2018-06-09 4355 浏览
今日終於去同鍾意食牛肉麵嘅媽媽去超蓮開嘅玖五牛肉麵朝聖😍 店入面麵幾簡潔地用上黑白兩種主要顏色感覺係帶點時尚嘅牛肉麵店.紅燒三合一麵 ($95)媽媽叫左三合一 包括有牛腩、牛筋、牛肚三款好豐富啊說真的份量都唔細😳細食女仔都未必食得哂~牛腩咬開鬆軟 肉呈粉紅色 牛筋滷得好入味 而牛肚亦爽口.蕃茄牛肉麵 ($78)呢個湯底真係好抵讚 因為感覺到好足料!而且相信係無咩味精加持 我地食完都完全無好渴嘅感覺💓.我地再叫多左一份小食~可以揀三款滷味滷味 - 豆類 (甜不辣 滷蘿蔔 滷蛋) ($28)三款入面我最鍾意甜不辣 煙韌彈牙 而且食落有陣陣鮮味滷蘿蔔都好好食 用上清甜無渣白蘿蔔 上面再有少少獨家嘅醬汁加持🙈好吃~~.冬瓜檸檬珍珠茶 ($31) 冬瓜茶 ($24)叫左兩款冬瓜茶 無半點死甜嘅感覺 好清甜😊而佢地嘅珍珠其實係白玉 比起珍珠更有咬口 不過飲品只可以單配 希望佢地快啲推出套餐啦😂
今日終於去同鍾意食牛肉麵嘅媽媽去超蓮開嘅玖五牛肉麵朝聖😍
店入面麵幾簡潔地用上黑白兩種主要顏色
感覺係帶點時尚嘅牛肉麵店

紅燒三合一麵 ($95)
媽媽叫左三合一 包括有牛腩、牛筋、牛肚三款
好豐富啊
紅燒三合一麵

說真的份量都唔細😳細食女仔都未必食得哂~
牛腩咬開鬆軟 肉呈粉紅色 牛筋滷得好入味 而牛肚亦爽口
牛腩

蕃茄牛肉麵 ($78)
呢個湯底真係好抵讚 因為感覺到好足料!
而且相信係無咩味精加持 我地食完都完全無好渴嘅感覺💓
蕃茄牛肉麵

我地再叫多左一份小食~可以揀三款滷味
滷味 - 豆類 (甜不辣 滷蘿蔔 滷蛋) ($28)
三款入面我最鍾意甜不辣 煙韌彈牙 而且食落有陣陣鮮味
滷味 - 豆類

冬瓜檸檬珍珠茶 ($31) 冬瓜茶 ($24)
叫左兩款冬瓜茶 無半點死甜嘅感覺 好清甜😊
而佢地嘅珍珠其實係白玉 比起珍珠更有咬口
不過飲品只可以單配 希望佢地快啲推出套餐啦😂
冬瓜檸檬珍珠茶; 冬瓜茶

牛腩
蕃茄牛肉麵
滷味 - 豆類
2018-06-09 294 浏览
今晚收工後要去上環嗰邊考試,難得嚟到港島區就想試吓之前係電視見到何超蓮開咗台灣牛肉麵😁黎到鋪頭人流唔算太多,所以唔駛等位!待應都好有禮貌,好客氣!俾我張Menu我哋自己係上面tick, 雖然係牛肉麵係主菜但係佢都有好多唔同嘅湯底同埋材料配搭!小食都有唔少嘅選擇,不過就嘢飲方面都係另外再叫的!我地叫左紅燒三合一牛肉麵 同麻辣三合一牛肉麵包括有牛𦟌,牛筋同牛肚,份量好足!而且麵的軟硬到可以自由選擇!細心!小食叫左鹵水豬大腸同豬血米糕$38 雙併,米糕唔多地方食到,抵讚👍🏼叫左杯蜜糖🍋珍珠荼😆
叫左杯蜜糖🍋珍珠荼😆
星期五,無論天氣有多熱、有多凍,甚至是大風大雨,無聊地從銅鑼灣行去灣仔,這基本上是我倆日常會做的事。行過見到一家叫做玖五牛肉麵的台式食店有小人龍,覺得這個名字有點熟,就上網略略搜尋一下這餐廳的相關資訊。呀,原來這就是何超蓮開的台灣牛肉麵店。這間牛肉麵在台灣因價格相宜而相當受歡迎,而何超蓮就嚐過玖五牛肉麵之後覺得很合胃口,便把這種味道帶來香港,跟香港人一起分享。 我們一口氣點了好幾款食物。餐廳位於灣仔、銅鑼這個地段,其實這個價格的食物,在份量充足的情況下,還當中遇到合我口味的食物,我滿足了。今次就跟大家分享一下我吃的食物。 先來一個前菜開開胃,只要是坐下已點食物的食客都會有一客前菜的說。 麻辣臭豆腐 ($32) 這個臭豆腐氣味有點像變壞了的豆腐味,正正是我想念的台灣味道,立即放入口試試看,食落又滑又香,麻辣味要是加強一點的話,我會更喜歡它。 蕃茄招牌三合一 ($95) 麵的賣相不錯,份量也蠻多的,麵面加入牛肉、牛筋、牛肚,還有我喜歡的蘿蔔。因口味緣故,個人選擇了軟的麵條,也選擇了辣味。先試一口湯底,香辣味多於蕃茄味,要是蕃茄味濃一點會更合我的胃口。至於麵條,在「相機先食」的大前

麻辣臭豆腐 ($32)

蕃茄招牌三合一 ($95)

麵的賣相不錯,份量也蠻多的,麵面加入牛肉、牛筋、牛肚,還有我喜歡的蘿蔔。因口味緣故,個人選擇了軟的麵條,也選擇了辣味。先試一口湯底,香辣味多於蕃茄味,要是蕃茄味濃一點會更合我的胃口。至於麵條,在「相機先食」的大前提下,食落麵條還是蠻有咬口的,跟軟還有一點點距離。至於味道嘛,沾有湯底點點的香辣味,還算不錯。

至於其他食材,份量很足的,而且味道也不錯。個人最喜歡的是牛筋,大大的一塊,食落淋身,而且膠質十分豐富;其次蘿蔔完全吸收了湯底的香味,既滑且香,也沒有根,讓我食得開懷。

蜂蜜檸檬珍珠紅茶 ($31)

貼近台灣的味道,要是可以選擇甜度的話,會更棒。
2018-06-08 325 浏览
一開始聽朋友說是何鴻燊女兒何超蓮開的餐廳上網仔細看才知道是何超蓮買下特許經營權 於香港開設分店不少港人都到這餐廳潮聖難得有牛肉麵過江龍又有大明星撐場 就來試試看😋一開始每人都會給一碟酸菜我點了半筋半肉牛肉麵牛筋很唸 牛肉卻是我最怕吃到的肉質十分老 咬下會有一絲絲的肉在牙齒間湯不算太濃 明顯沒有台灣牛肉麵店的湯底煲得耐麵就只有一款 麵質可選擇硬或軟我選擇了軟的 咬下去都是十分Q彈不過我就不太喜歡這個感覺了☹️只能說一開始抱滿的期望太大失望也更大了推介程度 🌕🌗🌑🌑🌑我是一個非常愛吃鴨血 豬血的香港人看見有鴨血二話不說點了它OMG 一定是我吃過最難吃的鴨血鴨血完全是硬的 麻辣味完全沒有入味即是鴨血還鴨血 麻辣還麻辣分給朋友吃時 超難用筷子夾開鴨血是真的硬的嗎🤔推介程度 🌗🌑🌑🌑🌑最好吃的應該是小黃瓜吧很香麻油味 咬下去十分爽口推介程度 🌕🌕🌕🌘🌑朋友點的牛肚麵網上不少港人都大讚牛肉麵非常好吃只能說每個人口味不一樣對我來說這家不是我喜歡的口味老實說牛肉麵的價錢相比台灣或香港其他牛肉麵店都還要貴可是牛肉卻沒有想像中好吃這只是一個我記錄下我對餐廳的食評大家如果喜歡Q彈麵條也可以去吃吃看喔以上都是我

一開始聽朋友說是

大家如果喜歡Q彈麵條也可以去吃吃看喔
以上都是我自己個人意見喔😊
小黃瓜
2018-06-06 5265 浏览
最近城中最熱門嘅台灣食店中,玖五牛肉麵一定榜上有名。皆因係何家小姐做老闆,全城媒體,名人朋友都鋪天蓋地咁幫手宣傳,大家想唔知都幾難草根作為貪新鮮嘅一份子,當然要去試一試!好彩去到唔洗排隊,一坐低店員就俾左份餐牌我地。牛肉麵可以揀湯底,同牛肉嘅部位。草根點左2款麵,幾款小食share牛筋拌麵 ($88)Beef Noodle with Tendon由於草根妹妹中意食牛筋,所以特別叫咗一個全牛筋拌麵🥢拌麵冇熱湯浸住🍜,所以麵質食落特別煙韌,比平日食開嘅麵更有咬口。牛筋軟腍入味,又充滿膠質,草根妹妹就係愛❤️牛筋呢種Q彈嘅感覺😋。再者,牛筋大大嚿,份量好慷慨,不過拌麵味道有點淡,湯麵味道豐富d好食d,而且$88蚊拍得住碗拉麵嘅價錢,好似貴左少少啊🙈紅燒半筋半肉牛肉麵 ($88)Braised Beef Noodle with Meat & Tendon另外草根仲試咗紅燒版本嘅半筋半肉牛肉麵🤤可能因為有熱湯浸住♨️,呢碗牛筋口感上比較軟身。牛肉同樣都係大大件,肉質滑滑嫩嫩,質素都唔錯嫁。而且以肉類配菜嚟講,呢間真係又多又好食,食甘多肉真心好滿足🍖❤️店員講紅燒湯底較淡味,但係草根覺得味道okay喎🙌
最近城中最熱門嘅台灣食店中,玖五牛肉麵一定榜上有名。

草根作為貪新鮮嘅一份子,當然要去試一試!

牛筋拌麵 ($88)
Beef Noodle with Tendon

$88蚊拍得住碗拉麵嘅價錢,好似貴左少少啊🙈
牛筋拌麵

紅燒半筋半肉牛肉麵 ($88)

另外草根仲試咗紅燒版本嘅半筋半肉牛肉麵🤤可能因為有熱湯浸住♨️,呢碗牛筋口感上比較軟身。牛肉同樣都係大大件,肉質滑滑嫩嫩,質素都唔錯嫁。而且以肉類配菜嚟講,呢間真係又多又好食,食甘多肉真心好滿足🍖❤️店員講紅燒湯底較淡味,但係草根覺得味道okay喎🙌🏻唔淡味嫁,整體味道比拌麵更好食😋
紅燒半筋半肉牛肉麵

滷牛筋&滷牛肉 ($48)
Braised Beef & Tendon in Taiwanese Spices

今次草根一共試咗3款牛筋,有伴麵上嘅牛筋、紅燒同滷水,雖然大家都係牛筋,但無論係質感、味道都有小許不同。
而呢碟額外點嘅滷牛筋算得上係最為入味、軟腍。係草根中意富有膠質,笠痴痴嘅感覺🤤滷牛肉都比想像中濃味😍好不錯👍🏻
滷牛筋&滷牛肉

甜不辣&滷蛋&滷花干 ($28)
Friedfish Cake & Braised Egg & Braised Beancurd in Taiwanese Spices

草根揀咗3款滷水小食:甜不辣、滷蛋同滷花干,呢到嘅滷水帶甜甜嘅味道。甜不辣係草根較少食嘅小食,原來即係魚餅,味道唔錯,口感好煙韌,咬落口感好有趣😆滷蛋同滷花干就正常水準。
甜不辣&滷蛋&滷花干

豆魚(腐皮、芽菜)($32)
Bean Sprouts Wrapped in Thin Sliced Bean Curd

豆魚草根都係第一次食,店員話之前斷貨,最近先有番,推介草根試試☝🏻。原來豆魚係用了腐皮包住大量芽菜,芽菜都算粗粗壯壯👍🏻發育良好😂,口感十分爽脆,可惜醬汁太少😅味道較為清淡單調。
豆魚

冬瓜檸檬珍珠茶 ($31)
Winter Melon Lemon Drink with Pearls

嗱嗱嗱,因為大家都讚👍🏻,草根都點左呢杯飲品🍹。第一次飮冬瓜檸檬珍珠茶,其實味道比想像中好,味道清新,加上特級煙韌嘅珍珠,唔會太甜🙌🏻嚟到可以一試!

見之前有唔少差評,不過今次草根食過又覺得唔錯,應該係餐廳聽左意見改良過。牛肉麵真係唔錯嫁,不過價錢真係比較貴d,嚐嚐新都可以,反正香港人總係貪新鮮,價錢高都阻止唔到我地去嚐新嘅心。可惜嘅係今次無緣見到超蓮呢!

冬瓜檸檬珍珠茶
牛筋拌麵
滷牛筋&滷牛肉
冬瓜檸檬珍珠茶
2018-06-05 2920 浏览
說起話題牛肉麵,想起的就是這間!單是從台灣老店引入,已經夠吸引。這晚抱潮聖心態而去,結果一試愛上。紅燒三合一麵 ($95)遠遠就聞到香濃的味道,聽說湯底用牛骨熬了8個鐘。中辣不太夠辣,反而突出了湯底的醇厚和油香。牛筋、牛肚、金錢肚每樣幾件,餸多得能鋪滿大大的碗口,超有誠意。牛肉牛筋厚切軟腍,足足有女仔拳頭大小呢!配彈牙十足的硬麵,叫人念念不忘。蕃茄牛雜三合一麵 ($95)蕃茄湯底,最明顯的,是煲湯那樣大塊的紅蘿蔔?看上去跟紅燒相似,喝起來多了一點點開胃的酸。這是從另一張menu上發現的,大概是限定特別版?價錢一樣,餸換成牛板筋、草肚和牛肉。牛板筋和草肚,比原版更煙韌有嚼頭。喜歡咬口的話,記得叫這個。滷味拼盤 ($38/2款)滷豬大腸入味唔韌,滷得剛好無過鹹。中間的肥膏全都清掉,可以放心大啖食。滷豬血糕,切成條狀幾方便。蜂蜜檸檬珍珠紅茶 ($31)、台式珍珠奶茶 ($29)白珍珠晶瑩剔透,賣相可愛,可惜中間有點硬……蜂蜜甜香,同時有檸檬和青檸,味道清新,比珍珠奶茶那杯吸引。單價$100內,罕有的無加一,店員又有禮貌。牛肉麵夠哂足料飽肚,絕對encoreable!
說起話題牛肉麵,想起的就是這間!
單是從台灣老店引入,已經夠吸引。
這晚抱潮聖心態而去,結果一試愛上。

紅燒三合一麵 ($95)
紅燒三合一麵
遠遠就聞到香濃的味道,聽說湯底用牛骨熬了8個鐘。
中辣不太夠辣,反而突出了湯底的醇厚和油香。
紅燒三合一麵
牛肉牛筋厚切軟腍,足足有女仔拳頭大小呢!
配彈牙十足的硬麵,叫人念念不忘。
紅燒三合一麵
蕃茄牛雜三合一麵 ($95)
蕃茄牛雜三合一麵
蕃茄湯底,最明顯的,是煲湯那樣大塊的紅蘿蔔?
看上去跟紅燒相似,喝起來多了一點點開胃的酸。
這是從另一張menu上發現的,大概是限定特別版?
價錢一樣,餸換成牛板筋、草肚和牛肉。
蕃茄牛雜三合一麵
滷味拼盤 ($38/2款)
滷味拼盤
滷豬血糕,切成條狀幾方便。

蜂蜜檸檬珍珠紅茶 ($31)、台式珍珠奶茶 ($29)
蜂蜜檸檬珍珠紅茶
白珍珠晶瑩剔透,賣相可愛,可惜中間有點硬……
蜂蜜甜香,同時有檸檬和青檸,味道清新,比珍珠奶茶那杯吸引。
蜂蜜檸檬珍珠紅茶
單價$100內,罕有的無加一,店員又有禮貌。
牛肉麵夠哂足料飽肚,絕對encoreable!
2018-05-12
2018-06-05 350 浏览
終於食左最索千金超蓮係台灣引入嘅牛肉麵店啦。招牌入面有牛筋牛肉同埋牛肚,每樣都非常之入味同軟淋,輕輕咬下就已經化開。麵質好似日本拉麵咁有得揀軟硬度,個人比較鍾意食硬嘅麵質。紅燒湯底啱晒重口味嘅我,用左大量牛骨同藥材熬煮而成,牛肉味濃郁,而且食完唔會口渴。雖然蕃茄湯底係香港限定囗味,但係相對紅燒口味就較為失色,牛肉味道依然但就較為清甜D。麻辣臭豆腐上枱散發出對於我來講就好香嘅臭豆腐味,但食落相對麻辣味比較突出,而且亦夠嫩滑入味。當然唔少得要試下連謝霆鋒都大讚好味嘅滷水豬耳,入味得黎帶有微爽。另外一款小型食叫做豆魚,係用咗腐皮包住芽菜再配上香濃嘅芝麻醬,食落清爽。
終於食左最索千金超蓮係台灣引入嘅牛肉麵店啦。
紅燒招牌三合一牛肉麵

蕃茄半筋半肉牛肉麵

滷水豬耳/豬大腸

豆魚

超蓮黎香港開既牛肉麵,到而家都仲係日日排哂隊,今次六點去到未有太多人食晚餐,終於無人排隊即入去食,不過可惜見唔到老闆娘。店內都係用上左白色同木系既簡潔設計,舒舒服服咁食番餐台灣菜。牆上都掛上左幾幅台灣麵店既畫,仲有大大碗麵食既圖案,另外有對聯掛上牆身。餐牌都係好有特式,有個麵海同唔少麵檔。第一碗黎既係《蕃茄牛肉麵》($78),蕃茄味係香港獨家供應,湯底加入大量蕃茄製成,飲落陣陣茄味,牛肉亦夠淋身。招牌既係《紅燒招牌三合一》($95),三合一包括左牛肉牛筋同牛肚,牛筋軟腍牛肚都爽口,牛肉湯用牛骨同中藥製成,飲完唔會有成口味精口乾感。叫左幾樣小食,而家咁熱緊係要食番啲消暑野,《海帶絲》($22)份量都唔算少架,加左少少麻油更香,入面仲加左少少薑絲。到我最愛食既小食,《滷豬大腸滷豬耳》($38),豬大腸真係無法抗拒,夠大份又清得乾淨,豬耳就較爽口,滷水香都幾唔錯。叫左個菜食《肉燥燙青菜》($28),青菜最緊要係夠新鮮同埋唔會煮到過哂龍梅哂,呢碟兩樣都做到,撈上肉燥食清得黎又帶少少肉香。叫左兩杯野飲,第一杯係《冬瓜檸檬茶》($26),熱天最好飲冬瓜,呢杯係遊台灣後一飲愛既既飲品,冬瓜鮮甜加上少

叫左兩杯野飲,第一杯係《冬瓜檸檬茶》($26),熱天最好飲冬瓜,呢杯係遊台灣後一飲愛既既飲品,冬瓜鮮甜加上少少檸檬酸味好好飲。另外夏日限定《百香果特調》($18),百香果酸味味好消滯,入面仲有白珍珠。

店名:玖五牛肉麵
地址:銅鑼灣駱克道399號金禧大廈地舖

餐牌:
2018-05-26
  • 紅燒招牌三合一
2018-06-04 309 浏览
最近由城中名人引入既台灣牛肉麵店,餐牌同台灣店有少少分別,就係加左專為香港人而設既蕃茄紅燒系列!店員話佢地既食物全部都冇落味精,樣樣都係真材實料。所以今次黎到我就試左香港先有既蕃茄紅燒系列,同埋拌麵,仲有兩款小食同飲品。1. 蕃茄半筋半肉麵 - 我覺得牛肉湯好濃郁,麵條都煮得岩岩好,可惜就係冇咩蕃茄味,牛肉又有少少韌。2. 至於牛肉拌麵,成個麵比湯麵淡味好多,我諗加辣應該會好食d,牛肉都係反而普通仲有d韌。3. 小食方面,滷水花干都幾有趣,好似淋左既油炸鬼咁吸晒d味,不過食多幾舊就覺得咸了。滷水豬肉都一般,煮得太淋,所以冇咩咬口。4. 蜂蜜檸檬珍珠紅茶 - 我鐘意喎!珍珠係半透明既,店員話會比黑珍珠健康。整體黎講,我其實覺得一般,而且價錢略貴,不過當我反應我意見比餐廳知既時候,餐廳都好正面面對,仲話會努力改善,我好欣賞佢地呢份認真,所以我都會比個笑哈哈支持佢地!

滷水花干
滷水豬耳

• 紅燒牛肉麵
2018-06-03 2010 浏览
※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。-「超蓮牛肉麵」初時友人誤以為呢間新開既台式餐廳真係叫呢個名(笑),其實真名為「玖五牛肉麵」,由台灣開黎的過江龍,老闆娘正是何家千金何超蓮。據說超蓮愛其的牛肉麵,便決意要將它帶來香港,香港店就這樣誕生!開業初期見到不少網民都話其口碑一般,愛吃台灣菜的小妹都無特別諗住去試;不過始終食物口味人人唔同,最真實都係自己親身去試先知岩唔岩自己,就係麵的價錢確實略貴。餐廳的位置對於小妹來說不算就腳,大熱天時走著走著都出晒汗。幸好餐廳環境不會太過迫狹,冷氣夠,坐得都頗舒適。餐牌上的牛肉湯麵分為紅燒、麻辣和蕃茄三款口味,另外仲有滷味、拌麵、小食、鴨血和臭豆腐等,小食款式貴精不貴多。先來一碟小小的酸菜來開胃。紅燒招牌三合一 $95三合一包括左有牛腩、牛肚同牛筋,每一件都燘得幾入味,牛腩部份夠腍又唔會完全無咬口同痴牙,牛肚側咬落爽口;深色的湯底據說用左大量牛骨同藥材熬煮左八個鐘,牛骨湯飲落幾濃味,帶甘甜既味道,藥材味唔明顯,入口會較為溫和;選擇左硬質麵條口感,麵質咬落爽滑,整體味道不錯的!麻辣鴨血 $32、麻辣臭豆腐 $32在香

先來一碟小小的酸菜來開胃。

紅燒招牌三合一

紅燒招牌三合一 $95

麻辣鴨血 $32、麻辣臭豆腐 $32
在香港比較少見到有得食鴨血同台式臭豆腐,麻辣鴨血食落唔會太辣,鴨血入口滑溜,但爽滑口感,比想像中討好;臭豆腐食落真係有個種較為紮實的質感,食得出有臭豆腐個隻味,不過可以再臭少少。
滷味 (三款)

滷味 (三款)$28
可以揀三款小食先$28,揀左滷花干、滷百頁同滷蘿蔔。一碟上黎份量都唔少,真係好抵食!三款滷味仲加入左醬油膏,所以味道都很夠!尤其喜歡入口無渣又甜既白蘿蔔,入味之餘又夠腍;另外花干(炸豆干)同百頁豆腐都唔錯,很喜歡百頁豆腐的質感。
凍蜂蜜檸檬珍珠紅茶 $31、凍珍珠奶茶 $29

凍蜂蜜檸檬珍珠紅茶 $31、凍珍珠奶茶 $29
飲品方面本身小妹係想試珍奶的,可惜無論茶味同奶味的味道都較淡,反而蜂蜜檸檬紅茶飲落比較清甜解渴。
滷味 (三款)
  • 麻辣鴨血
  • 麻辣臭豆腐
  • 紅燒招牌三合一
2018-06-03 1720 浏览
超蓮開既玖五牛肉麵令人好想去丫!除左要支持最靚既何家千金,仲係因為相信呢位腳踏實地既甜姐兒一定會最最原始既台灣風味帶俾香港人。一去到十二點半,舖頭出面已經有一條十餘人既長龍。排左半個鐘先入到,果然係好旺場丫。好欣賞店用可循還再用既點菜紙!青瓜仔真係好爽脆好甜!加左麻油豉油就係簡單的可口。當然也要師傅調教配方得宜。呢個自選三式滷水主要係豆類,我就選擇了素雞,花干同滷蛋。花干係炸過的,好似齋咁,樣子好似豬大腸,因為軟稔稔的,好多洞洞的特質令佢非常入味。冷麵超讚的!照顧了食素既朋友。花生醬香、滑、甜 麵亦非常有蛋香!而且條條都有粗而實,十分有咬口,嘴巴和肚子都十分滿足。臭豆腐好特別的味道,好似茶葉滷既咁,又幾得意,第二度食唔到,一食傾心!蕃茄招牌三合一牛肉麵記憶中台灣的店好像沒有蕃茄湯底的唷?!所以就要了一份。麵可以選軟硬度,要了軟的。好多的紅蘿蔔,還有一點白蘿蔔和蕃茄蓉。清清的感覺,蕃茄味不算重。麵是挺軟的,牛肉比較有咬口,兩者有強烈對比喔。麻辣招牌三合一牛肉麵麻辣湯底不如想像中辣,比較鹹。麵要了硬(要作對比啦!),嗯是比軟的更好吃!是個人喜好吧,朋友還要喜歡軟的啦。牛肉全是腱子,但十分稔

好欣賞店用可循還再用既點菜紙!

拍青瓜

冷麵

冷麵超讚的!照顧了食素既朋友。花生醬香、滑、甜

臭豆腐

蕃茄招牌三合一牛肉麵
麵是挺軟的,牛肉比較有咬口,兩者有強烈對比喔。

麻辣招牌三合一牛肉麵
牛肉全是腱子,但十分稔又入味!好味的上天了!(個人認為比蕃茄湯的更好吃喔!)

蜂蜜檸檬珍珠紅茶
因天氣太熱,要了蜂蜜檸檬珍珠紅茶
要會太甜,而且清涼解暑,珍珠有點Q彈,嘿!
拍青瓜
臭豆腐
  • 麻辣牛肉麵
這間最近開在銅鑼灣的台灣牛肉麵,我慕名來試,十二時抵達時已座無虛席,我在店外等了五到十分鐘,這天非常炎熱,還好是店外準備了一把電風扇給排隊的客人降降温。坐下後,待應會給你一張過膠了的餐牌來點菜,餐牌的設計不太完善,因為一檯只有一張餐牌,但餐牌上選擇不少,例如麵的硬度和湯底辣度等,假如每個人的選擇也有少許不同,點起菜來便有點亂。點菜後十五分鐘牛肉麵到枱,湯底顏色呈淡褐色,味道亦不太濃,適合一些喜歡淡口味的人,我較喜歡濃味些的湯,麵條比坊間的台灣牛肉麵為幼,煮得硬度適中,牛肉用上金錢𦟌,筋肉分明,炆得軟腍但不鬆散,麵和肉的水準尚算不錯,如不介意較淡口的湯底,也可試試。

紅燒牛肉麵
紅燒牛肉麵
2018-05-27
2018-06-03 239 浏览
近期超紅嘅超蓮牛肉面,我今日就趁住lunch time去試一試。我今次叫左一碗蕃茄牛筋面,湯底有小小辣,有萫茄味就不大濃。牛筋嘅份量大方,比左都有5、6舊。面質我揀左偏硬,面都正常,算彈牙。但我覺得以呢碗面黎講$88算貴,但比一般街邊嘅好食。
我今次叫左一碗蕃茄牛筋面,湯底有小小辣,有萫茄味就不大濃。
牛筋嘅份量大方,比左都有5、6舊。
面質我揀左偏硬,面都正常,算彈牙。

但我覺得以呢碗面黎講$88算貴,但比一般街邊嘅好食。

题外话/补充资料: 免收加一
2018-05-31
  • 蕃茄牛筋面
2018-06-03 247 浏览
由何超蓮所開既牛肉麵店,連黃秋生都讚好,咁我緊係要去試下啦,一去到已經勁多人排緊隊,好在我都算早到同人少,所以等左一陣就有位啦蕃茄招牌三合一牛肉麵三合一分別係牛肉、牛肚、牛筋呢度既湯底係不含味精,真係飲左好多啖都冇覺得口喝蕃茄湯底都幾甜,雖然唔夠紅燒咁濃郁,但非常足料牛展牛味濃,軟嫩牛筋則好腍,非常黏口有膠質牛肚就切得比較幼細麵質都彈牙既紅燒半筋半肉麵呢個湯底比蕃茄味濃郁,岩哂我地啲重口味人士牛筋炆得好軟而入味,牛肉軟腍而帶彈牙小食方面叫左豬大腸同豬耳,滷水味都幾入味不過唔算係好驚喜,正正常常

蕃茄招牌三合一牛肉麵

三合一分別係牛肉、牛肚、牛筋
呢度既湯底係不含味精,真係飲左好多啖都冇覺得口喝
蕃茄湯底都幾甜,雖然唔夠紅燒咁濃郁,但非常足料
牛展牛味濃,軟嫩
牛筋則好腍,非常黏口有膠質
牛肚就切得比較幼細
麵質都彈牙既

紅燒半筋半肉麵

呢個湯底比蕃茄味濃郁,岩哂我地啲重口味人士
牛筋炆得好軟而入味,牛肉軟腍而帶彈牙

小食方面叫左豬大腸同豬耳,滷水味都幾入味

不過唔算係好驚喜,正正常常
2018-06-03 183 浏览
呢位靚女「富二代」都係有心做好呢份工!食物品質及上下員工服務態度都唔錯!👍🏻😋***滷水豬大腸、豬耳麻辣鴨血麻辣臭豆腐紅燒三合一(牛肉、牛筋、牛肚)紅燒半筋肉燙青菜 飲品-珍珠奶茶(沒有茶香、只有甜味、有改善空間)麻辣臭豆腐- 夠臭、好味!👍🏻鴨血- 不過不失!牛筋、牛肉、牛肚-入味夠淋、口感都唔錯!湯頭- 我個人口味較重、可以接受再濃郁少少!麵條口感和台灣當地食還是差少少!不過、算係回流以來最似樣既「台式牛肉麵」!期待更好!👍🏻😋😋😋
***
滷水豬大腸、豬耳
麻辣臭豆腐
紅燒三合一(牛肉、牛筋、牛肚)
紅燒半筋肉
燙青菜
飲品-珍珠奶茶(沒有茶香、只有甜味、有改善空間)
麻辣臭豆腐- 夠臭、好味!👍🏻
鴨血- 不過不失!
牛筋、牛肉、牛肚-入味夠淋、口感都唔錯!
湯頭- 我個人口味較重、可以接受再濃郁少少!
麵條口感和台灣當地食還是差少少!