2012-08-14 59 浏览
屯門市廣場日式食肆不多,以迴轉壽司及日本料理連鎖店為主,還有少數新進日式特式親子飯專門店,繼拉麵牽起的潮流後,最近興起蛋包飯、咖喱飯等熱潮。其實蛋包飯的概念源自鹹味蛋捲包裹著單純的白飯,為了要讓人能站著吃,方便節省時間而發明出來的方便料理。後來方便的用意被消化去了,反且充滿半熟的蛋包流出濃郁蛋汁的口感得以發揚光大,造就出今時今日醬汁豐富、配料多元化的特色料理。難得有新事物引入了屯門區,當然襯機會搶先嚐新 今天去試的盛八食堂位於市廣場的地下樓層,比較樓上商場,明顯此舖位人流不多,但好處是即使不熟路的遊客特意登門造訪也不難找到。與一般日式西餐廳格局相似, 由桌椅到長上的布置都以暖和橙色系為主,餐椅還是沙發軟墊,配暗淡柔和燈光。店員亦樂意滿足我倆入坐卡坐的要求,寬敞又坐得舒服哩! 坐下更被言半隻烚蛋造型的胡椒及鹽器皿吸引著,打正蛋的旗號。一打開餐牌,頭版的當然是鎮店之寶蛋包飯,然後一系列焗飯,吉列制品飯,沙律,小食及手作甜點盡現眼前,而且各式各樣的飯及醬汁都詳盡列明,為問題多多又三心兩意的我省卻無限煩惱 。蛋包飯面會淋上不同的醬汁,可選傳統咖喱汁,牛尾汁,燒汁,還有日本料理中較少見的香草汁
被安排入坐卡坐沙發
烚蛋造型的調味樽打正蛋的旗號
。蛋包飯面會淋上不同的醬汁,可選傳統咖喱汁,牛尾汁,燒汁,還有日本料理中較少見的香草汁。另外飯亦是預先汁煮過的,有分香草飯和茄汁飯。配菜除了大路的雞牛豚肉外,還有海鮮和鵝肝等,多達十多款,主食飯類,配菜和醬汁款式配搭是既定的,不可自由配搭,對於挑吃的我帶來一點不便。
但這可能是店方對食物的質素及口味的堅持,避免因錯配帶來負面影響,是值得專重和欣賞的。
沙律menu
蛋包飯menu
甜品menu
假日點心下午茶之後,二人只點了數個特色菜作輕食晚餐。包括南瓜碎蛋沙律、 鵝肝蛋包飯及薰衣草雪糕作甜品
福岡南瓜甘薯沙律-甘甜但普通
福岡南瓜甘薯沙律 ($36)
首先不得不點人氣之選福岡南瓜甘薯沙律,賣想如菜單圖片一樣,圓圓的一球南瓜一球甘薯沙律並排,配上兩小顆車厘茄,少量蔬菜及一片長長的焗紫薯脆片,旁邊點上黑醋汁。黑醋汁太澀口,不合口味。南瓜蓉不是很幼滑那種,而是糊狀含著微粒和自身的纖維絲,帶著天然的香甜。甘薯不是很甜,卻吃得出有沙律醬的味道,不太喜歡。南瓜及甘薯蓉都分喇混著洋蔥粒,粒粒洋蔥不但不辛口刺鼻,而且提升了天然食材的香甜,還增加口感呢,加得好!
法國鵝肝野菌蛋包飯-蛋滑飯香
法國鵝肝野菌蛋包飯 ($78)
主菜蛋包飯一上檯,我們的視線都不約而同被吸引過去,無他,
完好無缺金黃色的滑蛋包著飯像枕頭似的,不偏不不倚的放在碟的正中間。"枕頭"上放著煎香的鵝肝,面淋上龍蝦汁,圍邊還配上一小圈一小圈的忌廉芝士汁,靚仔吸引,賣相滿分。我們要開動了喔,切開蛋即見啡帶點點綠的香草飯,先嚐一口沒沾上龍蝦汁的香草飯。飯帶點香草味,沒有被白汁蓋過,忌廉濃度不算高,飯吃起來都不覺滯。汁煮過的飯粒粒分明,而且香口細軟,平日少沾飯氣的我也偷偷多吃幾口。
然後再來一口龍蝦汁香草飯,汁雖濃但不合口味,但卻很討男友的觀喜。
鵝肝大約只有半隻手掌的大小,對比一整個飯,份量好想少了一點。鵝肝不脆身之餘原來還沾了粉漿/蛋漿同煎,此做法實在令人失望
鵝肝本身已可以被煎香口甚至脆口,沾漿的煎法實為多此一舉,而且發揮不了鵝肝本身的脂香,size 方面亦可借粉漿造假。
主角當然壓軸出場,蛋似是混過牛奶或是忌廉同煮,蛋的中心呈柔軟啫喱狀,香滑之餘,奶撞上蛋起了化學作用,誘發的香味十分澎湃
,實為有水準之作,鎮店之寶名不虛傳。
薰衣草雪糕-番梘味十足
新富良野薰衣草雪糕 ($23)
甜品方面,叫了一個薰衣草雪糕球作淺嚐,並要求走cream。除了cream 外,雪糕球賣樣十足餐牌上的,上面同樣有著紫薯脆片及藍色的蒟蒻粒。蒟蒻粒沒有味道,除了點綴一下,也想不到有什麼作用。然後一口吃下薰衣草雪糕,的確香味十足,立刻聯想自己在嚼番梘,可能薰衣草本身不帶味道,只感覺到微甜中帶點澀味,加上番梘味衝擊味蕾,實在未能習慣,有點食之無味棄之可惜的感覺。
初嚐蛋包飯後,十分推介這裏蛋和香草飯。

店內服務員來來回回的人手充足, 下單、加水等服務有夠周到。坐久了,也不會有被趕的感覺。
2012-07-29
被安排入坐卡坐沙發
法國鵝肝野菌蛋包飯-蛋滑飯香
烚蛋造型的調味樽打正蛋的旗號
沙律menu
蛋包飯menu
甜品menu
2012-08-10 21 浏览
之前盛八食堂開業以來無時無刻都係好多人等緊位, 我諗依家大概屯門區想試果d人都試晒, 所以少左好多人^^今晚大約7點幾晚飯時間來到, 即時入到去咖哩芝士吉列黑豚焗蛋包飯 (好似$78) 個名好長....哈哈, 照片同實物都差唔多..有d羅白絲同蔥絲配襯,賣相都幾吸引。餐牌有隻辣椒仔向圖隔離, 以為會有小小辣, 原來一d辣味都冇。雖然有芝士, 但完全食唔出芝士味。吉列黑豚都好厚身, 炸得幾好, 唔油, 又唔太乾, 口感結實。一定要提既係個蛋!! 有好厚既蛋, 味道好正, 不過明明係蛋包飯, 但d飯少得可憐。份量一湯匙都冇不過算啦,個蛋真係好好味另外係老公食既牛肉蛋包飯 (好似 $65)有d菇向上面, 好香。。。呢個蛋包飯同我果個完全相反, 只係一塊蛋放向飯上面。。。但有好多茄汁炒飯,都好好味。。。
今晚大約7點幾晚飯時間來到, 即時入到去
餐具
相片
實物
咖哩芝士吉列黑豚焗蛋包飯 (好似$78)
厚蛋,但唔有飯

不過算啦,個蛋真係好好味
另外係老公食既牛肉蛋包飯 (好似 $65)
但有好多茄汁炒飯,都好好味。。。
题外话/补充资料: 侍應們服務都好好, 我地冇叫到飲品, 都好主動不停幫我地加水
餐具
實物
厚蛋,但唔有飯
2012-07-23 18 浏览
今日下午1時左右,見盛八食堂沒有人排隊,所以決定一試。其實我一早很想試,因為自己也頗喜歡吃蛋包飯,但每次經過都大排長龍,所以一直沒有試。好明顯人手不是太足夠,因為這在門口等職員招待也等了一會。結果,兩個人被安排在一個4個人的座位,在星期六的中午時段,這是很好彩的事吧!2個人不是特別餓,order了Hayashi牛肉蛋包飯、南瓜薯仔沙律 & Benedict Egg。蛋包飯份量很足,味道不叫做一試難忘,但不錯。星期六不用加$15,也附送餐湯和飲品。最意想不到是Benedict Egg,處理得很不錯,一刺開蛋黃,蛋漿就滲到煙肉&多士上,正!有機會&不用排隊的話,會再來的!
今日下午1時左右,見盛八食堂沒有人排隊,所以決定一試。

有機會&不用排隊的話,會再來的!
2012-07-14
聽D FD講屯門開左間特別野,話專賣蛋wo..咁咪約埋班FD去試下啦去到門口都唔係好多人等應該好快啦等左5分鐘到...已經入得去D裝修都幾好...但最吸引我係呢隻蛋睇完門面野,梗係食野啦,嘩...真係好多蛋...好多選擇最後決定一個好特別既蛋包飯....仲要係焗既等左10分鐘野食黎到賣相好正呀D汁好多芝士...好香...最特別係蛋包飯拎去焗....果然係玩蛋高手...最衰係屯門...如果唔係...我會成日幫親
聽D FD講屯門開左間特別野,話專賣蛋wo..
咁咪約埋班FD去試下啦

去到門口都唔係好多人等應該好快啦

等左5分鐘到...已經入得去

D裝修都幾好...但最吸引我係呢隻蛋
太蛋了@@
睇完門面野,梗係食野啦,嘩...真係好多蛋...好多選擇

最後決定一個好特別既蛋包飯....仲要係焗既

等左10分鐘野食黎到

賣相好正呀
Gooood
D汁好多芝士...好香...最特別係蛋包飯拎去焗....

果然係玩蛋高手...

最衰係屯門...如果唔係...我會成日幫親

题外话/补充资料: 重要有印仔卡優惠...送野食....真係抵食兼特別...努力存印仔中.....
2012-07-22
太蛋了@@
Gooood
  • 芝士焗猪扒蛋包飯
2012-06-09 3 浏览
盛八係屯門已經開左一段時間, 一直都未去試, 從朋友口中都係一般般....今次同媽媽去試下先星期六,六點幾去到唔使等位, 但都要限時交台, 都無問題丫,我同媽媽食飽就走人架喇...入面環境都幾寬敞, 裝修簡單舒服, 待應們都係一班後生仔...主打都係蛋包飯, 咖哩咁...可以加錢有湯, 沙律同飲品,甜品咁, 不過幾樣野都冇興趣,所以冇加喇...叫左個福崗南瓜甘薯沙律, 感覺好清新又飽肚o既沙律, 一個薯仔球同南瓜球, 仲有生菜伴碟, 薯仔就稀左少少, 兩樣入面都有青瓜同蛋白, 味道清新,都唔錯, 仲有少少醋點下, 都ok...黑松露磨菇湯, 媽媽飲o既,,試左一啖, 真係好濃菇味, 我麻麻地喇...加上佢個多士硬到呢...唔接受..鵝肝蛋包飯, 媽媽食o既, 試左少少鵝肝, 味道一般,有少少"so", 唔夠熱呀, 蛋包飯入面係香草飯, 珍珠米...ok 啦.焗芝士咖哩吉豬蛋包飯, 一次過滿足我幾個要度, 黎到緊係要食蛋包飯啦, 我又想食下咖哩, 仲食豬扒...好大碟丫, 咖哩個味都ok, 濃左少少, 上面仲有d芝士係度,都已經漏漏地, 豬扒上面有d蘿蔔茸咁, 豬扒就麻麻地,硬左d唔夠淋

焗芝士咖哩吉豬蛋包飯, 一次過滿足我幾個要度, 黎到緊係要食蛋包飯啦, 我又想食下咖哩, 仲食豬扒...好大碟丫, 咖哩個味都ok, 濃左少少, 上面仲有d芝士係度,都已經漏漏地, 豬扒上面有d蘿蔔茸咁, 豬扒就麻麻地,硬左d唔夠淋身, 蛋包飯好大舊, 個蛋係好黃好rich咁,不過都幾漏下,lei個飯加埋晒一個人食真係超漏,share食會好d....
吾, 其實都唔差, 賣相都幾好,乾淨企理, 不過蛋包飯真係幾漏下, 仲有好多雪糕甜品本來想試,但太飽食唔落,下次可以再去下o既...
2012-06-07 16 浏览
LUNCH 同事提議食蛋包飯 , 開頭都有少少抗拒 , 始終對蛋都冇乜興趣 , 但係成班同事都好想試新野 , 唯有陪佢地癲返次啦 ! 去到門口都唔洗等位 , 岩哂 ! 我地一共叫左2個飯、1個鐵板餐同1個多士 SHARE 食 : 先黎大板燒蛋包飯 : 同事話呢個有幾種味混埋一齊 , 食落好有層次感跟住係PIZZA蘑菇烤多士 , 烤得不錯 , 但芝士可能多左 D , 所以都係食左好少 !再黎咖哩比目魚焗飯 , 魚柳脆卜卜又唔會太多粉 , 咖哩汁唔太辣 , 岩哂我 !!LAST 黎個鐵板西冷 , 牛扒煎得好香 , 仲配埋烤蕃茄同雜菜 , 加埋個白飯 !! 抵食 但係我地實在太飽 , 加上我想食雪糕 >< 唯有比哂個男同事食哂佢 , 嘻嘻 !!我地 SHARE 左個薰衣草雪糕同埋益力多雪糕 , 估唔到香港地有d咁特別既雪糕 , 益力多真係完全益力多味 , 好得意 @@ 薰衣草雪糕令我諗起屋企枝洗頭水 =.=所以我冇食到 , 同事就話好味囉 !埋單每人80蚊都唔洗 , LUNCH 黎講都算幾抵食 , 下次食 LUNCH 又多個選擇 ! ^^

洗頭水
所以我冇食到 , 同事就話好味囉 !

2012-05-24
洗頭水
2012-05-05 8 浏览
想試這間蛋包飯專門店已經很久了,今天下午終於來試門面和裝修簡約自在,但兩人枱面積小,放食物後很擠迫。食物質素過得去,但份量少,比在日本吃類似的東西更昂貴。我們點了沙律、三文治、蛋包飯、薰衣草紅茶、可樂。黑松露煙三文魚沙律 ($43):三文魚很少,無食物圖片那樣大片醋汁只落了少量,太吝嗇!日本女峰極上牛肉三文治($43):賣相幾靚,但牛肉很薄(『孤寒』!),無牛肉味。鵝肝野菌蛋包飯($78):鵝肝好小型,野菌落得很少,幾乎唔知落咗野菌味道還可以,但無野菌味。又係衰『孤寒』,落多些野菌就會好好多!新富良野薰衣草紅茶($21):話就話店長推介,但真係唔係人人啱,糖䊢好難溶,好似Gel,飲完都未溶Overall, 我只可以給一個borderline pass!

想試這間蛋包飯專門店已經很久了,今天下午終於來試

門面和裝修簡約自在,但兩人枱面積小,放食物後很擠迫。
食物質素過得去,但份量少,比在日本吃類似的東西更昂貴。

我們點了沙律、三文治、蛋包飯、薰衣草紅茶、可樂。

醋汁只落了少量,太吝嗇!

2012-05-05
2012-04-21 3 浏览
我第2次食呢間啦..諗住帶屋企人黎試下..我上次食係lunch..今次夜晚..仲要好多人..入面都幾清新, 有裝修都幾別致..有漫畫wall幾有特色喎!69蚊一個佢個蛋幾滑..但係我覺得lunch好食d..可能因為今次多人..quality差左呢個都係咁啦..入面d飯係有分味咖..不過如果有得揀埋入面同出面既汁可能會更好呢隻咖哩係日式....但好咸 食唔到有咩咁特別..同埋d汁都幾凍..應該都唔會再去食啦!!同埋又貴又唔多飽對男仔黎講..另外d order都來得慢..不過都可以接受!!
我第2次食呢間啦..
諗住帶屋企人黎試下..
我上次食係lunch..今次夜晚..仲要好多人..
牛肉蛋包飯?
69蚊一個
海蝦蛋包飯
呢個都係咁啦..入面d飯係有分味咖..
不過如果有得揀埋入面同出面既汁可能會更好
咖喱....
呢隻咖哩係日式....但好咸

食唔到有咩咁特別..
同埋d汁都幾凍..
應該都唔會再去食啦!!同埋又貴又唔多飽對男仔黎講..
另外d order都來得慢..不過都可以接受!!
2012-03-31
2012-04-15 19 浏览
旅行團人數不足不幸泡湯,到旅行社取回支票後順道吃個下午茶, 屯門市廣場食肆林立,個人最有興趣反而是這家他媽哥池餐廳。至於什麼是他媽哥池.....八十前後應當會知。為免又再一次泡湯,進店前先問清楚知客小妹現在有否"薰衣草雪糕",只因今次我並不是吃蛋而是薰衣草雪糕! 一輪"二三四"之後,我被帶到最近水吧的二人座, 因而我的飲品會以最快時間送到,妙極!而且還可以欣賞一下水吧上有關雞蛋的卡通,消磨時間一流。餐廳真的好多蛋形擺設, 除牆上木條浮突著幾顆雞蛋、桌上的半邊蛋salt n pepper外,連水吧後也有好幾隻如裂開雞蛋的擺設, 學生們考試前是否應來此吃飯呢?? 真的好多蛋呀!桌上整籃的循環再做的原色餐紙及餐具隨便拿用,細心的奉上一杯熱水! 對我這些腸胃較敏感的客人簡直是佳音, 熱水沒有怪味之餘還有清香檸檬香,酸酸的飲得非常愜意! 翻開精美餐牌主力看甜品,當中竟然有玫瑰奶茶!!!沒有rose latte也有這杯玫瑰奶茶也蠻不錯嘛。近距離聽到以蒸汽打奶泡後,我的玫瑰奶茶到了。想不到這家雞蛋餐廳用的茶具如此精緻,全白浮突花紋的茶具,襯上幾片玫瑰花瓣煞是迷人,好看好看。以玫瑰糖漿造出的淡淡的玫瑰
他媽歌餐廳
水吧上有卡通可看
暖水真好
玫瑰奶茶

以玫瑰糖漿造出的淡淡的玫瑰香味,不過於人工化的香味是相當討好的,由於糖漿本身已有甜味,所以不用額外加糖已夠甜,這方面在點菜時侍應已作出相關提示了,或許太多客人見到奶茶便加糖的關係吧。承著幾片花瓣的奶泡打得很鬆散,每個泡泡大得連我的近視老花眼也看得清晰,店員要在打奶泡技術上要研究一下才成,雖然那奶泡密度有待改進,其牛奶味卻蠻濃重,奶香比茶香更有餘韻;通常西餐廳的紅茶總是淡淡的,這裡卻蠻有馥郁紅茶香,還有一點甘甘的味道,跟玫瑰味搭配得很,的確不俗!!

幾片玫瑰花瓣令整杯奶茶更好看,可是它們卻不可吃,嘗試咀嚼一下原來是蠻韌的!玫瑰還是用來觀看好了!
我愛LAVENDER
嘗了嬌艷玫瑰香又到迷人薰衣草香了! 造型更精緻的日本紫薯薰衣草雪糕夾餅($39)來了! 要不是相機剛好沒電,我相信會繼續多拍幾張薰衣草雪糕照片的。這款甜品和另一款同有薰衣草雪糕的法式多士同是心頭好, 平時沒有選擇困難症的我也花了好幾分鐘去選,結果就選了她了。
賣飛佛
淡紫色薰衣草雪糕額外灑上一些乾薰衣草作裝飾,就是我想要的東西!雪糕真的有著馥郁薰衣草花香,濃郁度未夠年前在XTC嘗過的濃,不過已算不錯了,不喜歡的會覺得味道像藥油。味道對我來說是很讚,只是雪糕裡有著不少碎冰,令雪糕應有的香滑感覺大減,似乎除打奶泡技術要改進, 如何冷藏雪糕也要改善一下! 每當咬破薰衣草花蕾所爆開更天然花香,早已令我忘記這缺點了。

淺紫色雪糕下的深紫色薯蓉,令視覺有著顏色對比,兩種紫色皆好漂亮!薯蓉裡原來還有紫蕃薯粒,兩者的軟滑及有嚼勁的不同口感非常搭配,紫薯本身甜度不高,以為不太像甜品時那薰衣草蜂蜜就大派用場了。
薰衣草蜂蜜
沒有了解究竟是用上薰衣草蜂蜜,還是將花蕾加進蜂蜜中,總之清甜的蜂蜜令紫薯更甜美,而薰衣草花蕾又令這道甜品更得我心。
另一道甜品
兩粒像花生糯米糍的黃豆粉湯圓是神來之筆,糯米外皮煙韌柔軟,跟我喜歡的剪剪糯米糍口感極相像,中間是甜甜花生餡,香糯的小丸子甜度是幾款食品中最高,味道又跟一系列的薰衣草不同,結果又多一款甜點可吃。整盤食物都是軟軟甜甜,不過還有一片炸紫薯片中和一下,像片木片的薯片味道微鹹,略厚但不脆,下次自備一些印尼紫蕃薯片, 效果一定更好。

本來寄以厚望的兩片厚窩夫竟是全日最差的食物!也許是粉漿調得不好的關係,兩件窩夫焗得實在不鬆,硬實不脆的蛋餅口感比街邊的格仔餅還差,更不用跟自己喜歡的外脆內軟的水準相比了!而且更沒有什麼蛋香奶香,在主打雞蛋的食肆裡似乎有點失敗了,為免浪費食物,將香滑忌廉及清甜薰衣草蜂蜜伴它而吃,結果沒有浪費丁點食物。

帳單剛好$60,經理找贖時只給予2張廿元紙幣,沒有想客人給予小帳而將紙幣換成硬幣,這方面是值得欣賞的。
水吧上有卡通可看
他媽歌餐廳
玫瑰奶茶
薰衣草蜂蜜
我愛LAVENDER
賣飛佛
另一道甜品
  • 薰衣草雪糕/蜂蜜
昨天經過這餐廳,很多人係門外睇餐牌,遠望餐牌被內裡的食物賣相吸引,於是決定今晚試下,可能晚上6點半關係排隊人數不多.很快就有位,點了牛肉蛋包飯和海鮮焗飯再加多個湯. 1.)忌廉磨菇湯....一般水準,5叫好過叫. 2.)海鮮焗飯...一半山葵汁一半燒汁, 由於係焗的關係山葵汁的芥辣味超強,食到好辛苦眼水都流出來, 燒汁味道怪怪的, 成個飯得2粒帶子+2粒蝦, 1個魷魚圈, 咁就收我78蚊(無記錯的話) 3.)牛肉蛋包飯, 我朋友話味道一般,的汁又係怪怪的. 服務態度方面, 無錯係好有禮貌(但感覺好似機械人咁), 但最大獲係好似趕客咁, 好似崔你食快D,趕住收哂你D碟, 等你盡快離開.價錢又貴又食到一吐氣, 1次就夠, 5會再有下一次!!!
價錢又貴又食到一吐氣, 1次就夠, 5會再有下一次!!!
2012-04-13
2012-04-11 10 浏览
等待時間不太耐,食物賣相很好,我食的是蛋包飯,個蛋味大得很怪,個茄汁飯無茄汁味,60幾,無包野飲,兒童餐都算ok,有2個炸雞同暑角,仲有野飲,價錢有點貴,食五飽,但服務可以^_^對它的食物無信心^_^
2012-04-09
庆祝纪念
团年饭
用餐优惠
試食活動
  • 兒童餐
6-4-2012其實寫blog徐了可以有試用.另外,擴展自己社交圈子,我從中認識不少朋友,有部份成為無話不談好朋友,今日又同另一位新相識朋友仔,我同她在活動上從未見過,我有時會去看她的文,從而得知她都係住屯門,我主動同她交換電話,之前約過幾次,大家就唔到時間.昨日收到她ws問我有無時間.我的時間好鬆動,趁放假大家出來食下飯,話說本來帶她去食越南野,彼來.見好友出了一萹寫屯市食文,原來開了一間盛八食堂,盛八食堂,有日放工都經過,我本身係屯門返工,平日唔會來呢邊來食,呢邊餐廳價錢都唔平,我平日與同事一起依,她們比較喜歡華都個邊茶餐廳,今次同朋友去食,當然食好些少,我見好友在文章推介呢間,我決定試下呢間,老實講,我本身有d路痴.日日返工返屯市,屯市比以前旺了好多,開了不少食店,美容品牌愈來愈多,我同朋友入了盛八食堂唔駛等位就有,,環境唔錯,呢間出名是蛋包飯,大多數款式有蛋,起初我同朋友以為d汁有得選擇,原來有晒2個汁,真係好特別,炒蛋真係好好食,以蛋包住飯,味道唔錯,另外,加15元有湯同飲品.雜菜湯就一般啦,凍檸茶都ok味道:以蛋包住飯,原來都好好食服務:普通啦環境:座位都好舒適價錢:以午餐
6-4-2012

味道:以蛋包住飯,原來都好好食

服務:普通啦

環境:座位都好舒適

價錢:以午餐時間,有d貴左.間中食下都無妨

好開心可以認識到nancy,希望下次再出來食過

2012-04-06
2012-04-06 2 浏览
見最近新開, 就試試啦....menu 主要是蛋包飯, 有3-4款長通粉, 3-4款牛排, 小食...種類不是太多我點了牛肉蛋包飯, 加$15配沙律, 忌廉湯像忌廉湯好稀冇味, 沙律有生菜同車厘茄, 唔爽脆, 唔新鮮, 好似死左好耐咁到個飯, 蛋就好厚, 但飯就唔多, 汁夠多, 但唔香甜, 得個幾粒牛肉碎, 好失望服務水平普通, 個個都好似好趕咁, 說話都唔多, 一放低碟野就走, 埋單冇講"多謝"....張枱唔平, 一路食, 一路”un” 下“un”下.....食到我好辛苦
見最近新開, 就試試啦....

我點了牛肉蛋包飯, 加$15配沙律, 忌廉湯

2012-03-30
2012-04-06 11 浏览
我選的時段是約12:00左右,故當時沒有太多人入座,不用排隊便有位。餐廳環境也挺寬敞及舒適及乾淨。而價錢也是$50以上的,已有心理準備。餸菜到後,價錢與質素能成正比,沒有失望之選,我給的評分會是「中上」。要獲得我的「好評」及「大滿足」就必須要好味和價錢平的混合體了。哈哈。來說回餸菜﹕蛋很滑漏,幾好味,做到要求。咖喱汁是甜椰椰的(但可放心,合港人口味的)。而豬扒普普通通吧,沒有做到很出色的地步。而飯的份量屬適中,吃後沒有飽肚感。整體來說,我的評語還是「好味」及「合乎預期」的。我會去食其他款式再向大家報告。^^
餐廳環境也挺寬敞及舒適及乾淨。
而價錢也是$50以上的,已有心理準備。

而豬扒普普通通吧,沒有做到很出色的地步。

而飯的份量屬適中,吃後沒有飽肚感。
整體來說,我的評語還是「好味」及「合乎預期」的。

我會去食其他款式再向大家報告。^^

2012-04-02
2012-03-31 12 浏览
食左個燒汁+山葵汁嘅牛肉焗飯正確名稱唔記得左,不過今次主要唔係講呢個飯本身唔係好like蛋包飯,對上一次係想睇下有咩好食見到有咖喱湯飯諗住試下,點知佢無...可能剛開業唔係款款都有,所以食左蛋包飯...但真係唔覺有咩特別囉...蛋包飯只係一塊好薄嘅蛋皮包住啲飯,只係靠啲咖喱汁吊下味今次只係諗唔到食咩好先再試下呢間,點知今次都係無!佢門口個menu又無話售完or未提供會比人有受騙嘅感覺囉!下次應該都唔會再黎喇...講番今次個牛肉焗飯只可以講易入口同食到有好多芝士點解講易入口?係因為佢好咩好特別嘅味如一開始所言佢係有山葵汁嘅....但我就完全食唔出有山葵...最後講多次...各位喺門口睇中想食咖喱湯飯嘅朋友問清楚佢哋先好入去...
食左個燒汁+山葵汁嘅牛肉焗飯
正確名稱唔記得左,不過今次主要唔係講呢個飯
本身唔係好like蛋包飯,對上一次係想睇下有咩好食
見到有咖喱湯飯諗住試下,點知佢無...
蛋包飯只係一塊好薄嘅蛋皮包住啲飯,只係靠啲咖喱汁吊下味
今次只係諗唔到食咩好先再試下呢間,點知今次都係無!

佢門口個menu又無話售完or未提供
會比人有受騙嘅感覺囉!

下次應該都唔會再黎喇...

講番今次個牛肉焗飯
只可以講易入口同食到有好多芝士
點解講易入口?係因為佢好咩好特別嘅味

最後講多次...各位喺門口睇中想食咖喱湯飯嘅朋友
問清楚佢哋先好入去...
2012-03-24