2020-01-04
平日好少食印尼菜,因為同囡囡出街搵食,要就佢口味, 佢少少辣都唔食。最近經過糖街嘅班蘭印尼美食,見到佢哋除咗傳統嘅印尼菜式外,還主打花膠湯,係唔辣嘅菜式,所以放心行入舖頭。店舖唔算大,而且好受歡迎,下午六點零已經坐滿曬。雜果冰$38 囡囡自己揀,佢鍾意入面有好多涼粉粒粒,同色彩繽紛嘅珍多冰。牛油果沙冰$48 真材實料,飲得出超多牛油果打成,而且好滑,冇飲到任何冰粒。燒白鱔$ 98成日去泰國舖都會叫呢個串燒,但係多數又鹹又乾。呢度真係燒得好好,忍唔住要讚。店員姐姐就話,因為佢哋呢度有心機,所以燒得咁juicy。印尼四大天王 $78四大天王即係有齊印尼四款菜式例如巴東牛肉 班蘭雞 沙甸魚同埋 花生醬芽菜。 店員姐姐推介畀我,佢仲幫我轉咗做班蘭飯,味道更香。燒牛仔骨花膠湯粉皮$88花膠湯女女中意,清到無曬,佢話花膠湯好飲,燒牛仔骨味道惹味。
店舖唔算大,而且好受歡迎,下午六點零已經坐滿曬。
雜果冰$38
囡囡自己揀,佢鍾意入面有好多涼粉粒粒,同色彩繽紛嘅珍多冰。
牛油果沙冰$48
真材實料,飲得出超多牛油果打成,而且好滑,冇飲到任何冰粒。
燒白鱔$ 98
印尼四大天王 $78