2019-02-21 101 浏览
喺浸會醫院探完初生bb, 最就近嘅地方就係建新中心, 入面多數喺補習社,有幾間餐廳, 當中百味閣最有懷舊feel, 喜歡哪彩色玻璃及在天花板掛着氣球。一進來就發現食客同侍應好融洽,似是認識多年的老顧客。 餐簿好大本有中式有西式, 令人眼花繚亂, 侍應另外會介紹的即日鮮。老公單叫了烤美國肉眼扒配意粉, 我就叫咗羅宋湯,再加忌廉蘑菇汁烤魚柳配薯菜,魚係即日鮮, 侍應 介紹餐簿上沒有。蒜蓉包羅宋湯先上, 包薄脆可口,湯帶點酸, 很合我口味。烤美國肉眼扒配意粉, 由於係單點,價錢相對比較貴, 但牛扒份量大,夠飽肚。烤魚柳配薯菜魚, 魚係完條起骨上,雖然烤焗過,但仲好有魚味,薯蓉有香濃牛油味。待應收碟時有問需唔需要加甜品,但由於本身諗住去太子食芋圓, 所以就冇加到。在這用餐,感受到濃濃的人情味,好relax.

蒜蓉包羅宋湯先上, 包薄脆可口,湯帶點酸, 很合我口味。

羅宋湯, 蒜蓉包
原條烤魚 配薯菜
烤美國肉眼扒配意粉
羅宋湯, 蒜蓉包
2019-02-20 97 浏览
再黎到百味閣食飯,係因為嗰種時代感,當然食物既質素都好重要。本menu 真係厚到呢,選擇困難症嘅人絕對揀唔到野,最後得到好人既待應叔叔幫助,所以成功食到飯。芝士焗蟹肉盅 $105超好食,芝士味唔太濃,但剛剛好將白醬同蟹肉粘住,蟹肉份量足,唔會散哂,性價比高,配多士食,超級吸引。蒜容扒大蝦 $90大蝦新鮮,開邊處理,蝦肉彈牙。芒菓醬椰絲焗嫩雞 $85叔叔推介話雞肉會好嫩,芒菓醬令雞肉又酸又甜,味道特別,雞肉一啲都唔乾,好易撕開。

芝士焗蟹肉盅 $105

蒜容扒大蝦 $90
大蝦新鮮,開邊處理,蝦肉彈牙。

芒菓醬椰絲焗嫩雞 $85
2019-02-19 63 浏览
百味閣位處浸會大學旁的建新中心內,午膳時段有不少大學生前來品嚐美食。甫進入餐廳已被店內的懷舊佈置所吸引,感覺真的有如父母年代的西餐廳。百味閣食物的水準高,我最愛的一定是餐廳的洋蔥雞扒飯午餐。洋蔥汁香濃惹味,洋蔥香甜軟稔,雞扒煎得香脆,充滿肉汁,配上白飯,味道剛剛好。
百味閣位處浸會大學旁的建新中心內,
午膳時段有不少大學生前來品嚐美食。

甫進入餐廳已被店內的懷舊佈置所吸引,
感覺真的有如父母年代的西餐廳。

百味閣食物的水準高,
我最愛的一定是餐廳的洋蔥雞扒飯午餐。
洋蔥汁香濃惹味,洋蔥香甜軟稔,
雞扒煎得香脆,充滿肉汁,
配上白飯,味道剛剛好。
2019-02-15 91 浏览
年近歲晚,好多公司都趕過年前出哂d單,我公司都唔例外,今晚我黎"百味閣餐廳",依度d裝修好懷舊,好有花樣年華feel,令我好似置身係七,八十年代咁。我地叫左個雞翼薯皇,雞翼炸得外脆內嫩,咬落去非常juicy,薯皇熱辣辣,唔似其他餐廳咁凍冰冰。之後叫左個蒜溶炒日本椰菜,我諗住係d西式餐廳叫d咁中式煮法既菜就一定中伏啦,點之出奇地好好食,蒜味濃郁,又夠鑊氣,真係估佢唔到。我地仲叫左2個main course,一個係芝士焗海鮮飯,上菜時已經聞到濃濃既芝士味,食起上黎仲有拉絲架,海鮮料尚算豐富,有蝦,青口,魷魚,的確唔錯。另一個係白酒汁焗三文魚,個汁又香又惹味,好食到停唔到口,配上三文魚既鮮味簡值一絕,值得encore既一度菜。
2019-02-13 124 浏览
難得去九龍塘,咁就搵左一間唔錯既餐廳試下,位置浸會醫院旁邊,又有得泊車,非常方便!門口裝飾得好懷舊,好有味道,好似好少見到宜家既餐廳會保留尼種風格!正直聖誕過去,門口仲擺設緊聖誕既裝飾,好有氣氛!餐廳牆內掛著不同的舊照片,可以一飽過去既風貌!餐廳水吧好光猛,擺設用心,仲特別擺放左三款推薦既蔬菜比大家選擇,好細心!餐廳內用左七彩玻璃,令整個氣氛更有格調!蒜蓉包好香,味道唔會太濃,岩岩好,蒜蓉味恰當👍特別推薦-八爪魚刺身,唔係常設菜式,咁岩果日有得食,仲頁係意大利既八爪魚😍😍😍😍😍睇下,幾咁大塊,而且好新鮮,咬落好有質感❤️蟹肉多士,好鮮味既蟹肉,配上比較清淡既多士,味道中和到岩岩好👍最後食左一個肉眼扒,好大好大塊,而且肉質一流,五成熟食到牛既味道!

正直聖誕過去,門口仲擺設緊聖誕既裝飾,好有氣氛!

餐廳牆內掛著不同的舊照片,可以一飽過去既風貌!

餐廳內用左七彩玻璃,令整個氣氛更有格調!

蒜蓉包好香,味道唔會太濃,岩岩好,蒜蓉味恰當👍

睇下,幾咁大塊,而且好新鮮,咬落好有質感❤️

2019-01-08
2019-02-09 119 浏览
同個friend去浸會醫院探望剛生BB的閨蜜, 她初為人母的喜悅都感染了我們, 大家都非常開心, 有傾唔完的話題, 探視之後我們在醫院附近一間好懷舊的餐廳, 諗住座低嘆個休閒的下午茶.間餐廳好有七, 八十年代的西餐廳的感覺, 座低見到復古的裝飾及燈飾, 仿佛回到過去, 令人非常舒適, 好快我便叫了個帶子粒鮮蠔同打湯的下午茶餐, 這個餐在外面的茶餐廳已非常少見了, 我見到有便即刻叫來食,跟餐仲有多士, 雞蛋及雞扒, 很豐富. 數分鐘之後, 我個帶子粒鮮蠔同打湯來到我面前, 白白地色, 眼見就有好多粒蠔仔在湯裡面, 用個匙舀來飲一啖, 哇, 好鮮甜, 湯裡面仲有好多的帶子粒, 薯仔粒及粟米粒, 材料非常豐富, 蠔仔非常的鮮甜, 食落無沙, 哇! 個湯超級好味, 與多士簡直係絕配, 一啖多士一啖湯, 好味到無得頂! 雞扒也煎得非常香脆, 外皮煎到焦黃, 但雞扒肉依然是非常嫩滑, 唔錯!入到這間餐廳時, 我見到門口有個專摆西餅的凍櫃, 侍應話裡面的蛋糕西餅全部都是餐廳自己出品, 自已做的, 我當時已看中其中一款栗子蛋糕, 見到超多的栗子蓉非常吸引, 雖然食了個帶子粒鮮蠔同打湯的下午茶餐都已是很

入到這間餐廳時, 我見到門口有個專摆西餅的凍櫃, 侍應話裡面的蛋糕西餅全部都是餐廳自己出品, 自已做的, 我當時已看中其中一款栗子蛋糕, 見到超多的栗子蓉非常吸引, 雖然食了個帶子粒鮮蠔同打湯的下午茶餐都已是很滿足, 但見到這麼吸引的栗子蛋糕, 我真好想食, 於是幾分鐘後, 一塊栗子蛋糕都來到我面前, 我用匙輕輕舀了一啖來食, 好多栗子蓉, 好軟滑, 好有栗子香, 又唔太甜, 哇! 這蛋糕真的是非常非常的好吃!一D都唔夸張, 我可以話我食過好多出名餅店, 日式蛋糕店的西餅, 這間的栗子蛋糕是我食過的最好食的!栗子蓉超多, 蛋糕鬆軟, 忌廉又唔太多, 薄薄地一層擦在蛋糕的外層, 超好食! 食完這件蛋糕, 我決定第日有需要買蛋糕時, 我會在這間來買, 太好味, 我勁鍾意!

2019-01-29 124 浏览
在"又一城"購物過後,正好來到了晚餐時間,不想光顧連鎖餐廳,想起了"浸信會醫院"附近的一間特式懷舊西餐廳,"食肉動物"馬上出發…走進餐廳,餐廳的裝潢佈置充滿了特色情懷。坐下來不久,餐廳職員便主動上前介紹菜式,原來每日也有一些不同的食材,還把那新鮮的推介給我,研究一下餐牌的菜式,揀選了她們的招牌菜。芝士焗蟹肉盅$105,面層鋪滿了芝士,這份量十足的蟹肉伴著脆包一起來吃,先品嚐到的是淡淡的海水味及蟹肉的鮮味,味道鹹香惹味,蟹肉盅還加入了菇菌粒,層次更豐富。我還點選了一份精選套餐,包括有餐湯丶巴黎汁焗肉眼牛扒丶焦糖咖啡燉蛋及餐飲。在等待主菜到來的期間,看到餐廳職員與食客聊天的情景,詢問喜好,提供意見,感覺就像朋友一般。巴黎汁焗肉眼牛扒套餐$168,牛扒送到桌上,職員叫我先切開一點牛扒,吃一口,再把秘製的巴黎漿汁均勻的塗上牛扒,然後替我加上一點海鹽,再次叫我品嚐一口,原來這樣就能清楚吃到牛扒的原味,跟巴黎汁帶來的不同味道,吃到牛扒肉味香濃,巴黎汁很有特色又減卻油膩感。餐湯揀選了羅宋湯,蔬菜及蕃茄味足。套餐包括的凍檸茶,茶味適中。焦糖咖啡燉蛋,淡淡的咖啡香味,燉蛋香滑,為晚餐甜美的作結。除了欣賞

走進餐廳,餐廳的裝潢佈置充滿了特色情懷。

研究一下餐牌的菜式,揀選了她們的招牌菜。

芝士焗蟹肉盅$105,

巴黎汁焗肉眼牛扒套餐$168,

餐湯揀選了羅宋湯,蔬菜及蕃茄味足。

套餐包括的凍檸茶,茶味適中。

焦糖咖啡燉蛋,
淡淡的咖啡香味,燉蛋香滑,為晚餐甜美的作結。

除了欣賞餐廳職員對食材的熟悉程度,在職員與食客們的交流當中,充份展現了暖暖的人情味。
2019-01-17
2019-01-27 97 浏览
今日去左醫院探個朋友,lunch探病時間過去,探完之後好肚餓,去左附近有間西餐廳食個lunch。餐廳門口夠哂懷舊傳統,內裡空間感大,寬敞舒適,lunch價錢唔貴而且選擇又大。我叫左羅宋湯配蒜蓉包,菜湯香濃香甜,蔬菜好足料,湯汁夠濃郁。蒜蓉包蒜味重又香,烘得香脆香口。Main course叫左石斑飯,魚柳香嫩香滑,外層脆脆地,醬汁濃郁送飯岩岩好!甜品叫左栗子蛋糕,蛋糕清甜栗香重,輕盈唔會太飽濟,lunch水準都好高啊!
  • 羅宋湯
  • 蒜蓉多士
2019-01-23 214 浏览
由九龍塘站出發大約行15分鐘, 就在浸會大學附近一個細型商場入面,一入門口就見到。 餐廳有啲懷舊feel,有教堂通花玻璃窗, 牆上掛上好多懷舊相片,仲有一個拱形橫樑同設計別緻的水吧。 燈光暗暗哋都幾適合情侶幫襯。終於叫嘢食了,我哋叫咗dinner set 有齊曬餐湯主菜嘢飲同甜品都係百零至二百蚊一個人。先來個羅宋湯, 感覺到佢好有心機烹調, 好有誠意又足料,非一般的好好味跟住主菜,牛扒配意大利飯同香煎龍脷柳都係份量十足,好有誠意同心機,好味仲有個甜品係好懷舊嘅雪糕加啫喱, 有兒時情懷。我哋仲叫多咗一個心太軟甜品,都係非常好味
牛扒配意大利飯
大蝦龍利柳配薯菜
跟餐甜品啫喱杯雪糕
心太軟配雪糕
2019-01-16 213 浏览
平日比較少到九龍塘,今天要陪朋友到該區報名朋友話有間餐廳唔錯,大家一起去試下,休息下餐廳裝潢懷舊,侍應大部分年紀都比較大,但是佢地主動地介紹今天菜色,十分親切蘑菇牛油果忌廉湯蘑菇、牛油果分量多,好足料蒜蓉多士,脆卜卜,加埋蒜蓉香,食到停唔到蒜蓉胡椒扒大蝦大蝦果然大隻,旁邊有芒果沙律,賣相吸引蝦肉雪白,新鮮,爽囗彈牙,有口感,重有小小胡椒香,更為惹味沙律清新,正好凊一淸味蕾芝士焗蟹肉盅芝士味道唔太濃,正正帶出蟹肉鮮味,令人回味香草薄荷醬焗羊仔扒羊仔扒一尐都唔騒,叫左7 成熟,入口腍身、依然幼嫰,蘸埋薄荷醬,更滋味扭紋薯條,香脆又厚身,薯味香濃,忍不住食哂
平日比較少到九龍塘,今天要陪朋友到該區報名
朋友話有間餐廳唔錯,大家一起去試下,休息下
蘑菇牛油果忌廉湯
蘑菇、牛油果分量多,好足料
蘑菇牛油果忌廉湯

蒜蓉多士,脆卜卜,加埋蒜蓉香,食到停唔到

蒜蓉胡椒扒大蝦
大蝦果然大隻
,旁邊有芒果沙律,賣相吸引

蝦肉雪白,新鮮,爽囗彈牙,有口感,重有小小胡椒香,更為惹味

沙律清新,正好凊一淸味蕾

蒜蓉葫椒扒大蝦

芝士焗蟹肉盅
芝士味道唔太濃,正正帶出蟹肉鮮味,令人回味

香草薄荷醬焗羊仔扒

扭紋薯條,香脆又厚身,薯味香濃,忍不住食哂

蒜蓉葫椒扒大蝦
2019-01-14 137 浏览
咁岩係醫院探完朋友,就順便係附近食飯啦!講真,附近嘅餐廳唔多,睇落呢間真係幾吸引餐廳門口已經特顯到佢嘅經典,有種好高貴的感覺。餐廳嘅環境係傳統扒房的裝潢,而且店員嘅服務態度都好好,會推介當日菜式,而且係餐牌搵唔到嘅,主要係睇時令而入貨的。其中一款特色嘅前菜就係呢個冷盤了,意式八爪魚沙律,八爪魚超級新鮮,而且好爽口,配埋個汁簡直一流!第一款小食就係蟹肉多士,以為蟹膏蟹肉應該會係無乜野食咁,都係得個醬,但呢款係真係食到蟹肉有芝士焗係面,再配搭埋蟹肉溶,真係好濃味好正。而多士烤得好薄好脆,配搭得好好。主菜來了,是羊架呀!而且性價比超高,一份餐有三舊羊架,每舊都超大,而且膏與肉的比例都好恰當,侍應推介羊架5成熟是最好的,所以不會太難咀嚼,或是太熟太羶。切開後見到是有少少的血紅色,但不會太腥味的。來一份甜品,係焦糖燉蛋,上面鋪了水果在上,而焦糖配燉蛋非常正,夠曬甜。呢間餐廳真係好岩兩個人嘅浪漫,服務好而且環境氣氛都好好,值得一試

餐廳門口已經特顯到佢嘅經典,有種好高貴的感覺。

切開後見到是有少少的血紅色,但不會太腥味的。

友人添丁,在浸會醫院探訪賀喜後,到了附近的餐室用膳。這間「百味閣餐廳 」是一間甚富懷舊風味的西餐廳,從裝潢傢俱,以至餐牌店員,全部予人一份「成熟」的韻味。翻看餐牌,菜式表面平平無奇,真至店員到枱介紹才發現有驚喜。原來餐廳每天也會購入新鮮食材如鮮魚及清蔬等作是日推介。這安排較少在西餐廳出現,亦令餐單更富「活力」! 先試傳統餐單,「羅宋湯」及「蒜蓉多士」沒有帶來驚喜。「蒜蓉多士」雖然惹味,但口感同時很乾。建議追加多一點香蒜牛油焗製。 「巴黎汁焗肉眼牛扒」擺盤賣相傳統,肉眼約五至六成熟,和事前要求的差不多。肉質則比預期靭,肉香一般。伴碟的炸薯圈呈扭紋型態,脆而不膩製作出色。 「醬燒鯨龍魚鮫」則是隱藏推介,以鯨龍魚鮫入饌,魚肉豐盛無骨,結實中見軟嫩。醬汁調味佳,配合其他醃煮雜菜,整體評價正面。 跟餐甜品是「焦糖燉蛋」,表層焦脆達標,燉蛋水準平平,以一般西餐廳來説味道可以接受。席間中的「醬燒鯨龍魚鮫」是散點主食不跟甜品,餐廳大方多送一杯,為服務細項添分。 整體而言,「百味閣餐廳 」的傳統西菜水準合格。而每晚的隱藏推介能為食客帶來驚喜,味道亦更佳,值得試試。

巴黎汁焗肉眼牛扒
巴黎汁焗肉眼牛扒

焦糖燉蛋

[11/1/2019; Fri]
2019-01-11
2019-01-13 115 浏览
住咗喺附近好多年, 真係想介紹下屋企附近有間隱世餐廳, 無論堂食及外賣質素都保持水準 ,呢度裝修懷舊, 坐得舒服 ,餐廳有人情味, 服務態度好, 食物一直保持水準。 今日叫咗我最鍾意食嘅 黑椒牛肉炒意粉 配凍檸茶, 份量啱啱好夠一個人食 , 黑椒味調教得剛剛恰到好處 。老公就點咗鮮茄牛肉燴意粉配咖啡, 個鮮茄汁煮得非常好味 , 好易入口 ,大人小朋友都啱食。 阿仔就點咗肉醬意粉, 佢食到舐舐脷。 另外 餐廳每日提供多種蔬菜 選擇,例如:蒜蓉炒菜或上湯菜, 係我嘅健康首選。 另外,餐廳下午茶時間是由兩點半開始, 平時我就鍾意一個人靜靜地hea下。
2019-01-11 84 浏览
好久沒來這一帶,咁啱去浸會探朋友,跟住去附近食埋晚飯,朋友帶我去對面商場,選了外表老氣的百味館。百零蚊一個晚餐,價格算係便宜嚕,內裡有點昏暗可以話有昔日情懷。侍應推介今天有新鮮東星魚柳,就要呢個,原來唔係餐。朋友揀羊架套餐大家分享。講、講、講到無影相,大家一致東星魚柳做得比較鯹,反而羊扒OK好唔錯喎,當食氣氛懷舊吓都唔錯,朋友聚聚傾傾講講搭夠。老式西餐廳係講究啲,無論係枱布式樣,定係個雪糕甜品,都一絲不苟,珍惜呢一份味道。
好久沒來這一帶,
咁啱去浸會探朋友,
跟住去附近食埋晚飯,
朋友帶我去對面商場,
選了外表老氣的百味館。

百零蚊一個晚餐,
價格算係便宜嚕,
內裡有點昏暗可以話有昔日情懷。

侍應推介今天有新鮮東星魚柳,
就要呢個,原來唔係餐。
朋友揀羊架套餐大家分享。

講、講、講到無影相,
大家一致東星魚柳做得比較鯹,
反而羊扒OK好唔錯喎,
當食氣氛懷舊吓都唔錯,
朋友聚聚傾傾講講搭夠。
餐甜品

老式西餐廳係講究啲,
無論係枱布式樣,
定係個雪糕甜品
都一絲不苟,
珍惜呢一份味道。
2018-10-30
2018-12-27 309 浏览
聖誕節約左一班朋友們聚一聚,本來諗住去酒店食lunch buffet,一年一次貴都冇所謂啦,不過12月頭打去都已經full booking😱咁就真係冇計了。好彩有朋友諗起呢間在聯合道的餐廳仔,佢話平時坐車經過覺得呢間野好old school🏫就一直都想黎試下。先講地點,真係幾隔攝,除左有一兩架巴士🚌直接到之外,如果要由地鐵站行過來其實都好離下。而家凍凍地都OK,熱天就真係攪唔掂啦。🤣餐廳位於商場的2樓,其實就係一行入去就係。呢間走深木色舊色餐廳都算幾企理,有D似外國既傳統餐廳,仲要係在雪山上面個隻,哈。Menu設計都幾多款色,最重要係價錢真係唔貴! 😍都係既,地點唔夠方便,價錢自然可以/要做得親民D。最重要都係睇下佢好唔好食。我同男友都係點左聖誕的lunch set,我要火雞配豬肉,佢就點左西冷扒🥩配薯菜。先來個餐湯,個羅宋湯🥘好香濃同足料,仲每人配夠兩塊蒜蓉多士。我的主菜先來 - 可惜火雞🦃偏鞋同硬,雖然個汁好食,配菜都唔錯,薯蓉幾滑同creamy,但我一心諗住聖誕食下turket去應節,但到頭來唔驚喜。反而男友的西冷🐮好唔錯,5成熟黎得剛剛好。我覺得個黑椒汁有D濃,但佢就好滿意。配

蒜蓉多士

反而男友的西冷🐮好唔錯,5成熟黎得剛剛好。我覺得個黑椒汁有D濃,但佢就好滿意。配菜的炸薯角好香好惹味,加埋個扒既份量,呢個set lunch的性價比高得多。
火雞拼豬肉
西冷扒配薯角

我地叫多左個芝士焗蘑菇做小食,佢用個蝸牛🐌碟焗,有9粒咁幾得意。放左D芝士粒/粉係面之後焗到少少脆,口感唔錯,芝士味唔係好勁但同個菇都幾夾。可以再改善係個菇焗完有D乾,如果可以鎖住到D汁就更好。感覺Juicy D會好食D。
芝士焗蘑菇

就算聖誕節🎄正日都係為返百幾蚊一個人,都叫做食得滿意,就算去偏D都冇所謂,哈。🥳
2018-12-25
西冷扒配薯角