2019-01-10 54 浏览
提前同朋友食生日飯,諗住食午餐没有這麼多人。之前有聽朋友介紹過這間店的吉利牛不錯。假日午餐套餐。我們點了元祖牛吉列定食和明太子舞茸什錦炒飯定食一齊share 吃。這個吉列牛真的很正,肉質嫩滑,没有筋。我們點錯餐了,明太子炒飯是没有肉的,份量不少。對我這個吃肉貨來說,飯太多,肉太少了。這個炒飯有點辣,應該有放黑椒一齊炒。這個套餐的性價比一般。多人一齊share吃還好,可能跟吉列牛的套餐比就容易遜色了一點。個套餐都有得沙拉。
假日午餐套餐。

這個吉列牛真的很正,肉質嫩滑,没有筋。

個套餐都有得沙拉。

2018-12-26 99 浏览
一大班朋友之前去完日本,返到來有D掛住日本菜,朋友就推薦咗依間日本餐廳。入到去見到D裝飾同擺設嘅感覺都幾舒服。book咗7點準時去到,餐廳已經坐滿咗一半人。我們叫咗2個set加上其他小食,送上來2個右窩,店內職員都有細心講解每一款的最佳加熱時間。每8秒到每邊30秒不等,當然我們沒記清楚,憑感覺去燒,味道不道,夠juicy,當中以吉列那個最為出色,之後都有encall。店內職員的服務態度良好,食品優質,值得一試的餐廳。

店內職員的服務態度良好,食品優質,值得一試的餐廳。
2018-11-13
2018-12-23 75 浏览
今日約朋友聚舊, 上次係另一間食過吉列牛覺得唔錯, 所以今次帶朋友試下呢間, 佢幾鍾意。係尖沙咀mtr a出口附近, 好方便。 去到播梗日本流行曲, 好有日本feel. 黎到梗係食吉列牛喇。 切到大細岩岩好。 再加熱幾秒就食得。 望落份量唔多 但食落其實幾多牛肉架。有個沙律, 似係海蜇頭沙律。 幾新鮮。有明太子煎蛋。 超級多明太子, 同蛋食落好夾最後有明太除牛肉抄飯, 呢個似係個明太子蛋同吉列牛既混合版。 食埋呢個一定飽事關星期六晚都好多人訂左位。。所以餐廳再提醒我要交枱 我都食完走人lu

有個沙律, 似係海蜇頭沙律。 幾新鮮。

有明太子煎蛋。 超級多明太子, 同蛋食落好夾

2018-12-21 127 浏览
餐廳除了吉列牛以外,還有很多日式菜食選擇!前菜這個前菜沙律有特色! 以海蜇、青瓜、玉米、車厘茄、沙律菜再加上日式芝麻醬,清新開胃!頂級安格斯牛吉列嚴選美國安格斯肩胛肉的上乘部位,色澤鮮紅,油花分佈平均,賣相一流!吉列牛的外層是薄薄脆脆的炸粉,內裏的牛扒仍保持全生! 好神奇,技術一流! 餐廳提供一個塗了牛油的日式鐵板細爐仔,將兩邊輕輕香煎, 生熟程度由自己控制,個人喜歡八成熟! 吉列牛外層鬆脆,內裡充滿肉汁,牛肉味香濃!附上醬汁有三 款味道,  包括有芥末醬、岩鹽 和 燒汁!令牛肉味更突出,味道提升! 好滋味!野菜盛合 有南瓜片、車厘茄、粟米芯和韮菜!清酒煮蜆蜆肉份量不少,清酒經煮過後酒精完全揮發,令蜆肉鹹鮮味更加突出,而且帶有淡淡酒香!烤茄子有大量木魚在烤茄子上,味道較為清淡!紫蘇葉鯖魚卷鯖魚比較多魚骨,進依時要小心!凍檸茶
餐廳除了吉列牛以外,還有很多日式菜食選擇!

前菜

頂級安格斯牛吉列

野菜盛合
有南瓜片、車厘茄、粟米芯和韮菜!

清酒煮蜆

烤茄子
有大量木魚在烤茄子上,味道較為清淡!

紫蘇葉鯖魚卷
鯖魚比較多魚骨,進依時要小心!

凍檸茶
2018-12-21 62 浏览
朋友介紹下食左份充滿日本色彩嘅晚餐,好精緻,每一道菜都好好味,首先頭盤有麻醬沙律,沙律加上麻醬本來就已經冇得輸,裡面原來仲加有芝麻海蜇好醒胃😋。呢個醬油豆腐外表看似簡單,但味道卻出奇地好味,面有少少炸過香滑又不油膩,夾埋醬汁同木魚一齊食味道太夾了。主菜美味嘅吉列牛,要放上石鍋燒烤的,喜歡幾熟都可以自己控制,肉汁豐富,雖然炸過但又唔覺得熱氣,只係略嫌有啲唔夠喉😜。唔夠喉的話仲有鰻魚飯,有兩種食法,喜歡食飯焦可以等佢慢慢變飯焦,如果唔係亦可加茶食,鰻魚肥美,珍珠米配埋鰻魚汁實在太好味了。仲有多春魚,不過我冇食,見朋友都話幾好食。

仲有多春魚,不過我冇食,見朋友都話幾好食。

2018-12-21 68 浏览
結婚一段時間啦… 每日工作忙碌,返到屋企食完飯已經好累唔想講野。週年紀念晚餐, 諗咗好耐食咩好? 最後我揀咗一個好靚既樓上餐廳, 食既係我兩好鐘意既日本野, 不過同平時唔同, 唔係壽司, 拉麵。 係燒黑毛和牛, 調魚刺身, 吉列牛,鮑魚。兩個人可以靜靜咁坐底傾下計, 回味拍拖既日子, 又好溫馨咁你燒下俾我食, 我又夾吓畀你。
週年紀念晚餐, 諗咗好耐食咩好?

特選A5黑毛和牛
冷盤鮑魚
2018-12-09
庆祝纪念
纪念日
特選A5黑毛和牛
  • 頂級安格斯牛吉列御膳
2018-12-18 55 浏览
元祖牛吉列定食 $208先有海蜇野菜沙津雖然只是定食沙津,但師傅絕沒有馬虎的!新鮮的野菜配上甜甜酸酸的沙津汁,開胃非常!而且份量充足,正呀!舞茸湯湯底雖清澈透視但是菇味十足!凍冰冰的天氣下喝一口,暖心又暖身... 加上爽口入味的舞茸,確實不錯唷 👍🏻之後主菜上場了!吉列牛配上燕麥飯 熱呼呼的燕麥飯的份量充足!就算是大胃王都不用擔心🍚🍚將吉列牛塊放上石爐燒至自己喜歡的生熟程度..牛塊不會太厚身..店員表示優點係容易控制生熟程度.. 一將牛塊放上石爐上就香味四溢...店員建議燒13至15秒就可以!我乖乖的照辦燒烤...果真剛好!一咬下牛肉軟淋又Juicy 👍🏻👍🏻微焦的外面,正呀!其後的幾塊我嘗試將燒肉的時間縮減... 仍有小小生牛肉的口感外脆內暖,肉味更香濃,我更喜愛呀!Oishi🤣定食仲有三款調味料提供.. 肯定有款合你心水的!👍🏻 ...吃完吉列牛塊後,剩底的牛油配上清新小吃 : 小粒車厘茄 小玉米同三棵小葱...更加惹味!另外點左 博多明太子玉子燒 $48 (限定發售)玉子包圍住大量的明太子,小小香辣的口感,熱呼呼的!記得襯
元祖牛吉列定食 $208

先有海蜇野菜沙津

舞茸湯

之後主菜上場了!
吉列牛配上燕麥飯
熱呼呼的燕麥飯的份量充足!就算是大胃王都不用擔心🍚🍚

另外點左 博多明太子玉子燒 $48 (限定發售)
玉子包圍住大量的明太子,小小香辣的口感,熱呼呼的!記得襯

2018-12-18 60 浏览
如題,其實都想試下大家讚不絕口的美食,奈何人窮,只能吃午市定食。雖然個海鮮鍋都幾足料,但味道好淡,因為得野菌做湯底既關係,食落有少少澀,有點失望。$68再加一,我會寧願去大喜屋食多D,多選擇好多又好食D。太耐之前食所以唔係好記得details,總之我暫時都無諗住再食。

$68再加一,我會寧願去大喜屋食多D,多選擇好多又好食D。

2018-11-20
2018-12-18 58 浏览
一出𨋢就好像時空穿越了一樣,一入去就感覺身處日本地道居酒屋。全間店都用上以木為主的裝潢,周圍放了很多不同日本酒的酒樽,另外還有一些日本傳統風格的擺設,甚有氣氛。記得牆上還有一組元祖黑毛和牛的大字,十分有氣勢呢!環境清靜,絕對可以慢慢享受,小酌一下,與朋友愉快地聊兩三小時絕不為過。窗外可看到尖沙咀的景色,一邊用餐,一邊欣賞尖沙咀熙來攘往的人流,別有一番風味。前菜係海蜇沙律海蜇爽口彈牙,充滿海水鮮味,配上新鮮嘅沙律菜,感覺新鮮配上獨有嘅沙律汁,絕對係醒胃嘅小菜。鰻魚飯鰻魚有兩大條,舖滿了整個便當盒。鰻魚肉很厚身,肉質嫩滑,而且肥美,充滿油香,有入口即溶的感覺。燒汁覆蓋了整條鰻魚,鰻魚上面的芝麻亦很香口。另外附有一個溫泉蛋可以伴飯吃。先將鰻魚點一點蛋汁,再伴飯一起吃,再配上燒汁,簡直是絕配!串燒厚燒牛舌油香味充足,肉質爽滑唔韌,好想再食多幾串。安格斯牛燒得岩岩好,唔會燒得過熟而太老,油光亮澤。燒廣島蠔雖然燒至全熟,但仍然鮮味多汁,充滿鮮味,滿滿精華。豚肉與蠔中間有一塊紫蘇葉,增加了口感和層次,食得好過癮。

前菜係海蜇沙律

鰻魚飯

串燒
2018-12-16 318 浏览
這天友人帶我去吃想試很久的琥酌 之前就聽說是高質版本的吉列牛,而且是間除了牛以外還有很多選擇的日式居酒屋!一進去環境真的很有日本風味首先來了個前菜 — 是海蜇、青瓜、玉米、車厘茄、沙律菜再伴以日式芝麻醬,開胃又美味!不消一會,店員就為我們準備爐具,而是晚主角安格斯吉列牛也徐徐送上!吉列的外皮非常吸引,薄薄的一層卻很酥脆! 而安格斯牛的肉質果然非常有水準,肉質鮮嫩軟稔!脂肪平均分佈,接近入口即溶!逐片吉列牛放在熱辣辣石板上,發出滋滋聲音,兩邊燒大約十至十二秒就可以了!嚐了幾口牛加入岩鹽和芥末,味道都很配! 不過其實不加任何調味,都已經非常好吃!接著我們就點了博多明太子玉子燒!明太子的份量很多,咬一口就有超多粒明太子湧出來 !另外再加了汁燒安格斯牛肉串!牛肉燒至7成熟,肉質非常軟稔又有嚼口,醬汁甜甜的很入味,同時又有豐富的牛味!最後應明太子控朋友的要求再來了個明太子舞茸大江戶炒飯!熱辣辣的炒飯裡有很多的明太子、牛肉粒、菇、雞蛋、青蔥和木魚碎 !整個飯炒的很香口惹味,再加上明太子帶了點微辣,非常開胃,每人很快就KO了兩大碗呢!
這天友人帶我去吃想試很久的琥酌

一進去環境真的很有日本風味

首先來了個前菜

前菜沙律

不消一會,店員就為我們準備爐具,而是晚主角安格斯吉列牛
也徐徐送上!

安格斯牛吉列

吉列的外皮非常吸引,薄薄的一層卻很酥脆!
而安格斯牛的肉質果然非常有水準,肉質鮮嫩軟稔!
脂肪平均分佈,接近入口即溶!

安格斯牛吉列

嚐了幾口牛加入岩鹽和芥末,味道都很配!
不過其實不加任何調味,都已經非常好吃!

接著我們就點了博多明太子玉子燒
!明太子的份量很多,咬一口就有超多粒明太子湧出來 !

博多明太子玉子燒

另外再加了汁燒安格斯牛肉串

汁燒安格斯牛肉串

最後應明太子控朋友的要求再來了個明太子舞茸大江戶炒飯

博多明太子玉子燒
汁燒安格斯牛肉串
2018-12-16 105 浏览
近日工作繁重,想吃一頓好的慰勞自己,突然想起之前試過太子店質素ok,於是再來試試尖沙咀店,𨋢門一開,即刻有位。兩個人叫了一個set,外加小食幾碟和飲品。和牛油脂豐富,但牛味不太夠,吃了很多件都有筋,質素未算差,但和在日本吃過的和牛實在差天共地......和牛刺生仍然有筋......與同區另一家居酒屋的入口即溶實在差一截埋單14xx,位位700多,只能說食物對不起價錢。在平機票橫行的時代,下次寧願慳返嚟買張日本機票

兩個人叫了一個set,外加小食幾碟和飲品。

和牛刺生仍然有筋......
與同區另一家居酒屋的入口即溶實在差一截

2018-12-14 57 浏览
星期六,又係食好d既時間,朋友提議不如去食尼間既吉列牛,幾出名Set跟沙律、餐湯、甜品同餐飲,都幾豐富。個沙律都值得一提,竟然有海蜇😱👍舞茸湯都超好飲!清清地,好香既菇味,而且仲有一大舊舞茸,食落仲爽口咖!元祖牛吉列定食 ($208)餐廳用上頂級牛肉,色澤鮮明,外層再加上薄薄炸粉,十分有特色。一落鐵板已經聞到好香嘅肉味,我哋根據職員指示每邊煎香10秒,上碟後肉質鮮嫩,咬落去有肉汁四濺,外脆內軟咖!再配上一碗加上燕麥嘅珍珠飯,淡淡嘅燕麥香十分適合加進飯中,令米飯有更強嘅層次感,完全感受到餐廳嘅細緻用心,十分不錯!明太子舞茸什錦炒飯定食($168)超大碟!因為有明太子所以有少少辣 而且超級惹味😋材料有明太子、蝦、舞茸,飯面仲撒滿木魚!順帶一提,尼到環境好有feel,坐得好舒服,岩哂同朋友聚會啊^^
Set跟沙律、餐湯、甜品同餐飲,都幾豐富。
個沙律都值得一提,竟然有海蜇😱👍

元祖牛吉列定食 ($208)

明太子舞茸什錦炒飯定食($168)

2018-12-13 48 浏览
其實之前已同女友食過太子的琥酌,對個吉列牛真係念念不亡! 今日約左家姐放工後在尖沙咀辦事,走前行過海防道見到原來呢度都有一間! 即刻把心一橫食埋飯先返屋企。好彩我地上去時仲早,同埋係平日晚上,所以店員都畀到枱我地。相對太子間餐廳,呢個樓上舖就有D似居酒屋feel,感覺好似仲有風味~ 呢間喺商廈既11樓,一出𨋢就係餐廳,估唔到地方細細但好有氣氛!相對街舖呢度仲冇咁嘈,坐得更舒服!吉烈牛就都係必點既定食架啦,真係好鍾意佢邊邊個炸左但中間個心畀你自己燒一燒就食得,個牛又嫩又香又有嚼勁👍🏼冇人會話唔夠食! 肉香而且肉汁好濃,點唔點鹽同醬汁都一樣好食! 所以我地都叫左個安格斯牛吉列、非常滿意!必食!家姐就睇中食海之幸地獄鍋燒烏冬,不過佢怕太辣,一問之下店員都好細心解釋個辣醬係另上的、可以自行揀落定唔落。到上桌時個烏冬雖然係熱可以即食,店員話隨客人喜歡可以再放湯又得、撈醬食又得,將醬放湯都得(不過個味就會淡左)。呢個烏冬都有個燒鍋,畀你自己放湯煮啲海鮮 - 入面都有好多野食,有帶子、蝦、蜆、同埋蠔😋個帶子尤其鮮甜,而且每款都有兩粒,所以最尾同可以同家姐share 黎食!而佢跟餐除左有個辣醬外都有個
家姐就睇中食海之幸地獄鍋燒烏冬,不過佢怕太辣,一問之下店員都好細心解釋個辣醬係另上的、可以自行揀落定唔落。到上桌時個烏冬雖然係熱可以即食,店員話隨客人喜歡可以再放湯又得、撈醬食又得,將醬放湯都得(不過個味就會淡左)。呢個烏冬都有個燒鍋,畀你自己放湯煮啲海鮮 - 入面都有好多野食,有帶子、蝦、蜆、同埋蠔😋個帶子尤其鮮甜,而且每款都有兩粒,所以最尾同可以同家姐share 黎食!而佢跟餐除左有個辣醬外都有個芝麻甜醬,兩個都好惹味!我就鍾意個辣醬多啲,佢有啲似韓式辣醬,入面有啲似八爪魚既海鮮醬料味,所以煮熟左海鮮再點黎食一流!麻醬都好食,香得黎帶啲甜味!
本來家姐怕冇咩菜食,所以食牛吉列加左兩個前菜沙津同再叫左個炸豆腐。前菜個醬汁好食,佢又有啲凍海蜇,同沙津菜幾夾。炸豆腐都好有驚喜,因為佢個甜豉油加埋啲柴魚絲令個豆腐既味同口感提升!呢度既食物最出色在於食材新鮮、處理得好之外,每樣餸菜既醬汁都準備得好有心思,同啲食物好夾!真係好有錦上添花之效果。
食飽左,問家姐食唔食甜品,佢就揀左個紅豆冰。本來得麻麻呢啲,因為我怕甜;點知一飲發覺個紅豆好靚,佢質地好好煮到好綿,唔會好似啲快餐既硬實實!配個奶都好滑又唔會過甜,率之叫多杯費事佢話我搶左佢既🍹
2018-12-10 2116 浏览
初次食吉列牛記得係係大阪人在香港唯有係番香港搵食啦又同吃貨出動搵食香港都有幾家整吉列牛,咁岩就朋友放工,就揀左琥酌試下大大既牌扁寫住店家既名夠霸氣呢!有居酒屋的感覺由於當晚只係6點多,還未多人入座呢前菜,生菜青瓜粟米沙律加芝麻醬,仲有爽口海哲好食👍🏻燒牛既爐具,仲有三款醬左邊係帶小甜既芥末醬中間係粉紅色海鹽右邊係帶點覆味既燒肉汁外邊炸得金黃色,中間是粉紅色嫁店員說每邊燒10-12秒左右就係最佳食用當然自己鐘意既話燒熟點也沒問題!外脆內軟,牛肉沒有筋,咬下軟淋,肉味挺濃呀仲有配菜,南瓜、蕃茄、蒜心仲叫左一品琥酌炒飯送牛有帶子、鮑魚同黑蟹子炒底加入鰻魚碎及甜甜地既鰻魚醬炒鮑魚稍稍用醬油醃製,口感也軟稔炒到食到粒粒飯,若醬汁甜度減少,我會更喜歡。仲叫左一個燒舞茸海鮮湯呀上枱時仲有跟埋青檸,擠一下入湯入面,再飲,又別有一番味道熱辣辣既湯,飲落非常暖笠笠微微既菇味,加埋海鮮一齊煲清甜既味道,仲係係咁細既茶壺內有蜆、蝦及日本魚蛋及菇等等,茶壺雖水但五五臟俱全呀!🤣😂
初次食吉列牛記得係係大阪
人在香港唯有係番香港搵食啦
又同吃貨出動搵食
香港都有幾家整吉列牛,咁岩就朋友放工,就揀左琥酌試下

大大既牌扁寫住店家既名
夠霸氣呢!

有居酒屋的感覺
由於當晚只係6點多,還未多人入座呢

前菜,生菜青瓜粟米沙律加芝麻醬,仲有爽口海哲
好食👍🏻

燒牛既爐具,仲有三款醬
左邊係帶小甜既芥末醬
中間係粉紅色海鹽
右邊係帶點覆味既燒肉汁

外邊炸得金黃色,中間是粉紅色嫁
店員說每邊燒10-12秒左右就係最佳食用
當然自己鐘意既話燒熟點也沒問題!
外脆內軟,牛肉沒有筋,咬下軟淋,肉味挺濃呀

仲有配菜,南瓜、蕃茄、蒜心

仲叫左一品琥酌炒飯送牛
有帶子、鮑魚同黑蟹子
炒底加入鰻魚碎及甜甜地既鰻魚醬炒
鮑魚稍稍用醬油醃製,口感也軟稔
炒到食到粒粒飯,若醬汁甜度減少,我會更喜歡。

仲叫左一個燒舞茸海鮮湯呀
上枱時仲有跟埋青檸,擠一下入湯入面,再飲,又別有一番味道
熱辣辣既湯,飲落非常暖笠笠
微微既菇味,加埋海鮮一齊煲
清甜既味道,仲係係咁細既茶壺內有蜆、蝦及日本魚蛋及菇等等,
茶壺雖水但五五臟俱全呀!🤣😂

• 一品琥酌炒飯
  • 吉列牛
2018-12-10 46 浏览
係日本食過吉列牛後念念不忘原來香港都有吉列牛專門店位置仲非常方便 係正尖沙咀海防道今次早食dinner 所以入到黎好大位任簡店內環境設計充滿日本風沙律好特別上面有海蜇的 配上麻醬別有一番風味飲品點了凍檸茶 檸茶唔算太甜 健康👍🏿到了今餐重點吉列牛出場呢款係安格斯 牛肉質地軟身易咬店員教我地每邊大約燒10-12秒左右再沾上柚子醋/鹽/芥末 食我個人最愛就是沾鹽食剛剛燒好的牛 外層酥酥的 入面肉質軟軟的配上少少的岩鹽 味道不再話下十分之配合牛的味道很出位 一定要試 有得食之餘又有得親手燒很開心 個爐既樣同日本吉列牛店是一樣的真的有回到日本食野的感覺之後點了一品琥酌炒飯這個炒飯一上檯已經好有氣勢大大隻鮑魚和帶子係面炒飯內有多種海鮮 更配上魚子醬每啖飯入口都好香口 飯粒粒分明此飯必點最後還點了燒舞茸海鮮湯呢個湯好有特式是用茶壺上檯個杯是飲茶的小杯看似是飲茶其實是飲湯海鮮湯味道清甜 一飲入口就知用左好多材料煮成打開茶壺就會見到有很多材料海鮮湯的材料包括:蝦,蜆,舞茸,白果等成個湯好豐富聖誕節仲有特別set 好抵食 仲有甜品送
係日本食過吉列牛後念念不忘

個杯是飲茶的小杯
看似是飲茶其實是飲湯
海鮮湯味道清甜 一飲入口就知用左好多材料煮成
打開茶壺就會見到有很多材料

海鮮湯的材料包括:蝦,蜆,舞茸,白果等
成個湯好豐富

聖誕節仲有特別set 好抵食 仲有甜品