2010-02-08 34 浏览
飯友說未到過此店,我欣然奉陪,但堅持不吃十殼飯,上次試過,很失望,因沒有期望的多十殼,飯也不是珍珠米。它的午市套餐價錢雖平,但多是不對口胃的。是次選了雜錦手打烏冬鍋,蟹籽煙肉三文魚炒飯,天婦羅蝦雜菜餅,三文魚雜菜沙律配芥末汁。除了雜錦手打烏冬鍋以外,其他食物也很快上桌。 要求侍應追單,她說廚房漏單,當時還未到一點,客人稀疏,不明為何會漏單。三文魚雜菜沙律配芥末汁 - 不過不失,也不太辣。蟹籽煙肉三文魚炒飯 - 味道一般,材料不少,算是不錯。天婦羅蝦雜菜餅 - 很脆但蝦太細,沒有甚麼味道,兼且太乾,賣相不佳。雜錦手打烏冬鍋 - 最貴但亦是最好味的一個。雖然未必是最好的烏冬,但在沙田,暫時也以此家最為好吃,夠彈牙,材料也多。可能此店只專注於烏冬。午市九折即免加一,不直接寫免加一,有點取巧。剛進入餐廳時,要求sofa 位,侍應說沒有,我指著那排sofa 位問可以嗎,她才讓我們坐。當時附近已有數枱客。差不多吃完時,侍應不停加水,暗示趕客,是款客之道嗎?離開後突然醒起,三文魚雜菜沙律配芥末汁 和蟹籽煙肉三文魚炒飯 好像是午市套餐,應可選湯或飲品,但侍應冇問。

它的午市套餐價錢雖平,但多是不對口胃的。是次選了雜錦手打烏冬鍋蟹籽煙肉三文魚炒飯天婦羅蝦雜菜餅三文魚雜菜沙律配芥末汁

三文魚雜菜沙律配芥末汁 - 不過不失,也不太辣。

蟹籽煙肉三文魚炒飯 - 味道一般,材料不少,算是不錯。

午市九折即免加一,不直接寫免加一,有點取巧。

差不多吃完時,侍應不停加水,暗示趕客,是款客之道嗎?

離開後突然醒起,三文魚雜菜沙律配芥末汁蟹籽煙肉三文魚炒飯 好像是午市套餐,應可選湯或飲品,但侍應冇問。
太乾
2010-01-27
2009-12-23 14 浏览
同食家又來吃烏冬,甘味的烏冬在沙田是最好吃的﹗佢要了豬軟骨烏冬,我就試新野要個燒牛肉二十穀飯,再加多幾個小食﹗先來小食,鐵板黑椒牛肉粒,牛肉尚算軟熟,有牛味,咬開仲有肉汁大約七成熟,黑椒亦夠風味,送飯很好﹗另外一個是什麼烏賊軟骨,味道有如食齋的麵粉方粒,本身無味之餘仲要口感鬆散,我相信齋鋪出品的齋雞粒一定好吃過牠十倍﹗墨魚餅吃落無咩墨魚味,似魚餅多一點,麻麻地﹗呢度0的小食做得沒有和民般仔細,下次還是不要貪心叫咁多了﹗食家的豬軟骨烏冬,烏冬滑溜彈牙,入口柔順有麵條香﹔醬油湯底味道濃郁,豬軟骨軟熟腍香,很好的一個配搭﹗我的二十穀飯,由多種米穀類組成,粒粒分明,我愛佢有o趙口,睇佢既餐牌話係超健康滑腸又有營養,燒牛肉做得醬汁惹味濃香,送飯很不錯﹗來呢度都係食烏冬同埋二十穀飯好了,其他小食暫不作推介﹗
同食家又來吃烏冬,甘味的烏冬在沙田是最好吃的﹗

墨魚餅吃落無咩墨魚味,似魚餅多一點,麻麻地﹗

呢度0的小食做得沒有和民般仔細,下次還是不要貪心叫咁多了﹗

來呢度都係食烏冬同埋二十穀飯好了,其他小食暫不作推介﹗
豬軟骨烏冬
燒牛肉夠惹味
五穀飯有咬口,健康好吃﹗
黑椒鐵板牛粒不錯
七成熟左右
我最鐘意食烏冬麵, 人生食過最最最好味係日本的鳥冬, 就算新宿,涉谷一帶的讚岐100yen烏冬都很正, 雖然係立食,但佢d麵條超煙un, 冇餸都食得津津有味, 我成日諗如果香港都有就好了, 有次聽聞有間又係標榜讚岐烏冬開左係觀塘特登去左又係gum, 依間沙田我都食左2,3次, 佢d烏冬都係lumlum地, 冇果種煙un感, 同出面食果d一樣...反而佢吉烈豬扒果d做得幾脆, 佢唔寫出來講係讚岐烏冬我估會好d, 講真佢的價錢係算好扺食了

• 吉烈豬扒
2009-11-08
前陣子(考試前), 同學仔原來無買專業計數機所以放工就改變下放工既路線攞去沙田俾佢..就咁又可以呃左一餐飯返黎la..係沙田做野既同學仔就左我黎e間餐廳(話成日都有人排隊喎~)但係可能去到既時間仲早, 所以無乜人...由於我唔食牛肉+對海鮮敏感所以就叫左個(豚肉‧穀飯), 煎雞扒沙律, 炸魚餅、炸番著豚肉‧穀飯 - 味道還不錯, 可惜油左小小..加超多洋蔥...煎雞扒沙律 - 煎雞扒唔油, 好香..炸魚餅 - 魚餅唔會太粉, 又唔油 good~炸番著 - 粉漿唔算厚, 唔錯, 好味真係要多謝同學仔出錢又出力, 我又多試一個不錯既地方當我地走既時候出面有不少人...似乎人龍係有一定既質素保證係到~
前陣子(考試前), 同學仔原來無買專業計數機
所以放工就改變下放工既路線攞去沙田俾佢..
就咁又可以呃左一餐飯返黎la..
係沙田做野既同學仔就左我黎e間餐廳(話成日都有人排隊喎~)
但係可能去到既時間仲早, 所以無乜人...
由於我唔食牛肉+對海鮮敏感
所以就叫左個
(豚肉‧穀飯),
煎雞扒沙律,
炸魚餅、
炸番著
煎雞扒沙律 - 煎雞扒唔油, 好香..
炸魚餅 - 魚餅唔會太粉, 又唔油 good~
炸番著 - 粉漿唔算厚, 唔錯, 好味
真係要多謝同學仔出錢又出力, 我又多試一個不錯既地方
2009-10-09 6 浏览
吉 列 豬 扒 蕃 茄 湯 烏 冬 湯 我 覺 得 唔 錯,,但 D 烏 冬 好 似 食 緊 年 糕 咁 出 面 買 幾 蚊 包 ,,仲 好 食 過 佢 D 烏 冬.. 不 過 個 豬 扒 真 係 唔 錯,,炸 得 好, ,肉唔乾, ,滑 蛋 蟹 籽 蟹 柳 手 打 烏 冬 .. 一 般 啦,,不過服務真係唔錯,,成日都有人加水,,
吉 列 豬 扒 蕃 茄 湯 烏 冬
滑 蛋 蟹 籽 蟹 柳 手 打 烏 冬 ..
一 般 啦,,

不過服務真係唔錯,,
成日都有人加水,,
2009-10-07
2009-10-06 35 浏览
I ordered the Seaweed Fried Squids while waiting for my friend. It was pretty good but couldn't taste the seaweed. It's more like fried squids you get from Mongkok except it's a bit less greasy. My friend highly recommends 番茄牛柳烏冬 and Cold Tofu so each of us ordered udon. Soup base was real creamy and filled with sweetness of tomatoes! So yummy! The udon definitely has a nice texture and 彈牙! It's completely different from the ones you bought from ParknShop. We FINISHED the whole bowl....soup and

My friend highly recommends 番茄牛柳烏冬 and Cold Tofu so each of us ordered udon. Soup base was real creamy and filled with sweetness of tomatoes! So yummy! The udon definitely has a nice texture and 彈牙! It's completely different from the ones you bought from ParknShop. We FINISHED the whole bowl....soup and udon were completely GONE! hahaha

I will come back to try other tomato soup udon! Highly recommend 番茄牛柳烏冬. You won't be disappointed if you a tomato luva.

Cheers!
2009-10-05
  • 番茄牛柳烏冬
又同JC係沙田 ~ 又係冇得揀之下係甘味食~都話左唔好係呢D度食sushi嫁啦~ 質素~真係唔掂 又貴係隔離元氣食都冇咁嬲~ = =|||||都係一樣叫淨烏東+南瓜 同唔記得咩~ 呢度只有熱~ 冷既~貴到爆~ 如果想食小小野~ 坐低食個烏東仔都OK既~ 好希望沙田開多D好食既烏東店
又同JC係沙田 ~ 又係冇得揀之下係甘味食~

如果想食小小野~ 坐低食個烏東仔都OK既~

好希望沙田開多D好食既烏東店
2009-09-05
1K
2009-08-08 16 浏览
人氣之選其中一味係味噌牛肉烏冬;今日又不想食蕃茄湯底, 轉章一試先~點知卻失望而回....湯底稀如水, 完全冇味噌味, 10蚊3包沖水的味噌湯都濃味過佢!作為 "人氣之選", 有點過份吧牛肉係好薄的, 60%係肥的.d 紫菜反而很好....40蚊, 這樣的質素, 略嫌唔掂呀... 要加油喇...服務很好, 才由"喊" 的邊緣 拉回 "ok" ...
人氣之選其中一味係味噌牛肉烏冬;
今日又不想食蕃茄湯底, 轉章一試先~

點知卻失望而回....

作為 "人氣之選", 有點過份吧

牛肉係好薄的, 60%係肥的.
d 紫菜反而很好....

40蚊, 這樣的質素, 略嫌唔掂呀... 要加油喇...

服務很好, 才由"喊" 的邊緣 拉回 "ok" ...
牛略過肥; 湯稀如水, 10蚊3包的味噌湯都濃過佢
和朋友到沙田行街,行到去一田就想坐低食少少野。見到這間店很多人排隊,於是心諗應該唔錯吧~叫了tomato湯底-雞排烏冬, tomato牛肉烏冬, 仲有個炸魷魚so。落左單唔夠5mins個tomato牛肉烏冬就到左,快得有點離奇~朋友話ok~等左10mins個魷魚so都到,但係我個烏冬15mins左右先到,可能因為要即炸~一試個湯底就好味精,係"壽桃x"個tomato拉麵-湯包既味道。好salty!完全冇得同星座fight!我自己煮既仲好食~而且烏冬亦唔係彈牙過人~雞排就可以接受,幾脆~一間主打烏冬既店既然d烏冬唔好食,已經冇咩好評論~再次証明人多真係未必好~
和朋友到沙田行街,行到去一田就想坐低食少少野。
見到這間店很多人排隊,於是心諗應該唔錯吧~
完全冇得同星座fight!我自己煮既仲好食~
而且烏冬亦唔係彈牙過人~
雞排就可以接受,幾脆~
一間主打烏冬既店既然d烏冬唔好食,已經冇咩好評論~

再次証明人多真係未必好~
2009-07-25
2009-07-23 9 浏览
7點都要排隊,排左半個鐘.點左:三文魚刺身 - 好普通.軟骨餃子棒 - ok既,脆脆地,不過要熱食,一凍就唔好味.巨形蟹柳 - 炸粉十分多,蟹柳就十分十分十分普通.咩咩漢堡湯烏冬(新既) - 十分唔得.完全唔好食,個漢堡扒軟淋淋. 個湯又冇味.牛柳粒蕃茄湯烏冬 - 蕃茄味好出,牛柳粒岩岩好.但烏冬就淋左d.冇咩咬口.要讚既係不停加水,服務好好.但環境好迫.一d都唔好坐.
7點都要排隊,排左半個鐘.
點左:
三文魚刺身 - 好普通.
軟骨餃子棒 - ok既,脆脆地,不過要熱食,一凍就唔好味.
巨形蟹柳 - 炸粉十分多,蟹柳就十分十分十分普通.

要讚既係不停加水,服務好好.
但環境好迫.一d都唔好坐.
(非会员)
如果係好食, 要等下都冇問題第一次黎試下招牌手打烏冬喇見有個齋烏冬+壽司set $62 唔太貴試下喇首先黎個齋烏冬先.....唉......算喇......都食住個齋烏冬先喇咬落去真係有好大懷疑真的"手打"麼????壽司到......個太卷d蟹子散晒.......個蟹柳壽司乾到條柳開叉.......個蝦壽司直頭同係超市買既一樣.........
如果係好食, 要等下都冇問題
第一次黎試下招牌手打烏冬喇
見有個齋烏冬+壽司set $62 唔太貴試下喇
咬落去真係有好大懷疑真的"手打"麼????
2009-07-05
2009-06-13
今日去咗沙田食飯, 只係12點幾, 但好多店舖已經有好多人等位, 見呢度無人等, 就呢度啦, 等咗一陣就已經有位lu, 不過呢度有一個吾好, 就係d客末完全埋單, 就叫人, 叫完又叫人等下, 埋緊單, 但成分鐘都末可以入去, 不過佢係咁叫係咁叫, 所以好多人係門口度等, 好迫, 呢點真係要改善一下二人叫咗:燒牛肉二十穀飯 ($39) - 配沙拉, 面豉湯, 呢飯雖然等咗都幾耐下, 不過問店員時, 都有好好, 好快去查問, d牛肉係肥牛黎, 好好味, d汁好多, 而d二十穀飯好有口感, 吾錯吾錯, 感覺都幾健康吉列豬扒蕃茄湯烏冬 ($40) - d豬扒應該係岩岩炸起, 因為好脆, 但又吾太油wor, 而個蕃茄湯底都好好味, 係好濃既蕃茄個隻, 至於d面, 好彈牙食物真係吾錯, 最緊要價錢吾貴, 好抵食,

二人叫咗:

食物真係吾錯, 最緊要價錢吾貴, 好抵食,
  • 燒牛肉二十穀飯
(非会员)
2009-06-12 7 浏览
近日愛上了吃烏冬。經過一些自稱手打烏冬專門店的日本麵食店時,總忍不住要往內試試。今天,在沙田新城市廣場閒逛時,硬拉了朋友一起試試這間:看見餐牌,有我最愛的蕃茄湯底,當然要點一個試試。我點了一個麵豉燒雞排蕃茄湯手打烏冬,而朋友則點了一個滑蛋蟹子特大蟹柳麵豉湯手打烏冬。蕃茄湯還算可以,至於烏冬,雖則還算有點彈牙和嚼勁,可是咬下去,有點粉,不夠爽口;反而,雞排燒得不錯,皮脆肉嫰。而朋友那個滑蛋蟹子特大蟹柳麵豉湯手打烏冬,烏冬的問題相同,湯底就一味甜,而主菜的特大蟹柳,我試過後,感覺就像是火煱時忘記撈起的蟹柳,鬆泡泡的,一點也不好吃。我們其實還點了兩個小吃,一個是紫菜炸魷魚鬚,一個是什麼香草醋浸新鮮蕃茄。蕃茄,由於都算新鮮,還算可口。但那個炸魷魚鬚,完全不上粉,咬下去,粉還粉,魷魚歸魷魚的,魷魚還要是軟棉棉的;隨便灑上幾粒紫菜碎就當作新菜,實在有點兒過份。更甚的是,店舖運作超沒有系統。上菜次序亂來也不在話,最後結賬,竟然等了十多分鐘,只見,十個侍應,只有一個人做結賬,其他的不斷的行行企企,實在有點勞氣。這間麵店,已經被我個人黑名單了。只是,難為了朋友。
近日愛上了吃烏冬。
經過一些自稱手打烏冬專門店的日本麵食店時,
總忍不住要往內試試。

今天,在沙田新城市廣場閒逛時,
硬拉了朋友一起試試這間:

看見餐牌,有我最愛的蕃茄湯底,當然要點一個試試。
我點了一個麵豉燒雞排蕃茄湯手打烏冬,
而朋友則點了一個滑蛋蟹子特大蟹柳麵豉湯手打烏冬。

蕃茄湯還算可以,至於烏冬,雖則還算有點彈牙和嚼勁,
可是咬下去,有點粉,不夠爽口;
反而,雞排燒得不錯,皮脆肉嫰。
而朋友那個滑蛋蟹子特大蟹柳麵豉湯手打烏冬,
烏冬的問題相同,
湯底就一味甜,
而主菜的特大蟹柳,我試過後,
感覺就像是火煱時忘記撈起的蟹柳,
鬆泡泡的,一點也不好吃。

我們其實還點了兩個小吃,
一個是紫菜炸魷魚鬚,一個是什麼香草醋浸新鮮蕃茄。
蕃茄,由於都算新鮮,還算可口。
但那個炸魷魚鬚,完全不上粉,
咬下去,粉還粉,魷魚歸魷魚的,魷魚還要是軟棉棉的;
隨便灑上幾粒紫菜碎就當作新菜,實在有點兒過份。

更甚的是,店舖運作超沒有系統。
上菜次序亂來也不在話,
最後結賬,竟然等了十多分鐘,
只見,十個侍應,只有一個人做結賬,
其他的不斷的行行企企,
實在有點勞氣。

這間麵店,已經被我個人黑名單了。
只是,難為了朋友。
OK啦
非常差
2009-06-07
OK啦
2009-06-11 8 浏览
這家店的烏冬好食我都係聽朋友講的,所以就決定來到一試!大約七時門外已經好多人等緊位,等左大約十五分鐘便有位了!我地兩個人叫左一個咖哩牛肉烏冬、一個鮮茄雞扒烏冬、一個豬頸肉、一客薯角!烏冬好彈牙,好有咬口!咖哩湯底好香濃,!鮮茄湯底好足料,但我本身唔好蕃茄,所以一般!豬頸肉普普通通!薯角,估佢唔到咁好味!絕對值得一試呀,我會再黎的!
這家店的烏冬好食我都係聽朋友講的,所以就決定來到一試!

大約七時門外已經好多人等緊位,等左大約十五分鐘便有位了!

烏冬好彈牙,好有咬口!
咖哩湯底好香濃,!
鮮茄湯底好足料,但我本身唔好蕃茄,所以一般!
豬頸肉普普通通!
薯角,估佢唔到咁好味!

絕對值得一試呀,我會再黎的!
2009-06-09
  • 烏冬
2009-05-23 12 浏览
同朋友睇完早場,餓得很行勻成個商場先決定到食乜結果o黎試下 甘味讚岐~炸 BB 池魚~ $18份量夠,好香好脆有七味粉~滑蛋豬扒飯~ $39好大碗,細食者宜跟朋友share d 蛋食唔出滑囉, 豬扒用勁多粉炸,又稔哂,冇乜肉食btw,個飯餐跟麵豉湯, 粟米沙律麵豉湯唔錯, 唔似出面d餐廳咁鹹餐+$6 有野飲環境幾乾淨,坐得算舒服
同朋友睇完早場,餓得很
行勻成個商場先決定到食乜
結果o黎試下 甘味讚岐
~炸 BB 池魚~ $18
份量夠,好香好脆
有七味粉

~滑蛋豬扒飯~ $39
好大碗,細食者宜跟朋友share
d 蛋食唔出滑囉,
豬扒用勁多粉炸,又稔哂,冇乜肉食
btw,個飯餐跟麵豉湯, 粟米沙律
麵豉湯唔錯, 唔似出面d餐廳咁鹹
餐+$6 有野飲
環境幾乾淨,坐得算舒服
2009-05-23