2018-06-03 504 浏览
人氣台灣麵店開到黎香港,仲係位何家千金做老闆娘啊,香港人點都要黎試下既!襯平日冇咁多人就一於黎試下先!招牌三合一拌麵... 好多人都揀哩款麵咁就一於試下啦!我本身鐘意d有咬口既麵,所以就揀左硬麵,的確麵質幾有彈性有咬口!配料就有牛筋腩、金錢肚、牛筋,當中我覺得牛筋腩最正!選用左好合適既部位,牛肉痴住少少筋位,似厚版牛展,而且炆得夠淋又夠入味!!招牌限定紅燒三合一...店員推介我地食最近新岀既牛雜三合一,佢有別於招牌三合一,除左牛筋腩、牛肚、牛筋之外,仲加左牛板筋,第一次食牛板筋,質感原來好特別,咬開呈絲狀十分有咬口!而湯底味道都幾濃郁,但唔係藥材味果種,而係牛味加香料味,食完都完全唔會口渴嫁!麵質都幾彈牙,不錯不錯。蜂蜜檸檬珍珠紅茶... 佢既珍珠係半透明白色好特別嫁!咬落夠煙韌又唔會太甜,蜂蜜檸檬紅茶味道調配得剛好,夏天飲完超解渴!台式珍珠奶茶(熱飲)... 熱既珍珠都幾煙韌,唔會浸到太淋身,奶茶有少少偏甜,奶味比茶味濃,唔想飲太甜既朋友就記住點少甜喇。
襯平日冇咁多人就一於黎試下先!
牛筋腩

紅燒招牌三合一湯麵
凍蜂蜜檸檬珍珠紅茶
熱台式珍珠奶茶
  • 招牌紅燒三合一
感恩店家将最好,最健康的食材带给全港大众市民,希望通过一碗碗面和一杯杯饮品传递出一份份幸福。。。以诚待客,苦心经营,全力进取,精益求精,面向大众。同时鄙人好希望能抽时间赴港品尝试吃香港多元化的饮食文化
题外话/补充资料:
2018-05-30 235 浏览
呢間位於銅鑼灣開張冇耐既「玖五牛肉麵」,早前睇報導知道係名人何超蓮由台灣引入打理,標榜不添加味精,吸引咗好多人慕名而來。我同朋友今次雖然見唔到何家千金,但係都想一試台灣正宗牛肉麵。餐牌比起一般台灣麵舖多選擇,有紅燒、麻辣同埋蕃茄麵系列,亦可以揀麵身軟硬同埋加辣,小食都算多花款。紅燒招牌三合一麵 ($95)三合一即係包含牛腩、牛筋同牛肚,呢個組合勝在各有口感味道:牛腩唔係平時食開嗰種軟身而係偏向有嚼勁,帶少少筋;牛筋做得夠腍,食落口感似花膠;牛肚爽口入味可能因為唔落味精既關係,湯底唔會太濃,好似都無上一般既花椒八角,食落唔會口乾同「確喉」。麵質煙韌爽滑彈牙,唔會俾湯浸到腍晒。肉燥排骨飯 ($78)豬排係厚切,炸得好香口,可惜肉燥偏咸,感覺醬油味過濃,而且肉燥醬汁份量偏少,難以送哂成碗飯呢。麻辣鴨血 ($32)估唔到呢度會有麻辣鴨血,香港好多台灣舖都搵唔到架味道方面唔算辣但真係會食到嘴唇發麻,鴨血爽滑而且非常入味,好滿意!滷味組合(滷旦、滷素雞)($28)感覺滷味食物都唔太夠滷水味,醬汁味道似醬油蠔油,但滷蛋都尚算入味。 滷味-豬類(滷豬耳、滷豬血糕($38)掛住食唔記得影相豬耳爽脆有嚼口

紅燒招牌三合一麵 ($95)

麵質煙韌爽滑彈牙,唔會俾湯浸到腍晒。

肉燥排骨飯 ($78)

麻辣鴨血 ($32)
估唔到呢度會有麻辣鴨血,香港好多台灣舖都搵唔到架

滷味組合(滷旦、滷素雞)($28)

滷味-豬類(滷豬耳、滷豬血糕($38)
掛住食唔記得影相
豬耳爽脆有嚼口,豬血糕第一次食,好似糯米咁煙煙韌韌。

蜂蜜檸檬珍珠紅茶($31)、台式珍珠奶茶($29)
呢度既飲品同其他台灣食店一樣味道較淡,適合消暑解渴同清清口腔。珍珠奶茶都比較特別,用上黑糖糖漿,味道無咁死甜。

總括黎講,呢度既湯底真係食得出冇加味精,唔會好似出面咁食完會口乾,價錢唔算平但勝在足料,不過如果要再貼近港人口味,可能都要落重少少香料了。
So I went there today and I think overall is okay. Located 4 mins away from the MTR station, I think it was quite easy to find. The food, as hyped as it could be, is okay. Like I wouldn’t say it’s as good as i have expected it to be. I am normally a big fan of 牛肉麵, and their noodles is okay, just didn’t really surprise me and didn’t wow me. Their 鴨血 is quite good. If you’re a tourist like me, then i don’t think you need to go. If you’re a local and looking for something to eat, you can try this. But just don’t expect too much.
麻辣牛肉麵

1K
2018-05-29 217 浏览
近期大熱的玖五牛肉麵,超蓮主理特意將自己喜愛的台灣牛肉麵,幾經辛苦帶來香港平日晚上都要排隊等入座,天氣太熱,排隊期間也有風扇,的確貼心這晚也見到靚女老闆娘坐鎮,真人的確幾靚XD 店內翻桌率算快 等了差不多十分鐘便可入座除招牌紅燒,也有麻辣湯,蕃茄湯,更有我最愛的拌麵 麵可選軟硬度,小食以滷水為主,希望之後會有更多選擇臭豆腐吸滿辣汁很惹味,但臭味不算突出但已經比坊間來得正宗麻辣鴨血鴨血都很大一塊,看起來很飽滿大口咬在嘴裡滑嫩嫩,好滿足台式滷味,任選三款蘿白,豆干,甜不辣蘿白清甜無渣,個人最愛甜不辣每次到台灣必買來吃很愛它們的蒜味醬油膏,在香港實在太難吃得到 招牌三合一拌麵 裡面已有牛肉、牛筋及牛肚牛肉厚度恰好而且好嫩,牛肚有夠咬勁也不會太老牛筋膠質重有咬囗,個人很喜歡麵條很有嚼勁,點了中辣也不會太辣加些酸菜味道更豐富男友點的麻辣招牌三合一平時習慣的牛肉麵味道完全不同,但個人覺得辣度不強完全天然食材熬煮湯頭,非常清爽又無負擔的一碗麵網上負評不少,但親自排隊去吃過,也沒有說到這麼差很適合喜歡吃偏輕淡一點的人 不過飲品方面真的要加強一下銅鑼灣駱克道399號金禧大廈地舖
近期大熱的玖五牛肉麵,超蓮主理
特意將自己喜愛的台灣牛肉麵,幾經辛苦帶來香港
這晚也見到靚女老闆娘坐鎮,真人的確幾靚XD
店內翻桌率算快
等了差不多十分鐘便可入座
除招牌紅燒,也有麻辣湯,蕃茄湯,更有我最愛的拌麵
麵可選軟硬度,小食以滷水為主,希望之後會有更多選擇
臭豆腐吸滿辣汁很惹味,但臭味不算突出
但已經比坊間來得正宗
麻辣鴨血
鴨血都很大一塊,看起來很飽滿
大口咬在嘴裡滑嫩嫩,好滿足
台式滷味,任選三款
蘿白,豆干,甜不辣

蘿白清甜無渣,個人最愛甜不辣每次到台灣必買來吃
很愛它們的蒜味醬油膏,在香港實在太難吃得到
招牌三合一拌麵
裡面已有牛肉、牛筋及牛肚
牛肉厚度恰好而且好嫩,牛肚有夠咬勁也不會太老
牛筋膠質重有咬囗,個人很喜歡
麵條很有嚼勁,點了中辣也不會太辣
加些酸菜味道更豐富
男友點的麻辣招牌三合一

平時習慣的牛肉麵味道完全不同,但個人覺得辣度不強
完全天然食材熬煮湯頭,非常清爽又無負擔的一碗麵
網上負評不少,但親自排隊去吃過,也沒有說到這麼差
很適合喜歡吃偏輕淡一點的人 不過飲品方面真的要加強一下

銅鑼灣駱克道399號金禧大廈地舖
  • 麻辣招牌三合一
  • 麻辣鴨血
  • 臭豆腐
2018-05-28 2062 浏览
都說現今社會個個都是KOL。 當黃秋生都係蘋果同大家一齊搵食之際,我們的社會真是進入無不KOL的年代,你我他,什麼人也可以作推薦,而通常一窩蜂搶去吃,你唔理好食定唔好食,係blogger世界都一定贏左話題性和爆hit,爆like,係KOL要嘅野。 有hit-rate便是娘,就是現實,你怪PR冇眼定觀眾無眼。 我不是什麼幾萬follow的人,寫的只是自己所吃所聞,以一個用家角度睇下餐廳,食物。 當冇包袱去寫去介紹,冇野會輸,我不怕無人睇,會突然好多人唔follow,人無恥,便無敵,就如要搭飛機ge l頭的人一樣。 我又不是那些潮童,喜歡什麼抹茶甜品或像那些SM般拉拉扯扯的拉絲,我又不是那些剩吃下午茶的港女,告訴你muffin 有幾好食,而自己連文華的下午茶未去過,佢試食一餐飯,係佢一年食飯加埋都有不會用嘅錢吃的派場。 因此,我也討厭潮食,我也不會說是blogger ,是得閒寫下感覺的人罷了。 我都是凡人,但我特別喜歡comfort food,牛肉麵就是一個例子,我夠膽寫,因為我都真係一年係台灣食唔少,舊年去六次台北,史記林東芳永康牛店建宏小吳劉山東,對比一些所謂blogger 我應該有正
都說現今社會個個都是KOL。

我都是凡人,但我特別喜歡comfort food,牛肉麵就是一個例子,我夠膽寫,因為我都真係一年係台灣食唔少,舊年去六次台北,史記林東芳永康牛店建宏小吳劉山東,對比一些所謂blogger 我應該有正常味蕾,我寫呢間應該都幾合適。

就如如果我唔賭錢唔會話你知銀河定葡京玩廿一點好,你會唔會相信肥胖的blogger 教你減肥,或皮膚不好的人教你美容嗎?你快些想一想你而家fo l l ow個啲究竟識唔識食罷,寫到呢度,大約我自己會係Ig 要unfollow一班轉寫甜食專賣靚女面蛋的女孩。

於是,這個晚上,我來到了玖五牛肉麵。如果你說近來潮興食四季的那sushi itao,我就無錢食了,無人脈排了(可能你follow 那些所謂IG萬人迷連呢間壽司係乜Q都唔知),對,看得多這些我會覺得個人都低智能一點。

至少,我覺得這裡的老闆娘有内涵一點,起碼,不會像沒有味蕾的人寫一些佢從不俾錢吃的晚飯,我不是欺少年窮,只是我會欣賞有經驗,有學識的人,至少,我睇食評多年,我認識的KC南瓜E比堅係有料的人,起碼,乜都講得一餐,他們的食評會告訴你雲呑的前世今生,泰國南部和東北菜的分別,福州魚丸和福建菜有什麼影響,那些blogger 識什麼,佢剩係會同你介紹邊到任食任飲好,相影得點靚,我想問,你係唔係食甜品食過世。

還有如果你屋企有錢,你會不會讀咁多書,可能你會做二世祖,不會為自己愛的味開一間店。

我至少也欣賞她,聽說她很愛這道牛肉味的味道而辛苦攞配方,幾經辛苦才開到這店和煮出這一道味道,是自己喜愛的味道,我也經常都想將喜茶個味帶來香港賣,將珍煮丹放係銅鑼灣讓香港人排隊,可惜,我爸爸不是賭王,我自己又冇錢,我只是比對面著rip n pip己變黃的粉紅色頭髮潮童有錢多一點去夠食多碗麵,那些都是夢吧,還是繼續寫食評吧。

今晚人還是很多,七點多三個人入座要排隊,最正係何家千金都在,可以一暏風采,不知是否老闆在,但不可否認,全店的員工,也很有禮貌。

而且天氣太熱,排隊仲有風扇,真係幾窩心。

排了不太久就可以入到去,三個人太肚餓的關係,點了三個麵,勁多小食。

紅燒三合一,牛筋牛肚牛肉,你要乜都有,喝一口湯,微辣個性,有著點點的藥材味香,惹味又濃烈,掛麵絕佳,怪不得超蓮佢咁愛這味道,那種香是有種說不出的個性,就如我特別愛林東芳的油香一樣。

牛肚非常爽口,條條切得適中,也很掛湯。

牛腩也是每口都腍腍的,而且紅燒湯下特別出色。

牛筋是滿分之作,整晚我是最欣賞這個,和那幾間台灣的牛肉麵也有得爭一日之長短。

麵條掛湯好得,軟綿綿我吃到的是店主誠意,聽說老闆特別自家搵廠做麵,說真,那誠意是絕對有優勢。

招牌三合一的辣反而冇咁勁,我試了一口,那濃度鹹度冇咁hi g h,如果你不是重口味的人,你選擇這個應該冇錯。

我一定要吃的是麻辣鴨血和麻辣臭豆腐,鴨血在香港來說,一定是三甲,冇麻神咁好,但鴨血的美麗結實,入口味美無比地滑,是想不到的出色。

麻辣臭豆腐夠臭,我是好此道,不過以台灣味來說,臭豆腐太腍,質感不夠優勝,但可以一吃,以回味台灣的味。

呢度我覺得出色的,還有海帶絲和大豆芽,好濃味而且用了多調味,絕對不會不好,我想起了深圳祿鼎記的前菜,一樣咁開胃。

燙青菜,加上點肉燥,清得來夠惹味,我已經肯定那肉燥飯會好吃,絕對是台灣原味,只不過,今晚吃不到了。

滷味牛類,我們太愛吃,冇湯浸的情況下,牛筋和牛肚係更加出色,係好出色,特別牛筋,腍到不用咬都可以呑到。

滷味豆類,滷蘿白,甜不辣和豆干都是不錯,我特別愛那豆干,就如去左林東芳一樣,你如果去吃過林東芳,你會晚這豆干的可愛。

滷蘿白和甜不辣都是幾好味,特別甜不辣,好煙韌無比。

剛才說了的多種好,你可能以為我係打手,傻啦,咁潮嘅牛肉麵點會要打手,好似今晚,乜客都有,有外國人,有白領,有師9,有對面的潮童,根本不用宣傳,剩係老闆都係生招牌,而麵同小食都係好好,反而弱點係飲品。

我有朋友吃過說奶茶味道偏淡都覺奇怪,我選擇第二個來飲,冬瓜檸檬茶真係好淡,和台灣的甜美的飲品風格,大相逕庭。

當然,看你怎想,如果你是健康之仕,像營養師計自己每日有幾多input,要用量杯度自己飲的,你應該會喜歡唔甜夠健康。

不過,像我這些重口味,就未必喜歡了。

當然人人口味不同,我自己還是滿喜歡這裡的口味,聽說這裡的牛肉麵較從前的濃,當然,如我喜歡重口味的一定喜歡,不過,呢排因爲秋生哥的關係,你可能要排隊了。

港鐵主席馬時亨更曾在公開場合被記者追問高鐵時明言「我哋話畀你聽OK就得」,對於這裡的牛肉麵,近來實在是太潮了,不用別人話你聽o k不o k,自己吃才知是否喜歡。

而且,這些萬眾矚目的店總有KOL或很多人突然開戶口寫食評說不的,我覺得這裡不值得在這裡有這麼多負評。

至少,我喜歡,而我喜歡,和超蓮的美和聰明無關。

玖五牛肉麵
銅鑼灣駱克道399號金禧大廈地舖
2018-05-28 200 浏览
得知何超蓮在灣仔開了一間台式牛肉麵店, 各大傳媒也有大力宣傳, 所以我一直都很想試。這間小店引入了台灣<玖五牛肉麵店>的食材, 亦照著這間位於台灣的麵店的煮法烹調食品。 現在不用到台灣也能吃到玖五牛肉麵的傳統風味了。如果不想排隊, 就要早一點去, 因為大概到了七時, 外面便見到人龍。紅燒招牌牛肉麵應該是最傳統, 最多人點的牛肉麵。我點的蕃茄牛筋麵的份量比我想像中多, 入面的牛筋大大件, 亦有很多件, 我最後也要分點給朋友才吃得完。牛筋麵裏還有紅蘿蔔和白蘿蔔。牛筋炆得非常淋滑, 有微煙韌的質感。牛筋還含豐富的膠原蛋白, 女士們可以吃多點~ 這個牛筋麵的蕃茄湯底味道不算太濃, 我認為蕃茄味可以再重一點。個人幾推介蜂蜜檸檬紅茶。 這杯飲品喝下去不會太甜, 帶點檸檬味, 很開胃和解渴。滷味拼盤 (滷蛋、滷豆干、滷水蘿蔔)- 我很喜歡滷蛋, 它的滷水汁很夠味, 蛋亦很嫩滑。滷水蘿蔔炆得夠淋和入味。

紅燒招牌牛肉麵

紅燒招牌牛肉麵應該是最傳統, 最多人點的牛肉麵。
蕃茄牛筋麵

滷味拼盤 (滷蛋、滷豆干、滷水蘿蔔)

肉燥燙青菜
蕃茄牛筋麵
2018-05-28 117 浏览
周末行街街見到一間新開的牛肉麵店,有人排隊應該都係好嘢,個名叫做玖五,聽落好勁。環境很乾淨,食物款式都幾多,牛肉麵分紅燒麻辣蕃茄三個口味,小食一眼看中麻辣臭豆腐,仲有一款豆魚唔知係咩嘢。兩個人一碗紅燒一碗番茄,湯底都一樣濃郁,番茄個款有少少藥材,台灣口味,唔會太酸,我鍾意。牛肉牛筋全部都係揀手貨,炆得好琳而且入味,真係超有水準,$95碗係值啲。麻辣臭豆腐真係相當麻辣,如果叫麵未必頂得住,配豆腐就啱啱好夠刺激,豆腐口感都好好。仲食咗豆魚,腐皮包芽菜唔係魚,口感幾爽,用涼伴麵的麻醬汁,味道濃郁。

2018-05-28 274 浏览
講真去試都係因為老闆娘何千金的名氣帶動仲有秋生哥都試過!所以星期日同老公行完Sogo夜晚未夠7點去,前面已經排咗四五張,我哋等十幾分鐘左右就有位!排隊時門口的姐姐已經俾定餐牌我哋填嘢食,所以一有位入到去就可以直接交order!其實order 入機前可以同客人Confirm一次先,因為我哋落漏咗兩樣嘢,不過上菜速度都幾快手!不過呢頭話無珍珠奶茶,因為珍珠賣哂但轉個頭隔離枱入新客嚟叫又即有總結個人覺得係可以一試,但未必會有第二次囉!
講真去試都係因為老闆娘何千金的名氣帶動
仲有秋生哥都試過!所以星期日同老公行完Sogo
但轉個頭隔離枱入新客嚟叫又即有

總結個人覺得係可以一試,但未必會有第二次囉!
鹵味(豬耳&大腸)
紅燒招牌三合一
臭豆腐&檸檬冬瓜珍珠茶(無珍珠)
鹵味(豬耳&大腸)
紅燒招牌三合一
2018-05-27 577 浏览
呢間牛肉麵店都可以話係近期嘅熱門話題,見過唔少媒體介紹,我地都趕下潮流潮聖下。最重要嘅梗係想睇下有冇機會見到老闆娘同佢合照啦,有個同事去到都見到佢真人呢。玖五牛肉麵據聞喺台灣都幾受本地人同遊客喜歡,而家將台灣原店嘅口味帶到來香港,跟足原汁原味,所以好多人都期待感十足。餐廳位於灣仔駱克道,選址地鋪,平日人流唔算話太多,但遇著假日,點都會多人少少。我地星期日來到,雖然附近都有其他餐廳,但當然要排隊嘅,就只有呢間。我地等左一陣,都唔算好耐,好快安排到入座。呢度地方唔大,一般台灣食店格局,冇咩花巧嘅裝潢,簡單行先。枱面較窄,就唔係話擺到好多食物。而枱與枱間都有點兒密麻。不過當日天氣稍熱,冷氣有點不足,我見大部分客人都一路食一路擦汗牛肉麵分為紅燒系列、麻辣、蕃茄系列,可以揀牛肉、牛肚、牛筋、半筋半肉或者三合一要哂。而麵嘅軟硬度可自選,亦可選辣度,分小/中。另外有拌麵、飯類、小食、涼拌、滷味、飲品等,選擇都幾多。全部散叫,整體價錢稍高,難免令大家期望更高一層蕃茄招牌三合一牛肉麵呢碗95蚊,揀左少辣,麵冇特別揀軟硬。三合一分別係牛肉、牛肚、牛筋,每款都有四、五件,其實份量都ok。湯底中有蕃茄、紅蘿蔔

蕃茄招牌三合一牛肉麵

湯底中有蕃茄、紅蘿蔔、白蘿蔔熬製,所以湯底都幾甜,茄味則唔係好濃,隱約有少少藥材味道,揀左少辣啱啱好。

牛筋好腍身,咬落軟綿綿,唔會痴牙
牛肉大而粒狀,都幾腍,又有D咬口,亦唔會韌。

牛肚正正常常,好似滷過咁,食落都幾香,又冇大家講得咁差。

呢個價錢,加埋D牛嘅份量,又比我想像中好D喎,男人食都夠飽

麻辣牛肉麵
呢碗78蚊,又唔貴嘅,連鎖台灣野都要呢個價啦,好在味道都可以
朋友揀左中辣,麵揀硬。

碗麵上枱時都幾熱辣辣,湯頭夠熱,眼望落就有少少油,始終因為有辣度,都好難免。
麻辣偏少少麻,唔係好辣,食完飲過湯亦唔覺得話太口喝,可以接受。
麵條雖然揀左硬,但我覺得同我果碗分別不大,偏軟身,幼、直麵幾飽肚。

牛肉都係一樣有五件左右,有大有細,78蚊來講,其實幾合理

滷味有牛肚、牛筋、大腸、甜不辣、滷蛋、百頁、豆干等13款,分28/38/48蚊咁拼盤上,分牛、豬、豆類。
我地揀左滷豬大腸、滷豬耳,38蚊兩款。前者夠腍,豬耳幾爽,但就唔係話好重滷味,喺台灣食嘅其他餐廳感覺再濃郁D。

另外點左滷蘿蔔、滷蛋、滷豆干,28蚊3款。蘿蔔好腍,又入味,夠哂甜,好味。
滷蛋都冇實實,至於豆干就冇乜特別,正正常常。不過滷拼嘅擺盤麻麻。

整體都比我想像中好食,眼見生意亦都幾好,仲有唔少客人係單拖前來,可見吸引力很大,如果可以見到老闆娘就更加開心啦。
服務方面,以一位睇落最年輕嘅女店員,最為落力,被安排去門口帶位,又擔櫈,又打招呼。見到有人食完野,亦主動快手收拾。
千金開店宣傳十足,雖然聽說口碑一般,不過講到將台灣老店味道引入香港,都想試一試。星期五夜晚6點半左右入座,店內已近乎滿座,環境尚算寬敞,職員態度友善,印象分唔錯。餐牌選擇豐富,還有香港台式店少見的鴨血同臭豆腐,不過平時常見的鹽酥雞台灣腸就沒有。紅燒招牌三合一  $95首次光顧就試一試招牌 - 紅燒招牌三合一。三合一即是牛肉,牛筋,牛肚,牛肉牛味香濃且有咬口,不過唔韌同唔會痴牙,牛肚夠爽口,牛筋亦十分腍滑。而湯底味濃唔油膩,有少許八角的香味,飯後吾會有口渴的感覺,不過就欠缺藥材的味道。面方面在落單時有得選軟硬度十分貼心,選了硬面所以面質煙韌,面身夠滑。整體來說都算吾錯,特別在配料方面討好,只是覺得價錢略貴。肉燥排骨飯 $78有四大件超厚切的炸豬扒,配上滷蛋,酸菜同醃芽菜,份量十足!!!!炸豬扒新鮮炸起滾熱辣,炸粉夠脆,豬扒肉味重,肉質有咬口且有肉汁,相當吾錯不過緊記一定要趁熱食,一凍左肉質會變乾實而且炸粉變腍,變得唔好食。肉燥方面肉碎多而味道略喊,但撈飯食就啱啱好。麻辣鴨血,麻辣臭豆腐 各$32香港台式店少見的小食,所以一口氣試晒。麻辣湯底有麻辣的味道,不過又唔會好辣,易入口。臭豆腐夠臭

紅燒招牌三合一  $95

整體來說都算吾錯,特別在配料方面討好,只是覺得價錢略貴。

肉燥排骨飯 $78

肉燥方面肉碎多而味道略喊,但撈飯食就啱啱好。

麻辣鴨血,麻辣臭豆腐 各$32
香港台式店少見的小食,所以一口氣試晒。麻辣湯底有麻辣的味道,不過又唔會好辣,易入口。臭豆腐夠臭,正。鴨血夠實有咬口,都正。兩樣都值得一試。

滷味三拼 (滷蘿蔔,滷百頁,滷花干)  $28
$28 有3樣小吃,份量都吾少,十分抵食。滷水汁上加了醬油膏,咸中帶甜,味道討好。蘿蔔腍,入味,無渣。百頁爽口彈牙。花干即係炸豆干,同百頁都係豆腐,口感完全吾同不過都好食。

• 臭豆腐
  • 麻辣鴨血
  • 紅燒牛肉麵
2018-05-26 510 浏览
澳門賭王何鴻燊的掌上明珠何超蓮從台灣引入來港的連鎖式牛肉麵店「玖五牛肉麵」,挾何超蓮這美人兒的光環,立刻成為人氣食店,從沒有在台灣吃過「玖五牛肉麵」的我,正好一試,並且看看是否有緣可以見到何超蓮這賭王最美麗的女兒。 店舖開在銅鑼灣與灣仔站中間,店子地方不是很大,陳設簡約,只掛有一幅恭賀店舖開業的對聯、少許黑白兩色,和吃牛肉麵有關的漫畫和一些店中食品的彩色照片。 正在看餐牌的時候,一小碟的「鹹酸菜」先行奉上,讓正看著只得底面兩頁的餐單,選擇吃甚麼的我與老婆仔,先嚐嚐酸酸鹹鹹的「鹹酸菜」,刺激一下味蕾,開一開胃。 這一天,除了那黑白印製的餐單外,店中原來還有一張綠色的小紙張,寫著「玖五台灣限定推介」,推介的是「玖五牛雜三合一」(牛肉、牛根、牛雜)($95)的三款湯底的牛肉麵和拌麵。此外,還有時冷特飲「百香果特調」,只售 $18,比其他飲品的價錢便宜。「既是特別推介,應該不錯呢!」我心想。於是便點來小辣的紅燒湯底「玖五牛雜三合一」,再加杯「百香果特調」做晚餐。老婆仔呢?她就點了「紅燒招牌三合一牛肉麵」($95)和「凍蜂蜜檸檬珍珠紅茶」($31)。 先說飲品,我的「百香果特調」味道甚好,酸
這一天,除了那黑白印製的餐單外,店中原來還有一張綠色的小紙張,寫著「玖五台灣限定推介」,推介的是「玖五牛雜三合一」(牛肉、牛根、牛雜)($95)的三款湯底的牛肉麵和拌麵。此外,還有時冷特飲百香果特調」,只售 $18,比其他飲品的價錢便宜。「既是特別推介,應該不錯呢!」我心想。於是便點來小辣的紅燒湯底「玖五牛雜三合一」,再加杯「百香果特調」做晚餐。
先說飲品,我的「百香果特調」味道甚好,酸得開胃,但又甜得好味,酸甜味平衡得極之出色,杯中的百香果籽,增添了這特調飲品的口感,更是錦上添花。相對來說,老婆仔就對她的飲品不太滿意,覺得蜂蜜味道不夠,感覺只是普普通通而已。
正主兒「玖五牛雜三合一」因為是小辣的關係,湯底在濃郁的牛肉味以外,還增加了一份香辣,味道更有層次感,也比老婆仔那碗「紅燒招牌三合一牛肉麵」更開胃可口,更加刺激好味。至於主角的牛雜三合一方面,牛腱都幾軟腍,牛筋亦腍滑可喜,不過牛雜中的牛肚不多,反而口感偏韌,需要費勁才可嚼爛的牛板筋較多,我就不太喜歡。
還點了滷蛋滷豆乾滷素雞滷水三拼」($28)和「肉燥燙青菜」($28)。
滷水三拼」每樣少少的,份量不是太多,但都算足夠,滷水汁入味而不太鹹,味道及格,「肉燥燙青菜」也恰如其份,不會特別好吃,可也不會不好吃。
玖五是至尊之數,超蓮引入的這間台灣牛肉麵店,雖然未至於成為牛肉麵至尊,牛肉麵的水準都算不俗。牛肉麵的定價無疑是進取了點,但既然牛肉麵蠻好吃,份量也多,也不妨一試呢!
  • 玖五牛雜三合一(要辣才好吃)
  • 百香果特調
2018-05-26 142 浏览
超蓮牛肉麵-玖五牛肉麵開了幾個月,終於一嚐超蓮牛肉麵👅 適逢星期六下午人不太多, 試了招牌三合一牛肉麵,涼麵, 鹵水牛筋跟牛肚, 冬瓜珍珠奶茶跟珍珠奶茶! 值得欣賞的是, 所有的麵軟硬度均可以選擇, 像日式拉麵店一樣, 亦可加辣, 自由度挺高的! 招牌牛肉麵配上牛肉,牛筋跟牛肚, 值得一讚的是 牛份量比麵還要多, 相當慷慨! 湯底牛味香濃, 麵質選了硬 挺有咬口, 掛湯能力還好!特別喜歡這裡的牛筋, 做至軟稔煙韌入味, 不錯不錯!!
超蓮牛肉麵-玖五牛肉麵
開了幾個月,終於一嚐超蓮牛肉麵👅
特別喜歡這裡的牛筋, 做至軟稔煙韌入味, 不錯不錯!!

2018-05-25 566 浏览
今年沒有好好計劃出遊安排,結果由每年三趟的台北行,至今已屆五月仍未有「發市」,心裡當然特別掂念這個充滿人情味和滋味的地方! 母親節中午陳氏家族幾十人在南丫島慶祝,適逢飯後沒安排,於是老公和我便往如世外桃源的模達灣探索。雖烈日當空,慶幸路途不長,而沿途風景迷人更成為最重要的推動力。下山後,心情仍為模達灣的美景雀躍不已! 紅燒半筋半肉麵 HK$88 紅燒三合一麵 HK$95 凍冬瓜檸檬茶 HK$26 凍蜂蜜紅茶 HK$24 為採索而更改了回港的船班,返回港島已是晚上七時,打算用過晚飯後再回家。適逢一新牛肉麵店在銅鐶灣開幕不久,我們乘機將掂念台北之情轉化為實質行動。 聞說「玖五」由城中名人引入,也許是母親節的關係,抵達時發現開張初期輪候的人潮不見了,門前只剩孤伶伶的排隊指引!我們點了兩杯飲品、兩款牛肉麵及小食一客! 天氣炎熱,先來了凍冬瓜檸檬茶和凍蜂蜜紅茶解渴,兩款飲品甜度適中,味道還可以! 紅燒半筋半肉麵 HK$88 老公和我也愛紅燒,所以沒有嘗試「玖五」的清湯和蕃茄口味!紅燒湯湯底偏向濃厚、味道濃郁而不過鹹,感覺不錯,但面層油份略多,較易產生膩感。 牛筋燜得軟腍,可惜膠質不重;老公

紅燒半筋半肉麵 HK$88
紅燒三合一麵 HK$95
凍冬瓜檸檬茶 HK$26
凍蜂蜜紅茶 HK$24

紅燒半筋半肉麵 HK$88

牛筋燜得軟腍,可惜膠質不重;老公稱牛肉不太理想,嚐過兩塊帶有恰好油脂、富有彈性的牛肉後,果然給我遇到一塊繃緊乾柴的牛肉,相信與使用的部位有關,尚有待改善的空間!

紅燒三合一麵 HK$95

至紅燒三合一麵是包含牛筋、牛肉和牛肚三個部份。牛肚切成幼條,煮得有點過腍,令牛肚欠缺口感層次,感覺一般而已。

牛肉麵、牛肉麵.........麵條也是構成一碗好麵的重要元素。選用了白色粗身的扁狀麵條,我們點了硬質,可是入口筋性只屬普通,口感未算突出!

麻辣鴨血 HK$32

老公和我都是台灣鴨血的粉絲,經常到台北多少也滿足嚐鴨血的慾望,「玖五」竟備有麻辣鴨血,令我們精神為之一振。鴨血做得非常入味,麻辣汁以迎合大眾口味而言,味道也算調得不俗,麻味要比辣味來得重手!但鴨血也許烹調或翻熱得太久,變得老了,少了台灣鴨血應有的一份彈牙又嫩滑的口感!

不是名人效應,只求到訪新店可一解對台灣的掂念!
2018-05-13
2018-05-25 402 浏览
來自台灣既玖五牛肉麵,人氣應該歸功於老闆娘超蓮。黎之前已經睇過網上好多評價,話湯頭味道較淡,但食過之後覺得比想像好! 《紅燒半筋半肉麵加辣 $88》想牛肉麵帶點味覺刺激,我就選擇左加辣,味道確實不錯。先嚐一口湯頭,味道微辣而帶牛肉甜味,不會一味死辣,是令人很想一喝再喝。牛肉方面,牛肉軟腍而帶彈牙口感,牛筋亦都炆得好軟而入味。《麻辣3合1麵 $95》呢個純麻辣湯底,味道明顯和上面加辣既湯底有啲唔一樣,呢個湯底更惹味,麻香突出。牛肉、牛筋及牛肚都炆得入味,雖然價錢偏貴,但質素不錯。《燙青菜 $28》來個青菜感覺健康一點!青菜上還有肉燥調味,令青菜變得不單調。《滷味 $28》滷味任揀3款都係$28,試下都無妨。我就揀左甜不辣、鹵豆干、鹵百頁,甜不辣口感煙軔,好似食緊韓國魚糕咁,豆干軟硬適中,百頁口感軟綿。
《紅燒半筋半肉麵加辣 $88》

《麻辣3合1麵 $95》