2017-07-08 4652 浏览
上個禮拜晚又去咗尖沙嘴食飯,呢次去咗食火鍋火鍋館位置係金馬倫道見到隻得意牛牛, 就到達目的地坐低咗就先睇有乜推介嘢食先點小食酥炸蜆蚧鯪魚球,鯪魚面炸得非常香脆,入口魚肉彈牙又夠鮮。再來係刺身拼盤,我哋有人唔食魚生,所以叫了一份小的有帶子爽口又大粒,海膽甘香又滑溜,三文魚肉質肥美又厚身,油甘魚肉質鮮嫩又夠鮮食完前奏,就到火鍋出場湯底係菜干豬肺湯,未食先飲番啖湯再食件豬肺補一補到火鍋配料分別有自家餃子,餃子 餡料豐滿又大件西班牙橡果黒毛豬片,豬片脂肪分佈一横橫相當雪白,放入鍋一陣就已經可以食,至於肉質幼滑細嫩好有肉味養顏花膠筒,花膠肉質嫩滑鮮甜,梗係要食多D養顔松葉蟹皇包,先咬一啖已聞香濃蟹味,入口蟹皇滑嘟嘟好鮮味,真係想再食多幾粒台灣鴨紅,未食前以為同豬紅一樣味道,一食就知原來好食過豬紅好多,鴨紅入口滑溜彈牙好入味,真係停唔到口食到咁上下梗係點番個雜菜籃中和一下不經不覺又食完一餐火鍋
上個禮拜晚又去咗尖沙嘴食飯,呢次去咗食火鍋

火鍋館位置係金馬倫道見到隻得意牛牛, 就到達目的地

坐低咗就先睇有乜推介嘢食

再來係刺身拼盤,我哋有人唔食魚生,所以叫了一份小的

火鍋配料分別有自家餃子,餃子 餡料豐滿又大件

至於肉質幼滑細嫩好有肉味

養顏花膠筒,花膠肉質嫩滑鮮甜,梗係要食多D養顔

食到咁上下梗係點番個雜菜籃中和一下
不經不覺又食完一餐火鍋
1K
2017-07-08 168 浏览
識飲識食嘅朋友,對於食物質素要求特別高,今次同一班愛吃嘅朋友到了這間火鍋館吃餐飽!朋友提議了個湯底係菜干豬肺湯$108,因為呢到個豬肺洗得乾淨,而出面個啲怕唔乾淨唔敢叫!個湯底真係可以當湯飲,香滑濃郁!而個醬料盤就有最愛嘅香蒜同生蒜!打邊爐同時都點了個刺身拼盤(小)$268,有鮮甜海膽,肥美嘅拖羅,鮮甜嘅帶子,真係邊爐前嘅個熱身!當然這裡嘅招牌肥牛,至尊本地招牌手切肥牛例$328,係必叫嘅首選,肉質嫩滑,入口肥美!而個冬菇釀墨滑$78亦好特別,冬菇爽口,墨滑爽彈,夠晒口感!而個自家製四寶丸$178,亦超正,有蝦、墨魚、鯪魚、牛,全部都係手打,而個蝦丸就特別喜歡,因超彈牙爽口!咁平時食開嘅食物當然都要,炸魚皮$48,大塊及十分脆口!脆炸響鈴卷$68,即炸新鮮,入口即時溶化!這裡亦有啲比較特別嘅食物選擇,台灣鴨血$68,入口煙韌爽口,味道較豬紅濃郁,幾特別!而今次重有呢個松葉蟹皇包$35隻,裡面用松葉蟹肉同蟹膏而成,入口嘅味道肉質鮮甜充滿濃郁蟹味!最後點了個超煙韌彈牙嘅水晶粉$42質素唔錯!多人去先可以吃得多及唔同嘅食物!

個湯底真係可以當湯飲,香滑濃郁!

而個醬料盤就有最愛嘅香蒜同生蒜!

咁平時食開嘅食物當然都要,炸魚皮$48,大塊及十分脆口!
脆炸響鈴卷$68,即炸新鮮,入口即時溶化!

最後點了個超煙韌彈牙嘅水晶粉$42

質素唔錯!多人去先可以吃得多及唔同嘅食物!
2017-07-08 128 浏览
近排食得太多西餐,食到冇乜食欲,又係時候轉一轉口味刺激一下味蕾呢次就係去食火鍋,皆因火鍋湯底種類可以千變萬化,有時真係估唔到咁都可以做湯底,而且都可以做非常出色今日就去咗呢間係尖沙咀金馬倫道火鍋店睇吓有冇驚喜係未食火鍋前,先點咗D小吃食住先椒鹽脆鱔球,鱔球面炸得金香鬆脆,至於肉質亦好嘢味呢度火鍋湯底都差不多有20款選擇,梗有一款啱你口味我地點咗個每日限定鍋底食寒天翅瓜滑雞鍋,鍋底買相精緻食材足料,梗係要飲番啖靚湯先得,湯底味道清甜而不膩,至於滑雞肉質滑溜鮮甜到火鍋配料樣樣都點咗D食,分別有冬菇釀墨滑,冬菇爽嫰墨滑彈牙又滑溜同埋脆炸響鈴卷,熱辣辣響鈴入口鬆化又乾身,點一下湯汁更好食到我今晚最喜歡嘅主菜出場,至尊本地招牌手切肥牛,雪白嘅脂肪平均分佈在每處,放落鍋裏一陣就可以食用,入口肉味好香濃,肉質細嫩又肥美,簡直愛不釋手再來係松葉蟹皇包,份量足料又大隻,咬一啖已食到蟹肉爽嫩,再加埋肉質滑滑又爽口,簡直係完美組合最後放埋水晶粉係鍋裹吸收湯嘅精華,入口好入味而水晶粉滑嘟嘟食落好有口感是日又品嚐到一餐豐盛的圍爐活動

今日就去咗呢間係尖沙咀金馬倫道火鍋店睇吓有冇驚喜

呢度火鍋湯底都差不多有20款選擇,梗有一款啱你口味

我地點咗個每日限定鍋底食

同埋脆炸響鈴卷,熱辣辣響鈴入口鬆化又乾身,點一下湯汁更好食

是日又品嚐到一餐豐盛的圍爐活動
  • 至尊本地招牌手切肥牛
2017-07-02 122 浏览
近期時不時都來尖沙咀食飯,今晚又係呀,位置係金馬倫道相當容易搵到,地下門口仲有隻好得意牛牛公仔係度,仲未講今餐係食乜嘢,佢就係火鍋。餐單款式種類多,至於火鍋湯底都有十多款選擇,梗有一款啱你口味。未食火鍋前,先點咗D小食係酸薑糖心皮蛋,已見糖心晶凝通透入口香濃黏口,酸薑亦好入味,味道適中唔會太酸。湯底要咗寒天翅瓜滑雞鍋,先滾一滾雞鍋飲番啖湯,湯味鮮甜,至於滑雞肉質嫩滑,食完一件又件配菜分別有幾款,先來係本地肥牛,肉質脂肪分佈平均,入口滑嫩香濃,不用沾醬汁,已相當好味另一款係自己製四寶丸分別有(手打蝦丸,墨魚丸&鮻魚球同牛丸)蝦丸爽口又彈牙,墨丸有兩款有墨汁同原味兩款口味各有不同,鮻魚球肉質鮮甜,牛丸滑嫩香甜台灣鴨紅,入口質感爽口滑溜,鴨紅味道已很入味,不用點醬汁已好好味另一款係脆炸響鈴卷,響鈴炸得鬆脆又可口,放入鍋裏輕輕吸收湯汁精華,入口更加好味。是日晚又食到一餐好飽滿火鍋

是日晚又食到一餐好飽滿火鍋

• 招牌手切肥牛
  • 台灣鴨紅
  • 手打製四寶丸
  • 寒天翅瓜滑雞鍋
冬天開住暖爐食雪糕,夏天開住冷氣打邊爐。唔知大家有無試過呢?我就成日都係咁做今次就去到位於金馬倫道既火鍋店來一次「夏天開住冷氣打邊爐」先來個盤法國生蠔每隻都好飽滿,滑溜溜咁吸入口,湧出海水味無鐵鏽味,只需加兩滴檸檬汁就已經好好食當流心皮蛋遇上日本子薑另有一番風味香甜既皮蛋加上酸中帶點辣既子薑,完全開啟我既食慾今次揀左“寒天翅瓜滑雞鍋”又雞又魚翅仲有蟹籽係面,外表好吸引煲到滾時,就可以切開係鍋底既冬瓜,一人一碗湯本身諗住個湯會好油膩,但盛出黎時,好清但味道幾清甜打邊爐一家會order牛肉啦!一碟招牌手肥牛一上台,睇得出雪花紋均勻,鮮紅色,脂肪分佈,已經令我流晒口水,牛肉最好就係快熟,可以快速享受。肉質嫩滑,仲有好濃郁既牛味其實如果唔係有朋友係度我諗我一個人都可以食哂一碟松葉蟹黃包用小籠包既做法包入蟹肉同松葉蟹黃烚熟後雖然樣衰衰,但入面充滿湯汁一咬落去,濃郁蟹味直衝出黎,而湯汁一同流出掀起外皮,會望到一絲絲既蟹肉附著黃澄澄既蟹黃竹笙露筍卷爽脆既露筍塞進原條竹笙之中,一款原本比較清新既火鍋料,但烚後出面變化竹笙吸收左湯底既精華,一咬會燙口,露筍一啲草腥味都即叫即炸響鈴用上風乾過既腐皮去製作,
冬天開住暖爐食雪糕,夏天開住冷氣打邊爐。
唔知大家有無試過呢?我就成日都係咁做

今次就去到位於金馬倫道既火鍋店來一次「夏天開住冷氣打邊爐」

先來個盤法國生蠔

每隻都好飽滿,滑溜溜咁吸入口,湧出海水味
無鐵鏽味,只需加兩滴檸檬汁就已經好好食

當流心皮蛋遇上日本子薑另有一番風味
香甜既皮蛋加上酸中帶點辣既子薑,完全開啟我既食慾

今次揀左“寒天翅瓜滑雞鍋”

又雞又魚翅仲有蟹籽係面,外表好吸引

煲到滾時,就可以切開係鍋底既冬瓜,一人一碗湯

本身諗住個湯會好油膩,但盛出黎時,好清但味道幾清甜

打邊爐一家會order牛肉啦!

肉質嫩滑,仲有好濃郁既牛味
其實如果唔係有朋友係度我諗我一個人都可以食哂一碟

松葉蟹黃包

用小籠包既做法包入蟹肉同松葉蟹黃
烚熟後雖然樣衰衰,但入面充滿湯汁
一咬落去,濃郁蟹味直衝出黎,而湯汁一同流出

掀起外皮,會望到一絲絲既蟹肉附著黃澄澄既蟹黃

竹笙露筍卷

爽脆既露筍塞進原條竹笙之中,
一款原本比較清新既火鍋料,但烚後出面變化
竹笙吸收左湯底既精華,一咬會燙口,露筍一啲草腥味都

即叫即炸響鈴

用上風乾過既腐皮去製作,就咁食已經鬆脆無比,完全理解點解會叫響鈴,咬落去清脆既聲音猶如風鈴聲一樣。
又或者放入鍋底,輕輕焯過一兩秒,鬆脆既質感仍在,但吸收左湯汁增添風味

另一款,一上枱我以為上甜品雪米滋,點知原本都係火鍋配料

有香芋,奶黃同叉燒口味
我選擇左香芋味試一試

煙靭既外皮包住香滑既芋頭蓉,小小既甜味會令人覺得食緊甜品

鴨血

用左花椒八角浸泡過,辟除血既腥臭味,花椒八角仲好濃添,唔會一夾就散,就算烚過後,仍然有彈性。
2017-06-15
2017-06-08 196 浏览
一班朋友約食飯, 我就最鐘意揀去打邊爐~黎到尖沙咀既禾牛薈, 其實經常經過佢地既鋪頭, 但從來未上過去;今次終於約到朋友一齊去啦!!!尖沙咀呢間設係1樓, 地方夠大;仲有獨立既房間, 私癮度都幾高下!!打邊爐梗係要調味料啦~~這裡既調味料都好齊全, 可以隨便混醬囉!!每次未齊人又肚餓就梗係點D小食食住等~~例牌都係點酸薑皮蛋, 脆炸魚片頭;另外仲有個係【老友鬼鬼】係油炸鬼裡醲蝦膠, 要趁熱食架!!!咁岩最近佢地既生蠔做緊 HK$15/隻丫, 仲要係黎自法國既~~新鮮又大隻又夠肥美, 又平又抵食, 趁佢仲做緊特價真係一定要食呀!!!刺身拼盤, 係一大班人食飯時必叫既~~有海膽, 帶子, 牡丹蝦, 三文魚, 油甘魚等等,,,,,新鮮上場, 一大盤已經令人流哂口水啦!!!加拿大海膽又鮮又肥美, 一啖過真係超級滿足!!!鮮甜味十足, 完全冇腥味架~~終於到今晚既主角:冬瓜雞翅湯底用雞件, 魚翅放係冬瓜件上面, 加上蟹籽, 令感覺更顯矜貴!!!而且睇得出其用料十足, 湯底應該熬了很久~~待湯底滾起後, 店員就會幫我地將湯料分切好~~大家先飲碗湯再打邊爐, 個湯好甜好濃郁, 冬瓜都夠淋身;不知不覺
一班朋友約食飯, 我就最鐘意揀去打邊爐~
今次終於約到朋友一齊去啦!!!

尖沙咀呢間設係1樓, 地方夠大;
仲有獨立既房間, 私癮度都幾高下!!

打邊爐梗係要調味料啦~~
這裡既調味料都好齊全, 可以隨便混醬囉!!

每次未齊人又肚餓就梗係點D小食食住等~~
例牌都係點酸薑皮蛋, 脆炸魚片頭;

刺身拼盤, 係一大班人食飯時必叫既~~
有海膽, 帶子, 牡丹蝦, 三文魚, 油甘魚等等,,,,,
新鮮上場, 一大盤已經令人流哂口水啦!!!

加拿大海膽又鮮又肥美, 一啖過真係超級滿足!!!
鮮甜味十足, 完全冇腥味架~~

終於到今晚既主角:冬瓜雞翅湯底
而且睇得出其用料十足, 湯底應該熬了很久~~

待湯底滾起後, 店員就會幫我地將湯料分切好~~
大家先飲碗湯再打邊爐, 個湯好甜好濃郁, 冬瓜都夠淋身;
不知不覺就會飲多幾碗架啦!!!

作為牛魔王就一定要食大量肥牛啦!!

佢地既招牌特級手切肥牛一定要試, 牛味濃郁;
雪花分佈得非常平均, 肉質軟滑, 仲可以食到牛既肥膏~~
口感不錯"*

另外仲點左其他火鍋美食~~
竹笙露笋卷, 脆炸響鈴卷, 自家製鮮韭菜餃, 自家制手打蟹子墨魚滑

佢地既自家製餃類的確不錯, 餡料夠多, 隻隻都脹卜卜;
而蟹子墨魚滑好彈牙~~

仲有好特別既松葉蟹皇包, 一個小籠包既樣, 入面係滿滿既蟹肉及蟹膏~~~

而佢地既鴨血係令人十分驚喜的!!!
用左麻辣作調味, 食落會有一陣麻辣香, 一點腥味都冇;
食落好滑身好惹味, 又唔會一夾就散開哂, 令人想不停食~~

最後仲有椰青糕作甜品~~~
椰皇味濃, 不會太過甜, 仲有幾條椰皇肉增加咬口!!!
好消暑既感覺"*

總括黎講, 食材樣樣都好新鮮~
價錢適中又坐得舒適!!!
2017-05-12
2017-06-07 264 浏览
一大班朋友約出黎食飯,當然要齊齊拾下拾下啦金馬倫道一直都多好嘢食,今次朋友係呢度訂左枱,大家黎試一試佢朋友黎開呢度,所以就佢發板一黎就上個色彩繽紛既刺身拼盤泰色生蝦,海膽,三文魚,帶子,鱆紅,甜蝦應有盡有每款刺身都夠冰凍,夠新鮮加拿大海膽超大塊有成隻飯匙咁大片,加片青瓜可以增加爽脆既口感,亦可以中和海水咸味刺身當然唔夠食,再黎多盤法國生蠔每隻平均都算飽滿,海水味適中,爽身脆肉無鐵鏽味,只需加兩滴檸檬汁就已經好好食煲底出場啦~朋友揀左“寒天翅瓜滑雞鍋”又雞又魚翅,心諗應該好重味,即刻整碗頭啖湯但盛出黎既時候,一啲都唔濃,仲有啲清飲落雞味唔算好重,反而有種滾湯既感覺打邊爐點會無牛肉呢~一碟招牌手切本地肥牛已經打動一班牛魔王😂😂😂均勻既雪花紋,鮮明既顏色,準確既刀功,為成碟牛肉增添唔小分數輕輕一焯,大概十秒左右,就已經夠熟滑嫩既肉質同香味一個人都已經可以食哂一碟用人手去做既墨魚丸未夠特別,加埋墨汁先夠原汁原味爽口彈牙之餘,仲有好重既墨魚香味有手打墨魚丸,梗係會有手打蝦滑成球蝦滑透露淡淡既粉紅色,仲有少少蝦肉黏著蝦味鮮甜,滑不溜口打邊爐成日都係咩脆鯇片、脆鯇腩呢到夠特別,淨係要魚鮫下半部既魚三
一大班朋友約出黎食飯,當然要齊齊拾下拾下啦

朋友黎開呢度,所以就佢發板

刺身拼盤

一黎就上個色彩繽紛既刺身拼盤

泰色生蝦,海膽,三文魚,帶子,鱆紅,甜蝦應有盡有
每款刺身都夠冰凍,夠新鮮

加拿大海膽超大塊

法國生蠔

刺身當然唔夠食,再黎多盤法國生蠔

每隻平均都算飽滿,海水味適中,爽身脆肉

無鐵鏽味,只需加兩滴檸檬汁就已經好好食

煲底出場啦~
朋友揀左“寒天翅瓜滑雞鍋”

又雞又魚翅,心諗應該好重味,即刻整碗頭啖湯

但盛出黎既時候,一啲都唔濃,仲有啲清
飲落雞味唔算好重,反而有種滾湯既感覺

招牌手切本地肥牛

打邊爐點會無牛肉呢~

輕輕一焯,大概十秒左右,就已經夠熟

滑嫩既肉質同香味
一個人都已經可以食哂一碟

雙色墨魚丸

用人手去做既墨魚丸未夠特別,加埋墨汁先夠原汁原味
爽口彈牙之餘,仲有好重既墨魚香味

手打蝦滑

有手打墨魚丸,梗係會有手打蝦滑

成球蝦滑透露淡淡既粉紅色,仲有少少蝦肉黏著

蝦味鮮甜,滑不溜口

新鮮魚鮫

打邊爐成日都係咩脆鯇片、脆鯇腩
呢到夠特別,淨係要魚鮫下半部既魚三角

呢個部位接近腩位,油香豐富

活動較少令肉質幼嫩

老友鬼鬼

仲有“老友鬼鬼”,原來係蝦膠釀油炸鬼

釀完先炸熟再上碟,有兩種食法

一種係即食
脆卜卜既油炸鬼加上彈牙既蝦滑,
猶如一種小食

另一種食法係食之前烚一陣,
令炸到已經乾身既油炸鬼再次吸收湯汁

一咬落去,飽滿湯汁之餘仍有少少脆口

不過要小心燙口

由於過多款式,不能盡數分享美味

2017-05-26
新鮮魚鮫
老友鬼鬼
  • 魚三角
  • 招牌本地手切肥牛
火鍋真係一年四季都好適合食 每次一大班人聚會都總會選擇食火鍋 食火鍋前就慣性先食一些前菜開開胃嘛 現在做緊生蠔$15/隻真係幾抵食,新鮮得來又肥美,好少火鍋店有咁平嘅生蠔食 除了生蠔又點少得刺身呢?這家的刺身都用料新鮮 海膽更鮮甜肥美,每件都又大件又有口感,完全沒有腥味 說到打邊爐最重要就係湯底,用料要靚之餘仲要夠特別 今次我們叫的湯底是冬瓜雞翅湯底,啱晒夏天湖暑 看個湯的顏色就知道個湯花了不少時間熬出來的,齋喝湯已經非常鮮甜,未食已經差不多把整鍋湯都喝光了 打邊爐又點少得肥牛呢?這家的手切牛肉相當高質素 看其的雪花分佈多均勻就知道是相當優質肉質 只需要涮一涮,帶有一點點粉紅色就更好 吃出它的嫩滑口感,又具有濃郁的牛油香味,可以說是肥瘦恰到好處 如果想食牛味更濃更有嚼勁的肉質的話,我必須推薦可以選擇特級雪花牛肉粒 很少牛肉粒做到雪花分佈如此多又平均,一咬落口就非常有驚喜,牛肉的香味濃郁 肉質既嫩滑又彈牙,一咬它的油脂即噴射出來,充斥著整個口腔 另外喜歡食鴨血的人一定一定要試試這裡的鴨血,它先以麻辣配料調味 食落有一陣陣麻辣香味,加上鴨血又水份飽滿,吸收湯汁後更加惹味
火鍋真係一年四季都好適合食
每次一大班人聚會都總會選擇食火鍋

火鍋前就慣性先食一些前菜開開胃嘛
除了生蠔又點少得刺身呢?這家的刺身都用料新鮮
海膽更鮮甜肥美,每件都又大件又有口感,完全沒有腥味
說到打邊爐最重要就係湯底,用料要靚之餘仲要夠特別
今次我們叫的湯底是冬瓜雞翅湯底,啱晒夏天湖暑
打邊爐又點少得肥牛呢?這家的手切牛肉相當高質素
看其的雪花分佈多均勻就知道是相當優質肉質
只需要涮一涮,帶有一點點粉紅色就更好
肉質既嫩滑又彈牙,一咬它的油脂即噴射出來,充斥著整個口腔
食落有一陣陣麻辣香味,加上鴨血又水份飽滿,吸收湯汁後更加惹味,沒有一般鴨血的腥味
響鈴也是即叫即炸,非常酥脆可口,又帶有香濃的豆皮香
想吃得高貴啲更可叫松葉蟹皇包,以小龍包的樣子差不多
皮身適中,不會太厚又不會太薄令到容易破爛,裡面包有很多的蟹肉,啖啖蟹肉的鮮甜味道絕不馬虎
墨魚丸多數都是白色的,但這裡有黑色的墨魚丸,加入了墨汁令墨魚丸增加了一點墨魚的鮮味
三色水晶包,分別有奶黃、芋頭、叉燒三種口味
店家更貼心會標示出滾燙時間,以免過了時間令食物質素
2017-05-14 1680 浏览
不知道為什麼身邊的他/她都很喜歡打邊邊。所以變成了四季都會約朋友打邊邊。今次想跟朋友食好少少,傾下計,舒發一下近來生活上的悶氣~生蠔飯前小食- 生蠔才$15隻,非常抵食又肥美,yummy!寒天翅瓜滑雞鍋湯底挑了寒天翅瓜滑雞鍋。貪佢已內含滑滑雞件、冬瓜及寒天翅,開始前先飲碗足料而成的湯底。特級雪花牛肉粒推介柔軟、外滑的牛肉粒,濃濃的牛味,肥美再由中間滲出口腔,好滿足!必點之選。台灣鴨紅不用去台灣也能吃台灣鴨紅。鴨紅柔軟、滑身而有淡淡花椒、八角味。在香港特別少有,忍不住吃了2/3片哩!松葉蟹皇包喜歡蟹肉的一定要點松葉蟹皇包。最小籠包般的,但內包多多的松葉蟹肉。包皮也算滑,整體好搭的出品。脆炸響鈴卷超大而鬆化的響鈴卷,吸滿湯汁後好正。點了2款飲料。竹蓆茅根好清新,菊花近乎涼茶般好足料。嘴尖的我,喜歡有高質素食物的打邊邊,埋單每人三佰多也合理。禾牛薈應該是會再到的。
不知道為什麼身邊的他/她都很喜歡打邊邊。

所以變成了四季都會約朋友打邊邊。
今次想跟朋友食好少少,傾下計,

舒發一下近來生活上的悶氣~

生蠔
飯前小食- 生蠔才$15隻,
非常抵食又肥美,yummy!

寒天翅瓜滑雞鍋
湯底挑了寒天翅瓜滑雞鍋。

特級雪花牛肉粒
推介柔軟、外滑的牛肉粒,濃濃的牛味,

肥美再由中間滲出口腔,好滿足!

必點之選。

台灣鴨紅
不用去台灣也能吃台灣鴨紅。
鴨紅柔軟、滑身而有淡淡花椒、八角味。
在香港特別少有,忍不住吃了2/3片哩!

松葉蟹皇包

喜歡蟹肉的一定要點松葉蟹皇包。
最小籠包般的,但內包多多的松葉蟹肉。
包皮也算滑,整體好搭的出品。

脆炸響鈴卷

超大而鬆化的響鈴卷,吸滿湯汁後好正。

點了2款飲料。
竹蓆茅根好清新,菊花近乎涼茶般好足料。

嘴尖的我,喜歡有高質素食物的打邊邊,
埋單每人三佰多也合理。禾牛薈應該是會再到的。
2017-05-11
  • 特級雪花牛肉粒
  • 台灣鴨紅
  • 松葉蟹皇包
2017-05-13 573 浏览
你真識食,呢句可以有好多含意,不過今餐,我只諗到呢一句。因為真係好好味! 朋友訂了呢一間禾牛會火鍋宴客,原來呢度免開瓶費,免房間費,無房間min charge,酷愛飲自己嘅紅酒,威士忌等等嘅朋友絕對唔可以錯過!我覺得這最失敗嘅地方係唔記得咗影個湯底,還有點嘅湯底係滋補養顏椰子燉雞湯,煲滾左之後飲咗兩碗,真係撐少少連渣都冇!唔知大家覺唔覺得呢每一次大棚人打邊爐呢,都要等吓等吓,七點鐘開席可能七點九先有得食。所以一間火鍋店嘅餐前小食好食都好緊要架!老闆推薦一定要試吓呢度嘅流心皮蛋配日本子薑。講真要搵到一間皮蛋子薑係流心已經難,仲要流到咁靚更加難,唔好以為好簡單,搵到靚料先係重點!等下等下又仲爭個朋友,所以點左個細嘅刺身拼盤,雖然呢個細刺身拼盤係唔夠我地八個人食,但係見到都覺得好靚有好美味嘅加拿大海膽,仲有泰式生蝦刺身,三文魚,帶子,甜蝦,油甘魚。好足料,好震撼。都係講緊二百幾蚊咋!淨係加拿大海膽呢度都用了半板了!!我好可惜自己唔記得影個湯底,不過好彩我記得一定要影個牛肉,牛肉係好靚的邊爪位,邊度喺邊爪位呢我就唔知啦!淨係知道佢脂肪同肉連埋一齊,口感好嫩,肉味夠重,配埋個湯底真係乜都唔使點。

老闆推薦一定要試吓呢度嘅流心皮蛋配日本子薑。

我好可惜自己唔記得影個湯底,不過好彩我記得一定要影個牛肉,牛肉係好靚的邊爪位,邊度喺邊爪位呢我就唔知啦!淨係知道佢脂肪同肉連埋一齊,口感好嫩,肉味夠重,配埋個湯底真係乜都唔使點。已經好耐冇食到咁好食嘅牛肉了。

早兩日去街市買餸先同肉檔老細話係做乜鬼嘢依家啲牛肉買極都係韌嘅,之後嗰個老細好串咁同我講梗係啦,靚嘅俾人買Q晒嗎!。。。。呆左。食靚牛肉唯有去呢d精品火鍋店la ~

食完成碟牛肉唔夠喉,但係又覺得再帶多啲有點貴,所以唯有叫個雪花牛柳粒$100左右過下口癮。意想唔到就係連平價嘅雪花牛柳粒都可以咁好食,好juicy ~

我推薦嘅就係鴨血,自從去完台灣食過嗰邊嘅鴨血就不能忘記,呢度嘅鴨血係應該係有制過,好香嘅花椒八角味道。仲要滑嘟嘟,一碟快速被清。

炸響鈴同樣即叫即炸,配上甜酸醬或者係湯底過一下,都同樣好味。

估唔到嘅事點左一個比較新鮮美食光嘅竹笙蘆筍,將條美味嘅蘆筍套係竹笙內,兩種我都好鍾意食嘅美食配搭埋一齊,索埋個靚湯,真係味道瞬間提升。

比我發現左,靚嘅湯底整條菜都特別好食!朋友請客嘅時候我真係擔心埋單佢會好傷心,當然打邊爐實在太多嘢食,未能一一錄盡,不過叫佢買單時都40,000咁嘅口,應該唔貴,返到屋企問一問原來每位$300左右,靚湯底,靚料,靚小食,靚牛肉,仲有靚價,我喺WhatsApp覆佢"你真識食"
2017-05-13 414 浏览
踏入五月份夏季,天氣漸漸開始炎熱母親大人竟然選擇打邊爐來慶祝母親節禾牛薈火煱館位於尖沙咀金馬倫道, 地點非常易揾, 在樓下仲會有隻牛牛來歡迎你該店係母親大人要求來到的上OPENRICE睇過食評, 見到頭兩個食評係負評都嚇左一跳但原來只係虛驚一場 全家人對餐飯都非常滿意打邊爐前先叫冷盤小食生蠔 $15/隻待應介紹我地食法國生蠔,每隻$15 , 我以為聽錯平時在出面食法國生蠔要$4X幾 隻, E度只需$15, 我地叫左14隻_14隻都係$210 咋,...抵到笑蠔味軟濃,海水味重正..小食--酸薑溏心皮蛋 $58皮蛋晶瑩剔透, 仲有半融的溏心蛋黃,溏心皮蛋加上酸薑一齊食,蛋黃滑, 味道帶小甘而不苦澀, 酸薑非常入味 寒天翅瓜滑雞鍋 $228以為普通一個湯底,上枱後, 外型非常吸精..材料非常豐富奶白色湯底,最底層係冬瓜,冬瓜上放有半隻雞, 再舖上寒天翅及蟹子不單止有外型, 連味道都非常正,味道濃郁鮮甜,並無味精味簡單一個打邊爐湯底,竟然可以令每個人在打邊爐前飲一碗湯,亦由於湯底正, 增添了稍後所有食材的味道特級雪花牛肉粒 $148 雪花牛肉咬落冇根, 唔UN帶牛香, 質素唔錯喎至尊本地招牌
踏入五月份夏季,天氣漸漸開始炎熱
母親大人竟然選擇打邊爐來慶祝母親節
禾牛薈火煱館
位於尖沙咀金馬倫道,
地點非常易揾, 在樓下仲會有隻牛牛來歡迎你
該店係母親大人要求來到的
但原來只係虛驚一場
 全家人對餐飯都非常滿意

打邊爐前先叫冷盤小食
生蠔 $15/隻
待應介紹我地食法國生蠔,
每隻$15
, 我以為聽錯
平時在出面食法國生蠔要$4X幾 隻,
E度只需$15, 我地叫左14隻_
14隻都係$210 咋,...抵到笑
蠔味軟濃,海水味重
正..
小食--酸薑溏心皮蛋 $58
皮蛋晶瑩剔透, 仲有半融的溏心蛋黃,
溏心皮蛋加上酸薑一齊食,
蛋黃滑, 味道帶小甘而不苦澀, 酸薑非常入味
寒天翅瓜滑雞鍋 $228
以為普通一個湯底,
上枱後, 外型非常吸精..材料非常豐富
奶白色湯底,最底層係冬瓜,
冬瓜上放有半隻雞, 再舖上寒天翅及蟹子
不單止有外型, 連味道都非常正,
味道濃郁鮮甜,並無味精味

簡單一個打邊爐湯底,
竟然可以令每個人在打邊爐前飲一碗湯,
亦由於湯底正, 增添了稍後所有食材的味道
特級雪花牛肉粒 $148
 雪花牛肉咬落冇根, 唔UN
帶牛香, 質素唔錯喎
至尊本地招牌手切肥牛(大) $388
牛肉紋好靚, 食落入口即溶,
好鐘意

其他食物都非常好味

椰皇大菜糕
甜品都咁好味,
好有椰皇味, 上面仲有幾條椰皇肉點綴

今次母親大人冇介紹錯,

地方大, 分別有1,2樓兩層,
待應服務都唔錯,
帶住小朋友打邊爐, 幫我地安排了一間房
價錢在尖沙咀區唔算太貴
2017-05-11
  • 寒天翅瓜滑雞鍋
2017-03-13 1165 浏览
幾年前來過這店,看來近期水準下降了,牛肉質素似乎大不如前,雖賣相可以,但牛味不再,其他食物都有不錯既選擇既,好似鮑魚、唐篙、珊瑚蚌都夠新鮮,其他都是基本,要讚既係服務殷勤,態度友善,被安排卡枱的話仲可以有獨立電視,確實不錯👍
尋晚我同啲friend去打邊爐同飲啤酒。 有叫到1664 、asahi同埋青島。埋單時見到竟然收咗我哋七支asahi啤酒, 但係我哋冇可能飲到七支,因為我哋就係飲咗少少覺得比較苦,所以先叫返青島,試問點會叫七支?之後問侍應點解係七支,佢二話不說就幫我地處理張單,就改收我地五支,話係隔離枱計咗落我哋枱; 但我哋計過都冇飲五支,之後就叫經理。經理就用啲唔好嘅語氣同我哋講:“通常飲咗酒嘅人都唔知自己飲幾多支㗎啦 , 咁你哋覺得自己飲幾多支呀?” 我哋話四支,最後佢就收咗我哋四支了。我地覺得呢間嘢係因為我哋飲咗酒,搏我哋唔睇單,所以亂咁計,真係好唔老實,以後都唔會去。奉勸各位去飲酒都要小心!點了個素翅雞湯做打邊邊嘅湯底,打邊邊前每人飲咗一碗。味道冇乜特別,有點雞味,只算過得去,但用來打邊爐就唔算太夾。因為本身唔太好牛肉,所以冇食。但朋友話點咗嘅兩款牛肉都好一般,但係都幾貴,唔值。其實成餐冇樣嘢話特別好食,好一般,但~係~好~貴~。

2016-11-22 2901 浏览
比個名呃左,以為牛肉出名,評價完全冇牛味,鞋,好少可以比呢個價錢食到一d咁差既牛肉,大家可以慳番錢,其他食物亦一般般,唯獨服務態度還可以,如果一心只追求食物質素,建議可以去第間
比個名呃左,以為牛肉出名,評價
2015-09-01 10291 浏览
公司請食晚飯 去左呢間野打邊爐幾十人包左佢一層所以成晚都只係serve 我公司同事刺身好有驚喜 新鮮 而且賣相好ok三文魚又鮮甜 帶子都夠彈牙仲有個蝦好值得讚 又彈牙又甜 配埋個泰式汁仲好細心係 喺聖子旁邊有個牌仔寫住 只需要煮一分鐘所以好新鮮 好甜其他材料都好新鮮同好食手打丸有好多款 黑色墨魚丸 豬肉丸 墨丸等仲有個魚滑鑲冬菇 好得意 菇味濃值得推薦
公司請食晚飯 去左呢間野打邊爐
幾十人包左佢一層