2024-01-14
想試呢間好耐,不過次次去都要book枱先有位,今日終於book到可以去試下🤣-🥩申子海膽和牛燒 ($378)見到佢哋新menu有呢道菜,好似幾吸引,所以叫咗嚟試吓🥰店員會即場喺我哋面前燒和牛,之後將蛋黃同飯粒撈勻,捲起和牛之後再放上海膽同魚子醬,配上特製醬汁一齊食☺️味道食落好有層次,啲飯粒粒分明,和牛炙燒嘅香氣好出,同香濃嘅蛋黃同海膽好夾,而且特製醬汁中和咗油膩嘅感覺,好正😙🧆日式製鮮鮑魚 ($278)鮑魚肉質鮮嫩,味道鮮甜香濃,擺盤精緻,送酒一流🥹🥩和牛壽司 店員話6:30前訂位入座就送兩盒和牛壽司,牛肉油花平均,肉質柔軟,醋飯粒粒分明而飽滿,食落好滿足😋👅極上鹽燒牛舌芯 ($128)肉質嫩滑多汁,口感爽得嚟唔會韌,有香濃嘅牛味,就咁食已經好夠味同埋香口,仲可以配上香蔥同埋其他伴碟嘅調味料,味道幾有驚喜😙🐔燒雞翼 ($38)唔會老,調味適中,一樣好適合送酒,不過比起其他菜式味道就冇咁有驚喜啦🐽🐔燒雞軟骨 ($38)小編每次去居酒屋都一定會食雞軟骨,呢度嘅雞軟骨外酥內脆,口感豐富,加上檸檬汁更加可以解膩🫶🏻餐廳裝修精緻,食物由用料、擺盤到味道都幾高水準,店員亦都好友善咁同我哋講解唔同嘅
🥩申子海膽和牛燒 ($378)
見到佢哋新menu有呢道菜,好似幾吸引,所以叫咗嚟試吓🥰
🧆日式製鮮鮑魚 ($278)
鮑魚肉質鮮嫩,味道鮮甜香濃,擺盤精緻,送酒一流🥹
🥩和牛壽司
👅極上鹽燒牛舌芯 ($128)
🐔燒雞翼 ($38)
🐔燒雞軟骨 ($38)
餐廳裝修精緻,食物由用料、擺盤到味道都幾高水準,店員亦都好友善咁同我哋講解唔同嘅菜式,服務亦都幾周到,絕對係小編食過咁多間居酒屋裏面最高質嘅一間🥰
味道 9.5/10
服務 9/10
環境 9/10
回頭率9.5/10
總評 9.25/10😋🤍
人均消費 $473💰
📍 申子居酒屋
銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心9樓
#米食居酒屋 #米食銅鑼灣 #銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #米食日本菜 #米飲嘢 #米食旺角 #旺角 #美食 #hkfood #hkfoodie #hkig #hkeat #hkgirl #hklifestyle #foodiegram #hkrestaurant #香港美食 #香港餐廳 #食評 #thefoodieinitiative #internationalfoodiesunite #foodadmirersoftheworld #globaleats #internattionalcuisinefamily #foodsharinggroup #香港 #香港餐廳