2015-06-08 1227 浏览
這間餐廳特别推薦大家點套餐。套餐内包括有沙津一碟,小食一份,一個野菜champon和一個火鍋。這次我們小食芝士年糕,它的芝士味不太濃郁,年糕上碟時也不夠熱,所以這小食的味道一般。而主菜野菜champon是整個套餐中最好吃的食物,别看它叫野菜champon就以為它的味道很清淡,相反它的味道跟火鍋湯底配合得很好。而火鍋方面它有原味和味噌湯底可供選擇,而我們這次選了原味味道已經很不錯了。唯一可惜的是這是一個二人套餐,但火鍋内的食物很多都只有一人份,如果這能改進就更好了。最後他們的甜品杏仁布丁味道也不錯
  • 野菜champon
2015-05-18 1133 浏览
今次終於的起心肝試呢間餐廳 全因為男朋友見到有泡菜炒飯!如他所願 叫左一個泡菜炒飯 而我叫左芝士湯底既牛肉火鍋 再加一客明太子餃子(用openrice coupon 半價)泡菜炒飯好香足料 食到泡菜同豬肉 又唔會辣 不過有d細碟,明太子餃子有點咸,被明太子既味道搶晒入面既肉味!建議只叫普通餃子!芝士湯底火鍋,材料當然無吉xx咁豐富,但材料質素唔差,豆腐好滑 仲有蟹捧芝士年糕等,最不得了其實是湯底,好好味但又唔漏!直程入囇湯先走!價錢都係$69,其實同連鎖餐廳差不多!餐飲方面有新鮮蔬菜汁 都可以一試架!好過飲汽水啦!
今次終於的起心肝試呢間餐廳 全因為男朋友見到有泡菜炒飯!

餐飲方面有新鮮蔬菜汁 都可以一試架!好過飲汽水啦!
有呢個二人餐 但我無叫
泡菜炒飯
火鍋
2015-04-22 1251 浏览
平時經過都好多人排隊,難得今日少d人就等左陣,等左一陣就入得。叫左個芝士火鍋同鰻魚炒飯。芝士火鍋個湯底超香,係等緊個火鍋滾時陣陣芝士香令人口水都流曬。好鍾意點花生醬,好夾d野食。唯一牛肉方面唔太滿意,冇咩牛味。其餘都唔錯。鰻魚炒飯都係好香,每粒飯都有鰻魚味,炒到又唔係太乾,起易入口。
2015-03-13 1596 浏览
ringerhut@九龍灣來自日本長崎既ringerhut,近日係咁上報紙,大家都可能睇過,就係69蚊可以食到芝士火鍋,foodki都比佢吸引左去食。當日約8點鐘,落住毛毛微雨,出面都有10幾個人係到等緊,等左大約30分鐘,就入左去食lu,店內裝修好靚。睇左陣menu,我地三人就叫左 晚のChampon二人前(+10$包兩個芝士火鍋 +一個小食) 同 散叫一個芝士火鍋 ($69)& 芝士餃子($35)。一人芝士火鍋套餐晚のChampon二人前店內環境炸雞(5.5/10)有5件,炸雞平凡不過,就係普通炸雞,好在係即炸熱辣辣。明太子餃子(6/10)都係5件,同樣熱辣辣,面有芝士外,餃子餡料飽滿,幾好食。芝士火鍋(5.5/10)$69對芝士火鍋好期待既我地,真係有少少失望。配料有肥牛,芝士竹輪、蟹棒、芋絲、鳴門卷,芝士丸,champion麵,南瓜,栗米,金菇,冬菇。但你將任何料火鍋入面都係唔會食到芝士味,只有食材本身既味,但問題係食材又唔係特別好食,牛肉又少。但係奇怪既係,D湯就咁飲又幾好飲bo,但真係認真普通,食食下又超滯。其實真係同食吉野家無分別。肥牛champion麵勞唯一可取之處係裝
ringerhut@九龍灣
一人芝士火鍋套餐
晚のChampon二人前
店內環境
炸雞
炸雞(5.5/10)
有5件,炸雞平凡不過,就係普通炸雞,好在係即炸熱辣辣。
明太子雞翼
明太子餃子(6/10)
都係5件,同樣熱辣辣,面有芝士外,餃子餡料飽滿,幾好食。
芝士火鍋
芝士火鍋(5.5/10)$69
肥牛
肥牛
champion麵撈
champion麵勞

唯一可取之處係裝修靚囉

2015-03-12 1359 浏览
襯難得過來九龍灣,當然要去淘大那邊試下之前在網上很流行的芝士火鍋不過碰巧在等位的時間竟然下起大雨來 (|||O⌓O;)這邊下雨等位超麻煩,很容易淋到雨....最後在附近商場走了幾圈才回來最後等了差不多1小時終於有位了 (ノД')・゚雖然這裡是吃長崎Champon (什錦麵) 出名,不過眼見食客們都是吃鍋物呢廚房也很開揚 ( ・ิω・ิ) 喜歡這裡簡約的裝修下次再有機會來才試Champon吧 ୧(๑ •̀ ᴗ •́๑)୨所以我們2個人點的晚餐都是選鍋物,1個加$轉了芝士~1個就沒有晚餐Set:前菜+主食+小食+飲品/甜品 ($158)前菜其實就是沙律吧~ 迷你雜果沙律大部份都是切粒的蘋果 (๑°⌓°๑) 加點粟米和沙律醬那樣子~很普通。小食則選了自家製日式餃子(5件)- 感覺像煎完放置了很久,餃子皮已經不脆鍋物很快就到 ノ。ÒㅅÓ)ノシ!這裡跟吉野家有點像,都是一人一鍋不過這裡的爐可以自己調教火的強弱除了本體的鍋物外,還配有肉類 ( ・ิω・ิ) 有牛肉和豚肉可以選份量很少,而且沒有什麼肉味~要靠沾配的日本醬油/芝麻醬吃才有味。加$10轉了的芝士火鍋,配料比平常的火鍋多了少少配料基本上就是多了幾粒芝
不過碰巧在等位的時間竟然下起大雨來 (|||O⌓O;)
最後等了差不多1小時終於有位了 (ノД')・゚
廚房也很開揚 ( ・ิω・ิ) 喜歡這裡簡約的裝修
晚餐Set:前菜+主食+小食+飲品/甜品 ($158)
前菜其實就是沙律吧~ 迷你雜果沙律
小食則選了自家製日式餃子(5件)
- 感覺像煎完放置了很久,餃子皮已經不脆
不過這裡的爐可以自己調教火的強弱
$10轉了的芝士火鍋,配料比平常的火鍋多了少少配料
基本上就是多了幾粒芝士丸吧 (´・_・' ) 而且本身芝士湯底又勁淡
差不多全部吃光光了之後才稍微煮得濃一點點
之後這碗少少的拉麵,應該就是這家出名的Champon麵條吧?
整個Dinner Set 大概最好吃的就是這個了
最後我們放棄了選飲品~2個也是選了甜品 (๑´ڡ'๑)
豆腐雪糕 & 迷你杏仁布丁
(•̀ω•́ ) 前者豆腐味雖然不夠濃~但總算還有淡淡的豆腐味
相較之下後者的杏仁味很濃~不過布丁來說不夠滑。
题外话/补充资料: 這樣的價錢而且以味道來說的話,感覺上吃吉野家更化算 d(・ω・´。)
2015-02-22
2015-03-07 1585 浏览
引入自九州長崎的Ringer Hut,賣的是長崎有名的Champon麵。開業近兩年,一直聽到身邊朋友說這家的麵不抵吃,又形容為雜菜拉麵,所以便沒有太大興趣來試,直至這陣子推出了芝士鍋物…晚上7點來到位於淘大商場的Ringer Hut,下著毛毛細雨仍有不少人在等候,在雨中彷彿感覺這晚並沒有選擇錯誤。在商場逛了兩圈,大概一小時後終於有位了~由於我們是為芝士鍋物而來,所以看餐牌嘛也只是看盛鍋系列的一頁,還有我們最後點選的「晚のChampon二人前」。盛鍋系列外,價值$158的「晚のChampon二人前」也有鍋物供應。二人前的主食可選鍋物或麵食,選鍋物的話加$10可轉「幸せ芝士盛鍋」(本來的差價為$16)。由於鍋物本身也有Champon麵,所以便決定點選兩客鍋物咯~ (感覺很划算。)沙律是固定的迷你雜果沙律,切粒蘋果、粟米等雜果,味道欠奉。 四選一的小食,感覺上以自家製日式餃子最為抵吃。一客5隻,雖然不算香脆,但餡料飽滿也算不錯。 味噌Champonの暖盛鍋 – 單點價$53有芝士竹輪、蟹棒、芋絲、鳴門卷等十多種配料,但味道一般。幸せ芝士盛鍋 – 單點價$69這芝士盛鍋以芝士濃湯、啖啖「芝

迷你雜果沙律
沙律是固定的迷你雜果沙律,切粒蘋果、粟米等雜果,味道欠奉。
自家製日式餃子
自家製日式餃子
味噌Champonの暖盛鍋
味噌Champonの暖盛鍋 – 單點價$53
有芝士竹輪、蟹棒、芋絲、鳴門卷等十多種配料,但味道一般。
幸せ芝士盛鍋
幸せ芝士盛鍋 – 單點價$69
這芝士盛鍋以芝士濃湯、啖啖「芝」味作賣點,但那芝士湯太稀,以致芝士味太淡,結果變了芝士稀水、淡淡芝味。配料雖然比暖盛鍋多了兩款芝心丸,但芝士味同樣貧乏。
牛肉
豚肉
跟鍋物的肉類分別點了牛肉及豚肉,兩者除了沒有肉味外,口感亦頗韌。
Champon麵
至於那Champon麵,由於未吃過正宗Champon麵的關係,所以無法評論,但要形容的話就是煮得過腍的拉麵吧。雖然不喜歡太腍的麵條,但蘸著芝士湯來吃,反而吃得出原本很期待的芝士味~
豆腐雪糕及迷你杏仁布丁
最後任選2款飲品或甜品,我們選的是豆腐雪糕迷你杏仁布丁。豆腐雪糕雖然味淡但不太甜,吃完一席鍋物後清清口腔的油膩算不錯。比較起來,迷你杏仁布丁來得香濃,味道更有點像日本流行的杏仁豆富,讚~
近年來,一人前鍋物的普及有如雨後春筍,但做得好的則沒有好幾家。Ringer Hut的鍋物雖然算是足料,但論味道還是吉野家的鍋物更優勝。
题外话/补充资料: 由於坐在風口位,火鍋爐被吹個正著,結果火鍋良久也未水滾,水滾的卻是我。
2015-02-22
2015-03-03 1125 浏览
之前睇朋友FB 見淘大有間食芝士火鍋, 尋晚兩口子黎左試下。門口自動取飛(記得最後要按埋啡色既"晚市"icon 先會出飛), 等左15分鐘左右就有位。門口見有個2人套餐$158(有沙律, 2個鍋或麵食, 小食, 飲品甜品), 睇左一輪以為冇得揀芝士濃湯所以冇叫(食到中段見對面枱叫呢個餐, 又揀左芝士濃湯先至醒覺)講返我地今餐食乜:1) 芝士火鍋 (牛肉, 芝麻醬) 賣相好靚, 好colourful, 睇落好舒服, 至於湯底都有芝士味既, 會隨著水蒸發而變濃, 食到最後我覺得變左南瓜忌廉湯底(因為南瓜溶左), 但係另一半話似豆乳味多D , D 材料都OK既(其實同吉野家差唔多), 我選擇最後先落麵(好似叫champon麵), 想吸晒D 濃湯味會好食D, 不過最後個麵食落好大陣鹼水味咁, 食左2啖就冇食LU   2) 長崎香脆麵(細)  叫果時預期好似肉絲炒麵咁, 食落真係咁, 不過唔係脆而係硬, 但係D 材料都幾好味既 3) 芝士餃子 賣相冇佢圖片咁靚, 食落一般啦, 面個陣係芝士加茄汁, 如果餃子入面都有芝士就好啦4) 熱豆漿, 凍奶茶 (熱豆漿豆味算濃, 不過太甜, 可能佢要整埋凍豆

講返我地今餐食乜:
), 但係另一半話似豆乳味多D
, 不過最後個麵食落好大陣鹼水味咁, 食左2啖就冇食LU

4) 熱豆漿, 凍奶茶 (熱豆漿豆味算濃, 不過太甜, 可能佢要整埋凍豆漿, 雪凍會冇咁甜所以落多左糖啦)
TOTAL $153 (比2 人餐平, 不過食少左野
總括黎講, 想食芝士火鍋可以試下既, 不過唔可以抱太大期望, 始終價錢唔算貴
2015-03-02
提到吃sabu-sabu火鍋第一時間會想到熟悉的『吉野家』但最近我發現了另一間可以吃到sabu-sabu的日本店『稜閣屋 Ringerhut』位於牛頭角淘大商場第二期地下G234-G237舖需要先在門口自助機取籌等叫號數與『吉野家』自己見位就坐有所不同餐廳裝潢年輕而悠閒感位置也蠻舒服而且是有service的menu由服務員遞上除了火鍋…還有拉麵…小吃sabu-sabu火鍋有芝士..東蔭公..原味選擇我這個芝士迷當然二話不說挑芝士配牛肉啦PS..可以挑牛肉或者豬肉一個鍋一個GAS爐…還可以自己調教火的大小這就不怕火太大燒乾水了鍋來了..擺得還蠻漂亮的鍋裡的食物十分豐富有蟹柳..豆腐..娃娃菜..金菇..芝士丸..獅子狗..粟米..年糕魚蛋..芋絲..拉麵先來試一下這個芝士湯哇~真的很香濃…芝味十足um…我要好好吃啦可惜的是飲品是清水…如果有綠茶..玄米茶之類就好啦結帳時候這個芝士火鍋$69…沒有加一服務費的下一次也會再吃^_^
提到吃sabu-sabu火鍋
第一時間會想到熟悉的『吉野家』
但最近我發現了另一間可以吃到sabu-sabu的日本店
『稜閣屋 Ringerhut』
位於牛頭角淘大商場第二期地下G234-G237舖

結帳時候這個芝士火鍋$69…沒有加一服務費的
下一次也會再吃^_^
2015-02-08
2015-01-14 2511 浏览
七點去到食 直接入得同朋友一人叫左一個打邊爐 一個係濃湯 一個係芝士湯底芝士ok濃味 濃湯同吉野家差不多d配料冇特別 都係丸,蟹柳,牛肉 再用埋芝麻醬 都好味叫左荔枝梳打特飲 呢個幾好味同share個日式餃子 煎得好燶下 整體黎講一般 冇乜特別 同吉野家差不多 但服務就麻麻啦叫加湯叫幾次都冇人黎 最後要關火 等waiter加完先開返火 怕燒乾水
七點去到食 直接入得
同朋友一人叫左一個打邊爐
一個係濃湯 一個係芝士湯底
芝士ok濃味 濃湯同吉野家差不多
d配料冇特別 都係丸,蟹柳,牛肉 再用埋芝麻醬 都好味
叫左荔枝梳打特飲 呢個幾好味

同share個日式餃子 煎得好燶下
整體黎講一般 冇乜特別 同吉野家差不多

但服務就麻麻啦
2015-01-12
適逢同女朋友百日紀念,我地夜晚先去睇左套hunger game 2,又恐怖又甜蜜入返正題,果日天氣好凍,夜晚得11度,出戲院之後好肚餓,係淘大周圍行下,想打邊爐,點知無....就突然之間醒起 ringerhut 有,於是返轉頭黎左食.毫不猶疑咁叫左個2人火鍋晚餐,有前菜,主菜,麵食champon,小食,甜品,咁樣既價錢食到肚腩到脹起就真係物超所值! 雖然主菜火鍋只係好一般既打邊爐配料,但勝在有個麵食送埋.個麵食champon係呢度既主要推廣食物,口味有保證~  知不過下次大家記得要早d食,如果唔係就好似我地最後先食,就會凍sai~ 無咁香晤講晤知,呢度d炸魷魚原來都幾可口,幾香.(我身邊果個最鍾意食,原本我都無留意原來咁好味)鍾意食日本野既朋友,尤其是係鍾意食"晤同地區麵食"既朋友不妨食下~絕對晤係便利店一排排面頭寫住晤同地區,但實際上麵條一樣質地果d ga

長崎champon , 炸魷魚

题外话/补充资料: 入面卡位好特別
2014-12-02
庆祝纪念
纪念日
長崎champon , 炸魷魚
2014-12-22 2181 浏览
放學十個肚餓,要食下野醫肚既:^d剛好晚餐時間……嗯未食過呢間日本菜喎係門外見到冬日鍋物宣傳,喂!正野!熱喎!結果睇過餐牌……咦原來佢係主打麵食既一場黎到就試左佢既招牌先啦:^)長崎香脆麵(大)日式脆麵係香港似乎唔常見,今次見到覺得幾特別所以要試試先:^)麵條香脆不油膩,佢係偏向幼身,有像蝦子麵比想像中易嚼易入口,咬落仲有淡淡麵條麥香面頭一如其他款式……都係一大堆一大堆蔬菜,突然健康下xd醬汁透明稠身如芡汁,不過撈埋麵食又唔係諗到咁漿黏可能係因為蔬果幾清新,仲保有點水分可以潤潤口黏稠及爽脆之間,佢叫做拿捏得到平衡點長崎雙倍野菜Champion呢款曾獲日本朝日電視台第一屆麵類總選舉既一位!聽個名好似十級健康咁:^0,一份有480克蔬菜,滿足衛生署建議既成人每日攝取量講到呢到,令人不禁聯想起港島一間有咖哩既小店都有類似既食品xd上桌後先趁熱嚐湯,湯底雖說色澤濃郁呈奶啡色但是入口清甜自然,並未有想像中油膩豐潤,店方稱係日本直送既隨麵附上生薑同柚子兩款醬汁前者薑味清香不嗆辣,後者酸甜頗開胃,但我覺得都係油左d囉/__>四百幾五百克蔬菜完全係集合左成七款咁多:^0感覺好似食左一年份量既菜
放學十個肚餓,要食下野醫肚既:^d
剛好晚餐時間……嗯未食過呢間日本菜喎
係門外見到冬日鍋物宣傳,喂!正野!熱喎!
結果睇過餐牌……咦原來佢係主打麵食既
一場黎到就試左佢既招牌先啦:^)
長崎香脆麵(大)
長崎香脆麵(大)

麵條香脆不油膩,佢係偏向幼身,有像蝦子麵
比想像中易嚼易入口,咬落仲有淡淡麵條麥香

面頭一如其他款式……都係一大堆一大堆蔬菜,突然健康下xd
醬汁透明稠身如芡汁,不過撈埋麵食又唔係諗到咁漿黏
可能係因為蔬果幾清新,仲保有點水分可以潤潤口
黏稠及爽脆之間,佢叫做拿捏得到平衡點
長崎雙倍野菜Champion

呢款曾獲日本朝日電視台第一屆麵類總選舉既一位!

上桌後先趁熱嚐湯,湯底雖說色澤濃郁呈奶啡色
但是入口清甜自然,並未有想像中油膩豐潤,店方稱係日本直送既
隨麵附上生薑同柚子兩款醬汁

四百幾五百克蔬菜完全係集合左成七款咁多:^0
感覺好似食左一年份量既菜(對不起地球,我愛吃肉……/___
最突出既都係包心菜,翠綠色感覺新鮮,菜甜味重
其實仲有蝦仁同肉絲,熟透既,冇雪味腥味,只係冇特別可以講既地方

麵條粗幼適中,還算帶有少許韌度及嚼勁,沒有煮至濕爛
只係未能吃出其麵香,單有流於表面既味道而稍欠香氣

長崎雙倍野菜Champion
 晚飯去了位於牛頭角淘大商場的 Ringerhut。 此餐廳以健康及蔬菜為主題,餐牌絕大部分的麵食也是以同一款雜菜為主菜。我被那碗滿滿野菜的長崎雙倍野菜Champon吸引著,於是決定點這麵吃,另加一罐乾薑味汽水。店員上菜時附上生薑味及柚子味2種醬汁,還提醒我如用柚子味的醬汁記得要把醬汁搖均勻,這樣才不會只倒出浮在醬汁上的油。兩種醬汁我都有試,覺得用柚子味的醬汁點菜和麵吃比較開胃喔!大胃口的我非常滿足呢!

大胃口的我非常滿足呢!
生薑味及柚子味醬汁
乾薑味汽水
2014-12-06
生薑味及柚子味醬汁
乾薑味汽水
2014-08-08 2481 浏览
十月十四日 (星期一) 剛去過太古的log-on Cafe,真是難食到飛起也跟朋友談起劣食,在家附近也有一家,不過當然沒有log-on Cafe那樣恐怖,今次的主角是棱角屋Ringerhut還記得餐廳初初進駐香港,打正旗號在日本擁超過五百間分店,那晚便與食友一同去試試可否現場以木色配綠色作裝潢,坐得舒適自然還有吧枱的,可看到廚房內製麵的情況枱的設計較欠靈活,全是四人枱,我們五人來到,想添多一張二人桌也不可以,最後唯有坐得親密一點在香港,拉麵店多的是,這裡也賣麵,不是拉麵而是強棒麵強棒麵的特色就是以無限量的菜蔬作主打,湯底跟傳統拉麵(Champon)一樣,仍是用豚骨做的,更標明不加防腐劑和食用色素未談麵,先談談這裡的小吃芝士餃子,依書直說,是由日本直送賣相挺不錯,餃皮較厚,餡挺不錯,菜肉比例均稱不過,在餃子面上加上茄汁,覺得不太夾擋,又酸又咸的感覺,就是不喜歡明太子餃子一比較之下,沒有了茄汁,真的好得多問題就在於明太子沒甚味道,是不夠新鮮耶?芝士軟心煎餅餅底挺香脆的,面層軟糯芝士更是滿瀉,對芝士迷來說,總能滿足其胃口的炸魷魚鬚好不好吃,單看其焦黑的賣相已知一二而且魷魚鬚十分幼身,一點咬口
十月十四日 (星期一)
剛去過太古的log-on Cafe,真是難食到飛起
現場以木色配綠色作裝潢,坐得舒適自然
還有吧枱的,可看到廚房內製麵的情況
在香港,拉麵店多的是,這裡也賣麵,不是拉麵而是強棒麵
芝士餃子
未談麵,先談談這裡的小吃
芝士餃子,依書直說,是由日本直送
賣相挺不錯,餃皮較厚,餡挺不錯,菜肉比例均稱
明太子餃子
一比較之下,沒有了茄汁,真的好得多
問題就在於明太子沒甚味道,是不夠新鮮耶?
芝士軟心煎餅
芝士軟心煎餅
餅底挺香脆的,面層軟糯
芝士更是滿瀉,對芝士迷來說,總能滿足其胃口的
炸魷魚鬚
炸魷魚鬚
好不好吃,單看其焦黑的賣相已知一二
而且魷魚鬚十分幼身,一點咬口也沒有,也不知在吃甚麼
一口芝士
因要拍照的緣故,一口芝士也要分成兩口才吃完
外層炸得金黃,入口香脆無比
入面芝士呈半溶狀態,既香滑軟綿又奶味豐富,實在很享受
長崎雙倍野菜Champon
來到這晚戲玉所在,點來長崎雙倍野菜Champon
菜據說是新鮮從日本運來,包括椰菜,芽菜,枝豆,大蒽,粟米,蘿蔔和洋蒽共七款
雙倍野菜Champon,還配有生姜醬和柚子醬,隨大家喜好添加到麵中
除了菜,還有蝦仁和豚肉,不過比例上不算多
湯用豚骨來煲,清新得一點豚骨味道也喝不到,與其說是清新,不如形容為無味會貼切一點
麵呢? 是用麥粉製作的粗身帶微曲的麵條,我倆一向也偏好硬身的麵條,這裡的卻不只是軟,乃是稔得很,落差實在太大,而且麥香也不重
唯一好的應算是大量的菜蔬,吃落新鮮爽嫩,個麵不好吃,也至少吃得健康吧~
不過呢,若加上附上的兩款醬料,分別是生薑和柚子,的確能振興這碗湯的味道!
沾麵
拉麵不對胃口,那沾麵呢? 組合一樣,只是濃相對上濃一點點,稠身一點點
吃慣傳統沾麵,喜愛重口味的我倆就覺得完全不合格
麵沒有浸湯,但仍是很稔,只能說,不對胃~
長崎香脆麵
最後嚐的,是長崎香脆麵,應該是長期香脆的肉絲炒麵,也是少肉多菜的版本
這次用的是雞湯底和其他配料做成茨,再淋於麵上
麵真的果真非常香脆,不過又是老問題-那個看似濃,卻又淡得很的茨汁
吃完三款麵,味道沒有層次,全是淡淡的
只能說,不合我們意,在日本吃過的朋友,快告訴我在日本也是這樣嗎?不會再吃,如題,去Pizza Hut更好!
2013-10-14
一口芝士
2014-07-07 1816 浏览
約了友人在淘大開餐,貪這兒比德福人少,本來想光顧另一間日本餐廳,但舖面太細,不便聊天,於是轉換地點。這店挾著在日本有500間分店的名堂,時間尚早而未見人龍,一試無妨。掀了幾遍餐牌,裡面就只得幾款選擇,以champdon(不知有否串錯)打正旗號,champdon看來像是油麪走油。最後小妹與友人點了二人餐,選了炒champdon,double野菜champdon。Double野菜champdon先到,野菜份量十足,可惜大部分是我們不喜歡的椰菜。侍應介紹2隻調味汁-薑汁和柚子汁,攪不懂怎樣調味,我們已急不及待起筷,試了一口,小妺與友人不約而同認為味道普通,不算好味亦不算難吃,椰菜也不夠諗。不久,炒面亦上桌,配料基本上和野菜champdon一樣-蝦幾粒,魚條幾條,菜十足,肉幾微粒,不太油膩,味道亦未見突出。反而全晚最吸引的是熱抹茶拿鐵,茶味濃郁而不澀,奶滑不甜。結論:champdon正是油麪走油

結論:champdon正是油麪走油
题外话/补充资料: 小妹與友人不明白為何日本有500間分店?!看來要去日本試一趟本店才能查明究竟。
3K
2014-04-13 2039 浏览
記得半年前新開時排哂長龍,今日黎到居然無乜客,唔使等位,仲要午餐大割引,三十八起,嘩,今時今日算平啦,點都要試下佢。門口有自動取票機,好方便,但入面有幾張吉枱根本唔使用到佢。店員有禮地帶位,遞上餐牌,其實餐牌放在枱下櫃格。餐牌乾淨,印得幾靚,午餐有幾樣揀,好快就決定好落單。每枱上都有水壺自行斟水,仲有辣油,餃子汁,豉油,醋,同牙籤,方便得黎又可以慳返人手。叫左呢個主打嘅長崎麵,真係好多椰菜芽菜,好健康。麵食落有少少辣辣地而麵質好似辛辣麵……湯底極淡,食慣味精湯底真係好唔慣。另一份叫左鰻魚炒飯酸餃子,餃子皮薄但餡唔得,啲味怪怪地,友人話好腥。炒飯份量偏少,鰻魚唔過十小粒,size大約係5mm x 5mm,放大鏡都見唔到個種。用左好多鰻魚甜汁去炒,所以個飯係勁甜嘅。加上汁太多,飯變得好爛,唔合格。午餐包一杯餐飲,要左熱朱古力同雪碧,熱朱夠濃,加左四粒綿花糖幾有誠意。味道欠奉,其他野ok。

門口有自動取票機,好方便,但入面有幾張吉枱根本唔使用到佢。

味道欠奉,其他野ok。
2014-04-12