2019-11-10 92 浏览
尖沙咀K11進駐Tony Wong旗下甜品禮品店,所售的貨品款款都包裝精美,賣相吸引,極具心思廚櫃上色彩繽紛,衝激眼球不同禮品以華麗的盒包裝,感覺高尚🌌金菠蘿酥🌌一盒共15粒,食用日期大概個半月左右,每粒金菠蘿酥都以金色包裝紙包裹,比乒乓波大一點🏓外皮非常鬆化,微脆,金菠蘿餡酸酸甜甜,味道很好,真正外脆內軟🎇海鹽朱古力曲奇🎇濃濃朱古力味,鬆脆,淡淡海鹽味,最出色係朱古力慢慢回甘,在口腔內散發,好好味

廚櫃上色彩繽紛,衝激眼球

不同禮品以華麗的盒包裝,感覺高尚

🌌金菠蘿酥🌌

🎇海鹽朱古力曲奇🎇

海鹽朱古力曲奇
今日行過K11呢層遍佈甜品同餅店既B1層,見到呢間Sweet Boutique de Tony Wong大大個牌介紹呢度既雜錦曲奇禮盒($188),超吸睛啊,色彩繽紛,好多款式!臨走仲見到雜錦朱古力脆米波($98),用個波波裝住,有三款脆米波,分別有牛奶朱古力紅桑莓、白朱古力柚子、黑朱古力伊予柑。到手後番屋企急不及待番屋企拆開試下。我較鍾意牛奶朱古力紅桑莓,味道帶酸甜好特別,而白朱古力柚子有柚子既甘甜又有咬口。禮盒真係同display一樣,都係咁靚!盒內有9款曲奇,分別有士多啤梨朱古力、棋盤、熱情果醬、朱古力蛋白、黑金芝麻、紅莓乾、海鹽朱古力、雲呢拿脆米、抹茶朱古力脆珠。其中海鹽朱古力曲奇同埋雲呢拿脆米曲奇上面更加有花瓣喺上面,靚到唔捨得食啦。禮盒包裝用幾耐用嘅膠紙封住,開完之後想封番黎保鮮都話咁易。

到手後番屋企急不及待番屋企拆開試下。

禮盒真係同display一樣,都係咁靚!

禮盒包裝用幾耐用嘅膠紙封住,開完之後想封番黎保鮮都話咁易。
2019-11-08
外卖自取
其他
打算買點禮物給同事,想要包裝好、健康(office 的人都很注重身體)、價錢合理的禮物。找了很久,終於在行K-11無意中發現甜藝家。.⭐️迷你蝴蝶酥像花球一樣的漂亮!是甜品,更像一個擺設,非常精美用來送禮、當節日禮物是一流的香脆可口,酥脆豐牛油香而且不會太甜,味道剛剛好看宣道單上的書才知,是故意低糖的更健康,也適合上了一點年紀的長輩.⭐️金菠蘿酥包裝很high-end金燈色的紙盒,半球形的菠蘿酥用金錫紙包裝高貴,好意頭的禮物!入面的菠蘿酥也是黃金的,烘焙火候控制得很好甘香,比市面一般的鳳梨酥更香半球體,很可愛,小朋友也應該喜歡食的.原來甜藝家是出至Tony Wong,他在香港的甜品界很出名,曾任某五星級酒店的甜品師。品質有保證。

⭐️迷你蝴蝶酥
像花球一樣的漂亮!
甜品,更像一個擺設,非常精美
用來送禮、當節日禮物是一流的
香脆可口,酥脆豐牛油香
而且不會太甜,味道剛剛好
看宣道單上的書才知,是故意低糖的
更健康,也適合上了一點年紀的長輩

⭐️金菠蘿酥
包裝很high-end
金燈色的紙盒,半球形的菠蘿酥用金錫紙包裝
金菠蘿酥

高貴,好意頭的禮物!
入面的菠蘿酥也是黃金的,烘焙火候控制得很好
甘香,比市面一般的鳳梨酥更香
半球體,很可愛,小朋友也應該喜歡食的

聖誕禮物盒
珍寶蝴蝶酥

聖誕禮物盒
珍寶蝴蝶酥
—有人生日要送禮物 自然會諗起Tony Wong嘅蛋糕同甜點行街經過k11分店買咗2盒回家當小食店員貼心提醒最佳食用日期同要放喺陰涼地方朱古力爆炸雪茄($168)獨立包裝方便 可以放幾枝入袋肚餓吃香脆蛋香朱古力味濃 餘韻口中有微微爆炸感覺幾有趣 太耐冇食爆炸糖喇蝴蝶酥($118)模仿玻璃球般盛載滿滿蝴蝶酥鬆脆酥化 富牛油香 一啖接一啖 停不了手同口 ————————————————————甜藝家尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B1樓B122A店舖

有人生日要送禮物
自然會諗起Tony Wong嘅蛋糕同甜點
行街經過k11分店買咗2盒回家當小食
店員貼心提醒最佳食用日期同要放喺陰涼地方
朱古力爆炸雪茄
朱古力爆炸雪茄($168)
獨立包裝方便 可以放幾枝入袋肚餓吃
香脆蛋香朱古力味濃 餘韻口中有微微爆炸
感覺幾有趣 太耐冇食爆炸糖喇
蝴蝶酥
蝴蝶酥($118)
模仿玻璃球般盛載滿滿蝴蝶酥
鬆脆酥化 富牛油香
一啖接一啖 停不了手同口
————————————————————
甜藝家
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B1樓B122A店舖
蝴蝶酥
今晚朋友生日,想送點東西給他,但時間有限只能在附近的K11買,來到B1樓,發現這家甜藝家Sweet Boutique de Tony Wong,見到Tony Wongong的大名就知道水準一定有保證。店內有多種甜點禮盒,包裝得體又精緻,甜點造型獨特,而且價錢適中。亦有多款獨立包裝的小禮包,買來送禮可謂一流。臨近聖誕亦有應節的特色禮盒。今次買了兩款不同的禮盒送給朋友。迷你蝴蝶酥第一款是經典的蝴蝶酥,包裝以Snow Globe為主題,裡頭裝滿迷你Size的蝴蝶酥,一咬鬆脆同時不鬆散,牛油香味先聲奪人,而面層焦糖甜味自然。雜錦朱古力酥條另一款是朱古力酥條,有多種不同口味的酥條,例如黑朱古力、白朱古力、芝麻、草莓等,其中以芝麻口味最特別,一咬芝麻的香氣滿佈口腔,與香脆的酥條十分相襯。

亦有多款獨立包裝的小禮包,買來送禮可謂一流。

臨近聖誕亦有應節的特色禮盒。
今次買了兩款不同的禮盒送給朋友。
2019-11-05
下午茶
雜錦朱古力酥條
香港著名糕點大師Tony Wong又一力作~甜藝家位處K11,TST MTR行去很快到都幾就腳,店內的佈置行優雅藝術氛圍,巧克力、曲奇、酥餅、蛋卷,每個ITEM自用送禮都很有面子,高雅脫俗,各單品漂亮大方得體~總體環境不錯,燈光地方舒服~.*朱古力爆炸雪茄 ($168)蛋卷口感酥鬆、層次非常豐富,朱古力香在口腔內流連~內裡注入意大利朱古力醬,味道濃郁,順滑好味~也加入了朱古力爆炸糖成份,在嘴中溶化時產生爆炸的氣泡,製造出口感特殊的感覺~採用有機麵粉,配以法國法定產區(AOC) 牛油及優質忌廉製造,不含防腐劑~.*雜錦朱古力酥條 ($128)粉色的白朱古力酥條,白朱古力酥條伴士多啤梨乾果,朱古力爆炸酥條,雜錦果仁酥條,黑金芝麻酥條~琳瑯滿目的酥條令人花多眼亂,每一條也想食先~一條條酥酥脆脆的酥條具有既香、濃、酥、脆的口感,配上香濃而幼滑的白朱古力,令人不禁愛上~甜蜜口感~乾果,果仁,芝麻口感爽脆、帶有天然的甘甜/果香,濃郁香氣布滿整個味蕾,餘韻回甘~.看到其他款式其實都吸引,找天要再來入貨呢~~~
香港著名糕點大師Tony Wong又一力作~甜藝家
巧克力、曲奇、酥餅、蛋卷,每個ITEM自用送禮都很有面子,
高雅脫俗,各單品漂亮大方得體~總體環境不錯,燈光地方舒服~
*朱古力爆炸雪茄 ($168)
蛋卷口感酥鬆、層次非常豐富,朱古力香在口腔內流連~
內裡注入意大利朱古力醬,味道濃郁,順滑好味~
*雜錦朱古力酥條 ($128)
粉色的白朱古力酥條,白朱古力酥條伴士多啤梨乾果,
朱古力爆炸酥條,雜錦果仁酥條,黑金芝麻酥條~
琳瑯滿目的酥條令人花多眼亂,每一條也想食先~
一條條酥酥脆脆的酥條具有既香、濃、酥、脆的口感,
配上香濃而幼滑的白朱古力,令人不禁愛上~甜蜜口感~
看到其他款式其實都吸引,找天要再來入貨呢~~~
  • 雜錦朱古力酥條
  • 朱古力爆炸雪茄
2019-10-31 191 浏览
Tony wong is definitely known for the artistic element of his dessert and also the rose cake which was very popular. He opened a few new shops recently which is a new line under his brand. They sell cookies and nice delicate sweets. Since I passed by his shop a few times in K11, I finally decided to give it a try! The also launched a set for Christmas (already!) we picked their all time popular cookies 🍪 set offering nine types of cookies, it was really lovely made. Each piece was like an art pi
we picked their all time popular cookies 🍪 set offering nine types of cookies, it was really lovely made. Each piece was like an art piece in hand and not too big, so perfect for ladies who is on diet!
the elements of each individual cookie also pops in your eye. To phrase it :”it’s too beautiful to eat” can be applied to this . My personal favorite is the vanilla cookie and the salted chocolate flavor. It’s amazing and heavily tasted. Perfect for gifts 🎁
another box we ordered was their butterfly 🦋 danish cookies - again, too beautiful to eat. It also include a huge piece. It was decorated in detail and was shocked when we open the box too!
packaging was nicely done.
elegant gifts for anyone!!
As you can tell, the shop is simple yet presentable.
the mentioned boxful collected also launched.
they also sell different kinds of chocolates! Overall, I’m impressed by the quality and presentation that tony wong has done! He definitely deserve a round of applause 👏
  • 蝴蝶酥
Tony Wong除左蛋糕甜品出名,最近仲開設左「甜藝家」,係一間曲奇蝴蝶酥等等烘焙食品專賣店,喺尖沙咀K11同旺角MOKO都有分店。是日就去左旺角分店買返盒試下有幾好食~各式各樣的烘焙禮盒放滿店內,種類繁多,款款都好吸引呀。環境乾淨潔淨,感覺好舒適迷你蝴蝶酥蝴蝶酥係此店的招牌主打,有多種唔同size,唔同包裝嘅禮盒可供選擇,今次我就買咗呢個迷你蝴蝶酥。圓形膠樽球盛載着滿滿的蝴蝶酥,金黃又香脆,充滿牛油香,面上仲有少許砂糖粒,甜甜的好酥脆朱古力爆炸雪茄蛋捲禮盒包裝非常精美,送禮就最好不過!一撕開袋有濃濃的朱古力味撲鼻,蛋捲頗有厚度,兩邊內層有適量爆炸糖,入口營造出爆炸的感覺,非常特別。蛋捲嘅可可味同牛油味都好香濃,不得了

朱古力爆炸雪茄蛋捲
2019-10-25
$100 (其他)
2019-10-30 17 浏览
路過甜點大師Tony Wong的甜點店,被門外的海報吸引著。店內色彩繽紛的禮盒非常適合送禮,亦可訂製派對小禮物。我買的這盒朱古力爆炸雪茄是K11店限定品,採用有機麵粉,並以法國法定產區牛油及優質忌廉製造,鬆化而不散。雪茄中間注入意大利朱古力醬,頭尾部分更加入了朱古力爆炸糖,口感豐富,賣相有貴氣得來又不失玩味。而雜錦曲奇禮盒更見店家心思,16格的手工曲奇配以一張標示曲奇口味的橙色咭紙,盒內附有小竹籤方便取出曲奇。16格曲奇其實是9款口味,每款也是一口大小,鬆脆可口,最重要是不死甜,大師級出品果然不一樣。熱情果醬曲奇微酸,配搭著酥脆雲呢拿曲奇,一吃便愛上。士多啤梨朱古力曲奇透出果香海鹽朱古力曲奇帶淡淡鹹味,襯托出濃郁朱古力香氣整體來說,食物質素高,禮盒賣相佳,屬送禮之選。

店內色彩繽紛的禮盒非常適合送禮,亦可訂製派對小禮物。

熱情果醬曲奇微酸,配搭著酥脆雲呢拿曲奇,一吃便愛上。

士多啤梨朱古力曲奇透出果香

海鹽朱古力曲奇帶淡淡鹹味,襯托出濃郁朱古力香氣

整體來說,食物質素高,禮盒賣相佳,屬送禮之選。
2019-10-28 119 浏览
位於尖沙咀的甜藝家 ,是一間精緻的糕點店。店舖由著名的香港甜品師 Tony Wong主理,每一種甜點都很精緻吸引,令人目不睱給呢。最近有親友從荷蘭回港,需要買點禮物作手信給他們,所以便去名廚的店舖去逛逛啦。店內有不少禮盒,例如: 手工朱古力丶曲奇餅丶菠蘿酥丶蝴蝶酥蛋卷等等,不知購買那個好呢。在服務員的介紹下,決定選購雜錦曲奇吧!雜錦曲奇禮盒 $188色彩繽紛的手工曲奇禮盒,有齊9種不同的口味,相信總有一種合你心意吧! 包括: 朱古力蛋白丶雲尼拿脆米丶黑金芝麻丶抹茶朱古力脆珠丶士多啤梨朱古力丶海鹽朱古力丶棋盤曲奇丶紅莓乾曲奇和熱情果果沾曲奇。曲奇採用低糖和優質食材製作,如: 有機麵粉丶法國牛油丶法國果茸等等,高質健康滋味,用作送禮,有心意又有體面哦!
位於尖沙咀的甜藝家 ,是一間精緻的糕點店。

店內有不少禮盒,例如: 手工朱古力丶

曲奇餅丶菠蘿酥丶蝴蝶酥

雜錦曲奇禮盒 $188

2019-10-24
外卖自取
2019-10-21 33 浏览
大師之作@甜藝家 網址: https地址: 尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B1樓B122A店舖 電話: 27287768 由tony wong 開的另一餅店,用健康低糖做訴求,另食甜食都小了罪惡感!禮物包裝精美,仲有好多唔同款式口味任君選擇,過時過節買來送禮或自己食都得逛了一圈心大心細樣樣都想食,最終買了一盒回家品嚐,合口味心水再試其他店面好美,慢慢挑選買了盒朱古力同柚子口味雪茄$168,一盒12條,卷得好實在多層,咬下脆卜卜。而朱古力味濃,微苦夾雜小甜,頭尾夾了杏仁碎爆炸糖同cream,配茶一流。柚子多了份芳香清新,亦是酥化脆身, 獨立包裝可保持新鮮及脆度,鬆化的吸引力,中間慢慢滲出滑身酸味的柚子cream,多重享受唔會死甜,甜度剛好食落罪惡感大減。酥香出自甜品大師之手,名不虛傳。而空盒子女甜可用來放飾物
大師之作@甜藝家

網址: https
電話: 27287768

店面好美,慢慢挑選

唔會死甜,甜度剛好食落罪惡感大減。酥香

出自甜品大師之手,名不虛傳。而空盒子女甜可用來放飾物
2019-10-18 38 浏览
尖沙咀河內道K11 B1 嗰層開了一些甜點店,Tony Wong 的甜藝家由九龍城開到來尖沙咀,這店專賣酥餅及曲奇。新產品有貌似雪茄的蛋卷,獨立包裝保證脆,老公知我心意,揀咗柚子味,味道錯呢。最開心係買到賣相獨特的《​​​​水晶球朱古力米通​》,今次仲有多種味道集於一瓶的雜錦​米通,這個絕對是食過番尋味。臨走仲見到顏色漂亮的蛋白曲奇,下次一定要試。此外,這店有獨立包裝小禮包,好適合結婚一族做晚宴回禮小禮物。

這店專賣酥餅及曲奇。

新產品有貌似雪茄的蛋卷,

獨立包裝保證脆,老公知我心意,揀咗柚子味,味道錯呢。

臨走仲見到顏色漂亮的蛋白曲奇,下次一定要試。

2019-10-15
庆祝纪念
纪念日
2019-10-12 40 浏览
最近老闆在外帶一兩盒「餅」給公司同事吃! 這兩盒餅放在員工休息室一兩天吧! 我肚子餓,就到休息室看有什麼好食的, 看到這兩盒包裝滿可愛的,原來它們是 💋蝴蝶酥💋吃了一兩口真的停不下來, 就是因為這樣,我在網絡上看那裡有得買這個💋迷你型的蝴蝶酥💋原來在尖沙咀的k11就可以找到它。 這家的甜品店外型好高貴哦!大白雲石檯,感覺產品會貴貴的。 而且他們的甜點的包裝真的用心,包裝精緻,買來送給人完全不丢臉的那一種😃原來他們的創始人是好有名的Tony Wong ,簡單來說就是 前任東方文華酒店甜點老師傅😀在香港,聽他的名字就知道他的東西有水準。 這也是加快我想買來吃的諗頭🤣由於我不是送人的,所以我買的是迷你版,自己享受的版品🤣這個迷你款的外包裝,我超喜歡💕就好想一個小星球,完全不佔位置,但這內面大約有25-30塊迷你版的蝴蝶酥💖每塊小小一個,咬下去好鬆化。 我喜歡吃的原因是他們的甜點不會太甜,而且你可以吃到所下的牛油是高級的。 只要你打開盒子就就以嗅到。 吃下去可以一口接一口是因爲太油! 每一層來的分明,鬆化💡第二樣我買的是🎈雜錦朱古力酥條🎈我是因為颜色鮮豔才買的,感覺可以吃到不同口味😁一盒共有四
最近老闆在外帶一兩盒「餅」給公司同事吃!

原來在尖沙咀的k11就可以找到它。

這家的甜品店外型好高貴哦!大白雲石檯,感覺產品會貴貴的。

在香港,聽他的名字就知道他的東西有水準。
這也是加快我想買來吃的諗頭🤣

由於我不是送人的,所以我買的是迷你版,自己享受的版品🤣

每塊小小一個,咬下去好鬆化。

第二樣我買的是🎈雜錦朱古力酥條🎈
我是因為颜色鮮豔才買的,感覺可以吃到不同口味😁

一盒共有四種口味,每一種都是由朱古力作主調
有草莓朱古力
有白色朱古力
有黑朱古力 (內含爆炸糖)這個是我最愛❤️
有黑白芝麻

這一款比迷你蝴蝶酥甜一點點! 但是可接受到!
可以他們的朱古力酥是蝴蝶酥變成條也整的。
口味多了一個層次!

這個用來送禮真的好不錯的選擇! 終於再有香港的代表作了。
  • 蝴蝶酥
2019-10-10 257 浏览
在厚福街吃完午飯,見時間尚早,老公提議不如去附近商場逛逛,順便添置一些日用品。在 K11 行了個幾鐘,滿載而歸。回程時發現原來場內有間「Sweet Boutique de Tony Wong」。記得早前有同事買咗盒「甜藝家」嘅雜錦玫瑰酥回公司請大家分享,每件酥餅的造形都宛如玫瑰花般,美艷迷人,而且吃起來亦酥脆可口,令人回味,碰巧遇上這店,一於入內看看。店舖門面採開放式,地方寬敞,環境光猛,進門左手邊放了一個玻璃飾櫃,入面擺滿了多款不同口味的巧克力;而另外一邊的產品就以曲奇、酥餅、蛋卷為主。逐一細看,原來店內的產品,花款也不少,除了有巧克力禮盒外,還有棒棒糖、蝴蝶酥、派對小禮物、雜錦曲奇、柔風脆餅、蛋卷、杏仁脆片等,而且全部包裝都很精美,用來送禮一流!一於選購兩盒,回家和小鬼分享。今次揀咗朱古力爆炸雪茄 ($168) 同雜錦曲奇禮盒兩款。蛋卷嘅朱古力味好濃,入面除了有意大利朱古力醬外,還添加了朱古力爆炸糖,入口外層鬆脆,但又唔會一咬就散,層次感極豐富。瀏覽過盒上資料,原來成品是採用了有機麵粉,再配以法國法定產區牛油及忌廉等製成,食材優質。至於另一款雜錦曲奇禮盒 ($188),內有 9 款

至於另一款雜錦曲奇禮盒 ($188),內有 9 款不同口味手工曲奇,當中包括有朱古力蛋白、雲呢嗱脆米、黑金芝麻、抹茶朱古力脆珠、士多啤梨朱古力、海鹽朱古力、棋盤曲奇、紅莓乾曲奇及熱情果占曲奇。
以個人來說,最喜愛吃就是這款迷人的紅莓乾曲奇,以食用花作裝飾,自然要相機先食。曲奇加入了紅莓乾果,食落脆口之餘更帶點煙靭,充滿口感。
另外這款抹茶朱古力脆珠曲奇,味道亦非常特別,猶如喝了一杯甘香濃郁的抹茶般,加上朱古力脆珠,簡直是雙重滋味!
海鹽朱古力曲奇亦非常值得推介,用上海鹽配香氣濃郁的朱古力,兩者味道匹配,讓人一試難忘,好吃到停不了口。
另外這款熱情果醬曲奇,亦做得非常出色,雲呢嗱曲奇酥香鬆化,中間的熱情果醬入口帶些微酸,甜度平衡,蠻好吃。

其實店內還有不少創新的出品,下次有空會再嚟買其他款式試下。
下午茶
一提起甜點大師Tony Wong,第一時間就會想起造型浪漫的玫瑰花蛋糕,但其實另一品牌甜藝家 Sweet Boutique de Tony Wong出品的禮盒同樣保持一貫的高質素。店面設計簡潔時尚,正好反映甜藝家的品牌理念,主打變革傳統,輕盈而健康多變的出品,以低糖和健康食材,用心製作的宗旨,革新與創作一系列送禮自奉兩皆宜的各式甜點禮品。而且店內亦提供多款甜點任人試食,非常大方。團隊強調新鮮製作,按銷量需要而供應,一系列產品主要材料為有機麵粉、法國法定產區牛油、海藻糖等,無添加防腐劑,今次我就選購了兩款禮盒 - 蝴蝶酥和雜錦曲奇禮盒。蝴蝶酥 Palmier $1781 罐共 3 層有 33 塊,另有水晶球包裝的迷你蝴蝶酥,禮盒包裝簡約得體,送禮自奉兩皆宜。蝴蝶酥烘至色澤金黃,每一塊呈現對稱的心形,大小亦相當平均。酥皮層次分明,鬆脆可口,加上恰到好處的焦糖外層,令焦糖香與牛油香取得完美平衡,甜度比坊間的蝴蝶酥降低了,一點也不膩口。雜錦曲奇禮盒 Assorted Cookies Boxset $188一盒集合多達9款口味及口感的手工曲奇,款式夠多可迎合不同人的喜好。選用優質食材製造,一罐

而且店內亦提供多款甜點任人試食,非常大方。

蝴蝶酥 Palmier $178
蝴蝶酥

蝴蝶酥烘至色澤金黃,每一塊呈現對稱的心形,大小亦相當平均。
雜錦曲奇禮盒
選用優質食材製造,一罐有71塊,份量十足,以手工打造曲奇香脆可口,除了是平日休閒小吃的好良伴,更是佳節送贈親友的真摯好禮。
雜錦曲奇禮盒

9款口味分別有抹茶朱古力脆珠曲奇、紅莓乾曲奇、士多啤梨朱古力曲奇、朱古力蛋白曲奇、黑金芝麻曲奇、棋盤曲奇、熱情果醬曲奇、海鹽朱古力曲奇和雲呢嗱脆米曲奇。
雜錦曲奇禮盒

而我自己最喜歡的就是海鹽朱古力曲奇,以食用花點綴造型精緻,濃郁香氣的朱古力配上海鹽,朱古力純度極高,深醇濃郁的可可韻味略帶苦澀。
雜錦曲奇禮盒

抹茶朱古力脆珠曲奇富有宇治抹茶的回甘幽香,茶味濃厚,甜度不高,加上朱古力脆珠更添脆脆口感。
雜錦曲奇禮盒

士多啤梨朱古力曲奇加上金箔作點綴,散發奢華貴氣,士多啤梨的果香味酸酸甜甜,甜而不膩。
2019-10-03
5 分钟 (外卖自取)