2021-05-01
古有唐伯虎點秋香,今日有小編食秋香😋。店舖以新式咖啡店裝潢,而餐牌則偏向日式🎏,全日都有酒精飲品🍻提供。我地一行四人,每人嗌左一款午餐,每款都包兩種前菜、沙律🥗同麵豉湯。豬腩肉飯 $138一上枱已經好吸引,厚切既腩肉🐷完全係邪惡之選。攪勻隻蛋🥚同啲飯,就發現唔係好夠熱,蛋汁都仲係好濕潤包唔住啲飯🍚,而入口更加發現啲飯只係微溫,敗筆之處失去左熱騰騰煲仔飯🍲既精髓。而腩肉都係微溫,外表有少少乾,咬落去肥膏比較多,食食下容易膩,但味道好入味,襯埋個醬油飯好足味。臘腸雞飯 $148用左雞扒肉🐔而唔係雞件,除左臘腸,仲有潤腸。朋友話整體唔錯,都係啲飯餸唔夠熱♨️比較出事。串燒盛配日式醬油飯(和牛粒、上等豚肉、雞翼、露筍、大啡菇)$138菠蘿羅勒薑綠茶(左) 香橙肉桂薑伯爵茶(右)我就試咗菠蘿羅勒薑綠茶,整體幾清新,有菠蘿🍍既清甜味,又有羅勒香草嘅refreshing,中和左食豬腩肉嘅油膩感。而另一朋友就試咗香橙🍊肉桂薑伯爵茶,玉桂味比較濃,帶着淡淡的香橙果香,又幾特別。雖然店舖唔近市中心,但我覺得都可以黎試吓,店舖座位坐得非常舒適👍🏻,同朋友仔可以黎食個週末便飯都唔錯。
豬腩肉飯 $138
臘腸雞飯 $148
菠蘿羅勒薑綠茶(左) 香橙肉桂薑伯爵茶(右)