2014-04-08 1974 浏览
長崎Champon 0係日本0甘出名, 當時要試下啦~首先來長崎雙倍野菜Champon, 被滿滿的野菜吸引著,店員還附上生薑味及柚子味2種醬汁加入長崎雙倍野菜Champon。試了原味, 不加任何醬汁, 湯淡淡的, 麵質是粗而腍的, 有點像茶餐廳的叉燒湯意的意粉, 有點失望。之後加了醬汁, 但感覺還是覺得有點味道不夠。跟著來的是長崎香脆麵, 是一包包預先製好,像童心點心麵的麵餅,然後再在麵餅上淋上野菜+蝦仁茨汁,這個有驚喜啊!麵餅是預製的所以非常脆口~但其實只是中式肉絲炒麵的簡單香脆版。總括來說,這只是一間日本的中華麵店~
長崎Champon 0係日本0甘出名, 當時要試下啦~
長崎雙倍野菜Champon & 長崎香脆麵
首先來長崎雙倍野菜Champon, 被滿滿的野菜吸引著,
試了原味, 不加任何醬汁, 湯淡淡的, 麵質是粗而腍的,
有點像茶餐廳的叉燒湯意的意粉, 有點失望。
之後加了醬汁, 但感覺還是覺得有點味道不夠。

然後再在麵餅上淋上野菜+蝦仁茨汁,
這個有驚喜啊!
麵餅是預製的所以非常脆口~
但其實只是中式肉絲炒麵的簡單香脆版。

總括來說,這只是一間日本的中華麵店~
2014-04-03
2014-04-07 1586 浏览
日本之旅愛上吃拉麵,尤其是粗麵條,回到香港當然繼續吃拉麵。不過暫時未找到一間能和日本的媲美的日式炒拉麵味道不錯,但酸味欠奉,唯有自己加一點天婦羅汁。份量也很多,午餐有跟飲品,加了$3點了抹茶鮮奶。很一般的一杯飲料,不夠抹茶味,太甜,甜味主要來自糖水。如果多一點抹茶和奶會好很多。叉燒拉麵湯底很淡,嚐得出不是製作多時的濃湯,溏心蛋也很一般,蛋黃熟了點。唐揚炸雞挺好吃的,夠香脆,而且雞很嫩,有肉汁。配搭的蜜糖芥茉醬則不是很搭配,配沙律醬可能會更好。如果不是因為剛去完日本,應該會給更高的評分

日式炒拉麵

叉燒拉麵

唐揚炸雞

如果不是因為剛去完日本,應該會給更高的評分
2014-04-01
  • 炒麵
  • 唐揚炸雞
2014-02-15 1818 浏览
今日要提早食晚餐所以又去搵D六點前有下午茶餐[]既店舖,Ringer Hut[]岩[]岩開時好多人等位,所以一路都冇去食過,新鮮感過左又變得靜局,望入去冇人就走入去試吓!睇吓餐牌下午茶餐由$28-40包飲品加一,我地叫左長崎Champon,麵[]既質感好似油麵,湯味都幾有肉味夠熱,有D芽菜,椰菜,日式魚片,幾隻蝦仁,唔大食[]既小朋友或者係要keep fit []既女士就[]岩[]岩好。日式炒飯,飯係珍珠米,有少少肉碎,少少菜,上面加左半茶匙蟹子,我見到佢地[]既製作過程,原來係將D預先炒好[]既飯用微波爐翻熱再加材料放入個自動炒鍋到炒,感覺上冇人情味所以食落去硬係覺得冇人手炒咁好味!

所以食落去硬係覺得冇人手炒咁好味!

2014-02-14
用餐优惠
其他
2014-02-09 905 浏览
星期六又瞓到下午茶時間先醒… 同男友走咗去淘大揾食~ 見呢間餐廳開咗一排但未食過, 而且又有下午茶餐, 就決定試一試啦!餐廳嘅佈置簡潔舒適男友點咗個長崎香脆麵, 麵條真係好脆, 又有好多蔬菜, 但整體味道好淡, 要落好多調味料先夠味…而我就點咗個味噌 Champon, 味噌湯嘅味道又係偏淡, 雖然好多蔬菜, 但都會令人越食越覺得無味… 而且麵條好焾, 唔彈牙… 一啲都唔似拉麵…下午茶餐包飲品, 我哋點咗熱朱古力 & 凍豆漿~ 朱古力嘅味道又係好淡, 一啲都唔香濃; 豆漿嘅味道就好重奶味…另外, 我哋點咗炸魷魚鬚~ 炸得有點燶, 但味道不錯, 點埋伴碟嘅芥末沙律醬, 稱得上好味!我哋亦點咗明太子餃子, 皮薄餡靚夠多汁, 加上面頭加咗芝士醬, 口感幾特別, 好味!!最後出場嘅係半熟玉子 (一隻), 呢個都不錯, 蛋黃有流心 ^^總括嚟講, 呢度嘅麵食都好麻麻, 味道淡而且麵條太焾… 不過小食都唔錯, 係餐廳可取之處!!

餐廳嘅佈置簡潔舒適
明太子餃子 - $38
半熟玉子 (一隻) - $8

2014-02-08
半熟玉子 (一隻) - $8
又黎到呢啲節日街裡愛人一對對, 我係屋企話知佢想一個人既時間過得快啲, 食老麥呢啲一定無可能, 太快食完唔知做乜好甘凍既天氣當然係試下打一人邊爐,, 由滾水去到熄火都可以一個人全權控制牛肉要三成五成定七成都唔怕嗌錯由於今日諗住過左九龍灣淘大行下,由觀塘地鐵站走到淘大花園, 路上既人依然多,發現除左吉野家大家樂大快活既一人鍋之外, 仲有間叫ringer hut見佢60幾蚊又多料又有新鮮感, 一於入去滾一滾佢\店員都好年輕, 點餐速度很快相信都係同我一樣無論係聖誕定情人節都要自己搵節目既人未幾, 爐同鍋物都一一端上一個人既節人真係無陰公,唯有食碗冬陰功賣相不錯, 估唔到蝦都有番咁上下size冬蔭功湯都夠冬蔭功, 酸辣度適中呢一種徘徊係口腔既味道, 係呢啲凍冰冰既節日, 為我帶黎不少溫暖牛肉,係一人鍋既精粹 正如 每首情歌既副歌一樣 都係帶出每首歌既重點 以68蚊黎講, 雪花牛肉都叫ok,加埋佢地麵鋪主打嘅champon 麵,加落熱辣辣嘅冬蔭湯底度, oshi!!
又黎到呢啲節日街裡愛人一對對, 我係屋企話知佢
牛肉要三成五成定七成都唔怕嗌錯
見佢60幾蚊又多料又有新鮮感, 一於入去滾一滾佢\
店員都好年輕, 點餐速度很快
相信都係同我一樣無論係聖誕定情人節都要自己搵節目既人
未幾, 爐同鍋物都一一端上
一個人既節人真係無陰公,唯有食碗冬陰功
賣相不錯, 估唔到蝦都有番咁上下size
冬蔭功湯都夠冬蔭功, 酸辣度適中
2014-01-01
2014-01-17 651 浏览
雜誌寫Ringer Hut係淘大開了香港第一間分店, 即管去試試, 由於新開張不久, 所以都多人排隊, 我同朋友專登6:15PM去到, 等左一陣好快有位, 店內坐置也是迫迫的, 如果能坐到卡位係最好啦 !! 可惜要4人以上才可以, 桌面放置一個暖水壺放便自行飲用, 到看餐牌時間, 店內大部份售賣拉面,亦有小食及炒飯, 我地就點了 長崎champon 及 炒意粉 長崎CHAMPON 有分 $49 $53 $35 (大中細), 我地選了 $49, 等左一陣好快上枱, 只見滿滿的長崎CHAMPON有大量的菜, 感覺好健康, 雖然係中SIZE, 但份量都好足夠. 另一項炒意粉反而有驚喜, 雖然都幾多油但係好入味, 值得一試. 小有趣 : 係收銀處旁有埋廚房比你睇, 你會見到有個類似 “滾筒” 的機器有同事不斷放入菜去炒, 原理係好似一部炒菜機咁, 好有趣 !

2014-01-09 535 浏览
天寒地凍同 gf 又唔想去咁遠, 唯有落樓下搵下野食啦竟然見到有間日本麵館有得打邊爐,好似幾有趣, 原來間鋪頭已經開左一排, 岩岩仲推出左Champon 盛鍋, 基於我同gf都好鍾意shabu shabu, 一於入去試下我地order左一個原味Champon, 一個味增,一於試下佢味道如何!打邊爐最緊要係乜, 緊係個爐啦, 第一次見到用明火打邊爐既餐廳, 因為一般都用火酒膏同好細既爐仔,呢個就好快就可以烚下烚下, 你一舊我一舊有牛有菇有菜有蟹柳, 仲有佢地個招牌長崎 champon麵跟埋, 份量好多lor!!主要食糧牛肉都唔錯, 起碼有雪花豬骨湯底夠濃味,愈打愈好味最正係個麵, 中段時擺入去, 可能個人鍾意林少少既麵, 等佢入晒味, 正!如果有隻生雞蛋打埋入去撈下真係不得了~~gf 個味增湯底鍋一 d都唔輸蝕, 雪花牛肉加入鮮美濃郁嘅味增湯底, 配上長崎特式麵,另有一番滋味!! 大家不妨去試吓!PS: 要補充一下, 一人鍋份量啱哂女仔胃口, 如果好似我呢 d 壯男, 可以加料牛肉,豚肉,蟹棒,獅子狗咁, 十零蚊碟, 2 個鍋加埋 2,3份加料餸, 都唔使兩舊, 抵食!! 值得再試!
天寒地凍同 gf 又唔想去咁遠, 唯有落樓下搵下野食啦
主要食糧牛肉都唔錯, 起碼有雪花
豬骨湯底夠濃味,愈打愈好味
如果有隻生雞蛋打埋入去撈下真係不得了~~
2014-01-04
2014-01-01 342 浏览
見到新開未試過,入去食左兩個tea set, $35一個見到有罐裝可樂,同畺啤就入去hea下!叫左煎餃子,皮薄唔錯,大家可以一試!朋友話拉麵唔好食,佢店內介紹係長崎蔬菜,比較健康,我叫左個虾仁脆麵,有點像酒樓炒麵,不過佢的麵比較幼,所以好脆好香,我覺得幾好果,枱上有喼汁,醋,辣油可供使用,但配料比較失色,主力蔬菜,覺得普遍,得三隻虾,同一些粉粉地扮魚蛋……蟹柳化學加工品,只喜歡個麵底only最奇客人唔多,唔洗等位都不失係一個hea的好地方,喜歡清淡女仔都很適合,環境幾好坐得舒服!
叫左煎餃子,皮薄唔錯,大家可以一試!

2014-01-01
我最鍾意試唔同嘅日本嘢,星期日專程去淘大日本面鋪潮下聖, 等我同大家分享吓啦!估唔到過左一排,門口重有咁多人等位,好彩我等左一陣就有位,主要係食長崎CHAMPON,但因為本人特別鍾意香口野,所以就試左佢個香脆面送到黎時一睇其實有啲似一個多菜版既肉絲炒面不過食到落口無肉絲炒面兩面黃甘油膩 食落口連埋佢個汁, 感覺較為舒服無左平時茶樓既油膩感覺清新得多, 最特別就係佢裡面有好多粟米同豆豆, 所以食得零舍爽神!!一個人去食嘅關係, 所以唔能夠試好多野, 但我都叫多左一個小食, 依個係芝士軟心煎餅, 送黎時我以為係生煎包XDDDD但裏面其實沒有肉,內裏是芝士,好香!!兩樣野價錢唔太貴加埋都係 ~$80, 難得的日式比較平食肆!!
估唔到過左一排,門口重有咁多人等位,好彩我等左一陣就有位,
主要係食長崎CHAMPON,
但因為本人特別鍾意香口野,所以就試左佢個香脆面
送到黎時一睇其實有啲似一個多菜版既肉絲炒面
但裏面其實沒有肉,內裏是芝士,好香!!
2013-12-08
2013-11-29 388 浏览
在雜誌看到RingerHut的報導,覺得以菜作主打的拉麵店感覺幾新穎,而且還說在日本有500多間分店,所以有感好奇一直想來試試。以拉麵店來說,午餐的價格算是很實惠。$50-$60便有一個拉麵+小食+飲品,現在出外大約都要$80以上才能吃到一碗拉麵(而且沒有飲品)。這家店的味道也很不錯,,而且還份量足以讓大家吃個飽,只是整體食物稍為偏鹹。今天和朋友們點了各款的午餐,好讓大家可以試試不同口味。湯底頗濃,味道很香,但有點偏鹹。(但個人覺得一般拉麵店的湯底也很鹹的)菜及材料的種類多也是一賣點,而且很爽脆,蝦吃起來也很新鮮彈牙。由於朋友點了雙倍Champon,無論材料或是麵的份量也很大,相信適合胃口大的男生。另外雙倍Champon也可配柚子汁及薑汁吃。柚子汁味道很清新,以柚子汁配以菜一起吃感覺像沙律。有朋友點了辛辣Champon,愛吃辣的朋友可能要失望了,辛辣Champon並沒有想像中那麼辣,朋友說反而原味比較好味。總覺得日式炒麵因為用了炒麵醬汁,很難失手,所以沒太大驚喜,但味道不錯。感覺像肉絲炒麵,但麵條較肉絲炒麵的幼。因為新鮮煮好,所以熱哄哄好吃得很!麵條卜卜脆,配以其他材料及獻汁一起吃也很
以拉麵店來說,午餐的價格算是很實惠。
今天和朋友們點了各款的午餐,好讓大家可以試試不同口味。
長崎雙倍野菜Champon
另外雙倍Champon也可配柚子汁及薑汁吃。
柚子汁味道很清新,以柚子汁配以菜一起吃感覺像沙律。
日式炒麵
長崎香脆麵
感覺像肉絲炒麵,但麵條較肉絲炒麵的幼。
因為新鮮煮好,所以熱哄哄好吃得很!
麵條卜卜脆,配以其他材料及獻汁一起吃也很好吃。

但店內提供的脆麵汁感覺像喼汁,個人覺得味道跟脆麵不太配合。
芝士餃子
這是另一道很過雜誌想試的菜式。
芝士上的原來是茄汁。茄汁的味道太重,有點蓋過了芝士及餃子的味道。
吃到最後才隱約吃到一點點芝士的味道。
另外還吃了普通餃子。以王將等餃子專門店比較雖然有點不公平,但實在沒有茄汁,餃子的味道一般,可說是較市面上其他的餃子淡。
芝士軟心煎餅
這是的最喜愛的一道小食!

外皮十分煙韌,吃起來甜甜的,十分好吃!
而中間的是流心芝士,味道亦不會過濃,有點像是日式麵包店的麻糬芝士波波進化版。
另可提提我也試了朋友的杏仁布甸,跟相中的樣子有點不同,是用北海道牛奶布甸的樽上的。
很重杏仁及牛奶味,但不會太甜,女士們應該會喜歡的。

最後提提店內服務,點餐時店員要求我們逐個set (包括小食及餐飲)來點菜,飲品也不可分開叫,未免有點欠缺彈性。大夥兒去的時候點菜有點麻煩。
但基本上店員的態度及服務也是良好的,知道我們人數多,很迅速地為我們調動桌子安排。
也為我們分單方便我們換取商場的超市現金券。
题外话/补充资料: 中午以的士前往淘大商場,可保留的士收據。消費滿指定金額可以換取超市現金券。
2013-11-29
  • 芝士軟心煎餅
  • 長崎野菜Champon
  • 長崎香脆麵
2013-11-28 174 浏览
是日午餐去左試淘大新開的拉麵店Ringer Hut. 主打野菜滿滿的長崎Champon 和香脆麵。 點左個細香脆麵、玉子、軟殻蟹沙律~ (之後係食唔曬要拎走。。haha!)香脆麵- 哈哈,根本就是肉絲炒麵或兩面黃的日本版,中國菜日本傳承又一力作!幼幼的脆麵讓人吃得回味!玉子- 橙黃色蛋黃的、是用上日本蛋準沒錯,$8 一只零售價來說算優惠了!軟殻蟹芝士凱撒沙律- 蟹ok,略嫌不夠酥脆。 沙律菜 普通。沒有麵包粒,但混合了芝士的sauce 好正!餐廳佈局充滿和風感覺,連員工出入口也裝上"返却口",並採用開放式廚房。員工多是新移民,但ok有禮,餐廳好像是屬於大家樂集團的,比想像中營運得不錯!
2013-11-02
  • 溏心蛋
2013-11-22 181 浏览
觀乎近年本港的拉麵熱潮似乎開始有飽和的跡象, 自一蘭登陸本港後, 大夥兒一輪春風的個個排隊貪新鮮後, 雖然往後陸續都有新拉麵店開張, 但港人出名三分鐘熱度, 面對這些新血大家的興奮度明顯巳不及從前. 水準高的舊店, 仍是可以留住一班支持者; 但強差人意的, 不是冷清寥落就是關門大吉. 要在這個界別殺出一條血路, 新鮮感絕對是少不了. 所以稻香集團似乎也看準了這點, 最新引入了這家來自長崎的Ringerhut, 吃的不再是重口味豬骨或魚介拉麵, 而是從未在本港出現過的另一種麵名叫強棒麵.這家來自長崎的RINGERHUT, 在日本巳差不多有五十年的歷史, 屬連鎖集團式經營, 至今在日本全國巳有多達五百家分店, 而且海外分店亦遍佈台灣, 美國及泰國等地. 這次由稻香集團引入, 選址在近期不斷引入日式餐廳的淘大商場內, 對於九龍灣拉麵店不多的淘大,德寶及德福附近的居民來說的確是幾吸引的.不過既然不能說是拉麵, 何謂強捧麵呢? 到底跟拉麵有什麼不同呢? 其實強捧麵獨特之處, 就是以那個份量滿滿的蔬菜仍主打, 而且湯底雖然仍以豚骨作底, 不過標榜絕不油膩, 亦不會加入防腐劑或食用色素等等, 一切絕
不過既然不能說是拉麵, 何謂強捧麵呢? 到底跟拉麵有什麼不同呢? 其實強捧麵獨特之處, 就是以那個份量滿滿的蔬菜仍主打, 而且湯底雖然仍以豚骨作底, 不過標榜絕不油膩, 亦不會加入防腐劑或食用色素等等, 一切絕對要來得健康, 營養豐富.
聽得吸引, 但還是要親身試試才見真章. 趁著剛開業後那個星期, 馬上約了幾位達人前去試試.
我們一行五人平日晚上7時左右來到, 但仍要等了十多分鐘才能入座.
餐廳地方都頗大的, 除了近門口有一列單人吧枱之外, 其餘貼牆的都是二人或四人卡座, 而中間的亦有一張長型高身吧枱, 適合獨個兒來吃. 環境主要以原木色為主但也不乏加上點點彩色來點綴, 看起來都頗有日式田園風格. 不過餐廳雖然空間感大, 但座位尤其卡座就好像較為狹窄, 如果5人或以上來的話更頭痛, 除非分枱坐, 否則塞在卡位那邊絕對會過迫. 所以察看過後, 感覺這裡的座位設計, 似乎是希望讓4位或以下的食客來光顧的.
馬上打開餐牌看看有什麼新奇好吃的, 麵類選擇不多, 只有十款, 不過款式都幾多元化, 除了有基本款長崎CHAMPON之外, 亦有豆乳或醬油或味噌或海鮮等, 嗜辣的朋友都有一款辛辣的, 而且也居然有沾麵供應! 不過最特別的是一款以炒麵型式上陣的日式炒CHAMPON及長崎香脆麵. 每款賣價其實不過五十多元, 某些款式更有細份供應. 始終在住宅區定價絕不能過高, 否則後果就會步其對面那家意粉專門店的後塵了.
我們人多, 除了試麵之外, 當然也點了幾款小吃試.
明太子餃子 (HKD$38) / 芝士餃子 (HKD$35)
一碟五隻, 餃子偏圓身帶漲的排在碟上, 非常工整, 表面更鋪有一層厚厚的半溶芝士, 而芝士餃子再抹多一層茄汁, 加上蔥花作點綴, 賣相跟餐牌的似足九成, 的確吸引. 先試試明太子的, 咬下去餃皮不算薄, 不過底部煎到見焦, 吃起來帶點脆. 內裡的菜肉部份比例勻稱, 口感帶爽, 不過內裡的明太子味道亳不突出, 而芝士亦有點硬, 不過不會好油膩, 整體算是普通. 而另一款芝士餃子, 口感其實跟前者的差別不大, 分別就在於表面加上的茄汁. 老實說, 熱狗上加芝士加茄汁吃, 個人覺得完全沒問題. 但餃子加上這兩種調味, 入口酸酸咸咸, 實在怪異得很. 不過人人口味不一, 宅女自己就不太欣賞這款餃子了.

炸魷魚鬚 (HKD$35)
上來的魷魚鬚份量不算多, 旁邊更有一小堆沙律醬作伴. 不過魷魚鬚表面炸得焦黑的部份都頗多, 尤如被觸電過後的模樣. 友人甚至說笑謂這道應該叫[電擊魷魚鬚]才對. 夾起一條入口, 魷魚鬚不算粗壯但吃起來很韌, 而且油份頗多, 焦黑的部份帶苦就不想吃了. 雖然份量少但大家吃了一條都停了手, 大半碟的魷魚鬚就冷冷的被放到桌邊最盡處.

一口芝士 (HKD$30)
一碟有4件, 每件以三角飯團形狀示人, 大小就真的是剛好一口吃完, 非常迷你. 不過看看表面炸得金黃, 色澤恰到好處. 咬一口, 外層的脆漿十分薄身, 而且非常香脆可口, 中間的就是滿滿的忌廉芝士, 軟軟棉棉, 十分滑身又帶點黏稠, 芝士味亦適中, 整體十分不錯. 實在有點意想不到吃完電擊的魷魚鬚後再來這個一口芝士水準居然差那麼多. 如果不是還要吃麵, 真的很想再點這個吃.

芝士軟心煎餅 (HKD$30)
一份有兩個, 其實不算好大, 三四口就可吃掉一件. 餅皮的兩邊煎得剛剛好帶點金黃沒有出現焦黑, 入口外層不算很厚而且帶點煙韌, 中間的芝士果真非常軟身, 十分CREAMY, 質感比剛才的一口芝士稀一點, 但更易入口而且更不覺膩. 咸度跟芝士的濃香都算是適中, 宅女重口味或是芝士迷應該會覺得可以再濃一些, 但現在這種算是最令大眾能接受的濃度, 整體也覺不錯.

長崎雙倍野菜CHAMPON (HKD$59)
說是日本長崎最正宗的雙倍野菜CHAMPON, 亦標榜說是朝日電視台選出[第一屆麵類總選舉]的第一名, 看似來頭不少. 正不正宗真的不敢說, 皆因人人心中的''正宗''都不一樣, 還是交由舌頭來判斷好吃與否吧. 這款雙倍野菜的就只有一個SIZE, 上來都幾大碗的, 如果普通一個人點這碗吃就一定夠飽. 看看鋪在表面的主要都是椰菜, 芽菜, 洋蔥絲, 蘿蔔絲等等, 中間再夾雜著少許蝦仁和豬肉片. 而湯底呈淡黃色, 沒有一般拉麵那麼濃稠. 賣相當然就沒有餐牌海報那麼漂亮了, 但看起來感覺比較清新.
先喝口湯, 湯底雖是用豚骨熬製, 但入口油份完全沒有, 而且也喝不出豚骨的味道, 反而有點像出前X丁隻九州豬骨濃湯包開出來的湯, 但就再濃一點. 質感很稀, 喝起來味道很表面, 先不說重不重口味, 但這個又不是淡, 只是沒什麼味的湯. 而麵條是用上小麥粉製成的粗麵, 份量非常多, 不過全都是淋PAT PAT, 帶點黏身. 吃起來雖然很滑, 不過浸著湯吃都是沒什麼味道, 又沒什麼口感. CHAMPON雖然標榜蔬菜特多, 但內裡其實都有肉的. 只不過真的只有2,3小片, 而且更是''燈影''的厚度.
隨麵會有生薑味及柚子味2種醬油可以加進麵中. 由於宅女不吃薑所以沒有試前者, 試試加了後者, 湯中馬上帶出陣陣柚子香, 雖然稱不上即時好吃了, 但起碼也對淡薄的湯底起了一定程度的幫助. 整碗麵唯一可取的, 我想就是那足足有480G的勁量蔬菜了. 吃起來的確爽脆夠清新. 整個麵就像是''港版日式扮中華什菜拉麵'', 樣樣都有點, 但又樣樣都不對味.
沾CHAMPON (HKD$57)
想不到這裡的CHAMPON也有沾麵版. 上來的沾汁無論色澤跟濃稠度都比剛才的湯CHAMPON高. 內裡同樣亦有著不少蔬菜包括椰菜, 芽菜, 洋蔥, 肉片, 蝦仁及炸魚餅條等等. 當中仍是以椰菜佔的比例較高. 喝一口湯, 依然是那種出X一丁豬骨湯, 但相對地就再濃一點, 而且咸度亦再高一些. 不過味道依然很啖薄, 沒鮮味, 沒深度, 只流於表面. 就算把麵條放入去也難以掛麵. 沾麵用的麵條跟湯麵那款一樣, 仍是粗身圓麵. 不過仍是十分軟淋, 了無生氣的狀態, 放入沾湯再吃其實味道跟剛才的湯CHAMPON不相伯重. 在座幾位友人雖然對湯CHAMPON有著負面評價但都能清了大半, 唯有這個沾麵剩下得最多.

長崎香脆麵 (大: HKD$53)
看餐牌時巳覺得這個麵似曾相識. 上桌時大家更是異口同聲的說出: 肉絲炒麵!! 沒錯, 賣相的確跟平時茶餐廳吃的肉絲炒麵似足九成, 唯一不同的就是當中多了蔬菜少了肉絲. 用了雞骨湯加上7種蔬菜, 少量肉片跟蝦仁和茨汁同煮, 厚厚的鋪在炸得香脆的細麵上. 份量都算幾大個.細麵一大個都炸得十分香脆, 亦沒有出現過燶的情況, 入口的確幾脆身, 最重要是不太油膩, 這點值得一讚. 配上厚厚又杰身的茨汁同吃, 味道比預期中淡口, 感覺好單調. 當中的肉片跟蝦仁份量奇少, 差點以為自己在吃素麵. 整體來說這個香脆麵就是素食版的肉絲炒麵, 不過要數3款麵之中, 算是這算最好吃. 但其實如果以這個價格, 我寧願走去茶餐廳吃個真正的肉絲炒麵來得滿足.

埋單HKD$337, 除開每位六十多元, 不貴, 但以這個份量其實大家都吃不飽的.
食物質素真的十分強差人意. 不過說是日本第一, 我不懷疑. 因為始終日本人在當地難吃到香港或中國菜, 最多就只是吃到些貴價又不正宗的中華料理, 所以當這種類似中華料理的麵食出現時, 健康得來價錢又較低, 日本人一窩蜂的去熱捧實在不出奇. 不過來到香港, 與其要吃這種港版日式中華麵食, 倒不如還是去茶記吃個真正的港式麵更來得划算. 甚至是花多十幾廿元去吃碗拉麵更滿足. 當然, 如果閣下是以健康為前題的話, 不妨一試. 宅女自己的話, 就覺得試一次便夠了.
2013-11-21 60 浏览
已經一段時間沒有到淘大了, 前幾天去了一趟, 發現又開了新店.原本賣海南雞飯的栢檔, 已經被這間Ringerhut取代了.一如商場內的熱門食店, 門外都站了不少等位的人. 這裡等位就像某集團酒樓一樣, 要自己按電腦取票. 我們取了票後, 等了一會便可以入座. 餐廳的設計很現代化, 很清潔, 而且位子頗多, 有卡位也有吧台位, 當然以卡位較舒適, 因為夠闊嘛!!打開餐牌細閱, 原來Ringerhut是日本過江龍, 主打長崎Champon, 強調是"雙倍野菜";此外, 也有數款小食和甜品可供選擇.餐牌圖文並茂地介紹每種食物, 要讚的是大部份麵食都分大小, 按份量來收費. 普通人, 大胃王和鵪鶉胃的人都可按自己食量點食物, 不會浪費! 既然店子是以Champon馳名, 當然要點來一試! 同時也點來其他麵食和小食一試. 長崎Champon: 上枱時被堆積得像一座小山般的配料嚇一跳! 配料據說有七種, 但看得見吃得出的有日式魚旦, 椰菜, 蝦仁, 粟米, 炸魚餅絲, 洋蔥, 肉碎和毛豆. 配料的用料也算新鮮, 口感多樣化; 最難得的是蝦仁居然雪味少, 尚算大隻, 爽口, 而且是去了蝦腸的, 實在
長崎Champon: 上枱時被堆積得像一座小山般的配料嚇一跳! 配料據說有七種, 但看得見吃得出的有日式魚旦, 椰菜, 蝦仁, 粟米, 炸魚餅絲, 洋蔥, 肉碎和毛豆. 配料的用料也算新鮮, 口感多樣化; 最難得的是蝦仁居然雪味少, 尚算大隻, 爽口, 而且是去了蝦腸的, 實在難能可貴! 一般店子以至高級館子, 不少時候吃到的蝦, 都是帶有粗黑的蝦腸, 令人倒胃!! 麵條入口較腍身, 不像大部份料理店的拉麵一般彈牙.

吃長崎Champon的同時, 只要加$10-18就可以配餐飲, 餃子和小食. 我們加了$15, 配豆漿和餃子.
豆漿: 用的應該是現成豆漿, 味道不太甜, 但豆味欠缺, 比日式超市售賣的日式豆漿差得遠了.....
餃子: 一碟三隻的餃子, 底部煎得較焦, 很脆; 餃子皮很薄, 但肉餡也很少, 少得連味道也吃不出來... 還是北方餃子較合我口味.
日式炒飯: 用上珍珠米的炒飯, 頗乾身, 不過材料很少, 只有一小撮蟹子置頂; 其餘只有蔥和蛋碎作材料, 比較單調, 不過味道尚可,
長崎香脆麵: 是店內另一主打食物. 無論賣相和食味, 都和平時吃的中式炸麵相似. 麵上的配料跟剛上面的champont差不多, 都有日式魚旦, 野菜, 蝦仁, 玉米, 炸魚餅絲, 洋蔥, 肉碎, 毛豆等. 麵條是經過炸的, 所以很香脆, 而且味道很清淡! 不過由於醬汁太多, 所以麵條很快變得很腍.
我們吃的時候, 眼見鄰座的枱頭有兩瓶醬汁, 以為是吃炸麵用的,原來是吃Champon用! 我們要求要那瓶醬汁時, 部分侍應只是冷冷地說"那不是吃炸麵用的!" , 之後便走開了, 更有些對於我們的召喚視若無睹! 只有一名侍應肯停下來解答我們的查詢, 還拿了那兩瓶醬汁給我們!

這兩瓶醬汁分別是薑汁和柚子汁, 當中以薑味較好, 薑汁味道清香而不搶味, 不過卻偏油膩.

這店食物總的來說也OK, 多菜少肉是近年推廣的主意, 也是這店的主打. 不過對於食肉獸來說, 的確會不大喜歡. 個人認為, 間中吃清淡點的, 其實也不錯.
2013-11-10
  • champon
2013-11-17 39 浏览
係雜誌見到依個餐廳既介紹, 住係牛頭角, 無理由唔試下叫左個主打長崎champon湯底應該同樣係豬骨味, 無咩肥油係表面,我liked 麵係粗身麵係”煙un”, 有咬口!另外亦試食左個香脆麵依種麵就較為似幼麵同樣都係多菜, 個汁加埋d 麵唔錯,整得幾好,出奇地唔油,所以就算食炒麵都好似無咁內疚haha同場加映溫泉蛋我鍾意佢唔洗流晒啲黃出黎夾入口時仲可以完全食晒蛋汁最後係日式炒飯加角煮間野話d飯向日本運黎,口感較為同嚼頭有飯香,鐘意食日本米既要試角煮得兩舊,但算肥瘦比例適中, 入口無過份肥既感覺, 汁料就有啲似我地既扣肉味!總括今次日本麵食, 感覺唔錯, 偶爾幫襯不失為一個好選擇!~
係雜誌見到依個餐廳既介紹, 住係牛頭角, 無理由唔試下
叫左個主打長崎champon
湯底應該同樣係豬骨味, 無咩肥油係表面,我like
d 麵係粗身麵係”煙un”, 有咬口!
另外亦試食左個香脆麵
依種麵就較為似幼麵
同場加映溫泉蛋
我鍾意佢唔洗流晒啲黃出黎夾入口時仲可以完全食晒蛋汁
最後係日式炒飯加角煮
間野話d飯向日本運黎,口感較為同嚼頭
有飯香,鐘意食日本米既要試

2013-11-17
用餐优惠
其他
  • 香脆麵
2013-11-15 34 浏览
為食老細今日帶大隊去食Champon! 原本見到好似好多菜咁,有點期待...可惜一食,發現中伏... 個湯係本人好唔鍾意既味精豬骨湯,鹼水味都好重...廣告上宣稱既「大量野菜」,味道都係普遍既炒雜菜...再加兩、三塊魚蛋片咁如果要形容佢既味道,好似阿媽既煮既魚片+芽菜+濃湯寶既味道...若好想食煮家味道,未試0下囉... lunch $53,1個麵+3隻餃子+1罐汽水,抵唔抵真係見仁見智另外仲有個煎Champon,有點似生炒排骨麵既風範...不過topping 同湯Champon一樣,即魚片+芽菜+濃湯寶口味似本地多過日菜、但價錢就是日菜價我好奇怪點解咁既水準係日本都開到600間
為食老細今日帶大隊去食Champon!

原本見到好似好多菜咁,有點期待...
若好想食煮家味道,未試0下囉...

另外仲有個煎Champon,有點似生炒排骨麵既風範...

口味似本地多過日菜、但價錢就是日菜價
我好奇怪點解咁既水準係日本都開到600間

Champon
煎Champon...?
题外话/补充资料: 待應auntie算欣勤,但有漏單... 另,Champon 是什麼意思?
2013-10-28