2023-06-29 344 浏览
呢間小麵係一樓,下面大大個招牌寫住‘南記’,唔係朋友介紹真係未必見到😂🔸瘋狂肥腸面套餐 $109 A+B+C+D-蒜泥青瓜-瘋狂肥腸面冰紅湯(辣)少辣少麻-烏梅汁(常溫)+ 冰 $3-紅棗銀耳湯(凍)🥒青瓜爽脆,同辣嘅湯麵一齊食好滋味,又可以中和下辣味。🐷豬大腸夠軟糯麵,麵條煙韌,麻辣適中~🥤烏梅汁 酸酸甜甜味道剛剛好,加冰係冰另上~🥣紅棗銀耳湯,清新甜甜地🔸瘋狂大排面套餐 $98 A+B+C/D-泡椒鳳爪-瘋狂大排面紅湯(辣)少辣少麻-雪花啤酒+ $ 15.0🐔泡椒鳳爪用微辣嘅泡椒汁泡製,味道非常開胃。鳳爪咬落彈牙有嚼勁,幾好食~🐽大排紅湯嘅麵底非常濃郁,大牌份量很夠有三件, 肉味很香濃很入味, 質地香酥軟嫩,拉麵配蔥,辣得黎很香口。

🔸瘋狂肥腸面套餐 $109 A+B+C+D
-蒜泥青瓜
-瘋狂肥腸面冰紅湯(辣)少辣少麻
-烏梅汁(常溫)+ 冰 $3
-紅棗銀耳湯(凍)

🥒青瓜爽脆,同辣嘅湯麵一齊食好滋味,又可以中和下辣味。
🐷豬大腸夠軟糯麵,麵條煙韌,麻辣適中~
🥤烏梅汁 酸酸甜甜味道剛剛好,加冰係冰另上~
🥣紅棗銀耳湯,清新甜甜地

🔸瘋狂大排面套餐 $98 A+B+C/D
-泡椒鳳爪
-瘋狂大排面紅湯(辣)少辣少麻
-雪花啤酒+ $ 15.0

2023-06-29 232 浏览
放工之後朋友話好想食辣嘢,所以我就帶咗佢去瘋狂小面度食🤣因為喉嚨痛所以今次我自己就冇揀到辣嘢。呢間不嬲價錢合理,味道又好,平時都會行過嚟食lunch🌶️🍜蕃茄牛肉麵加煎蛋我揀咗唔辣嘅蕃茄牛肉麵,估唔到蕃茄湯底都幾好,真係有蕃茄肉。牛肉原來係牛𦟌,肉質唔靭。另外煎蛋其實係炸蛋,皮好酥脆,我鍾意。🍲瘋狂肥腸麵朋友叫咗小辣,佢話覺得個味好地道,我試咗少少,肥腸好乾淨唔會有怪味,配埋啲麻辣好好食。🍗棒棒雞我哋仲叫咗兩個小食,其中一個係棒棒雞,雖然係紅色嘅油,但係實際上唔係太辣,係帶有香味嘅麻辣。🥟鍾水餃醬油加麻辣再加水餃仲好食,每一粒水餃都係細細粒,會食唔停口🤣🥤烏梅汁解辣得來又好飲。🍬成都老冰粉好似係甜品,但係其實又唔係甜品(?)有啲花生有啲芝麻少少糖漿+大菜糕,好地道嘅味道

🍜蕃茄牛肉麵加煎蛋

🍲瘋狂肥腸麵

🍗棒棒雞

🥟鍾水餃

🥤烏梅汁
解辣得來又好飲。

🍬成都老冰粉
2023-06-25 1293 浏览
有個friend推介我嚟中環呢一間瘋狂小面食川菜💞💞位置就喺直中環Donki後邊南記隔離嘅佳德商業大廈,餐廳裝修充滿古色古香嘅感覺🥢🥢今次我哋就揀咗一個BB辣度嘅瘋狂肥腸麵套餐 $109🤤🤤呢個餐就包咗一碗肥腸麵🍜🍜🍜一份蒜泥青瓜🥒🥒一杯烏梅汁😋😋再加個紅棗銀耳湯😍😍 肥腸麵嘅麻辣適中食落個身暖笠笠,肥腸夠晒軟糯,份量亦都相當多😋😋蒜泥青瓜可以中和個辣到👍🏻👍🏻蒜味濃郁,再加多杯酸酸甜甜嘅烏梅汁😚😚😚最後食返個凍嘅紅棗銀耳湯做甜品作結,真係超滿足🤩🤩🤩另外我哋都揀咗個蕃茄牛肉麵套餐 $98🥰🥰呢個餐就包括蕃茄🍅🍅牛肉麵🍜🍜冰糖雪梨汁🍐🍐同埋成都老冰粉😋😋蕃茄湯鮮味十足🍅🍅🍅完全冇嗰種青草嘅味道🥗仲有少少豬骨湯味🤤🤤成個蕃茄湯超濃郁🍅牛肉鮮嫩😍冰糖雪梨汁勁潤喉👍🏻👍🏻最後再配埋一個有晒花生🥜芝麻😘提子乾嘅成都老冰粉,凍凍地嘅冰粉,味道非常夾🤩🤩🤩食飽仲可以去附近Donki行街消化一下🛍🛍
有個friend推介我嚟中環呢一間瘋狂小面食川菜💞💞

今次我哋就揀咗一個BB辣度嘅瘋狂肥腸麵套餐 $109🤤🤤
呢個餐就包咗一碗肥腸麵🍜🍜🍜一份蒜泥青瓜🥒🥒一杯烏梅汁😋😋
瘋狂肥腸面
份量亦都相當多😋😋蒜泥青瓜可以中和個辣到👍🏻👍🏻蒜味濃郁,
蒜泥青瓜

• 肥腸麵
  • 瘋狂肥腸麵
  • 冰粉
  • 烏梅汁
去日本咁多日都無食過辣野,一番黎就忍唔住同港島番工ge朋友嚐辣🤤瘋狂牛肉面(紅湯)BB麻 BB辣 $109湯底好濃,好似紅燒牛肉麵咁,朋友食得辣,佢話下次再食要中辣🤣面質唔算彈牙,但感覺啱啱好☺️最驚喜係牛肉,正正方方,食落超"冧",相信婆婆👵🏻都食到😆而且完全唔會有渣💯瘋狂擔擔面 BB麻 BB辣 $109一黎到見到勁多肉醬,係乾拌麵果種,無湯的,麵同牛肉麵一樣,d麵未撈已經上曬色😍😍,食落帶有麻醬味,十分惹味,啱我呢d重口味ge人😌,同樣唔太辣,啱初食辣而有想體會川菜ge人,而且好貼心有幾條菜芯,仲有唔少青瓜絲,有番d膳食纖維☺️**落單時我講咗走花生,店員即刻問有冇花生敏感❗所以大家留意下啊~夫妻肺片 +$33上碟好多芫荽😂,MENU顯示有一隻辣椒,的確比起BB辣更辣😮,程度大約小辣至中辣,而且牛舌、牛肚切得好薄,所以好吸辣汁,辣得黎但好上癮🤭燒椒茄子 +$33出奇地覺得好辣🙈,明明MENU顯示只有半隻辣椒,可能加咗香醋同一啲青辣椒,形成的酸辣係我食唔到ge辣🥲,蘸夫妻肺片汁會更好🤓,整體都幾開胃,只不過加錢叫就…份量可以多d🙈 成都老冰粉食川菜一定要叫ge甜品,滑嘟嘟,清涼舒服,十分
瘋狂牛肉面(紅湯)BB麻 BB辣 $109

瘋狂擔擔面 BB麻 BB辣 $109

夫妻肺片 +$33

燒椒茄子 +$33

成都老冰粉

食川菜一定要叫ge甜品,滑嘟嘟,清涼舒服,十分解辣!🤗
飲品類型健康,自家煲的,味道正常😚
2023-06-21
平時無辣不歡,好鐘意食辣野 🌶️今日收工係中環附近搵左間食川菜既餐廳 😍佢地有幾種唔同既套餐組合分別 1️⃣(A)瘋狂小面 2️⃣(B)瘋狂飲品 3️⃣(C)瘋狂小食4️⃣(D)瘋狂甜品💰$109一set1️⃣(A)瘋狂小面 🌟瘋狂豌雜面雜醬味好濃、裡面有肉碎末而且豌豆帶有點鮮甜味撈混所有野一齊食覺得愈食愈起勁 👍🏻鹹味同辣味互相中和,味道多種刺激感 😍🌟瘋狂肥腸面 肥腸好夠冧 又索哂麻辣湯既味道好入味 👍🏻湯底又濃味配菜有花生🥜粒 唔係平時一般果種花生呢到既辣度令人對川菜改觀唔會真係辣到食唔到 🫡2️⃣(B)瘋狂飲品 🌟熱羅漢果冬瓜茶店員都好體貼咁比左冰杯唔洗係個咁熱天氣都飲熱野 👍🏻🥹飲落唔會覺得甜 感覺都無用糖煮開的 🤪又解渴又怕飲太多甜野 🤣🌟烏梅汁酸酸甜甜解渴又開胃3️⃣(C)瘋狂小食🌟棒棒雞 💰+$33開頭以為係口水雞黎 🤔不過都一樣係麻辣汁底 🌶️不過就唔係一件件雞變左係雞肶肉位置🍗肉質都好鮮嫩可口 😍🌟紅油耳片 💰+$33豬耳爽口撈埋麻辣汁好開胃 🤤4️⃣(D)瘋狂甜品🌟成都老冰粉 食完所有辣既野食要食返個甜品 🍮傳統黎講大家都話冰粉係有助解辣 👍🏻份量好夠食而且食落唔會覺得成口糖清新清涼口感 🥹同埋真係
平時無辣不歡,好鐘意食辣野 🌶️
今日收工係中環附近搵左間食川菜既餐廳 😍

4️⃣(D)瘋狂甜品
💰$109一set

1️⃣(A)瘋狂小面
🌟瘋狂豌雜面
雜醬味好濃、裡面有肉碎末
而且豌豆帶有點鮮甜味
撈混所有野一齊食覺得愈食愈起勁 👍🏻
鹹味同辣味互相中和,味道多種刺激感 😍

🌟瘋狂肥腸面

傳統黎講大家都話冰粉係有助解辣 👍🏻
份量好夠食而且食落唔會覺得成口糖
清新清涼口感 🥹同埋真係覺得有降溫作用

啤啤推介指數:🐻🐻🐻🐻/5粒

瘋狂小面 (中環)

📍地址:中環士丹利街66-72號佳德商業大廈1樓
☎️ 電話: 23113905

#香港美食 #中環美食 #啤啤遊食團 #美食推介 #中環美食推介 #香港美食推介 #foodie #hkfoodie #hkig #dinner #beef #川菜 #四川 #粉麵類 #川菜美食 #中菜 #中餐 #美食 #food #平民遊
#中環平民菜
#bearbeareat
#bearbeareat中環
2023-06-22 67 浏览
#快靚正車仔式川麵店朋友係中環上班族 約佢食lunch但又唔想破費預咗去茶記 最後跟佢上樓食川麵 預設ABCD餐牌價錢 上菜快-⭐蕃茄牛肉麵套餐 $109 ⭐🥒蒜泥青瓜🥤羅漢果冬瓜茶🥣成都老冰粉最豐富嘅係D餐 一個價錢 有小食/麵食/茶飲/甜品 仲要係9秒9就上齊晒啲嘢食 超高效率💨 更難得嘅 係食物質素相當唔錯👍 自家製鮮茄醬湯🍅味道濃郁 鮮酸開胃 薄切牛𦟌如果改為鮮牛肉 咁就更正🤗 最後嚟一碗冰粉做甜品 清一清味蕾 -⭐肥腸麵套餐 $106 ⭐招牌紅湯嘅麻勁辣度夠 新鮮水麵柔軟吸汁所以要趁快食 好鬼滋味😋 滷水豬大腸洗得乾淨 脂肪唔算多 想食得豐富啲 不妨追加雞蛋酸菜豌豆之類 口感更佳-📍瘋狂小面中環士丹利街66-72號佳德商業大廈1樓
#快靚正車仔式川麵店
⭐蕃茄牛肉麵套餐 $109 ⭐
🥒蒜泥青瓜
🥤羅漢果冬瓜茶
🥣成都老冰粉

⭐肥腸麵套餐 $106 ⭐

📍瘋狂小面
2023-06-20 61 浏览
📍瘋狂小面中環士丹利街66-72號佳德商業大廈1樓下次會嗌辣啲!A(瘋狂小面)+B(瘋狂飲品)+D(瘋狂甜品) 套餐 $981️⃣A:酸辣粉(BB辣、少麻、走蔥) 🌕🌕🌕🌕🌗幾大碗!炸醬超多😋,豬肉碎肥瘦參半。薯粉煙韌有咬口,但不至於好難咀嚼🥲。我以為正宗川菜會好辣,所以叫咗BB辣、少麻,但輕鬆食完,我覺得同三哥5/10小辣差唔多🤣。下次應該會試小辣/中辣。2️⃣B:Coke Zero +$10雪得好凍 好正!3️⃣D:成都老冰粉(凍) 🌕🌕🌕🌕🌕冇切到好細舊,大大舊咁好滿足,口感冰凉爽滑!有淡淡紅糖味,唔會太甜。上面有唔同配料增加味道層次:青提子乾、花生碎、甜酒釀👍🏻👍🏻👍🏻。4️⃣A:酸菜豬肚面(不麻)🌕🌕🌕🌗🌑同事都係嗌咗個A+B+D套餐,佢A嗌咗酸菜豬肚面。呢個只有白湯,雖然話係酸菜湯,但飲落只有淡淡酸菜味,飲落好順。豬肚好多,可以食到最後,冇腥味。個麵有啲似日本拉麵同蘭州拉麵嘅混合體,唔油但好有彈性,唔錯🤤!收工時間同個同事去食dinner吹下水,呢間係樓上舖,但人流唔少!同埋食完唔會趕人,可以坐耐啲傾下計~
📍瘋狂小面

下次會嗌辣啲!

1️⃣A:酸辣粉(BB辣、少麻、走蔥) 🌕🌕🌕🌕🌗

2️⃣B:Coke Zero +$10
雪得好凍 好正!

3️⃣D:成都老冰粉(凍) 🌕🌕🌕🌕🌕

4️⃣A:酸菜豬肚面(不麻)🌕🌕🌕🌗🌑

2023-06-17 85 浏览
我今日去咗中環嘅瘋狂小面,食咗幾款成都麵食,味道真係唔錯,令人回味無窮。🐤泡椒鳳爪味道非常正宗。泡椒鳳爪嘅鳳爪彈牙有嚼勁,加上微辣嘅泡椒醬汁,味道非常開胃。🐂擔擔面加牛肚一款非常正宗嘅面食,麵條夠彈牙,牛肚嘅香味同擔擔醬嘅味道相得益彰,真係好好味。佢嘅擔擔面特別之處係佢用干拌面形式,而唔係湯麵,真係少有喺香港可以食到嘅。🐃紅湯大排麵加牛肉紅湯嘅麵底非常濃郁,加上大塊嘅牛肉,味道非常豐富。而且餐廳嘅牛肉都非常嫩,真係好好食。大牌方面亦都蚊得非常夠入味,而且帶有一啲軟骨嘅位置,非常過癮!瘋狂小面係一間非常值得一試嘅成都川菜餐廳。佢嘅擔擔面真係非常正宗,配合其他菜式,味道更加豐富。如果你鍾意辣味同川菜嘅話,一定要嚟試下呢間餐廳。👅味道💛💛💛💛💛👨‍💼服務💛💛💛💛💛🍽環境💛💛💛💛💛💦衛生💛💛💛💛💛💯抵食💛💛💛💛💛

🐤泡椒鳳爪

💯抵食💛💛💛💛💛

2023-06-17
午餐
2023-06-16 64 浏览
我非常喜歡這家餐廳的米線!米線很Q彈,口感非常好,湯頭也很鮮美,搭配上濃郁的辣椒醬,味道更加美味。另外,店員非常親切,服務態度也非常好。裝潢簡單卻乾淨整潔,就算是快速用餐,也非常舒適。不論是一個人用餐或是和朋友一起來,都是一個很不錯的選擇。強烈推薦給喜愛美食的朋友們!
位於中環一間滿足嗜辣之人嘅餐廳附近冇乜類似食呢類型嘢食嘅選擇佢喺商廈嘅一樓同地鐵站距離幾近舖頭貼心地有安排啲自閉位俾人自己食不過天時暑熱喺呢頭返工嗌外賣都方便嘅小面係指以唔同調味合成嘅麻辣素面分湯麵和乾撈兩種之後再細分唔同配搭呢間有套餐可以主食加小食飲品甜品價錢係中環嚟講唔算貴可以去過吓口癮瘋狂擔擔麵同瘋狂豌雜麵嘅分別係豌豆兩種都係有唔同口感嘅乾拌麵麻辣度揀正常已經好夠味非常啱夏天食鍾意食湯麵嘅可以揀紅或白或蕃茄湯有麵有酸辣粉亦可以另外加餸我自己口味比較鍾意呢兩款👍🏻小食類試咗鐘水餃係比較甜嘅紅油抄手棒棒雞係類似口水雞夫妻肺片係麻辣味嘅豬雜片我自己偏向鍾意加小食多過喺麵度加餸其實唔嗌升級嘅飲品同小食係幾抵食而且碗麵本身嚟嘅時候以為好細碗點知原來食完都幾飽㗎千奇唔好低估咗一碗麵加個小食嘅份量
位於中環一間滿足嗜辣之人嘅餐廳

而且碗麵本身嚟嘅時候以為好細碗
點知原來食完都幾飽㗎
千奇唔好低估咗一碗麵加個小食嘅份量
2023-06-16 76 浏览
下班能吃辣是一種幸福☺️。這家餐廳以辣味料理為主打,提供了多種惹味辣味餐點。餐廳環境整潔乾淨,紅色椅有川菜辣店的味道👅 我點了酸辣粉、酸菜豬肚面和一些小菜~ 酸辣粉裡面有酸菜、豆芽、肉絲和豆皮,最重要的是那些Q彈的薯粉。湯汁的味道非常濃郁,酸酸辣辣的口感非常開胃🤤泡淑鳳爪十分入味,辛辣開胃🌶️ 吃一小口已辣得好刺激!酸菜豬肚面,這是一碗熱氣騰騰的豬肚湯,湯裡面有酸菜,不會辣,湯的味道非常鮮美,豬肚口感嫩滑,面條十分有彈性~蒜泥青瓜,清爽口感而且充滿蒜香👍🏻👍🏻👍🏻

泡淑鳳爪十分入味,辛辣開胃🌶️ 吃一小口已辣得好刺激!

蒜泥青瓜,清爽口感而且充滿蒜香👍🏻👍🏻👍🏻

2023-06-14 150 浏览
在中環想醫肚,見到這間辣野,可以頂頂辣癮。在大廈一樓,一入門有點像入到古裝劇客棧的感覺。餐牌簡潔易明,源自巴蜀,主打重慶小面,以蔥蒜醬醋辣椒調味的麻辣素面,其中以牛肉面與雜醬豌豆面最為常見。我點了瘋狂豌雜面套餐 $120豌雜面第一次試,是較地道的重慶美食。以豌豆與雜醬為主料,配上大量蔥姜蒜撈起~豌豆大大粒很軟糯,食落口感潤滑。麵條好有勁道,食落好爽!!!溫馨溫示會比較辣同麻,不能吃辣的記得叫bb辣或走辣。雜醬的香甜令人回味無窮。蒜泥青瓜凍冰冰好解辣!!蒜味十足,好爽脆~推薦!!成都老冰粉必叫!!!冰粉有點像啫喱,滑溜溜的,晶凝通透!!有花生、提子、酒糟、黑白芝麻,口感層次豐富配上少少糖水,真的好清涼舒服!!烏梅汁即是酸梅湯,酸酸甜甜好開胃!☁️ 雜醬豌豆面☁️ 蒜泥青瓜☁️烏梅汁(常溫)☁️成都老冰粉(凍)

我點了瘋狂豌雜面套餐 $120

☁️ 雜醬豌豆面
☁️ 蒜泥青瓜
☁️烏梅汁(常溫)
☁️成都老冰粉(凍)
  • 瘋狂豌雜麵
2023-06-13 62 浏览
同喺中環返工嘅朋友食lunch,搵左間以中環地段黎講價位中等嘅川菜餐廳試試😗12.30黎到,等左大概10分鐘就入座了~🍜紅湯瘋狂肥腸麵 $87 🌕🌕🌕🌗🌑兩個麵都揀左套餐組合A+B,包一主食同飲品。湯底幾夠味,個麵都好掛湯,而且麵條質感頗彈牙👍🏼肥腸份量頗足,可惜唔夠「肥」,而且食落有啲乾。🍜紅湯瘋狂牛肉麵$87 🌕🌕🌕🌗🌑湯底都好濃郁,麵條加芫茜同湯一齊食簡直係冇得輸嘅組合😆牛肉瘦嘅部分較多,不過都唔會太鞋。整體而言,啲餸可以做得更好,但麵條同湯底都唔錯,而且呢個價錢包埋飲品,都係可接受嘅價錢範圍,中環嘅上班族不妨試試😝

🍜紅湯瘋狂肥腸麵 $87 🌕🌕🌕🌗🌑

🍜紅湯瘋狂牛肉麵$87 🌕🌕🌕🌗🌑

中環平價川菜🌶️睇你食得幾辣😏《酸菜豬肚面 $98》呢個麵係唔辣既,相對比較清淡,啱晒冇咁重口味既人士,豬肚煮得好淋幾好食,酸菜唔會太酸,幾啱大眾口味🙈《瘋狂碗雜面 $98》呢個瘋狂碗雜面揀左BB辣,個辣味係偏向麻辣個種,會令人忍唔住食唔停口😂個麵加左好多碗豆同肉碎,撈埋一齊食好好食,輕鬆清晒😂《高湯蒸蛋 +$20》蒸蛋唔錯,清清地蒸得幾滑,仲加左啲肉碎同蔥花係面,味道食落唔會太單調👍🏻《成都老冰粉(凍)》呢個冰粉食落似平時飲台式飲品個啲愛玉咁,啫喱質感,但味道一啲都唔甜,又夠冰涼,配埋少少花生粒幾好食!《金桔檸檬》食完呢啲重口味既野飲杯金桔檸檬🍋好清爽,好解膩!瘋狂小面中環士丹利街66-72號佳德商業大廈1樓[⭐️5分為滿分]味道⭐️⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️⭐️服務⭐️⭐️⭐️⭐️價錢⭐️⭐️⭐️推薦⭐️⭐️⭐️⭐️
中環平價川菜🌶️睇你食得幾辣😏

《酸菜豬肚面 $98》
酸菜豬肚面

《瘋狂碗雜面 $98》
瘋狂碗雜面

《高湯蒸蛋 +$20》
高湯蒸蛋

《成都老冰粉(凍)》
成都老冰粉(凍)

《金桔檸檬》
食完呢啲重口味既野飲杯金桔檸檬🍋好清爽,好解膩!
金桔檸檬

2023-06-10
酸菜豬肚面
瘋狂碗雜面
高湯蒸蛋
成都老冰粉(凍)
金桔檸檬
  • 成都老冰粉
  • 瘋狂豌雜麵
  • 蒸蛋
2023-06-12 54 浏览
今日諗住去瘋狂小面食辣麵,點知點餐嗰陣淨係揀咗辣度,揀咗白湯,冇揀到紅湯所以冇辣,平日嘅下晝好多人等咗好耐落咗單,亦都要再等好耐先有碗麵,點知到左都唔係辣麵,有啲失望,但係冇辦法啦點錯咗,關食,點知佢唔辣嘅湯底都幾好食過唔錯!
肥腸麵
2023-06-12