2017-01-03 238 浏览
天氣寒冷,朋友都想打邊爐。今次聚餐便去了大埔這間地方寬敞 ; 以吃牛為主的放題餐廳放開肚皮吃過痛快,反正預祝聖誕新年這個籍口也最好不過了。地方夠大,樓底夠高,環境舒適。我們揀選了238元的套餐,除左餐牌的食物,重送左大蝦,帶子,鮮尤同青口; 上埋Facebook 打卡重有生蠔送添! !揀左九州豬骨濃湯同北海道3.7牛乳牛骨湯,前者較咸,後者食落好滑較優。 然後四處看看; 兩個汽水櫃也有很多不同的飲料任飲,這晩便試了密桃,荔枝,冬瓜密等的飲品,如果加50元更可任嘗8款梅酒同任飲啤酒。 瓜菜丸類也不少,最特別是有個小型自助天婦羅油炸煱,可自助把一串串的蝦,丸,秋葵,日本蕃薯仔放入去炸。行左一圈,回到座位巳放滿不同款式的牛肉 ; 最正是極上安格斯牛小排,當然自己控制放煱時間最重要,只要三兩下一轉色即撈即食便能品嘗像棉花糖般的口感,牛柳粒最少要5分鐘,豬肉片同羊片都好快熟,如此美食,真是忍唔住加完再加,重有雪糕,三款Dreyer’s 都食過了,又忍唔住再食多次開心果味道,四杯雪糕結束了這任性的一晚。
地方夠大,樓底夠高,環境舒適。

2016-12-31 284 浏览
臨近聖誕又係約食飯既時候!朋友發現到呢間和牛放題.知道我勁鐘意食肉.即刻二話不說話要約我黎試啦😆因為工作太忙我都無留意呢個放題係包D咩.去到先知原來除左和牛放題之外.連清酒同梅酒都有放題😱即刻唸唔係下嘛.酒都有放題真係好crazy呀!入到去店員仲好nice咁介紹和牛祭包括既牛同飲品.😍打邊邊有梅酒飲我真係勁開心😌爽呀.結果成晚都試左幾款梅酒.個人鐘意比較濃味D既❤️仲有湯底推薦🥘自家沙o爹味真係幾好味!再配埋牛肉粒落去真係誰受得了🐮牛有牛味無肉不歡既我最鐘意食肉.牛簡直係大愛.不過人大左其實係唔好食咁多肉既.結果而家會選擇靚既野先放入口.黎到呢度真係..收唔到口呀!!!和牛有澳洲和牛同日本和牛選擇黎到梗係兩款都試啦.點完後都等左一陣.因為聽店員講每次都係即叫即切出黎.所以要等!我地先試澳洲既.一試已經哇😍無唸過睇上去打緊普通邊爐既餐廳會有呢和質素.牛味超級香.有口感😋不過牛舌我就麻麻地.總覺得牛舌係要網燒先好味.要黎打邊邊有D怪!再黎就試日本A4黑毛和牛.味道同澳洲既有分別.個人認為日本既重好味.入口即溶😍大愛呀!!!!真係非食不可!不得不提除左牛.清酒.和牛之外其實店內都仲有其它配菜同
仲有湯底推薦🥘自家沙o爹味真係幾好味!
再配埋牛肉粒落去真係誰受得了🐮牛有牛味
和牛有澳洲和牛同日本和牛選擇
不得不提除左牛.清酒.和牛之外其實店內都仲有其它配菜同飲品提供打邊邊的
而且呢D配菜都好有誠意.菜又新鮮.蘿蔔又勁甜.日本魚旦好正.另外佢仲有個天婦羅炸物鍋比大家自已炸.堅係有得食有得玩!
不過餐飯就變得好忙😂😂掛住食!
甜品都唔輪蝕有Dreyers 同雪米滋任揀🍨結果太耐無食過既我都瘋狂食左半打雪米滋🙊
呢度真係邪惡到一個點!
為左食靚牛牛😌一定會再黎!👍🏻
2016-12-23
住係大埔同事成日撩去佢屋企附近的稻八日式放題,佢今日又提起,臨近聖誕節,我地就即興約埋幾個同事齊齊去食好野,咁我地又搵專車U 巴接送我地幾個食鬼去稻八,好彩平日唔洗訂位,去到侍應執完枱就可以坐底😌稻八裝修都幾日式,枱與枱之間都好闊,感覺都幾舒服!一坐底就睇餐牌,見到清酒梅酒和牛際放題,成班牛魔王對眼已經,侍應好耐心咁講解餐牌內容,清酒梅酒和牛係任飲任食,再詳細介紹每款酒既特質,我地就決定食呢個餐啦!侍應再介紹湯底,我地揀左清湯同埋稻八自己調製既沙爹湯底咁點完餐,我地就到自助吧睇下有咩食,佢地有個炸天婦羅既位置,原來係自已整,好正,種類都幾多,有秋葵,甜蕃薯,蝦....等等玩完返埋位,湯底,清酒梅酒澳洲和牛已準備!嘩...不得了,澳洲和牛一共有5個位位,而日本和牛就有3個部位我自己就先試左2個湯底先,先試日式清湯飲,呆左,好鬼好味;再試埋沙爹湯底,嘻嘻,日本清湯太出色了。二話不說就開始我地既和牛宴,我地先試澳洲和牛,M6 下復腩肉,我就拖到6成熟,唔點醬汁,食個原味, 都好重牛味,口感都唔太淋,相當好,正!再試埋M6其他部分,比較鍾情下復腩肉同牛肩胛肉。之後再試埋A4 和牛,三款輪流試,

,種類都幾多,有秋葵,甜蕃薯,蝦....等等

而日本和牛就有3個部位
我自己就先試左2個湯底先,先試日式清湯飲,呆左,好鬼好味;再試埋沙爹湯底,嘻嘻,日本清湯太出色了。二話不說就開始我地既和牛宴,我地先試澳洲和牛,M6 下復腩肉,我就拖到6成熟,唔點醬汁,食個原味, 都好重牛味,口感都唔太淋,相當好,正!再試埋M6其他部分,比較鍾情下復腩肉同牛肩胛肉。之後再試埋A4 和牛,三款輪流試,撞鬼,三款都好好食,脂肪分佈好好,唔太油,食落超級有牛味,又唔太"漏 "
我地之後一點再點日本和牛,咁既價錢,超值😂😂😂清酒我地都飲左唔少,本人比較鍾情比較重味既
臥龍梅吟釀, 梅酒就鍾意黑糖梅酒,加少少冰,完美

今次食得好鬼開心,重點係咁既價錢任飲任食,全部都好有質素,連侍應都好鬼細心,讚讚讚!
任飲既清酒梅酒
自己整既天婦羅
日式清湯底😍😍😍
澳洲和牛😍😍😍😍
2016-12-21 1635 浏览
秋涼,風和日麗的天氣,最合適的活動就是行山,自然約一班愛行山的好友。城門水塘的景色,最吸引,也為香港人喜愛的郊野公園之一。而最為人熟識可算是兩旁都是白千層的小徑,亦是眾多美景中最為突出之一。我們享受著大自然,享受著陽光,向著大埔的方向前進。一天的行山活動完結,正想著晚飯吃什麼,住在太和港鐵站的朋友,帶同大家去吃日式火鍋放題,說是有非常美味的牛肉作火鍋配料,大夥都是「食肉獸」,當然也舉手讚同。走進這店,也滿是食客,還算早,也有座位,很快就可以入坐。枱上看到簡單的餐牌,120分鐘,又多種湯底,無限飲品及甜品等,即時讚嘆帶大家來的那位朋友。行山一天,大家也口渴,取下多種飲品如烏龍茶,汽水等,也選下地獄火岩湯作湯底,大家也愛吃辣的。不用多等,湯底已經即時送上。我們選擇每位$238的餐份,每位也新鮮的海鮮食品一份,包括有青口、八爪魚、帶子及海蝦。在湯底煮沸時,肚餓的大家,已急不及待,全放進湯底去了,所以沒機會拍下這份海鮮是何等的新鮮。不論青口或帶子都非常新鮮,鮮甜可口,經地獄火岩湯煮過後,去除了腥味,更突顯海鮮本身的鮮味。坐下不久,店員告知,若在此店「打卡」至社交網站,即每位送兩隻生蠔。生蠔也非

我們享受著大自然,享受著陽光,向著大埔的方向前進。

地獄火岩湯

坐下不久,店員告知,若在此店「打卡」至社交網站,即每位送兩隻生蠔。生蠔也非常新鮮,蠔的鮮甜,海水味濃,正好與湯底作為強烈對比。

一群「食肉獸」,自然對牛肉或肉類極為喜愛,點選多種肉類。

美國牛,肉味較濃,較有好的咀嚼感。
美國牛
牛小排,脂肪較多,入口軟滑適中,肉味較香,個人較喜愛這個口感。
牛小排
穀飼牛,相比美國牛沒有較濃肉味,但比牛小排更為軟滑。
穀飼牛
牛柳粒較厚,需要在湯底中較多時間,可是並沒有損耗軟滑口感,雖不是入口即熔的感覺,想不到也有軟綿綿的感覺,值得一讚,大家也追加多份。
牛柳粒
羊肉片,羊肉從來都是我最愛,鮮嫩的羊肉片,細細片,卻有入口即溶的感覺,沒有任何羶味,應該與湯底有關。
羊肉片
豬柳片,薄薄的,很快就熟透,不用等多久就可以進食,雖不及牛肉的肉香,豬柳的香滑,配著辣味湯底,也是不錯之選。
豬柳片
當然還有其他丸類,蔬菜,拉麵,烏冬,特別是煮過肉類後,辣味的湯底,被烏冬吸收過,更顯烏冬的美味。

喜愛甜品及雪糕的我,自然小不了會吃雪糕,有著三種可選擇,個人認為開心果味最為吸引。雪糕要預先取出,讓它先解凍一會,是無法即時食用的。
店肉也有一些可愛,又別緻的小罷設,作為點繼,增添不少氣氛。
地獄火岩湯
牛小排
穀飼牛
牛柳粒
羊肉片
豬柳片
  • 美國牛
2016-12-18 155 浏览
過了夏天,同朋友食物有一半機會係打邊爐,今次朋友話事,入太和去食日本火鍋放題。湯底揀咗牛乳湯,我覺得個湯幾好味,但係會令到肉類(有好幾款任食的牛、豬,還有那份海鮮拼盤)的味道不太突出,有得有失。配料枱上有各式蔬菜、丸類、豆製品等正常非日式火鍋也會見到的食物,此外,還有日本料理常見的中華沙律,我也不客氣,取了一大碗。除了主角火鍋外,還有炸物這個配角。除了蝦、丸、菇外,最令人驚喜的是有秋葵,秋葵炸完之後又真係幾好食。最後講價錢,有火鍋、炸物、雪糕任食兩粒鐘(其實仲有日式咖哩,不過無食到),三百零蚊落樓唔可以話係貴。

秋葵
2016-12-11
秋葵
  • 炸秋葵
天氣涼返少少,已急不及待要去打邊爐,剛好見到媒體有報導這間火鍋店有梅酒和牛祭,更有得自己玩炸天婦羅,感覺新奇,便立即訂了位放工後去試!餐廳環境雖然不大,但座位間不會感到過於迫狹,後方更有卡位可以座,滿舒適的。火鍋店有分為120分鐘的任食放題和期間限定的梅酒和牛祭;前者可選擇從$168-$368不同價位和質素的牛肉放題,由便宜的美國牛肉,到最貴的日本國產黑毛和牛,可滿足不同客人喜愛的口感;每種放題都包括任吃食海鮮盛、美國豚肉、自助炸爐、無限飲品、沙律吧和雪糕,還滿抵食的!湯底選擇都算是大路的口味,鮮蕃茄湯、味增芝麻豆乳湯、鰹魚昆布湯、地獄火岩湯、沙嗲、九州豬骨濃湯和較特別的壽喜燒甜醬油湯。(雙併湯底+$18)最後小妹是選了梅酒和牛祭$388/位 (加一服務費),可以任飲八款不同的梅酒,任食不同部位的日本黑毛和牛和澳洲和牛可選,再揀了壽喜燒甜醬油湯,肉類看到圖片很吸引的!未開始食火鍋前,可以先到自助吧自選的火鍋配料,各式丸類、蔬菜類、即炸嚮鈴、甜品、雪糕等等,雪糕更是Dreyer's的啊。自助醬料區仲有少不了每次去日本放題火鍋店必有的咖哩飯,咖哩飯係男人至愛,每次見到有必試,佢話呢度既材料
火鍋店有分為120分鐘的任食放題和期間限定的梅酒和牛祭前者可選擇從$168-$368不同價位和質素的牛肉放題,由便宜的美國牛肉,到最貴的日本國產黑毛和牛,可滿足不同客人喜愛的口感;每種放題都包括任吃食海鮮盛、美國豚肉、自助炸爐、無限飲品、沙律吧和雪糕,還滿抵食的!
湯底選擇都算是大路的口味,鮮蕃茄湯、味增芝麻豆乳湯、鰹魚昆布湯、地獄火岩湯、沙嗲、九州豬骨濃湯和較特別的壽喜燒甜醬油湯(雙併湯底+$18)
最後小妹是選了梅酒和牛祭$388/位 (加一服務費),可以任飲八款不同的梅酒任食不同部位的日本黑毛和牛和澳洲和牛可選,再揀了壽喜燒甜醬油湯,肉類看到圖片很吸引的!
自助醬料區
足料咖哩飯
仲有少不了每次去日本放題火鍋店必有的咖哩飯,咖哩飯係男人至愛,每次見到有必試,佢話呢度既材料好足,除左咖哩汁外,裡頭仲見到有牛肉同薯仔!
自助天婦羅區
還有特別的係這裡有自助炸爐,還有已預先準備的一串串食物、炸漿和麵包糠,客人可自己炸新鮮熱辣的天婦羅呢!
第一次玩炸天婦羅感覺好得意,先沾上炸漿→麵包糠後便可以入爐炸了。不過炸爐始終有一定危險,帶小朋友來食的要留意安全啊。
任食的五款M6澳洲和牛
先黎五款M6澳洲和牛由上至下牛胸肉、牛肩押肉、牛小排、牛腹腩肉、牛舌。每款肉都色澤嫩紅,有著不同的油脂分佈,狀甚吸引!
澳洲和牛胸肉
澳洲和牛牛肩胛肉
先試了左上的澳洲和牛胸肉,入口軟滑無根,肉質幼嫩;澳洲和牛牛肩胛肉,肉質細嫩肉質帶點爽口;
澳洲和牛牛舌
和牛下腹腩肉
澳洲和牛牛舌雖然不是厚切,入口質感軟綿又帶點爽口;捲成一件的和牛下腹腩肉,食落油脂香比上兩款明顯;
澳洲和牛牛小排
澳洲和牛牛小排,油花分佈細密,肉質爽口,牛味明顯,小妹很喜歡這款。
食完澳洲和牛,再來便是更加高級的三款A4黑毛和牛深紅色的是牛肩肉粉紅肉質的是肉眼上蓋三角腩
黑毛和牛牛肩肉,一貫的牛味重,有嚼勁;
併砌成三個形,顏色粉嫩佈滿油脂的肉眼上蓋和三角腩,在其他的火鍋放題店基乎沒有見過,從肉眼都可看出兩者的脂肪位明顯多很多,肉質入口無根有即化的感覺,味道豐腴的美味,男人話好似食緊吞拿魚腩般,當然小妹就覺得沒有這麼誇張,不過喜歡食油脂多入口即溶的是推薦的!
任飲梅酒
任點任飲的梅酒,小妹不喝酒,不過男人卻很盡興! 這價錢可以食到上盛的和牛和梅酒,小妹覺得是值得的,不過要注意這「梅酒和牛祭」是期間限定的。
澳洲和牛牛小排
  • 黑毛和牛牛肩肉
  • 肉眼上蓋
  • 三角腩
2016-12-03 142 浏览
抵食火鍋放題任食嘅日式火鍋係香港愈開愈多,間間都係主打食牛,但係講真好多質素都係好一般。今日黎到喱間,都幾有特色,除左一般嘅牛肉,仲有得選擇和牛,另外仲有炸物放題、海鮮盛盒等等,你都咪話唔豐富。無食最貴嘅黑毛和牛套餐,食左低一個grade嘅澳洲和牛。首先緊係要評下佢啲牛肉啦,澳洲和牛無日本黑毛和牛咁肥,反而俾我感覺無咁油膩,罪惡感無咁重😂。食食落牛味濃,肉質爽嫩,幾高質喎🤔。除左牛肉、豚肉、雞肉同海鮮,場內嘅自助區仲有幾十種配料可以拎,有唔同嘅丸、蔬菜、麵食等等,仲有得自助拎沙律同日式前菜。另外一大賣點就係佢嘅自助炸物區。有各樣哪食材,例如係日本蕃薯仔、蝦、菇菇、丸同腸仔等。自己加埋粉漿同麵包糠,炸到金黃色就食得,都幾過癮嫁。
抵食火鍋放題

2016-11-30 156 浏览
日本黑毛和牛放題🐂($368)-第一次走到咁遠打邊爐,梗係要試下佢既和牛放題啦,先講牛肉,黑毛牛塊塊啲雪花都好靚❤️,不過略嫌太大塊,每次要食一大片,牛味濃而且好香,除左黑毛牛,仲可以試埋澳洲和牛、安格斯牛小排、榖飼牛,岩曬食肉獸🙊。-配料方面超級多,基本上數得出既菜佢都有,又有得食沙律、咖喱飯🍛,每樣野都有專人將佢擺得整整齊齊👍🏻,夾野都夾得好開心。-食到咁上下,仲可以出去自炸天婦羅🍤,配料已經串好曬,自己加槳再沾粉,再落油炸,有得玩有得食,推薦秋葵、蕃薯仔!-食到尾梗係要食甜品,除左各款蛋糕之外,最開心係有一大個雪糕櫃,司令前前後後食左五杯Dreyer's囉😂!
日本黑毛和牛放題🐂($368)
2016-11-30 113 浏览
話說成家人都係食肉獸,冬天你都梗係要即刻去打翻個邊爐啦,今次就揀咗日式嘅牛肉放題,食到超滿足!牛奶湯底好正!湯底又香又甜,同和牛好夾醬料區超豪華,要乜有乜,我就最中意食麻醬加辣椒配料豐富而且唔馬虎,一定要叫響鈴,吸晒個湯底,正!點少得重頭戲牛肉呢,叫左$238套餐已經好好味,大大塊之餘牛味香濃,油脂分佈好平均,輕輕一滾就食得,忍唔住自己食晒兩大盤呀仲有雞件選擇,嫩滑多汁,同牛乳湯底又係夾到漏
牛奶湯底好正!湯底又香又甜,同和牛好夾
醬料區超豪華,要乜有乜,我就最中意食麻醬加辣椒
配料豐富而且唔馬虎,一定要叫響鈴,吸晒個湯底,正!
仲有雞件選擇,嫩滑多汁,同牛乳湯底又係夾到漏
極上安格斯牛小排放題($238)今次食嘅火鍋放題都算將高質,除左有唔同品質嘅牛肉俾你揀次外,仲有新鮮又好味嘅火鍋配料,不過我都係俾依家間嘅 自炸天婦羅吸引而來。今次order 左北海道3.7牛乳牛骨鍋,湯飲落都幾creamy,鹹鹹地有少許牛乳味。牛肉分別有殼飼牛、進口牛、豚肉片、雞件等等,喜歡殼飼牛,牛味較其他濃,食落都幾嫩,肉質尚算不錯。外面配置自選火鍋配料,望落整齊、衛生,材料每樣都用水洗過,好高興見到餐廳嘅金菇有切走尾部及清洗乾淨,仲見唔到有黑點,食得好安心。仲有自炸天婦羅,配料有不同嘅蔬菜,特別有小生薯同蝦,旁邊設有timer方便客人自炸食物,粉漿唔好大厚,薄薄一層就好好食。整體不錯,絕對會再來光顧!
極上安格斯牛小排放題
($238)

牛肉分別有殼飼牛、進口牛、豚肉片、雞件等等,
喜歡殼飼牛,牛味較其他濃,食落都幾嫩,肉質尚算不錯。
整體不錯,絕對會再來光顧!
2016-11-17 275 浏览
同朋友試新既日式火鍋店,估唔到超多選擇!可惜朋友仔唔食豬牛,所以揀左最平既$158套餐,除左牛之外全部都可以任點,外面仲有大量配料可以揀!雞肉冇骨超滑。配料好整齊又乾淨,連翠肉瓜、大蔥、蓮藕都有,岩曬素食一族喎,唔食肉都超多選擇。食到差不多可以去自制天婦羅食,自己整特別好食😂,連秋葵都有,正啊!最後梗係要食返兩個雪糕先走啦!
同朋友試新既日式火鍋店,估唔到超多選擇!

雞肉冇骨超滑。
最後梗係要食返兩個雪糕先走啦!
2016-11-08 1239 浏览
事前已知道要到大埔一轉,所以已搵好晚飯的目標了。稻八這間日式火鍋店,除了有任食火鍋還附送自助式天婦羅炸物,當然要試試啦!湯底都有很多選擇,我們選擇了較為少見的3.6牛奶湯底。牛奶味道不算很強烈,味道較近似是忌廉湯的味道,味道不錯。放題選擇都有好幾款,我們選擇的是中價的極上安格斯牛小排放題,內含四款任食的肉類,加上一份海鮮拼盤、和天婦羅炸物,其實已很豐富了。安格斯牛先品嚐主色”安格斯牛” ,肉片是雪花顏色,只需煮數秒,已經是7-8成熟,肉質嫩滑,入口即化,很美味。特級美國穀飼牛相比安格斯牛,它的脂肪比例較少,肉味較重,也是不錯的選擇呢。美國自然豚肉片薄薄一片,煮了幾秒已是雪白色,肉質嫩滑。海鮮拼盤除了豐富低食的肉類,還附上一碟海鮮,雖然海鮮不是主角,但味道很好,也很新鮮。天婦羅吃了一輪的肉類,差點忘記了另一主菜,就是自製天婦羅。就算是天婦羅的食物,食店也安排了很多款給食客選擇,由蝦、肉丸和瓜類都有。利用幾個步驟,另複雜的事情變得簡單。不到一分鐘的時間,已能自製金黃色而且美味的炸物。

安格斯牛

特級美國穀飼牛

美國自然豚肉片

薄薄一片,煮了幾秒已是雪白色,肉質嫩滑。
海鮮拼盤

天婦羅

2016-10-27
2016-11-05 948 浏览
這晚來大埔探家姊,難得兩姊妹有機會聚聚,她說想試試附近新開的日式牛肉火鍋炸物放題,我這個牛魔王當然義不容辭。餐廳裝修清淡雅致,樓底特高,座位寬敞,感覺輕鬆舒適。牛肉款式選擇共有5款,我們選了中價的“極上安格斯牛小排” $238 ~ 肉類除了牛肉,還包括雞肉及豚肉,另外現在優惠期還送迷你海鮮拼盤及羊肉,任飲任食兩粒鐘,另加$20還可任飲啤酒,非常超值抵食!安格斯肥牛肉軟嫩滑,牛味濃郁,脂肪比例適中,配上自製調味醬汁,美味非常,真是停不了口!至於湯底亦有8款選擇,這個“北海道3.7乳牛奶牛骨湯”第一次嘗試,鮮甜芳香,奶味恰到好處。自助食品亦非常豐富及新鮮,最特別的有DIY天婦羅,各款炸物已一串串放好,只需沾上炸粉放在炸煱裡便可。各式雜丸,蔬菜,沙律,全部用料毫不吝嗇,還有熱食日式咖哩及白飯。甜品是落重本的杯裝Dreyers雪糕,口味有三款,其中以美國開心果最特別,必試!食靚靚肥牛火鍋兼任嘆啤酒,埋單每人都只是$280左右,絕對是超值享受!
安格斯肥牛
北海道3.7乳牛牛骨湯底
DIY天婦羅

外卖自取
安格斯肥牛
北海道3.7乳牛牛骨湯底
DIY天婦羅
2016-11-04 144 浏览
近日 baby 食到間幾正既野想介紹比大家,朕平時好少去食放題,因為放題多數質素唔高交行貨,但係呢間真係正得黎價錢又抵食,今次我食呢個套餐係期間限定既梅酒和牛夜,湯底方面我揀左地獄火岩湯同沙嗲湯底,真係幾濃味,下次想試埋其他湯底,而梅酒果方面有熊野梅酒、峰蜜梅酒、黑糖梅酒,西山梅酒、柚子酒等等,識 baby 既人都知朕係唔飲酒既,但係友人話佢地既酒都唔錯,而柚子酒係最出息,八卦的我亦淺嘗左柚子酒兩口,連唔飲酒既我都覺得幾正,返返黎全晚既重點和牛先,佢地既和牛有成 8 款,真係點搞呀,仲要任食,包括有 A4 黑毛和牛既不同部位同M6 澳洲和牛既不同部位,我比較喜歡澳洲和牛,但係佢地所有牛都好出息 😋😋😋 順帶一提,佢地既和牛夜不定時推出,想食就要留意佢地既最新動態 ✌🏼️
2016-11-03 600 浏览
慶祝朋友生日,為表誠意,特意甴荃灣去到大埔請他吃飯,原來大埔咁多好野食,他推薦到 "稻八日式火鍋餐廳放題" , 我當然沒有問題!餐廳環境很寬躺、整潔,可能樓底較高,卡坐非常舒服,是和朋友聊天的好地方!在餐牌上有多款不同價格選擇,主要用牛肉的等級和配料作分別,我們選擇了中上價格$238.(120分鐘任飲任食),而湯底方面也有多款選擇!由於我們怕熱氣,最後選擇了 "牛乳牛骨湯" ,這湯底比較清,除了牛奶味,也有牛肉清香味道! (湯底內有多件牛脷)牛小排 (肥牛)味道鮮甜、富有牛肉味,而且脂肪紋均勻,入口溶化,超滑細緻! 剛巧遇上餐廳本月做推廣,加送了一分海鮮拼盤,虎蝦、鮮帶子、鮮魷魚片等 😋我最喜歡這虎蝦,爽肉鮮味十足👍🏻生日當然不少得來一杯啤酒🍺每人$20/杯,之後任飲 🍺🍺🍺🍺😂熱辣辣火鍋 ,配上冰凍啤酒,非常 match!試過靓靚牛肉後,當然也要試試各種不同食物,各式丸類、肉類丶沙律吧、DIY 炸物...!新鮮靚食材,飲飽食醉😊 又是非常滿足的一晚! 不過 再次挑戰我的是 Dreyer's ,試問又點可以錯過,朱古力、綠茶、開心果味各式來一杯 😬# 這餐廳真的值得一讚👍🏻他們是用❤️做
牛小排 (肥牛)
味道鮮甜、富有牛肉味,而且脂肪紋均勻,入口溶化,超滑細緻!
我最喜歡這虎蝦,爽肉鮮味十足👍🏻
生日當然不少得來一杯啤酒🍺
每人$20/杯,之後任飲 🍺🍺🍺🍺😂
熱辣辣火鍋 ,配上冰凍啤酒,非常 match!
# 這餐廳真的值得一讚👍🏻
他們是用❤️做,一些細微的事,也必體會,在火鍋時肉類釋放的肥油,他們居然提供了格油網! 真是十分體貼,給食客可更安心食用、健康。 👏🏻
2016-11-02
庆祝纪念