真係唔駛講~~~~要食好既日本野先要黎試下呢間野先可以去評第二間!可能我果日係假日......中環比較靜......環境幾好~~唔駛等~~~~2xx-3xx都值~~~~
2007-03-06 34 浏览
碗屋的食物質素怎樣好、服務怎樣好,相信很多食家都寫過。小弟想和大家分享的,是在品嚐美食時的自由感覺!相信大家都會同意,好的日本料理一般價錢也比較高,就算你有錢,叫菜的時候也會考慮一下價錢。而碗屋既提供優質食物,又是以一個價錢任點任食的形式,點菜時就不須考慮價錢,只考慮自己有冇這麼大的胃!
2007-02-06 4 浏览
於1月26日晚上6:30,同行4人前往碗屋食任食任叫自助餐。發覺食物水準仍然保持出色,刺身新鮮,熟食好味;而食物詳細不多作介紹,因為很多食家已經詳盡了。我們惠顧此食店已多年,達十五次以上,而每次到訪,食物水準仍可保持出色,實在難得,值得稱讚。唯一可批評的,就是款式不是太多,多年變化不大。
唯一可批評的,就是款式不是太多,多年變化不大。
之前都聽過碗屋的風評甚佳, 而且又有幾位同事試過都不若而同讚好, 我決定和女朋友試試!坐落中環中心地帶, 價錢稍高早已有心理準備, 但就是想知道高價背後的質素又如何呢?我們預先訂了位, 我們兩人坐二人枱, 放題時間由6:00-10:00。當天有一杯飲品送, 包括紅酒及白酒, 我和女朋友要了一杯有汽果汁!另外每位奉送一客刺身或熟食, 包括 丹蝦刺身,汁煮鮑魚或燒帶子任選一款, 我們選了丹蝦刺身, 每客有兩只, 非常新鮮, 而且蝦頭已經預先炸好, 夠細心, 而且蝦頭多膏, 食味非常不錯, 而且不會因為奉送而交行貨。食物方面, 刺身類有三文魚, 劍魚腩, 鱆紅魚, 希靈魚, 北寄貝, 赤貝, 帶子及甜蝦等等!(有否吞拿魚及魚立魚就忘記了, 因為一向少吃)刺身每款都非常新鮮, 三文魚及劍魚腩都非常肥美, 而且厚薄適中, 口感一流!北寄貝及赤貝都非常鮮甜。帶子新鮮, 正常SIZE, 有帶子味, 非常鮮味。甜蝦亦非常新鮮, 而且不會是放題而交出次等的無頭貨色, 食味非常鮮甜!而希靈魚真的令我喜出望外, 應該是預先漬好, 味道帶酸甜, 口感相當不錯, 而且若沒猜錯, 應該是魚肉與魚春各半, 魚春口感

食物方面, 刺身類有三文魚, 劍魚腩, 鱆紅魚, 希靈魚, 北寄貝, 赤貝, 帶子及甜蝦等等!(有否吞拿魚及魚立魚就忘記了, 因為一向少吃)刺身每款都非常新鮮, 三文魚及劍魚腩都非常肥美, 而且厚薄適中, 口感一流!北寄貝及赤貝都非常鮮甜。帶子新鮮, 正常SIZE, 有帶子味, 非常鮮味。甜蝦亦非常新鮮, 而且不會是放題而交出次等的無頭貨色, 食味非常鮮甜!而希靈魚真的令我喜出望外, 應該是預先漬好, 味道帶酸甜, 口感相當不錯, 而且若沒猜錯, 應該是魚肉與魚春各半, 魚春口感爽口!!但最令我欣喜的是鱆紅魚, 一個字, 新鮮, 可能在其他地方吃的多半不太新鮮, 雖然鱆紅魚不是我杯茶, 但我也試了幾塊, 質素相當不俗!

除了刺身外, 亦有手卷可叫, 我們試過海膽及蔥吞拿魚, 整體感覺OK!

而熟食的選擇, 包括冷盤, 熱盤都相當有水準!冷盤推介三色豆腐, 有海膽, 三文魚, 吞拿魚層層相間, 味道不錯!沙律女朋友吃過都覺OK!

熱盤質素令我喜出望外, 有燒物, 例如串燒牛肉, 蝦, 金芋(蕃薯), 玉米甚至連年糕也有, 我們試過玉米, 金芋, 質素不錯, 而串燒蝦的SIZE算大, 不會是一般貨色, 而年糕真的要試試, 外脆內軟, 口感一流!

另外還有鐵板食品, 有鐵板牛, 蝦, 帶子等等!我們只吃了蝦, 因為蝦實在好吃, 夠爽口, SIZE又大, 一口剛好一只, 既方便又美味!

說過食物, 談談店內的環境, 環境看上去是舊式的日本料理的裝修, 但仍算光鮮, 枱椅亦算「闊落」, 但略嫌枱與枱之間距離太近, 不算是邊吃邊談天說地的好地方!
服務員一開始給人一種較COOL的感覺, 但經過一輪上菜熱身後, 卻漸見寬容!唯對熟客真的熱情很多, 這點應該改善!

另外吃放題的亦著重上菜速度, 縱然有幾小時, 但每一次都要等半小時, 不要說肚餓問題, 等也等到「冇癮」, 但這裡的上菜速度真的沒話說, 縱然全場爆滿, 上菜速度仍算快, 偶有漏單情況, 侍應亦樂意跟進, 這點令人滿意!!

綜合來說, 以每人$310左右的價錢, 絕不算貴, 各位喜歡吃日本菜或日式放題的真的不妨一試!!
(非会员)
2006-11-29 5 浏览
My wife and I went to this Japanese Resturant to celebrate for our wedding anniversary last week and the food are really great and fresh. The speed of delivery was fast and the service was more than OK. It was worth to spend $288+10%/person for such high quality food.
2006-10-19 1 浏览
(18/10/06)幾年無來過lu,依然好味,仲無左朕油煙味添。今日welcome lunch,六人各自食set,五人食個四人餐。我食個雜錦壽司套餐($148):「長腳蟹」和風沙律,蟹柳黎啦。茄醬帶子及青口。壽司有吞拿魚、三文魚、帶子、海膽、吞拿魚蓉、甜蝦(遲來的,轉成黃酢魚)、炸蝦反卷、加州卷。海膽望去唔錯,真實麻麻,其餘的,片魚生都好大片,新鮮度ok。冷烏冬,係黑色冷麵,幾特別,嫌冷麵豉油太咸。其他套餐,燒牛肉+軟殼蟹。雜錦sashimi+烏冬+燉蛋。四人餐有燒雞泡魚(好味)、大鍋麵、天婦羅、燒大蝦(香味四逸、燒西冷,燒肉、四碗烏冬/炒飯、雪糕。
其他套餐,燒牛肉+軟殼蟹。雜錦sashimi+烏冬+燉蛋。
2006-08-28 17 浏览
2006年8月22日今日去左碗屋食晚飯.不過新世界大廈的car park入口非常難搵,我地經過左都miss左個口.如果要渣車既朋友仔,要記住由雲咸街入.不過呢度係冇泊車優惠,所以唔泊新世界都可以/仲好,因為真係好麻煩.講番食物先,刺身真係好新鮮,而鐵板燒同爐端燒都好好,唔係行貨.我地點過既食品:刺身: 三文魚,吞拿魚,油甘魚,帶子,赤貝,甜蝦除三文魚外(因為冇味),樣樣都好新鮮,由其一讚赤貝,真係好鮮甜.手捲:海膽,蟹子沙律海膽好正,冇"壓"味,仲有去度手捲底部仲有海謄架,唔會配給比人.GOOD!!我仲食左4客喔~呵呵!鐵板燒:蝦,厚燒牛肉,日式燒餅,茄子,燒蠔,銀雪魚蝦夠爽脆有蝦味.牛肉入口好鬆化,唔UN.日式海鮮燒餅就可以唔食都可以,因為得三文魚,冇其他野.茄子最好一客2份食,因為好溜.銀雪魚好滑,正!!爐端燒: 雞軟骨,蕃薯餅,冬姑,多春魚雞軟骨一般,冇味!蕃薯餅好香甜,食一個岩岩好~多春魚燒得好好味!甜品:每人一客雪糕(有綠茶,豆腐,黑芝麻揀)我地揀左豆腐,味道似維他奶,個人認為維記豆腐味正好多~飲品:梅酒SODA $28柚子SODA $10(2杯都唔錯架~)大致上都滿意,wa
2006年8月22日

我地點過既食品:

刺身: 三文魚,吞拿魚,油甘魚,帶子,赤貝,甜蝦

手捲:海膽,蟹子沙律

鐵板燒:蝦,厚燒牛肉,日式燒餅,茄子,燒蠔,銀雪魚

爐端燒: 雞軟骨,蕃薯餅,冬姑,多春魚

甜品:每人一客雪糕(有綠茶,豆腐,黑芝麻揀)
我地揀左豆腐,味道似維他奶,個人認為維記豆腐味正好多~

飲品:
梅酒SODA $28
柚子SODA $10

(2杯都唔錯架~)

大致上都滿意,waitress服務都幾好,最重要用呢個價錢可以任食魚生刺身,真係唔錯架喇,所以呢間野一定有下次~
2006-08-20 9 浏览
這裡D放題真是非坊間的放題能媲美的. 首先它的料真的是非常新鮮, 刺身的選擇更比其他地方多很多. 不會因為是任食而給你一些次等的食物. 服務來講有一位侍應姐姐非常兇惡, 不耐煩, 這是唯一缺點.

服務來講有一位侍應姐姐非常兇惡, 不耐煩, 這是唯一缺點.

2006-08-07 3 浏览
友人提議來這裡一開始點了刺身拼盤刺身大部份都新鮮,推介帶子海膽小手卷-細細條,海膽幾好味燒羊架-太熟柚子沙律-竟然用柚子蜜做汁,梗係唔好食串燒雞軟骨.串燒雞翼-燒得唔錯鵝肝-有點羶,不太推介燒銀雪魚-好嫩燒三文魚頭-乾了些炒什菜-太油soba-唔知係已經飽,覺得一般送的前菜原來要齊人才會問要order什麼本人選燒海螺,幾好,但略鹹甜品選了芝麻雪糕,好香芝麻味
友人提議來這裡

一開始點了刺身拼盤
刺身大部份都新鮮,推介帶子

海膽小手卷-細細條,海膽幾好味
燒羊架-太熟
柚子沙律-竟然用柚子蜜做汁,梗係唔好食
串燒雞軟骨.串燒雞翼-燒得唔錯
鵝肝-有點羶,不太推介
燒銀雪魚-好嫩
燒三文魚頭-乾了些
炒什菜-太油
soba-唔知係已經飽,覺得一般

送的前菜原來要齊人才會問要order什麼
本人選燒海螺,幾好,但略鹹
甜品選了芝麻雪糕,好香芝麻味
2006-02-05 2 浏览
應舊同事之邀來這裡吃飯聚舊。午飯時間人很多,與鄰桌的距離只有一個身位,清楚聽到隔鄰三個小姐在討論公司的是是非非,真不願聽,可又身不由己。我們點了兩個湯烏冬併刺身套餐,先來的湯烏冬味道一般,小小一碗,湯底偏淡; 日式蒸蛋質感滑溜,可惜也是淡淡的; 刺身拼盤用長長的碟子盛著,刺身的肉質和味道不過不失,只有三文魚和蝦刺身比較好吃,其他的水準一般。以環境和相約的價錢而論,個人認為怡和大廈地庫的Miso比較抵吃。

2006-01-11 10 浏览
第一次去的時候是去食晚飯,HK$300 Buffet, sashimi, sushi任叫。新鮮,而有任吃,幾好。之後就去吃午餐,不過不失。不知道是不是午餐的關係,沒有什麽胃口,晚飯那次好食些。

之後就去吃午餐,不過不失。

不知道是不是午餐的關係,沒有什麽胃口,晚飯那次好食些。
2005-12-31 7 浏览
今年最後一日與同事們食lunch,大家提議出街食。有同事建議去碗屋,因為12:45埋單定食有半價。幸好有訂位,可能今日last day關係,好多人,所以去到拎位時有點混亂。與以前一樣,定食有好多選擇,我揀了厚燒牛柳粒定食,除了牛柳外,仲有刺身、麵豉湯、沙律及伴碟的炒芽菜。我與另一同事都是食呢款定食,不過我要3成,佢要5成,但出來的效果一樣,幸好燒得唔老、幾嫩。刺身有三文魚、甜蝦、墨魚碎,還有一種魚,刺身算肥美,不過肉質較凍,似是雪了好耐。而d白飯唔太好食,沒有飯味,又沒有日本米的煙韌度,口感似中國米。有同事食燒牛仔骨定食,與牛仔粒定食同樣價錢,不過呢款就好抵,因為除了有刺身、麵豉湯、沙律外,還有一包焗雜菇及一大碗飯,不過相對來講,牛仔骨味道比較遜色,沒有牛味,仲有d雪味。總括來講,價錢與以前差不多,因為份量比以前少o左,所以冇以前咁抵食。
今年最後一日與同事們食lunch,大家提議出街食。
有同事建議去碗屋,因為12:45埋單定食有半價。
(非会员)
2005-09-24 3 浏览
莫非午市同晚市爭好遠?中秋翌日既翌日同同事去左食,每人嗌左個138或148既set lunch。再加魚生、天婦羅蝦、甜品。o的魚生好唔新鮮喎,完全冇鮮味,我覺得仲有少少酸添,o的海膽就係我地去超市買到既一版版,仲要係最細size o個隻。o的wasabi就唧出黎o個o的啦,不過扮pro咁用手搓成好似生磨咁,呃唔到人喎,一食就知啦。天婦羅蝦一般。本人要左個羊扒配炒飯,配菜係碗屋汁vegetable喎,不黎只係冇味葡汁蘿蔔同紅蘿蔔,個羊勁生,又唔問我要幾成熟。小弟食左個柚子雪芭,正常,冇乜柚子味,雪到好硬,應該冇乜人嗌。好想知係咪晚市o的魚真係新鮮好多,o的野食係咪好食好多。
莫非午市同晚市爭好遠?

天婦羅蝦一般。

好想知係咪晚市o的魚真係新鮮好多,o的野食係咪好食好多。
2005-09-05 0 浏览
試過這間的放題5~6次, 每次都係食平日的晚市放題, 雖然唔係好平但都覺得魚生好新鮮(尤其劍魚真的很正),物有所值!!今次試星期六放題, 同平日的分別是無咗火煱,但有鐵板鵝肝!! 食日本放題都預咗鵝肝麻麻, 但是今次魚生都麻麻, 竟然我最欣賞的劍魚都無味, 好傷心!! 其他食物都無乜特別, 加上冷氣超級凍, 仲有一斑細路不停走來走去, 不停叫罵, 好煩! 雖然今次都幾失望, 但我諗我會試多一次平日的晚市放題, 比多次機會!!

2005-08-26 8 浏览
今日約咗朋友係中環食晏,叫咗個魚生餐,魚生有甜蝦、帶子、海膽、三文魚,劍魚。每件都幾細件,尤其係帶子加埋一隻都無。上咗魚生之係差唔多食晒既時係就來咗個拉麵,細細碗,無乜特別,而且啲牛肉好"鞋"同咬唔開。又差唔多食完就上呢個蛋,我唔食蛋所以無食到。最係埋單加一總共150蚊一位,非常之唔值。而且服務咁差,我個朋友個餐遲遲都唔來,叫個侍應追追既時候佢連扮追都無,剩係叫我地等吓話好多order係會耐啲。而且俾得呢個價錢服務仲差過和民(和民既服務好又平),咁就食得唔開心啦。不過如果早啲來係12.45分前可以有半價咁就好啲,不過真係唔會再來。用150蚊食晏真係有好多好選擇。
又差唔多食完就上呢個蛋,我唔食蛋所以無食到。
最係埋單加一總共150蚊一位,非常之唔值。
用150蚊食晏真係有好多好選擇。