小妹已有好一段长时间无写食评喇!但今次可以成功吸引到令到小妹再次食写评去推荐嘅系喺尖沙咀K11嘅「稻埕饭店」!一开始我们去K11仲谂紧揾去边间餐厅食晚饭,小妹我就喺openrice揾吓,揾到呢间叫「稻埕饭店」嘅好评都几多,而且睇到食物嘅照片都几吸引,所以我们就决定入去食晚饭!喺门口等待店员安排我们入座嘅时候,我们睇到个放喺门口嘅大餐牌有呢个中秋节期间供应嘅「$788四人套餐」:金银蒜泥五花白肉、福州佛跳墙、宜兰三星葱油鸡「例牌」、台湾白肉苦瓜炒美国顶级安格斯牛小排、荫树米豆乳鹅仔菜、满满骨胶原猪手、卤肉台梗米饭、黑糖姜母鲜奶汤圆!当中我们比较喜欢嘅分别系:金银蒜泥五花白肉嘅卖相相当吸引,最初以为味道会系普通充满蒜香味嘅五花肉,点知食落原来入面系有薄薄嘅青瓜片同五花肉一齐卷成,感觉非常爽脆清新,最好系唔好有好油腻嘅感觉!福州佛跳墙系最令我们惊喜嘅,因一开始打开嚟影相𠮶阵祇系随手揾到一只鲍鱼,当时已经觉得都几大只,但到分汤𠮶阵就越分越惊喜,因无谂到小小嘅炖盅入面会有咁多汤料,除咗有鲍鱼之外仲有花胶、海参、金华火腿等等等等⋯⋯真系超足料呀,汤底嘅味道非常芳香浓郁!满满骨胶原猪手焖得好腍好入味,肉质相当松软,猪皮嘅质感非常烟韧软滑,因焖咗有一定嘅时间,所以完全无硬实实嘅感觉!黑糖姜母鲜奶汤圆最初我们以为味道会好甜,但甜度竟然啱啱好,而且仲有桂花嘅清香味,同埋原本以为祇有汤圆,点知发现有埋芋圆,真系觉得好开心!至于宜兰三星葱油鸡「例牌」同另外可以用$68优惠价追加「鹅不是鸭肉」例牌嘅味道都相当唔错,但令到我们有啲啲微言嘅就系摆放得太过侧埋一边,略嫌卖相唔太好睇!至于稻埕牛肉面就系我们特意另外点,因每次去每一间台湾饭店牛肉面都系我们必定会叫嚟食,一开始饭咗啖汤,汤底嘅味道超级鲜甜浓郁,牛𦟌肉质系超松化软腍,而且有入口即溶嘅感觉,而且份量十足,面质亦非常烟韧弹牙,真系值得推介再推介呀!
另外喺用餐嘅时候,见到有个电子传菜员负责送餐出嚟,感觉真系特色同可爱!
金银蒜泥五花白肉
福州佛跳墙
宜兰三星葱油鸡「例牌」
台湾白肉苦瓜炒美国顶级安格斯牛小排
电子传菜员
2020-09-28
金银蒜泥五花白肉
福州佛跳墙
宜兰三星葱油鸡「例牌」
台湾白肉苦瓜炒美国顶级安格斯牛小排
荫树米豆乳鹅仔菜