湯嗰陣就越分越驚喜,因無諗到小小嘅燉盅入面會有咁多湯料,除咗有鮑魚之外仲有花膠、海參、金華火腿等等等等⋯⋯真係超足料呀,湯底嘅味道非常芳香濃郁!滿滿骨膠原豬手燜得好腍好入味,肉質相當鬆軟,豬皮嘅質感非常煙韌軟滑,因燜咗有一定嘅時間,所以完全無硬實實嘅感覺!黑糖薑母鮮奶湯圓最初我們以為味道會好甜,但甜度竟然啱啱好,而且仲有桂花嘅清香味,同埋原本以為祇有湯圓,點知發現有埋芋圓,真係覺得好開心!至於宜蘭三星蔥油鷄「例牌」同另外可以用$68優惠價追加「鵝不是鴨肉」例牌嘅味道都相當唔錯,但令到我們有啲啲微言嘅就係擺放得太過側埋一邊,略嫌賣相唔太好睇!至於稻埕牛肉麵就係我們特意另外點,因每次去每一間台灣飯店牛肉麵都係我們必定會叫嚟食,一開始飯咗啖湯,湯底嘅味道超級鮮甜濃郁,牛𦟌肉質係超鬆化軟腍,而且有入口即溶嘅感覺,而且份量十足,麵質亦非常煙韌彈牙,真係值得推介再推介呀!
另外喺用餐嘅時候,見到有個電子傳菜員負責送餐出嚟,感覺真係特色同可愛!
福州佛跳牆
宜蘭三星蔥油鷄「例牌」
台灣白肉苦瓜炒美國頂級安格斯牛小排
蔭樹米豆乳鵝仔菜
滿滿骨膠原豬手
黑糖薑母鮮奶湯圓
中秋節四人套餐
電子傳菜員
2020-09-28
福州佛跳牆
宜蘭三星蔥油鷄「例牌」
台灣白肉苦瓜炒美國頂級安格斯牛小排
蔭樹米豆乳鵝仔菜