2005-07-13 17 浏览
友人話要食呢間既放題, 大大話話講左成半年. 適逢有個人少少既生日飯局, 主角又唔反對, 一於試呢間.坐低先order刺身, 鱆紅、劍魚、吞拿魚他他、希靈魚、赤貝等幾款都唔錯, 水準比想像中好; 魷魚、吞拿同池魚就一般; 甜蝦唔掂, 三文無食. 不過叫左兩round之後, 開始走樣, 記得刺身要早去早叫.跟住叫左手卷同壽司, 海膽唔得, 玉子裂開晒, 可以話係不合格.放題每人有一客鮑魚或燒釀響螺, 前者雖然細隻, 但的確幾有鮑魚味; 後者熱辣辣, 不過味道唔太特別.再來進攻鐵板燒, 整體黎講太油膩, 帶子、蝦、大蔥同牛舌都食得過, 後兩者叫到後來話賣晒喎. 自己鍾意爐端燒多d, 雞頸肉、青椒仔及醬燒茄子都幾好味. 仲有火鍋供應, 不過我地太飽, 所以放棄左.服務方面, order過既食物半碟都無漏過, 上檯速度亦算幾快, 以放題黎講, 做得好好. 侍應們態度亦唔錯, 係個別唔多醒. 環境都幾好, 檯同檯之間頗多空間.總括而言, 我認為呢度既放題水準可以接受(價錢$288+10%). 當然, 呢d野, 永遠都係要食得多先覺得抵, 呢個係all-you-can-eat既不變定律.

2005-06-10 13 浏览
夜晚黎左呢度食buffet~~呢間野好旺!夜d去都無位剩~我地分別叫左串燒刺身menu 同鐵板燒menu,d 刺身好fresh呀!!esp.海膽, 吞拿魚, 三文魚!必試!每人$288,另加一收費~咁既價錢可以任食新鮮刺身,都唔算貴呀!
夜晚黎左呢度食buffet~~
呢間野好旺!夜d去都無位剩~
我地分別叫左串燒刺身menu 同鐵板燒menu,
d 刺身好fresh呀!!
esp.海膽, 吞拿魚, 三文魚!
必試!

每人$288,另加一收費~
咁既價錢可以任食新鮮刺身,都唔算貴呀!
2005-06-09 11 浏览
6月3日星期五同朋友來吃放題. 之前試過價錢相若的花水木, 希望水準亦相若, 可惜有點失望. 先看環境, 只屬一般, 我們兩星期前預訂, 竟然都安排樓梯底的位置. 其次, 付出二百多元的價錢, 我沒有預料所用的碗碟與100元放題所用的一樣. 算吧, 再看餐牌, 款式不多. 不打緊, 我們可主攻刺身! 刺身確實不俗, 最欣賞是甜蝦, 肉質鮮甜, 蝦頭鮮味濃郁, 必試之作! 帶子、赤貝肉厚而鮮甜, 亦是上佳之作. 壽司的飯則較為遜色, 硬而無味.煎炸食品較為油膩, 與別家"鬆化、酥香而不膩"有一段距離. 天婦羅吸了很多油, 而且不夠鬆化. 鐵板鵝肝、鐵板帶子都予人很"濟"的感覺.值得讚的除了刺身一流外, 就是整晚沒有漏單.
值得讚的除了刺身一流外, 就是整晚沒有漏單.
2005-05-27 2 浏览
一位相識近二十多年的舊同學, 突然的打電話來相約午餐, 屈指一算上回見面亦已接近十年之前; 到達餐廳時遲已到了十分鐘, 餐廳開始多人而且餐桌之間距離十分接近, 有點壓迫的感覺; 幸好大家的樣子和十多年前沒有太大分別, 一眼已認出了對方.朋友早已點了兩個優惠套餐, 先來的日本湯麵味道一般, 麵質軟滑可口但湯料偏咸, 內裡的海鮮料好像煮得老一點; 蒸蛋味道輕清質感滑溜; 刺生拼盤用料,肉質和味道亦只屬不過不失有點失望. 原來同學安排了在十二時四十五分前結帳可有半價套餐優惠. 半價套餐價錢仍可以接受, 但食物水準一般.

2005-03-29 11 浏览
前星期五同3個朋友去,dinner放題。每人$258+10%.有魚生、部份炭燒、湯、串燒、麵、但冇sushi。每人仲有一份燒帶子或焗螺。服務好,order 快,魚生幾新鮮,份量適中。總括黎廣,正!不過都幾full,記住預先reserve。我用DBS D 信用咭仲有九折!
服務好,order 快,魚生幾新鮮,份量適中。
總括黎廣,正!
不過都幾full,記住預先reserve。
我用DBS D 信用咭仲有九折!
2005-02-27 9 浏览
啱啱星期五係呢度食放題!之前已經聴過d同事講過話呢間食日本嘢好掂!果然名不虛傳! d魚生很新鮮!尤其係toro!一入口就溶化!正! 海膽手捲都很正!另外,熱盆方面,因星期五無火煱,但有鐵板鵝肝!都唔錯!我個人最喜歡燒牛柳粒!好好味!必定要試!燒銀雪魚亦好掂!同埋記住埋單時試埋雪糕!芝麻及豆腐雪糕係極力推介!重有,dstaff很有禮貌,值得一讚!!!
2004-06-08 1 浏览
星期六去,由於太遲book位,淨番d bar位坐。d位唔係幾舒服囉。果晚真係full 晒。先講裝修,比預期差。舊,光線又暗,應該要番新。淸潔程度都ok。食物,真係好新鮮,尤其d刺身,赤貝帶子簡直超正。平時去壽司店食都係薄薄一片,冇乜味,什至好難先咬得開,但係佢赤貝就唔同,肥大肉厚,好爽脆新鮮。真係一試難忘。帶子好有質感,並唔係平時d一般貨色,淋bat bat。送鮑魚都唔錯,但唔好揀大蝦囉,完全冇鮮味。天婦羅又係好好味,d蝦好彈牙,不過唔夠鮮味。鐵板大蝦都係一様。鵝肝唔夠香,沒冇入口即溶效果,不過由於係任食,仲想點!海、銀雪魚、串燒好好味。軟殼蟹不過不失。我諗星期一至四去會更多選擇。一定會再去!
先講裝修,比預期差。舊,光線又暗,應該要番新。
淸潔程度都ok。
我諗星期一至四去會更多選擇。一定會再去!
2004-06-04 2 浏览
昨天(Thur)四個人去吃夜晚任食自助餐@ $268 + 10% (有刺身串燒任食、鐵板任食、火任食),你一腔定吃得飽,也有很多款,昨晚全場不是太多人,沒有一半滿,服務也不俗,但食物水準卻一般。頭盤:燒鮑仔最好(可惜額外加每隻50元) 、剌身類:拖羅不新鮮,大蝦霉的,海苦的,串燒很油膩,厚牛肉淡然無味,菇類不新鮮,有一陣味,雪糕很甜,女廁塞了沒得用,要上一層去商場....可能是我們對此餐廳期望太高吧- 又說是全城最好的五間任食自助日本自助餐!當然,有些食物也可取,像墨、赤貝、帶子刺身,手卷的紫菜皮,火的豬骨湯底,薄燒西冷牛肉卷。我們覺得到半島的今佐吃$370+10%的自助餐較值,各種食物(特別是刺身、壽司)會較精緻,又或到那些日本廚師開的小店,一千元已吃得不錯,有很多特別的食品。
昨天(Thur)四個人去吃夜晚任食自助餐@ $268 + 10% (有刺身串燒任食、鐵板任食、火任食),你一腔定吃得飽,也有很多款,昨晚全場不是太多人,沒有一半滿,服務也不俗,但食物水準卻一般。頭盤:燒鮑仔最好(可惜額外加每隻50元) 、剌身類:拖羅不新鮮,大蝦霉的,海苦的,串燒很油膩,厚牛肉淡然無味,菇類不新鮮,有一陣味,雪糕很甜,女廁塞了沒得用,要上一層去商場....可能是我們對此餐廳期望太高吧- 又說是全城最好的五間任食自助日本自助餐!當然,有些食物也可取,像墨、赤貝、帶子刺身,手卷的紫菜皮,火的豬骨湯底,薄燒西冷牛肉卷。我們覺得到半島的今佐吃$370+10%的自助餐較值,各種食物(特別是刺身壽司)會較精緻,又或到那些日本廚師開的小店,一千元已吃得不錯,有很多特別的食品。
2004-05-26 11 浏览
星期二放題高質素! 選擇多! 唔會走單! 野食黎得好快! 魚生好新鮮, 任食任叫!好好味! esp.魷魚、三文魚!不過最好唔好大時大節前去, 好似今日個場就full哂,0的位好迫~要讓開俾人去toilet, 野食又成日送錯~唔係太好!不過平日應該唔係咁0既!一行人4個真係食足3小時~咩都食過哂~好滿足!最後仲"sabu sabu" tim!哈~! 仲有兩球ice_cream架~豆腐味麻麻, 芝麻味好正!* 記得不要試:年糕! 硬到爆!* waitress好好禮貌~!值得一讚呢個價錢真係唔錯~物有所值!
星期二放題
高質素! 選擇多! 唔會走單! 野食黎得好快!
魚生好新鮮, 任食任叫!好好味! esp.魷魚、三文魚!
一行人4個真係食足3小時~咩都食過哂~好滿足!
豆腐味麻麻, 芝麻味好正!
* 記得不要試:年糕! 硬到爆!
* waitress好好禮貌~!值得一讚
呢個價錢真係唔錯~物有所值!
2004-05-16 10 浏览
偶早聞碗屋午市有半價午餐,在上環上班時曾兩次到訪,可是都找不著。三月初,友人做了激光去近視的手術,隔天早上要到這裡覆診,偶於是付起接送的責任,順道試試這裡的定食。偶這笨笨腦袋只懂記下食物的味道,加上容量有限,那些裝潢、服務什麼什麼的,偶是沒有多餘的記憶體去記了,總之是傳統和式格局就是了。定食是150-180左右,平日1pm星期六12:45pm前埋單半價。定食選擇很多,都是刺身併炸物、燒、煮物等,有些餐更配有日式炖蛋,給人很豐富的感覺。偶們點了牛肉定食及刺身定食(大概是這名稱吧),偶點的刺身定食有帶子、三文、吞拿魚、北寄貝、(甘魚)魚,最特別的是有兩片鮑魚片,以往愛吃紅肉魚,貪其味濃及肥美的口感,但近來轉而愛上白肉魚,脆中帶軟,清淡又帶點點甘甜的魚味,可惜這類魚不新鮮不好吃,而新鮮的白肉魚又難吃到,所以已很小吃了,說回這裡的魚,三文魚是夠肥美,不錯,吞拿魚偶不吃,不吃,死也不吃!Kanbachi不是很新鮮,想是隔過夜吧,吃不到魚味,魚身很較淋口感不好,帶子呀、北寄貝、鮑魚片也是隨便吃了便算,味道沒有什麼特,但亦算新鮮,質數遠勝和民、百人必誅等。刺身附炖蛋及喬麥麵,炖蛋很滑很甜,可惜蛋中的
刺身附炖蛋及喬麥麵,炖蛋很滑很甜,可惜蛋中的海鮮配料味道與炖蛋格格不入,令味道打了個折扣;對喬麥麵沒有研究,記憶中,口感很粉,淡淡的麵味,偶是吃不慣就是了。
友人點的牛肉定食,味道粉讚的,牛肉很入味,飯也很軟熟,忘了是否珍珠米...
沒記錯的話,湯是很正宗的味o曾湯(好正宗的湯包加水開出的湯...),最難望的是就是甜品,因為是偶最討厭的橙,還有四大片那麼多,真是夭壽啦!
以80元價錢來說,合理,正價的話,偶寧可到咖哩屋吃海鮮咖哩好了~
最後要讚其中的一名男侍應,有位男孩說要尿尿,侍應聽後,便帶著這小朋友到洗手間(可能他也很急說,只是走不開:p),服務真的一流!
2004-03-09 14 浏览
本人曾先後兩次到碗屋食all u can eat 既晚膳,第一次係星期四晚,比我既感覺真係好好..魚生帶子等都十分新鮮,好有水準..不過第二次係星期六晚去,魚生等味道顯然同星期四所吃既不同,相信可能係來貨日子既關係啦~加上碗屋五至日既all u can eat menu 係同一至四唔同,一至四既係多選擇同岩食d,所以如果要試真係要選擇平日黎喇~
2004-03-09 326 浏览
Comparing with most of the All You Can Eat Japanese Restaurant, I think this is one of the best Jap. Food in HongKong. Fresh Food, More than what you expected choice.Recommanding you go there during Monday to Thursday. (Especially on Tuesday)
2004-02-17 33 浏览
老闆突然話請我地食飯, 原來係黎呢度食early bird lunch, 12:45pm前埋單有半價...老闆不嬲都係精打細算o既人, 估唔到連請我地食飯都咁識運用呢方面o既専長!我地12:00就黎到. 因為老闆推介呢度o既刺身, 我同佢都叫左刺身定食, 同事有d叫天婦羅定食, 有d叫金菇牛肉卷定食...定食有飯,面豉湯, 烏冬, 漬物, 蒸蛋, 同埋生果, 都幾大份! d刺身係幾新鮮, 同事對d天婦羅同牛肉卷都幾滿意!真係好抵o既一餐!
真係好抵o既一餐!
2004-01-29 7 浏览
逢星期日休息
逢星期日休息
2003-11-12 17 浏览
第一次幫襯係試佢地價值$268既一至四任食餐,一入座每人可以0係三個menu中揀一個menu 黎食,分別係串燒刺身menu(個人認為必叫),鐵板燒menu(次選)同火窩menu,由於一行三人,所以試齊三種menu..先講火窩menu..:火窩選左味噌湯底,黎到時個窩超大,湯底鋪左大量金菇同黃牙白,試一試湯底,比較啖口,尚有六種湯底,各式其式..叫左三客一級美國西冷,牛肉切得幾薄,食唔出同普通肥牛既分別..扣分..大蝦,松茸,烏貝:大蝦絕對係大,我相信去sogo 買,一隻都要十蚊以上,不過由於火窩關係,好食極都係白汋,唔吸引..松茸,烏貝等實難登大雅之堂,事關冇黎味道..火窩食到呢度己經冇再叫喇..串燒刺身menu:最可以回本同最多心水食物既menu,刺身有吞拿三文(吞拿非吾所好,三文又屬低價魚,所以冇試)劍魚脯(好肥,好味道),赤貝(勁正,食得出一浸海水味,鮮味得不得了),帶子(食過先知真正帶子既味道,同迴轉壽司之流明顯win數條街),甜蝦(由於狂order帶子赤貝,所以甜蝦完全忽略)..重有兩三款,不過印像唔深..手卷壽司有四款選擇,雖然款少,但係有至愛海膽坐陣,海膽量多,唔係一味飯
火窩食到呢度己經冇再叫喇..
手卷壽司有四款選擇,雖然款少,但係有至愛海膽坐陣,海膽量多,唔係一味飯..又有toro,不過切碎哂,唔知堅定流..重有加洲卷等,冇興趣去試..由於卷物等即叫即做,所以紫菜脆之餘料亦新鮮..
串燒大概有二十款:
雞肉串,又惹味又好味,order 左三客for 自己..
牛舌,唔so亦軟淋,不俗~
重有十數款味道亦十分平均,勁易回本..
鐵板燒menu亦有二十數款供選擇,推介如下:
厚燒牛肉,係牛仈粒,熟度剛好,而且軟腍有肉汁,好味道..
紅酒鴨胸,咸咸甜甜,送酒一流~
海鮮燒餅,餅面鋪大量鰹魚碎,入口啖啖海鮮,唔錯~
銀雪魚,好肥美,唔錯..
煙肉釀冬菇,好香口..
整體質素平均,個人認為要回本既難度唔高,而且食物上速度正常(多客除外,事關串燒等確實係即燒),但刺身勁快到~每人餐前奉送一只飽魚或芝士釀大蝦,兩樣同樣美味,傷腦筋..餐後亦有雪糕或咖啡送,絕對超值..
雖然$268(現在好似九折,即冇加一),但係絕對食得出貴0係邊度,抵食..
(要彈既係部分侍應態度雖則唔係差,但係絕對稱唔上親切,有待改善..)