2025-05-13 124 浏览
同朋友慕名而黎,由於係食晚飯時間,所以都好多人,證明係人氣米線店🤗我最鍾意呢間米線店就係用熱鍋熱住,因為我最怕啲野食凍哂😀平時食飯又鍾意同朋友傾計🤭fit哂👍🏻👍🏻😋姬松茸竹笙花膠雞米線+凍檸檬茶朋友叫左呢個佢都覺得🤞🏻湯底濃郁😮仲有唔少嘅花膠同埋姬松茸😊啲雞份量都好夠🤟🏻😋椰子雞濃湯米線+凍檸檬茶呢個椰子雞湯好好味🤤好重椰香味之餘又唔會搶左個雞味😊🤘🏻今次加左$10轉雞髀🤭雞髀啖啖肉又夠滑😆😋涼拌海珊瑚🪸好新奇😀都係第一次見餐廳有珊瑚食🤣所以即刻叫左碟黎試,涼拌辣辣地好惹味😊珊瑚口感好特別😆

😋姬松茸竹笙花膠雞米線+凍檸檬茶

😋椰子雞濃湯米線+凍檸檬茶

😋涼拌海珊瑚🪸

咁今日黎到太子呢間痴膠雞,想食好耐見今日唔使點排隊,即刻入去見到有人淨係買個花膠雞湯走唔要米線招牌米線系列花膠雞濃湯米線 $78,4.8/5• 湯底用老雞熬製8小時,膠質濃厚• 花膠份量足有3大塊,厚身彈牙• 建議加10蚊轉雞脾肉好正番茄花膠雞濃湯米線 $68,4.5/5• 新鮮番茄熬煮,酸甜開胃• 雞肉嫩滑不柴• 米線煮得剛好,不會過軟 小食推薦金磚豆腐 $42,4.5/5• 外脆內嫩,豆香濃郁• 配泰式甜辣醬• 每份有勁多件,份量足飲品凍檸檬茶,4.3/5• 茶底濃而不澀• 可選少甜(推薦)• 檸檬新鮮無苦味凍咖啡,4.2/5• 港式香滑風味• 咖啡與奶比例剛好高性價比,係有時可能要排一排隊,人均$60-$100,真係抵食,花膠米線物超所值
咁今日黎到太子呢間痴膠雞,想食好耐
見今日唔使點排隊,即刻入去
見到有人淨係買個花膠雞湯走唔要米線

招牌米線系列
花膠雞濃湯米線 $78,4.8/5
• 湯底用老雞熬製8小時,膠質濃厚
• 花膠份量足有3大塊,厚身彈牙
• 建議加10蚊轉雞脾肉好正

番茄花膠雞濃湯米線 $68,4.5/5
• 新鮮番茄熬煮,酸甜開胃
• 雞肉嫩滑不柴
• 米線煮得剛好,不會過軟

小食推薦
金磚豆腐 $42,4.5/5
• 外脆內嫩,豆香濃郁
• 配泰式甜辣醬
• 每份有勁多件,份量足

飲品
凍檸檬茶,4.3/5
• 茶底濃而不澀
• 可選少甜(推薦)
• 檸檬新鮮無苦味

凍咖啡,4.2/5
• 港式香滑風味
• 咖啡與奶比例剛好

2025-05-10
  • 招牌癡花膠雞濃湯米線
  • 金磚豆腐
2025-05-09 74 浏览
招牌癡花膠雞濃湯米線花膠量好多,有成4-5塊,塊塊都好大塊,口感軟滑。雞髀肉好嫩滑,在熱鍋上唔會凍。米線份量好多姫松茸竹笙花膠雞米線湯汁濃味,用左雞高湯,呈現出金黃色嘅顏色。湯底亦都唔會太鹹冇味精。姫松茸好香菇味,放入湯底增加咗鮮味,竹笙吸收晒湯嘅精華。裏面又有雞又有姬松菌又有紅棗,又有蟲草花又有雞非常之滋補。雞肉好滑。金磚豆腐外脆內軟,岩岩上枱食,內面非常之熱。差啲焫親個喉嚨。皮上一層薄薄既椒鹽,好香脆。
招牌癡花膠雞濃湯米線
花膠量好多,有成4-5塊,塊塊都好大塊,口感軟滑。
雞髀肉好嫩滑,在熱鍋上唔會凍。米線份量好多

姫松茸竹笙花膠雞米線

• 金磚豆腐
  • 招牌花膠雞濃湯米線
2025-05-07 47 浏览
最近去咗太子嘅人龍店,店舖嘅位置唔多但係每次去都有幾個人喺出面排隊~ 最出名就係食佢哋嘅切雞,有個火爐喺下面heat住保持熱辣辣🤤💟麻辣豬耳呢道菜咸味道幾夠,麻辣味唔算好強,豬耳咬落去脆脆地😁💟招牌癡花膠雞濃湯米粉湯底好濃,花膠口感滑身~米粉吸咗湯汁食落去好滿足😙但啲切雞略嫌多骨但好彩係冇碎骨嘅~💟麻藥蛋雖然睇落簡單,但味道好香麻油味~💟胡椒豬肚雞米線湯底重胡椒味好正😛,豬肚同雞肉都煮得好嫩!但揀咗米線嘅話放落去煮會好快發脹,所以要食快啲~整體嚟講價格親民湯底惹味~ 唔怪得咁多人幫襯

💟麻辣豬耳
呢道菜咸味道幾夠,麻辣味唔算好強,豬耳咬落去脆脆地😁

💟招牌癡花膠雞濃湯米粉

💟麻藥蛋
雖然睇落簡單,但味道好香麻油味~

💟胡椒豬肚雞米線

整體嚟講價格親民湯底惹味~ 唔怪得咁多人幫襯
2025-05-05 25 浏览
今日約左好友去太子行街,順道去位於太子荔枝角道78-84號勝興樓地下D號舖的《癡膠雞》食米線,小店型式經營,坐得舒服。用 QR code 點左單後,店員好快已放好火爐,湯底用小窩放上火爐待滾,米線另上。我地點左:📍姬松茸竹笙花膠雞濃湯米線 $78+熱檸檬茶 $4湯底鮮甜好飲,有姬松茸、竹笙、花膠..等,材料豐富和好味,雞件嫩滑好食,米線軟硬適中,好味又彈牙。📍蕃茄花膠雞濃湯米線$68+熱檸檬茶 $4湯底香濃,有蕃茄、花膠、雞件及配料,花膠軟腍好食。📍五香牛展 $46牛展薄切,牛味香濃入味,有咬口。

我地點左:

📍姬松茸竹笙花膠雞濃湯米線 $78+熱檸檬茶 $4

📍蕃茄花膠雞濃湯米線$68+熱檸檬茶 $4
湯底香濃,有蕃茄、花膠、雞件及配料,花膠軟腍好食。

📍五香牛展 $46
牛展薄切,牛味香濃入味,有咬口。
  • 姬松茸竹笙花膠雞濃湯米線
  • 蕃茄花膠雞濃湯米線
  • 五香牛展
2025-05-04 21 浏览
➲ 太子 癡膠雞太子養生米線王者。以一人一熱鍋米線概念,搭配養生花膠湯底,三黃雞每日現熬3.5小時的濃郁雞湯,下午茶時段排隊人龍都不絕。人均$70+歎足料養生米線,CP值高到犯規~ ➳ 招牌癡花膠雞濃湯米線金黃雞油浮面卻不膩口,入口鮮甜帶膠質黏唇感,飲完喉嚨零乾渴感!去骨雞件嫩滑,搭配2-3塊厚切花膠,口感爽滑無腥味,蟲草花+雲耳增添層次,米線煮得彈牙不軟爛。 ➳ 麻藥雞拌麵麻油調味為主角,米線裹滿秘製醬汁。雞肉肉質滑嫩帶麻香尾韻。麻藥系列調味純粹,建議隱藏吃法:將麻藥蛋黃戳破拌入湯麵,瞬間提升濃郁度!➳ 麻藥蛋溏心炸彈,麻油香氣逼人。溏心蛋浸泡特調麻油醬汁,蛋黃呈半流心狀態,咬下爆漿瞬間麻香四溢!蛋白Q彈,加上蔥花拌入湯麵或單吃皆一流,蛋白質滿滿!➳ 金磚豆腐豆腐界MVP!外脆內嫩神作,外層炸衣超薄,酥脆到咬下「咔嚓」聲,內裡豆腐嫩如豆花,入口即化且豆香濃郁,差啲辣親條脷。撒上椒鹽粉提味,蘸泰式甜辣醬更添風味,豆腐控必收。➳ 白桃冷泡茶桃香幽雅回甘,茶底帶淡雅烏龍香氣,無添加糖,自然清甜,冰鎮解膩。 ⤵ 太子荔枝角道78-84號勝興樓地下D號舖

➲ 太子 癡膠雞

➳ 招牌癡花膠雞濃湯米線

➳ 麻藥雞拌麵

➳ 麻藥蛋

➳ 金磚豆腐

➳ 白桃冷泡茶

2025-04-27 21 浏览
由銅鑼灣食到去太子一樣見到人龍。記得晚市要早少少去,如果唔係就要喺門口排隊啦~椒鹽粟米是必點的,椒鹽粟米夠香口,送啤酒一流🤤見近排又有冷風,涼返少少凍凍地,就食過藥膳黃酒花膠雞濃湯米線暖下胃~好足料,上桌即聞到濃濃雞湯香味,是家鄉婆婆的味道,香港藥膳黃酒已買少見少。同銅鑼灣分店唔同嘅係呢度仲保持用熱鍋慶雞湯,唔會凍得咁快。麵條分開上,都可以減少食客唔小心倒瀉熱湯嘅危險,諗得非常周到。熱湯仲越淆越濃👍水煮牛米線係雞湯以外另一選擇。辣度適中,叫咗小辣,如果鍾意食辣嘅可以大膽啲叫中辣~

椒鹽粟米是必點的,椒鹽粟米夠香口,送啤酒一流🤤

太子呢頭真係愈嚟愈多好嘢食,最近畀我發現咗間超正嘅雞湯小店「癡膠雞」!鋪頭主打濃郁養生湯底同埋多款雞料理,啱晒鍾意飲湯又嘴刁嘅朋友~ **口水雞濃湯米線(轉米粉)🌶️** 個湯底一上枱就聞到超香麻油同辣味,飲落去濃得嚟唔會油膩,辣度啱啱好(揀咗小辣)!轉咗米粉更加吸湯,索晒啲精華,口水雞肉質滑到呢~連埋底下啲青瓜絲一齊食,清爽又過癮! **蜜糖雞翼🍯** 呢碟絕對係驚喜!外皮脆到「咔嚓」聲,蜜糖甜香完全滲入雞翼入面,咬開仲有肉汁流出嚟~食完即刻想encore多份! **招牌花膠雞🐟🐔** 重頭戲嚟啦!成煲金黃色嘅雞湯,飲一啖已經feel到滿口膠質,花膠厚身又彈牙,完全冇腥味!雞肉煮得啱啱好,嫩滑到唔使點咬~冬天嚟食真係補到入心啊❤️ **凍檸茶🍋** 食完濃味嘢,飲返杯少甜凍檸茶,茶底夠濃唔澀口,檸檬清香即刻解膩,完美收尾! 總括嚟講,呢間絕對係太子區嘅隱藏寶藏店!無論係自己嚟補身定同朋友聚餐都超推薦~快啲mark低地址啦👇 📍癡膠雞 太子荔枝角道78-84號勝興樓地下D號舖 🚇太子站C2出口行3分鐘 #太子美食 #花膠雞必食 #口水雞控 #蜜糖雞翼神級 #膠原蛋

**口水雞濃湯米線(轉米粉)🌶️**

**蜜糖雞翼🍯**

**招牌花膠雞🐟🐔**

**凍檸茶🍋**

📍癡膠雞
🚇太子站C2出口行3分鐘

#太子美食 #花膠雞必食 #口水雞控 #蜜糖雞翼神級 #膠原蛋白補給站#痴膠雞
2025-04-17 21 浏览
我和朋友都喜歡吃藥膳湯底米線,昨晚出到太子,我便帶她來這店吃米線。我們黄昏6點到,店外還未有人龍出現。當離開時,已見店外已有排隊的食客。姬松茸竹笙花膠雞濃湯米線($88)(轉雞髀+$10)藥膳黃酒花膠雞湯米線($68)這店的雞湯米線湯底味道濃郁,藥膳黄酒湯底味道更重,有香濃的黃酒香味。而且花膠、雞肉也不少。喜歡吃雞髀的我,當然會加$10轉髀啦,雞肉也很嫩滑。姬松茸、竹笙都是有益的食材,配合這雞湯米線,味道合適。這裏的米線是與湯底分開另上的,米線軟硬適中。而湯煲在熱火爐上坐熱,保持熱度。椒鹽粟米 ($32)這小食挺不錯,甜甜的粟米加上少許椒鹽的鹹味,很美味。凍檸茶(跟米線+$6)不用加一服務費癡膠雞 (荔枝角道) (太子)太子荔枝角道78-84號勝興樓地下D號舖

姬松茸竹笙花膠雞濃湯米線($88)(轉雞髀+$10)
藥膳黃酒花膠雞湯米線($68)

椒鹽粟米 ($32)
這小食挺不錯,甜甜的粟米加上少許椒鹽的鹹味,很美味。

凍檸茶(跟米線+$6)

不用加一服務費

癡膠雞 (荔枝角道) (太子)

用餐优惠
試食活動
雲南米線周圍都有,但港式雞湯米線就未必區區都有,有時候都要深入該地區去尋找出名而好食的米線舖。太子的癡膠雞頗有人氣,當中最令人深刻就是有一個火爐邊煮邊食作gimmick,味道都有一定的好評。直至上星期二,小編終於約到中意食港式米線的朋友收工之後去食~店鋪空間比較細,但6點已經差不多坐滿人,到7點離開之後外面都有人龍,所以時間會比較趕(店員會好有禮貌同你講聲👍)。點完單之後,店員會即刻上定迷你火爐,火力都好猛而且都keep得耐。等待期間都聽到隔離左右食客都話不錯,當日最多人點藥膳雞,所以小編同友人都各點招牌及藥膳,湯底同米線會分開,整體係有驚喜。招牌花膠雞濃湯米線(友人點)今次好好彩,竟然有雞脾位。雞肉都頗嫩滑,份量都多。雞湯味都濃,有少少杰身口感,花膠都有2-3件大塊厚身,口感軟彈。藥膳黃酒花膠雞濃湯米線雞件無招牌的大件,都是雞脾位,每件都一口size,肉質一樣嫩滑。差別是在於湯底,會比招牌多了一點清甜及甘味,無招牌的杰身,但完全係小編口味,所以最後都飲晒🥰金磚豆腐差不多間間米線都會有這個小食,也是外層酥脆,內層豆香嫩滑。平時會曬上椒鹽粉,這間就會比泰式酸甜辣醬,也別有一番特色。泰國梳

招牌花膠雞濃湯米線(友人點)

藥膳黃酒花膠雞濃湯米線

泰國梳打
凍檸檬茶
熱騰騰的火鍋米線配上解熱凍飲,不得不叫。

癡膠雞 (荔枝角道)
太子荔枝角道78-84號勝興樓地下D號舖
#癡膠雞 #雞湯米線 #藥膳雞湯 #火鍋雞湯 #雞湯 #花膠 #好好味 #太子美食 #旺角美食 #foodie #hkfoodie #foodiehk

人氣滾住食熱辣辣濃湯米線·太子癡膠雞未到食飯時間已經一排長龍 一入去就聞到好香藥膳湯味🤤🤤濃湯會用爐熱住 食到尾都熱辣辣🔥米線會另上 唔怕淋哂 相當貼心💕.🫧 招牌癡花膠雞濃湯米線🐣湯底好濃郁 花膠鮮美咬落爽口 雞肉轉左雞脾 肉質特別滑滋補又好味🤤.🫧椰子🥥雞🐣濃湯米線呢個湯底以椰子為基底 自己覺得同上面濃湯各有特色味道帶椰子🌴的清甜 獨特而香甜可口一樣轉左雞脾 🐣雞脾肉飽滿 啖啖肉 正❤️.🫧麻藥蛋蛋麻香十足 調味岩岩好 仲帶點糖心🤤🤤.🫧熱咖啡香濃熱咖啡 提神又暖心💕.🫧熱檸檬水清新檸檬水 清爽解膩☀️
人氣滾住食熱辣辣濃湯米線·太子癡膠雞

香濃熱咖啡 提神又暖心💕
🫧熱檸檬水
清新檸檬水 清爽解膩☀️
2025-04-16 45 浏览
太子人氣癡膠雞真係有啲痴線😂😂😂人龍超級長🙂‍↕️每次經過都係打晒蛇餅🤭今日得閒就決定要排隊試吓😙店舖座位大約20個~當時排隊人數仲多過20個😭不過都好快!45分鐘就入到座!招牌癡雞濃湯米線雞湯超級濃郁😳有雞油,但係同時又好清🫡入面起碼有五舊花膠🤤5舊雞👍🏻性價比都幾高‼️鹹菜胡椒豬肚湯胡椒味超級出🤣鍾意食胡椒的話一定要試吓🤌🏻豬肚好軟綿綿而且好入味🥸金磚豆腐新鮮炸起熱辣辣🙂‍↔️配上泰式甜酸醬😏口味又多咗兩個層次🆙🆙麻藥蛋隻蛋係偏硬身🥚蛋黃有糖心蛋嘅效果🕺🏼

招牌癡雞濃湯米線

鹹菜胡椒豬肚湯

麻藥蛋
隻蛋係偏硬身🥚蛋黃有糖心蛋嘅效果🕺🏼
  • 招牌花膠雞濃湯米線
2025-04-14 6 浏览
人氣花膠雞米線,星期六午市去要排隊,不過好快有位1️⃣姫松茸竹笙花膠雞米線湯底好香濃,好有營養的感覺, 😋😋竹笙索哂個湯,花膠好淋.雞肉好嫩滑.有火熱住個湯,保持住個湯底熱辣辣食米線.👍🏻👍🏻面底係分開上,可以揀米粉,上海麵,薯粉,烏冬.💰HKD$782️⃣招牌花膠雞濃湯米線雞湯熬得香醇濃厚,花膠入口軟糯又彈牙,滿滿膠原蛋白,仲有爽口木耳.😍😍💰HKD$683️⃣海珊瑚爽口,但冇咩味
人氣花膠雞米線,星期六午市去要排隊,不過好快有位
1️⃣姫松茸竹笙花膠雞米線
💰HKD$78

2️⃣招牌花膠雞濃湯米線
💰HKD$68

3️⃣海珊瑚
爽口,但冇咩味
《癡膠雞 - 太子》熟我既人都知道我喜歡食米線同一啲濕濕地既野😉除左酸辣米線之外,其實我仲有一個成日去食既花膠雞湯米線飯堂的🤫特別係冬天凍冰冰既日子我真係每個星期都最少食一次的🤭呢度最正嘅係佢會用一個鐵鍋再用火heat住個鍋,個花膠雞係分湯上仲要一上到枱熱辣辣,確保由頭食到落尾都仲係保持到個溫度😍而且真材實料,每次食招牌花膠雞湯都最少有五六件花膠,平均都係$66一碗包埋粉麵💪🏻就算有陣時唔想食澱粉,我都會就咁叫一個湯走米線,飲完成碗湯都唔會覺得口乾😉係我私心推介嘅一間平民飯堂今日同屋企人又去咗呢度食晚餐,5點鐘左右去唔使排隊直入,兩個人叫咗兩款雞湯同埋一個小食綿飲品$200唔使,但就食到好飽好滿足😌💁🏻‍♀️麻辣豬耳 $38呢個豬耳啱晒啲唔食得辣但又想食香口野嘅人食,豬耳爽口彈牙唔會有臊味,個辣椒油係香辣果一種,小小麻嘅感覺,整得幾入味🤭好想送啤酒💁🏻‍♀️蕃茄花膠雞濃湯上海麵 $68 +$12配鹹檸七其實我都係第一次蕃茄花膠雞湯,冇想像中咁濃郁嘅蕃茄味,因為個雞味真係好突出,但係你又食到少少酸酸甜甜嘅感覺,有好多新鮮蕃茄肉同埋雞件,花膠都有五六件,屋企人今次配比較掛湯嘅上海麵,比起米線更
《癡膠雞 - 太子》

💁🏻‍♀️麻辣豬耳 $38

💁🏻‍♀️蕃茄花膠雞濃湯上海麵 $68 +$12配鹹檸七
其實我都係第一次蕃茄花膠雞湯,冇想像中咁濃郁嘅蕃茄味,因為個雞味真係好突出,但係你又食到少少酸酸甜甜嘅感覺,有好多新鮮蕃茄肉同埋雞件,花膠都有五六件,屋企人今次配比較掛湯嘅上海麵,比起米線更飽肚

💁🏻‍♀️椰子雞濃湯薯粉 $60 +$6 配凍檸茶
基本上我每次嚟食都係椰子雞,又或者招牌花膠雞,但係椰子雞濃湯一定係我嘅最愛❤️如果你鍾意濃厚椰奶嗰種感覺就一定會喜歡呢一個椰子雞湯,唔係大陸嗰隻椰子水嘅椰子雞,而係椰奶配上雞湯嗰種香滑嘅感覺❤️超級好食,雞件件件都好滑好入味,仲配咗紅棗、木耳等嘅配菜,我就最鍾意配紅薯粉啦,加$6仲可以配埋凍飲添
2025-04-07
2025-04-13 108 浏览
痴膠雞太子荔枝角道78-84號勝興樓地下D號舖 痴膠雞係太子站附近一間主打花膠雞湯米線嘅人氣小店,雖然鋪面唔大,但成日都排長龍,尤其係lunch time同週末,等位閒閒地要十幾二十分鐘。佢哋最出名嘅係用小火爐熱住個湯底上枱,咁就唔怕碗米線凍晒,湯底可以一路keep住熱辣辣。 招牌花膠雞濃湯米線,湯底用雞肉、豬骨同花膠熬製,飲落鮮甜濃郁,仲有幾大塊花膠,口感彈牙,雞件就用三黃雞,肉質嫩滑唔鞋口。如果想試特別啲嘅口味,可以揀藥膳黃酒花膠雞湯或者姫松茸竹笙花膠雞湯,藥膳味香濃,飲完成身暖笠笠。 除咗湯米線,佢哋嘅小食都幾有驚喜,金磚豆腐即叫即炸,外皮金黃酥脆,入面豆腐滑溜,蘸埋泰式甜辣醬更加惹味。五香牛𦟌同麻辣豬耳都係人氣之選,牛𦟌炆得淋身入味,豬耳爽脆麻辣,送酒送飯都咁正。 飲品方面,凍檸茶同港式奶茶都沖得唔錯,如果想養生啲,可以試吓薏米檸檬水,清熱去濕,同濃味嘅湯米線好夾。鋪頭座位有限,坐得會迫少少,想食最好避開繁忙時段。
痴膠雞