2020-11-02 19 浏览
同朋友去太子行街買野,之後朋友話想食河粉,甘我就同佢行左黎塘尾道呢邊既一間叫田記魚蛋牛腩專門店既粉麵店度食野,餐廳職員都好友善,而且仲即時埋黎幫我地落單,買外賣既客人都唔少嫁,呢度食物款式選擇都好多,價錢親民,坐低左之後就叫左一碟淨崩沙腩加蘿蔔底,腩汁味濃,崩沙腩肥瘦適中,有咬口又好淋,蘿蔔都好入味,而且好夠份量大大碟,我地仲叫左一碗魚蛋河,魚蛋圓潤彈牙,有魚肉味,朋友叫左一碗雲吞河,雲吞都幾大粒,下次可以再同其他朋友黎食其他款。
2020-10-30 11 浏览
在參觀完雷生春堂後,附近見到一間便宜的粉麵檔,就解決午餐了。只是想不到這間店竟然有崩沙牛腩,幸好還未賣完!環境:呈長方形,寬敞明亮,桌上亦有防疫隔版,店內有一部電視,簡單裝修,圓桌圓椅。崩沙牛腩河粉$40+熱好立克$6這是我第一次吃崩沙牛腩,牛腩脂肪比例平均,而且帶爽滑的口感,比平時的牛腩更有韌勁,更好吃!其實這個部位是牛的橫膈膜,連着少許的肉,份量不多,所以不是間間牛腩店都有貨賣。因此,能夠在太子可以吃到崩沙腩,實在太幸福了。之後我覺得湯有點寡,所以加了辣椒油,立刻提升味蕾,我相信是自家製的,因為一打開辣椒油,已經聞到濃郁的香辣味,我認為吃麵是一定要加入辣椒油。最重要是價錢相當便宜,40元就可以吃到,平時牛腩麵都未必有那麼便宜,更何況是少見的部位。

環境:

崩沙牛腩河粉$40+熱好立克$6

這是我第一次吃崩沙牛腩,
因此,能夠在太子可以吃到崩沙腩,實在太幸福了。

2020-10-28
  • 崩沙腩河粉
2020-10-30 4 浏览
為左就一陣去大角咀嘅客人開會,隨便由太子行去大角咀嘅沿途搵左一間粉麵店食lunch。由於今日趕趕地時間,都係快趣食個腩河加碟油菜就收工。腩河有分普通腩同坑腩,我見價錢唔差太遠,揀左坑腩,原來坑腩河係會送蘿蔔嘅,散叫加蘿蔔都要加幾蚊,所以坑腩抵番喺度。牛腩煮得夠冧,同埋係坑腩嘅緣故,一定係一般粉麵店之上!油菜食左菜心,以加8蚊黎計算係大碟,唔係草草幾條就算數,詳情可以參考圖片。以60蚊包晒麵菜同飲品計,算係十分大件夾抵食!
由於今日趕趕地時間,都係快趣食個腩河加碟油菜就收工。
以60蚊包晒麵菜同飲品計,算係十分大件夾抵食!
2020-10-20
2020-10-29 8 浏览
上星期到太子辦點事,經過消防局附近的粉麵店,便入內醫肚,食物種類多有飯有麵有小食,而且可加錢加菜、紫菜、等等食物,性價比高。我們點了牛三寶河、淨魚旦魚片、炸魚皮、菜心及凍檸茶,埋單也只是$102!牛三寶有牛肚、牛筋及牛腩,腩汁湯底味道剛剛好,份量也不少,河粉嫩滑好味。淨食魚三寶有魚片頭、魚旦及魚皮餃,三款也好味,每款食物也有2-3件。炸魚皮大碟而且大大塊,非常香脆,浸湯或淨食也好味。菜芯又嫰又淋而且好甜,很不錯。下次有機會一定再幫襯。

2020-10-24
  • 炸魚皮
2020-10-28 31 浏览
✔ #金牌牛腩雲吞河 #金牌牛腩魚皮餃河 // $32+6 牛腩份量超多!肥瘦適中 入口軟腍 牛味超濃郁雲吞很大顆 餡料是蝦肉混合豬肉 彈牙多汁同樣推介魚皮餃 皮薄煙韌彈牙 餡料飽滿鮮味配上蘿蔔很爽甜 還有滑溜厚身的河粉 超水準而且湯底沒有味精 清淡而不算油膩期待再試試撈麵 配上特濃腩汁 應該很好吃~.✔ #炸魚皮 // $15炸得超香脆 厚身 而且分量超多.店內非常整潔 而且光線充足- ‎- - - - - - - - - ‎- - - - - - - -follow IG @ fisweet for more like this.
✔ #金牌牛腩雲吞河 #金牌牛腩魚皮餃河 // $32+6
牛腩份量超多!
肥瘦適中 入口軟腍 牛味超濃郁
雲吞很大顆 餡料是蝦肉混合豬肉 彈牙多汁
同樣推介魚皮餃 皮薄煙韌彈牙 餡料飽滿鮮味
配上蘿蔔很爽甜 還有滑溜厚身的河粉
超水準
而且湯底沒有味精 清淡而不算油膩
期待再試試撈麵 配上特濃腩汁 應該很好吃~
✔ #炸魚皮 // $15
炸得超香脆 厚身 而且分量超多
店內非常整潔 而且光線充足
金牌牛腩雲吞河粉
2020-10-08
金牌牛腩雲吞河粉
  • 金牌牛腩
2020-10-27 8 浏览
聲明:此文純屬自費性質,並無廣告成份!所有照片及文章全屬本人(Monkey Mama)所有! 謝謝!聲明:本文章是個人身份寫作由於同事們成日覺得魚蛋麵店,當中啲食物通常都落好多味精,所以都唔會選擇幫襯粉麵店,因而我好耐都無食過,今日放假,心癢起就去左屋企附近,新開嘅田記魚蛋牛腩專門店試試,發覺店內外都好亮麗光猛,整潔乾淨。開放式廚房,睇到師傅烹煮之餘,仲聞到陣陣嘅潮州麵食嘅味道。                                                我就點左鳳城水餃河$28, 有成五粒大水餃,脹卜卜,賣相好飽滿的,內裏有韮黃同圓厚嘅蝦肉, 非常爽口,正所謂皮薄餡靚,河粉係屬薄身的,白滑之餘仲好掛湯,我姐姐點了爽口牛丸麵,牛丸很濃牛肉鮮味,咬落去有手打之質感同彈性,撈麵可以選擇加腩汁,讓麵條都另掛有牛香味,最重要嘅,係麵條無皂水味。由於我係外賣,返到屋企食,啲麵條仍然彈牙,夾起食落去排湯效果唔錯。最最最欣賞嘅就係香脆嘅魚皮,片片無論大細、厚度、香脆都適中,放落湯快閃攞起再放落口,感覺到喺口度卜卜聲被我秒殺,好正。依間魚蛋粉店既乾淨又好味, 兼大碗,價錢合理,我同姐
聲明:本文章是個人身份寫作

依間魚蛋粉店既乾淨又好味, 兼大碗,價錢合理,我同姐姐以後可以多啲去幫襯了!
2020-10-03
2020-10-26 45 浏览
今朝帶媽咪去雷生春做完針灸後,就去咗對面嘅呢間田記食碗魚蛋粉。餐牌清楚列出各類食品,非常清晰易明,價錢相宜,選擇亦多。金牌牛腩鳳城水餃河粉麵質夠滑,鳳城水餃餡料飽滿夠爽口,金牌牛腩有咬口,牛腩汁混合原有湯底夠惹味。鮮蝦雲吞有三粒,入面有好多鮮蝦,牛丸有三大粒,爽滑彈牙,幼麵麵質爽口。魚三寶包括有潮式白魚蛋、魚片頭、魚皮餃,仲會奉上生菜。白魚蛋有Q彈嘅感覺,魚片頭有魚嘅香味,魚皮餃嘅魚皮非常彈牙,值得推介!清湯蘿蔔只需$8,份量已經相當多,蘿蔔充滿着清湯嘅味道,口感一流!來個大合照,可以開餐!
餐牌清楚列出各類食品,非常清晰易明,價錢相宜,選擇亦多。
金牌牛腩鳳城水餃河粉
鮮蝦雲吞牛丸麵
湯蘿蔔
來個大合照,可以開餐!
金牌牛腩鳳城水餃河粉
湯蘿蔔
2020-10-25 7 浏览
今日做到好夜先收工,係荔枝角道離遠見到個好光猛醒目既田記招牌,決定同同事入去食餐飽。招牌牛腩魚蛋河牛腩肥瘦均勻,肉質好鮮嫩;魚蛋幾爽滑。牛三寶河粉牛三寶包括牛腩、牛筋及牛肚。牛肚燘得幾入味,牛筋黏稠彈牙,牛既味道都幾出,河粉夠哂滑嫩。菜心加$6跟餐加配既菜心份量都算幾多。炸魚皮好大件,食落夠哂香脆,浸埋湯食都幾滋味。鳳城水餃淨水餃配埋生菜,包得幾足料,蝦肉爽滑彈牙。兩個人食到成枱都係餸,食完真係飽到上心口。

招牌牛腩魚蛋河
牛腩肥瘦均勻,肉質好鮮嫩;魚蛋幾爽滑。

牛三寶河粉

菜心加$6
跟餐加配既菜心份量都算幾多。

炸魚皮
好大件,食落夠哂香脆,浸埋湯食都幾滋味。

鳳城水餃
淨水餃配埋生菜,包得幾足料,蝦肉爽滑彈牙。

兩個人食到成枱都係餸,食完真係飽到上心口。
2020-10-24 13 浏览
田記魚蛋牛腩專門店 - 必食牛腩港式粉麵一向都是香港人的地道美食,今日出了太子取團購的東西,見到附近有一間魚蛋牛腩專門店,一於食個粉麵,有足夠氣力取戰利品。淨魚三寶有彈牙魚蛋、爽口的魚片頭、皮薄爆多餡的魚皮餃,一次試盡三款魚肉之最。崩沙牛腩河粉份量超多的崩沙牛腩,油脂相當豐盈,入口軟腍,牛味超濃厚。牛三寶幼麵又是一個價錢可滿足三個願望,有厚切牛腩、膠質重的牛筋、爽口腍身的牛肚,配上特濃的腩汁湯底。凍豆漿冰凍解渴的健康豆漿。
田記魚蛋牛腩專門店 - 必食牛腩

崩沙牛腩河粉
份量超多的崩沙牛腩,油脂相當豐盈,入口軟腍,牛味超濃厚。

牛三寶幼麵

凍豆漿
冰凍解渴的健康豆漿。
香港其中一樣經典食品一定係牛腩河,今日朋友帶左我去太子食新野☺️☺️店入面好新淨,而且員工好好禮貌,同一般既傳統餐廳好唔同呀❤️太肚餓既關係咩都嗌左啲🌟牛腩牛筋紫菜河,淨手打牛丸,淨魚蛋,炸魚皮,烚芥蘭同埋上湯蘿蔔,好興奮呀😚🌟牛腩牛筋紫菜河,呢度出名係食牛☺️牛腩份量好多,炆得好入味呀,肥瘦適中😊牛筋嘅份量同樣好多,滿滿嘅骨膠原☺️配埋紫菜,多重口感😚🌟淨手打牛丸有驚喜啵,拍得住坊間嘅出名牛丸,即刻出真係好爽口彈牙,牛肉味好濃🤪仲配埋大量生菜底😍😍🌟淨魚旦,有魚片同魚蛋兩種選擇,魚蛋充滿鮮香既魚味,逐粒逐粒手打,唔似平時嗰啲用機打出嚟嘅,特別彈牙😄🌟炸魚皮,呢個真係冇得頂,好重魚味同埋超級脆口,唔似平時嗰種,總之就係特鮮味喔🤪🌟烚芥蘭同埋上湯蘿蔔亦都相當滿意,芥蘭好爽口,冇查既💕上湯蘿蔔好清甜😚

2020-10-24
午餐
2020-10-24 7 浏览
在太子探班後沒飯隱小編找了一家麵店《田記》,聽說崩沙腩好滋味便大膽一試 ~ 整體四周環境很新束束,燈光也通明。桌上餐具、地下整潔沒冇立痴痴👍🏻 原來這間分店開業四個月了;油麻地是老店。職員服務態度良好,有正確帶上口罩。 崩沙牛腩河粉 HKD 40 崩沙腩肉質好棯,完全不會痴牙內。濃郁湯底更加分。 很快便吃光了,還想添加但肚皮撐不著😅 通菜 HKD 8通菜易變黑但這裡蔬菜好翠綠🤩 放進口內「爽爽」聲 🥳淨鳳城水餃 HKD 28 包得又實又漲卜卜~ 好足料。 咬下去皮好簿 調味較得不錯凍檸檬利賓納 跟餐加 HKD 8

職員服務態度良好,有正確帶上口罩。

崩沙牛腩河粉 HKD 40

通菜 HKD 8
通菜易變黑但這裡蔬菜好翠綠🤩 放進口內「爽爽」聲 🥳

淨鳳城水餃 HKD 28
包得又實又漲卜卜~ 好足料。 咬下去皮好簿
調味較得不錯

凍檸檬利賓納 跟餐加 HKD 8

2020-10-24 7 浏览
田記魚蛋牛腩正,食完又唔會口喝,自家新鲜製魚蛋,天然味道無味精食落爽口又彈牙:食完你都會話正🟣牛三寶米粉:牛腩、牛筋、牛肚1-牛腩炆得夠腍又入味,牛筋夠腍帶口感、牛肚軟熟又香又帶口感😇—————-招牌魚蛋麵:魚蛋、魚片1-百分百新鮮魚肉,每日新鮮自家製,一食就食出好香又甜又滑的魚肉做的魚蛋魚片🐟🐠🐟🐠——————腐乳通菜:通菜加上腐乳就最好味——————炸魚皮:一咬落口係脆到隔離枱都聽到😂炸得金黃又香脆,真係好食到卜卜脆👍—————-凍檸茶:食牛三寶、食辣椒🌶️油⋯正👍凍檸賓:利賓納,兒時的回憶味道🥰——————開心🥳⋯⋯就係咁簡單
田記魚蛋牛腩正,食完又唔會口喝,
自家新鲜製魚蛋,天然味道無味精
食落爽口又彈牙:食完你都會話正

腐乳通菜:
通菜加上腐乳就最好味

炸魚皮:
一咬落口係脆到隔離枱都聽到😂
炸得金黃又香脆,真係好食到卜卜脆👍

—————-
凍檸茶:食牛三寶、食辣椒🌶️油⋯正👍
凍檸賓:利賓納,兒時的回憶味道🥰

開心🥳⋯⋯就係咁簡單

2020-10-23 13 浏览
下班後很累,想吃點簡單的便回家休息~這家餐廳環境清潔,光線非常充足,地方寬敞而且座位舒適,感覺得舒服,便進去了。🔶崩沙牛腩河粉麵湯清淡,沒有多餘味精,不會掩蓋牛腩的味道之餘,牛腩的濃郁香味更滲透入麵湯內👍🏾牛腩肥瘦適中,脂肪比例不會太多,不會滿口油膩感!煙韌得來又不會有筋,非常爽口☺️而且份量也不少啊~除左牛腩,也有點蘿白作配襯,軟林林的,不會過老,咬下去沒有渣滓🤪🔸芥蘭隨餐加添了一道菜,感覺健康點😂芥蘭十分青嫩!葉子完全不會黃,新鮮🥳咬下去也沒有菜渣,很爽脆👍🏾雖然配有蠔油,可是直接吃也很鮮甜☺️🔸炸魚皮很大塊😱不是純炸粉,只真正的魚皮!還看見炸過的魚骨,脆脆的十分美味🤗雖然經過煎炸,但並沒有太多油份,多吃也不會膩~🔸熱檸水加配了一杯餐飲,天氣轉涼,喝點熱的,對身體好啊😛總括而言,只需六十多元便能吃到那些豐富的晚餐👏🏾這個價錢,以現在的餐廳來說,很難可以吃到飽之餘,又美味!⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️崩沙牛腩河粉$40熱檸水+$6芥蘭+$8⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️炸魚皮$15📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍田記魚蛋牛腩專門店 (太子)太子塘尾道201號華安樓地舖

🔶崩沙牛腩河粉

🔸芥蘭

🔸炸魚皮

🔸熱檸水
加配了一杯餐飲,天氣轉涼,喝點熱的,對身體好啊😛

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
崩沙牛腩河粉$40
熱檸水+$6
芥蘭+$8
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
炸魚皮$15
📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍
田記魚蛋牛腩專門店 (太子)
2020-10-21 20 浏览
牛三寶河粉🐮$42崩沙牛腩河粉🐄$40牛三寶有牛腩、牛筋同牛肚😝牛腩夠腍夠入味🤤牛筋入口軟嫩,相當爽口👍牛肚炆得入味,口感脆嫩😚招牌菜當然係崩沙腩😋食落有嚼勁,坑腩軟糯😘肥瘦均勻,肉質鮮嫩,牛味濃😛絕對係一眾牛魔王鍾意嘅口味🐮淨鮮蝦雲吞😛$28雲吞夠大粒,Size猶如一粒乒乓波😚咬落彈牙,味道都唔錯👌炸魚皮🐟$15夠薄夠脆夠可口😉而且無油膉味,配上湯粉麵非常匹配👍凍豆漿🥛跟餐加$6柚子蜜😆跟餐加$8田記魚蛋牛腩專門店 (太子)太子塘尾道201號華安樓地舖
牛三寶河粉🐮$42

崩沙牛腩河粉🐄$40

牛三寶有牛腩、牛筋同牛肚😝
牛腩夠腍夠入味🤤
牛筋入口軟嫩,相當爽口👍
牛肚炆得入味,口感脆嫩😚

招牌菜當然係崩沙腩😋
食落有嚼勁,坑腩軟糯😘
肥瘦均勻,肉質鮮嫩,牛味濃😛
絕對係一眾牛魔王鍾意嘅口味🐮

淨鮮蝦雲吞😛$28
雲吞夠大粒,Size猶如一粒乒乓波😚

咬落彈牙,味道都唔錯👌

炸魚皮🐟$15
夠薄夠脆夠可口😉
而且無油膉味,配上湯粉麵非常匹配👍

凍豆漿🥛跟餐加$6
柚子蜜😆跟餐加$8

田記魚蛋牛腩專門店 (太子)
2020-10-16 23 浏览
🍴雲吞28 蚊🥟雲吞勁多舊 掛住食唔記得數 有生菜做底 雲吞皮夠爽彈自家包 入面既豬肉 juicy蝦肉夠新鮮彈牙 正🦐🍴生菜15 蚊🥬生菜新鮮落 d蠔油就ok🍴通菜15 蚊通菜整得鮮綠夠爽口 落腐乳冇得輸🍴炸魚皮15 蚊🐟🔥佢呢款魚皮應該係大魚嗰 d魚皮 好厚身 炸得好香脆 魚皮味夠咸香 浸任何湯都好味🍴招牌魚蛋河粉28 蚊🐟首先 佢既河粉係比較晶瑩 嗰 d有 d似冬粉 比較爽口 魚蛋係潮州魚蛋 係比較淋嗰款 . 魚皮夠爽彈 魚味濃 好食 點 d辣油食夠哂惹味😄🍴牛三寶米線42 蚊🐂三寶係牛腩牛肚牛筋牛筋夠黏稠彈牙 牛腩 juicy肉味濃 牛肚係金錢肚黎 好有口感 米線有 d似上海麵。麵身爽口粗身 浸住充滿腩汁既湯底都好 match 🐮#粉麵 #牛腩 #牛肚 #牛筋 #河粉 #魚皮 #生菜 #通菜 #炸魚皮 #魚蛋 #魚片 Score 平均分< 7.8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻~~~
🍴雲吞28 蚊🥟

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#田記魚蛋牛腩專門店
太子塘尾道201號華安樓地舖
~~~~~~~~~~~~
2020-10-16