2018-12-18
一出𨋢就好像時空穿越了一樣,一入去就感覺身處日本地道居酒屋。全間店都用上以木為主的裝潢,周圍放了很多不同日本酒的酒樽,另外還有一些日本傳統風格的擺設,甚有氣氛。記得牆上還有一組元祖黑毛和牛的大字,十分有氣勢呢!環境清靜,絕對可以慢慢享受,小酌一下,與朋友愉快地聊兩三小時絕不為過。窗外可看到尖沙咀的景色,一邊用餐,一邊欣賞尖沙咀熙來攘往的人流,別有一番風味。前菜係海蜇沙律海蜇爽口彈牙,充滿海水鮮味,配上新鮮嘅沙律菜,感覺新鮮配上獨有嘅沙律汁,絕對係醒胃嘅小菜。鰻魚飯鰻魚有兩大條,舖滿了整個便當盒。鰻魚肉很厚身,肉質嫩滑,而且肥美,充滿油香,有入口即溶的感覺。燒汁覆蓋了整條鰻魚,鰻魚上面的芝麻亦很香口。另外附有一個溫泉蛋可以伴飯吃。先將鰻魚點一點蛋汁,再伴飯一起吃,再配上燒汁,簡直是絕配!串燒厚燒牛舌油香味充足,肉質爽滑唔韌,好想再食多幾串。安格斯牛燒得岩岩好,唔會燒得過熟而太老,油光亮澤。燒廣島蠔雖然燒至全熟,但仍然鮮味多汁,充滿鮮味,滿滿精華。豚肉與蠔中間有一塊紫蘇葉,增加了口感和層次,食得好過癮。
前菜係海蜇沙律
鰻魚飯