天氣凍又想食日本嘢又想暖笠笠,宜家田中寿司推出嘅名古屋赤味噌鍋套餐就啱晒☺️ 份量充足,有齊前菜、壽司、鍋物、甜品,而且鍋物嘅豚肉,日本年糕,野菜有得無限追加,一定夠飽😌名古屋赤味噌鍋 二人前|$𝟓𝟖𝟖✦ 主食:田中血合本鮪三貫盛(赤身・中拖羅・大拖羅各𝟐件)胡麻豆腐沙律日替串燒𝟒本紅豆鯛魚燒係等緊鍋物熱嘅時候,首先為我地送上田中血合,係魚骨周圍側線皮下嘅肉,我都係第一次就咁食!成個套餐最期待當然係本鮪三貫盛,有齊肥中瘦😋 ✦ 鍋物:牛腸・腐皮・自家制雞丸・米飯・雞蛋・芝士(無限追加:豚肉、日本年糕、野菜)首先食咗配菜牛腸、腐皮、自家制雞丸先,再加入可以無限追加嘅豚肉、日本年糕、野菜😙 食到咁上下,將米飯倒入鍋中,再加入雞蛋同芝士拌勻,超邪惡🫣 赤味噌鍋湯底相當濃郁~額外追加:✦ 拖羅鉄火卷|$𝟓𝟖✦ 和牛|$𝟒𝟖✦ 鰈魚裙邊|$𝟐𝟐💬 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥:環境幾闊落舒服~ 二人前啱晒懶人樣樣有啲唔洗諗🤪 二人餐份量足夠,食埋湯飯都好飽!胃食可以再追加佢日常menu嘅壽司,都幾多選擇😉

名古屋赤味噌鍋 二人前|$𝟓𝟖𝟖

✦ 主食:
田中血合
本鮪三貫盛(赤身・中拖羅・大拖羅各𝟐件)
日替串燒𝟒本

✦ 鍋物:
牛腸・腐皮・自家制雞丸・米飯・雞蛋・芝士
(無限追加:豚肉、日本年糕、野菜)

額外追加:
✦ 拖羅鉄火卷|$𝟓𝟖
✦ 和牛|$𝟒𝟖
✦ 鰈魚裙邊|$𝟐𝟐

💬 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥:

訂31/12 1930食飯,中午經過時,看到店鋪落閘,已感覺奇怪,心想中午落場亦不應如此,最多也只是掛上“準備中”的告示。完成工作後1900到場,仍然是落閘熄燈的狀態,致電又沒有人接聽,無奈轉場。

2022-12-31
庆祝纪念
除夕
2022-12-31 116 浏览
呢間係荃新天地新開左一段時間 有次經過見到lunch set幾抵就入去試下☺️特試手握壽司盛 💰188一人前壽司盛 💰138全部lunch set都包左麵豉湯 茶碗蒸同紅豆鯛魚燒~ 係一個好豐盛嘅lunch set🍣其實兩款啲壽司都差唔多 分別在於貴嗰個set多咗中拖羅同赤蝦 中拖羅油脂好重入口即溶冇筋冇腥味🤤 赤蝦好大隻好鮮甜仲好重膠質🥰 兩樣好食過壽司郎同鮮選壽司好多🙈 其他壽司都一樣鮮甜肥美🤤 真心幾高質❤️另外仲叫咗個小食唐揚雞粒💰48呢個就正常發揮 略嫌雞粒太細粒 下次都係集中食壽司😝呢間環境幾闊落坐得好舒服 lunch time想靜靜地同朋友傾吓計就啱晒🥰

特試手握壽司盛 💰188
一人前壽司盛 💰138

另外仲叫咗個小食唐揚雞粒💰48
呢個就正常發揮 略嫌雞粒太細粒 下次都係集中食壽司😝

今次就去左荃灣一間名古屋過江龍專食吞拿魚日式店舖叫田中壽司🍣位置荃新天地。位置好方便。店舖裝修簡潔走日式木系設計,感覺舒適寛敞有氣氛。天氣凍❄️店舖就推出冬天季節限定💥名古屋赤味噌鍋二人前套餐 $588 可以無限追加豚肉、年糕、蔬菜仲有前菜、燒物、主食、鍋物牛腸鍋又幾抵啵!🥰價錢大眾化味道又正宗^_^冬天鍋物不錯選擇講下個套餐有啲咩先😍🌀胡麻豆腐沙律🥗爽脆的番茄沙律菜配搭上軟滑豆腐淋上香味濃郁的和式胡麻醬,簡單清新開胃前菜。🌀 田中血合血合由魚血混合魚肉做成含有豐富鐵質,營養價高,面頭有薑及洋葱撈匀一齊食,能減低腥味。🌀本鮪三貫盛🍣者係三款不同部位吞拿魚壽司包括有赤身、中拖羅、大拖羅各二貫先食脂肪量少赤身,肉質呈深紅色,較結實有咬口。之後就食中拖羅,顏色粉嫩,恰到好處的油脂,甘香味美。最後就食大拖羅壽司,脂肪含量最高分佈好像雪花,豐富嘅油脂。入口即融,油香四溢。非常推介👍🏻😋🌀 串燒4本雞軟骨、燒秋葵豬肉捲、翠玉瓜、冬菇熱辣辣😍燒得好香口🌀 香辣濃郁牛腸赤味噌鍋,可以選唔辣或不同辣度🌶️配料豐富😋豚肉、日本年糕、野菜更可以無限追加!牛腸:味道靠湯汁而成惹味非常,咬落Q彈豚肉:薄片油花細緻肉

講下個套餐有啲咩先😍

🌀胡麻豆腐沙律🥗

🌀 田中血合
血合由魚血混合魚肉做成

🌀本鮪三貫盛🍣
者係三款不同部位吞拿魚壽司包括有赤身、中拖羅、大拖羅各二貫
先食脂肪量少赤身,肉質呈深紅色,較結實有咬口。
之後就食中拖羅,顏色粉嫩,恰到好處的油脂,甘香味美。
最後就食大拖羅壽司,脂

🌀 串燒4本
雞軟骨、燒秋葵豬肉捲、翠玉瓜、冬菇
熱辣辣😍燒得好香口

🌀 香辣濃郁牛腸赤味噌鍋,可以選唔辣或不同辣度🌶️
配料豐富😋豚肉、日本年糕、野菜更可以無限追加!
牛腸:味道靠湯汁而成惹味非常,咬落Q彈
豚肉:薄片油花細緻肉質鮮嫩
日本年糕:煙煙韌韌,做火鍋配料不錯
野菜腐皮:有韭菜、菇、大葱、娃娃菜吸味好正
自家制手打鷄丸:普通一般

最後食完鍋物後,
店員會提供一碗白飯一隻生雞及芝士製作炊飯!
索盡湯底精華,加上拉絲芝士真係邪惡萬分😂

甜品就係簡單紅豆🫘鯛魚燒

坦白講意個二人餐份量超多,好抵食!
冬天食真係一流!
有哂前菜沙律壽司鍋物,非常幸福飽肚🥰👍🏻
值得介紹俾朋友自己再來
2022-12-21 403 浏览
近日天氣寒冷,自然想打邊爐或吃一些熱騰騰的食物,因此當經過這間餐廳,看到餐牌推薦的冬日限定名古屋赤味噌鍋套餐,很快便被吸引了進去✏️位置: 9/10✏️環境: 9/10✏️衛生: 9/10✏️服務: 8/10✏️食物: 8/10餐廳位於荃新天地商場UG樓,旁邊就是可直達荃灣地鐵站的行人天橋,非常便利。和式裝修充滿溫暖舒適之感,侍應有禮亦算主動,食物則有不錯的水準🍱名古屋赤味噌鍋 二人前 $588門前看到的就是這款套餐,除了有多款主食外,鍋物亦夠豐盛,更可無限添加豚肉、野菜及日本年糕呢🌟鍋物(名古屋赤味噌鍋)先講一下鍋物,上菜時鍋內已放滿了香滑味美的牛腸、大大粒有質感的自家制雞丸、韭菜、黃芽白及草菇,同時分開上一碟豚肉、油揚、大蔥及日本年糕,其中我們再追加了豚肉及椰菜,份量是相當足夠的。湯式選了辛味,亦即小辣,個人覺得可以大膽一些點更辣當食完鍋內的食材後,便可加入米飯、雞蛋及芝士,慢煮成香濃入味的雜炊,味道吸引亦飽足🌟胡麻豆腐沙律說回主食,前菜是這款胡麻豆腐沙律,口感清新開胃,胡麻醬香甜,味道不錯🌟燒鱈魚片是日田中血合正好賣清,經理改上了燒鱈魚片,口感香脆亦滿是魚香味,沾上美乃滋食很惹味🌟本鮪三貫
✏️位置: 9/10
✏️環境: 9/10
✏️衛生: 9/10
✏️服務: 8/10
✏️食物: 8/10

🍱名古屋赤味噌鍋 二人前 $588
名古屋赤味噌鍋
🌟鍋物(名古屋赤味噌鍋)

🌟胡麻豆腐沙律

燒鱈魚片
🌟燒鱈魚片
🌟本鮪三貫盛
三款吞拿魚壽司,分別是大拖羅、中拖羅及赤身各兩件,新鮮香滑亦沒有根,以這個價格來說質素算是不錯
🌟日替串燒4本
到了串燒,聽說套餐的串燒款式是天天不同,當日有翠玉瓜、豬腩肉秋葵卷、雞軟骨及大蔥雞肉卷,串燒燒得夠香,味道口感均不差
🌟紅豆鯛魚燒
甜品是紅豆鯛魚燒,外皮非常香脆,紅豆蓉飽滿同時不會太甜,我和太太也很喜歡

🏠田中寿司
📬地址: 荃灣楊屋道1號荃新天地一期UG樓37號舖
2022-12-19
燒鱈魚片
2022-12-19 45 浏览
今日同屋企人行街經過e間日本嘅餐廳,發現佢地新出左❄️冬季限定❄️名古屋赤味噌鍋😍就緊係試下☺️岩哂凍冰冰嘅天氣食🤤餐廳裝修都好有日本地道餐廳嘅感覺,用竹簾作風格,私人空間感十足😊前菜係胡麻豆腐沙律,豆腐滑滑,入面有新鮮嘅沙律菜,味道好好,好fresh 👍🏻🌸田中血合E個係第一次食,感覺好似食緊熟左吞拿魚☺️又唔會太腥,我就將佢同沙律拌埋一齊👍🏻🌸赤身,中拖羅,大拖羅壽司,一個拼盤已經有3種唔同類型嘅吞拿魚😍當中大拖羅油脂滿滿,入口即融☺️🌸串燒4本串燒有雞軟骨,秋葵,香菇,雞肉😍串燒燒得好香,唔會太燶,保留到鮮味😊🌸到主角鍋物出場,入面有雞肉丸,牛腸腐皮,上面仲勁多韭菜😆同野菜😋個湯汁超入味😍牛腸油脂軟滑唔膩👍🏻仲有豚肉,年糕同野菜都係可以無限追加🤤超正最後我地仲加左蛋同飯,煮左個雜炊食😍🌸紅豆鯛魚燒鯛魚燒食落熱辣辣,口感香甜軟糯,紅豆餡唔會太甜❤️

🌸田中血合

🌸串燒4本

最後我地仲加左蛋同飯,煮左個雜炊食😍

🌸紅豆鯛魚燒
鯛魚燒食落熱辣辣,口感香甜軟糯,紅豆餡唔會太甜❤️
成日都經過呢間喺荃新天地嘅居酒屋 佢出面有條好大嘅吞拿魚裝飾好搶眼今次見到佢做一個牛腸鍋套餐好似好多野食好抵咁 就一於試試名古屋赤味噌鍋 二人前 $588呢個套餐已經由前菜包到落甜品兩個人一定夠哂飽😆👍🏻前菜有豆腐沙律沙律好開胃 份量亦好多田中血盒好特別 係吞拿魚蓉mix左吞拿魚血但食落一d都唔腥 仲幾好食tim!其中一個highlight就係拖羅壽司拼盤餐廳主打都係吞拿魚 所以呢個拼盤都好出色同高質另外仲有即燒串燒拼盤有兩串雞同兩串野菜 口感同調味都好出色👍🏻重頭戲就係牛腸鍋了!黎到嘅時候已經滿到瀉非常足料!豚肉,菜同年糕仲可以無限添加!非常抵食呀😍牛腸份量好多 又洗得好乾淨!食落仲超重牛味👍🏻餐廳會喺食得7788嘅時候比埋飯 蛋同芝士你放落去整炊飯😍👍🏻呢part真係加哂分!d飯索哂湯底嘅味仲有芝士拉絲!邪惡到不得了!😱😱😱最後連甜品都有驚喜!紅豆蓉鯛魚燒!我以為會係凍嘅!點知原來已經烤到外脆內軟!超好食!非常大滿足嘅一個set❤️❤️❤️👍🏻
成日都經過呢間喺荃新天地嘅居酒屋

兩個人一定夠哂飽😆👍🏻

前菜有豆腐沙律
沙律好開胃 份量亦好多

田中血盒好特別 係吞拿魚蓉mix左吞拿魚血
但食落一d都唔腥 仲幾好食tim!

其中一個highlight就係拖羅壽司拼盤

餐廳主打都係吞拿魚 所以呢個拼盤都好出色同高質

另外仲有即燒串燒拼盤

有兩串雞同兩串野菜 口感同調味都好出色👍🏻

重頭戲就係牛腸鍋了!

黎到嘅時候已經滿到瀉
非常足料!豚肉,菜同年糕仲可以無限添加!非常抵食呀😍
牛腸份量好多 又洗得好乾淨!食落仲超重牛味👍🏻

餐廳會喺食得7788嘅時候比埋飯 蛋同芝士你
放落去整炊飯😍👍🏻

呢part真係加哂分!d飯索哂湯底嘅味仲有芝士拉絲!
邪惡到不得了!😱😱😱

最後連甜品都有驚喜!紅豆蓉鯛魚燒!我以為會係凍嘅!
點知原來已經烤到外脆內軟!超好食!

非常大滿足嘅一個set❤️❤️❤️👍🏻
2022-12-14 240 浏览
經過荃灣天橋比冷風吹到好凍,真係要食返啲野暖吓。荃新天地一期既田中壽司,交通方便,入咗商場冇兩步路就到,見到佢哋新推出嘅冬季限定名古屋赤味噌鍋,真係好吸引!名古屋赤味噌鍋,二人前鍋物有牛腸、腐皮、自家制雞丸,另外仲有豚肉、野菜、日本年糕系無限追加。四種辣度湯底,白、辛、激、獄,可供選擇,照顧到食辣同唔食辣嘅朋友。套餐主食仲包括胡麻豆腐沙律,尤其喜歡日本豆腐,豆味濃郁且口感細膩。田中血合系用咗吞拿魚嘅血同埋肉撈埋,充滿鐵質營養,第一次食好特別!完全冇腥味,口感層次都幾豐富,有肉既質感。本鮪三貫盛:包括赤身、中拖羅、大拖羅,十分新鮮!串燒有雞軟骨同冬菇秋葵。尤其喜歡燒秋葵,燒得好入味,中間仲保留秋葵獨有滑屢屢口感。食完鍋物,用剩咗既湯底精華加入白飯,雞蛋,芝士,撈勻煮1-2分鐘,就變成好好味既味噌芝士飯,口感似risotto,好味又滿足,勁欣賞呢個食法!最後系紅豆鯛魚燒,魚型賣相幾好,新鮮熱辣,外脆內軟,紅豆蓉飽滿香甜。
經過荃灣天橋比冷風吹到好凍,真係要食返啲野暖吓。

名古屋赤味噌鍋,二人前

本鮪三貫盛:包括赤身、中拖羅、大拖羅,十分新鮮!

• 紅豆鯛魚燒
  • 胡麻豆腐沙律
  • 田中血合
  • 名古屋赤味噌鍋
2022-12-14 29 浏览
天氣凍冰冰就想食下鍋物取暖啦順路路過荃灣荃新天地見到有間餐廳做緊2人Set Dinner 有鍋物、串燒、壽司⋯價錢重要做緊Discount,一於試一試佢啦胡麻豆腐沙律🥗酸酸甜甜既胡麻醬好開胃,豆腐結實幾濃郁豆味,作為開胃菜幾好。田中血合是由魚血加魚肉做成的,好濃烈既魚味,中意秋刀魚既朋友應該都會喜歡,但個人有少許吾習慣😂串燒4物有雞軟骨,京蔥雞肉,豚肉秋葵,燒冬菇食落都吾錯,吾會柴口,面層灑少少鹽就剛剛好吞拿魚三貫盛有赤身、中拖、大拖羅各2件大拖固然油香味重,口感肥美鮮甜。赤味噌鍋物可選辣度,內裏還有包括雞肉丸子,另外更有豚肉供火鍋之涮,味道幾香幾濃郁,依個天氣辣辣地都過癮。食完重可以加埋白飯、雞蛋、芝士做泡飯,吸收曬湯底既精華。
天氣凍冰冰就想食下鍋物取暖啦

順路路過荃灣荃新天地

見到有間餐廳做緊2人Set Dinner
有鍋物、串燒、壽司

價錢重要做緊Discount,一於試一試佢啦

胡麻豆腐沙律🥗

串燒4物
有雞軟骨,京蔥雞肉,豚肉秋葵,燒冬菇

食落都吾錯,吾會柴口,面層灑少少鹽就剛剛好

吞拿魚三貫盛

有赤身、中拖、大拖羅各2件
大拖固然油香味重,口感肥美鮮甜。

赤味噌鍋物

可選辣度,內裏還有包括雞肉丸子,另外更有豚肉供火鍋之涮,
味道幾香幾濃郁,依個天氣辣辣地都過癮。

食完重可以加埋白飯、
雞蛋、芝士做泡飯,
吸收曬湯底既精華。
2022-12-10 37 浏览
今日咁岩去開荃灣行街,見到一間日式餐廳門口裝飾非常有特色,掛住好多日式燈籠🏮,仲有好大條吞拿魚喺門口,就入左去試。餐廳做緊冬季限定promotion,名古屋赤味噌湯(二人前)套餐特價$588,入面有前菜胡麻豆腐沙律、赤身拖羅壽司、4串串燒、鍋物,湯底可以揀唔同嘅辣度,非常抵食。胡麻豆腐沙律非常清新可口,新鮮嘅沙律菜、質地細嫩柔軟嘅日本豆腐加咗胡麻汁後增添香氣。赤身拖羅壽司🍣有驚喜,分別有赤身、中拖羅、大拖羅各2件,拖羅入口即溶,壽司飯軟綿綿,亦非常新鮮。鍋物份量好多,豚肉完全冇豬臊味,肉質鮮嫩柔軟,加埋自家製雞丸,腐皮,年糕,蔬菜等等配料好豐富;食完鍋料理之後,可以加上白飯、芝士、雞蛋煮成雜炊,白飯吸收晒鍋物嘅精華,食完之後覺得身心都好溫暖。

2022-12-08
2022-12-10 24 浏览
天氣凍緊係要嚟個熱辣辣嘅鍋䁔一䁔。係荃新天地商場比呢個餐廳門口吸引左,有成條吞拿魚嘅模型,幾特別。食物方面有一貫日式料理嘅刺身、壽司、小食等。而且仲有一個冬日限定味噌二人鍋,決定試吓啦~餐廳嘅裝修擺設都唔錯用心,而且座位之間仲會有竹廉相隔,隱私度高👍🏼。名古屋赤味噌鍋二人前 $588主食胡麻豆腐沙律🥗沙律菜撘配嫩滑豆腐,再淋上香濃嘅胡麻醬,食落舒服清新田中血合血合肉第一次聽,原來營養價值好高。含豐富牛磺酸。有助維持正常血壓,但味道方面就明顯重好多,食嘅時候建議記得同姜,洋蔥一齊入口,中和一下本鮪三貫盛包括鮪魚必食嘅三個部份(赤身、中拖羅、大拖羅各兩貫)赤身肉質較為結實有咬口,中拖羅冇筋,甘香魚味重。而大拖羅就油分多啲串燒4本串燒微焦香,最推係翠肉瓜,每次食串燒都會叫☺️紅豆鯛魚燒滿滿紅豆🫘蓉,鯛魚燒焗熱後亦都唔會好乾赤味噌鍋有雞肉丸、牛腸、蔬菜、腐皮同埋豚肉。後面三樣仲可以無限添,絕對會非常飽。而湯底亦可以選擇辣度。食到最後將飯,雞蛋同芝士一齊落鍋。店家介紹係名古屋特別食法,意外又幾好食喎,口感特別😆。
天氣凍緊係要嚟個熱辣辣嘅鍋䁔一䁔。係荃新天地商場比呢個餐廳門口吸引左,有成條吞拿魚嘅模型,幾特別。食物方面有一貫日式料理嘅刺身壽司、小食等。而且仲有一個冬日限定味噌二人鍋,決定試吓啦~

名古屋赤味噌鍋二人前 $588

主食

胡麻豆腐沙律🥗
沙律菜撘配嫩滑豆腐,再淋上香濃嘅胡麻醬,食落舒服清新

串燒4本
串燒微焦香,最推係翠肉瓜,每次食串燒都會叫☺️

紅豆鯛魚燒
滿滿紅豆🫘蓉,鯛魚燒焗熱後亦都唔會好乾

赤味噌鍋

2022-12-09 233 浏览
去左荃新天地田中壽司食晚飯 一入場可以打下鼓旺一旺角個場😆😆留意到佢嘅二人餐都幾多嘢食喎 只係$588 但個份量都夠三個人食率先頭先食咗個血合 佢係吞拿魚嘅血入口好特別好似食緊免治牛肉同埋豬紅嘅合體另外食咗個麻將豆腐生菜沙律入口幾清新好Fresh而且好多豆腐 夠晒食 佢仲有一盒六件壽司 包括有赤身、中拖羅同大拖羅枱面上面有日本鮮醬油加埋芥茉醬任點唔嬲另外仲有4款串燒 包括有翠玉瓜、秋葵、京蔥雞肉同雞軟骨 如果可以送埋啤酒就更加Perfect 個秋葵幾好食 唔會老 加埋和風木魚花入口更加有提鮮嘅作用 令到串燒嘅味道更出眾講一講個火鍋 可以話係麻雀雖小五藏俱全有晒已經熟咗嘅雞丸同牛腸 另外有京蔥腐皮同自家製雞丸而另外嘅拼盤年糕、豚肉同埋蔬菜 都可以無限添加 夠晒抵食 不過要小心啲湯底滾瀉呀鯛魚餅燒係我最期待嘅甜品 冇諗過一叫就即上!非常有速度 而且仲好有熱度 外熱內軟 仲有紅豆棉棉嘅感覺秋冬食到呢個甜品 真係暖入心扉🤩🤩
去左荃新天地田中壽司食晚飯

入口好特別好似食緊免治牛肉同埋豬紅嘅合體

另外食咗個麻將豆腐生菜沙律
入口幾清新好Fresh而且好多豆腐 夠晒食

佢仲有一盒六件壽司
包括有赤身、中拖羅同大拖羅
枱面上面有日本鮮醬油加埋芥茉醬任點唔嬲

另外仲有4款串燒
包括有翠玉瓜、秋葵、京蔥雞肉同雞軟骨
如果可以送埋啤酒就更加Perfect
個秋葵幾好食 唔會老 加埋和風木魚花
入口更加有提鮮嘅作用 令到串燒嘅味道更出眾

講一講個火鍋 可以話係麻雀雖小五藏俱全
有晒已經熟咗嘅雞丸同牛腸
另外有京蔥腐皮同自家製雞丸

而另外嘅拼盤年糕、豚肉同埋蔬菜
都可以無限添加 夠晒抵食
不過要小心啲湯底滾瀉呀

鯛魚餅燒係我最期待嘅甜品
冇諗過一叫就即上!非常有速度
而且仲好有熱度 外熱內軟 仲有紅豆棉棉嘅感覺
秋冬食到呢個甜品 真係暖入心扉🤩🤩
2022-12-09
2022-12-08 20 浏览
最近天氣凍凍地,真係超適合打邊爐,但係我同朋友又唔想打港式火鍋咁肥膩,上網搵到呢間居酒屋,前推出一個名古屋赤味噌鍋二人前,就一於過嚟試吓餐廳環境裝修得非常有日本風格,以木系做主打,門口有大大條吞拿魚做裝飾,一睇就知主打食Toro,呢一個名古屋赤味噌鍋二人前,除咗包括豚肉火鍋,仲有吞拿魚壽司🍣,沙律🥗,串燒,甜品🍮,都只係$588,CP 值非常高,豚肉,蔬菜,日本年糕仲係任食,包你食到捧住個肚走✨胡麻豆腐沙律沙律菜非常新鮮爽脆,用咗日式豆腐,超嫩滑,豆味濃,仲有蕃茄仔加胡麻醬,酸酸甜甜好開胃✨田中血合呢個配搭第一次食,係吞拿魚肉加少少吞拿魚血,但味道一啲都唔會腥,好特別✨日替串燒四本分別有冬菇、雞軟骨、雞肉、秋葵,串燒火喉控制得剛剛好,醬汁嘅味道都恰到好處,燒完嘅雞肉仲可以保留肉汁✨本鮪三貫盛分別有赤身、中拖羅、大拖羅,果然係食吞拿魚嘅專門店,Toro無令我失望,大拖羅入口即溶,魚油脂係口裡面爆發,亦都食到魚嘅鮮甜味,中拖羅都非常之突出,比起出面一般嘅中拖羅更重油脂感✨名古屋赤味噌鍋黎到今日嘅重頭戲,味噌鍋叫咗小辣,湯底味道唔會太鹹,好重嘅麵豉香氣,配菜最特別就係有牛腸,牛腸清洗得好乾淨

✨胡麻豆腐沙律

✨田中血合

✨日替串燒四本

✨本鮪三貫盛

✨名古屋赤味噌鍋
黎到今日嘅重頭戲,味噌鍋叫咗小辣,湯底味道唔會太鹹,好重嘅麵豉香氣,配菜最特別就係有牛腸,牛腸清洗得好乾淨,裏面嘅脂肪都唔多,鍾意食內臟嘅朋友一定覺得好正,其他配菜仲有韭菜、雞肉丸、大蔥、豚肉、日本年糕、腐皮,日本年糕真係超正,煙煙韌韌,吸收晒湯底嘅香味

食完所有食材,日本人會用湯底整一個雜炊,分別有雞蛋🥚、白飯加芝士,由於湯底吸收晒所有食材嘅香味,加埋白飯同芝士,呢個雜炊可以話包括晒所有靈魂,食完超滿足

最後梗係要食埋個甜品先好走,紅豆鯛魚燒,外皮烤到好香口,兩面都金黃色,裏面嘅紅豆餡唔會太甜,作為ending實在太完美
2022-12-08 208 浏览
近著荃灣西站的荃新天地一期,這間日本餐廳來自日本名古屋,主打鮪魚料理,推出冬季限定的味噌鍋套餐,能品嚐到店家多款招牌食品,最適合寒冷的冬天,馬上變得暖笠笠~店內寬敞舒適的裝修充滿著和風,店外還有一整尾吞拿魚模型和傳統太鼓。名古屋赤味噌鍋二人前 - $588包二人份量的鍋物及主食,可無限追加豚肉、日本年糕及蔬菜。田中血合用上紅色的吞拿魚肉,拌以吞拿魚血,魚肉風味比較濃厚,口感煙韌彈牙。本鮪三貫盛三個不同部位的吞拿魚壽司每款各兩件。赤身是不含魚脂的魚背,特別緊緻細密;中拖羅則肥瘦介乎於赤身及大拖羅之間,恰到好處的魚脂同樣豐溢;而大拖羅擁有最豐溢的魚脂甘香,入口即化。胡麻豆腐沙律新鮮翠綠的沙律菜,伴上軟滑的豆腐和多汁車厘茄,有不少惹味胡麻醬。日替串燒4本雞軟骨、秋葵、大蔥雞肉及香菇一共四串,即叫即燒帶陣陣焦香,特別喜歡爽脆的雞軟骨甜嫩帶嚼勁。名古屋赤味噌鍋 (可自行選擇辣度甚至走辣)火鍋湯頭散發著陣陣味噌湯頭香氣,赤味噌味道濃郁帶微微辛辣。整鍋滿滿的配料,有豚五花、牛腸、雞肉丸、大白菜、韭菜、白蔥和腐皮等,充滿傳統特色;香噴噴的牛腸好掛汁,質感煙韌彈牙;粉嫩軟糯的自家製雞丸好鮮甜;可以無限追

名古屋赤味噌鍋二人前

名古屋赤味噌鍋二人前 - $588
包二人份量的鍋物及主食,可無限追加豚肉、日本年糕及蔬菜。

名古屋赤味噌鍋

名古屋赤味噌鍋 (可自行選擇辣度甚至走辣)
火鍋湯頭散發著陣陣味噌湯頭香氣,赤味噌味道濃郁帶微微辛辣。整鍋滿滿的配料,有豚五花、牛腸、雞肉丸、大白菜、韭菜、白蔥和腐皮等,充滿傳統特色;香噴噴的牛腸好掛汁,質感煙韌彈牙;粉嫩軟糯的自家製雞丸好鮮甜;可以無限追加的關係,不斷加入肥瘦相間的豚肉,肥而不膩,口感軟糯;最後加入白飯、日本蛋和芝士煮成的粥,吸飽了湯汁的精華,口感好綿密。

紅豆鯛魚燒
即叫即製的鯛魚燒熱呼呼的,外脆內軟,咬開滿滿的紅豆餡香甜軟糯,作為甜品畫上完美句號。
2022-12-07
用餐时段
天氣準備轉涼!冬天終於來了😍☃️係時候食返d暖笠笠既野♨️早幾日同男友去左荃新天地既【田中寿司】🍣試下佢新推出既二人前鍋物套餐!呢間日式餐廳想試好耐了😚平時行開Citywalk,每次經過佢既門口,都覺得日系感滿滿🇯🇵好有居酒屋feel🏮餐廳裡面以木系為主,簡潔舒適,座位之間會有d距離,部分座位更有塊簾隔開,私隱度好高😌《名古屋赤味噌鍋 二人前 $588》❥ 田中血合我係第一次食血合,血合係吞拿魚既血同肉混合而成,食落魚味好濃郁,唔會腥,口感好特別!❥ 胡麻豆腐沙律豆腐好嫩滑,配埋爽脆既沙律菜同新鮮番茄,加埋胡麻醬,好清新開胃🥗❥ 本鮪三貫盛 (赤身、中拖羅、大拖羅各2貫)呢個係成個套餐我最喜歡既部分🥰🥰🥰食材非常之高質!三款刺身都有唔同口感,共通點係佢地都有豐富既魚香,好肥美,有入口即溶感覺🍣😍值得encore✔️✔️✔️❥ 日替串燒4本串燒有翠玉瓜、秋葵豚肉、雞軟骨、京蔥雞肉🍡4款都燒得好香口♨️熟度岩岩好,唔會好乾,調味亦唔錯👍🏻最愛雞軟骨同京蔥雞肉❤️保留到肉汁,食落juicy😋❥ 赤味噌鍋可以自選辣度,有唔辣、辛辣、激辣、獄辣4種程度🌶️我地揀左唔辣!(食辣方面有少少廢😝)配料好豐富,有自家製
天氣準備轉涼!冬天終於來了😍☃️
係時候食返d暖笠笠既野♨️
早幾日同男友去左荃新天地既【田中寿司】🍣
試下佢新推出既二人前鍋物套餐!

呢間日式餐廳想試好耐了😚

《名古屋赤味噌鍋 二人前 $588》

❥ 田中血合

❥ 胡麻豆腐沙律

❥ 本鮪三貫盛 (赤身、中拖羅、大拖羅各2貫)
呢個係成個套餐我最喜歡既部分🥰🥰🥰
值得encore✔️✔️✔️

❥ 日替串燒4本
串燒有翠玉瓜、秋葵豚肉、雞軟骨、京蔥雞肉🍡
4款都燒得好香口♨️
熟度岩岩好,唔會好乾,調味亦唔錯👍🏻
最愛雞軟骨同京蔥雞肉❤️保留到肉汁,食落juicy😋

❥ 赤味噌鍋
可以自選辣度,有唔辣、辛辣、激辣、獄辣4種程度🌶️
我地揀左唔辣!(食辣方面有少少廢😝)
配料好豐富,有自家製雞丸、腐皮、牛腸,仲有豚肉、日本年糕、蔬菜🥬後面呢3款仲可以無限追加😯‼️
豚肉係薄切,肉質鮮嫩🥩
雞丸我覺得都有驚喜,咬落口會爆汁🤭
值得一提既係,我地食到七七八八,店員俾左米飯🍚、芝士、雞蛋我地,佢教我地將呢3樣食材放入個鍋度滾下♨️即刻變成暖笠笠既芝士雜炊!
第一次咁食法,口感唔錯!對我黎講係新嘗試🤭

❥ 紅豆鯛魚燒
最後仲有埋甜品❤️
新鮮熱辣♨️外皮好脆!
入面既紅豆蓉唔會太甜🫘
食完好滿足🫶🏼