2015-06-28 8281 浏览
提供很多款湯底選擇,揀咗冬蔭功試試!味道都濃,只是油略多了少許!配料值得一提除咗牛很有牛味、口感好正外,其次韮菜餃都好新鮮,脹卜卜好大隻👍🏼黑白墨丸夠鮮味!鮮雞件都唔錯,只是略嫌份量只得5件左右!
2015-06-26
  • 韮菜餃
2015-06-02 6672 浏览
其實打邊爐又有咩好影, D生料放左個鍋到拾下拾下, 一陣間就唔知變左D咩.同埋都係點D大路野, 不過呢到D手切牛, 真係幾唔錯. 好濃牛味, 而且唔韌!值得一提的係呢到D刺身, 非常新鮮美味, 賣相也一流. 大家可以睇相望望.有日本蝦, 又有泰式生蝦, 仲有海膽. 5-6個人就岩晒! 埋單每人300-400左右

刺身
有日本蝦, 又有泰式生蝦, 仲有海膽. 5-6個人就岩晒!

埋單每人300-400左右
刺身
2015-05-31 3988 浏览
吃火鍋算是我喜好,朋水聚會取個中間點聚腳,尖沙咀真的是最好選擇。因為是聚會,當然不是找個放題或限時任吃的餐廳,都不知是趕著吃好定傾計好,所以寧可俾貴些,最緊要好坐同傾到計。這裡做到了這點,地方好企理,每張餐都好舒適,桌與桌間絕不迫,好獨立感。但食才價格不便宜,不過好多火鍋店都是這個價位,卻都要分成兩輪時段,這裡7點坐到10點是好正。但食物我卻吃不到什麼味道同要讚或回味的食才,醬料盤好整潔又有氣派,但最終到吃食才,我都是只能說句好普通,普通到無咩好講,個手切牛無牛味仲幾un. 魚片新鮮既,蝦滑就太貴,只得小朋友拳頭咁大舊一碟,吃到都未feel 到彈牙否啦,到炸芋头仲不值一叫,咁既價得幾片是預左,但仲衰都仲係不是粉芋囉,削削地....每吃一款就彈一款,搞到無心機再影食物相,整體我吃了都不多,因為提升不起味蕾,餐飯由一班人聚會變成同其他火鍋店比較,那間邊樣好,邊樣好過佢......到最後埋單時全桌6個人都一致認同無食到什麼味道出來,卻每位成為$320.
,削削地....
每吃一款就彈一款,搞到無心機再影食物相,
,卻每位成為$320.
2015-05-29
2015-05-25 3438 浏览
是日朋友生日, 去左禾牛薈打邊爐.同行其中一位朋友係LI到GE熟客, 所以由佢黎點菜.LI個湯底我地先飲完湯再用黎打邊爐.個湯好鮮甜.牛刺身, 一D都5腥.好正.埋單每人7百, 可能朋友係熟客關係,招呼好好.
是日朋友生日, 去左禾牛薈打邊爐.
同行其中一位朋友係LI到GE熟客, 所以由佢黎點菜.
超正火鍋湯底
LI個湯底我地先飲完湯再用黎打邊爐.
個湯好鮮甜.
牛刺身
刺身, 一D都5腥.好正.
刺身^^
埋單每人7百, 可能朋友係熟客關係,招呼好好.
2015-05-23
生日
2015-03-21 3478 浏览
春天嚟講,打邊爐就係幾辛苦,濕氣重。lahris當然好鍾意打邊爐,對上個星期仲未咁潮濕,一班同事去烚下烚下。識食一定要嚟禾牛薈。先講價錢,真係唔算平,但食物質素真係值回票價。仲有個經理「來哥」好人到不得了對上一次嚟都真係一年前,要咁大班人先抵食嘛!記住要叫冬瓜雞翅湯底,真材實料,記得記得飲咗個湯先開波落材料,唔係嘥哂。翅係素翅,環保的,冬瓜食到尾索哂味正到不得之了另一個湯底就係同豬骨湯底,一樣貨真價實,超濃超正,鍾意食湯料朋友,豬骨一定唔可以嘥打邊爐叫牛是常識吧,來哥專登留返碟正牛俾我哋,本地同來佬,但唔記得邊度嚟喇。總之一碟較軟身啲,一碟爽口啲,口感呢樣野各有喜好,lahris鍾意軟身,入口即溶。不過講到牛,梗係紅磡老坑手切肥牛,又無得比既叫咗太多野,重點講幾樣啦,響玲都係要食既,大大件,有同事鍾意浸到稔哂咁食,lahris又試下,其實唔錯,更加索湯吖嘛來哥又送一碟「煙肉」俾我哋,類似厚身豬腩肉啦,爽爽地咁幾好味,不過要烚耐啲,唔係唔熟其餘肉餃、苟菜餃都好好食,丸類都足料,墨魚滑都夠彈牙!要講講呢個牛胸爽,即係牛嘅橫隔膜,同事話好正,落水兩秒要即食。Ummm lahris就對內臟一般
對上一次嚟都真係一年前,要咁大班人先抵食嘛!
其餘肉餃、苟菜餃都好好食,丸類都足料,墨魚滑都夠彈牙!
要講講呢個牛胸爽,即係牛嘅橫隔膜,同事話好正,落水兩秒要即食。Ummm lahris就對內臟一般啦,爽口一塊咁,我諗鍾意牛雜者會鍾意。

最後埋單超咗budget 每人$3xx落樓,不過放心,真係叫咗好多野,加埋好多啤酒(朝日、青島)汽水嘅。建議可以俾個budget 來哥叫佢幫你執料就唔使驚過火位啦!
2015-03-02
2014-12-25 4324 浏览
聖旦節dinner黎禾牛薈打邊爐慶祝, 預早2日book 頭輪6:30-8:30pm, book 到, very good.1) 一黎到簡緊野食時, 緊係開始"攪攪醬" la, 好中意個麻醬同XO瑤柱醬2) 湯底有好多選擇, 個蟹湯勁吸引law...不過我都係想清d, 簡左個basic 薯仔湯底3) 牛頸瘠夠曬瘦, 我中意, 刀功好!4) 花甲有d 沙同埋較細隻, 唔夠滿足5) 象拔邦很鮮, 賣相也好靚, 份量很足6) 手打四寶丸very good, 好彈牙, 而且墨魚丸重有分黑白tim! 夠特別7) 幫我地落order 的經理(名叫啊來)服務很好, 勁有禮貌同好詳細介紹食物同海鮮, 讚
聖旦節dinner黎禾牛薈打邊爐慶祝,
1) 一黎到簡緊野食時, 緊係開始"攪攪醬" la,
好中意個麻醬同XO瑤柱醬
3) 牛頸瘠夠曬瘦, 我中意, 刀功好!
4) 花甲有d 沙同埋較細隻, 唔夠滿足
5) 象拔邦很鮮, 賣相也好靚, 份量很足
2014-12-25
2014-11-20 4735 浏览
十一月壽星仔生日,今次我們一7人到了禾牛薈一齊恰恰下侍應和部長都好熱情,環境幾好,枱與枱之間有些距離,不會太迫一進來就見到好多用來混醬的料好乾淨好新鮮我們點了個鴛鴦鍋,一邊是豬骨鍋一邊是蕃茄薯仔非常足料,而且好夠味,只食鍋中的配料都OK推介雪花牛,一定是牛啦,一點雪味也沒有,而且肉與脂肪比例很均勻,好食雲吞,大大粒,好足料,而且食到蝦肉,雲吞又滑溜溜意式牛肉餃,不理解何謂意式,但牛肉餃好正,餡料牛肉和蕃茄,好大,好有味牛肉味好濃。稻庭烏冬,好滑好彈牙脆肉鯇,大大片,好少見到這麼大片,而且厚切,恰完仲好有肉,而且肉質結實。竹蔗茅根又一推介,自己煲的,好清甜真材實料,完全似其他餐廳的甜水埋單每人470大元,現在在香港食飯,要四百幾蚊先食到中上的質素。(諗諗下都係多D係屋企煮好,每人4XX已經可以食九大簋)
十一月壽星仔生日,今次我們一7人到了禾牛薈一齊恰恰下
侍應部長都好熱情,環境幾好,枱與枱之間有些距離,不會太迫
一進來就見到好多用來混醬的料
好乾淨好新鮮
我們點了個鴛鴦鍋,一邊是豬骨鍋一邊是蕃茄薯仔
非常足料,而且好夠味,只食鍋中的配料都OK

推介
雲吞,大大粒,好足料,而且食到蝦肉,雲吞又滑溜溜
稻庭烏冬,好滑好彈牙
竹蔗茅根
2014-11-16
竹蔗茅根
2014-03-22 8084 浏览
平安夜通常都是吃西餐,今次吃火鍋慶祝聖誕也挺不錯。禾牛薈是妹妹的提議,我卻是第一次光顧。這兒的環境光猛舒適,裝修新浄,我們一共六人獲安排坐一張八人枱,感覺鬆動舒服。店裡提供多款配料給客人自行調配醬汁,令我未吃已對食物有所期待。只是坐下沒多久,侍應便不停催促我們點菜,應該是怕我們未能在兩小時內還枱吧,而且又不斷向我們推介當日的特色海鮮,令我覺得有點煩擾。經過各人提出自己想吃的食物後,我們共點了十多樣。瑤柱冬瓜湯底($98):清淡之選,但沒想到湯內有冬瓜塊之餘,還有很多小瑤柱粒,真材實料,所以湯底有真正瑤柱鮮味,有驚喜。特級手切肥牛($208):肉味濃而且不勒,正!蒙古羊肉片($78):嫰滑有羊羶味,推介!三式水晶包($88):有奶皇、叉燒和芋泥三款餡料,焯熟後包身變得半透明,配合餡料味道相當不俗,大家都讚美味。精選六寶丸:分別有蝦丸、芝心丸、鯪魚球、豬肉丸、貢丸和魚蛋,算新鮮,不過我不喜歡鮮肉丸的胡椒味太濃。白鱔片($98):肉身彈牙有鮮味,各人大讚,要追加。自家製手打蟹子墨魚滑($88):有墨魚鮮味。桂花蚌($88):新鮮爽口,好吃。魚皮餃($45):略嫌有點硬。鮮韮菜餃($68):餃
平安夜通常都是吃西餐,今次吃火鍋慶祝聖誕也挺不錯。

經過各人提出自己想吃的食物後,我們共點了十多樣。

瑤柱冬瓜湯底
特級手切肥牛($208):肉味濃而且不勒,正!
特級手切肥牛
蒙古羊肉片($78):嫰滑有羊羶味,推介!
蒙古羊肉片
三式水晶包
精選六寶丸
白鱔片($98):肉身彈牙有鮮味,各人大讚,要追加。
自家製手打蟹子墨魚滑($88):有墨魚鮮味。
桂花蚌($88):新鮮爽口,好吃。
白鱔片
魚皮餃($45):略嫌有點硬。
鮮韮菜餃($68):餃子很大隻,被薄薄的雲吞皮包裹著的韮菜粒,完全吸收了湯底的鮮甜味,非常好吃。
豬潤($38):新鮮又大塊。
豬紅($38):爽身,夠新鮮潔淨。
滑豆腐($35):非常明顯是百福豆腐,我比較喜歡布包豆腐。
魚皮餃、豆腐、豬潤
豆苗($38)、生菜($35)、西洋菜($35):三款蔬菜都新鮮乾淨,以吸收了海產和肉鮮味的瑤柱湯底焯來吃,頓時變成上湯浸菜。
西洋菜、豆苗、生菜
酸梅湯:酸味適中,好喝又解渴。

雖然不是圍著火爐,但火鍋不停冒著煙,我們又吃著熱騰騰的食物,在這稍冷的晩上,各人都感到很溫暖。大家一時搶著吃鱔片,一時努力為媽媽在鍋裡打撈屢尋不獲的豬膶,又或者取笑對方的水晶包焯得變了形...... 就這樣充滿笑聲的共度了一個平安的夜晚。
火鍋最重要是材料新鮮潔淨,禾牛薈在這方面完全達標,而且環境舒適,價錢合理,值得推介。
2013-12-24
圣诞节
瑤柱冬瓜湯底
特級手切肥牛
蒙古羊肉片
三式水晶包
白鱔片
2013-10-22 6731 浏览
這裡也是一派悠閒的氣氛,我們很清楚來的目的是 ~ 牛,就什麼也不用說,先來一碟手切頂級肥牛。牛肉薄薄的一層舖在碟子上,中間略厚而兩邊起雙飛,是牛頸脊的部份吧。看上去油花充足,不過多而牛肉的色澤對辦,是好貨色~~~夾一片放進熱湯裡,來點略拖幾下,待牛肉的表面轉了色就可以吃了。口感嫩滑而有肉香,雖然中間也夾雜油脂甘香,好吃。最怕油脂成份太多的牛肉,只吃得一口油而沒有肉味,這裡的很不錯。這一餐,不是吃得太飽,重要是吃得滿足。
這一餐,不是吃得太飽,重要是吃得滿足。
2013-10-13
2013-09-28 5783 浏览
收工收得夜,一大班人,最好就係打邊爐,貪佢收得晏又就腳今次一行八、九人,同事特登 BOOK 咗間房,所以去到之後等咗一陣(幾分鐘)先入座一坐低,佢哋就叫咗個牛肉刺身~ Woo~~~~ 真係非常好食!牛肉唔會有雪味、但夠凍,雖然未至於入口即溶,但牛肉點上專用酸汁已足夠令人回味無窮~另外,嫩滑嘅牛肉配搭旁邊嘅海藻一齊食嘅話會更清新爽口,感覺也不錯!既然多人,點可以唔叫多份刺身呢?當日無龍蝦,所以大家決定食象拔蛑刺身泥到發現象拔蛑好大份,非常鮮甜,好新鮮!可惜唔凍,感覺爭咁啲咁另外,火鍋牛肉我哋叫咗兩份,亦有叫牛柳粒,成餐係咁食牛,啱哂成班牛魔王!另外,打邊邊當然唔少得竹笙、冬瓜呢類愈耐愈好味嘅蔬菜啦~我哋叫咗冬瓜湯底,所以冇另外叫~而竹笙就嫌佢太少,一夾起先發現下面全部係菜...響鈴亦都係打邊邊必點之一,不過今次就唔多夠脆啦~可惜!呢度嘅墨魚滑好好食!除咗好香墨魚味、夠彈牙之外,仲有一粒粒墨魚肉!其他食物,一係冇乜特別,一係嫌佢份量少,所以扣咗唔少分不過整體而言都幾好嘅,否則都唔會泥好幾次啦~
收工收得夜,一大班人,最好就係打邊爐,貪佢收得晏又就腳
另外,打邊邊當然唔少得竹笙、冬瓜呢類愈耐愈好味嘅蔬菜啦~
響鈴亦都係打邊邊必點之一,不過今次就唔多夠脆啦~可惜!

其他食物,一係冇乜特別,一係嫌佢份量少,所以扣咗唔少分
不過整體而言都幾好嘅,否則都唔會泥好幾次啦~
2013-09-21
$390 (宵夜)
平時都有食開,今日睇完戲差不多十點,一早訂左九點九。坐低應該九點十,開始點菜,比我留意到十點後有八五折,所以都試下問有無得折,侍應好易話為,只要十點後點菜就可以。今次試冬陰公同瑤柱湯底,個人喜歡濃味,所以覺得冬陰公幾好味,另一款清少少,都一樣夠味。今次叫錯本地牛,好"un",平啲個隻反而岩食好多。蝦得八隻要$138,呢個唔抵,雖然生猛,不過其他地方平好多。好食既有鱔片、松葉蟹小籠包。埋單折左兩位差不多一千,雖然好食,不過都係覺得貴左少少。
埋單折左兩位差不多一千,雖然好食,不過都係覺得貴左少少。
2013-08-30
用餐优惠
其他
2013-07-14 3573 浏览
之前食過呢間D手切牛都唔錯,所以一於再去呢間打邊爐。首先點咗一碟細size嘅手切牛,但賣相唔多好,望落去瘦都死,點知食落口仲差,非常"鞋"口,一D油份都食唔到,完全同以往喺呢間鋪食到既差好遠! 於是向waiter反映,佢哋只係話可以order前講話要肥D,廚房就唔會切D全瘦既比我哋!😡😡嗰碟難食嘅手切牛要成$2oo蚊,超唔抵!😣至於其它食物就普普通通啦,但價錢偏貴!
2013-02-24 3161 浏览
雖然價錢係貴d,但食物真係好正,湯低一流由其蕃茄牛腩湯底,個個like,仲有我地不段地order既蟹肉小籠包,小籠包裏面真係貨真價實,啖啖肉...但成$20一粒,確係貴左d,仲想推介埋象蚝刺身,肉甜新鮮,講完都想再食!!
2013-02-19
生日
用餐优惠
其他
  • 蟹肉小籠包
  • 蕃茄牛腩湯底
2013-02-13 2484 浏览
舊同事聚餐,多是打邊爐居多,貪其坐得耐可以吹吹水,吃兩三個小時也不會被趕走大顆兒打邊爐,很少幫襯逐碟點的,今次由E小姐推介此店,位於尖沙咀橫街的2樓商廈,路盲的我多得兔小姐帶路,才不至迷路。店子不是很大,我們一行5人獲分配靠牆卡位,每邊坐2、3人,牆上有迷你無聲電視,剛好可以電視送飯,追睇好好笑的「老表」c9劇;卡位對正開放式大廚房,執碼全部一目了然!東X信用咭送小食,皮蛋酸薑,ok好食!醬料有10款,任加任添。湯底有很多款,以大路為主,都是平常酒樓款式,價錢不太平宜,幾十至百元不等。E小姐介紹「豬骨煲」湯底,因為湯料很多,有蘿蔔、粟米、馬蹄、芹菜、紹菜、當然少不了大大舊豬骨,足料非常 吃邊爐不外乎用料新鮮,絕無神級祕笈,點了薄切牛肉、嚮鈴、鮮蝦水餃、鯇魚片、冬菇釀墨魚、生蠔、水晶粉、蓮藕、海帶、牛骨髓、四寶丸等等。第一碟的薄切牛肉入口即融兼無筋,牛味香濃,大家嚷著要再encore!第二碟牛肉浄了很多,有筋兼不好吃,鬼妹小姐即場反映意見,難得經理以食客為先,意見接受,退貨再換,雖然第三碟都有少少筋,但誠意 x 100分生蠔滾完變蠔豉,真係豆豉個豉!飯後送椰青水大菜糕,冰一冰降下火,冇咁

東X信用咭送小食,皮蛋酸薑,ok好食!
醬料有10款,任加任添。
生蠔滾完變蠔豉,真係豆豉個豉!

飯後送椰青水大菜糕,冰一冰降下火,冇咁熱氣,都算有誠意!
自己同太座好少去打邊爐, 一年頂多一次, 今年趁天氣轉凍隨意到一家打一次,形式跟現在的邊爐專業店相同,有一大盤不同味醬汁, 湯底只要了最普通(平易)的芫茜馬蹄皮蛋湯底$58, 自家製四寶圓一碟四款 共16粒已經過百$148, 是否那麼超級?只感覺比較彈牙可能同混入的粉有關,如果只靠肉本身我諗沒有法子這麼彈牙娃娃菜有一棵吧$32 , 沒啥特別嚮鈴四至五條也是一般貨色, 唔似即炸出來,牛的三個部位$168 -雪花肥牛/牛利托/牛胸爽, 以食過的記憶中的肥牛來說唔算太特出, 牛胸爽係爽但又欠缺牛味似食一片膠片,自己唔識欣賞!白鰻魚片$98- 都中規中矩咁啦魚油唔算多, 但價錢決定了質素吧,招牌黑豚肉片$88- 沒有太特別好味的記憶,簿到基本上好難感覺到原來的味道是什麼?總括來講:服務一般, 食物質素唔算差但價錢偏高,反而一張枱配一個細”芒”睇電視呢下幾有綽頭,啱晒那些要電視撈飯的電視精來,
娃娃菜有一棵吧$32 , 沒啥特別
嚮鈴四至五條也是一般貨色, 唔似即炸出來,

總括來講:服務一般, 食物質素唔算差但價錢偏高,
2012-12-21