2022-10-24 40 浏览
🧡Please Follow my IG : orororenji☆ 田中寿司荃灣楊屋道1號荃新天地一期UG樓37號舖✦ 田中二人前• 田中血合香港好似比較少地方食到,少爺睇完日文話係魚嘅血咁解,其實食落就係熟魚深色個d位,幾好食,魚味幾濃。• 胡麻豆腐沙律鍾意胡麻醬嘅一定會鍾意,豆腐好滑,沙律菜爽脆,簡單得黎實無得輸嘅沙律。• 壽司入面有赤身、中拖羅、大拖羅同三文魚細卷,超級正!大拖羅入口即溶,個陣魚油香真係齒頰留香(๑˃̵ᴗ˂̵) 其餘嘅都好鮮味。• 海膽海鮮蒸蛋估唔到入面咁多料,有蟹柳、蜆肉、蝦肉、銀杏,蒸蛋超滑溜,好好食,呢個有小驚喜。• 唐揚吞拿魚有d似炸魚薯條d炸魚嘅feel,啖啖肉,不過略嫌老左少少,但味道不錯。• 日替串燒入面有秋葵豚肉、京蔥雞肉、雞軟骨、冬菇,每樣都熱辣辣,燒得岩岩好,唔錯呀。• 稻庭烏冬滑捋捋得黎又彈牙,最後食埋呢個烏冬真係大滿足!特別呢d涼涼地嘅天氣。• 紅豆鯛魚燒暖粒粒,好多紅豆蓉餡,但唔會好甜,令我諗起冬天係日本街頭食嘅鯛魚燒(´°̥̥̥̥̥̥̥̥ω°̥̥̥̥̥̥̥̥`)呢到環境好舒服,坐位好闊落,服務都好好,同埋想講呢個餐真係好抵食,性價比高!
☆ 田中寿司

• 日替串燒

• 稻庭烏冬

• 紅豆鯛魚燒

2022-10-20 233 浏览
之前經過見到已經想食佢,但當時BOOK左其他餐廳食唔到🥲今次終於都食到啦!餐廳座位寬敞,裝修以日系風格為主,成個環境都好舒服😌由於選擇困難症嘅關係,就決定叫咗一個餐嚟食,咁就唔使特登揀啦🤪叫左二人前套餐 $588,包括左前菜、沙律🥗、壽司🍣、小食🥚、串燒🍢、炸物🍤、烏冬🥟、甜品🍮❤️田中血合 - 食落好似吞拿魚肉,鹹鹹地~🧡胡麻豆腐沙律 - 開胃沙律,蔬菜新鮮!💛壽司 - 包括赤身、中拖、大拖(每款兩件)、三文魚細卷🤓拖羅紅肉同埋脂肪比例均勻,入口更易溶化☺️💚海膽海鮮蒸蛋 - 海膽鮮味甘甜,蒸蛋非常滑👍🏻💙唐揚吞拿魚 - 食咁多炸物都未食過炸吞拿魚,今次真係一個新嘅嘗試,原來炸吞拿魚都幾好食😻如果有埋沙律醬就最好啦!💜日替串燒 4 串 - 包括有秋葵、冬菇、雞軟骨、大蔥&雞肉,燒得幾香🫶🏻特別鍾意冬菇,又淋又多汁!🤎稻庭烏冬 - 爽口彈牙,而家轉季嘅天氣食住熱辣辣嘅烏冬就啱啱好!💖紅豆鯛魚燒 - 好耐都冇食過啦!紅豆餡料十足,食到最後都有😳抵食!由於我哋冇叫嘢飲,店員成日同我哋fill 水,就憑呢個服務已經俾佢滿分,而且仲要每道菜都介紹,今時今日咁嘅服務真係well done👏🏻總括而言

❤️田中血合 - 食落好似吞拿魚肉,鹹鹹地~
🧡胡麻豆腐沙律 - 開胃沙律,蔬菜新鮮!
💚海膽海鮮蒸蛋 - 海膽鮮味甘甜,蒸蛋非常滑👍🏻

總括而言 (5個💚係最高)
好味指數 : 💚💚💚💚🤍
服務態度 : 💚💚💚💚💚
環境打卡 : 💚💚💚💚🤍
回頭指數 : 💚💚💚💚🤍

📍田中壽司
🏢荃灣楊屋道1號荃新天地一期UG樓37號舖
🕗星期一至日 12:00 - 16:30 / 17:30 - 22:00
2022-10-13
2022-10-19 38 浏览
今日行過荃新天地,見到呢間新開既日本餐廳推出左個二人餐($488),睇落幾抵食,一於試試佢啦!餐廳以木系裝修為主,每個座位都幾寬敞,感覺好舒服。而且每檯之間都有用竹簾隔開,好有私密既感覺,好適合同朋友黎食野傾下計。✨田中血合血合好少地方先有得食!血合肉姐係魚既紅肉部分,肌肉比較多脂肪比較少,所以有特別既風味,所以有人唔中意食。不過呢到加左薑蓉同蘿蔔絲係上面,除去腥味,反而更食到血合既甘香!✨胡麻豆腐沙律平時既前菜沙律都係細細一碗,但呢到份量好多,豆腐大大舊,配埋芝麻醬真係好開胃~✨壽司盛合有赤身、中拖、大拖壽司,吞拿魚肉質肥美,一入口就融化,連我好怕既赤身都一啲唔腥。而且壽司飯既份量唔會好多,食落啱啱好。至於三文魚小卷就正正常常,冇咩特別。✨海膽海鮮蒸蛋呢個真係超級好食!雞蛋非常嫩滑,海膽夠新鮮,味道鮮甜,好啱配埋雞蛋食。而且蒸蛋入面仲有好多唔同既配料,例如蟹棒、白果、蜆肉、鮮蝦等等,非常豐富。✨日替串燒有秋葵、冬菇、京蔥雞肉同雞軟骨。秋葵外面包左層豬腩肉,燒到油脂出哂黎,配埋秋葵好夾。京蔥外層燒到有少少燒糖化,味道香甜唔辣口,雞肉肉質嫩滑~✨唐揚吞拿魚、稻庭烏冬好少見炸吞拿魚,食落啖

✨田中血合

✨胡麻豆腐沙律

✨海膽海鮮蒸蛋

✨日替串燒

✨唐揚吞拿魚、稻庭烏冬
好少見炸吞拿魚,食落啖啖肉,吞拿魚炸到外層夠脆,點蛋黃醬食夠哂香口,啱哂送稻庭烏冬~

✨紅豆鯛魚燒
天氣涼涼地真係好啱食鯛魚燒。鯛魚燒新鮮熱辣出爐,外層好脆,而且唔會好厚。入面有滿滿既紅豆餡,唔會太甜膩,用黎完結一齊非常滿足!
胡麻豆腐沙律
海膽海鮮蒸蛋
日替串燒
唐揚吞拿魚、稻庭烏冬
2022-10-15 34 浏览
田中寿司 (荃灣)♡︎𝗦𝗣𝗘𝗖𝗜𝗔𝗟 𝗥𝗘𝗦𝗧𝗔𝗨𝗥𝗔𝗡𝗧♡︎$188 特上手握壽司盛盒(7.5/10🌟)❤️ᴀssᴏʀᴛᴇᴅ sᴜsʜɪ sᴇᴛ❤️有10款唔同嘅壽司🍱。赤蝦大件🦐,連蝦尾都去殼,食落爽脆。另外有一件係紋甲大魚🐟,食落似魷魚,食得出盡量用刀功𠝹得多刀🔪,減少靭嘅感覺。吞拿魚蓉無落洋蔥🧅,個人比較中意。壽司飯壓得實淨,刺身會盡量包裹住飯🍚,唔易散,刺身同飯嘅比例都做得好✨。$208 七武士郁魚刺身盛(8/10🌟)❤️ᴛᴜɴᴀ sᴀsʜɪᴍɪ❤️有7️⃣款唔同嘅吞拿魚刺身🍣,建議由淺色食起再到深色⏩,淺色較淡味,深色會較濃味。吞拿魚食落去好冰涼新鮮🧊,塊塊都厚身,唔同吞拿魚品種切法唔同🔪,唔會帶根。當中有幾款刺身油脂豐富,好肥美。另外有啲瘦身,主食魚肉🎣,肉質結實。所以由瘦嘅品種食到肥美嘅吞拿魚品種都有。好難得係成盤都係吞拿魚,所以吞拿魚愛好者💕就會好鍾意。📝個人好鍾意呢間店舖嘅環境,因為有部份枱與枱之間會有帳幕隔住💗,坐得相對寬敞,而且私隱度都大增,同朋友👯‍♀️👯‍♂️一齊嚟食飯傾偈好適合。食物:8/10環境:9/10性價比:8/10📍荃灣楊屋道1號荃新天地一期UG樓37號舖#tunas
田中寿司 (荃灣)

♡︎𝗦𝗣𝗘𝗖𝗜𝗔𝗟 𝗥𝗘𝗦𝗧𝗔𝗨𝗥𝗔𝗡𝗧♡︎

$188 特上手握壽司盛盒(7.5/10🌟)
❤️ᴀssᴏʀᴛᴇᴅ sᴜsʜɪ sᴇᴛ❤️

$208 七武士郁魚刺身盛(8/10🌟)
❤️ᴛᴜɴᴀ sᴀsʜɪᴍɪ❤️

食物:8/10
環境:9/10
性價比:8/10

📍荃灣楊屋道1號荃新天地一期UG樓37號舖

#tunasashimi #tona #sushiset #hkdinner #freshfood #japanesefood #hkfood #foodhk #foodhkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #荃灣美食 #壽司盛盒 #手握壽司 #吞拿魚刺身 #刺身 #晚餐 #8號風球 #香港美食 #香港美食指南 #食好西 #相機食先 #打卡食物
2022-10-13 34 浏览
密密食密密食!今日黎左荃灣,又係house warming。朋友都開始搬出黎住,所以可以呢度去下,嗰度去下,爽呀!近排聚會都多,但共通點係,都會去Donki行吓😂尋晚食完西餐,今晚想轉食其他款式嘅菜。去咗荃新天地搵食,作為一個吞拿魚控,俾我搵到一間田中寿司。晚餐2人set $488 加一服務費,而食物內容好豐富。1.壽司(赤身,中拖,大拖,細卷每款兩件)呢個其實係第三道菜,但我一定要搶先介紹。赤身係血紅色嘅三文魚,就係我哋平時食開嘅,細卷係平時嘅卷物。中拖羅紅肉同埋脂肪比例均勻,適合食開要有吞拿魚口感嘅人,因為佢唔算好多油感,但係又會發覺嗰一浸油脂,可以令入口更易溶。當然我最愛嘅就係大拖,嗰陣白色嘅脂肪真係好吸引,食落去嘅入口即溶口感更加係無與倫比!!2.田中血盒呢個望上去係啡色嘅肉碎,整成錐體形狀。我哋起初食落去有少少嘅吞拿魚味,但又覺得有d內臟嘅味道。同店員細問之下,原來呢度菜嘅做法係用吞拿魚血造成,如果怕內臟或腥味嘅人可能要留意。對於我自己嚟講係OK嘅,因為我都鐘意食吞拿魚嘅味,而佢味道更濃所以我鍾意。3.胡麻豆腐沙律係四件大豆腐加沙律菜,配上胡麻汁。冰凍豆腐大嚿得來都好滑,配上

密密食密密食!

1.壽司(赤身,中拖,大拖,細卷每款兩件)

2.田中血盒

3.胡麻豆腐沙律
係四件大豆腐加沙律菜,配上胡麻汁。冰凍豆腐大嚿得來都好滑,配上醬汁,滑得黎味道又唔會咁單調。

4.海膽海鮮蒸蛋
顧名思義,佢值得推薦嘅除咗係一個茶碗蒸,仲有好大塊嘅海膽係上面,成個蒸蛋即刻premium 左。加上我本身好鍾意食海膽,所以友人將佢個塊海膽俾埋我,正!

5.元祖唐揚吞拿魚
上碟嘅時候見到四塊炸物,其實唔係好知咩嚟,要問左待應先知。咬開嘅時候見到啡色嘅吞拿魚肉,唔肯定做法係煎熟咗之後再炸,定係生炸。咬落去嘅肉質係實在的,佢唔會有炸魚柳咁滑,但咬落去啖啖肉實在既感覺都唔錯。

6.日替串燒
佢呢個燒烤會唔會太熱氣同油膩,幾好。款式有秋葵,大蔥雞柳,雞軟骨,大菇;食落去味道都唔錯。

7.鯛魚餅 & 稻庭烏冬
本身唔好食紅豆既我,覺得呢個都OK。紅豆蓉唔算太甜,外皮食落去有朱古力三文治個皮既脆口,幾好。稻庭烏冬就無咩特別,但有碗麵可以落肚都好。

餐廳閒日晚上黎講都算full, 多數見到係二人聚餐,都係食呢個二人餐。(大家都懶唸野😂)咁多個餸兩個人都係收五百幾蚊,其實都好抵食。食物質素又真心唔錯,店員都好耐心講解,值得推介!

味道: 9/10
服務: 9/10
環境: 9/10
性價比: 9/10
  • 吞拿魚刺身
2022-10-12 44 浏览
上次經過已經想試呢間,今日經過咁啱見到有個二人套餐幾抵食就即刻入咗去😎田中血合:幾特別嘅吞拿魚味,配埋d葱同姜絲好開胃,不過怕腥味嘅朋友可能未必咁啱。胡麻豆腐沙律:胡麻醬好香,份量好夠,啲菜都好鮮甜,好快就清晒👍日替串燒:入邊有秋葵,雞肉配大葱,雞軟骨同埋燒冬菇❤️ 秋葵有一層煙燻味既豚肉包住,熱辣辣脆卜卜,食落去又有秋葵味解膩,balance得好好!雞肉串燒入口咬落去皮脆肉嫩,好好入味好juicy,大蔥燒得岩岩好,雞軟骨辣辣地好惹味,可以再encore!壽司拼盤:大拖羅非常肥美非常好食,是日mvp😍👍 同壽司飯完美咁二合為一,絕對唔會夾開就散。擁有豐富油脂嘅大拖羅最啱就係配埋大量鮮磨既Wasabi,中拖羅同赤身都好新鮮👍👍👍元視唐揚吞拿魚: 嗰粉唔會太厚,肉都算Juicy。海膽海鮮蒸蛋:好滑好夠味仲有蜆肉係入面,海膽好鮮甜連埋啲蟹子一齊食爆汁正呀🤤最後再配一碗稻庭烏冬同一個紅豆鯛魚燒,非常滿足嘅一餐飯👍

元視唐揚吞拿魚: 嗰粉唔會太厚,肉都算Juicy。

最後再配一碗稻庭烏冬同一個紅豆鯛魚燒,非常滿足嘅一餐飯👍
鍾意食吞拿魚既一定要試下呢間田中寿司,佢係黎自名古屋既吞拿魚壽司專門店,可以食到唔同既吞拿魚部位😋今次午市黎到,有午市套餐,會跟埋海鮮蒸蛋、味噌湯同埋紅豆鯛魚燒。海鮮蒸蛋都幾滑,入面有蟹柳、蜆,而最後既紅豆鯛魚燒表面好脆,入面既紅豆蓉唔會太甜,都唔錯。  1⃣️究極鮪魚壽司盛 十三貫($328)有齊吞拿魚唔同既部位🤤包括黃鰭、長鰭拖羅、大目鮪魚、旗魚、赤身、中拖羅、大拖羅、香蔥吞拿魚腩細卷。件件都新鮮冇筋~特別鍾意佢地既香蔥吞拿魚腩細卷,絕對係比到淨係我,係我食過整得最好食既👍  2⃣️元祖唐揚吞拿魚($108)唐揚雞、唐揚魷魚鬚呢啲就見得多,唐揚吞拿魚真係第一次見😳吞拿魚炸得薄脆,配上沙律醬好好味😍  3⃣️蒲燒鰻魚丼($138) 黎到都係食翻刺身壽司好啲,熟食比較普通。鰻魚飯正常質素,同埋都食到啲骨😬另外仲有跟個迷你烏冬。烏冬好滑~湯底清甜。  4⃣️鍋燒稻庭烏冬,雜錦壽司御膳($168) 鍋燒烏冬好滑好有彈性,湯底清甜幾好飲,入面仲有隻蛋、雞扒、炸蝦。雞扒幾嫩滑,不過炸蝦就略顯淋左啲同埋唔算好大條。個烏冬仲有跟份壽司拼盤,包括穴子、赤身、三文魚同埋白身魚。穴子好長好大條🤩唔腥。另外其他壽司都好新
海鮮蒸蛋
1⃣️究極鮪魚壽司盛 十三貫($328)
究極鮪魚壽司盛 十三貫
2⃣️元祖唐揚吞拿魚($108)
唐揚吞拿魚
3⃣️蒲燒鰻魚丼($138)

迷你烏冬
蒲燒鰻魚丼
4⃣️鍋燒稻庭烏冬,雜錦壽司御膳($168)

鍋燒稻庭烏冬,雜錦壽司御膳
鍋燒烏冬好滑好有彈性,湯底清甜幾好飲,入面仲有隻蛋、雞扒、炸蝦。雞扒幾嫩滑,不過炸蝦就略顯淋左啲同埋唔算好大條。個烏冬仲有跟份壽司拼盤,包括穴子、赤身、三文魚同埋白身魚。穴子好長好大條🤩唔腥。另外其他壽司都好新鮮好好好味🥰
海鮮蒸蛋
究極鮪魚壽司盛 十三貫
唐揚吞拿魚
迷你烏冬
鍋燒稻庭烏冬,雜錦壽司御膳
近排生活悶悶哋,同個朋友仔去咗光板田村到打卡(嗰度打卡都幾靚都推薦比大家),之後返返去荃灣嘅時候朋友仔話有間壽司店值得一試,經OpenRice訂位指定套餐仲有個二人前套餐有$100優惠添💁🏻‍♀️間餐廳個名就係田中壽司.餐廳位處荃新天地,由經驗老到、來自名古屋田的中誠一師傅主理,主打鮪魚壽司及料理。全店選用日本當季豐收產地空運直送漁穫✈️.田中壽司門口環境佈置有識別度,枱與枱之間嘅空間呢亦都好夠,簡潔嘅和風裝修令人感覺好舒服,令人感覺親切😍.2人前晚餐,食物好豐富地有齊壽司、串燒、沙律、主食、甜品,只需$244/ppl!都真係幾正架。套餐詳情如下:- 田中血合- 胡蔴豆腐沙律- 寿司 (赤身 中拖 大拖 各 2 件, 三文魚細卷)- 海膽海鮮蒸蛋 2 人份- 唐揚吞拿魚- 日替串燒 4 串- 稻庭烏冬 x 2 人份- 紅豆鯛魚燒 x 2 人份.以呢個價錢有呢個份量,小妹認為係一個好好試一下呢一間餐廳嘅機會,大家如果咁啱嚟到附近又或者喺附近住嘅話都好推薦大家試試佢呀!
2人前晚餐,食物好豐富地有齊壽司、串燒、沙律、主食、甜品
,只需$244/ppl!都真係幾正架。
套餐詳情如下:
- 田中血合
- 胡蔴豆腐沙律
- 寿司 (赤身 中拖 大拖 各 2 件, 三文魚細卷)
- 海膽海鮮蒸蛋 2 人份
- 唐揚吞拿魚
- 日替串燒 4 串
- 稻庭烏冬 x 2 人份
- 紅豆鯛魚燒 x 2 人份
2022-10-05
2022-10-03 26 浏览
成日經開都俾佢門面條大魚擺設吸引,見到佢地推出咗我好鍾意嘅tuna set😍 忍唔住入咗去食!餐廳好大,位同位之間有空間,坐得幾舒服!🍭大將二人前($188)成盤上,一盤分左8小碟,每碟都包含鮪魚😍 8小碟分別有松露大拖羅、中拖羅、赤身、山藥,芝麻納豆吞拿魚、吞拿魚血合、大目山葵漬及旗魚等~ 最愛係松露大拖羅,肥美嫩滑嘅大拖羅同松露都幾夾,能提升口感!🍭吃盡鮪魚之顛($208)係赤身、中拖羅、大拖羅刺身,每樣都有2件👍 見到大拖羅油脂分布平均,入口滿滿魚油香😍🍭本鮪三貫壽司盛($108)分別有赤身、中拖羅同大拖羅壽司,啖啖滿足感!依家做緊優惠,點呢一款即送價值$48 生啤一杯🍻🍭中落鐵火($58)我幾鍾意呢款,覺得吞拿魚同紫菜好夾!每卷都有份量唔少嘅赤身,上面仲擺有赤身,包你每啖都食到!🍭茶碗蒸($32)熱辣辣上,入面有蜆肉、鮮甜香滑!

🍭大將二人前($188)
成盤上,一盤分左8小碟,每碟都包含鮪魚😍 8小碟分別有松

🍭吃盡鮪魚之顛($208)

🍭本鮪三貫壽司盛($108)

🍭中落鐵火($58)

🍭茶碗蒸($32)
熱辣辣上,入面有蜆肉、鮮甜香滑!
香港越來越多過江龍進駐~ 而這間田中壽司便是名古屋過江龍🇯🇵 於荃灣西開設首間海外分店 主打多款吞拿魚壽司和料理✨-餐廳門前放有大型吞拿魚的模型 未進店便知道是以吞拿魚作主題~ 店內是傳統的日式間格 舒適又闊落 座位之間以木簾相隔 增加私隱度☺️🔻🔻🔻🔻🔻 ✨ 海鮮茶碗蒸 ($32)率先點了一客海鮮茶碗蒸 暖笠笠的雞蛋很幼滑 裡面材料有蟹柳、蜆肉、帶子和白果♪(´ε` ) 相當豐富!-✨ 大將Tasting combo ($188)作為吞拿魚愛好者的me 看到新店開張限定的Tasting combo就立即二話不說選了這個~ 以色彩繽紛的花盤放著8小碟的份量 擺盤造型超適合打卡!📸  -每份都有不同食材配搭 很有創意:芝麻納豆吞拿魚、吞拿魚山芋漬、赤身、松露大拖羅、中拖羅、吞拿魚血合、大目山葵漬及旗魚 一次過可以品嚐吞拿魚不同部位ʕ •ᴥ•ʔ-個人特別喜愛吞拿魚血合 是由魚血和魚肉製成 魚味相當濃郁又不帶腥味 而且不油膩 在香港很少機會吃到(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)-✨ 吃盡鮪魚之顛 ($208)一碟裡面有3款吞拿魚刺身包括大拖、中拖和赤身~ 每款都超厚切 口感超豐富! 特別是大拖羅放進口裡 完完

🔻🔻🔻🔻🔻
✨ 海鮮茶碗蒸 ($32)

✨ 大將Tasting combo ($188)

✨ 吃盡鮪魚之顛 ($208)
一碟裡面有3款吞拿魚刺身包括大拖、中拖和赤身~ 每款都超厚切 口感超豐富! 特別是大拖羅放進口裡 完完全全感受到它的油脂香 入口即溶☺️

✨ 本鮪三貫壽司盛 ($108)
三貫壽司有齊大拖、中拖和赤身 同樣非常新鮮有光澤~ 而且還有期間限定優惠 每點一客三貫壽司盛 均會送一杯日本三得利生啤!🍺 超划算♪(´ε` )

✨ 中落鐵火 ($58)
別看是普通的壽司卷 餐廳為了不浪費魚肉 用大魚骨旁的魚肉製成小卷 份量非常珍貴 味道亦相當濃郁~🫶

✨ 和牛他他 ($128)
很有驚喜的和牛他他 會吃到很香的麻油味🥹 將生雞蛋拌勻 令生牛肉更加滑溜👍 旁邊亦有沙律菜和紅菜頭 這個小食不錯吃呢ψ(`∇´)ψ

🔺🔺🔺🔺🔺
📍 田中寿司 (荃灣)
🗺 荃灣楊屋道1號荃新天地一期UG樓37號舖
2022-09-27 34 浏览
#荃灣美食 #小蓮星吞食荃灣🔻 田中寿司荃灣楊屋道1號荃新天地一期UG樓37號舖/🧃大將 (二人前)一上枱超精緻,將唔同嘅吞拿魚部位分成八少啲放喺靚靚木盒到,款款都好有特色,有山藥赤身、血合、納豆toro、黑松露toro、漬物赤身、鰭,當然唔少得中toro、大toro 。我自己覺得最有驚喜係納豆toro,因為自從細個食納豆食到嘔之後,基本上都避之則吉,見到佢黏黏笠笠已經好驚,但係都一啖擺入口,估唔到竟然幾好味,值得一試。另外黑松露同toro,感覺好九唔搭八,但竟然估唔到咁夾!/🧃本鮪三貫寿司盛(送細生啤一杯)叫呢個係因為舖頭做緊優惠推廣,只要點鮪三貫壽司盛就會送細生啤一杯!赤身、中拖、大拖壽司,簡簡單單更加食到食材嘅鮮味同油脂!壽司飯軟硬適中,亦都唔會一夾就散。/🧃中落鐵火赤身紫菜卷,紫菜唔會稔bat bat/🧃吃盡鮪魚之顛厚切赤身, 中拖,大拖刺身! 超級新鮮肥美。toro入口即溶/🧃和牛他他撈蛋黃食,非常滑溜,鹹鹹香香,好好食/🧃海鮮蒸蛋睇個樣都知滑,蛋香十足,入邊仲有海鮮。///#food #foodie #hkfood #hkfoodie #foodporn #foodstag
#荃灣美食 #小蓮星吞食荃灣
🔻 田中寿司
荃灣楊屋道1號荃新天地一期UG樓37號舖
🧃大將 (二人前)

🧃本鮪三貫寿司盛(送細生啤一杯)

🧃中落鐵火
赤身紫菜卷,紫菜唔會稔bat bat

🧃吃盡鮪魚之顛

🧃和牛他他
撈蛋黃食,非常滑溜,鹹鹹香香,好好食

🧃海鮮蒸蛋
睇個樣都知滑,蛋香十足,入邊仲有海鮮。

///
#food #foodie #hkfood #hkfoodie #foodporn #foodstagram #hkfoodblogger #foodblogger #foodlover #foodphotography #hkig #新餐廳#過江龍#田中#鮪
魚盛宴 #名古屋#限定#閃日本#
魚生飯#生啤#香港餐廳推介 #荃灣
#精選 #吃盡鮪魚之顛
2022-09-26 472 浏览
🌸滋味精緻日本菜 🌸田中寿司🍽想品嚐滋味精緻的日本菜?今天我便相約好友到了荃灣一間主打高質日本菜的餐廳-「田中寿司」品嚐是日晚餐❗餐廳鋪面寬敞,座位寬敞,裝修精緻,以和風木系為主調。我們一行2人點了以下餐點:1️⃣大將二人前 (8小碟) $188以配有色彩繽紛的乾花木盒放置8小碟不同部位的吞拿魚刺身各2件,賣常非常精美,當中包括山藥刺身、漬物刺身、血合、長鰭、中拖羅、納豆拖羅、黑松露拖羅及大拖羅,8款不同部位的刺身各有風味,配搭豐盛,刺身入口即溶!2️⃣茶碗蒸 $32茶碗蒸香嫩幼滑,充滿濃郁蛋香,以高湯、鮮甜蟹柳及大蝦製成,味道清新鮮甜。3️⃣和牛他他 $128採用最新鮮上盛的和牛肉,混合不同的香料調味、配上香濃的麻油及濃郁的蛋黃,賣相精美,鮮甜美味!4️⃣吃盡鮪魚之顛 $208這道菜式有三個鮪魚的不同部位,包括赤身、中拖羅及大拖羅各2件,刺身肉質鮮嫩,入口即溶!5️⃣本鮪三貫壽司盛 $108有三款鮪魚壽司,當中包括赤身、中拖羅及大拖羅壽司,刺身上盛、壽司以日本米製作,配搭鮮味!6️⃣中落鐵火 $58這是一款日本傳織風味的卷物,以大魚骨旁的魚肉製作而成的小卷,紫菜香脆,魚肉鮮嫩,配搭豐盛。7️⃣日本三得利生啤 生
🌸滋味精緻日本菜 🌸田中寿司🍽

餐廳鋪面寬敞,座位寬敞,裝修精緻,以和風木系為主調。

我們一行2人點了以下餐點:

1️⃣大將二人前 (8小碟) $188
大將二人前 (8小碟)

2️⃣茶碗蒸 $32
茶碗蒸

3️⃣和牛他他 $128
和牛他他

4️⃣吃盡鮪魚之顛 $208
吃盡鮪魚之顛

5️⃣本鮪三貫壽司盛 $108
有三款鮪魚壽司,當中包括赤身、中拖羅及大拖羅壽司刺身上盛、壽司以日本米製作,配搭鮮味!
本鮪三貫壽司盛

6️⃣中落鐵火 $58
中落鐵火

7️⃣日本三得利生啤
生啤香醇甘甜,入口容易、泡沬細膩!
日本三得利生啤

8️⃣烏龍茶
烏龍茶茶香味醇,味道清新,解膩一流!
烏龍茶

🤩7月最新優惠
🍻惠顧一份本鮪三貫壽司盛即送生啤一杯(價值 $48)

總括而言,此餐廳的食物質素高,食材新鮮,有多款和風飲品及食物,絕對是荃灣一帶高質滋味日本菜之選❗

📍田中寿司 (荃灣):荃灣楊屋道1號荃新天地一期UG樓37號舖
2022-09-26
大將二人前 (8小碟)
茶碗蒸
和牛他他
吃盡鮪魚之顛
本鮪三貫壽司盛
中落鐵火
日本三得利生啤
烏龍茶
2022-09-26 25 浏览
經過呢間日本餐廳,唔識睇日文,但俾佢門口大大條的金鎗魚display吸引咗,望一望餐牌,原來係以吞食魚做主題的餐題,而且都幾多花款叫咗1份吃盡鮪魚之顛,個名好勁咁,其實就係大拖羅,中拖羅同埋普通吞食魚刺身,兩款兩切,刺身質素都對得住價錢,大拖羅係有入口即溶的口感同油脂,中拖就有少少根本鮪三貫壽司盛: 有三件壽司, 分別係大拖羅,中拖羅同埋普通吞食魚壽司,壽司飯大細合理 依家叫一份本鮪三貫壽司盛仲送生啤一杯和牛他他:都幾好食,佢配咗啲椰菜絲,好香濃的麻油香味中落鐵火: 吞拿魚小卷大將二人前 :入面有8小碟不同的前菜,大部分都係吞拿魚刺身再配唔同的醬汁同配料

依家叫一份本鮪三貫壽司盛仲送生啤一杯

和牛他他:都幾好食,佢配咗啲椰菜絲,好香濃的麻油香味

中落鐵火: 吞拿魚小卷

2022-09-24 29 浏览
有日同媽媽行街行到攰想搵間舒服啲嘅餐廳坐下呢間餐廳外面個大型擺設吸引咗我哋行過去😂-入到去唔係好知食咩好聽侍應推薦叫嘅都唔錯-🌸大將二人前 (8小碟)一上枱就俾佢驚艷到完全冇諗過會有花伴碟不但每碟唔同食材連每碟都唔一樣每隻碟仲非常精緻配合埋上面蛋款刺身完全係視覺同味覺上嘅享受呀!不過都提一提裡面有納豆可能有人唔套鍾意不過呢款算係味道比較淡如果未食過納豆嘅朋友也很值得一試-🥚茶碗蒸茶碗蒸嘅蛋很滑裡面仲有蜆肉等材料幾清甜仲有啲鮮味~-🐮和牛他他生和牛再加上鵪鶉蛋口感好嫩滑仲伴以紅菜頭同椰菜絲也是相當有驚喜的菜式-🐟吃盡鮪魚之顛🍣 本鮪三貫壽司盛一次過可以食到三款不一樣的拖羅刺身重點是完全不會有根!依家仲有優惠可以叫一份「本鮪三貫壽司盛」就送一杯生啤!覺得好抵就同媽媽一人叫咗一份~可以一齊啤啤佢刺身加啤酒相當爽~~~-🍱 中落鐵火 1份因為個名好特別search咗一下原來「中落」指由大骨上削下嘅魚肉味道都唔錯-環境都唔錯啲位唔會太近又有簾好適合舒服食番餐
有日同媽媽行街行到攰想搵間舒服啲嘅餐廳坐下
呢間餐廳外面個大型擺設吸引咗我哋行過去😂
入到去唔係好知食咩好
侍應推薦叫嘅都唔錯
🌸大將二人前 (8小碟)

一上枱就俾佢驚艷到
完全冇諗過會有花伴碟
不但每碟唔同食材
連每碟都唔一樣
每隻碟仲非常精緻
配合埋上面蛋款刺身完全係視覺同味覺上嘅享受呀!
不過都提一提裡面有納豆

也是相當有驚喜的菜式
🐟吃盡鮪魚之顛
🍣 本鮪三貫壽司

一次過可以食到三款不一樣的拖羅刺身
重點是完全不會有根!
可以一齊啤啤佢
刺身加啤酒相當爽~~~
🍱 中落鐵火 1份
因為個名好特別search咗一下
原來「中落」指由大骨上削下嘅魚肉
味道都唔錯
環境都唔錯
啲位唔會太近又有簾
好適合舒服食番餐
2022-09-23 25 浏览
食物質素是ok的,可惜環境太嘈,音響超級大聲,可能音響太吵,客人難以聽到朋友說話,每枱客都需要 "大大聲" 交談,waiter亦好似聽不到客人想order什麼 😅食物雖然ok, 但全餐飯要皺著眉來吃。耳朵十分難受。美中不足。。。。

食物雖然ok, 但全餐飯要皺著眉來吃。耳朵十分難受。

美中不足。。。。
2022-09-23