一直都覺得放題/Buffet對我們胃口較小的女生來說是一件很殘酷的事眼闊肚窄想吃的東西有很多但往往吃了15分鐘便看著旁邊的人吃得津津有味而自己則流露出很想吃的眼光但同時棒著肚子嚷著"很飽...很飽...我吃不下了!"所以一直都未嘗試過吃放題雖然這次我也是嚷著很飽很飽的離去但我可是吃了很多很多很多不同款式的食物這次我到的是旺角番本星級日式放題跟男友訂了晚上六時半的時段時間尚早, 我們是最早到的 XDD坐下後侍應便馬上遞上熱茶服務態度很好第一印象不錯 ^^一看菜單實在有太多太多的選擇了壽司、手卷、前菜、飲品、刺身、卷物、天婦羅、湯物、炸物等等另外加$50 便可升級任食赤蝦刺身、帶子刺身、羊架、青口等等【 我的推介 】< (1) 三文魚刺身 >厚身、新鮮、肥美< (2) 糖心蕃薯天婦羅>一口蕃薯,吃多幾個也不會覺膩咬下去暖暖的而且是糖心蕃薯內裡甜甜的外脆內軟的感覺超讚喔!!!< (3) 牛油炒雜菌 ><3 v <3 我最喜歡的菇~~~~炒得很香不要少看這一碟內裡有很多不同種類的菇像我一樣的菇后一定要試!!!登登! 我們的升級體驗
眼闊肚窄
想吃的東西有很多
但往往吃了15分鐘
便看著旁邊的人吃得津津有味
而自己則流露出很想吃的眼光
但同時棒著肚子嚷著"很飽...很飽...我吃不下了!"
所以一直都未嘗試過吃放題
雖然這次我也是嚷著很飽很飽的離去
但我可是吃了很多很多很多不同款式的食物
這次我到的是旺角番本星級日式放題
跟男友訂了晚上六時半的時段
時間尚早, 我們是最早到的 XDD
坐下後侍應便馬上遞上熱茶
服務態度很好
第一印象不錯 ^^

一看菜單
實在有太多太多的選擇了

壽司、手卷、前菜、飲品、刺身、卷物、天婦羅、湯物、炸物等等
【 我的推介 】

< (1) 三文魚刺身 >
厚身、新鮮、肥美
三文魚刺身
< (2) 糖心蕃薯天婦羅>
糖心蕃薯天婦羅
一口蕃薯,吃多幾個也不會覺膩
咬下去暖暖的
而且是糖心蕃薯內裡甜甜的
外脆內軟的感覺
超讚喔!!!

< (3) 牛油炒雜菌 >
牛油炒雜菌
<3 v <3 我最喜歡的菇~~~~
炒得很香
不要少看這一碟
內裡有很多不同種類的菇
像我一樣的菇后一定要試!!!

登登! 我們的升級體驗套餐要來了
皇牌特大日本赤蝦刺身 新鮮北海道帶子刺身 油甘魚刺身 北寄貝刺身
忌廉煮藍青口
另外還有卡座
100% 傳統日系感覺
大愛~

番本讓我在第一次吃放題的經歷留下美好的印象 ^_^
食品多選擇, 味道也不錯
服務態度佳,衛生程度好
【 評分 】
三文魚刺身
糖心蕃薯天婦羅
牛油炒雜菌
2014-02-21 2685 浏览
幾個朋友食飯最方便緊係食放題啦!!!朋友話旺角開左間新既放題都唔錯!!!仲要唔係好貴!!!我地7點去食都係$188加1!!!加$50仲可以升級tim呀!!!我地有book到枱!!!所以完全唔洗等!!!建議大家記住要book枱呀!!!因為我見到好多人等緊!!!升級之選升級既選擇的確唔同d!!!真係超吸引!!!$50加得抵呀!!!E D就係升級既特大日本赤蝦啦!!!真係大過平時d甜蝦好多好多呀!!!剌身都幾新鮮!!!三文魚就好肥美像!!希靈魚比起平時食到既更要鮮甜!!!但甜蝦就因為有赤蝦既原固比下了!!!白玉拖羅就一般般!!!E個秘製三文魚卷沙律真係要極力推介啦!!!酸酸甜甜好好味!!!肥美既三文魚夾住爽身既青瓜!!!真係一流!!!冰梅酒酸酸地梅味香濃!!!仲要配上冰底~正!!!一般放題都唔會有梅酒!!!就算有都要加錢!!!E度可以任飲真係番到本啦!!!個湯底係日本甜豉油湯底黎嫁!!!我既至愛呀!!!栗米好甜!!!肥牛都好多!!!娃娃菜好入味好正!!!芒果布甸真係有鮮芒果係入面嫁!!!真材實料!!!番本真係可以番到本嫁!!!d野食都黎得幾快!!!得閒都要再食過先得!!!
幾個朋友食飯最方便緊係食放題啦!!!
朋友話旺角開左間新既放題都唔錯!!!
我地有book到枱!!!所以完全唔洗等!!!
建議大家記住要book枱呀!!!因為我見到好多人等緊!!!
升級之選
皇牌特大日本赤蝦刺生
新鮮魚生
但甜蝦就因為有赤蝦既原固比下了!!!白玉拖羅就一般般!!!
秘製三文魚卷沙律
肥美既三文魚夾住爽身既青瓜!!!真係一流!!!
日本冰梅酒
冰梅酒酸酸地梅味香濃!!!仲要配上冰底~正!!!
肥牛火鍋
個湯底係日本甜豉油湯底黎嫁!!!我既至愛呀!!!
栗米好甜!!!肥牛都好多!!!娃娃菜好入味好正!!!
鮮芒果布甸
芒果布甸真係有鮮芒果係入面嫁!!!真材實料!!!
2014-01-26
皇牌特大日本赤蝦刺生
新鮮魚生
秘製三文魚卷沙律
日本冰梅酒
肥牛火鍋
鮮芒果布甸
2014-02-18 3835 浏览
生日飯當然要食得好, 希望豐衣足食。初七的人日是每人的生日 (真好, 每年可借故食多幾次大餐)當然也要食得高興一些, 於是就和V 先生去了吃日式放題, 想起來也有年多未吃過放題了。其實V先生一向不太好放題, 因為以前的質素放題質素麻麻, 又很易漏單, 最重要是坐得太逼, 加上又通常會放到成枱都是食物...所以今次我揀食放題餐廳前做了些資料搜集, 幸好他最後都食得幾開心。開餐地點在旺角的番本, MTR 出口對面, 非常方便。店內環境舒服, 有適量的空間, 近窗更有卡位, 不會與隔離枱太親密。二小時的放題以入座時間計算, 幸好早點訂了八時的枱, 否則恐怕都要等半小時。坐下來便看到令人心多多, 眼花暸亂的放題"食物選單"由前菜A 到甜品M的選單, 真是多CHOICE, 有選擇困難症者不宜在此, 嘻嘻~首先上枱是不能不讓相機先"吃"的刺身併盤放題想食到"番本"當然要order刺身, 想不到這兒的魚材都幾新鮮, 除了一般的生文魚, 吞拿魚等, 還有較特別的白至拖羅及白鳥貝, 兩者及三文魚都很鮮甜, 果然是推介的精選。所以這晚我們共叫了三次刺身, 即使是後來order的只是幾片, 師傅都有心機地砌

坐下來便看到令人心多多, 眼花暸亂的放題"食物選單"

首先上枱是不能不讓相機先"吃"的刺身併盤
刺身併盤
放題想食到"番本"當然要order刺身, 想不到這兒的魚材都幾新鮮, 除了一般的生文魚, 吞拿魚等, 還有較特別的白至拖羅及白鳥貝, 兩者及三文魚都很鮮甜, 果然是推介的精選。所以這晚我們共叫了三次刺身, 即使是後來order的只是幾片, 師傅都有心機地砌好才送上來, 值得一讚。
前菜我只order 了冷豆腐及中華沙律, 味道正常, 沒有什麼驚喜。
除了以上的刺身, 其實也可以每位加$50 升級體驗, extra order 一些高級刺身, 更有赤蝦刺身、帶子刺身、油甘魚刺身,還有炭燒羊架、忌廉煮藍青口、日式蟹粥有我喜愛的帶子...好吸引!!
偷偷看過隔離枱點的升級食物都很吸引, 但因為近期已花得太多, 所以食"基本" 放題便ok了。不過, 要是想吃特大赤蝦刺身也沒有間題, 只要like 他們的facebook 便可每人free 一隻了。
特大牡丹蝦
蝦肉又真係好爽甜好正呢~
點了的炸物及熱食料理也送來了。
天婦羅蝦味道較淡, 要配上天婦羅汁吃會較好。燒鯖魚燒得不錯, 有點魚油, 吃起來很滿足。
熱食的和風牛肉粒肉質夠稔, 又夠味, 送飯也是不錯的選擇。作為帶子愛好者當然不會錯過牛油蒜蓉炒帶子, 一口一粒, 牛油蒜香是何等夾味, 所以很快便給我幹掉。
此外清酒煮蜆一點也沒有沙, 蜆肉很嫩, 又不會帶有酒味, 大人小朋友都啱食, 份量亦很足夠。
雖然這焗蠔只是v 先生獨享, 他表示蠔肉味道ok, 又夠熱哄哄, 不會只得一堆芝士白汁, 所以他再encore 了。
我們沒有點那些"飽肚"的拉面及炒飯, 但都有點一些壽司及手捲。魚材和米飯的比例適中, 味道也是正常, 新鮮。有些比某連鎖壽司店還好! 手捲紫菜很脆, 證明是即點即整, 一讚!!
爐端燒的燒物選擇很多, 但感覺調味較少, 可以食到食物原味。爐火也控制得不錯, 沒有任何一碟是有燶的。
此外, 這兒另一"番本"就是任飲了, 無論汽水或啤酒, even 梅酒及清酒也是任飲的,感覺得抵呢~
我也試了少少梅酒, 都幾易入口, 配炸物一起吃很好。
食了這麼多, 是甜品時間了:
雪米糍及杯裝雪糕是日式餐廳經常找到的甜品, 一貫的美味。
但我個人推介是這兒的燒菠蘿, 清甜多汁剛可解了之前吃咁多食物的肥膩。而在冬天時吃炸香蕉,, 又香又甜又暖, 正!!!
兩小時的放題很快便完結, 我和v 先生飽得要多行幾個街口去另一個車站上車才可"舒緩"一下。
後記: 這兒的服務態度很不錯, 收碟加水也算快手。平時放題易漏單的情況都不嚴重, 九成九我們想吃的東西都可吃到。下次一班人的gathering 可以再來。
2014-02-06
刺身併盤
特大牡丹蝦
農曆新年假期過後,Zoe獲邀到位於旺角的番本日式放題食大餐,看來Zoe馬年有食神啦!湯物 - 人蔘雞湯Zoe當天先點了一碗人蔘雞湯,滋潤一下!當然也要有心理準備,這湯不會是滿碗雞肉和人蔘啦!這湯入口鹹鹹的,起初還以為是味精湯罷了,怎料喝下後卻有回甘味,喝罷一碗還感到有人蔘味在喉嚨徘徊呢!升級體驗 - 忌廉煮藍青口接著,當然要先品嘗一下升級體驗的美食啦!這個忌廉煮藍青口,忌廉口味濃郁,口感creamy,青口的數量多,而且肥美,是超好味的推介!升級體驗 - 皇牌特大日本赤蝦刺身、新鮮北海道帶子刺身、油甘魚刺身及北寄貝刺身升級體驗裏的全部刺身都給Zoe點了,全部都很新鮮,餐廳細心地把刺身放在冰粒上奉上,可保持刺身的新鮮。可是除了赤蝦刺身比較有"份量"外,其他的刺身都比較小,口感跟普通級數的刺身無別。可惜這次Zoe到達餐廳時,升級體驗中的日式蟹粥己售罄,無緣一試!前菜 - 胡麻凍豆腐沙律、秘製三文魚卷沙律胡麻凍豆腐沙律除了有胡麻醬外,還有芝麻粒,拼上凍豆腐的軟滑令沙律的口感豐富。秘製三文魚卷沙律的秘製醬汁酸酸的,口味清新,也有醒胃效果。壽司、軍艦 - 黑松露吞拿魚壽司、松葉蟹棒壽司、海鹽火炙左
湯物 - 人蔘雞湯
升級體驗 - 忌廉煮藍青口
前菜 - 胡麻凍豆腐沙律、秘製三文魚卷沙律
壽司、軍艦 - 黑松露吞拿魚壽司、松葉蟹棒壽司、海鹽火炙左口魚群邊壽司、辣味吞拿魚軍艦
雖然這次的放題收費便宜,但壽司絶不馬虎,飯團都是手握的,保持醋飯的鬆軟,這點值得一讚!黑松露吞拿魚壽司及松葉蟹棒壽司的吞拿魚及蟹棒略嫌未算十分鮮味,但尚可接受。辣味吞拿魚壽司的辣汁不夠,令整個壽司的辣味不足,略為失色。海鹽火炙左口魚群邊壽司則最值得一讚,火炙的方法令左口魚群邊很香,入口即滆,香軟無比。
爐端燒 - 黃金焗蠔
蠔雖然比較小,但非常新鮮。加入芝士及蟹柳片、洋蔥等一起焗,令焗蠔口感豐富清新。
炸物 - 炸廣島吉列蠔、日式吉列帶子
炸蠔及帶子加入忌廉及燒汁,爽脆味美,帶子也是較大粒的,特別有嚼勁。
甜品 - 綠茶雪米磁、芝麻雪糕
最後當然要品嘗一下甜品,這餐才算是完美啦!甜品有8款選擇,都是份量較少的,可以滿足怕肥的女士們吃甜品的心癮!
這次Zoe是獨個兒吃這個放題,不想浪費食物而一人胃口所限,這次吃的食物種類不算多,但其實這個放題還有很多食物是Zoe想吃的呢!加上加一服務費,這次的放題每人消費不到$200就可以大吃大喝個痛快,還真的比"番本"還多!Zoe定必再約好友來吃這家放題
题外话/补充资料: 這家日式放題餐廳位於旺角西洋菜南街,港鐵站B出口對面,位置非常方便,環境企理整潔,寛敞舒適,餐廳裏還不時播放著日本流行曲,是三五知己聚腳的好地方。Zoe在星期六中午12時至3時時段享用這個放題,這個時段放題收費是$138/一位,每位加$50更可追加升級體驗,包括有特選刺身、羊架、蟹粥及藍青口。就算不加錢追加,也有很多選擇,有前菜、刺身、壽司、手卷、軍艦、卷物、一品料理、爐端燒、湯物、天婦羅、炸物、拉麵、烏冬、甜品及飲品,食物種類繁多,應有盡有。
2014-02-08
  • 人蔘雞湯
  • 忌廉煮藍青口
  • 海鹽火炙左口魚群邊壽司
  • 黃金焗蠔
  • 炸廣島吉列蠔
  • 日式吉列帶子
2014-02-12 4869 浏览
Rossana和友人們對日本菜都情有所鍾所以好多時都會去日本放題,自己鍾意食咩就叫咩又唔洗就住食,因為一個價錢就可以任食到夠為止ma XDRossana今回相約友人來到旺角既番本日式放題哈哈哈...個名係咪食"返"夠"本"既意思 hehehe我們食6:30時段,幸好預早book定位...坐底waiter就會俾一疊點菜紙點菜,都幾多種類選擇下如果鐘意飲酒既話,真係可以飲返夠本因為連日本清酒和梅酒都任飲架番本依家有個升體驗,只要每位加$50就可任叫任食皇牌特大日本蝦刺身,新鮮北海道帶子刺身,北寄貝刺身,羊架等等~加左$50 upgraded,waiter會給你一粒星 XD假如想試下掂唔掂先upgrade?有注目like大激賞!!就like番本既FB就送皇牌特大日本蝦刺身喔 食放題最怕係叫刺身叫極都唔黎,一係就叫極都唔因為友人不食生野,所以刺身份量就沒叫太多Rossana叫左三文魚,大八魚,蝦,希靈魚,榮螺,白鳥貝刺身都幾新鮮,望落仲好有光澤,份量都來得足~唔知係咪叫得少的關係呢?!不過Rossana見隔離檯一行9人個盤刺身都黎得幾多下三文魚油脂分佈平均,喜歡它唔會太薄,啖落脂香滿溢Upgr
Rossana和友人們對日本菜都情有所鍾
所以好多時都會去日本放題,自己鍾意食咩就叫咩
又唔洗就住食,因為一個價錢就可以任食到夠為止ma XD
Rossana今回相約友人來到旺角既番本日式放題
哈哈哈...個名係咪食"返"夠"本"既意思 hehehe
我們食6:30時段,幸好預早book定位...
坐底waiter就會俾一疊點菜紙點菜,都幾多種類選擇下
如果鐘意飲酒既話,真係可以飲返夠本
因為連日本清酒和梅酒都任飲架
番本依家有個升體驗,只要每位加$50
就可任叫任食皇牌特大日本蝦刺身,
新鮮北海道帶子刺身,北寄貝刺身,羊架等等~
假如想試下掂唔掂先upgrade?
有注目like大激賞!!
就like番本既FB就送皇牌特大日本蝦刺身

放題最怕係叫刺身叫極都唔黎,一係就叫極都唔
因為友人不食生野,所以刺身份量就沒叫太多
Rossana叫左三文魚,大八魚,蝦,希靈魚,榮螺,白鳥貝
刺身都幾新鮮,望落仲好有光澤,份量都來得足~
唔知係咪叫得少的關係呢?!
不過Rossana見隔離檯一行9人個盤刺身都黎得幾多下
三文魚油脂分佈平均,喜歡它唔會太薄,啖落脂香滿溢
Upgrade既刺身,Rossana就點了皇牌特大日本蝦刺身,
新鮮北海道帶子刺身和北寄貝刺身
皇牌特大日本蝦刺身真係夠大隻又鮮甜
所以即encore XD
Sushi的飯唔會大大舊,咁就可以試多幾款都無咁快飽啦XD
軍艦sushi一上檯Rossana就即食,塊紫菜都幾脆 ^0^
黃金焗蠔出奇的鮮味大隻
清酒煮蜆,酒味不會太濃,蜆肉肥美無砂
牛油蒜香炒帶子,咬落啖啖肉,口腔充斥著牛油香
日本蟹粥,粥底煲得綿綿的,仲有大大隻蟹拑喔~
天婦羅炸得鬆脆香口,炸粉薄薄的...
而6款天婦羅中,Rossana最喜歡是糖心蕃薯天婦羅
一口一粒,真係好甜架~~必食 !!!!!
人蔘雞湯,啖落回甘,就不過不失啦
最後Rossana要極力推介炭燒紐西蘭羊架
外皮燒得香脆,咬落卻充滿肉汁, 好juicy呀!!!!
真係超好味 ~~~~加$50 upgrade就可品嚐,抵啦
Rossana會至黎食返夠本 XD

較早前去咗食日式放題. 一直都愛食日本菜, 今次是首次來番本食日式放題. 究竟我可唔可以食到『番本』呢?這裡的放題咗四個時段, 每個時段收費也不同, 任君選擇.另外, 可以每位加五十蚊轉為任點以下的升級菜單, 並在枱上放上一張星形圖案的咭以作識別.這裡有不同種類的食品供客人選擇. 即使我唔食生嘢, 選擇也不少.我地就點了羊架, 忌廉藍煮青口和日式蟹粥.朋友愛食刺身, 所以點了特大赤蝦, 帶子和北寄貝刺身.各款刺身夠新鮮, 其中以赤蝦最得朋友的歡心, 而且真係好太隻, 長度更稍為長於手提電話.藍青口的分量也不少, 用忌廉煮好配合, 只是略為咸少一點. 煮的時間也算剛剛好, 青口唔會過硬.蟹粥的粥身也算有蟹味和杰, 不會太稀.朋友話羊架好味道, 肉質不錯.我地點了其他食品, 先飲個湯先, 湯就一般, 可飲或唔飲.接着就點我最愛的天婦羅和炸物.天婦羅最重要是炸漿不可太厚和夠鬆. 這裡的天婦羅便是薄漿, 唔會食入口全是炸漿粉.由於是新鮮炸出來, 所以特別好味, 當中有蟹柳, 海中蝦, 南瓜, 蕃薯…最特別是有糖心蕃薯, 我未食過, 佢細細粒, 又甜.炸物款式也有好多, 我地選擇咗其中數款.手卷
羊架, 忌廉藍煮青口,日式蟹粥和特大赤蝦刺身
天婦羅和炸物
由於是新鮮炸出來, 所以特別好味, 當中有蟹柳, 海中蝦, 南瓜, 蕃薯…最特別是有糖心蕃薯, 我未食過, 佢細細粒, 又甜.炸物款式也有好多, 我地選擇咗其中數款.手卷當然不少得, 有我最愛的軟榖蟹和海鰻手卷, 上枱時, 紫菜是還是脆, 所以要即時食.
手卷和壽司
也點了壽司, 款式都有成十款, 我地點了黑松露三文魚, 王子, 火炙三文魚等, 味道也不錯, 若手卷和壽司二選一, 我自己會揀手卷.刺身是不少得. 朋友點了三文魚, 吞拿魚等數款, 佢話夠新鮮, 當然是升級版的日本赤蝦最吸引.
刺身
我愛食海洋, 也點了酒煮蜆, 煮帶子, 焗蠔和燒海中蝦.
酒煮蜆, 煮帶子, 焗蠔和燒海中蝦
其中特別愛芝士焗蠔, 上枱時已香味撲鼻. 而蝦肉質也算不錯, 幾彈牙.來這裡要一試日式牛柳粒, 入口幾鬆軟, 味道適中. 鯖魚和炒雜菇也不錯.
日式牛柳粒, 鯖魚和炒雜菇
其實已經好飽, 但我地也點了一個火鍋. 個火鍋好豐富, 有牛肉, 各款的蔬菜.
火鍋
這一餐真的好豐富呀, 真係食番夠本.
2014-01-21
羊架, 忌廉藍煮青口,日式蟹粥和特大赤蝦刺身
手卷和壽司
酒煮蜆, 煮帶子, 焗蠔和燒海中蝦
  • 羊架 忌廉藍煮青口日式蟹粥和特大赤蝦刺身
  • 酒煮蜆 煮帶子 焗蠔和燒海中蝦
2014-02-12 2960 浏览
這天是星期五每逢周五我都會約朋友來大快朵頤!碰巧大家又想到旺角中心看衣服所以看完衣服後, 就來到了旺中對面的番本日式放題來吃吃看~地理上番木真的很方便只要由旺角中心的地鐵出口, 一出過對面馬路就是了!!!我與友人是準時7pm 入座價錢約是二百餘元但就可以任點任吃二小時都叫做化算 枱面有一本小冊子內有A-M 的小頁子分別可以點前菜、刺身、壽司、手卷軍艦、 卷物、一品料理、爐端燒、湯類、天婦羅、炸物、甜品、飲品, 種類還真的多!落好單後, 就可以等吃啦~~先上桌是刺身拼盤!我是每樣都與友人點一件試試它的味道和新鮮感刺身大部份都新鮮甜美但略嫌有些魚比較雪得耐了些咬下去有點硬但大致上相當不錯口感都爽甜鮮脆~ 炸物~愛香口的我點了炸墨魚圓、薯餅和炸芝士年糕這幾款真的超級好味上桌時剛炸好, 入口肉汁濺出外皮炸到香香脆脆吃完回味無窮~點名要讚炸芝士年糕內裡的年糕口感很qq而且再夾雜火腿碎和薯蓉很富層次感的味覺享受一定要encore 呢~ 個人很愛多春魚, 所以來了一碟~多春魚是水準之作, 魚肥有很多佷多我愛吃的魚春魚身弄得不油笠, 上碟亦沒有嚇怕人的油浮在碟上減肥中的你都不怕吃呢~一口咬下去, 香香
這天是星期五
每逢周五我都會約朋友來大快朵頤!
碰巧大家又想到旺角中心看衣服
所以看完衣服後, 就來到了旺中對面的番本日式放題來吃吃看~
地理上番木真的很方便
只要由旺角中心的地鐵出口, 一出過對面馬路就是了!!!
我與友人是準時7pm 入座
價錢約是二百餘元但就可以任點任吃二小時
都叫做化算
枱面有一本小冊子
內有A-M 的小頁子分別可以點前菜、刺身壽司、手卷軍艦、 卷物、一品料理、爐端燒、湯類、天婦羅、炸物、甜品、飲品, 種類還真的多!
落好單後, 就可以等吃啦~~
先上桌是刺身拼盤!
我是每樣都與友人點一件
試試它的味道和新鮮感
刺身大部份都新鮮甜美
但略嫌有些魚比較雪得耐了些
咬下去有點硬
但大致上相當不錯
口感都爽甜鮮脆~
炸物~
愛香口的我點了炸墨魚圓、薯餅和炸芝士年糕
這幾款真的超級好味
上桌時剛炸好, 入口肉汁濺出
外皮炸到香香脆脆
吃完回味無窮~
點名要讚炸芝士年糕
內裡的年糕口感很qq
而且再夾雜火腿碎和薯蓉
很富層次感的味覺享受
一定要encore 呢~
個人很愛多春魚, 所以來了一碟~
多春魚是水準之作, 魚肥有很多佷多我愛吃的魚春
魚身弄得不油笠, 上碟亦沒有嚇怕人的油浮在碟上
減肥中的你都不怕吃呢~
一口咬下去, 香香的魚油四濺
魚春粒粒脆卜卜, 惹人垂涎三呎!
突然happypy發覺隔壁枱子的朋友點了大大隻的大蝦刺身
忙找到侍應問一下
原來只要加數十元
就可以有"升級版"的享受
添食這些好味而又貴價一點的食材
一場來到當然要試試!

大蝦刺身好好味!!!
肉身爽口彈牙非常
而且蝦肉隻隻都大大的絕不欺場
一口一隻, 蝦肉入口沒雪藏味
難怪隔壁朋友一點就是十隻上!!
日式蟹粥- 一個失望的菜式
粥是有點兒腥
這應該不是蟹不夠新鮮
而是沒有下薑去辟味
或許日式做法不會下薑~~
忌廉藍青口上桌時很香喔!
忌廉汁很香濃美味, 味道亦與藍青口出奇地夾
但說實不是每只都有肉 (笑)
大家如果不夠的話
要再點配喔~

大家可以選擇雪糕喲~
這裡有多款 雀巢雪糕吃!
我喜歡芝麻味雪糕
  • 大蝦刺身
  • 炭燒冬菇串
  • 多春魚
  • 刺身
每逢星期五, 我都鍾意同朋友四處搵嘢食, 而在揀選食肆方面, 除咗食物美味, 款式多, 最重要價錢合理, 地方要夠大, 咁食起嘢上嚟先會覺得舒服~ 之前同朋友朋友講咗想食日式放題, 係openrice 睇咗食評, 最後鎖定目標去"番本日式放題"試試~  由於任食放題只得2hrs, 所以一坐低就把握時間叫嘢食, 由於第一次幫襯, 都擔心有漏單情況出現, 所以第1round 就叫多少少, 不過, 後來發現呢喥上菜時間都幾快, 而且無乜漏單, 服務員都幾勤力, 成日幫我哋收拾枱面既吉碟, 服務都ok~黃金焗蠔, 呢個焗蠔幾好味, 唔單止有香濃既芝士香味, 而且味道又唔會好咸, 個蠔焗到外脆內滑, 入面仲加咗少少配料, 令到成個蠔都好有層次感, 而蠔邊焗完唔會好靱, 呢個我encore咗3次, 實在太好味喇~鹽燒鯖魚既味道都唔錯, 鯖魚既肉質好肥美, 入口既時候有陣甘香既魚油滲出嚟, 好味, 但廚師好似落鹽重手咗, 令到個魚有d咸囉牛油炒雜菌係我既另一心水推介, 送上嚟既時候已經有好香既牛油香味傳嚟, 而入口既時候唔會覺得好油膩, 而由於入面有好多雜菌, 令原本味道清淡既金菇都鮮味起嚟 日式炸
日式炸芝士年糕既味道好得意, 外層香脆, 內層係煙靱既年糕, 滲出嚟就有濃郁既芝士醬流出, 都幾好味, 但呢個幾飽肚, 食咗個肚已經開始飽飽地
軟殼蟹手卷炸得好香脆, 而且上面加咗少少沙律醬, 唔會搶走軟殼蟹既味道, 而平時食軟殼蟹手卷, 咬唔夠兩啖, 就會成隻軟殼蟹咬咗出嚟, 呢個手卷又唔會喎, 包得都幾結實, 食既時候唔會將原隻軟殼蟹扯出嚟~
好喇, 刺身出場~ 極愛呢喥既三文魚、螺及甜蝦, 三文魚好鮮味, 唔會有白色魚筋, 而甜蝦既味道都唔錯, 蝦肉鮮甜, 螺肉亦都好爽口, 唔會有軟軟淋淋既口感, 不過, 吞拿魚及鯛魚刺身就雪到有d硬, 而且有少少雪藏味, 係呢喥就要扣少少分~
加$50可以upgrade, 食升級食物赤蝦刺身, 大大隻既赤蝦, 口感非常鮮甜, 蝦肉彈牙有質感, 赤蝦比甜蝦仲要好味得多~
叫多個蟹粥同個fd 分嚟食, 蟹粥幾足料, 裏面有大大隻既花蟹, 睇上去好似好好味, 但味道有就令我有d失望, 因為蟹粥味道好腥, 雖然粥內加咗好多薑絲, 但都遮掩唔到陣腥味, 如果呢個係膏蟹粥就好喇~

番本有甜品可以叫嚟食, 臨走時我叫咗個雀巢既芝麻雪糕食, 整體嚟講呢個日式放題都食得過, 價錢ok, 而且又無乜點漏單, 最重要係上菜快, d位都坐得幾舒服, 下次可以再encore.

题外话/补充资料: 隔離枱既婆婆推介我食升級燒羊架, 話羊架勁好味, 而且又唔靱, 就連戴咗假牙既佢都食得, 下次可以試試
2014-01-30
  • 赤蝦刺身
2014-02-08 2065 浏览
自問年紀漸長,胃納不多,已有好一段時間無吃過日本放題。最近和好友於旺角閒逛,機緣巧合下於番本日式放題享用了一頓豐富晚餐。餐廳只提供日本放題,價錢約二百元一位,確實價錢視乎入座時間而定。店內地方挺大,人客多,都幾旺場,舒適衛生評分一般喇!每張餐桌上,放有一叠厚厚的點餐紙,美食飲品盡在其中,款式都算多。前菜只試了胡麻凍豆腐沙律,賣相麻香一般,豆腐亦未算白滑。刺身試了三文魚、鯛魚、白鳥貝、甜蝦及白玉拖羅。各款刺身雖切得比較小巧,賣相仍算有光澤,食味比預期新鮮,最後亦因此番點了一遍。壽司方面,則點了黑松露三文魚、松葉蟹棒、火炙三文魚腩、海鹽火炙左口群邊及柚子胡椒針魚款式。和刺身一樣,各款壽司屬迷你板,賣相吸引度普通,壽司飯略黏及濕身,還是單品嚐刺身更好。香芒黃金大蝦卷是店方推介之一,香芒確算甜美,黃金大蝦無乜味,卷物飯身和壽司一樣做得一般。軟殼蟹手卷紫菜早已走氣,帶韌而不夠脆,配上的軟殼蟹不過不失。熟吃一品料理包括豚肉生薑燒、日式炒野菜、和風牛肉粒、日式清酒煮蜆、鹿兒島豬軟骨、牛油蒜香炒帶子及金菇肥牛卷。豚肉生薑燒食味普通。日式炒野菜炒得略生硬。和風牛肉粒算腍身多汁。日式清酒煮蜆酒香濃,蜆肉雖

前菜只試了胡麻凍豆腐沙律,賣相麻香一般,豆腐亦未算白滑。
胡麻凍豆腐沙律
各款刺身

各款壽司及卷物
軟殼蟹手卷
熟吃一品料理包括豚肉生薑燒、日式炒野菜、和風牛肉粒、日式清酒煮蜆、鹿兒島豬軟骨、牛油蒜香炒帶子及金菇肥牛卷。豚肉生薑燒食味普通。日式炒野菜炒得略生硬。和風牛肉粒算腍身多汁。日式清酒煮蜆酒香濃,蜆肉雖細但甜美。鹿兒島豬軟骨很入味腍身,可作推介。牛油蒜香炒帶子普通。金菇肥牛卷金菇夠爽身,肥牛肉香算濃。

爐端燒方面,牛油燒粟米幾香口甜美。三文魚芝士薯波普通。鹽燒雞中翼略淡口。日式七味燒茄子食味OK,但含油量高,當真是爐端燒?人氣黃金焗蠔蠔肉過瘦小,又含少許沙,麻麻哋。
和風牛肉粒及豚肉生薑燒
鹿兒島豬軟骨及黃金焗蠔
日式七味燒茄子及牛油蒜香炒帶子
金菇肥牛卷及日式清酒煮蜆
日式炒野菜
湯物人蔘雞湯,蔘香雞味算合格,回甘口味則欠奉喇!

炸物天婦羅,普偏較油膩。虎蝦天婦羅不夠大隻,食味普通。糖心蕃薯天婦羅小巧甜心,可以一試。炸雞軟骨粒比預期實身。蒜香炸墨魚丸墨魚味足,亦夠彈牙。日式炸芝士年糕芝香煙韌,不俗。
虎蝦天婦羅及糖心蕃薯天婦羅
日式炸芝士年糕、蒜香炸墨魚丸及炸雞軟骨粒
一碗雪花肥牛烏冬,肥牛很碎,賣相不合格。烏冬過腍。湯底味精力度過濃。
雪花肥牛烏冬
甜品淺嚐烤有機菠蘿,汁不算多,但幾清甜。

總括來說,此店食物款式多,質素一般般喇!對於年青胃納大的朋友都可以一試。

[7/2/2014; Fri]
2014-02-07
日式炸芝士年糕、蒜香炸墨魚丸及炸雞軟骨粒
各款刺身
  • 鹿兒島豬軟骨
2014-02-07 1521 浏览
多年無寫食評 , 估唔到谷鬼氣而再次動筆 放題一向對旺角的不敢試 , 但呢間朋友介紹 , 就book 來試下 , 不貴 198+10% , 但真係不可一不可再 , 以往吃的石x , 大喜x , 滿x 人地都天天爆場 , 但都漏單咁離譜 , 所以好後悔來食呢餐.慶幸是無加50, 吃升級7款美食, 否則更嬲爆!!!!! (出菜慢過蝸牛, 食物質素幾好都無用, 食唔到)好, 開始 , 先說book 位 , 根本就 over book , 我book 20:30 , 20:25到達 , 根本無位可企 , staff 叫位也很混亂 . 口頭禪一句 (得 , 無問題 , 但要等 )終於 20:50咁上下終於入到座 , 緊係即時寫住d order 啦 , ....但等阿等..... 第1味能出到來的刺身已經是 21:20 ...... 很耐囉 , 至於其他click 的東西 , 只有飲品出了 , 其他仍在等 ....其他熟食龜速慢慢送上 , 但其實有些來到也不想吃 ....... 燒蝦 , 天婦羅 , 燒粟米也是凍的 ..... 真是個刻的心情跌到落谷底 , 等了這麼久 , 竟然是微暖或涼晒的
多年無寫食評 , 估唔到谷鬼氣而再次動筆

, 所以好後悔來食呢餐.

刺身
其他熟食龜速慢慢送上 , 但其實有些來到也不想吃 ....... 燒蝦 , 天婦羅 , 燒粟米也是凍的 ..... 真是個刻的心情跌到落谷底 , 等了這麼久 , 竟然是微暖或涼晒的 ....
最嬲係麵豉湯也是微暖 , 好差囉
鹽燒蝦
大佬呀 , 你做唔到咁旺場就唔好學人over book啦 , 根本做唔切 , 要直到過左 22:00 所有食物及服務才開始正常 , 所以一係唔出 , 之前追單的 , 就一次亂七八糟咁出晒來 ... 剌身仲連出幾碟添.... 有鬼用咩... 頂 =(

雖然我們無加 $50 upgrade , 但因like 佢 facebook , 都每人送一隻大大隻 (見人見智) 的 赤蝦刺身 , 坦白說 , 我在石x 大喜x 個d .... 任食都唔食囉 ..... 送個2隻..... 無下次!
赤蝦刺身
整體來說 , 價不貴 , 但吃唔到 "番本" .... 因為根本窒著窒著咁出比你 , 同其他旺角的放題一樣 , 唔想出比你食.... 你話點 "番本" ....

题外话/补充资料: 千萬別心急加個50去 upgrade ,感覺真係個日運作正常 , 才考慮試下 ,否則自誤!
2014-02-02
  • 沒有
2014-02-07 1270 浏览
旺角放題店實在太多,價錢有平有貴.今次就食左番本5點半入座,食2個鐘,$168,加50蚊有升級,連埋加1 $239.8不算平,所以一開波用左3分鐘研究如何番本呢個就係加$50蚊先有既選擇,重點當然係大大隻既赤蝦,油甘魚和帶子.蟹粥,青口,也有我最愛羊架食物選擇勁多,有成十幾張呢D紙好明顯,如果唔加50蚊係比較難番本,因為唔加50蚊既刺身MENU,明顯比下去,蝦就只有手指尾蝦所以建議大家加50,而239.8,點樣番本,就係勁食赤蝦帶子油甘魚啦,你食左赤蝦,就無心情食手指尾蝦飲品都係汽水類,但係有梅酒,酸酸地,梅味香濃,跟冰底夠哂ICE COLD回本第一碟,將我有興奮既刺身填番每樣幾件,赤蝦,北寄貝,帶子,油甘魚,三文魚,八爪魚,白鳥貝,白肉豚,手指尾蝦(唔係我叫嫁)最正當然係赤蝦,大大隻肉厚,肉身帶爽勁甜,蝦頭同樣鮮味但膏不多.其次係油甘魚,魚味濃郁,AFTERTASTE強勁,以放題來講呢2樣算係幾好,其次為帶子,雖切得不是太大,但好彩唔係放題界獨享既鼻屎SIZE帶子,呢度個味道不夠鮮甜,但起馬算新鮮三文魚也幾滑溜,但略為瘦左點,白肉豚油脂當然豐富次後食咩,梗係繼續赤蝦油甘魚帶子,番本麻
旺角放題店實在太多,價錢有平有貴.今次就食左番本

不算平,所以一開波用左3分鐘研究如何番本
食物選擇勁多,有成十幾張呢D紙

三文魚也幾滑溜,但略為瘦左點,白肉豚油脂當然豐富
赤蝦,油甘魚
次後食咩,梗係繼續赤蝦油甘魚帶子,番本麻
之後叫左少少壽司試下,當中辣味吞拿魚是比較好的,因為吞拿魚是預左無味,加上泡菜醬增加辛辣和咸味,層次提升不少.其他無咩特別,但飯既SIZE大左少少,幸好味道都認真,帶少醋酸.建議將飯再縮少,或將舊餸加大
花之戀,羊架
之後再叫左花之戀,反而花之戀很好,蝦籽很多,三文魚用左近腩位,肥美軟滑

而羊架亦是推介,因為很重口味,用了很多香料,肉質不鞋,食了3舊,很滿足
左面O個舊係炸蕉加豬古力,呢個一般,唔懂欣賞
天婦羅個脆漿不厚也不算油,質素OK,其中溏心蕃薯最好食,勁甜
串燒就一般,因為無咩味,不建議叫喔
最後叫左燒波羅,落左糖來燒,很甜

最後有好多野都未試就飽左,239.8 既目標相信已達成,因為食左十幾隻赤蝦
2014-02-05
$239.8 (晚餐)
赤蝦,油甘魚
花之戀,羊架
  • 赤蝦油甘魚
  • 花之戀羊架
2014-02-04 1044 浏览
太喜歡食放題啦!又不用花時間諗食咩好放題甘多選擇~實有一款岩心水!眾多放題...美食都好參差...不過今次呢間番本真算不錯!有BOOK枱~所以唔洗等~~建議大家BOOK定枱~內部環境算是乾淨企理~今次坐卡位~很闊落~枱與枱之間不算密密麻麻~星級放題食物款式雖然不多~但系好吸引!
2014-01-24
赤蝦刺身
炭燒羊架
忌廉煮藍青口
小部分軍艦
抹茶糯米糍
2014-02-04 99 浏览
旺角實在有食不完的放題餐廳。早前行街時已經發現地鐵站旁新開了一間食放題最怕漏單。。幸好當天情況不嚴重!食物種類也有很多。。加五十蚊更可任食羊架。赤蝦,帶子等等的升級食品刺身鮮甜肥美。赤蝦更有不少膏很少放題會有羊架食。。想不到味道很好。。烤得剛剛好。。內裡更有不少肉汁。。忍不住多點了幾塊芝士年糕也是不敗之作。。外脆內軟。。流心芝士。。4件是常識吧人參雞湯。。很濃味。甘甘甜甜。。難怪見場內很多人都叫炸花支丸,炸蠔炸粉不算厚。不錯甜品雪糕杯。。雪米滋!這裡更有啤酒。。梅酒。。清酒任飲。。很完美的一餐!
旺角實在有食不完的放題餐廳。
早前行街時已經發現地鐵站旁新開了一間

放題最怕漏單。。幸好當天情況不嚴重!

刺身鮮甜肥美。赤蝦更有不少膏
很少放題會有羊架食。。想不到味道很好。。
烤得剛剛好。。內裡更有不少肉汁。。忍不住多點了幾塊
烤羊架
芝士年糕也是不敗之作。。
外脆內軟。。流心芝士。。4件是常識吧
人參雞湯。。很濃味。
甘甘甜甜。。難怪見場內很多人都叫
炸花支丸,炸蠔
炸粉不算厚。不錯
甜品
雪糕杯。。雪米滋!
這裡更有啤酒。。梅酒。。清酒任飲。。
很完美的一餐!
2014-02-08
烤羊架
2014-02-03 735 浏览
正呀!又去食好野啦! 而家一個星期做三日運動…好努力但一餐已經令我前功盡廢…我要馬上瘦身傷心事都係唔講,講返正題先今日同朋友們團年,食放題就最好之選!咩都有得食,想食幾多有幾多!呢間幾好喎星期五六日都冇加價,通常都一至四一個價錢五六日一個價錢,呢間仲有一個星級之選只係加五十好抵食,生蝦真係超級正勁大隻呀應該係一般既三四倍大,蝦肉新鮮又鮮甜,帶子大大粒夠曬厚肉(*^o^*)星級蟹粥係我最欣賞,材料夠足,足足有一隻蟹係個鍋,冇偷功減料,食落口粥夠曬綿而且好鮮甜食得出真係用米煲出來,絕對唔係溝水加麵粉做出來,感覺到用心用時間既心血結精,會用薑來逼走青味,食落去好舒服好溫暖有媽媽的味道(*˘︶˘*)我仲有食青口同羊架但係淨係掛住食唔記得映相,青口勁大碗醬汁爆多勁creamy食得多真係會好易飽,羊架燒得夠冧有人食羊鐘意佢本身獨特既蘇味有人就怕太蘇呢個羊架就夠曬唔鐘意太重味既人食啦!叫到放題少有既花之戀 ,三文魚好肥好新鮮,不過要小心好易散開曬天婦羅夠熱夠脆經大火炸逼走曬油內裏冇咩油好正仲有日式火鍋甜豉油湯底我至愛♡(*^o^*)♡同果d牛乜乜冇咩分別好開心再一杯日本梅酒冇得頂大享受!!食到九點幾
天婦羅夠熱夠脆經大火炸逼走曬油內裏冇咩油好正
食到九點幾都仲好多人排隊真係好受歡迎喎!!仲有番本既服務係幾好又細心又體貼仲好有禮貌!!
2014-01-24
2014-02-03 664 浏览
大年初三,一家人去了大澳郊遊後便到了番本吃放題,在大澳排了一小時隊跟坐了1小時半的車,終於都到了番本。。。幸好食店位於地鐵站出口的附近,不然經過一天的辛勞後又要走一段路。訂位訂了8點半,可惜去到的時候仍沒有位置,等了半小時候後安排入座,原本可以早幾分鐘進入的,但食店的待應速度實在太慢了,收拾枱面亦足足用了10分鐘,跟其他的放題店實在差得太多,如果用打仗來形容其放題店的待應,這裡的待應則像在逛街似的。幸好樓面的小姐比較有禮貎,所以還是算了吧!這裡的放題時段比較多,跟別家的有點分別,不是那種不論你何時入座,時段限時一到便需離開。所以即使你8時半入座,也可吃到10時半。價錢方面不算太貴,但以上的價錢是我FB複製的,現在每位要+$10。相信大家看放題食評,最想知道的是有什麼可以吃,所以在此貼上所有的食物紙。食物方面跟一般的放題差不多,唯一的特式是3人以上可以點一鍋火鍋,但是晚我們並沒有吃火鍋。這裡的放題可以+$50追加一些比較貴價的剌食,但我們並沒有追加,因為想深一層,是很難收回成本的。另外右上角的大蝦剌身是Like FB送的。一般的剌身尚算是新鮮,其中三文魚肥美,吞拿魚質素也是中等貨色,白玉
剌身
這裡的放題可以+$50追加一些比較貴價的剌食,但我們並沒有追加,因為想深一層,是很難收回成本的。另外右上角的大蝦剌身是Like FB送的。一般的剌身尚算是新鮮,其中三文魚肥美吞拿魚質素也是中等貨色,白玉拖羅則不是所推介的美味。希靈魚在此需要特別的說明,因為是出奇的鮮甜,一般在放題店最怕是亦從來也不會點的食物,希靈魚必是榜上有名,原因除了是口感較差,亦都因為每每帶有苦澀,這次的竟然是異常的鮮甜。FB蝦不推介了,因為大而無當,大隻不太鮮甜
燒物
燒物推介燒鯖魚,鯖魚新鮮即燒,用筷子一夾,香脆的魚皮即裂開,肉汁慢慢的散開,吃上口竟吃不出有一點的冰雪味,相反有濃濃的魚鮮味,又是另一在放題店最不會吃的一味菜,但這裡卻又令人意外的食物。焗蠔也不錯,絕對是新鮮原隻蠔,芝士汁醬香濃,而且有點Sour Cream的味道。其餘的較為一般,大家可隨自已喜好點取。
壽司
壽司則沒有其他食物來得好吃,這裡我則推介火炙三文魚海鹽火炙左口魚群邊,兩道食壽司經過火燒後,魚油從魚肉迫出,沾在飯面上,非常惹味!另外卷物亦很不錯,但明顯是預先製作的。其他的手卷軍艦不推介。軍艦是新鮮製作的,但汁醬很奇特,所以看倌們可先叫一件一嚐是否適合。
炸物
天婦羅整體也不錯,粉團不算太厚,日本蕃薯甜美,虎蝦新鮮,茄子則一絕,外表炸得亮麗,內裡軟糯,絕對要吃多幾串!其他的則一般,可自行點一些自己喜歡吃的。雞翼孜然牛肉粒不推介,雞翼冷冰冰、沒帶半點兒味道,牛肉粒則從著了火似的,乾得令人沒有食慾,亦沒帶半點肉汁。

唯然這裡待應有所不足,但整體我是推介的,性價比值是挺高的。
题外话/补充资料: 有漏單,而且有些食物在點了一小時候後才到,待應速度絕對慢,首次吃放題需要人等食物,這幾點店家是需要改善的!
2014-02-02
剌身