位於太子旺區有間主打養生花膠雞湯麵的人氣小店 餐廳座位不多但人流不絕😄而且乾淨企理 麵食跟小食的選擇幾多 價錢亦好親民 性價比好高💯✨招牌癡花膠雞濃湯米線 $68一整鍋花膠雞濃湯連爐上熱辣辣 湯底富含膠質非常鮮甜滋補🤤雞件夠大件好嫩滑 有3至4大件花膠好足料口感彈牙👍🏻米線一大碗份量好多🍜貼心地跟湯分開上保持米線口感 以免煮得太耐爛晒✨口水雞擔擔麵 $48🐔口水雞好新鮮入味 肉質嫩滑 調味帶麻醬的味道帶微辣🍜擔擔麵加入豬肉粒及花生粒 醬香味濃好惹味 麵底轉了薯粉口感夠煙靭✨金磚豆腐 $42金磚豆腐新鮮炸起熱辣辣 炸得金黃酥脆 外脆內軟不鬆散 蘸上泰式甜辣醬更惹味😍好推薦✨五香牛腱 $46牛腱筋紋分布均勻 透亮油香好入味 肉質軟嫩又有嚼勁🐮有白蘿蔔墊底✨飲品飲品以優惠價加配 要了凍檸茶🍋凍飲夠大杯 好解渴 性價比好高😙📍癡膠雞 (荔枝角道) (太子)太子荔枝角道78-84號勝興樓地下D號舖

✨招牌癡花膠雞濃湯米線 $68

金磚豆腐

✨五香牛腱 $46
五香牛腱

✨飲品

📍癡膠雞 (荔枝角道) (太子)
招牌癡花膠雞濃湯米線
口水雞擔擔麵
金磚豆腐
五香牛腱
2024-03-28 467 浏览
**********招牌癡花膠雞濃湯米線🐔($68)🌟推介🌟火鍋煲住個花膠雞湯上,真材實料,雞湯味濃郁,冇味精,食完唔使狂飲水。咁啱俾咗雞髀🍗雞件嫩滑,而且有幾塊花膠,雖然薄薄地,但係又有雞又有花膠,絕對對得住個價錢👍🏻🔔溫馨提示🔔食到咁上下要夾起雞件,如果唔係就越煲越老**********明太子雞翼湯米線🐔($48)轉咗蕃茄湯,湯底有唔少材料,如雲耳、腐竹、蘿蔔等…雖然唔係火鍋煲住上,食落仲係熱辣辣嘅!明太子雞翼有小小辛味🌶️,鹹香可口,最正係無骨,啖啖肉👍🏻**********金磚豆腐($42)🌟推介🌟真係好好奇點解出面食嘅炸豆腐可以做到外脆內嫩,自己同屋企人試過好多次都整唔到咁樣,所以都係俾錢出街食算😆份量唔少,豆腐加椒鹽同埋七味粉,簡簡單單已經好好食🤤**********黑松露醬薯條🍟($25)🌟推介🌟好得意😎係米線舖有炸薯條食🍟幼身薯條配黑松露醬Perfect Match

**********
招牌癡花膠雞濃湯米線🐔($68)

🔔溫馨提示🔔
食到咁上下要夾起雞件,如果唔係就越煲越老
**********
明太子雞翼湯米線🐔($48)

明太子雞翼有小小辛味🌶️,鹹香可口,最正係無骨,啖啖肉👍🏻

**********
金磚豆腐($42)

🌟推介🌟
份量唔少,豆腐加椒鹽同埋七味粉,簡簡單單已經好好食🤤
**********
黑松露醬薯條🍟($25)

好得意😎係米線舖有炸薯條食🍟
幼身薯條配黑松露醬Perfect Match
2024-03-22
2天前 0 浏览
第一次幫襯,因滿座而被安排在門外等候,後來有一位女士因一人可以安排入內,我覺得係合理的。之後有人離座而得出兩個座位,根據排隊的先後,理應安排我們入座的。怎了那女士要求轉坐至那兩人座位,其實當時係有幾個一人位的。店員望望我們,竟無視我們在外排隊,將那兩人座安排給那女士。我們問那店員不是要排隊的嗎?是我們先排隊的。他竟無視我們,扮儍不回應我們,這是什麼服務態度啊😡至於味道,湯底是可以的,但雞就不夠嫩滑,味道亦不夠鮮味,感覺就像雞扎裏的雪雞一樣,既然味道一般,但服務態度欠佳,我是絕對不會再來幫襯👎👎👎

3天前
等候时间
15 分钟 (堂食)
用餐时段
【太子•癡膠雞 (荔枝角道)】@ππππππππππππππππππππππππππππππ太子最具性價比嘅人氣花膠雞米線蟲草花花膠雞米線酸菜魚米線癡膠肥牛蟲草花花膠雞米線湯底鮮美而充滿營養,蟲草花帶來了淡淡的苦香,能增強湯底的香氣。花膠的彈牙口感與雞肉的溫潤相互映襯,給人一種溫補養身的感覺。整體的口味層次分明,米線本身的柔韌吸附了湯汁的精華,讓每一口都令人回味無窮。酸菜魚米線酸爽開胃、非常受歡迎的米線。酸菜的清香與魚肉的鮮嫩完美配合,湯底酸酸的帶有一點點辣,挑動著味蕾。米線因其細軟而受到喜愛,它與湯汁結合得宛若一體,每次舀起都帶著酸菜和魚肉的絲絲入扣,非常適合喜歡酸辣口味的食客。肥牛薄切的肥牛經過烚煮後,保持了肉質的嫩滑和肉汁的鮮美。肥美的肉片輕蘸上特製醬汁入口,即感肉質細嫩而不膩,肉香四溢。餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 202✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#太子美食 #癡膠雞 (荔枝角道) #web3太子癡膠雞 (荔枝角道)太子荔枝角道78-84號勝興樓地下D號舖
【太子•癡膠雞 (荔枝角道)】@

食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 202
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#太子美食 #癡膠雞 (荔枝角道) #web3太子
癡膠雞 (荔枝角道)
2024-04-23 0 浏览
前排收工經過發現呢間一人火鍋米線 今日lunch 專登捉左同事一齊過去排隊試下 小店坐滿 唔算多位 招牌痴花膠雞濃湯米線 🍜($68)一人一煲 米線同湯係分開上 火鍋煲住個花膠雞湯上 保持個溫度 慢慢食都唔會凍 好濃郁湯底以雞湯為基礎 加入花膠 無味精 真材實料 米線另上 唔會一路煲住令到米線太淋 雞件幾厚肉, 肉質都算嫩滑四川擔擔麵 🍜($38)有花生粒 有豬肉粒 搭配傳統上海麵 有麻醬加小小辣椒鹽粟米🌽 ($32)粟米香甜 加上椒鹽味道好夾 特別惹味金磚豆腐 ($42)外層酥脆 金黃色 內裡係嫩滑豆腐 細細舊 一口食岩岩好 仲可點埋甜辣醬食白桃冷泡茶 🍑($12)好有白桃香味 襯托個淡淡茶底 無糖 好好飲👍🏻

招牌痴花膠雞濃湯米線 🍜($68)

四川擔擔麵 🍜($38)
有花生粒 有豬肉粒 搭配傳統上海麵 有麻醬加小小辣

椒鹽粟米🌽 ($32)
粟米香甜 加上椒鹽味道好夾 特別惹味

金磚豆腐 ($42)

白桃冷泡茶 🍑($12)
好有白桃香味 襯托個淡淡茶底 無糖 好好飲👍🏻
身為麵控一定會搜羅不同米線薯粉舖。今次放工後試試痴膠雞。間野真係痴晒線😌好好味!我哋兩個女仔6:30去到,直入唔洗排隊。✌🏻今日目標就是濃湯雞米線,佢有好多種選擇,最後我哋都係叫咗兩份一樣嘅推薦米線,再加一樣小食。1️⃣招牌痴花膠雞濃湯米線 𝑯𝑲𝑫𝟔𝟖·佢個湯底加花膠/雞用打邊爐個煲上,下面用火興住·米線分開上,有啲人鍾意撈埋落個湯入邊食,我就鍾意將啲湯倒返落碗米線度食,一樣咁好味😋👉花膠/軟硬適中夠入味👉雞/肉質OK 👉湯/濃雞湯!感覺應該冇咩味精,因番到屋企唔算太口渴2️⃣金磚豆腐𝑯𝑲𝑫𝟒𝟐出面薄炸粉|入面選用嫩豆腐總結/以有花膠有雞嚟講都算值呢個價,不過個人覺得米線份量偏少,男士未必夠飽。不過我都係會encore!
我哋兩個女仔6:30去到,直入唔洗排隊。✌🏻

1️⃣招牌痴花膠雞濃湯米線 𝑯𝑲𝑫𝟔𝟖
·佢個湯底加花膠/雞用打邊爐個煲上,下面用火興住

👉花膠/軟硬適中夠入味
👉雞/肉質OK
👉湯/濃雞湯!感覺應該冇咩味精,因番到屋企唔算太口渴

2️⃣金磚豆腐𝑯𝑲𝑫𝟒𝟐
出面薄炸粉|入面選用嫩豆腐

總結/
2024-04-21 0 浏览
第一次幫襯,屋企人話想食,體驗「西」服務態度欠佳:點飲品,我叫凍奶茶,畀個金短髮女職員喝話「無奶茶呀」,態度差劣,好似欠左佢,打佢工咁,無就無,吾洗咁既語氣既,就算我地聽漏左都係一句姐食物方面,個招牌花膠雞米線,淡而無味,雞無雞味。總結,好普通,態度差,六七十一碗米線,其實好多選擇,一次性之選。
第一次幫襯,屋企人話想食,體驗「西」服務
2024-04-20 0 浏览
做完瑜珈朋友話想食得健康點,去左隔離的花膠雞湯米線鋪食,花膠養顏夠曬滋補呢兩點半外面都仲系好多人等緊外賣,果然系人氣之選金磚豆腐$42明明系小食黎,但系份量好驚人豆腐細細粒椒鹽味好香脆,上黎個陣熱辣辣,小心熱呀姬松茸竹笙花膠雞米線$78花膠雞湯米線用gas 爐小窩咁上,包食到熱辣辣雞湯花膠煮左好耐,feel到膠質已經溶入湯頭,雞湯好濃稠麻藥雞拌麵$58麻藥雞略嫌唔夠麻,拌麵QQ地很可以檸檬薏米水$18想養生少少,叫咗杯檸檬薏米水,唔太甜都OK

兩點半外面都仲系好多人等緊外賣,果然系人氣之選

金磚豆腐$42
明明系小食黎,但系份量好驚人
豆腐細細粒椒鹽味好香脆,上黎個陣熱辣辣,小心熱呀

姬松茸竹笙花膠雞米線$78
花膠雞湯米線用gas 爐小窩咁上,包食到熱辣辣雞湯

花膠煮左好耐,feel到膠質已經溶入湯頭,雞湯好濃稠

麻藥雞拌麵$58
麻藥雞略嫌唔夠麻,拌麵QQ地很可以

檸檬薏米水$18
想養生少少,叫咗杯檸檬薏米水,唔太甜都OK

2024-04-17 0 浏览
平時見社交平台好多foodie介紹呢間主打花膠雞米線既餐廳,今日係下午茶既時段,終於俾我等到位藥膳黃酒花膠雞湯米線$68入面有好多配料,有紅棗,木耳,花膠,雞件湯底好甜好滋補好足料招牌痴花膠雞濃湯米線$68朋友唔鍾意有藥膳嘅味道所以揀咗呢一款大大隻雞髀位置啖啖肉食到我地都好滿足金磚豆腐$42極力推介一定要食外面炸得好脆,裏面啲豆腐超滑夾起嚟又唔會散呢個價錢有咁嘅水準就係物超所值。癡膠雞 (荔枝角道) (太子)太子荔枝角道78-84號勝興樓地下D號舖
藥膳黃酒花膠雞湯米線$68
入面有好多配料,有紅棗,木耳,花膠,雞件
湯底好甜好滋補好足料

招牌痴花膠雞濃湯米線$68
朋友唔鍾意有藥膳嘅味道
所以揀咗呢一款
大大隻雞髀位置啖啖肉
食到我地都好滿足

金磚豆腐$42
極力推介一定要食
外面炸得好脆,裏面啲豆腐超滑
夾起嚟又唔會散

呢個價錢有咁嘅水準就係物超所值。

癡膠雞 (荔枝角道) (太子)
2024-04-16 62 浏览
呢間鋪頭主打雞湯米線,順滑又滋潤既感覺,就算係夏天熱辣辣其實都好合適今日就叫左一個期間限定既🟡羊肚菌花膠雞🥘一叫左就會俾一個熱爐你, 好期待呀羊肚菌花膠雞呈黃色, 飲落口就係好舒服既感覺只係飲湯都飲左5-6啖心思思轉左做稻庭烏冬 果然更加有口感 而且因為湯同粉係分開上, 絕對唔駛驚D粉變林稻庭烏冬係純正既烏冬羊肚菌有益, 增強抵抗力goodest另外我轉左雞髀🐤D 雞肉更加林, 好好味之後我叫左🌽椒鹽粟米我好鐘意食粟米 見到有椒鹽粟米真係好心心眼 粟米有椒鹽既香味, 仲有幾多汁, 好鮮甜唔好錯過最後叫埋檸檬薏米水🍋都有好多薏米 唔甜可以balance 一下口感
今日就叫左一個期間限定既🟡羊肚菌花膠雞🥘
一叫左就會俾一個熱爐你, 好期待呀
羊肚菌花膠雞呈黃色, 飲落口就係好舒服既感覺
只係飲湯都飲左5-6啖
稻庭烏冬係純正既烏冬
羊肚菌有益, 增強抵抗力goodest
另外我轉左雞髀🐤D 雞肉更加林, 好好味

之後我叫左🌽椒鹽粟米
我好鐘意食粟米 見到有椒鹽粟米真係好心心眼
粟米有椒鹽既香味, 仲有幾多汁, 好鮮甜
唔好錯過

最後叫埋檸檬薏米水🍋都有好多薏米 唔甜
可以balance 一下口感
📍 癡膠雞 (太子)養生米線🍜朋友喺附近返工,突然之間想食米線,就帶我入咗依一間平平無奇嘅米線店🍜但係原來內有乾坤🫶🏻全部款式都係養生湯頭,而且可以飲晒成個湯!食完都唔會覺得好口渴😚店主每日新鮮熬製,冇味精添加,包保新鮮❣️✨ 椰子雞米線第一啖湯頭已經好吸引🤩Q彈有嚼勁的米線搭配香濃滑順的椰子雞湯頭,用埋火鍋上枱,真係好似食緊椰子雞煲一樣🐔鮮嫩多汁的雞肉點綴其中,營養滿分。湯汁醇厚鮮美,令我忍不住不停飲🤭✨ 姫松茸竹笙花膠雞米線珍稀食材姫松茸、竹笙、花膠與鮮美雞湯完美融合,層次豐富,香氣撲鼻,口感細膩滑順。邊煲邊食,湯頭更濃郁。✨ 涼拌海珊瑚身為期間限定的小食 ,當然要試一試佢🤭清新脫俗的涼拌海珊瑚,爽脆的質地與入口即化的柔軟,配上自家製醬汁調味,食材新鮮,呈現出海鮮本味🫶🏻
📍 癡膠雞 (太子)
養生米線🍜
但係原來內有乾坤🫶🏻
全部款式都係養生湯頭,而且可以飲晒成個湯!
食完都唔會覺得好口渴😚
店主每日新鮮熬製,冇味精添加,包保新鮮❣️

✨ 椰子雞米線
第一啖湯頭已經好吸引🤩
Q彈有嚼勁的米線搭配香濃滑順的椰子雞湯頭,
用埋火鍋上枱,真係好似食緊椰子雞煲一樣🐔
鮮嫩多汁的雞肉點綴其中,營養滿分。
湯汁醇厚鮮美,令我忍不住不停飲🤭
✨ 姫松茸竹笙花膠雞米線
珍稀食材姫松茸、竹笙、花膠與鮮美雞湯完美融合,
層次豐富,香氣撲鼻,口感細膩滑順。
邊煲邊食,湯頭更濃郁。

✨ 涼拌海珊瑚
身為期間限定的小食 ,當然要試一試佢🤭
2024-04-11 44 浏览
本人飲湯同食湯麵既首要要求就係個湯一定要滾熱辣~~ 所以好中意哩間, 用火爐滾住既雞湯。啖啖都熱辣辣, 而且米線係分開上, 唔會煮到淋哂!!招牌癡花膠雞濃湯米線, 雞件多肉又滑, 食個陣可以夾起哂佢先咁就唔會越煲越老。$68有花膠有熱雞湯真係抵食。另外叫左個藥膳黃酒花膠雞, 有淡淡既酒香, 藥材味唔算太突出, 但都係有係濃濃既雞湯味!! 金磚豆腐好好食, 水準拍得住小菜館, 粒粒係外層薄脆, 入面超滑, 一口一粒加埋少少椒鹽吊味好香口。野飲有自家製既檸檬蒠米, 健康又解渴。

啖啖都熱辣辣, 而且米線係分開上, 唔會煮到淋哂!!
$68有花膠有熱雞湯真係抵食。

野飲有自家製既檸檬蒠米, 健康又解渴。
2024-04-10 41 浏览
姫松茸竹笙花膠雞米線雞湯底好濃郁,亦唔覺有味精,飲落幾舒服仲帶點菇菌香氣。除左雞件之外,仲有姫松茸、竹笙、花膠、雲耳、蟲草花,都幾豐富。而且竹笙索哂湯底精華,夠哂入味。 除左米線之外,仲可以改上海麵、米粉,薯粉或加錢轉烏冬。羊肚菌花膠雞米線羊肚菌食落爽口,亦會好似竹笙咁,索哂湯底精華。雞肉份量頗多,每嚿食落都啖啖肉又嫩滑。 米線同湯底會分開上,湯底會有個爐熱住,令到湯底可以keep住熱辣辣。我初頭會將啲湯𢳂落碗米線到食,但食到一半決定將成個米線放入湯底一齊煮住食,咁樣米線同湯都keep到溫度,米線又會索到湯底更加入味😋五香牛展呢個小食係冷盤,牛展切得夠薄,食落有淡淡滷水香。 📍 癡膠雞 (荔枝角道) (太子)太子荔枝角道78-84號勝興樓地下D號舖

姫松茸竹笙花膠雞米線

羊肚菌花膠雞米線

五香牛展
呢個小食係冷盤,牛展切得夠薄,食落有淡淡滷水香。

📍 癡膠雞 (荔枝角道) (太子)
2024-04-01 109 浏览
喺太子成日經過間人氣花膠雞湯米線都見排哂隊,今日好想飲啖花膠雞湯一於碰吓運氣,望入去坐滿人,不過好快就有位喇😊見餐牌呢有店內期間限定推介,一於叫嚟試試,花膠雞湯底同米線是分開上,湯底用小鍋上而且下面有個小爐會熱住保持湯底嘅溫度,唔會浸到啲米線好淋🥢姫松茸竹笙花膠雞米線🍜 (期間限定) $78 湯底好足料有花膠、雞件、姫松茸、竹笙、蟲草花、紅棗,啖湯真係不得了,飲得出好濃,竹笙吸收咗啲湯好好味,而呢個湯底係有助益腎補虛🥢羊肚菌花膠雞米線🍜(期間限定) $82雞湯用上嘅三黃雞🐔肉質嫩滑,湯底除咗花膠、雞件外,仲有羊肚菌、雲耳,呢個湯亦好鮮甜,有助增強免疫力🥢椒鹽粟米🌽 $32粟米清甜,用上椒鹽亦好惹味,食完一件真係忍唔住要接住食下一件🥤凍檸檬茶 $6(跟餐)🥤凍柚子茶 $6(跟餐)

🥢姫松茸竹笙花膠雞米線🍜 (期間限定) $78

🥢羊肚菌花膠雞米線🍜(期間限定) $82

🥢椒鹽粟米🌽 $32

🥤凍檸檬茶 $6(跟餐)
🥤凍柚子茶 $6(跟餐)
2024-03-28 95 浏览
太子真係好多野食, 呢間餐廳位於係太子站附近, 經過幾次都覺得呢間嘢好吸引, 舖位細細但成日都好多人排隊; 所以今日放工即刻同朋友一齊食。佢用嘅係真材實料, 份量好足, 好大碗, 夠哂飽, 重點係唔貴。除咗主打雞湯仲有多款小食及跟餐飲品。招牌癡花膠雞濃湯米線 - $68見到係招牌喎, 當然要叫嚟試下; 用鑊仔上嘅花膠雞濃湯, 好似食緊一人火鍋咁, 夠哂熱, 雞湯底好濃郁, 好似濃縮咗嘅雞精華, 雞湯用雞熬過一定有少少油, 花膠都有好多小件, 雖然薄薄地但口感實在, 滑捋捋, 都幾癡口; 雞肉質都算嫩滑, 配濃雞湯味道特別突出。米線同湯係分開上的, 花膠雞濃湯滾起再淋上米線上食, 米線爽滑, 濃湯又可掛上米線上。姬松茸竹笙花膠雞米線 $78呢個湯底較花膠雞濃湯清甜, 飲得出沒有味精, 有姬松茸, 竹笙, 紅棗, 蟲草花一齊煲, 松茸, 竹笙有降低膽固醇和血壓, 多夠哂滋補, 花膠養顏, 真係一煲攪掂哂。呢個都係一人一鍋形式上菜, 可以保持溫度, 慢慢食都唔會凍。金磚豆腐 $42我地仲叫多一個小食, 金磚豆腐, 炸得好脆, 外脆內滑, 豆腐的表面灑上一些椒鹽, 七味粉, 特別惹味, 仲可點

招牌癡花膠雞濃湯米線 - $68

姬松茸竹笙花膠雞米線 $78

金磚豆腐 $42
我地仲叫多一個小食, 金磚豆腐, 炸得好脆, 外脆內滑, 豆腐的表面灑上一些椒鹽, 七味粉, 特別惹味, 仲可點埋甜辣醬食。

咸檸梳打 - 跟餐+$12
咸檸梳打咸咸酸酸, 味道清新, 好飲。

雙檸樂 - 跟餐+$12
呢杯幾特別, 用新鮮檸檬加咸檸, 再加可樂, 唔錯。