食完依間餐廳已經一星期終於得閒打食評 點解咁忙都仲要記住依單嘢?因為實在太名不符實 希望吾好再有人中伏當晚一入座就嗌左幾樣小食諗住食住先因為仲有位朋友未到環境一般 好似吾夠冷氣 好焗 坐低一陣 茶都無 要叫waiter 要先拎比你蓬鬆玉子 $108好難連咁基本嘅蛋都整得唔好食入面係水汪汪 一挾就散汁燒活白鱔 $88/串都算厚肉 我覺得係最正常嘅一道但友人咬左一啖已經吾食 話好似未熟咁質感奇怪汁煮左口魚群邊 $148挾開入面得兩條 長度得半隻女仔手掌都算 一食 (想講粗口)得死咸嘅味完全無應有的油脂 🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️極上蟹肉蟹膏燉飯 $288份量超少 大概得五六匙羹仲要啲飯係出水feel 又刷新左我對燉飯嘅認知食到哩個moment 都已經無乜期望停哂手 諗住嗌野食個重任就交比未嚟果位朋友 畢竟佢都未食嘢 餐飯好好醜醜都要食埋佢無耐朋友嚟到拎menu準備叫野食佢見我哋都不為所動覺得好奇怪正當打算落單嘅時候 有個waiter 行嚟話last order下??last order?? 當時我哋只係入座左四十分鐘(7:15pm)個場仲有幾張吉枱 仲要係weekday😮😮😮不過唔緊要 第一
食完依間餐廳已經一星期
終於得閒打食評 點解咁忙都仲要記住依單嘢?
因為實在太名不符實 希望吾好再有人中伏

停哂手 諗住嗌野食個重任就交比未嚟果位朋友
畢竟佢都未食嘢 餐飯好好醜醜都要食埋佢

無耐朋友嚟到拎menu準備叫野食
佢見我哋都不為所動覺得好奇怪
下??last order??
當時我哋只係入座左四十分鐘(7:15pm)
個場仲有幾張吉枱 仲要係weekday😮😮😮

落到樓下即刻轉場過隔離食沙嗲王
哇 大家開心哂😂😂😂😂

可能大家睇相覺得好靚好好食咁
但事實上又貴又唔好食
點解會咁多like呢?係一個謎。

2023-05-16 101 浏览
銅鑼灣高質人氣居酒屋🏮即席炙烤A4和牛🔥🥩終於試到「申子」,好滾動啊🥹果然高質好食,唔怪得知一直都人氣高企!申子海膽和牛燒 ($378)🥩🔥打卡able又好食,值得post幾張相🫶🏻由店員即席料理,鹿兒島A4和牛帶大理石肉紋,多汁细嫩,油花喺炙燒下瞬間融化,包住沾滿蛋液嘅珍珠米,淋上秘製醬汁,最後放上海膽和黑魚子,視覺同味覺上嘅雙重享受!🤩極上鹽燒牛舌芯 ($128)爽口帶焦香,可配以味鹽、蔥花、柚子醬、檸檬汁🐮最中餅 ($208),吞拿魚蓉與牛油果口感相當夾,魚籽在口中爆開,使口感更豐富;三文魚四切 ($68)厚切肥美;附送嘅和牛壽司絕對唔馬虎,和牛嘅油香滲入珍珠米之中🍣📍 申子居酒屋 (銅鑼灣)銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心9樓
銅鑼灣高質人氣居酒屋🏮即席炙烤A4和牛🔥🥩

極上鹽燒牛舌芯
最中餅
三文魚四切 ($68)厚切肥美;
三文魚四切
附送嘅和牛壽司絕對唔馬虎,和牛嘅油香滲入珍珠米之中🍣
和牛壽司

📍 申子居酒屋 (銅鑼灣)
極上鹽燒牛舌芯
最中餅
三文魚四切
2023-05-15 38 浏览
母親節要帶屋企人食居酒屋🏮就諗起申子~ 食物質素保持高質 燈光昏暗😂 四人檯仲可以拉低竹簾保持私隱度✨一🐾 日本直送鮮魚兩食|$328兩食喺半刺身 半天婦羅🍤午餐餐牌日本直送池魚白肉薄切新鮮有光澤~肉質結實而爽口略帶油香☺️一🐾 網燒西冷牛扒丼|$ 128西冷牛扒切片燒成半生熟肉質仍然呈粉嫩顏色牛肉味濃郁,而且肉質軟腍再配埋生蛋黃連埋牛肉汁簡單滿足✨一🐾 鮮蟹肉粥|$168入邊條蟹腳肉 鋪有蟹籽粥底好綿滑!!有淡淡嘅蟹肉鮮味 🦀️蟹肉粥嘅份量比預期多!四個人食,每人都可以食到兩碗一🐾 水母刺身|$88見到水母呢個字俾佢吸引咗點知其實同一般嘅海蜇係一樣😂唔需要特別叫一 🚏申子居酒屋 (銅鑼灣)銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心9樓

母親節要帶屋企人食居酒屋🏮就諗起申子~
食物質素保持高質 燈光昏暗😂
四人檯仲可以拉低竹簾保持私隱度✨

🐾 日本直送鮮魚兩食|$328
兩食喺半刺身 半天婦羅🍤
午餐餐牌日本直送池魚
白肉薄切新鮮有光澤~
肉質結實而爽口略帶油香☺️

🐾 網燒西冷牛扒丼|$ 128
西冷牛扒切片燒成半生熟
肉質仍然呈粉嫩顏色
牛肉味濃郁,而且肉質軟腍
再配埋生蛋黃連埋牛肉汁
簡單滿足✨

🐾 鮮蟹肉粥|$168
入邊條蟹腳肉 鋪有蟹籽
粥底好綿滑!!
有淡淡嘅蟹肉鮮味 🦀️
蟹肉粥嘅份量比預期多!
四個人食,每人都可以食到兩碗

🐾 水母刺身|$88
見到水母呢個字俾佢吸引咗
點知其實同一般嘅海蜇係一樣😂
唔需要特別叫

🚏

申子居酒屋 (銅鑼灣)
2023-05-14 24 浏览
二訪高質💛居酒屋汁煮左口魚裙邊唔怪之得擺最頭,真係好好食!左口魚一向都係重油香味,火炙過後油脂味更加出,再放入醬油汁去做調味,個汁香到男朋友當湯飲🤣廣島蠔鍋可以話係最高性價比!湯底好鮮甜!用佢黎溝飯我可以食得落平時嘅十倍Iol菜同蠔都好足料!蠔好飽滿鮮味十足!食落好滿足好暖笠笠申子和牛燒(鹿兒島A4)好多雪花分佈得好平均,店員用火槍燒完之後更加bid咗啲油脂出嚟勁邪惡!店員會一路燒一路加秘製甜醬油、生蛋同飯~可能因為有飯同流心蛋,所以中和咗膩嘅感覺~超邪惡超好食!燒飯團燒到表面脆卜卜,好香口,價錢唔算貴,配料亦都唔少,唔夠飽最啱一人一件🤣月見手打墨魚棒平時多數見到都係雞肉棒,墨魚棒真係比較少見,佢比雞肉棒更加彈牙,撈埋都好好食P.s. 6點半前入座同8點後入座會送2件火炙和牛壽司二很好吃 記得book檯先有
二訪高質💛居酒屋

汁煮左口魚裙邊

廣島蠔鍋

申子和牛燒(鹿兒島A4)

燒飯團

月見手打墨魚棒

2023-05-12 109 浏览
人氣高企嘅居酒屋,提前book定位,同朋友嚟食下好嘢先ღ和牛壽司訂座18:30前或20:45後,即享和牛壽司一客!和牛輕輕炙燒,食落特別香,油脂豐富,免費嘅都咁高質😋ღ海膽炒飯 $238一打開碗蓋,已經聞到非常濃郁嘅香味🤤粒粒分明,金黃色嘅炒飯配上鮮甜嘅海膽、三文魚籽、魚籽及櫻花蝦,食落味道濃郁又鮮甜,仲有好多帆立貝柱及菇菌,口感一流,真係好好食!ღ鹿兒島A4和牛茶漬飯 $328和牛粉嫩,油脂勻均,加上魚子醬😍先將熱湯倒入碗中,和牛輕輕灼熟,再加入Wasabi、蔥花及紫菜即可享用,和牛嫩滑,牛味濃郁,湯頭清香鮮甜,成個配搭好夾,十分好食🫶🏻ღ廣島蠔鍋 $158脹卜卜嘅廣島蠔十分吸晴,啖啖肉,蠔味濃郁!湯底非常鮮甜,娃娃菜吸收曬湯汁嘅精華,十分美味😋ღ絹豆腐燒 $78燒到外脆內滑嘅日本豆腐,配上木魚絲及麻油味嘅醬汁,食落特別香,豆味濃郁!
人氣高企嘅居酒屋,提前book定位,同朋友嚟食下好嘢先

ღ和牛壽司

ღ海膽炒飯 $238

ღ鹿兒島A4和牛茶漬飯 $328

ღ廣島蠔鍋 $158
絹豆腐燒

ღ絹豆腐燒 $78
絹豆腐燒
有朋自遠方回來😜咁耐無見一定要搵間居酒屋同佢食飯🏮今次就去左我同朋友同樣 Bookmark左好耐嘅申子銅鑼灣分店💛申子海膽和牛燒✨我想食呢個和牛燒好耐啦!!店員會係我地面前即席為我們火炙😉一邊燒一邊就聞到好香和牛嘅香氣😈相當有厚度嘅和牛片再包裹住白飯混合蛋黃🥰再淋上特製嘅壽喜燒醬汁!表面擺埋creamy嘅海膽同黑魚子!和牛一放入口油脂超香,入口即化嘅地步🤩整體口感相當有層次!蓬松玉子✨玉子蓬松到仲好動L😆估唔到大阪燒醬汁同雞蛋都咁夾!蛋味濃郁嘅玉子裏面仲有芝士🧀️廣島蠔鍋✨鮮甜,就係我同朋友飲完第一啖湯嘅評價😍廣島蠔每隻都大大隻又飽滿,生熟程度啱啱唔會縮水🤣裏面仲有大量嘅娃娃菜,鮮甜嘅湯充滿蠔味,最後俾我地清晒❣️鮮蟹肉粥✨蟹肉一絲絲而且份量勁多,鍾意食蟹嘅朋友真係唔好錯過🤓粥底非常綿密,仲有好多魚籽增加脆卜卜嘅口感和牛壽司✨18:30前同20:45後入座嘅客人會送一客和牛壽司🍣嫩滑嘅和牛,牛味同樣濃郁🥰估唔到奉送嘅都可以咁高質👍申子居酒屋 (銅鑼灣)銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心9樓
有朋自遠方回來😜咁耐無見一定要搵間居酒屋同佢食飯🏮

申子海膽和牛燒✨

我想食呢個和牛燒好耐啦!!
店員會係我地面前即席為我們火炙😉

一邊燒一邊就聞到好香和牛嘅香氣😈
相當有厚度嘅和牛片再包裹住白飯混合蛋黃🥰
再淋上特製嘅壽喜燒醬汁!
表面擺埋creamy嘅海膽同黑魚子!

和牛一放入口油脂超香,入口即化嘅地步🤩整體口感相當有層次!

蓬松玉子✨

玉子蓬松到仲好動L😆
估唔到大阪燒醬汁同雞蛋都咁夾!
蛋味濃郁嘅玉子裏面仲有芝士🧀️

廣島蠔鍋✨

鮮甜,就係我同朋友飲完第一啖湯嘅評價😍
廣島蠔每隻都大大隻又飽滿,生熟程度啱啱唔會縮水🤣
裏面仲有大量嘅娃娃菜,鮮甜嘅湯充滿蠔味,最後俾我地清晒❣️

鮮蟹肉粥✨

蟹肉一絲絲而且份量勁多,鍾意食蟹嘅朋友真係唔好錯過🤓

粥底非常綿密,仲有好多魚籽增加脆卜卜嘅口感

18:30前同20:45後入座嘅客人會送一客和牛壽司🍣
嫩滑嘅和牛,牛味同樣濃郁🥰
估唔到奉送嘅都可以咁高質👍

申子居酒屋 (銅鑼灣)
  • 申子海膽和牛燒
  • 蓬松玉子
  • 廣島蠔鍋
  • 鮮蟹肉粥
  • 和牛壽司
2023-05-08 30 浏览
成日聽呢間居酒屋 終於有機會見識吓😍今次帶媽咪黎 連佢都大讚餐廳裝修格局靚食物好有特式 選擇非常多包括壽司、刺身、料理、揚物等🦀極上蟹肉蟹膏燉飯$288無論份量定質素都💯珍珠米蘸上濃郁嘅蟹肉湯汁加上鮮美嘅蟹肉同醇厚嘅蟹膏🥰🧀吉列三重芝士千層豚肉$238咬落口食到一層一層嘅豚肉呢個做法都係第一次見豚肉經過燉煮同烤製肉質極為鬆軟 口感豐富😍加上濃郁嘅芝士 簡直係完美嘅搭配❤️🐮極上鹽燒牛舌心 $128用鹽同檸檬汁調味牛舌心肉質非常嫩滑 爽口 散發住濃郁嘅牛香 非常惹味😍如果多幾舊更好❣️✨三文魚$68超級鮮甜肥美😍 🍹Kaku Highball $78食日本野點少得酒🤤經Openrice 訂午市 仲有半價優惠旺角亦有分店嫁~

成日聽呢間居酒屋 終於有機會見識吓😍
今次帶媽咪黎 連佢都大讚餐廳裝修格局靚
食物好有特式 選擇非常多
包括壽司刺身、料理、揚物等

🦀極上蟹肉蟹膏燉飯$288

超級鮮甜肥美😍

🍹Kaku Highball $78
食日本野點少得酒🤤

經Openrice 訂午市 仲有半價優惠
旺角亦有分店嫁~

2023-05-07 52 浏览
📍申子居酒屋💛朋友book左居酒屋諗住慢慢食同傾計,價錢係偏貴嘅,啲野食嘅份量算大份,對得住佢嘅價錢,但呢個價錢都有好多選擇。入到去啲燈光係比較暗嘅,我地坐個張4人枱就中間有光,就有小小奇妙。❣️海膽炒飯 $218黎到都有搞下個飯,但就好似有小小唔夠味,有多啲海膽同有櫻花蝦嘅個幾啖就夠味。❣️申子新卷 $248上面係海膽、呑拿魚同蔥花包住嘅係炸魚皮同柴茶,口感都幾豐富,又幾夾❣️鮮蟹肉粥 $168呢個係幾入味嘅,但就好小蟹籽,入面都好多蟹肉。每人都分到差唔多2碗❣️蟹肉蟹籽牛油果🥑沙律🥗 $138柚子汁嘅沙律就不過不失啦❣️極上鹽燒牛舌芯 $128呢個就好好食 好重牛味同汁❣️House sake $78❣️梅酒 $78❣️抹茶鮮奶 $ 58唔係好重抹茶味,隱約飲到啲奶味
📍申子居酒屋💛

❣️海膽炒飯 $218

❣️申子新卷 $248
上面係海膽、呑拿魚同蔥花
包住嘅係炸魚皮同柴茶,口感都幾豐富,又幾夾

❣️鮮蟹肉粥 $168

❣️蟹肉蟹籽牛油果🥑沙律🥗 $138
柚子汁嘅沙律就不過不失啦

❣️極上鹽燒牛舌芯 $128
呢個就好好食 好重牛味同汁

❣️House sake $78

❣️梅酒 $78

❣️抹茶鮮奶 $ 58
唔係好重抹茶味,隱約飲到啲奶味

• 極上鹽燒牛舌芯
2023-05-05 27 浏览
由旺角店打響名堂到銅鑼灣,是一間人氣非常的居酒屋,主打日式料理與壽司,食物精緻美味,適合朋友聚餐的好地方申子海膽和牛燒 $378像是看了場表演,店員利用火槍的高溫燒熟和牛,然後熟手地把蛋與飯包起來,topping是海膽與黑魚子,一口是滿滿的幸福,但飯略凍如果溫熱更好海膽拖羅赤膽壽司 $198配搭與和牛燒有點像,壽司飯上有拖羅蓉與滿滿的海膽,一整舊要分兩口才能吃完汁煮左口魚裙邊 💕 $138喜愛這個配搭,左口魚魚身偏油脂重,店家利用了日式的酸汁令整個口感較清新不錯蔥拖羅卷 $158肚子還沒滿足就多叫一客拖羅卷,拖羅蓉一點也沒少,每一件都有吃到

海膽拖羅赤膽壽司 $198

汁煮左口魚裙邊 💕 $138

蔥拖羅卷 $158
汁煮左口魚裙邊 $148精緻既一道前菜 呈花形狀 唔好睇佢細細碟 其實捲埋好長好大片😳 微微炙燒過既左口魚邊 濃厚既魚油味加上帶甜既醬油 啖啖肉 好滿足既口感 啱晒我呢啲左口魚裙邊控(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)極上鹽燒牛舌芯 $128用上最軟嫩部位 厚切粒狀口感實在濃牛味 有嚼勁但不會靭 推介!廣島蠔鍋 $158分量十足嘅廣島蠔 粒粒飽滿鮮味 鍋入面有蔬菜吸晒啲精華 湯底少許清酒味帶甜 好開胃😋申子海膽和牛燒 $378申子招牌菜~使用鹿兒島A4和牛 店員有技巧地先用火槍慢慢燒到半熟 然後將飯同蛋黃卷好 細心地分成兩件 最後放上海膽同黑魚子 和牛賣相油潤有光澤 入口即化的口感 加上鮮甜海膽 無得輸🤭三重芝士吉列千層豚肉 $238大熱菜式當然要試一試 豚肉片包裹着濃厚嘅芝士 再用麵包糠炸成 上枱熱辣辣 一拎起就有拉絲效果😍 邪惡但係真係食唔停口 😤火炙大蝦讚岐手打烏冬 $168麵上鋪滿櫻花蝦 大蝦新鮮彈牙 湯底鮮味十足 烏冬要盡快食用 因為擺耐咗會淋啊~🍽️ 申子居酒屋 #銅鑼灣sis📍 銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心9樓🚆 銅鑼灣站F1出口,步行約2分鐘

汁煮左口魚裙邊 $148

極上鹽燒牛舌芯 $128

廣島蠔鍋 $158

三重芝士吉列千層豚肉 $238

火炙大蝦讚岐手打烏冬 $168

🍽️ 申子居酒屋 #銅鑼灣sis
📍 銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心9樓
🚆 銅鑼灣站F1出口,步行約2分鐘
相信呢間日式居酒屋唔少人都一定聽過,而小編們都唔例外,今次終於嚟到銅鑼灣分店試到啦!😚環境凝造到好有日式居酒屋嘅感覺,唔會話太光,但咁樣都好有情調xd 不過真係不負眾望,上菜速度算快,食物真係高水準,認真不錯🙌🏻整體而言,環境同食物都係中上,好適合同朋友嚟聚餐,又可以一齊叫多啲野一齊食🤓小編們就book左星期六去的,基本都唔會見到有吉位,所以想嚟食嘅朋友記得一定要book枱!

🥩申子海膽和牛燒
🥩申子海膽和牛燒
🥩極上鹽燒牛舌芯
🐖吉列千層豚肉 (三重芝士)
🍚海膽炒飯
2023-05-01 55 浏览
有唔少朋友推介話申子居酒屋好食,今日就黎試下個午餐。位於鬧市中既餐廳雖然唔算大,但係乾淨企理,除左有卡座仲有一間獨立房,坐得幾舒服。午餐時段叫指定套餐可以半價叫一個指定定食,都幾抵食。安格斯肉眼定食好豐富,除了安格斯肉眼外,仲有洋蔥蛋,小食,一碗茶漬飯,一個蟹子沙律,麵豉湯。安格斯肉眼好有牛味。鰻魚玉子丼好大塊鰻魚,肉質柔嫩,玉子入面係有蛋漿,餸飯一流。吉列千層豚肉(三重芝士)呢個好邪惡,但真係好好食,吉列同芝士既比例剛剛好,咬落又脆又軟。汁燒活白鱔白鱔皮脆肉鮮,好厚身,咬落仲好juicy

安格斯肉眼定食

鰻魚玉子丼
好大塊鰻魚,肉質柔嫩,玉子入面係有蛋漿,餸飯一流。

汁燒活白鱔

白鱔皮脆肉鮮,好厚身,咬落仲好juicy
餐廳充滿日式感覺,燈光較昏暗,好啱收工同朋友飲酒聚會食嘢🍻和牛壽司餐廳送既和牛壽司好好食!和牛輕輕用火槍燒過,香氣出哂嚟。肉質軟滑,入口即化🤤申子海膽和牛燒 $378師傅會係客人面前燒,問咗客人想要幾多成熟之後,就開始用火槍燒和牛🔥。我哋叫咗五成熟,一路燒一路聞到和牛嘅香味😍!跟住將蛋同飯撈勻,平均分布喺和牛上面,再用和牛包住,將和牛每邊燒熟,最後放上海膽同黑魚子。師傅好貼心分咗兩份,方便二人食用!海膽好鮮甜!和牛雪花分布均勻,入口即溶,加埋蛋飯同秘製醬汁,食落有滿滿既幸福感🤩!吉列千層豚肉(三重芝士)$238吉列千層豚肉炸到金黃色,超級誘人🤤!外皮香脆包住豚肉同半溶芝士,有拉絲效果,對芝士控嚟講🧀,真係超級大滿足😋!海膽炒飯 $238炒飯粒粒分明,呈金黃色。海膽好鮮甜,撈埋蟹籽、三文魚籽、櫻花蝦係飯入面,食落好香口惹味,一啖接一啖好快食晒😋!📍 申子居酒屋 (銅鑼灣)銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心9樓
餐廳充滿日式感覺,燈光較昏暗,好啱收工同朋友飲酒聚會食嘢🍻

吉列千層豚肉(三重芝士)$238

海膽炒飯 $238

📍 申子居酒屋 (銅鑼灣)
2023-04-27
2023-04-28 43 浏览
申子呢間居酒屋就聽得多,不過就一直都未食過,今日終於可以一試(´▽`)好彩有book位,上到去已經好多人係門口等緊.依家晚市時間18:30前或20:45後經Openrice訂座都會送和牛壽司。.和牛壽司 (訂座送)雖然係免費,但係賣相一啲唔差仲好靚仔~和牛經過炙燒後充滿油脂香,入口即溶.汁燒活白鱔 $88白鱔燒到香脆充滿油脂香味,而且好厚肉又爽口,啖啖都係肉,好滿足!兩個人一串剛剛好,一人一串就會有啲漏.申子和牛海膽燒 $378呢個係招牌菜式,店員會將和牛用火槍燒到七成熟左右,再卷住充滿蛋汁既飯,最後配上海膽同魚子醬(´▽`)好幸福啊.廣島蠔鍋 $158廣島蠔有五隻,隻隻都肥美又鮮甜,個底仲有蔬菜,加上用左麵豉湯做湯底吸哂蠔同蔬菜既鮮甜味.海膽炒飯 $238炒飯一上枱就已經聞到好香,炒飯粒粒分明又乾身,配上海膽,蟹子,三文魚子,櫻花蝦,帶子等增加口感,每啖都食到海膽既鮮味,好惹味!我可以一個人食哂haha (´▽`).巨峰乳酸梳打$68唔想飲酒既話乳酸梳打都係好選擇,酸酸甜甜.巨峰提子Highball $78Highball其實就係威士忌🥃加蘇打水,酒味唔會好濃,適合邊飲邊傾計.

和牛壽司 (訂座送)

汁燒活白鱔 $88

申子和牛海膽燒 $378

廣島蠔鍋 $158

海膽炒飯 $238

巨峰乳酸梳打$68
唔想飲酒既話乳酸梳打都係好選擇,酸酸甜甜
巨峰提子Highball $78
  • 申子海膽和牛燒
  • 海膽炒飯
旺角人氣日式小店「申子居酒屋」旅2019年開業 一直口碑不俗 至今決意再戰下一城 於銅鑼灣設置樓上分店 店鋪加入不少港式及日式元素融入於餐廳設計内 有紙鯉魚、獅子山燈畫、招財貓 門口區域用日文跟香港人打氣成日聽好多人講申子居酒屋好正同高質 所以佢一直都係我要去食嘅ʟɪꜱᴛ入面 終於今次約到朋友仔陪我去食(。・ω・。)餐廳保留滿滿濃厚嘅日式格局美學 融合居酒屋唔少香港設計元素 打造全新意象店舖空間使用深木色嘅室內裝潢擺設之外還有設置小室格局 客人們可自在愜意地與夥伴們聊聊天、彼此對話🤍從裡到外充分展現日式居酒屋風格申子居酒屋提供各式各樣嘅日式料理 由新鮮嘅魚生、壽司至到鍋物、燒物都有而另外銅鑼灣分店有樣唔同係佢地有另外一本餐牌係旺角分店冇😳➺ ᴡᴀɢʏᴜ ꜱᴜꜱʜɪ (ꜰʀᴇᴇ)因為我地係18:30前入座所以送上和牛壽司(聽侍應講20:45分後都會有)和牛壽司嘅和牛肉質鮮嫩 肉眼可見油花分佈平均搭配微微嘅炭香 同壽司飯完美結合 估唔到送嘅係有渣流灘(*¯︶¯*)➺ ᴛᴏʀᴏ ᴀɴᴅ ꜱᴇᴀ ᴜʀᴄʜɪɴ ᴡ/ ꜱᴇᴀᴡᴇᴇᴅ 💰198壽司飯有經過調味同精心調製 而上而係鋪滿拖呈粉紅色嘅拖

店舖空間使用深木色嘅室內裝潢擺設之外還有設置小室格局

而另外銅鑼灣分店有樣唔同係佢地有另外一本餐牌係旺角分店冇😳

➺ ᴡᴀɢʏᴜ ꜱᴜꜱʜɪ (ꜰʀᴇᴇ)

和牛壽司嘅和牛肉質鮮嫩 肉眼可見油花分佈平均

壽司飯有經過調味同精心調製 而上而係鋪滿拖呈粉紅色嘅拖羅魚蓉 海膽仲有黑魚子
3樣嘢都非常新鮮
連同脆脆嘅紫菜一同放入口 成個口充滿鮮味 海膽味ᴋᴇᴇᴘ住徘徊係口腔

➺ ɢʀɪʟʟᴇᴅ ʏᴇʟʟᴏᴡᴛᴀɪʟ ᴄᴏʟʟᴀʀ 💰168

燒烤過嘅油甘魚鮫嘅魚皮爽脆 內裏嘅魚肉質保持嫩滑口感 入口會有浸魚香魚油感
另外仲有帶微甜嘅汁沾 令魚肉味更鮮甜!

➺ ꜱʜɪɴᴋᴏ ꜱᴘᴇᴄɪᴀʟ ꜱᴜꜱʜɪ ʀᴏʟʟ 💰248

總共有6件!面上鋪咁呑拿魚蓉、三文魚籽、大蔥絲、海膽 飯唔散包住炸魚皮 鮮味十足又脆脆地 口感豐富!
意外地都幾夾同好食

➺ ɢʀɪʟʟᴇᴅ ᴡᴀɢʏᴜ ʙᴇᴇꜰ ᴡ/ ᴜʀᴄʜɪɴ 💰248

我諗係嚟到申子居酒居每檯都必點嘅菜式(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
店員用鐵板盛載住一大塊ᴀ4鹿兒島和牛 再拎住火槍炙燒佢🔥 店員係燒前會問想要幾成熟 我揀咗5成熟
跟著店員就慢慢炙燒和牛 再慢慢加入蘭王雞蛋 淋上自家製醬汁 最後放上海膽同魚子醬
賣相好🆗
和牛油脂分佈平均 入口融化 成知口腔都充滿牛味 蘭王蛋味好重

總結:
價錢不菲 但食材新鮮度對得住價格
而且店入面好多香港元素 要支持💛

✨環境:7.5/10
✨消費:~ 💰600/ʜᴇᴀᴅ

■ 名稱:申子居酒屋(ᴄᴡʙ)
📍 地址:銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心9樓
2023-04-20
  • ꜱʜɪɴᴋᴏ ꜱᴘᴇᴄɪᴀʟ ꜱᴜꜱʜɪ ʀᴏʟʟ
  • ɢʀɪʟʟᴇᴅ ᴡᴀɢʏᴜ ʙᴇᴇꜰ ᴡ/ ᴜʀᴄʜɪɴ