2023-04-05 1304 浏览
申子居酒屋一開始系旺角,後期去到銅鑼灣都有了,兩個地點同樣方便。去銅鑼灣分店,好彩事先訂咗8點,早啲去都要冇得早入要準時入,因為太多人了😳✿ 和牛壽司和牛多數系就配壽喜燒/ 打邊爐🍲用黎配壽司其實好吾錯!餐廳送和牛壽司比我地🍣和牛厚薄適中,呈半熟狀態,入口油脂豐富,有入口即溶感覺🤩✿ 極上鹽燒牛舌芯 $128牛舌不嬲喺吾同居酒屋好受歡迎,仲要系牛舌芯🐮入口重鹽燒味及油香,牛舌芯非常有嚼勁,會令人想一食再食😋✿ 海苔拖羅赤膽壽司 $198海膽同拖羅蓉兩樣材料大部人都會中意,味道新鮮,搭配埋一齊自然效果會更佳👍🏼本身吾系用紫菜包住,反而系比客人自己包,打卡度較高😁✿ 極上蟹膏蟹肉燉飯 $288有蟹肉、蟹膏、蟹籽,蟹全部都系蟹😍🦀食材高級✨每啖亦充滿濃郁蟹味🧡睇相以為細細碗,其實幾大碗,兩個人些牙好夠。✿ 申子和牛燒 $338鹿兒島A4和牛使用,油脂太豐富了🤤店員首先會問客人和牛想要幾多成熟,會一路用火槍幫忙燒🔥有蛋黃同埋飯擺喺和牛上面,一路燒一路會好細心確認和牛情況😊去到和牛最尾夾住溫泉蛋飯,切成兩份。和牛肥美,油脂喺口入面徘徊,跟住又食到溫泉蛋飯,組合好似丼飯咁😋

✿ 和牛壽司

✿ 申子和牛燒 $338
2023-03-29
極上鹽燒牛舌芯
申子和牛燒
💕最近去咗試一間bookmark 左好耐既日式居酒屋,✨餐廳食物相當有水準,🏮裝修好有日本風味,🫶🏻適合同朋友聚會。.🐷和牛壽司 👅9/10💕和牛表面輕輕炙燒過,食落去更加香。👻咬落去肉質軟腍,🥰油脂感滿滿。.🐷 極上鹽燒牛舌芯 👅9.5/10 $128🥳超級驚喜既牛舌芯,🫶🏻size啱啱好可以一啖一粒,🥰加埋爽口彈牙嘅口感超正。🐮牛味亦都非常之香濃,🙌🏻可以加埋伴碟嘅檸檬汁或者鹽一齊食。.🐷 申子新卷 👅9/10 $248🤣好奢華嘅配搭,🤍上面有吞拿魚蓉、海膽同埋三文魚子。😋飯卷入邊係脆卜卜嘅魚皮,口感超級豐富。🤤一啖食落去鮮味爆棚!.🐷 和牛茶漬飯 👅8/10 $328😛見到上面粉粉嫩嫩既和牛片已經覺得食慾大開,✨店員叫我哋要趁熱將啲湯倒落去,🐮咁就可以稍微將既啲和牛焯熟。💕和牛同樣非常高質,🤡飯嘅份量都唔算少。.🐷 蓬鬆玉子 👅8/10 $108🍳食落去超級香蛋味,🥚完全唔會覺得有蛋腥味。🥳玉子中間仲有微微流心,口感軟綿綿。🤪上面嘅醬汁有啲似食大阪燒嗰啲醬,🥰味道甜甜地都幾唔錯.另外不得不說 🐷🐷申子居酒屋嘅員工真係非常貼心同埋周到 🥰即使舖頭裏面有超多人食緊野 😂😂佢地做野都好
🐷和牛壽司 👅9/10

🐷 極上鹽燒牛舌芯 👅9.5/10 $128

🐷 申子新卷 👅9/10 $248

🐷 和牛茶漬飯 👅8/10 $328

🐷 蓬鬆玉子 👅8/10 $108

另外不得不說 🐷🐷申子居酒屋嘅員工真係非常貼心同埋周到 🥰即使舖頭裏面有超多人食緊野 😂😂佢地做野都好爽手🤓見到我哋有啲咩需要到佢好快咁幫到我地😂
2023-04-02 35 浏览
位於銅鑼灣既人氣居酒屋申子居酒屋裝修好有日式小店格局燈光較暗,令到氛圍十分有情調不過餐廳長期爆滿,想食一定要訂位ꔐ和牛壽司 一坐低店員奉上兩件壽司原來6:30前或8:45後訂座就可以享有!和牛輕輕燒過,油脂豐腴免費但絕不馬虎ꔐ申子海膽和牛燒($378)店員會席前處理,和牛裡面包裹住蛋黃同白飯先將和牛燒到半熟,油脂完全滲透入飯粒切開流出蛋液,配上海膽賣相十分誘人ꔐ極上鹽燒牛舌芯($128)人氣熱賣系列,牛舌芯切到好厚好大粒爽嫩有咬口,簡單配岩鹽已經好好味ꔐ洋風雞肉卷($168)雞肉卷用雞皮包裹,外層燒到香脆裡面卷著蔬菜,咬落外脆內juicyꔐ廣島蠔鍋($158)蠔鍋湯底非常鮮甜,蠔味濃郁廣島蠔飽滿,下面舖滿蔬菜吸哂湯汁精華,香濃美味
位於銅鑼灣既人氣居酒屋
申子居酒屋
裝修好有日式小店格局
燈光較暗,令到氛圍十分有情調
不過餐廳長期爆滿,想食一定要訂位

ꔐ和牛壽司
一坐低店員奉上兩件壽司
原來6:30前或8:45後訂座就可以享有!
和牛輕輕燒過,油脂豐腴
免費但絕不馬虎

ꔐ申子海膽和牛燒($378)
店員會席前處理,和牛裡面包裹住蛋黃同白飯
先將和牛燒到半熟,油脂完全滲透入飯粒
切開流出蛋液,配上海膽
賣相十分誘人

ꔐ極上鹽燒牛舌芯($128)
人氣熱賣系列,牛舌芯切到好厚好大粒
爽嫩有咬口,簡單配岩鹽已經好好味

ꔐ洋風雞肉卷($168)
雞肉卷用雞皮包裹,外層燒到香脆
裡面卷著蔬菜,咬落外脆內juicy

ꔐ廣島蠔鍋($158)
蠔鍋湯底非常鮮甜,蠔味濃郁
廣島蠔飽滿,下面舖滿蔬菜
吸哂湯汁精華,香濃美味
2023-04-01 31 浏览
認識申子系因為經常見到朋友分享佢signature嘅和牛燒,見得多自然會想食,今日就一於嚟試下佢~話說好彩早D入座,店內不久就迅速爆滿,冇book位分分鐘冇得食~和牛壽司(6:30前/8:45後入座免費贈送)甫坐下工作人員就送上火炙和牛壽司兩件,雖然系免費,但係水準有保證,和牛肥美,經火炙後散發陣陣香氣~和風麻醬豆腐沙律($108)沙律菜清新爽脆,入口好crunchy。而胡麻醬就甜甜地,令整個沙律充滿和風,系好開胃嘅前菜~申子海膽和牛燒($378)主角嚟喇!和牛切成薄片,雪花紋理均勻,工作人員會席前燒,首先會逼出油脂,再用和牛包住米飯和日本蛋,再炙燒兩面。最後加上海膽和魚子醬,真係鮮味無窮。哩道菜兩人分享剛剛好,唔好睇少佢分量吾算多,但勝在牛肉本身夠靚,油脂非常豐富,加上濃郁嘅蛋漿,其實都好飽肚。洋風雞肉卷($168)哩個雞肉卷都幾特別,上枱先知道應該系用雞腸包住雞肉、牛蒡、甘筍等食材,所以吾會散開,表皮燒得焦香,而裡面嘅牛蒡和甘筍就爽脆,口感多元,唔錯~火炙大蝦讚崎手打烏冬($168)手打烏冬煙韌彈牙,湯底濃郁,朋友同我都食到sir sir聲,好快清曬~巨峰乳酸梳打($68)餐廳用心

和牛壽司(6:30前/8:45後入座免費贈送)

和風麻醬豆腐沙律($108)

申子海膽和牛燒($378)

洋風雞肉卷($168)

火炙大蝦讚崎手打烏冬($168)

巨峰乳酸梳打($68)

餐廳用心經營,睇得出經營中都好堅持信念,支持香港人嘅一定要嚟試下!

• 申子海膽和牛燒
2023-03-31 39 浏览
💛 申子居酒屋📍 銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心9樓------------------------------ 1️⃣ 廣島蠔鍋 $158推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻蠔不算太肥美 部分蠔沒有湯浸着 比較乾😆而且有少少腥 2️⃣ 極上鹽燒牛舌芯 $128推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻牛味濃郁😍口感爽嫩 烹調方法佳 剛熟的牛舌 容易食用☺️3️⃣ 嚴選刺身盛合 $588推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻刺身有五種 最喜歡大大粒的元貝 鮮甜🥰其他刺身皆新鮮 而且份量足 厚切三文魚和吞拿魚 啖啖肉😋4️⃣ 汁煮左口魚裙邊 $148推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻酸酸甜甜的左口魚 裙邊嫩滑 很不錯☺️配上兩種不同的魚籽 口感非常豐富5️⃣ 海苔拖羅赤膽壽司 $198推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻海膽新鮮 入口即融😍拖羅蓉香滑 捲着一起吃十分滿足😍6️⃣ 申子海膽和牛燒 $378推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻桌邊即席製作 用火槍把和牛燒到想要的熟度 味道不錯🥰7️⃣ 鹽燒雞翼串 $90(兩串)推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻燒雞翼 我自細鍾意食🤩😂燒得外脆內嫩 一咬還保留了雞汁😍味道不錯 8️⃣ 豚肉蘆筍卷 $116(兩串)推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻普通的串燒 味
💛 申子居酒屋

5️⃣ 海苔拖羅赤膽壽司 $198
海膽新鮮 入口即融😍拖羅蓉香滑 捲着一起吃十分滿足😍

6️⃣ 申子海膽和牛燒 $378
桌邊即席製作 用火槍把和牛燒到想要的熟度 味道不錯🥰

7️⃣ 鹽燒雞翼串 $90(兩串)
推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

8️⃣ 豚肉蘆筍卷 $116(兩串)
推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻
普通的串燒 味道較淡😆

9️⃣ 汁燒活白鱔 $176(兩串)
白鱔肉厚新鮮 魚皮燒得卜卜脆☺️ 魚油香濃 口感爽脆彈牙

🔟 抹茶心太軟配海鹽雪糕 $98
推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
抺茶味香 不太甜 不錯的甜品👍🏻喜歡海鹽雪糕 鹹鹹的味道中和了心太軟的甜膩感 🤩
食物質素不錯😋 用料新鮮 環境舒適👍🏻 惟整體服務有待改善 下單後 詢問了數次仍未有茶 食物上菜了也沒有☹️幸好最好有上茶

總評
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️
身邊有人同我講銅鑼灣申子好高質,呢日就同朋友親身試下得唔得先🤔入餐廳播住柔和慢拍純音樂🎶環境有卡位都坐得舒服🙌🏻♡┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈♡🍣和牛壽司 (免費送!)呢日訂左位放工18:15左右去到,店員話FB/IG訂座18:30前入座送一碟和牛壽司比我地😳和牛食得出係有質素✨️驚喜🥓海膽和牛燒 $378 (◍•ᴗ•◍)オススメ💛不愧係申子招牌菜係有水準🥰💓!鹿兒島和牛油脂平均,師傅👨‍🍳會係檯前即場燒和牛,輕壓蛋漿再加入自家製甜醬油,打卡又治癒🤤📸夾埋海膽同魚子醬入口超綿😚推介試~♡🥢海苔拖羅赤膽壽司 $198拖羅赤膽壽司一口咬下去口感豐富拖羅新鮮 入口即融既配以兩塊爽脆紫菜🐟素晴らしい‼️🥣鮮蟹肉粥 $168 (◍•ᴗ•◍)オススメ💛呢個蟹肉粥有驚喜😍綿滑之餘夠足料,啖啖都係蟹肉(我同朋友細食每個人食左3-4碗,覺得份量夠3-4個人分🤭好多啊)優しい甘味🦀!🍠日本甜薯 $68蕃薯有好高食物纖維同維生素 當然立即叫😝軟糯甜薯上面有薄薄一層焦糖我同朋友覺得其實本身甜味都好夠唔洗焦糖都得啦♡┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈♡📍申子居酒屋銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心9樓Kurin評分(◍•ᴗ

♡┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈♡
🍣和牛壽司 (免費送!)

🥓海膽和牛燒 $378 (◍•ᴗ•◍)オススメ💛

📍申子居酒屋
銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心9樓

Kurin評分(◍•ᴗ•◍)🍮:🍣🍣🍣🍣🍣/5

去完覺得申子係同大家所講一樣有水準 無失望到♡

送埋壽司感覺整體性價比都算合理🍴偶然豪華下食日本嘢覺得係個好選擇😚💛

鮮蟹肉粥
  • 日本甜薯
  • 海苔拖羅赤膽壽司
  • 申子海膽和牛燒
🥰和牛壽司6:30前或8:45後訂座可以享有免費壽司因為點了和牛燒,所以叫店員也幫忙燒一燒,變成燒和牛壽司,微温更好吃😍吉列千層豚肉(三重芝士) $228推薦,可以看到真的有好幾層豚肉,中間包裹流心芝士,外層也炸得金黃香脆,配沙拉醬吃一口吃到層次口感豐富的芝味😋極上蟹膏蟹肉燉飯 $288有蟹肉絲,蟹膏和魚子,口感很像risotto,入口綿密,味道新鮮😚申子海膽和牛燒 $378有海膽,黑魚子,和肉,飯和蛋黃,一次過吃盡幾種高質食材,所以定價也較高,要了5成熟也燒得剛好,和牛未到入口即化,但都相當不錯💰人均: $201-400🌟推薦: 吉列千層豚肉和牛壽司極上蟹膏蟹肉燉飯🧚🏻‍♂️祝各位食極唔肥 Nevergetfat ~
🥰和牛壽司
6:30前或8:45後訂座可以享有免費壽司

😍吉列千層豚肉(三重芝士) $228

😋極上蟹膏蟹肉燉飯 $288

😚申子海膽和牛燒 $378

💰人均: $201-400
🌟推薦: 吉列千層豚肉
極上蟹膏蟹肉燉飯

🧚🏻‍♂️祝各位食極唔肥 Nevergetfat ~
吉列千層豚肉
💛超人氣日式居酒屋 — 申子居酒屋 呢間申子居酒屋一直都人氣高企✨裝修好有日式傳統居酒屋feel!除咗銅鑼灣之外,旺角亦有分店!🐮申子海膽和牛燒($378)呢款係signature dish之一,師傅會先問食客想食幾成熟,再用火槍慢慢烤熟日本A4和牛,和牛夾住日本生雞蛋同飯,油脂透過熱力慢慢涉透入飯粒內,再加上和牛表面舖上左海膽同埋魚子醬。和牛係入口即溶,和牛配上蛋漿,入口更滑溜,更有淡淡火炙香氣!真係視覺和味覺雙重享受!🤤🐮牛舌芯($128)呢款必食!口感非常彈牙,而且牛味重!可因應個人口味,擠檸檬汁/蘸上柚子胡椒鹽醬/粉紅鹽🦪廣島蠔鍋($158)蠔有6隻,全部都好大隻飽滿,而湯係麵豉湯,混合娃娃菜🥬菇類🍄等配菜熬製而成,湯入落好鮮甜!🦀鮮蟹肉粥($168)蟹粥使用鐵鍋奉上,一上枱開蓋時熱辣辣,面頭舖上蟹籽、蟹肉、蟹腳,撈埋啲粥食可以每啖都食到蟹肉!🍣和牛壽司只要有預訂同埋係6:30前入座嘅話,就會送上和牛壽司😆和牛質感幾嫩滑地址:申子居酒屋 銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心9樓。旺角黑布街74-76號藝興大廈地下1號舖。
💛超人氣日式居酒屋 — 申子居酒屋

🐮申子海膽和牛燒($378)

🐮牛舌芯($128)

🦪廣島蠔鍋($158)

🦀鮮蟹肉粥($168)

🍣和牛壽司

地址:申子居酒屋
銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心9樓。
旺角黑布街74-76號藝興大廈地下1號舖。
2023-03-26 27 浏览
申子居酒屋有朋自遠方來,梗係帶佢去食啲正野,去咗網民大讚既申子居酒屋食個晚飯。😄😄餐廳燈光幽暗,感覺好似日本劇集果啲深宵食堂咁,加上月亮形吊燈,好有格調。幽暗既格局,好適合約埋幾個朋友一齊黎飲下野,傾下計架。🥰🥰黎到居酒屋,必點既一定係燒物/串燒。我地首先叫咗個極尚鹽燒牛舌芯。牛舌芯處理非常好,切得大細適中,入口爽滑,油脂香十足,只需要少少鹽黎提味就足夠。😋😋😋😍😍😍接住黎既係汁燒活白鱔,魚肉既肥美同爽彈程度就睇得出食材有幾新鮮。白鱔除咗魚油香之外,肉味亦都好突出。外皮燒得好脆同乾身,令呢道串燒口感更豐富。🤩🤩🤩之後繼續都係燒物,明太子燒飯團。燒飯團令米味更香濃,薄薄一層既飯焦,入面既米飯軟糯香甜,唔感互相補足,配搭咸香既明太子,味道平衡,樸實得黎更顯師父功力。👍👍👍到今晚既重頭戲,申子和牛海膽燒。店員會將食材拎去客人枱面烹調,生熟程度按客人喜好而定。決定好之後店員會係你面前燒熟和牛,係火槍火炙下,油脂慢慢融化,散發油脂香氣,之後將蘭王蛋同飯卷埋一齊,淋上醬汁,再放埋海膽同魚子醬就大功告成。果然不負眾望,香牛入口即溶,蘭王蛋味道濃郁,令味道再昇華。💕💕🥰🥰🥰最後我地叫多個申子新卷同和牛
申子居酒屋

最後我地叫多個申子新卷同和牛壽司。申子新卷有驚喜,材料除咗三文魚籽,海膽同吞拿魚腩蓉外,飯團包裹住既竟然係魚皮。口感好豐富既一道菜,配搭新奇而且好好食。和牛壽司入口嫩滑,好唔錯!😍😍😍😍
2023-03-24 1177 浏览
女朋友特意選了這間高級創意日本料理「申子」請客,慶祝紀念日,食物質素非常滿意。螢光魷魚沖漬$62小小的螢光魷魚在春天盛產,螢光魷魚是日本特產,三至六月產卵,所以特肥美,鮮甜味十足。和牛壽司經火炙燒過的和牛,油脂滲透壽司飯內,甘香油潤,配上蔥花清香,滿口滿足。申子海膽和牛燒$378即席為客人火炙,看著經理用火槍按者自己要求的熟成度技巧地火炙,牛肉的油脂傾刻溶化,油潤光澤,一分為二,面層再加海膽和魚籽,光賣相已經值了。和牛入口即化,加上海膽和魚籽,滿口甘甜。吉列千層豚肉(三重芝士)$238餐廳大熱,幾乎每桌都點,千層豚肉是數片豬五花包著三重芝士,之後蘸上麵包糠油炸。極邪惡但無敵好吃,芝士拉絲看著已經流口水,放進口裏,外脆豬肉甘甜,半溶芝士奶香濃滑,真的好食到不行。黑松露雞肉芝士雜炊$168吃著吉列千層豚肉的同時,這個炊飯又來了,看似平凡,但卻很好吃。飯也能拉絲我也是第一次吃到,真是又香又糯又滿足。今天真是跟芝士幹上了。

螢光魷魚沖漬$62

申子海膽和牛燒$378

吉列千層豚肉(三重芝士)$238

黑松露雞肉芝士雜炊$168

• 和牛壽司
  • 申子和牛燒
  • 吉列千層豚肉(三重芝士)
  • 螢光魷魚沖漬
  • 黑松露雞肉芝士雜炊
一進店已經被裝修吸引了是香港人的店💛晚市每位客人都可免費獲得和牛壽司一份和牛很嫩很有驚喜 先點了極上鹽燒牛舌芯好像是第一次吃那麼大粒的牛舌非常爽口又夠牛味 大大推介!!另外重頭戲是申子海膽和牛燒!店員會問客人需要多少成熟 推介吃3-5成!再用火槍即場燒 超 好 吃!白飯配搭蘭王雞蛋 上面是海膽和魚子醬和牛燒得剛好 入口即溶一口把它食完超級滿足!!主菜也點了廣島蠔鍋生蠔足料很肥美 湯底也很鮮甜另外推介極上蟹肉蟹膏燉飯蟹肉和蟹子拌在一起吃 簡直是世界級享受飲品方面點了巨峰 highball真的有點像去了日本的感覺但又不失香港的特色!

一進店已經被裝修吸引了
是香港人的店💛
晚市每位客人都可免費獲得和牛壽司一份
和牛很嫩很有驚喜

先點了極上鹽燒牛舌芯
好像是第一次吃那麼大粒的牛舌
非常爽口又夠牛味 大大推介!!

另外重頭戲是申子海膽和牛燒!
店員會問客人需要多少成熟 推介吃3-5成!

再用火槍即場燒 超 好 吃!
白飯配搭蘭王雞蛋 上面是海膽和魚子醬
和牛燒得剛好 入口即溶
一口把它食完超級滿足!!

主菜也點了廣島蠔鍋
生蠔足料很肥美 湯底也很鮮甜

另外推介極上蟹肉蟹膏燉飯
蟹肉和蟹子拌在一起吃 簡直是世界級享受

飲品方面點了巨峰 highball
真的有點像去了日本的感覺
但又不失香港的特色!

2023-03-20 118 浏览
一路都bookmark咗呢間好耐 聽講銅鑼灣店有新menu就黎食下啦♪(´ε` ) 今次坐卡位位置闊落之餘私隱度都幾高下 而店鋪裝修都係行日式居酒屋風格 一入到嚟已經好似去左日本咁💛餐廳環境同氣氛已經加晒分🥰❣️和牛壽司6:30前/8:30後入座都會送返份和牛壽司 但無諗過免費都可以咁高質!!🤤塊和牛食得出係啱啱燒出黎 油香同牛味都幾豐富 而和牛嘅油香亦滲到入啲飯到 未食其他主食已經加咗好多分‼️❣️申子海膽和牛燒 ($378)嗌呢款和牛燒嘅話係會有師傅係席前燒俾你食 而個師傅都講解得好詳細 就呢個位已經值得加一加分😙和牛燒選用既係A4鹿兒島和牛 客人可以自己選擇生熟程度 我地就跟師傅推薦要7成熟 師傅用火槍燒嘅時候其實已經聞到勁香(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)份和牛燒中間係會包住隻蛋同飯 一食落口鹿兒島和牛嘅油脂同牛味就會率先湧出 緊接住嘅係比蛋槳包裹住米飯🍚個蛋汁蛋香味都係極重 最後又會有返少少黑魚子同海膽提返個鮮味 食材之間互相配合得好好 呢個質素可以媲美日本🥺真心推介俾大家‼️❣️極上蟹膏蟹肉燉飯 ($288)就咁上枱都見到個燉飯係用左大量蟹膏、蟹肉同蟹籽 以為咁就完❓其實飯入面都仲有大量蟹肉🦀有時出去
❣️和牛壽司
和牛壽司
❣️申子海膽和牛燒 ($378)

申子海膽和牛燒
❣️極上蟹膏蟹肉燉飯 ($288)
其實飯入面都仲有大量蟹肉🦀有時出去食蟹肉pasta都會覺得啲蟹肉唔係好新鮮或者有梅味 但申子呢個蟹肉燉飯就每啖都食到蟹嘅鮮味🤤
極上蟹膏蟹肉燉飯
❣️極上鹽燒牛舌心 ($128)
推介❗️連我朋友不太好牛舌都讚不絕口 話對牛舌改觀🫢
牛舌心厚切 一咬落口肉質非常爽同彈牙 而個牛味係非常濃郁但又唔會有牛膻味(´▽`)
其實就咁食已經好好食 但如果覺得個味太單調就可以沾下啲鹽 有少少柚子絕對能夠令牛舌嘅味道再昇華😋
極上鹽燒牛舌心
❣️舞茸豚肉卷 ($68)
金菇肥牛就食得多 呢個舞茸豚肉卷都係第一次試(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
豚肉燒出嚟油脂香味重 舞茸嘅菇味亦比平時普通嘅菇食起上嚟味道更濃烈 有咬口之餘又減低左豚肉既油膩感😙
舞茸豚肉卷
❣️手打墨魚串 ($78)
呢個都幾有驚喜 佢嘅醬汁有啲似手打免治雞肉棒🍢
墨魚串本身爽口彈牙 但配搭佢地嘅秘制醬油 甜甜地真係唔錯😋
秘制醬油上面仲有隻生雞蛋 攪拌後會令到個醬汁更厚同滑身 仲多咗陣陣蛋香🤤
手打墨魚串
❣️環境舒適位置闊落之餘私隱度都幾高下 雖然價錢唔平 但係食物質素絕對對得住個價錢(≧∇≦)
尤其係佢嘅申子海膽和牛燒 好食到好似去咗轉日本咁🥺
其實menu仲有好多野想試 希望快啲有機會翻黎食其他野啦(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

❣️感謝 @shinkohk 提供餵食 絕對會二訪!🥰

推薦指數:🌟🌟🌟🌟
【𝐏𝐫𝐢𝐜𝐞: 3.5/5 𝐅𝐨𝐨𝐝: 4.5/5 𝐄𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭: 5/5】

ғᴏʟʟᴏᴡ ᴍʏ ɪɢ ☞ sɪᴜ4ᴍᴀɪ_ɪɴᴛʜᴇʜᴏᴜsᴇ
極上鹽燒牛舌心
舞茸豚肉卷
手打墨魚串
  • 極上鹽燒牛舌芯
  • 手打墨魚棒
早前去過旺角人気大熱嘅申子朋友話我知,原來銅鑼灣都有分店就約埋今晚收工齊齊嚟食返餐聚下喺Openrice 訂座 6:30pm前/8:45pm後送上✨和牛壽司和牛嘅口感非常軟腍食完呢件壽司,即刻打開Menu搵下和牛嘅菜式✨申子海膽和牛燒 大大片嘅和牛燒,配上海膽.珍珠米飯+日本雞蛋店員用火槍即燒強勁嘅火勢話咁快就將和牛燒至5成熟加入醬汁再將飯同蛋漿均勻夾在和牛之中面層加上海膽店員建議一啖食哂係完美嘅食法✨海苔拖羅赤膽壽司呢件壽司好有份量佈滿厚厚嘅拖羅同赤膽 鮮味十足,底層墊上紫菜包著一齊入口,仲有爽口洋蔥絲令口感更豐富✨明太子芝士山藥除咗壽司有特式呢款山藥+芝士 同明太子嘅配搭,又係好正啖啖爽口得嚟有點黏黏的口感好特別,值得一試✨火炙大蝦讚岐烏東 原隻大蝦肉質好爽好鮮甜仲有大量櫻花蝦,令味道同亮麗度大增烏東煙煙靭靭又幼滑加埋濃郁嘅湯底一齊食,真心正平日收工嚟到已全場爆滿,建議Book定位就最穩陣

早前去過旺角人気大熱嘅申子

朋友話我知,原來銅鑼灣都有分店

就約埋今晚收工齊齊嚟食返餐聚下

喺Openrice 訂座 6:30pm前/8:45pm後
送上✨和牛壽司
和牛嘅口感非常軟腍

食完呢件壽司,即刻打開Menu搵下和牛嘅菜式

✨申子海膽和牛燒
大大片嘅和牛燒,配上海膽.珍珠米飯+日本雞蛋
店員用火槍即燒

強勁嘅火勢話咁快就將和牛燒至5成熟
加入醬汁再將飯同蛋漿均勻夾在和牛之中
面層加上海膽

店員建議一啖食哂係完美嘅食法

✨海苔拖羅赤膽壽司
呢件壽司好有份量
佈滿厚厚嘅拖羅同赤膽
鮮味十足,底層墊上紫菜
包著一齊入口,仲有爽口洋蔥絲令口感更豐富

✨明太子芝士山藥
除咗壽司有特式
呢款山藥+芝士 同明太子嘅配搭,又係好正
啖啖爽口得嚟有點黏黏的口感
好特別,值得一試

✨火炙大蝦讚岐烏東
原隻大蝦肉質好爽好鮮甜
仲有大量櫻花蝦,令味道同亮麗度大增
烏東煙煙靭靭又幼滑
加埋濃郁嘅湯底一齊食,真心正

平日收工嚟到已全場爆滿,
建議Book定位就最穩陣
2023-03-16
2023-03-18 64 浏览
入到去環境有d暗. 但好有居酒屋feel. 叫咗四樣嘢每一樣都好有驚喜。個蓬鬆玉子真係好鬆軟。好鍾意入邊仲有埋芝士添。另外嗌咗個乳酸梳打。我以為會好甜,點知又唔係!最最最鍾意嘅係個海膽炒飯! 好足料。兩個女仔食分量都夠🤩
入到去環境有d暗. 但好有居酒屋feel.
叫咗四樣嘢每一樣都好有驚喜。
個蓬鬆玉子真係好鬆軟。好鍾意入邊仲有埋芝士添。
另外嗌咗個乳酸梳打。我以為會好甜,點知又
  • 海膽炒飯
  • 蓬松玉子
2023-03-17 50 浏览
⬘ 申子海膽和牛燒 ⬙⬘ 海苔拖羅赤膽壽司 ⬙⬘ 和牛壽司 ⬙⬘ 芝士酒盜 ⬙⬘ 洋風雞肉卷 ⬙最中意申子海膽和牛燒😍 和牛油脂分布均勻,店員會用火槍燒一燒和牛 (可以揀要幾成熟),和牛肉質嫩滑,滿滿嘅油香,加上蛋黃同珍珠米仲有醬汁卷住同吃,然係面頭再加上鮮甜嘅海膽同黑魚子,既有鮮味又有油脂香,好食😋 海苔拖羅赤膽壽司也不錯😋 鮮甜嘅赤海膽加上軟滑嘅拖羅,面頭仲有黑魚子,加埋紫菜包住食好正😋 洋風雞肉卷好特別,嫩滑嘅雞肉包住紅蘿蔔同牛蒡,雞皮燒過,加埋個照燒汁,不錯😋
⬘ 申子海膽和牛燒 ⬙
⬘ 海苔拖羅赤膽壽司