2022-04-10 197 浏览
平時經過都唔太覺眼嘅小店,但有好多推介都推介呢間,所以晏就同同事黎呢間小店食lunch(>^ω^<)佢嘅串燒就中規中矩,如果有返少少汁會好啲冇咁干。不過個飯好食,有用高湯煮。呢個煲仔飯有好多肉係面,材料落得好足唔會hea!不過就偏油,食到尾會有少少漏。而個烤雞扒就好juicy,雞扒外皮脆,加埋沙律醬用黎送飯就好夾。飲品方品係幾特別嘅( ´▽` )ノ,而整體黎講食物方面係好食嘅,不過價錢就偏貴。環境係坐得舒服,可以忘記現實,好似係日本咁!

2022-04-09 154 浏览
好耐之前食過一次晚市,覺得食物質素都幾好,今次就係星期日嘅午餐時間去,成個晏晝都係得幾枱客唔太多人,可能係因為位置唔太顯眼🤔不過午市淨係得一人前昼食menu,無得叫單點menu嘅粟米沙律,上次食過好好味嫁😢**********<秋香鹽燒白鱔煲仔飯> $208黎到必點嘅秋香鹽燒白鱔煲仔飯,白鱔足足有四大舊,而且每一舊都好厚身,口質彈牙亦都無乜細骨!平時去食串燒一串燒白鱔都五六十蚊,所以計返又唔算好貴,真心推薦啊🤤**********<一人前串燒盛> $138叫左雞牛各一set嘅串燒盛,雞set有雞肉、雞翼、雞腎、雞肝及冬菇,牛set有牛舌、牛柳粒、豆卜、秋葵及雞髀菇,串燒味道整體都唔錯,另外仲跟飯同麵豉湯,碗飯有輕微調味望落無白飯咁dry😂

**********
<秋香鹽燒白鱔煲仔飯> $208

**********
<一人前串燒盛> $138
忙碌咗一個星期,終於到週末。同朋友去到置樂嘅轉角,見到間懷舊風特色居酒屋,秋香。牆上掛上「別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿。」。不在意別人嘅看法,只係自己,呢個理念體驗係都餐廳上,唔係一般嘅日式居酒屋,而係fusion多國菜。係疫情下,新推出全日menu,選擇點左四個主菜share,一於食曬多國菜。朋友C之前食過晚市,都推介煲仔飯。招牌白鱔滑蛋豆腐煲仔飯,暖笠笠,最適合呢個得10度,風雨交加嘅下午。白鱔大大舊,魚肉肉質仲好滑,有鮮味。滑蛋鋪滿晒飯面,仲有啲雜菇,有啲似日式嘅滑蛋飯,不過係有香口嘅飯焦。泡菜豚肉炒韓式年糕,一聽就知道係韓式嘅代表。豚肉片肥瘦適中,預先煎過,所以好香口。簡直係啖啖肉,豚肉片仲多過年糕。辣得來帶少少甜,醬料調製得唔錯,當然對本身愛泡菜嘅我唔會好辣。日式嘅代表點咗手工漢堡飯配牛肝菌汁日式弁當。手工漢堡好厚身,咬落有好濃嘅牛味,唔會比牛肝菌汁蓋過。西式有紅酒燴牛舌飯。與其話牛舌,不如話有好多牛腩,煮得夠淋,夠入味。總括而言,最欣賞都係煲仔飯。希望開返晚市嘅時候,再嚟秋香食唔同口味嘅煲仔飯,同埋朋友C所推介嘅粟米沙律。

招牌白鱔滑蛋豆腐煲仔飯

招牌白鱔滑蛋豆腐煲仔飯
泡菜豚肉炒韓式年糕
紅酒燴牛舌飯
2022-02-09 366 浏览
第一次黎到嘅時候,就比吧檯嘅酒吸引住,放滿唔同種類嘅酒,仲有唔少支酒係被吊住放。上等豚肉煲仔飯 / $138專登因為個煲仔飯再嚟食🤤🤤呢度唔似出面用瓦煲,有4大舊豬腩肉,外皮脆卜卜,脂肪比例好,唔會太肥,肉好似仲多過飯,撈埋雞蛋同蔥花,好味!!仲有飯焦都係我食煲仔飯嘅誘因🍚🍚🍚唐揚墨魚咀 / $68炸得香脆唔油膩,而且大大粒,好有口感,呢個推薦✅黑糖枝豆 / $30朋友推介,估唔到咁夾,因為枝豆剩係食入面粒豆,食嘅時候就可以啜晒表面嘅黑糖漿。串燒串燒之前食過正正常常,但係,今次嘅串燒好難食(sorry, 真係用難食形容)因為佢預期都係即叫即燒,但上碟時唔夠熱,肉質不好,雞皮不脆。唔建議大家叫串燒🙅🏻‍♀️不過,裝修佈置幾有特色的,黎飲2杯傾計放鬆都係唔錯嘅選擇。而且店員服務態度友善。

上等豚肉煲仔飯 / $138

唐揚墨魚咀 / $68
炸得香脆唔油膩,而且大大粒,好有口感,呢個推薦✅

黑糖枝豆 / $30

串燒

2022-02-02 342 浏览
28.01.2022之前在黃金海岸「秋香」堂食,煲仔飯好好味,常常心掛掛,想著何時再去食;家人生日,可惜停了晚市,所以考慮去置樂買外賣回家享用。網上跟餐廳職員聯絡,很有耐性解答,送上各款餐單,除了套餐,還有串燒、燒物、主食、煲仔飯、甜品及飲品;還加了外買便當。最近煲仔飯轉了用瓦煲原煲上,所以訂了鹽燒白膳煲仔飯,溫馨提示,煲仔飯限量供應,無論堂食或外賣都要預早訂定。串燒:牛舌芯 串燒:迷你雞脾菇串燒:菠蘿 幾款串燒都不錯,雞脾菇有點難咬,菠蘿好香好甜特式炒雜菜 份量很多,真的想不到,各款雜菜,味道好,不會太鹹或太油鹽燒白鱔煲仔飯除了用瓦煲原煲上,還用錫紙盡量保持溫度,加上我帶了保溫環保袋去盛載,所以回到家打開,仍然是暖的。白鱔依然香甜,煲底有少少飯焦。「外賣我地希望能盡力保持質量. 始終都唔能夠跟堂食即享用咁美味呀」正如餐廳說,當然無可能苛求跟堂食比較,所以找天再去食。
28.01.2022

串燒:牛舌芯
串燒:迷你雞脾菇
串燒:菠蘿
幾款串燒都不錯,雞脾菇有點難咬,菠蘿好香好甜

特式炒雜菜
份量很多,真的想不到,各款雜菜,味道好,不會太鹹或太油

2022-01-28
外卖自取
2022-02-01 240 浏览
💛黃店📜”秋香 (康景花園) (屯門)📍地址:屯門青善街38號康景花園地下26-27號舖🤍 分店地址: 屯門📝評價💬📢 白鱔煲仔飯 $208最多人推介嘅煲仔飯每日都有限定嘅數量😍本身出街好唔鍾意食魚😳佢完全係令我破戒👀煲仔飯加埋佢嘅飯焦真係好出色😏夜晚唔想食澱粉質嘅我都俾佢吸引住😋😋好香好入味😋😋上面仲有隻蛋黃💛💛完全做到色香味俱全😆另外仲叫咗兩款小食😍串燒的確係好出名又抵讚 大推👍🏻👍🏻牛舌$38唐揚墨魚咀$66🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🏵味道指數:👅👅👅👅🏵抵食指數:💰💰💰🏵回購指數:❤️❤️❤️歡迎餐廳合作/試食🥰 可DM聯絡📩#美食推介 #屯門美食 #屯門黃店 #黃色經濟圈 #黃店推介 #黃店 #黃店系列#instafood #美食分享 #hkfood #食好西 #吃貨 #hkfoodig #懲罰黃店 #foodiehk #良心小店 #foodieshk #hkfoodies #Yellowfood #852food #相機食先 #香港美食指南 #hkfoodblog #一路食一路post #美食地圖 #foodieksk黃店 #yellow屯門#foodieksk屯門
💛黃店
📜”秋香 (康景花園) (屯門)
📍地址:屯門青善街38號康景花園地下26-27號舖

🏵味道指數:👅👅👅👅
🏵抵食指數:💰💰💰
🏵回購指數:❤️❤️❤️

歡迎餐廳合作/試食🥰 可DM聯絡📩

Happy lunch- Covid 時期,香港人只剩午餐時間食好西! 已經唔係第一次幫襯秋香, lunch set 出咗 牛串燒 set 又有雞 串燒 set, lunch 可以食到熱辣辣嘅串燒真係啱晒我 😍尤其是牛舌係我最愛 🥰🥰🥰🥰 仲有軟林林冇根好鬼正!極力推介 ♥️雖然我食嗰個係雞串燒 set , 咁係偷咗個男朋友我份牛舌食😍 仲有佢嘅炸物, 炸芝士波 炸雞都係係我極力推介,本身我就唔食芝士波,但係佢炸得好乾身仲要好脆! 出邊好難食到! 芝士波外面個皮好似係米做😍😍😍😍 大家可以試吓
尤其是牛舌係我最愛 🥰🥰🥰🥰 仲有軟林林冇根好鬼正!
極力推介 ♥️
大家可以試吓
燒牛舌,燒雞翼
2022-01-28
燒牛舌,燒雞翼
  • 串燒
  • 粟米沙律
  • 炸物-  芝士波,炸雞
正岩今日是生日,第一次嚟這間試吓,一打開餐牌,嘩,價格很貴,食物選擇少,一個細細煲仔飯百多至二百幾蚊,一串只有三小舊鰻魚串燒7x元,兩人只係食了兩個炸物、三串串燒、一個煲仔飯、兩杯飲品,已$6xx蚊,問女職員,正因本人今天生日,可有小食或甜品送或優惠?女職員回覆,可加$20加紙入單食今日甜品:黑糖番薯。最後埋單,單上顯示黑糖番薯$68,另加字服務$20,頂,不是加$20優惠價甜品,原來另加$20寫得極樣衰字Happy Birthday 加一支蠟燭,講清楚吖,$88仲加一,食一個甜品😡,立即向埋單男職員理論,這樣女職員出現誤導,男職員竟然回答說他們自己會內部檢討,錢照收,埋單七百幾蚊......環境、食物相比價格極不值、很貴,食物選擇又少,職員溝通不良引致誤導,草草了事沒為客人分解,服務差劣,何值加一服務費呢?原本食品單價已很貴,寫兩個樣衰字加支蠟燭給客人生日也另收費,只懂加費、收錢,冷理客戶感受,絕對絕對不推介....不會再嚟

2022-01-06
2021-12-05 299 浏览
之前往往係食飽至醒起秋香,一定要搵次同佢相遇一吓。店內環境有點Chill跟懷舊嘅混合體,一大排嘅窗感覺Chill一大塊橫扁感覺懷舊,加上酒吧位置有亮銅色嘅裝飾,猶如置身一家老店。四人分別點咗吉列池魚定食、花魚一夜干定食、牛大大串燒盛定食、韓國年糕配炸雞。各款定食賣相好吸引池魚好酥脆,配他他醬更為美味。辣炒年糕配炸雞,夠哂火辣,辣得嚟係不斷一口接一口,炸雞被辣醬包圍,外面香辣、內裡嫩滑肉汁豐富,嗜辣嘅朋友不妨試試。牛大大串燒定食,各種串燒燒嘅時間跟味道恰好,牛舌同牛粒嫩而有汁,秋葵跟雞髀菇燒好後淋上醬汁調味,但無食材跟味道分離嘅感覺。花魚一夜干定食,魚重味咗少少,有點鹹,不過烤得好香,魚肉唔會柴口,有肉汁流出,近乎完美嘅一餐,真心推介。

各款定食賣相好吸引
池魚好酥脆,配他他醬更為美味。

2021-12-05
2021-12-02 339 浏览
今日係openrice見到呢間嘢好評都唔少就黎試下入到門口 見裝修都幾靚 都有少期待點知啲嘢食少到過分 味道又一般 真係冇期望就冇失望三個人食左740 仲要額外買嘢返去食 個茄子真係伏到唔知講咩 完全冇味 燒到啲水分都冇曬 雞腎燒到黑曬又硬 雞皮一啲味都冇 最緊要係啲串燒三十幾蚊仲差過十幾蚊嗰啲 真係替你地擔心煲仔飯個份量等於屋企個碗一半份量 蟹肉煲仔飯係唔錯 但係麻辣雞煲仔飯就唔知想點 通雞煲撈飯冇分別 份量仲要咁少 唔知講乜冇下次 唔明點解會咁多好評 伏到冇得再伏
今日係openrice見到呢間嘢好評都唔少就黎試下
煲仔飯個份量等於屋企個碗一半份量
冇下次 唔明點解會咁多好評 伏到冇得再伏

2021-12-02
2021-11-28 143 浏览
一嚟到就比佢既裝修吸引到😍好適合同朋友嚟chill下傾下計🤪叫左串燒雞肉、雞肝、雞腎、牛舍芯、原條茄子、免治雞肉棒、吉列炸蠔、章魚燒、粟米沙律、明太子芝士竹輸(每件$28-$90)串燒好食😋火喉掌握得幾好,皮脆肉嫩👅淹日本豚肉煲仔飯($148) 煲仔飯普通💗不過有飯焦😍😍整體食物質素唔錯,但偏貴少少,環境舒服😚整體美味程度:👅👅👅/5CP值:⭐️⭐️/5📍秋香屯門青善街 38號康景花園 26-27號
一嚟到就比佢既裝修吸引到😍
好適合同朋友嚟chill下傾下計🤪

串燒好食😋火喉掌握得幾好,皮脆肉嫩👅

淹日本豚肉煲仔飯($148)

煲仔飯普通💗不過有飯焦😍😍

整體食物質素唔錯,但偏貴少少,環境舒服😚

整體美味程度:👅👅👅/5
CP值:⭐️⭐️/5

📍秋香
屯門青善街 38號康景花園 26-27號
2021-11-18 198 浏览
住左屯門3年,係就黎搬屋之前同老婆幫襯一直想幫襯既「秋香」。 可能期望太大,落差都比較大,今次係幾失望既。內部裝修幾靚,好多星爺套「唐伯虎點秋香」既經典對白,個人幾鐘意佢個環境,香港黎講幾好feel👍🏻👍🏻吉列生蠔 8/10即叫即整,生蠔size都幾大隻,一咬開熱辣辣,好多汁,食果時要小心,呢個好好味👍🏻👍🏻👍🏻威士忌燒生蠔(6/10)職員話係半熟生蠔,但我就覺似只係加熱個殼🤣🤣 上面加上蔥花同偽魚子既野。上檯後,職員拎左支噴噴,向生蠔噴上幾下威士忌,但可能我落得多咗少少檸檬汁,完全食唔到威士忌嘅香味。 但好彩本身蠔嘅質素尚算唔錯,大隻厚身,有蠔味。 但我寧願直接係上生蠔,加熱個蠔殼有少少無謂😅串燒(菠蘿、雞肉、七里香、牛舌心、厚燒豚肉) (4/10)全晚最期待,同時最失望😞-菠蘿:我無食,老婆話唔錯,幾甜同好汁雞肉:比較乾,雞肉粒比較細,所以都無咩口感-七里香:乾,無味😅-牛舌心:我本人好鐘意食牛舌心,但可惜今次燒得比較乾,牛味淡,偏韌但未到咬唔到既。調味都較淡-厚燒豚肉:係真係好厚身,因為有肥膏所以相比下叫做無咁乾,但調味都係偏淡,食材本身既味道都偏淡。燒茄子(6/10)正常水平

吉列生蠔 8/10

威士忌燒生蠔(6/10)

-菠蘿:我無食,老婆話唔錯,幾甜同好汁
雞肉:比較乾,雞肉粒比較細,所以都無咩口感
-七里香:乾,無味😅

燒茄子(6/10)
正常水平,但相比下蒜蓉同孜然味會更岩我🤣

加埋啤酒,梅酒,烏龍燒灼 埋單~$1000 人均$500。 偏貴,但同食物質素未能成正比

居酒屋當然酒水重要,但串燒都絕對係靈魂既存在,希望可以改變下串燒質素同加多少少酒類既選擇。 加油。

2021-11-18
  • 吉列炸蠔
2021-11-06 224 浏览
屯門秋香一直想食好耐,每次訂位都要排幾日,今日終於打算去walk in 碰一碰運氣,竟然可以比我walk in成功。餐廳幾有氣氛,幾有特色,尤其係飲品既名。花多眼亂之下,我就叫左啤酒同燒雞肉串、原條茄子、蟹肉蟹膏煲仔飯同特式炒雜菜。無幾耐就先嚟一個前菜,係類似鮑魚群邊嘅前菜,幾好食。雞肉串都好味,燒得入味同幾腍。原條茄子幾抵食,大份。蟹肉蟹膏煲仔飯係間店最出名嘅,所以有定叫一定要叫,同埋真係好食,多蟹膏仲同有蟹肉。炒雜菜都係大份,主要都係似日式炒菜,味道唔錯。餐廳整體都幾有氣氛,仲可以叫其他酒類飲品,但位就難訂啲,通常都要早幾日先訂到。不過嘢食真係幾吸引,有機會都想再嚟。
餐廳幾有氣氛,幾有特色,尤其係飲品既名。

Aso ki

前菜

無幾耐就先嚟一個前菜,係類似鮑魚群邊嘅前菜,幾好食

燒雞串

雞肉串都好味,燒得入味同幾腍。
原條茄子

原條茄子幾抵食,大份。
蟹肉蟹膏煲仔飯

特式炒雜菜

炒雜菜都係大份,主要都係似日式炒菜,味道唔錯。

不過嘢食真係幾吸引,有機會都想再嚟。
2021-11-04
Aso ki
前菜
燒雞串
原條茄子
蟹肉蟹膏煲仔飯
2021-10-24 211 浏览
去完置樂買野,就係附近搵下有無d特色野食,老公就帶我呢左呢間【秋香】食,諗住居酒屋+串燒形式,都唔會太飽太多份量,點知食物一黎,wow,😱比我預期大份同埋係十分足料!而且全部都係即叫即整,店員好好,唔會一下子就堆哂d野食係我地枱,會因應我地食野進度上菜,保持到樣樣野都熱辣辣咁上枱,特別推薦白鱔煲仔飯+墨魚咀+燒原條茄子,超超超好食!而且全部即叫即整,最後食到好飽飽,最緊要食物對得住價錢,絕對會有下次😃
2021-10-23
  • 串燒
2021-10-07 265 浏览
聽日要推介嘅係置樂一小角既福聚樓,麻雀雖小,五臟俱全,好特別嘅風格,感覺非常舒適。先要講嘅係呢杯牛油果smoothies,完全冇特別添加嘅甜味,只有牛油果嘅香味,非常健康。仲有要比credit呢隻咁有風味嘅水杯,超級靚。然後到咗沙律時間,八爪魚中東沙律🥗 呢碟沙律大碟到嚇親人,超多!原本係帶辣,staff非常好,幫我地轉普通沙律醋,非常considering。main course係魚,魚肉質感非常嫩滑,同時亦都好配合醬汁。最估唔到,雪花式既芝士咩叫錦上添花,加埋配菜真係一流。最後係南瓜意大利飯,南瓜味道清香,食到最後開始已經有啲飽意,味道好唔錯,但就唔係好食得晒。

然後到咗沙律時間,八爪魚中東沙律🥗
呢碟沙律大碟到嚇親人,超多!