2016-02-12 837 浏览
年廿九,一家人已經團年,但都出街食飯,避過中菜館,又特別早啲1830去到餐廳, 呢間人龍店都唔使等,裝修似日式西餐廳,淺色傢具, 特在用好多和式摺紙裝飾牆身!加開放式廚房,6個人入內,在四人卡位旁加張摺枱變成6人枱,好肉酸!因為有3大3小,所以叫個二人餐加小食!芝味二人前套餐($163)加咗$10轉芝士湯底! 迷你蘋果沙律:好家庭式嘅水果沙律,夠凍無出水!水果爽口!沙律醬酸酸地! 幸之芝士鍋(牛肉/芝麻醬)賣相幾好,色彩繽紛,加個有配埋爐,夠熱!蔬菜爽口,芝士丸加芝士狗彈牙,拉麵加芝士醬好濃味!牛肉半肥瘦比較硬,牛味唔濃,點芝麻醬都好味! 長崎Champon:拉麵粗身有咬口,上面嘅蔬菜以椰菜為主,比較老兼有澀味,蝦肉爽口但無蝦味,湯底濃味有少許漿口!唔錯! 炸魷魚鬚:賣相較黑,炸得夠脆,魷魚鬚本身唔硬,易食!點埋酸酸沙律醬解膩!薑味汽水:夠凍正常 自家製餃子($28)賣相較黑唔吸引,幸好皮煙韌易分開!餡料菜多肉少幾清爽!餃子汁有啲臭味! 鰻魚炒飯($42)第一反應係份量好少,鰻魚粒又少,好黑嘅醬油太太太甜!無其他味道! 炸芝士年榚($30)金黃色好靚,夠熱,外脆內軟,年榚煙韌,
呢間人龍店都唔使等,裝修似日式西餐廳,淺色傢具,

芝味二人前套餐($163)加咗$10轉芝士湯底!
薑味汽水:夠凍正常
炸芝士年榚($30)金黃色好靚,夠熱,外脆內軟,年榚煙韌,中央半溶芝士幾香!
炸雞5件配蜜糖芥末醬($35)炸雞香口,金黃色,雞肉有肉汁兼嫩口,蜜糖芥末好香!吊出雞肉香味!

食物唔錯,店員勤快!上菜收碟好爽手!到尾聲更加收碟收得勤,因為門口已經有客人等位!

唔使迫又順心嘅一餐
2016-02-07
庆祝纪念
团年饭
早一陣子不少飲食雜誌和食評家都對這家日式連鎖拉麵店有十分多好評,還記得剛開業時經常大排長龍,因此都沒有機會去試,一年過去再來九龍灣,想不到吃什麼,見沒有太多人排隊,於是便試一試!侍應安排二人坐在吧檯(平排座位),環境比較擠迫,如果吧檯滿座便要搭檯,坐得不太舒服點餐方面點了芝士牛肉鍋、味噌豬肉鍋以及明太子餃子芝士牛肉鍋配料相對另一家連鎖牛肉快餐店多,芝士丸、芝士魚豆腐、蟹柳等份量都有兩份,雖然質量一般平平無奇,但份量搭救;主角牛肉質素一般,煮熟後大幅縮水,食味一般,牛肉的味道不太濃;拉麵一般,麵質有咬口, 十分彈牙,但可惜無法吸收湯底味道湯底方面,感覺不到芝士味道,像茶餐廳忌廉湯一樣,有顏色無芝味,失去靈魂!味噌豬肉鍋配料相對芝士牛肉鍋來得更少,芝士丸更失蹤了,感覺更覺得單調;豬肉質素比牛肉佳,至少沒有大幅縮水湯底方面,亦感覺不到味噌味道,有形(色)而無實,失敗明太子餃子吃不出明太子的味道,只有芝士的味道,似乎又是一道名不符實的料理.....總括而言,主打芝士的料理卻沒有芝士味,主打明太子的料理只有芝士味,店家需要在食物質素多下功夫!!

點餐方面點了芝士牛肉鍋、味噌豬肉鍋以及明太子餃子
芝士牛肉鍋
芝士牛肉鍋

味噌豬肉鍋
味噌豬肉鍋

湯底方面,亦感覺不到味噌味道,有形(色)而無實,失敗

2016-01-13
2016-01-07 1061 浏览
2015年12月31日RingerHut牛頭角淘大商場第二期地下G234-G237舖晚上8時半取飛等侯二人桌,約45分鐘入座。先上芝士餃子(5隻) HKD35,一般。長崎Champon HKD 59,曾獲日本朝日電視台第一屆麵類總選第一名。然而麵身未有吸收滲底,淡而無味,整體不算出色。芝士火鍋 HKD69 芝士湯底淡香芝士,不太濃,芝士味剛好,不膩。選了肥牛,配以芝麻醬,不錯。反而,麵普通。芝士火鍋水份蒸發,令芝士湯底變得濃郁,麵身掛上些許芝士汁,帶芝士香味,可一試。
2015年12月31日
RingerHut
牛頭角淘大商場第二期地下G234-G237舖

晚上8時半取飛等侯二人桌,約45分鐘入座。
芝士餃子(5隻)
長崎Champon
先上芝士餃子(5隻) HKD35,一般。
2015-12-31
2015-11-15 1438 浏览
凍豆腐,一般冷藏豆腐,豆味唔算濃郁,不過配上日式芝麻醬都幾好味。長崎香脆麵,麵底有少少似中式肉絲麵個種,脆口之餘唔會油膩,加上大量蔬菜同幾隻蝦做配料,原來炸麵餅咁食都幾好味。
2015-11-14 1469 浏览
2015年11月14日 (星期六) 5:15pm 不用等位;餐廳環境光亮整潔,裝修帶日本風格;餐具乾淨,每枱都擺放一瓶熱水壺,以供客人自斟自飲,感覺方便,毋須浪費時間來等待侍應添水。 日式滑蛋牛肉丼 - 牛肉簿片,偏瘦不肥膩,味道清淡。蛋醬比較少,白飲軟香。整體不濃味,沒有重味精,感覺清新,適合追求健康主義人士。 長崎雙倍野菜Champon - 蝦肉新鮮,麵質彈牙,魚肉條和蟹柳夠腍,湯底鮮甜,再伴以粟米粒及芽菜,整體少肉多菜,不油不膩,味道不錯,適合追求健康主義人士。 凍豆漿 - 感覺似是即磨豆漿,十分新鮮。 熱朱古力 - 香濃美味《餐牌》:《環境》:
日式滑蛋牛肉丼
2015年11月14日 (星期六) 5:15pm

長崎雙倍野菜Champon
凍豆漿 + 熱朱古力
凍豆漿 - 感覺似是即磨豆漿,十分新鮮。

熱朱古力 - 香濃美味

《餐牌》:

《環境》:
2015-11-14
長崎雙倍野菜Champon
凍豆漿 + 熱朱古力
2015-11-02 1278 浏览
69蚊芝士火鍋 類似吉野家咁有得揀牛同豬 但我地兩個都揀左牛啲牛真係麻麻地 切得唔太好 仲要有頭髮芝士湯底味道比較淡亦唔似法式芝士火鍋咁 唔會一夾啲肉上黎全部都有芝士汁佢有配芝麻醬或日本醬油 不過我無點呀 點左就真係無哂芝士味芝士竹輪最好食啲菜要浸到最後食先食到芝士味嗰刻有少少感動但69蚊又唔加一 你仲想點?
69蚊芝士火鍋

不過我無點呀 點左就真係無哂芝士味

芝士竹輪最好食

啲菜要浸到最後食先食到芝士味
嗰刻有少少感動

但69蚊又唔加一 你仲想點?

2015-10-04 1839 浏览
Ringer Hut is a Japanese chain restaurant from Nagasaki that serves two Nagasaki favorites: sara udon and champon. The odd thing is that these two dishes are actually Chinese but have been changed to be more Japanese as these two dishes originated from Chinatown Nagasak. I was always curious about this place so boyfriend and I gave it a try.Menu is in English and Chinese with photos of everything. Exactly how you would find a typical Japanese chain restaurant. You can add money to upgrade to set

Menu is in English and Chinese with photos of everything. Exactly how you would find a typical Japanese chain restaurant. You can add money to upgrade to sets which include a soup, drink and salad.

Nagasaki Sara Udon ($57 for large size, $40 for regular size). As you can see, sara udon is what most people know to be fried chow mein. The noodles were vey thin and very crunchy. It was topped with cabbage, carrots, bean sprouts and random seafood bits such as imiation crab stick and shrimp. It was layered with a thick, gooey, sweet sauce. Personallly, I thought it was ok but not great. The sauce was a bit too thick and gooey but perhaps I was used to the Chinese style of fried chow mein.
Nagasaki Champon with Shouyu Soup ($57 for large size, $40 for regular size). This was more like a ramen in that thick noodles were used and placed in a soup broth that tasted oddly like the same sauce used for the sara udon. It was topped with the same thing as the sara udon version. Personally ... I wasn't a big fan of this. There was a harsh starchy after taste like they didn't rinse the noodles after cooking properly.
Personally, this place wasn't for me. The champon had a horrible starchy after taste. The sara udon had this weird gooey sauce that I didn't like. Service was fast and efficient. But I won't be back.
2015-08-23
2015-09-19 1664 浏览
當日我需要到淘大辦事,有半小時吃飯,我就走進了這間店作為港島人可能因為香港島沒有分店,我是從來沒有聽過這間餐廳的於是就抱著試試看的心態去嚐嚐煙三文魚蕃茄泡飯不消5分鐘已經可以上菜煙三文魚十分鮮甜,想不到份量也不少,還卷成花狀泡飯裡有些蕃茄和栗米,不過略嫌有點酸,而蕃茄味可以濃點可順帶一提的是還有另上一碗湯當泡飯的湯吸得七七八八時也可以自己加湯味道不錯,上菜快,價錢合理,正正符合香港人的要求!
當日我需要到淘大辦事,有半小時吃飯,我就走進了這間店
於是就抱著試試看的心態去嚐嚐
煙三文魚蕃茄泡飯
不消5分鐘已經可以上菜
煙三文魚十分鮮甜,想不到份量也不少,還卷成花狀
泡飯裡有些蕃茄和栗米,不過略嫌有點酸,而蕃茄味可以濃點
可順帶一提的是還有另上一碗湯
當泡飯的湯吸得七七八八時也可以自己加湯
味道不錯,上菜快,價錢合理,正正符合香港人的要求!

【2015 年 6 月】儍爸與同事食晏試過 Ringer Hut 的脆麵好好食特登帶我們去試下懶得諗食咩 ... 就點個二人前晚餐迷你雜果沙律 2 客小食就揀了我們都鍾意的炸魷魚鬚這個 Champon 鍋好豐富喎套餐包一款肉類,另一盆是加點的 ... 咁就可以豚肉和牛肉都食埋喇 !!!而湯底就揀了很多網友推介的芝士湯 ... 要 +HK$10 的就咁睇 ... 真是睇不到鍋裡面的芝士湯,但是煮吓煮吓 ... 白色的芝士湯就自然出來了芝士湯不會很濃稠,芝士味也不是太濃灼過的食物有少少芝士味,很香滑又不會很膩不過,最好味就是吸滿了芝士湯的拉麵 長崎香脆麵 ... 有點似平時食的中式肉絲抄麵上面鋪滿由日式魚片、芽菜、紅蘿蔔絲和椰菜抄的餸料麵條炸到脆卜卜,但又不會被面層的汁整淋,仍然很香脆 ... 啱哂愛食香口食物的我們香滑的豆腐雪糕,黃豆味很出 +HK$9 轉的荔枝梳打特飲** 以上是以我的口味、喜好和情況作出感受,一試 / 合用與否請自行決定
【2015 年 6 月】

儍爸與同事食晏試過 Ringer Hut 的脆麵好好食

特登帶我們去試下

懶得諗食咩 ... 就點個二人前晚餐
迷你雜果沙律 2 客
小食就揀了我們都鍾意的炸魷魚鬚
這個 Champon 鍋好豐富喎
芝士湯不會很濃稠,芝士味也不是太濃

灼過的食物有少少芝士味,很香滑又不會很膩

不過,最好味就是吸滿了芝士湯的拉麵
長崎香脆麵 ... 有點似平時食的中式肉絲抄麵
上面鋪滿由日式魚片、芽菜、紅蘿蔔絲和椰菜抄的餸料

香滑的豆腐雪糕,黃豆味很出
+HK$9 轉的荔枝梳打特飲

2015-06-20
  • 芝士鍋
  • 香脆麵
2015-08-29 1513 浏览
鐘意打邊爐嘅我終於都可以一試好多朋友都話平、靚、正嘅RingerHut啦~ 其實之前行過幾次都好想入去食,不過次次都係大排長龍,要等起碼廿幾張枱先。好在今日唔算多人,所以終於可以一試個芝士火鍋啦~我地兩口子齊齊都想打邊爐,所以就ORDER左個二人餐~先嚟兩客沙律先,如果份量可以多少少就更加好啦~我地小食叫左炸魷魚絲,可能係即叫即炸關係,熱辣辣咁食都唔錯,配埋個芥末醬就仲更加好味呀~我地嘅飲品,我嗰杯巨鋒提子入面有啲星星椰果呀~等左一陣,我地嘅主角嚟到啦....先嚟老公嘅味噌Champon暖盛鍋~哈哈哈...第一次一人一邊係用GAS爐,咁就可以自己調教火喉,較大火啲快熟啲呀~老公話佢依個味噌Champon都算可以接受,個湯底都有好濃嘅味噌味。而最吸引佢嘅就係個拉麵,好彈牙哦~我嘅芝士火鍋~可能我都算係芝士控,所以個芝士湯底比我想像稀,如果可以多多啲芝士,食落應該會仲滋味。不過咁食都好,因為食落冇咁滯嘛~其實以依個價錢有依個質數都算唔錯,食物方面都算幾足料,而且服務態度都算唔錯,所以我地下次都應該會再嚟食呀!
我地兩口子齊齊都想打邊爐,所以就ORDER左個二人餐~
先嚟兩客沙律先,如果份量可以多少少就更加好啦~
我地嘅飲品,我嗰杯巨鋒提子入面有啲星星椰果呀~
我嘅芝士火鍋~

2015-08-26 1403 浏览
有時候兩口子想簡簡單單打邊爐,又唔係太肚餓,我就會提議這種一人一鍋!今次幫襯嘅稜閣屋 Ringerhut位於淘大商場,二期地下個邊D舖位真係轉到我都認唔到,而 Ringerhut 就主打日式長崎Champon 長崎麵,而我地點嘅一人一鍋都有包左長崎Champon!先講火鍋,個人就覺得個湯底唔算太好味,唔夠濃又無咩味,不過都清清地幾健康,而蔬菜量都算唔少,比吉野家多!至於盤肉就不過不失喇,唔算好新鮮仲切得好薄,不過以6X蚊價錢又真係好抵既,如果想食肉就一定唔會揀這種一人一鍋,都係但求滿足下想打邊爐又唔想食咁嘅慾望姐!而最後長崎麵係最有驚喜,質地好彈牙,食落都幾好味,總算係比坊間一人一鍋有特別嘅賣點!

2015-08-17 1190 浏览
於facebook見到$69芝士火鍋,咁抵食?!要馬上『潮』聖。最後,同朋友叫了一個二人餐,再加一份明太子餃子。一面牆身以和紙裝飾另一面牆身以英文書頁裝飾,是想帶出這是一間日式西餐廳?迷你雜果沙律:蘋果粟米罐頭雜果沙律,正常冇出水。芝士盛鍋:無論外觀和配料,芝士火鍋整體感覺就像吉野家,不同的是這裡可以自己調教火喉。芝士湯底比我想像中稀,感覺冇咁滯。但,另一方面,芝士味淡,放食材入去,都未能染上芝士味。長崎太麵:好多蔬菜,麵質有咬口。但,可能我唔識欣賞個麵,味道上,我分別唔到普通拉麵和Champon的分別,反正兩者都有我討厭的鹼水味=—="炸魷魚鬚:剛剛炸起,魷魚彈牙,又香又脆!明太子餃子:剛剛上枱時,以為上錯芝士餃子,但睇返menu張相,又發現冇錯。餃子外觀和味道都不差,但冇明太子味。
最後,同朋友叫了一個二人餐,再加一份明太子餃子。
一面牆身以和紙裝飾
另一面牆身以英文書頁裝飾,是想帶出這是一間日式西餐廳?
迷你雜果沙律
迷你雜果沙律:蘋果粟米罐頭雜果沙律,正常冇出水。
芝士盛鍋
長崎太麵
炸魷魚鬚
炸魷魚鬚:剛剛炸起,魷魚彈牙,又香又脆!
2015-07-03
2015-08-07 1263 浏览
今晚同朋友睇完戲,原本諗住食茶x,個牌明明寫住9:45pm先停止派籌,但我地去到嘅時候只係9:35pm,佢已經掛牌話唔派😡算!好在ringer hut11:00pm先收,加分加分☺️一於去試下佢個芝士火鍋!由於都九點幾,所以唔洗等位,本身坐對住玻璃嘅枱,兩個人並排坐,之後有四人位,姐姐話可以調位。坐得舒服啲😬。我叫左芝士火鍋,朋友叫左蕃茄湯底火鍋,有蜆肉,煙三文魚等,芝士火鍋就無以上配料,平$10售$69。我揀左跟牛肉,朋友豚肉,以經濟角度黎講,豚肉抵好多,有成六七塊,牛肉得三塊😓不過兩個肉都ok。但個火鍋湯底其實唔夠濃,根據今次經驗有個小貼士,就係肉可以早碌熟,個湯就滾到最尾個時好濃就放個面熱一熱(本身熟)混埋食就perfect😊另外叫左個炸魷魚絲,都ok,個芥末醬幾好食。
另外叫左個炸魷魚絲,都ok,個芥末醬幾好食。
2015-08-03 1271 浏览
之前在facebook上看到有關$69芝士火鍋的報導,便立即慕名而來了XD一人火鍋,其實感覺有點像吉野家,當然比吉野家豐富一點吧(價錢差不遠)淡淡的芝士湯底+芝士竹輪+芝心丸+麻吉燒(外層是魚餅,內層是年糕)大概就是這款火鍋的賣點吧!芝士湯底沒有平時吃的(pizza hut)那麼濃,我覺得是好事來的,因為不會有吃兩口便濟住濟住的感覺。另外那個Champon麵也不錯的最後還加了一碟(邪惡的)芝士餃子,都是芝士迷值得一試的 *v*

芝士餃子
2015-07-31
芝士餃子
2015-06-17 1523 浏览
三點三, 又係時間Tea一Tea, 食Tea唔一定係飲茶的。今次去左九龍灣淘大的稜閣屋,這裡兩點已經開始有茶餐供應,雖然這麼的選擇不多,但勝在夠平。叫左一長崎香脆麵,香脆的麵條由日本直接進口,更榮獲日本人氣朝日電視臺「第一屆面類總選舉」日本第十名。長崎香脆麵加入肉類、海鮮及健康野菜配料, 清甜可口。只係28蚊, 超級扺食。凍朱古力(加3蚊),朱古力比較淡味,而且超甜。

只係28蚊, 超級扺食。
凍朱古力(加3蚊),朱古力比較淡味,而且超甜。