仲記得今年2月嚟過番本食日式放題, 錯過了升級的燒羊架, 攪到我成日心大心細, 好想再嚟試試, 所以今次約咗係附近返工既朋友, 放工後嚟番本再encore, 由於嗰日唔使返工既關係準時7點就到喇, 呢個時候食客都唔係好多, 所以我就坐低慢慢揀食物朋友未到, 唯有自己一個點住嘢先, 由於已經唔係第一次嚟番本食放題, 知道呢喥好少漏單, 而且上菜時間快, 所以先d嘢嚟飲先~  呢喥既酒水係免費架, 而且選擇唔少, 有啤酒、日式千賀壽清酒、日式冰梅酒, 部份更有冷熱選擇, 我就點咗支日式冰梅酒嚟飲 冰梅酒以小壺送上, 好有日本色彩, 而且梅酒味道比一般既更有梅果香味, 甜味較酒味重, 飲既時候都幾順喉, 唔會有刺熱既濃烈酒味, 好適合女生飲用~枝豆係最好既佐酒小吃, 亦係我既至愛, 不但營養價值高, 蘊含豐富的蛋白質, 有降低血液中膽固醇、中性脂肪等, 係枝豆上灑d鹽花, 味道就啱啱好~XO醬炒魷魚鬚, 微辣魷魚鬚帶, 味道唔會好濃&咸, 食既時候魷魚鬚非常爽口, 就連鬚上既小咀管都好爽脆唔會炒到硬繃繃, 吞唔落口~極愛呢款牛油炒雜菌, 真係超級好食, 係雜菌喥加咗牛油同少少鹽嚟調味, 不但
唔會炒到硬繃繃, 吞唔落口~
極愛呢款牛油炒雜菌, 真係超級好食, 係雜菌喥加咗牛油同少少鹽嚟調味, 不但能帶出雜菌本身既鮮甜味, 而且仲有香噴噴既牛油香味, 食既時候完全唔覺得油膩, 反而增添咗雜菌既鮮味, 讚~
吃下吃下.... 個fd 就嚟到, 當然係叫d升級食品嚟慰勞下佢喇, 呢款赤蝦刺身, 同上次食既一樣, 大大隻爽口彈牙, 而且赤蝦非常新鮮, 味道鮮甜美味~ 不過, 我今次發現赤蝦竟然有蝦腸未挑走呀~ 但都無關係喇, 因為佢既味道真係好好, 雖然呢喥有少少扣分位, 但都無損我既鐘愛程度
期待已久既羊架出場喇, 雖然羊架外層有d燒焦, 但咁先可以將羊穌味道帶走, 羊架上加咗d香草調味, 而且肉質細嫰, 非常入味, 唔會有靱孖孖既口感, 難怪上次隔離枱既婆婆強烈推介~
朋友話一客牛油粟米份量唔夠食, 但我就覺得ok, 因為食放題梗要樣樣試d先開心, 每款淺嚐就已經足夠, 而且粟米都應該幾飽肚, 食太多驚回唔到本, 講真, 呢個粟米既味道唔夠美, 但濃郁既牛油香味, 幫佢拎番唔少數~
食食下見到隔離枱叫火煱, 攪到我又叫埋一份, 但唔知點解火煱係枱上既餐紙搵唔到, 要同職員講, 咁職員先會拎另一張紙俾你點架, 而火煱配菜大部份都以疏菜為主, 當中仲有幾款肉類揀喇, 但都係因為要回本既關係, 我索性再order 刺身類既海鮮打邊爐~
滾滾下, 成個湯底由原本白色的特濃豬滑湯底, 變得紅卜卜, 我哋仲專登將赤蝦蝦頭放番入去滾, 令成個湯底都充滿住蝦既鮮味, 係呢個時候將其他配料放入去, 疏菜就會吸晒海鮮既味道, 超正~
食到飽晒, 就點埋甜品埋單, 同上次一樣, 都係叫咗芝麻雪糕~

講真, 番本食物既質素唔錯, 選擇又多, 2小時任食任喝都只係2百幾蚊, 係旺中嚟講算係好超值, 而且服務員既態度都唔錯, 幾有禮貌, 仲不時幫我哋收拾枱上面既吉碟, 工作勤快, overall 唔錯, 下次會再嚟食過~
2014-04-03
2014-04-04 2740 浏览
今日又同幾個朋友出去食飯!!!咁岩講起上次番本真係番到本!!!所以今日又去番本食飯餐飽啦!!!真係估唔到咁快就加左價啦!!!但都ok既!!! shocked可能係平日所以都唔洗點等位!!!升級之選今日我地都係有升到級既!!!升級之選實在太吸引了!!!剌身依然幾新鮮!!!三文魚油甘魚都好肥美!!希靈魚今次就腥左d!!!白玉拖羅都係一般般!!!碎帶子軍艦係帶子加上沙律醬!!!加上沙律醬鮮味更出!!!忌廉藍青口都係升級之選!!!味道都ok!!!但忌廉有點多!!!食少少ok!!!食多幾隻就有d膩!!!花之戀滿是沙律醬!!!好味!!!花之戀上既三文魚比三文魚刺生還要肥美!!!真係可以叫做食落啖啖肉!!!牛油蒜蓉炒帶子一啖一粒!!!帶子同牛油蒜香既味道真係好夾!!!升級既特大日本赤蝦就係超正!!!真係好甜一d都唔腥!!!食幾多次都覺得咁正!!!炭燒羊架睇個樣好似一般!!!仲好似有d熟得滯!!!點知食落出奇咁好味!!!一d都唔會話好so!!!清酒煮蜆平時都成日食!!!但成日都會有沙同得返d殼!!!今日食到的就一d都冇沙又多蜆肉!!!酒味有d重!!!最岩我e d酒鬼嫁啦!!!食左2次都覺得番本很不錯!
所以今日又去番本食飯餐飽啦!!!
可能係平日所以都唔洗點等位!!!
升級之選
今日我地都係有升到級既!!!升級之選實在太吸引了!!!
新鮮魚生
剌身依然幾新鮮!!!三文魚油甘魚都好肥美!!
希靈魚今次就腥左d!!!白玉拖羅都係一般般!!!
碎帶子軍艦
碎帶子軍艦係帶子加上沙律醬!!!加上沙律醬鮮味更出!!!
忌廉藍青口
忌廉藍青口都係升級之選!!!味道都ok!!!
但忌廉有點多!!!食少少ok!!!食多幾隻就有d膩!!!
花之戀
花之戀滿是沙律醬!!!好味!!!
花之戀上既三文魚比三文魚刺生還要肥美!!!
真係可以叫做食落啖啖肉!!!
牛油蒜香炒帶子
皇牌特大日本赤蝦刺生
升級既特大日本赤蝦就係超正!!!
真係好甜一d都唔腥!!!食幾多次都覺得咁正!!!
炭燒紐西蘭羊架
炭燒羊架睇個樣好似一般!!!仲好似有d熟得滯!!!
點知食落出奇咁好味!!!一d都唔會話好so!!!
清酒煮硯
清酒煮蜆平時都成日食!!!但成日都會有沙同得返d殼!!!
今日食到的就一d都冇沙又多蜆肉!!!
酒味有d重!!!最岩我e d酒鬼嫁啦!!!
食左2次都覺得番本很不錯!!!次次都要抱住個肚走

皇牌特大日本赤蝦刺生
炭燒紐西蘭羊架
清酒煮硯
2014-04-04 2716 浏览
什麼事情也可以放慢腳步,唯獨與朋友聚會把酒談歡就不可推辭。上星期與幾位朋友相聚,希望可以找一家能吃得飽肚之餘,又有酒喝,又不趕客人離開的合心水餐廳,而我發現很久沒有吃日本菜了,今次就選擇一家地理位置較方便的番本日式放題,實行大涮一番。門外的怖置很有日本居酒屋的裝潢風味。位於旺角鬧市,地鐵E2出口過對面馬路即達,當晚我們一行四人,預先訂了桌,早到了3分鐘,已看見門外擠滿了人群,約莫等了1-2分鐘,便安排了坐位給我們。進入餐廳內坐位蠻多的,看到每位侍應生都很忙碌的為客人奉上食物,那當然餐廳是坐無虛席啦~ 實在太肚餓了,先行點菜再談歡吧!看到點菜清單,以不同種類的顏色紙及英文字母來分辨,單看15張的點菜清單已令我攪盡腦汁相當頭痛,因為實在太多款日式美食都很想試喔!我們點了升級體驗 (因看見隔壁桌的活蝦刺身相當新鮮)。先來一客前菜,點了辣味螺肉, 我本身不能吃得太辣,這款辣度還可以,酸酸甜甜,螺肉爽口彈牙。再來點一些刺身,把所有刺身集合起來,賣相很吸引呀~分別有三文魚、吞拿魚、赤貝、甜蝦、榮螺片、大八爪魚及白玉拖羅等,非常新鮮,而且刺身款式夠多。除了刺身以外,不能錯過壽司呀~ 分別點了黑松露三

門外的怖置很有日本居酒屋的裝潢風味。

除了刺身以外,不能錯過壽司呀~ 分別點了黑松露三文魚、松葉蟹棒、甜蝦、火灸三文魚腩、火灸鰻魚等,單看賣相絕不馬虎,味道與一般的壽司店相符。我還點了一客三文魚手卷呢~手卷尺寸算大,三文魚份量尚算多,配一客人蔘雞湯,滲出人蔘味的濃香。
接著點了一品料理: 當中包括和風牛肉粒、日式清酒煮蜆、牛油蒜香炒帶子、牛油炒雜菌等。牛肉粒香口,蜆肉新鮮,清酒味道濃郁,帶子數量多,尺寸大,配合牛油很惹味。
除了小吃外,我們還點了一客火煱 – 血池地獄湯底,這次真的被辣倒了,雖然辣,但是辣到不能停口,這款湯底配上肥牛真是無敵了,肥牛爽口新鮮,如果不是太飽的關係,很想來多一客呢~
送來了爐端燒,包括炭燒冬菇串、牛油燒栗米、三文魚芝士薯波、鹽燒雞中翼、鹽燒多春魚、日式七味燒茄子、孜然牛肉粒串、鹽燒三文魚頭等。我感覺鹽燒雞中翼尺寸瘦了一點,味道較淡,如果喜歡孜然的味道可試試牛肉粒串,但本人不太愛這種騷味,而其他的菜式味道不錯,尤其三文魚芝士薯波菜式很特別。

男士們點了日本的千賀壽清酒,女士不勝酒力,都是點回罐裝飲料吧~

再來炸物類: 炸廣島吉列蠔,以沙律醬及杯燒汁拌碟,吃時小心燙嘴,脆口而又不失蠔的鮮美。
上面提及的升級體驗,今次真的番本了~ 點了皇牌特大日本赤蝦刺身、新鮮北海道帶子刺身、炭燒紐西蘭羊架、北寄貝刺身、忌廉煮藍青口等。赤蝦份量大,味道鮮甜爽口,羊架燒得剛好。
實在太飽了,但貪吃的我們,還是點了雪糕及雪米磁呢~總體評分 ★最高為5分
餐廳環境: ★★★★
食物質素及衛生: ★★★★
服務態度: ★★★★
地理位置: ★★★★★
等位時間: ★★★★★番本日式放題地址: 旺角西洋菜南街168號3樓全層訂座電話: 35431109
2014-03-22
  • 三文魚芝士薯波
  • 鹽燒多春魚
  • 炭燒紐西蘭羊架
  • 忌廉煮藍青口
2014-04-03 1900 浏览
最近成日食放題, 今次又黎試間新既,我覺得最正就佢有任飲清酒/梅酒/啤酒, 真係好少見,岩哂麻甩仔/佬黎飲酒談心事, 不過當然要book位喇,雖然個場係幾大,不過都係穩陣D好,由於BOOK左所以好快有位。一開始就即刻叫左好多刺身,上野都快既,賣相都靚,加上幾厚身,全部都好新鮮。之後就叫左燒羊架,佢好多配料比你點,之後好香,不過賣相就差少少,黑黑地,不過真係好食同埋我自己都十分鍾意羊。之後就試佢既焗蠔,都幾好味,但就細隻左少少。燒菠蘿依到真係超正,之前食過一壽司個個都好正,不過依到都唔錯,兩者都係正野,加埋其他野食都唔錯,最緊要睇落唔錯。任飲真係唔錯,雖然對清酒/梅酒無興趣,不過聽落都多左一個賣點,下次可以試下。
好一段日子都沒有到過旺角, 是太擠迫的原故吧?!但這個五光十色, 卧虎藏龍的地帶, 總有它吸引人之處,沒錯, 我就是為了美食再次到訪~本來誰跟誰就是想吃酒店buffet的, 但價錢太貴,而且大家又不想走來走去取食物浪費暢談時間, 所以最後拍板食日式放題~今次跟家人一起來到位於旺角西洋菜街, 而且就在MTR旁的“番本日式放題”大擦一番, 此家放題有好幾個時段以不同收費供選擇,但食物卻沒有因而改變或減少, 入座起計任食兩小時~當晚訂了晚上20:00那場, 到達後已見餐廳內仍然坐無虛席,我們四行人很快被帶到座位, 其寬闊感加上桌與桌之間保持的一定距離, 令人增加了好感~在原基礎的每位價格上, 若每位多付HK$58, 就可以任點升級菜單上的美食~其實原本的選擇都已夠多, 只不過一場來到, 多花一點可給味蕾 “嘆”多一些倒是不錯, 所以桌上的水牌就這樣多了一個星星標記, 以示我們一檯可享升級體驗~進入自行勾劃點餐程序, 你們看, 食物種類真的多到不得了, 而且全部已分類好, 所以大家很快就可在點菜紙上選好想要ORDER的食物~先來了飲品, 以各類汽水為主, 但亮點是, 竟然有清酒及冰梅酒可選,
好一段日子都沒有到過旺角, 是太擠迫的原故吧?!
但這個五光十色, 卧虎藏龍的地帶, 總有它吸引人之處,
沒錯, 我就是為了美食再次到訪~
本來誰跟誰就是想吃酒店buffet的, 但價錢太貴,
今次跟家人一起來到位於旺角西洋菜街, 而且就在MTR旁的
但食物卻沒有因而改變或減少, 入座起計任食兩小時~
先來了飲品, 以各類汽水為主, 但亮點是, 竟然有清酒及冰梅酒可選, 而且還是任意添加, 有誠意~
日式放題, 當然不會放過刺身壽司, 當下刺身就有9款選擇, 三文魚, 吞拿魚, 希靈魚, 這些應有的都有, 而且還有甜蝦, 赤貝, 榮螺及白玉拖羅~
一大盤剌身以冰塊盛托上桌, 以為屬一般貨色, 但件件厚切, 入口新鮮甜美, 個人最愛赤貝及白玉拖羅, 必食推介~
至於壽司款式多不勝數, 手握, 手卷, 軍艦, 特色卷物樣樣都有, 而且絕無欺場, 因此款式很特別, 如黑松露或柚子胡椒配的壽司都有~
刺身壽司來了兩ROUND, 而且也點了辣味螺肉作前菜~ 不過飲恨忘記點人氣秘製三文魚卷沙律及胡麻凍豆腐沙律喔! 很想吃~
而升級體驗的內容, 有7款供應, 除了油甘魚北寄貝及北海道帶子刺身, 數最抵食就是比手指更粗更長的 “皇牌特大日本赤蝦刺身” ,隻隻肥嘟嘟, 鮮味爽口, 我們追加又追加, 追加到有點不好意思^V^~
此外, 日式蟹粥, 炭燒羊架及忌廉煮藍青口都是升級菜單內容, 我就不吃羊, 不知其味, 但忌廉藍貝則是MY FAVOUR~ 加HK$58升級大家都認為OK, 因為單單食那肥美赤蝦都已值回票價~
湯物及一品料理方面, 款式甚多, 見到竟然有人參雞湯供應, 哈哈, 本著一試心態點了一個, 參味濃郁, 不過湯料略嫌少了點, 我們也試了牛油炒雜菌, 蒜香炒帶子及和風牛柳粒, 很快就給我們一掃而空, 而且每碟小小的分量也恰到好處~
至於炸物及天婦羅, 也是即叫即做, 每碟來到都也是小小的分量, 或可於點菜時MARK下要的數量, 方便大家多試幾款不同種類~
必食糖心番薯天婦羅, 的的骰骰, 入口軟糯香甜, 而且炸日式芝士年糕也是推介之選, 唯因怕熱氣, 所以都不敢多試~
吃日本餐, 當然少不了爐端燒, 番本就有十多款供應, 當然我們幾個雞翼癡是不會漏掉鹽燒雞中翼, 而且也試了多春魚,三文魚頭, 冬姑串, 燒粟米, 黃金焗蠔等, 還有很驚喜的燒菠蘿~, 樣樣上桌都還熱滕滕, 明顯是即叩即燒的, 不會過咸或過燒得過乾~
菜單內也有拉面烏冬提供, 就連川風雞絲麻辣粉都有, 不過我們不想太快填飽肚子, 所以沒有幫襯, 不過就點了火鍋來吃, 三種湯底及十多種配料都可自行選擇, 我們這個就是血池地獄湯, 加上自選了海蝦串, 肥牛片, 金菇粟米小唐菜等, 小小的一個, 剛好每人可試一點, 不過湯底真的辣得我噴火, 下次我必會試特濃豬骨湯~
最後, 當然是甜品時間, 有杯裝雪糕又有雪米磁, 恰好結我們幾個吃了那麼多煎炸食物的來中和, 接著, 還試了個炸朱古力香蕉, 好喜歡~
番本日式放題食物種類真的好多, 而且上菜速度快, 漏單情況不算嚴重, 當晚未上的兩款在催促下很快就補上, 而且侍應服務算是不錯, 最主要是價格不貴, 每人埋單二百多元就可即點即做, 任飲任食, 會再光顧~

2014-03-22
2014-03-26 2538 浏览
“ 番本日式放題 “ , 位於旺角西洋菜南街168號3樓全層 .地點好方便 , 一出地鐵站就見到 ,營業時間 : 星期一至日 , 17:30-00:00 ,放題時間由入坐起計 2 小時 ,真係可以慢慢食 , 慢慢傾 ,而且地方都算寬敞同舒適 . 一坐底第一時間梗係 order 喇 ,Menu 由 A 至 M 要逐張睇 , 仲可以每位加 $50 , 享受埋升級體驗 , 就係多左 7 種剌身和小食 , 同粒星添 ! 假如想試下掂唔掂先 upgrade?可以去 facebook 既 like 大激賞 !Like 番本既 FB 就送皇牌特大日本蝦刺身喇 ! 好快食物就上枱喇 , 首先係前菜和刺身 ,酸辣前菜幫助一下開胃 , 之後就到刺身 , 果然好新鮮丫 ,特別好喜歡 “ 皇牌特大日本赤蝦刺身 “ ,真係好大隻同鮮甜 , 仲好爽口添 .  之後就到日式清酒煮蜆 , 日式蟹粥 , 黃金焗蠔 , 千島海鮮卷和壽司 , 咁多選擇 , 睇到眼花凌亂 , 而味道就不過不失 . 中場休息一下 , 梗係飲返杯喇 ,叫左梅酒和清酒 , 仲有好多食物 ,梅酒好清甜 , 入口好重梅子味 ,而清酒入口比較苦 ,

“ 番本日式放題 “ ,
位於旺角西洋菜南街168號3樓全層 .
地點好方便 , 一出地鐵站就見到 ,
營業時間 : 星期一至日 , 17:30-00:00 ,
放題時間由入坐起計 2 小時 ,
真係可以慢慢食 , 慢慢傾 ,
而且地方都算寬敞同舒適 .

一坐底第一時間梗係 order 喇 ,
Menu 由 A 至 M 要逐張睇 ,
仲可以每位加 $50 , 享受埋升級體驗 ,
就係多左 7 種剌身和小食 , 同粒星添 !
假如想試下掂唔掂先 upgrade?
可以去 facebook 既 like 大激賞 !
Like 番本既 FB 就送皇牌特大日本蝦刺身喇 !
好快食物就上枱喇 , 首先係前菜和刺身 ,
酸辣前菜幫助一下開胃 ,
之後就到刺身 , 果然好新鮮丫 ,
特別好喜歡 “ 皇牌特大日本赤蝦刺身 “ ,
真係好大隻同鮮甜 , 仲好爽口添 .
之後就到日式清酒煮蜆 , 日式蟹粥 ,
黃金焗蠔 , 千島海鮮卷和壽司 , 咁多選擇 ,
睇到眼花凌亂 , 而味道就不過不失 .
中場休息一下 , 梗係飲返杯喇 ,
叫左梅酒和清酒 , 仲有好多食物 ,
梅酒好清甜 , 入口好重梅子味 ,
而清酒入口比較苦 , 所以唔係個個都岩飲 ,
用來配酒 , 有清炒既蔬菜同銀芽 ,
炸物口感好脆 , 上枱仲好熱 ,
鹿兒兒豬軟骨味道岩岩好 , 好入味 ,
而羊架一d 羊騷味都無 , 肉汁又多 .
最後大家都掛住食 , 而且款食又多 ,
差唔多樣樣都有叫齊 , 真係不能盡錄 .
题外话/补充资料: Overall , 呢次日式放題真係好抵食 ! 款式多 , 價錢合理 , 冇漏單 , 同上菜快 , 加上環境又唔錯 , 值得再 encore .
2014-03-18
2014-03-26 2181 浏览
GARTHERING總要去個巿中心,大家又易到,又易閃的地方,食餐飽,飲到脹。今次和朋友去了在旺角的番本日式放題,感覺個名有「食回票價」的意思。以同區的放題計,地方都幾寬敞舒適。個人幾讚成加錢食升級體驗,因為有皇牌特大日本赤蝦刺身食呀!皇牌特大日本赤蝦刺身真是FRESH,鮮甜,又爽口。個北寄貝刺身都是大隻厚身的,只是會切開幾小塊,若能一整片奉上,一定會幸福滿瀉。同樣新鮮北海道帶子刺身又是高質量,但他們張個帶子一開3片,未能滿足口感。如果個胃SIZE不大者,可以SKIP下面的款式,包括有忌廉煮藍青口,日式蟹粥,千島海鮮卷和黃金焗蠔。不是不好食,只是沒有想像中好食。刺身類,樣樣新鮮,特別LIKE個赤貝。只是我們3位女士食,仲要同行人得我一個愛食刺身,所以我們每次都點少少,務求不做成浪費效果。秘製三文魚卷沙律,這個是必試,有得特色,又好味,三文魚捲住的是帶酸味的青瓜絲,食完會好開胃醒神。牛油蒜香炒帶子&和風牛肉粒都好惹味,如愛熟食的,不妨一試。店內有兩種蜆ORDER,本人推薦食前菜的和風珍味浸白蜆,個汁幾特別,不太懂形容,食了就明白。飲品我們飲了清酒和梅酒,我們一致覺得梅酒好飲一點,好入口。
個人幾讚成加錢食升級體驗,因為有皇牌特大日本赤蝦刺身食呀!
牛油蒜香炒帶子&和風牛肉粒都好惹味,如愛熟食的,不妨一試。
飲品我們飲了清酒和梅酒,我們一致覺得梅酒好飲一點,好入口。
其實我們都試了好多款食物,只是去到後期就專心食罷了。
個人最APPRECIATE番本的地方是出菜快,而且不會漏單。
2014-03-18
2014-03-25 1897 浏览
昨天受邀到旺角聚餐平常不來旺角的我因朋友的關係破例是日晚餐是日式放題我們加了59元升級可享受更精緻的食物點了升級的赤蝦刺身, 羊架, 帶子, 油甘魚赤蝦刺身鮮味十足, 是全場最美味之一羊架有點瘦, 但香料味十足, 讚好油甘魚不魚平常的油甘魚, 不予置評帶子切得很薄但鮮味不失吞拿魚/ 三文魚也合格人參雞湯的人參味十分濃厚天婦羅中最出色是茄子, 不油膩且鮮甜焗蠔的味道過份濃郁, 有點膩白汁煮蜆也很鮮味, 可惜汁料也是過份濃郁燒物算是不錯, 以鹽燒手羽先味道最出色是夜十分滿足, 服務也良好是好友聚餐之理想地點
昨天受邀到旺角聚餐
平常不來旺角的我因朋友的關係破例
是日晚餐是日式放題
我們加了59元升級可享受更精緻的食物
點了升級的赤蝦刺身, 羊架, 帶子, 油甘魚
赤蝦刺身鮮味十足, 是全場最美味之一
羊架有點瘦, 但香料味十足, 讚好
油甘魚不魚平常的油甘魚, 不予置評
帶子切得很薄但鮮味不失
吞拿魚/ 三文魚也合格
人參雞湯的人參味十分濃厚
天婦羅中最出色是茄子, 不油膩且鮮甜
焗蠔的味道過份濃郁, 有點膩
白汁煮蜆也很鮮味, 可惜汁料也是過份濃郁
燒物算是不錯, 以鹽燒手羽先味道最出色
是夜十分滿足, 服務也良好
是好友聚餐之理想地點
sashimi
chicken soup
prawn sashimi
tempura
lamb chop
2014-03-24
天下無不散之筵席﹐公司一位好同事+好戰友要last day了。指定動作﹐當然要食番餐好架啦﹗因為大伙人住香港東西南北﹐取其中心點﹐就選擇左去旺角。你知啦﹐男人一堆﹐通常都係揀D可以任飲任食之地。旺角番本日式放題﹐地點﹐價位等等都OK﹐於是就決定去呢度食番餐勁。一行六人﹐一早BOOK位。夠鐘即入﹐安排左6人卡座。由於六人中有四名大男人﹐難免有D逼。旺角麻﹐彈丸之地﹐都預左架喇﹐OK啦﹗都幾多野食﹐有成十幾張(﹖)紙選擇。我地加左錢食升級版﹐會比普通辦多一張紙~ 一黎到﹐男人們乜都劃﹐最先上同埋上得最快既﹐永遠都係壽司同刺身。幾新鮮同買賣相幾好﹐每碟刺身下面都會放冰架﹗自己個人最喜歡既係黑松露吞拿魚壽司&火炙三文魚壽司﹗甜蛋壽司都好唔錯~ 因為我唔係好食生野﹐所以我食得最多既就係食甜蛋喇~ XD (其他人就狼吞虎嚥中)燒物。唔錯唔錯﹐略嫌粟米無牛油香﹐寡左DD。其他燒物同炸物。天婦羅又一坐低叫到埋單都無黎到﹐都有問過幾次﹐不過唔多有人理。最後老闆經過﹐幫我地追左。天婦羅蝦就無黎喇﹐不過好過無啦。個小小日本甜心番薯一啖一粒好好味﹗必叫之選﹗蟹粥係升級版既菜式之一﹐果然係升級﹗朋友叫左3次﹐碗
都幾多野食﹐有成十幾張(﹖)紙選擇。我地加左錢食升級版﹐會比普通辦多一張紙~ 一黎到﹐男人們乜都劃﹐最先上同埋上得最快既﹐永遠都係壽司刺身。幾新鮮同買賣相幾好﹐每碟刺身下面都會放冰架﹗自己個人最喜歡既係黑松露吞拿魚壽司&火炙三文魚壽司
燒物。唔錯唔錯﹐略嫌粟米無牛油香﹐寡左DD。
蟹粥係升級版既菜式之一﹐果然係升級﹗朋友叫左3次﹐碗碗清﹗應該真係好好味﹗升級版刺新有大大隻牡丹蝦﹐我自己唔食﹐不過見D男人都叫左好幾次~ 哈哈哈哈~~ 手卷好味﹐D紙菜夠新鮮食落去係脆口既﹗
四川辣粉幾特別﹐雖然唔係好聯想得到同日式放題有乜關系。辣得十分過引~ 至於烏冬﹐中華冷面等等﹐老實講﹐貨色係一般既﹐賣相亦唔係太上鏡﹐唔特別講喇。
最後就係無論食到幾飽都一定要食既甜品喇﹗都幾多款式﹗日式放題黎講算係驚喜之作。其中以芒果布甸最為突出﹗又係一個必叫之選~
番本論環境﹐食物和服務﹐未見特別個人之處﹐菜式上亦無特別讓人深刻到要回頭番食既衝動。漏單程度約70%﹐尚可接受。不過老闆親力親為幫我地追野態度謙虛﹐加番D分。我都明白﹐旺角人又多﹐自由神更多﹐又係peak hour﹐難免有錯漏﹐員工做到無晒力以至無晒表情(總好過有負面表情既我估)。實在係香港飲食特色之一。最重要都係一大班好友hehehaha又一晚。係呢度祝好友前程錦繡﹗一路順風﹗﹗
2014-03-16
2014-03-21 2504 浏览
很少會到旺角食放題,今天很過街上收到宣傳單張,就和老婆上去試試,上去一看環境ok,走廊位都很闊,不會出現「背貼背」的情況,我最怕「迫」。今晚放題限時為兩小時,價錢則是$198加50元升級即是248一位,另有加一服務費,都算貴。食客也很多,事不宜遲…馬上毫不留情地畫呀畫,刺身(升級)赤蝦好味,又真係好味喎,但甜蝦仔都好新鮮。天婦羅及炸物類:炸廣島吉列蠔、炸日式芝士年糕、虎蝦天婦羅、糖心蕃薯天婦羅。天婦羅南瓜及蕃薯等等.....意想不到好好食...所以叫了两個round。蟹粥(升級)粥底都唔錯,蟹仔細D,味道都算唔錯。羊架 (升級)味道幾好。試完呢餐之後,对旺角放題有D改觀,這間可以值得一試。
刺身(升級)
...所以叫了两個round

题外话/补充资料: 服務員直得一贊..個個都好有禮貌...
2014-03-21
自從沒有「必要」到旺角後,基本上沒什麼事也不會去這區。只因本身不喜歡「迫」,二來這區已被大陸自由行「攻陷」,實在受不了平日一段只需走一分鐘的路,卻要花五分鐘去走,中途又要當心及閃避「坦克車」(自由行的手拉車,以免被她們輾過腳趾),偶爾還有機會見到些倒胃的景象(曾見過有位估計約六、七歲的大陸小女孩獨個兒走到熙來攘往的垃圾桶邊,瀟灑地脫下褲子,然後旁若無人地小便,我即時別過臉、心裡禁不住暗罵「咁多人睇住,知唔知醜架?!」)。還有就是一串串不快的經歷,這些討厭的因素,都是令人不想到旺角的原因。今晚,因為他相約了友人到來替其中一位壽星慶祝生日(暨恆常傻聚)。於是…深呼吸了一口氣…向已佈滿大陸自由行的旺角衝呀…原來《番本日式放題》就在「168商場」,幾乎「一出地鐵站就到」,比想像中更方便。尚差少許時間才到8pm,仍未能入座,而其他友人亦相繼到埗了(是次共有八人,其中一人則晚一點才來)。是次放題限時為兩小時,價錢則是$188一位(分段收費,眾人是次為8pm-10pm時段,另外由於是星期五,故需多收$10一位),另有加一服務費,沒什麼生日滿幾人免人頭費(或送什麼特色食物)的優惠。店子的座位挺多,空間
自從沒有「必要」到旺角後,基本上沒什麼事也不會去這區。

原來

店子的座位挺多,空間感足,不會出現跟陌生人「背貼背」的情況。食客也是滿滿的,但從門外等候入座的人數來看,受歡迎程度仍不及《大喜屋》。
剛剛好8pm,終於可入座了。
事不宜遲…
馬上拿起點菜紙,毫不留情地畫呀畫,店子細分了數個類別:前菜、刺身、一品料理、爐端燒、炸物、天婦羅、壽司、手卷/軍艦、卷物、湯物、拉麵/烏冬、火鍋甜品、飲品,一款類別一張紙,頗鮮明仔細啊。

由於八人之中,其中五位為男士,於是總共來了幾round,以下為其中一部份:
第一round刺身:三文魚、吞拿魚、鯛魚、希靈魚、大八爪魚、榮螺片、白鳥貝、甜蝦及白玉拖羅。每款只點了兩、三件,不消數秒已被眾「掃食者」KO掉。
嚷著不夠喉之下,第二round刺身終於加碼了。
個人覺得這裡最好吃的是三文魚、大八爪魚及希靈魚,新鮮之餘,食味亦夠肥美、爽口、甜酸。白玉拖羅的感覺也不俗,非如一般坊間「一口脂肪」,而是帶點「嚼勁」的那種,只是個人不太好拖羅而已。
第三round刺身

件件刺身也是厚切的,以放題來說非常慷慨。

壽司也來了N round,已分不清啥盆是啥round了:
花之戀、香芒黃金大蝦卷、千島海鮮卷及芝士蠔卷。我只吃了花之戀,沙律醬滿滿的,很喜歡。
碎帶子軍艦,雖為店方的「必食」推介,吃起來卻…嗯…一般般…!
火炙三文魚腩壽司、柚子胡椒針魚壽司,只吃了後者,食味以「鹹及酸」為主,吃不出針魚本身的味道,倒要讚一下這裡的壽司飯,壓得剛好、既不鬆散、又不死實,以放題來說交足功課。
玉子壽司、火炙鰻魚壽司、黑松露鯛魚壽司、黑松露三文魚壽司
(前)火炙鰻魚壽司、火炙三文魚腩壽司、海鹽火炙左口魚裙邊壽司、柚子胡椒針魚壽司。(後)松葉蟹棒壽司、黑松露吞拿魚壽司、黑松露鯛魚壽司、黑松露三文魚壽司

我只吃了黑松露三文魚壽司,想不到添加了黑松露醬的三文魚除了錦上添花之餘,還美味得難以筆墨去形容。(好像有點誇張啊)
任飲類別的飲品選擇除了有罐裝百事系列、啤酒外,驚喜的是更有千賀壽清酒及冰梅酒,免費任飲清酒,可算是放題中的異數。眾人原剔了清酒及冰梅酒各一壺,最後卻只來了冰梅酒,清酒卻不見蹤呢。
天婦羅及炸物類:炸雞軟骨、炸廣島吉列蠔、炸日式芝士年糕、三文魚芝士薯波、虎蝦天婦羅、糖心蕃薯天婦羅。我沒有吃三文魚芝士薯波和虎蝦天婦羅啊(天婦羅另外還有南瓜及蕃薯等等也沒吃沒拍照),個人覺得糖心蕃薯天婦羅個子雖比手指尾更小,卻非常甜香美味。炸日式芝士年糕的口感亦軟糯,不過吃畢一件便已覺滯膩嚕。
爐端燒類:日式七味燒茄子、炭燒冬菇串、鹽燒鯖魚,另外還有汁燒翠玉瓜串和牛油燒粟米。

拉麵/烏冬及一品料理類:川風雞絲麻辣粉、鹿兒島豬軟骨、豚肉生姜燒。想不到日本式放題裡也能吃到麻辣粉啊,哈哈,不過我也沒有吃這個。(好像很多款東東也沒有吃呢!!只因我主攻刺身壽司而已)(其實最主要原因是我位處邊位,不太方便夾食物)
來到甜品嚕 – 芝麻雪糕、綠茶雪米糍、香芋雪米糍、鮮芒果布甸、炸朱古力香蕉、烤有機菠蘿(賣相看似罐頭貨,其實是鮮菠蘿)。沒有吃鮮芒果布甸,炸朱古力香蕉則是天婦羅炸漿,食味偏酸,似鹹卻非鹹,感覺怪怪。其他甜品正常,讓味蕾「過過口癮」。

所點的款式當然不止這麼少,但明顯地眾人吃得比從前收歛。

放題來說服務不俗,店員的收碟速度及(對於食客揚手的)敏銳度亦相當好。沒有出現太嚴重的漏單情況,只是麵豉湯「誤變成」人參雞湯而已(小事一樁)。

整體來說,真心覺得刺身壽司等質素皆屬放題既有水平之上(我是真金白銀付錢到來的)。不過加一後最少動輒二百幾十元,也不便宜喔!
2014-03-10 3409 浏览
日式放題,來來去去都係壽司,刺身,串燒,天婦羅之類想創新就無乜架嘞,但有質素嘅都仲搵到最特別嘅地方係呢度可以加錢要星級食物加唔加就真係睇自己啱唔啱食嘞手卷‧軍艦紫菜都叫做可以接受,脆就唔係好脆架嘞,但都唔係韌壽司飯味道都唔錯架喎!軟殻蟹新鮮熱辣,size就普通左啲囉刺身甜蝦係我最愛,鮮甜好味~三文魚都好好味壽司食放題一向都係食壽司不如食刺身,呢度都唔例外當然有啲壽司款式係刺身冇,都值得一試嘅例如火炙,黑松露呢類就唔會有,都唔錯蟹粥(升級)粥底都唔錯,蟹仔細細都幾多膏,作為放題嘅菜式都算唔錯刺身(升級)食友話赤蝦好味過甜蝦喎,咁我咪試下囉,又真係好味喎但我就鍾意的的骰骰嘅甜蝦仔多啲啦~羊架 (升級)出奇咁好味喎,係咸左少少,熟得滯囉但味道幾好,以放題嚟講真係算唔錯試完呢餐之後,覺得以日式放題嚟講都算幾唔錯其實大部份吸引嘅食物都係升級之選,所以升級似乎係必要唔升級就同一般日式放題分別唔大
日式放題,來來去去都係壽司刺身,串燒,天婦羅之類
想創新就無乜架嘞,但有質素嘅都仲搵到
最特別嘅地方係呢度可以加錢要星級食物
加唔加就真係睇自己啱唔啱食嘞
手卷‧軍艦
紫菜都叫做可以接受,脆就唔係好脆架嘞,但都唔係韌
壽司飯味道都唔錯架喎!
軟殻蟹新鮮熱辣,size就普通左啲囉
刺身
甜蝦係我最愛,鮮甜好味~
三文魚都好好味
壽司
放題一向都係食壽司不如食刺身,呢度都唔例外
當然有啲壽司款式係刺身冇,都值得一試嘅
例如火炙,黑松露呢類就唔會有,都唔錯
蟹粥(升級)
粥底都唔錯,蟹仔細細都幾多膏,作為放題嘅菜式都算唔錯
刺身(升級)
食友話赤蝦好味過甜蝦喎,咁我咪試下囉,又真係好味喎
但我就鍾意的的骰骰嘅甜蝦仔多啲啦~
羊架 (升級)
出奇咁好味喎,係咸左少少,熟得滯囉
但味道幾好,以放題嚟講真係算唔錯
試完呢餐之後,覺得以日式放題嚟講都算幾唔錯
其實大部份吸引嘅食物都係升級之選,所以升級似乎係必要
唔升級就同一般日式放題分別唔大
會試這家是因為朋友說吃過覺得水準不錯。但再回來的這次~朋友說水準下降了好幾級Orz!!----------------------------首先現在做緊Like 番本的專頁,可以有一隻赤蝦刺身^^那個赤蝦也算大隻吧。吃放題必定會點的當然是刺身吧~初初點的幾盤也還好的~但去到最尾的那盤實在吃不下去!!!吃到藥水味~~~~~完全入不了口....勉強吃下絕對會傷喉嚨 =口=!!!熟食方面也算是普普通通的類型吧~上菜時間也算快的~ 個人來說會喜歡「芝士年糕」吧~卷物是這種小尺寸的~大概一啖可以吃到。味道、貌相一般~倒是為什麼花之戀是沒沙律醬的=  =???炸物還好~ 炸粉也不算太厚 =)然後這家還有超伏的食物XDDD 朋友也很勇敢的試了~但我本身就不喜歡吃香蕉~現在炸了更不會吃啊 (口感不敢想像Orz 還是吃回正常點的雪米滋做甜品好了 xdd!
會試這家是因為朋友說吃過覺得水準不錯。
但再回來的這次~朋友說水準下降了好幾級Orz!!

----------------------------

首先現在做緊Like 番本的專頁,可以有一隻赤蝦刺身^^
那個赤蝦也算大隻吧。
放題必定會點的當然是刺身吧~
初初點的幾盤也還好的~但去到最尾的那盤實在吃不下去!!!
熟食方面也算是普普通通的類型吧~
上菜時間也算快的~ 個人來說會喜歡「芝士年糕」吧~
卷物是這種小尺寸的~大概一啖可以吃到。
味道、貌相一般~倒是為什麼花之戀是沒沙律醬的=  =???
炸物還好~ 炸粉也不算太厚 =)
然後這家還有超伏的食物XDDD 朋友也很勇敢的試了~
還是吃回正常點的雪米滋做甜品好了 xdd!
题外话/补充资料: 是刺身實在沒辦法接受吧 / \!! 所以應該真的不會再來了~
2014-02-22
2014-03-06 32 浏览
放題試菜,期望不大,但無期望就總會有驚喜嘅事發生清酒任飲,對於我呢啲酒鬼嚟講,抵!炸𧐢 - 熱辣辣,但無乜汁刺身 - 三文魚果盤係標準版,款式都係一般放題用既料,三文,吞拿,希靈呢啲,質素都係標凖野帶子,赤海蝦都係比較少放題會用,升級左就可以任叫,呢幾十蚊真係無得慳寿司 - 最特別既有兩種,一個係左口魚邊,一般寿司店都未必有,有都唔平,估唔到放題會有另外係新興既黑松露寿司,好似係好九唔搭八,但食落又幾特別既天婦羅 - 新鮮炸,味道OK,可惜無蘿蔔蓉或者鹽同吃蟹粥 - 多葱多糕,幾好,隻蟹好細,可以不吃~ 食粥夠羊架 - 幾好味,係咸左少少啫,雖然同日本菜無乜關係,但都值得試下忌廉藍青口 - 又係升級料,味道都算合格,放題包埋,無理由唔要啫放題嚟講都算有誠意,起碼唔係整定晒既"冷盤"值得一題既係"升級推介",差少少錢,食材質素有一定距離,如果食物大部份係啱食其實相當值得升級
放題試菜,期望不大,但無期望就總會有驚喜嘅事發生
清酒任飲,對於我呢啲酒鬼嚟講,抵!
炸𧐢 - 熱辣辣,但無乜汁
刺身
另外係新興既黑松露寿司,好似係好九唔搭八,但食落又幾特別既
天婦羅 - 新鮮炸,味道OK,可惜無蘿蔔蓉或者鹽同吃
蟹粥 - 多葱多糕,幾好,隻蟹好細,可以不吃~ 食粥夠

放題嚟講都算有誠意,起碼唔係整定晒既"冷盤"
其實相當值得升級

用餐优惠
試食活動
2014-02-26 3309 浏览
今天工作好忙碌, 連午餐都未食, 所以好肚餓, 想食多D嘢, 於是諗起食放題, 由於冇事先訂枱, 好多都Full 咗, 要Walk-in 去攞位, 此店放題未試過, 見佢近旺角, 所以試吓, 好彩我同Honey都好早收工, 去到重未有好多客, 可以即時有位, 一入店內感覺舒服, 店舖清潔, 地方濶落.唔似其他放題店舖, 將D座位貼住座位擺, 完全冇得行, 連轉身都驚撞到人, 又多數係上樓舖, 我成日覺得如果有火警都唔知會點, 論地方此店就好好多.但食物方面就冇乜特別, 種類算多選擇, 味道只係一般, 刺身唔算係好鮮甜, 但就夠凍.天婦羅D炸粉好薄, 但就較為油淋淋, 亦唔夠脆, D食物唔夠味.其他小食亦係普通, 總括多數食物都只係唔難食, 唔可以話係好食, 為一得一樣食物令到我有驚喜嘅食物係( 糖心蕃薯天婦羅 ), 我重Encore 咗好多次.糖心蕃薯天婦羅 : 因為同其他天婦羅一齊點, 見到果時唔知係乜, 外貌好古怪, 重要好似一粒貓屎咁, 但入口就知係蕃薯, 重要係超甜, 真係好好味, 我好想問佢地係邊度買, 想自己買返屋企整.

题外话/补充资料: 喺我未搵到個粒蕃薯係邊度買之前, 都會再幫襯此店. 另外值得一讚, 係佢地D服務好好, 每個店員都好有禮貌, 希望佢地可以改善吓D食物水準, 唔好浪費咁好嘅店舖環境, 同員工嘅努力.
2014-02-21
庆祝纪念