#MC帶你去太子.近年米線鋪愈開愈多,米線之所以咁吸引,其中一個原因係嚟自個湯底!除咗一般嘅酸辣同麻辣,仲有相對養生嘅藥膳湯底,今次就試一試其中一間,以養生足料出名嘅雞湯米線鋪。➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖✨ 癡膠雞.「癡膠雞」主打養生及足料花膠雞濃湯米線。餐廳特別選用雞肉嫩滑、脂肪豐滿、雞味濃郁嘅三黃雞,加上用秘製貴妃雞滷水浸煮,令雞肉更滑更入味,完全不粗糙。而湯底則用上超過20斤的雞肉、豬骨,以及鯊魚軟骨大火熬製足足3個半鐘,奶白色嘅湯頭鮮甜清香。➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🥢 招牌癡花膠雞濃湯米線|$68.最鐘意食「熱鍋米線」!有小火爐烘住,吃到尾都可保持熱燙滋味。上菜時,濃湯同米線分開上,米線可以按個人喜好加熱至唔同軟硬度。以雞肉、豬骨、鯊魚軟骨熬煮而成淺奶白色湯底,雞香味濃而不油膩。雞件用上三黃雞,肉質幾嫩滑,而且有4-5塊花膠,口感爽滑彈牙。➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🥢 藥膳黃酒雞湯米線|$68.鮮嫩滑雞件配以醇厚回甘嘅黃酒,湯底香氣濃郁,加上紅棗,當歸、川芎、木耳等滋補藥材,補而不燥。雞件愈煮愈入味,甜醇黃酒味同雞件好夾!花膠一樣都有4-5塊,好足料。➖➖➖➖➖➖

#MC帶你去太子

✨ 癡膠雞

🥢 招牌癡花膠雞濃湯米線|$68

🥢 藥膳黃酒雞湯米線|$68

🥢 麻辣豬耳|$38
即叫即製!上枱時仲係暖暖地,唔係預製擺喺雪櫃,值得一讚!切成幼絲嘅豬耳,口感爽脆彈牙,加上秘製麻辣醬汁,好惹味。
白桃冷泡茶

🥢 白桃冷泡茶|跟餐加配 $12
入口淡雅幽香,又唔會好甜,而且茶味醇厚,幾好飲!
🥢 凍檸檬茶|跟餐加配 $6
2024-05-08
白桃冷泡茶
麻辣豬耳
位於太子旺區有間主打養生花膠雞湯麵的人氣小店 餐廳座位不多但人流不絕😄而且乾淨企理 麵食跟小食的選擇幾多 價錢亦好親民 性價比好高💯✨招牌癡花膠雞濃湯米線 $68一整鍋花膠雞濃湯連爐上熱辣辣 湯底富含膠質非常鮮甜滋補🤤雞件夠大件好嫩滑 有3至4大件花膠好足料口感彈牙👍🏻米線一大碗份量好多🍜貼心地跟湯分開上保持米線口感 以免煮得太耐爛晒✨口水雞擔擔麵 $48🐔口水雞好新鮮入味 肉質嫩滑 調味帶麻醬的味道帶微辣🍜擔擔麵加入豬肉粒及花生粒 醬香味濃好惹味 麵底轉了薯粉口感夠煙靭✨金磚豆腐 $42金磚豆腐新鮮炸起熱辣辣 炸得金黃酥脆 外脆內軟不鬆散 蘸上泰式甜辣醬更惹味😍好推薦✨五香牛腱 $46牛腱筋紋分布均勻 透亮油香好入味 肉質軟嫩又有嚼勁🐮有白蘿蔔墊底✨飲品飲品以優惠價加配 要了凍檸茶🍋凍飲夠大杯 好解渴 性價比好高😙📍癡膠雞 (荔枝角道) (太子)太子荔枝角道78-84號勝興樓地下D號舖

✨招牌癡花膠雞濃湯米線 $68

✨口水雞擔擔麵 $48
口水雞擔擔麵

✨金磚豆腐 $42
金磚豆腐

✨五香牛腱 $46
五香牛腱

✨飲品

📍癡膠雞 (荔枝角道) (太子)
口水雞擔擔麵
金磚豆腐
五香牛腱
2024-03-28 555 浏览
**********招牌癡花膠雞濃湯米線🐔($68)🌟推介🌟火鍋煲住個花膠雞湯上,真材實料,雞湯味濃郁,冇味精,食完唔使狂飲水。咁啱俾咗雞髀🍗雞件嫩滑,而且有幾塊花膠,雖然薄薄地,但係又有雞又有花膠,絕對對得住個價錢👍🏻🔔溫馨提示🔔食到咁上下要夾起雞件,如果唔係就越煲越老**********明太子雞翼湯米線🐔($48)轉咗蕃茄湯,湯底有唔少材料,如雲耳、腐竹、蘿蔔等…雖然唔係火鍋煲住上,食落仲係熱辣辣嘅!明太子雞翼有小小辛味🌶️,鹹香可口,最正係無骨,啖啖肉👍🏻**********金磚豆腐($42)🌟推介🌟真係好好奇點解出面食嘅炸豆腐可以做到外脆內嫩,自己同屋企人試過好多次都整唔到咁樣,所以都係俾錢出街食算😆份量唔少,豆腐加椒鹽同埋七味粉,簡簡單單已經好好食🤤**********黑松露醬薯條🍟($25)🌟推介🌟好得意😎係米線舖有炸薯條食🍟幼身薯條配黑松露醬Perfect Match

**********
招牌癡花膠雞濃湯米線🐔($68)

🔔溫馨提示🔔
食到咁上下要夾起雞件,如果唔係就越煲越老
**********
明太子雞翼湯米線🐔($48)

明太子雞翼有小小辛味🌶️,鹹香可口,最正係無骨,啖啖肉👍🏻

**********
金磚豆腐($42)

🌟推介🌟
份量唔少,豆腐加椒鹽同埋七味粉,簡簡單單已經好好食🤤
**********
黑松露醬薯條🍟($25)

好得意😎係米線舖有炸薯條食🍟
幼身薯條配黑松露醬Perfect Match
2024-03-22
2天前 0 浏览
近期迷上大熱雞湯米線,好友帶路說有間用上爐火加熱,保證食到最後湯底還是熱辣辣的雞湯米線,一於相約放工後去試試。咸檸七喜有點鹹鹹的味道,喝起來酸香味俱全,清爽又順喉。麻辣豬耳柔韌又爽脆、膠質豐富又不膩的豬耳,拌入麻辣醬吃,超開胃。麻藥蛋半熟的糖心蛋加上充滿香氣的辣味醬,令人一吃成癮,欲罷不能的美味。招牌癡花膠雞濃湯米線餐廳主打雞濃湯米線,招牌癡花膠雞濃湯米線,用上爐火加熱雞湯,米線另外用大碗裝住,吃時將加熱了的雞湯淋上米線上,雞湯咸鮮味十足,雞味香濃,湯材除了雞件之外還有花膠,雞件嫩滑鮮甜,花膠爽口,雞湯一直加熱真的非常正,保證每一口都熱辣辣。豬扒濃雞湯米線豬扒即叫即炸,外層香脆肉質鮮嫩多汁,這款濃雞湯味道比較清甜,加上蘿蔔片、木耳絲等配料,感覺非常健康。

咸檸七喜
有點鹹鹹的味道,喝起來酸香味俱全,清爽又順喉。

麻辣豬耳
柔韌又爽脆、膠質豐富又不膩的豬耳,拌入麻辣醬吃,超開胃。

麻藥蛋

豬扒濃雞湯米線

✨姬松茸竹笙花膠雞米線($78)花膠雞濃湯熱辣辣,底下仲有火爐熱住,唔怕食食下凍左~湯底富含膠質好滋補🤤大約有3至4件花膠口感彈牙👍🏻 仲有姬松茸、蟲草花、竹笙、木耳🍄超濃郁菇菌味,重點係冇味精米線同湯分開上,以免煮得太爛雞肉嫩滑、脂肪唔多,聲稱用秘製貴妃雞滷水浸煮,不過唔太食得出✨藥膳黃酒花膠雞湯薯粉($68)好重黃酒味,湯底加左好多藥材~紅棗,當歸、川芎、木耳等,滋補而不燥雞件愈煮愈入味,黃酒味同雞好夾!✨金磚豆腐 ($42)呢個小食睇佢平平無奇,估唔到咁好食‼️豆腐炸得金黃酥脆,外脆內軟又不會散本身有小量椒鹽同埋七味粉調味,點埋泰式甜辣醬更惹味😍
✨姬松茸竹笙花膠雞米線($78)
花膠雞濃湯熱辣辣,底下仲有火爐熱住,唔怕食食下凍左~
湯底富含膠質好滋補🤤大約有3至4件花膠口感彈牙👍🏻
仲有姬松茸、蟲草花、竹笙、木耳🍄超濃郁菇菌味,重點係冇味精
米線同湯分開上,以免煮得太爛

✨藥膳黃酒花膠雞湯薯粉($68)
好重黃酒味,湯底加左好多藥材~
紅棗,當歸、川芎、木耳等,滋補而不燥
雞件愈煮愈入味,黃酒味同雞好夾!

✨金磚豆腐 ($42)
呢個小食睇佢平平無奇,估唔到咁好食‼️
豆腐炸得金黃酥脆,外脆內軟又不會散
本身有小量椒鹽同埋七味粉調味,點埋泰式甜辣醬更惹味😍
❤️藥膳黃酒花膠雞湯上海麵配雙檸樂好香藥膳味。雞吸收左黃酒的精華,入口酒味香濃~😍 一片片花膠好補身~❤️ 上海麵和鍋分開上,確保麵不會被浸淰👍🏻。雙檸樂雙檸的意思是用了兩款檸檬:鹹檸和檸檬🍋。咁特別嘅飲品好少餐廳有得飲了。❤️貴妃雞擔擔麵(轉稻庭烏冬) 配可樂貴妃雞和麵分開上,確保雞味唔會被湯底遮蓋👍🏻。湯底有少少辣。稻庭烏冬是真稻庭烏冬,口感煙煙韌韌唔會一夾就散。❤️豬扒蕃茄湯米粉配可樂豬扒和米粉分開上,確保豬扒乾身保留到脆口。豬扒煎得香口😋👍🏻。米粉份量好多。蕃茄湯有蕃茄碎,真材實料酸醒甜甜好開胃~😋
❤️藥膳黃酒花膠雞湯上海麵配雙檸樂

雙檸樂

❤️貴妃雞擔擔麵(轉稻庭烏冬) 配可樂

❤️豬扒蕃茄湯米粉配可樂
米粉份量好多。蕃茄湯有蕃茄碎,真材實料酸醒甜甜好開胃~😋

《痴膠雞 - 米線巔峰美味》身處熱鬧的太子地鐵站附近,一家名為「痴膠雞」的小店,默默吸引了一眾食客的目光。這間飯店以廣東地道美味為主打,當中最叫人垂涎欲滴的,莫過於三大招牌菜式。首先是「姬松茸竹笙花膠雞米線」,湯頭濃郁鮮甜,配以肉質細嫩的雞肉、Q彈的竹笙,以及鮮美的花膠,口感層次豐富,煮得恰到好處,實在是一道不容錯過的絕品。再者,「胡椒豬肚雞湯米線」同樣出色,湯汁醇厚帶點微辣,加上爽口的豬肚和雞肉,滋味十足,令人胃口大開。最後,「豬耳」亦是這裡的得意之作,皮脆肉嫩,爽口爽口,實在是絕配米線的佳餚。總的來說,「痴膠雞」這間小店,提供了一系列正宗廣東味道,讓人恨不得一吃再吃。無論是湯米線抑或是小菜,都做得出色,絕對值得一試。快來太子一探究竟吧!
《痴膠雞 - 米線巔峰美味》

2024-05-07 0 浏览
癡膠雞 (荔枝角道) (太子)太子荔枝角道78-84號勝興樓地下D號舖。我又去食花膠雞啦~ 我覺得一樣食品有得飲湯又有得食餸食麵,真係一次過滿足曬3個願望 🥳。姬松茸竹笙花膠雞米線($78)麵底可以轉米粉、飯、上海麵,呢度有樣特別,就係用火爐熱住個湯,湯就梗係熱飲最好架啦~ 如果鐘意菇香嘅朋友,叫呢款就最岩,姬松茸菇味夠曬濃,竹笙吸曬個湯咁食好正。招牌癡花膠雞($73)呢個個湯會比較濃,雞件滑滑,仲有唔少花膠,$73物超所值啦。蜜糖雞翼($42)每隻雞翼都浸左係蜜糖入面,連入面嘅雞肉都滲到蜜糖味入去呀。@crazychickenhk 。#gpigprinceedward

癡膠雞 (荔枝角道) (太子)
太子荔枝角道78-84號勝興樓地下D號舖

姬松茸竹笙花膠雞米線($78)

招牌癡花膠雞($73)
呢個個湯會比較濃,雞件滑滑,仲有唔少花膠,$73物超所值啦

蜜糖雞翼($42)
每隻雞翼都浸左係蜜糖入面,連入面嘅雞肉都滲到蜜糖味入去呀

@crazychickenhk

#gpigprinceedward
2024-05-04
2024-05-02 42 浏览
最鍾意食米線,尤其係藥膳養生米線太子新開一間花膠雞湯米線,好多人排隊食,上次經過見到,今日早少少去唔使排隊✌️⭐️招牌痴膠雞濃湯米線有個煲滾住個湯同啲花膠、雞,米線個碗就另上,感覺好貼心,啲湯一路滾住唔會凍晒,米線又唔會因為浸住而淋晒,抵讚👍🏻👍🏻金黃色嘅湯,好重雞味😋😋飲完唔會口渴!真材實料!花膠都好大舊🤤🤤好正!⭐️藥膳黃酒花膠雞湯米線呢個好重黃酒味!入面多咗啲雲耳、紅棗等配料,非常養生!如果凍天食呢個簡直一流👍🏻👍🏻花膠都係一樣好大舊,好足料!⭐️香味牛𦟌幾入味,唔會過鹹,牛𦟌唔會太厚但都幾大塊,唔錯!⭐️柚子梳打梳打成支上,幾得意,柚子幾清新👍🏻
最鍾意食米線,尤其係藥膳養生米線

⭐️招牌痴膠雞濃湯米線

⭐️藥膳黃酒花膠雞湯米線
花膠都係一樣好大舊,好足料!

⭐️香味牛𦟌
幾入味,唔會過鹹,牛𦟌唔會太厚但都幾大塊,唔錯!

⭐️柚子梳打
梳打成支上,幾得意,柚子幾清新👍🏻
2024-04-29 49 浏览
第一次幫襯,因滿座而被安排在門外等候,後來有一位女士因一人可以安排入內,我覺得係合理的。之後有人離座而得出兩個座位,根據排隊的先後,理應安排我們入座的。怎了那女士要求轉坐至那兩人座位,其實當時係有幾個一人位的。店員望望我們,竟無視我們在外排隊,將那兩人座安排給那女士。我們問那店員不是要排隊的嗎?是我們先排隊的。他竟無視我們,扮儍不回應我們,這是什麼服務態度啊😡至於味道,湯底是可以的,但雞就不夠嫩滑,味道亦不夠鮮味,感覺就像雞扎裏的雪雞一樣,既然味道一般,但服務態度欠佳,我是絕對不會再來幫襯👎👎👎

2024-04-29
等候时间
15 分钟 (堂食)
用餐时段
【太子•癡膠雞 (荔枝角道)】@ππππππππππππππππππππππππππππππ太子最具性價比嘅人氣花膠雞米線蟲草花花膠雞米線酸菜魚米線癡膠肥牛蟲草花花膠雞米線湯底鮮美而充滿營養,蟲草花帶來了淡淡的苦香,能增強湯底的香氣。花膠的彈牙口感與雞肉的溫潤相互映襯,給人一種溫補養身的感覺。整體的口味層次分明,米線本身的柔韌吸附了湯汁的精華,讓每一口都令人回味無窮。酸菜魚米線酸爽開胃、非常受歡迎的米線。酸菜的清香與魚肉的鮮嫩完美配合,湯底酸酸的帶有一點點辣,挑動著味蕾。米線因其細軟而受到喜愛,它與湯汁結合得宛若一體,每次舀起都帶著酸菜和魚肉的絲絲入扣,非常適合喜歡酸辣口味的食客。肥牛薄切的肥牛經過烚煮後,保持了肉質的嫩滑和肉汁的鮮美。肥美的肉片輕蘸上特製醬汁入口,即感肉質細嫩而不膩,肉香四溢。餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 202✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#太子美食 #癡膠雞 (荔枝角道) #web3太子癡膠雞 (荔枝角道)太子荔枝角道78-84號勝興樓地下D號舖
【太子•癡膠雞 (荔枝角道)】@

食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 202
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#太子美食 #癡膠雞 (荔枝角道) #web3太子
癡膠雞 (荔枝角道)
2024-04-23 58 浏览
前排收工經過發現呢間一人火鍋米線 今日lunch 專登捉左同事一齊過去排隊試下 小店坐滿 唔算多位 招牌痴花膠雞濃湯米線 🍜($68)一人一煲 米線同湯係分開上 火鍋煲住個花膠雞湯上 保持個溫度 慢慢食都唔會凍 好濃郁湯底以雞湯為基礎 加入花膠 無味精 真材實料 米線另上 唔會一路煲住令到米線太淋 雞件幾厚肉, 肉質都算嫩滑四川擔擔麵 🍜($38)有花生粒 有豬肉粒 搭配傳統上海麵 有麻醬加小小辣椒鹽粟米🌽 ($32)粟米香甜 加上椒鹽味道好夾 特別惹味金磚豆腐 ($42)外層酥脆 金黃色 內裡係嫩滑豆腐 細細舊 一口食岩岩好 仲可點埋甜辣醬食白桃冷泡茶 🍑($12)好有白桃香味 襯托個淡淡茶底 無糖 好好飲👍🏻

招牌痴花膠雞濃湯米線 🍜($68)

四川擔擔麵 🍜($38)
有花生粒 有豬肉粒 搭配傳統上海麵 有麻醬加小小辣

椒鹽粟米🌽 ($32)
粟米香甜 加上椒鹽味道好夾 特別惹味

金磚豆腐 ($42)

白桃冷泡茶 🍑($12)
好有白桃香味 襯托個淡淡茶底 無糖 好好飲👍🏻
身為麵控一定會搜羅不同米線薯粉舖。今次放工後試試痴膠雞。間野真係痴晒線😌好好味!我哋兩個女仔6:30去到,直入唔洗排隊。✌🏻今日目標就是濃湯雞米線,佢有好多種選擇,最後我哋都係叫咗兩份一樣嘅推薦米線,再加一樣小食。1️⃣招牌痴花膠雞濃湯米線 𝑯𝑲𝑫𝟔𝟖·佢個湯底加花膠/雞用打邊爐個煲上,下面用火興住·米線分開上,有啲人鍾意撈埋落個湯入邊食,我就鍾意將啲湯倒返落碗米線度食,一樣咁好味😋👉花膠/軟硬適中夠入味👉雞/肉質OK 👉湯/濃雞湯!感覺應該冇咩味精,因番到屋企唔算太口渴2️⃣金磚豆腐𝑯𝑲𝑫𝟒𝟐出面薄炸粉|入面選用嫩豆腐總結/以有花膠有雞嚟講都算值呢個價,不過個人覺得米線份量偏少,男士未必夠飽。不過我都係會encore!
我哋兩個女仔6:30去到,直入唔洗排隊。✌🏻

1️⃣招牌痴花膠雞濃湯米線 𝑯𝑲𝑫𝟔𝟖
·佢個湯底加花膠/雞用打邊爐個煲上,下面用火興住

👉花膠/軟硬適中夠入味
👉雞/肉質OK
👉湯/濃雞湯!感覺應該冇咩味精,因番到屋企唔算太口渴

2️⃣金磚豆腐𝑯𝑲𝑫𝟒𝟐
出面薄炸粉|入面選用嫩豆腐

總結/
2024-04-21 31 浏览
第一次幫襯,屋企人話想食,體驗「西」服務態度欠佳:點飲品,我叫凍奶茶,畀個金短髮女職員喝話「無奶茶呀」,態度差劣,好似欠左佢,打佢工咁,無就無,吾洗咁既語氣既,就算我地聽漏左都係一句姐食物方面,個招牌花膠雞米線,淡而無味,雞無雞味。總結,好普通,態度差,六七十一碗米線,其實好多選擇,一次性之選。
第一次幫襯,屋企人話想食,體驗「西」服務
2024-04-20 69 浏览
做完瑜珈朋友話想食得健康點,去左隔離的花膠雞湯米線鋪食,花膠養顏夠曬滋補呢兩點半外面都仲系好多人等緊外賣,果然系人氣之選金磚豆腐$42明明系小食黎,但系份量好驚人豆腐細細粒椒鹽味好香脆,上黎個陣熱辣辣,小心熱呀姬松茸竹笙花膠雞米線$78花膠雞湯米線用gas 爐小窩咁上,包食到熱辣辣雞湯花膠煮左好耐,feel到膠質已經溶入湯頭,雞湯好濃稠麻藥雞拌麵$58麻藥雞略嫌唔夠麻,拌麵QQ地很可以檸檬薏米水$18想養生少少,叫咗杯檸檬薏米水,唔太甜都OK

兩點半外面都仲系好多人等緊外賣,果然系人氣之選

金磚豆腐$42
明明系小食黎,但系份量好驚人
豆腐細細粒椒鹽味好香脆,上黎個陣熱辣辣,小心熱呀

姬松茸竹笙花膠雞米線$78
花膠雞湯米線用gas 爐小窩咁上,包食到熱辣辣雞湯

花膠煮左好耐,feel到膠質已經溶入湯頭,雞湯好濃稠

麻藥雞拌麵$58
麻藥雞略嫌唔夠麻,拌麵QQ地很可以

檸檬薏米水$18
想養生少少,叫咗杯檸檬薏米水,唔太甜都OK