2015-10-06 573 浏览
魚子醬一家幾乎每周都到VCity用膳,食肆多,但吸引到我們的不多,而Vcity正好填滿了屯門區缺乏的連鎖日式餐廳,所以多半我們是來吃小朋友喜愛的火車壽司,然後就是媽媽大愛的超密私隱度目利之銀次,就算訂不到塌塌米房間,坐在酒桶形的廂座,一樣夠Privacy香港的餐廳總是為了「做多幾張檯」就將檯貼得有幾密得幾密,通道僅僅夠通過就算,肯將座位減到這程度的,實在不多,除了面向燒爐的吧檯座位,其餘幾乎都是廂座或房間 食物種類比開業初期多了很多,無酒精的特飲都多了幾款,魚子爸要了Kiwi Soda 試試,而媽媽就繼續獨愛巨峰乳酸梳打 [$32@] =P 就算平常到壽司店,金目鯛也是我們的首選,難得今天有條足夠做成三食的金目鯛,二話不說就肯首,請經理拿來看看!「嘩!!超大條!!」魚子醬在對座嘩聲四起,其實,又真係幾大條,而且是即日空運到港的,質素不容置疑 先來刺身,單看這陣容就知道這個晚上會捧腹而回,嫩嫩櫻花粉紅的魚肉,薄切的可嚐到魚肉的鮮甜;而厚切再微微炙過,就可以吃到油脂入口融化和爽脆的質感,各有支持者,魚子媽較愛連皮吃的火炙版本一食。刺身;兩食。燒物 - 將一邊魚柳起出來以鹽巴燒好,香口得很,
一食。刺身;兩食。燒物 - 將一邊魚柳起出來以鹽巴燒好,香口得很,也可佐以蘿蔔蓉酸汁減低膩度;這三年來從未見過魚子醬這樣大口大口吃魚,佢平時都食,但今次係一行一行咁食,面前的燒魚,他幾乎吃了2/3,還擺出一副味吉陽一「好好味呀!!!」的融化樣子
一食。刺身;兩食。燒物;三食。煮物 - 當我們完成刺身的部份,師傅將魚頭部份以甜醬油浸煮。「魚頭無乜肉?」個魚頭仲大過部相機,到處都是肉,魚子醬又唔執輸,一口吃掉兩邊臉豬DUM的嫩肉,甜甜的很入味,再飽也吃得完!
低估了三食的飽腹度,還是點了平時必點的小吃;海膽汁燒蠔 [$98] 之前試過在其他分店吃到失手過鹹的製作,但反映後都有改善,而屯門店的維持一貫水準,醬汁像這樣稠稠的掛在炸蠔上,是最完美的呈現方式
愛吃海鮮的本性在這裡可以盡情流露,日本蛤蜊清酒煮 [$88] ,其實魚子媽是對酒精敏感,所以向來不多接觸酒品,但煮過的當然沒有問題,酒精揮發了,留下是清酒的香氣餘韻,跟甲殼類永遠是最佳配搭;謝謝魚子爸讓下整鍋給我獨個兒幹掉;而父子檔就專心吃他們的三文魚三文魚子燒飯糰 [$78],內裡沒有餡料,所以魚子醬可以放心大口吃,補充一下澱粉質
試食活動
2015-08-20 1499 浏览
之前試過食set lunch V city黎講叫價錢合理 而且烏冬都唔錯所以今日試下晚餐 結果係好失望吉列豬扒飯 普普通通通豬扒皮都算脆 但肉好韌牛肉烏冬 一般牛肉似打邊爐啲肥牛 鞋而無味 湯好油 純粹醫肚海鮮沖繩煎餅感覺有啲似酒樓家鄉薄餅 唔同嘅係變左海鮮材料都算足嘅 起碼見到幾隻蝦仁同八爪魚燒牛舌牛舌唔係到到燒得好 相信係一個挑戰一睇呢碟牛舌就知瀨野零香味 有汁但無味 韌澳洲和牛串望落唔錯 都算有香味不過可以話係我食過最鞋的和牛。。。埋單300幾 我明v city 租貴 呢個價錢正路但食物質素真係有好大進步空間暫時唔會再幫襯
之前試過食set lunch
V city黎講叫價錢合理 而且烏冬都唔錯
所以今日試下晚餐 結果係好失望

吉列豬扒飯 ($68?)

吉列豬扒飯 普普通通通
豬扒皮都算脆 但肉好韌

牛肉烏冬(小, $48)

牛肉烏冬 一般
牛肉似打邊爐啲肥牛 鞋而無味
 湯好油 純粹醫肚

海鮮沖繩煎餅($88)

海鮮沖繩煎餅
感覺有啲似酒樓家鄉薄餅 唔同嘅係變左海鮮
材料都算足嘅 起碼見到幾隻蝦仁同八爪魚

燒牛舌($78)
燒牛舌
牛舌唔係到到燒得好 相信係一個挑戰
一睇呢碟牛舌就知瀨野
零香味 有汁但無味 韌

澳洲和牛串 ($78?)
澳洲和牛串
望落唔錯 都算有香味
不過可以話係我食過最鞋的和牛。。。

埋單300幾 我明v city 租貴 呢個價錢正路
但食物質素真係有好大進步空間
暫時唔會再幫襯
2015-05-19 2451 浏览
咁早幾個月屋企人生日個陣就走左去食日本野咁見朋友食過話唔錯就走左去試下因為係星期日所以我地一早book左位去到就算出面有好多人排隊都唔洗等咁入面就裝修到好似日本啲居酒屋咁好有氣氛餐具甚至乎係荼壺都好有日本風格而啲茶都應該係用煎過嘅綠茶葉沖咁叫左一轉三文魚壽司都覺得三文魚幾新鮮同埋係手握飯真係好味啲而我地都叫左個刺身拼盤本身以為係跟圖會有2隻蝦點知黎到冇一問先知道刺身拼盤係會跟當日有咩新鮮食材而去改架大家記住陳陀妣氏留意下拼盤入面最令人有驚垃喜就係咩粒帶子好新鮮唔腥好甜又多汁不過晚市價錢係貴貴地但份量就係少啲大家要留意下
咁早幾個月屋企人生日個陣就走左去食日本野
不過晚市價錢係貴貴地但份量就係少啲
大家要留意下
2015-03-15
2015-05-04 2096 浏览
經常係屯門市中心食飯食到悶,諗諗下Vcity 冇乜點去過,所以今日就去下,上openrice望下,睇到哩間門口幾靚,就決定去試。去到冇人等位,好快就入坐。望下個餐牌,發覺好少定食,麵之類,就非常多小型輕食。免得齋叫小食唔夠飽,望左一輪餐牌就決定食吉列豬排飯同炸雞軟骨。點知上菜,個雞軟骨非常細粒炸到偏燶,個吉列豬排飯就甩皮甩骨,有兩件就炸唔熟,第一次就真係少少失望,不過不失,希望下次可以更好。
2015-05-04
信用卡優惠
2015-05-02 2091 浏览
今日遲左收工, 過到黎好快就揀左黎呢間食飯~店內菜單價錢實屬中上價錢, 但之前亦幫襯過, 食物質素水準的確很好, 所以即使知道價錢較貴, 亦覺得合理.二人刺身特上拼盤 $148大概有五款魚生, 新鮮, 入口即溶, 正!!!燒薯仔配鹽辛魷魚 $45一舊舊既燒薯仔, 上面配上沙律醬, 已經好好味,側面再有少少辣味既魷魚條, 煙煙靭靭, 味道好夾,不過兩個人食一碟的話, 好快被KO, 因為都真係幾飽~~高菜三文魚炒飯 $68好足料既一碗飯, 入面充滿魚仔乾, 蟹子, 味道又係有少許辣辣地, 更覺開胃~海膽汁燒蠔 98呢個真係每次黎, 都會叫既一道小食, 我原本唔會海膽既, 都覺得呢個小食好好食,海膽汁甜甜地, 又鮮味, 連燒蠔黎食, 口感真的一流!PAN底有D菜墊底, 可算是中和一下好膩口的感覺!!
今日遲左收工, 過到黎好快就揀左黎呢間食飯~
所以即使知道價錢較貴, 亦覺得合理.

二人刺身特上拼盤 $148
大概有五款魚生, 新鮮, 入口即溶, 正!!!

燒薯仔配鹽辛魷魚 $45
一舊舊既燒薯仔, 上面配上沙律醬, 已經好好味,
側面再有少少辣味既魷魚條, 煙煙靭靭, 味道好夾,
不過兩個人食一碟的話, 好快被KO, 因為都真係幾飽~~
高菜三文魚炒飯 $68

海膽汁燒蠔 98
海膽汁甜甜地, 又鮮味, 連燒蠔黎食, 口感真的一流!
PAN底有D菜墊底, 可算是中和一下好膩口的感覺!!
2015-04-14
2015-04-10 2089 浏览
上月見到vcity積分咭内積分快到期,就換了2張飲食coupon,今日用了目利銀次飲品coupon,當然惠顧50元以上才可以使用,目利銀次上年同友人去過1次,我們覺得十分一般,自此之後冇去過,今次有著數才去,今晚屋企冇人煮飯,加上coupon在4月尾到期,趁今日有時間用了它,我放工時間尚早,6:15分去到vcity目利銀次冇人等位,只有一個人好快有位 ,我好快決定吃什麼,目利銀次價錢偏貴,今次揀了較平牛肉烏冬(78元),跟著俾飲品coupon給店員,vcity目利銀次環境都幾好 ,上年去過沖繩,沖繩是一個好悠閒地方,而家想起好懷念沖繩,目利銀次來自沖繩,vcity分店充滿日本feel,蜜桃特飲先來到,可能覺得唔使錢特別好飲,事實真的好飲,味道酸酸甜甜十分開胃,味道不會太酸,我覺得十分好飲,牛肉烏冬反而麻麻,牛肉口感好鞋,我覺得不是太好吃,烏冬都OK,它用扁烏冬 ,尚算彈牙,但是,個湯就要彈下,見到個湯好多油,有些小不想飲,個湯不算太咸,整體一般,服務又麻麻,另外,當我找筷子使用時候,原來目利銀次用即棄筷子,今時今日講求環保時代,這裡用不環保產品,影響客人對它的印象食物水準牛肉烏冬,牛肉

食物水準
牛肉烏冬,牛肉口感不是太得,烏冬都OK

湯底,油太多了,需然味道不咸,整體麻麻

蜜桃特飲,我覺得好好飲

我來過2次,只是一般

2015-04-09
優惠券
蜜桃特飲
2015-04-03 1648 浏览
雖然明知沖繩既食物係比較鹹不過呢間嘢既食物真係鹹得好過份飲左兩壼茶都仲未搞得掂食炒麵既時候好似食左舊鹽咁,啲明太子又係勁鹹,啲沙律醬又係勁鹹。真係好想知係今晚師傅玩嘢定不嬲都係咁未食過間日本餐廳係咁難食㗎,無下次了
雖然明知沖繩既食物係比較鹹
不過呢間嘢既食物真係鹹得好過份
飲左兩壼茶都仲未搞得掂

未食過間日本餐廳係咁難食㗎,無下次了

海鮮麵
魷魚薯仔
明太子炒飯
明太子蛋
2015-03-26 1856 浏览
爸爸OT,而魚子醬又嚷著要食「火車壽司」..結果在家出發前就用vcity apps先等位,但都有成70張檯要等,一心諗住個個都係用apps同步等幾間ge心態,應該會飛得好快,點知等等等等等等等,等到九點半都仲有30個籌,未免太強了吧..好彩同步等幾間的情況下,目利銀次終於有位,同魚子醬deal...都勉強叫食住日本野先啦 ^_^;;; 再等落去餓死了...來過這裡幾次,午市晚市其實都滿座,除了塌塌米房間,酒桶形的廂座都非常有Privacy,就像這次坐在最尾尾,要走出走廊舉高手成分鐘先有人見到 [~哭~] 快快手點菜吧,明太子煎蛋卷 [$68] 少不了,除了爆餡的微辣明太子為淡淡的煎蛋提鮮之外,也因為煎蛋卷本身都做得非常滑嫩綿軟;而煙肉鵪春蛋卷 [$28] 一客三件,兩者在質感和味道上都互相補足,近年都很常見煙肉包車厘茄等組合。 燒蕃薯與燒粟米 [$28@]都是魚子醬的最愛,前者燒得焦香粉淋,媽媽只獲分配蕃薯皮,真係唔該晒,而後者選擇了純燒粟米而鹽粒另上,這種自行調味的方法更好~! 雖然少了點油份,粟米粒燒過後可能會痴牙攝牙隙,但健康是現時飲食的大前題 超期待的三文魚子燒飯糰 [$78]
超期待的三文魚子燒飯糰 [$78] - 每次來都一定要吃燒飯糰,因為坊間燒得如此香脆可口的確實不多,三文魚子堆內又有些三文魚碎,加上木魚碎,香口得來也自得其樂,將三文魚子都送給對座,然後媽媽專心吃飯焦,呵呵,若然中心有餡會更完美;這個絕對是必點菜式
是夜向肉食及飽肚為出發點,這個超濃厚雞湯烏冬[$98],一開鍋蓋時,單看賣相很容易口快快講左「鹽焗雞脾~?!」 確實賣相相似,但湯底確實超濃郁帶膠質,雞肉烹煮過後肉嫩易拆,烏冬滿有彈性,雖然偏淋但也有咬勁搭夠;別錯過多喝幾口湯底
近來做推廣的有 $58的鹽燒帆立貝,切粒上賣相沒那麼吸引,火也熄滅了,但談鮮度的話,絕對無得輸,簡單的調味已是對海鮮最大的賞賜
雖然這夜人家都last order在清潔了,但魚子醬依然精力旺盛,平常大概已準備入睡了,偶爾一天半天沒所謂了,但也再三跟他說,因為是他想吃壽司而等等等等等等到夜已深
2015-03-19 1241 浏览
今午約了朋友,一行5人想食好一點。預約了房間,侍應即帶領去房間。叫了刺身定食,很新鮮,但略細份量。幸好叫了焼牛脷和明太子飯團,牛脷鬆化,入味,一客6片,很好,明太子飯團美味,三文魚子飯團更勝一籌。值得一讚!呢個價格真係ok!
2015-03-19
2015-02-18 1461 浏览
一直都想試試樓下的銀次,但每次也只是說說但從沒實行. 這天北上後,回到香港才3:00pm,原來銀次仍然有午餐供應,所以就決定試試.餐廳安排我們坐大木桶內的榻榻米,需要脫掉鞋子的. 店內亦有一般的4人餐桌以及吧枱,如客人不多,相信店方也會讓客人選擇自己喜歡的餐桌吧.我們都想吃點熱飯,所以同樣選擇了日式炸雞肉定食$45,包括前菜、沙律、味噌湯及餐飲,很豐富呢!前菜是一球南瓜蓉的的沙律,入口富有南瓜香甜,份量少少作前菜剛剛好.麻醬沙律沙律菜新鮮爽脆,沾上麻醬同吃很開胃.日式炸雞即炸的炸雞入口熱辣非常,炸粉相當薄,雞肉嫩滑亦有肉汁,沾上沙律醬同吃,很美味. 炸雞份量相當多,多達6-7件雞肉,胃口少的女生要把全部吃掉相當困難啊. 由於吃太多雞肉也頗油膩,伴碟的是柚子醬菜絲沙律,我把伴碟的蔬菜全吃光光呢!凍檸水餐飲選了凍檸水,實在非常需要一杯凍冰冰的檸檬水來消消膩.加一後埋單只是$100,以這價錢來說,非常抵吃,有機會會再來吃呢!

前菜

麻醬沙律
沙律菜新鮮爽脆,沾上麻醬同吃很開胃.
日式炸雞
凍檸水
餐飲選了凍檸水,實在非常需要一杯凍冰冰的檸檬水來消消膩.

2015-02-02
2015-02-17 1129 浏览
下午拎了幾個鐘頭假,返去屯門辦年貨,去到屯門,先醫好個肚先。記得自己幾個月前都到過這間食lunch,不過有不愉快經歷,就係我點了個定食等來等去,個主菜等了一個鐘都沒有到,最後嘈到佢地要取消左我個餐,失望地離開。今次見唔算多人,比多次機會佢地!其實佢地中午的定食都唔算貴,$4x至$7x都有,今次點了炸雞定食及燒三文魚定食。每個定食都有前菜、面鼓湯、主菜及餐飲。前菜:芽菜、沙律,沒有特別面鼓湯:幾好飲,夠熱,而且唔太鹹主菜 - 炸雞:個雞炸得幾好食,個炸粉薄薄,但有脆脆感。主菜 - 燒三文魚:成塊燒三文魚扒,個皮燒到好脆脆,好香口,睇落去好油,但應該d魚油好有益,食少少都幾好白飯:唔係好熱餐飲:菠蘿特飲(偏甜)、凍啡(不太濃)
每個定食都有前菜、面鼓湯、主菜及餐飲。
前菜:芽菜、沙律,沒有特別
沙律

面鼓湯:幾好飲,夠熱,而且唔太鹹
主菜 - 炸雞:個雞炸得幾好食,個炸粉薄薄,但有脆脆感。
炸雞定食

燒三文魚

白飯:唔係好熱
餐飲:菠蘿特飲(偏甜)、凍啡(不太濃)
餐飲
2015-02-17
燒三文魚
2015-01-02 1721 浏览
今日去到屯門v city,選了须要在門外等了一陣。終於有得入去,我就柯圢左,雜錦壽司定食,配上野菜沙律,烏冬,特飯。等了一陣……野食嚟 野菜沙律份量剛好 烏冬好味三文魚刺身,勁厚,新鮮。是日特價39蚊好抵食壽司定食……份量十足,買相美觀,材料新鮮,刺身厚道剛好。配合環境。真是不錯
2015-01-02
野菜沙律
烏冬
壽司定食
梅子特飲
2014-12-27 1253 浏览
之前經常行過見佢門面唔錯一直想試下,點知真係一試難望.~點左海膽刺身$240(佢話北海道直送),2人刺身特上拼盤($148),銀次特製沙律($88),高菜三文魚炒飯($68)~~罐先講個抄飯,未炒夠就上個質感非常之濕,一d都唔似炒飯,最好笑係佢叫三文魚高菜炒飯佢用既高菜係咸梅菜,碟飯係咸到利痛個隻,我本身己經係食濃味野既人都頂唔到,第一樣上菜唔係刺身係抄飯都己經搞笑,食日本野食到梅菜直頭經典!!!到個沙律,佢入面有水牛之士,呑拿魚碎(罐頭個d),千岛汁,蛋白碎,平時沙律菜,终知就一pat野咁味道冇乜特別刺身拼盤有三文魚腩,油金魚,带子,呑拿魚,,。三文魚腩個心重係冰冰地,凍刺激牙痛個隻,呑拿又淋又腥,帶子唔甜,油甘魚中上海膽刺身算最好足一隻份量,但唔似北海道膽,不過都算都中上,係味道唔夠鮮濃,埋單$$598重要食唔飽,一定blacklist呢間野!!
之前經常行過見佢門面唔錯一直想試下,點知真係一試難望.

刺身拼盤有三文魚腩,油金魚,带子,呑拿魚,,。

2014-12-26 1214 浏览
前跟妹妹去過目利きの銀次,吃了很多沖繩料理,印象不錯,後來有一天的中午自己吃午飯,決定再來這兒試試SET LUNCH。其實午餐的選擇很多樣化,不過聽說這兒的串燒很不錯,所以我點了這個串燒SET:其實我覺得這個SET有點太過豐盛,總共有六串串燒,包括煙肉卷鵪鶉蛋、煙肉卷車厘茄、金菇肥牛卷、雞翼、雞肉及免治雞肉,燒得好香,好像平日拎燒烤叉自家BBQ的風味(當然調味汁料不一樣了)。串燒只吃了一半已送完一碗白米飯,結果剩下的串燒要空口吃,味道變得有點太重。下次最好是兩個人一起來,點一份串燒SET再點一份清淡一點的,兩個人SHARE來吃,這樣吃起來應該會剛剛好呢~
2014-10-11
2014-11-15 1901 浏览
今次一行1人黎食飯, 朋友介紹話好特別,所以搭西鐵到屯門站一試!先黎個刺身併盤, 真係好新鮮, 海膽同蝦又鮮味, 見到師傅用新鮮魚原條開 ! 另外仲叫左條石鯛一魚兩食, 價錢好抵, 肉質鮮嫩海膽汁燒蠔必食!! , 因為個汁好香少少甜 , 我地幾個都好回味!個沖繩烏冬味道不錯, 有個湯連鴨肉另上, 好多汁餐廳裹面好多特別裝飾 , 好有日本居酒屋氣氛
特上刺身拼盤
另外仲叫左條石鯛一魚兩食, 價錢好抵, 肉質鮮嫩
石鯛
海膽汁燒蠔
沖繩鴨肉烏冬
個沖繩烏冬味道不錯, 有個湯連鴨肉另上, 好多汁
餐廳裹面好多特別裝飾 , 好有日本居酒屋氣氛
题外话/补充资料: 食完好滿足, waiter waitress 服務都好窩心 , 一定會好快再黎: )
2014-11-14
特上刺身拼盤